Dostawa artykułów spożywczych
Publication date | 2017-04-03 |
End date | 2017-04-11 10:00:00 |
Instytucja | Kujawsko-Pomorskie Centrum Pulmonologii w Bydgoszczy |
Miejscowość | Bydgoszcz |
Województwo | kujawsko-pomorskie |
Branża |
|
Szczegóły |
|
Numer ogłoszenia | 57309 / 2017 |
Document type | ZP-400 |
Cpv code | 150000008 |
Adres strony internetowej siwz |
Przedmiot zamówienia
1.Przedmiot zamówienia jest dostawa artykułów spożywczych, szczegółowy opis przedmiotu zamówienia wraz z wykazem kodów CPV znajduje się w Formularzach cenowych/ Przedmiot zamówienia, stanowiących załączniki nr: od 1-1 do 1-4 do SIWZ. 2. Szczegółowe zasady realizacji dostaw określa projekt umowy stanowiący załącznik nr 7 do SIWZ. 3. Wymagania dotyczące przedmiotu zamówienia. 3.1 Dostarczony towar musi być: a) świeży z datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia, bez wad fizycznych i jakościowych oraz spełniać wymagania jakościowe zawarte w załącznikach do SIWZ (Formularze cenowe/Przedmiot zamówienia i projekt umowy) b) pakowany asortymentowo i dostarczany w opakowaniach określonych w Formularzu cenowym/ Przedmiot zamówienia, załącznik 1-1 do 1-4 c) zaopatrzony w etykietę, która powinna zawierać: • nazwę żywności, • nazwę producenta, • weterynaryjny numer identyfikacyjny, • datę przydatności do spożycia (należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok) • temperatura przechowywania, 3.2 Wytworzenie towaru, sposób opakowania i transportu muszą spełniać wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego (z uwzględnieniem ich zmian), a w szczególności: - przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2017 r., poz. 149) i aktów wykonawczych do tej ustawy; - Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L Nr 31 z 01.02.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463); - przepisów ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (tekst jednolity Dz. U. z 2017 r., poz. 242) i aktów wykonawczych do tej ustawy, - przepisów Rozporządzenia (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55 ze zm.) oraz przepisów Rozporządzenia (WE) Nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L Nr 139 z 30.04.2004, str. 206 ze zm.) oraz przepisów wydanych na podstawie tych rozporządzeń; - przepisów Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L Nr 139 z 30.04.2004, str. 1, ze zm.); - przepisów Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG ((Dz. Urz. UE. L Nr 338, str. 4); - przepisów Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29); - przepisów ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tekst jednolity Dz.U. z 2016 r., poz. 1604) wraz z aktami wykonawczymi wydanymi na podstawie tej ustawy; - przepisów Ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (tekst jednolity Dz.U. z 2016 r., poz. 1077) wraz z aktami wykonawczymi wydanymi na podstawie tej ustawy. Zamawiający wymaga, aby dostarczone artykuły były oznakowane zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L Nr 304 z 22.11.2011, str. 18, ze zm.). Zamawiający wymaga, aby wszystkie oferowane przez Wykonawcę artykuły będące przedmiotem zamówienia były wyprodukowane i wprowadzone do obrotu zgodnie z normami systemu HACCP oraz przewożone pojazdami spełniającymi wymaganiami systemu HACCP. 4 Zamawiający będzie dokonywał bieżącej oceny stanu opakowań zbiorczych i jednostkowych oraz stanu sanitarnego środków transportu przeznaczonych do przewozu żywności. OpisPrzedmiotem zamówienia jet dostawa pieczywo, bułki tartej, drożdży i wyrobów ciastkarskich,z podziałem na 16 pozycjiPrzedmiotem zamówienia jet dostawa mięsa wieprzowego, wędlin wieprzowo - wołowych, wędlin podrobowych i podrobów wieprzowych, z podziałem na 26 pozcjiPrzedmiotem zamówienia jest dostawa lodów, z podziałem na 8 pozycjiPrzedmiotem zamówienia jest dostawa konserw i przetworów z mięsa do Bufetu Zakładowego, z podziałem na 9 pozycji |
Dodatkowe informacje
Biuletyn | 2017 |
Nazwa | Kujawsko-Pomorskie Centrum Pulmonologii w Bydgoszczy |
Ulica | ul. Seminaryjna |
Nr domu | 1 |
Miejscowosc | Bydgoszcz |
Kod poczt | 85326 |
Panstwo | Polska |
Wojewodztwo | kujawsko-pomorskie |
Tel | 052 3256735, 3256609 |
Fax | 523 256 606 |
zampub@szpital-pluc.bydgoszcz.pl | |
Adres strony url | www.kpcp.pl |
Regon | 9235693000000 |
Czy obowiazkowa | Tak |
Zamieszczanie obowiazkowe | Tak |
Dotyczy | 1 |
Rodzaj zam | inny: |
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja | Tak |
Zamieszczona bedzie specyfikacja | www.kpcp.pl |
Czy wymagane przeslanie ofert | Tak |
Wymagane przeslanie ofert inny | pisemnie |
Czy podzielone na czesci | Tak |
Oferty lub wnioski | Wszystkie |
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres | Kujawsko – Pomorskie Centrum Pulmonologii w Bydgoszczy, ul. Seminaryjna 1, 85-326 Bydgoszcz |
Numer referencyjny | 16 Z PN 17 |
Rodz zam | D |
Okres2c | 12 |
Czy przewiduje udzielenie zamowien 67 | Nie |
Czas | O |
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie | Nie |
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia | Tak |
Inne dokumenty niewymienione | I. Pozostałe dokumenty i oświadczenia jakie musi zawierać oferta Wykonawcy. 1. Wypełniony i podpisany Formularz cenowy/Przedmiot zamówienia ( zał. nr 1….do SIWZ). 2 Wypełniony i podpisany formularz Oferty (zał. nr 2 do SIWZ). 3. Pełnomocnictwo: oryginał lub kopia uwierzytelniona notarialnie – załączyć, jeżeli Wykonawcę reprezentuje pełnomocnik. II. Zgodnie z art. 24 ust. 11 ustawy Pzp. Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji( zgodnie z oznaczeniem daty), o której mowa w art. 86 ust. 5 – przekazuje Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w ust. 1 pkt 23. Wraz ze złożeniem oświadczenia Wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. Wzór oświadczenia stanowi załącznik nr 5 do SIWZ. |
Wykaz potwierdzenie okolicznosci | Oświadczenie Wykonawcy o spełnianiu wymogów określonych w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U.z 2017 r., poz. 149) – zał. nr 6 do SIWZ. |
Czy wadium | Nie |
Czy przewiduje udzielenie zaliczek | Nie |
Czy dopuszcza zlozenie katalogow elektronicznych | Nie |
Czy wymaga zlozenie katalogow elektronicznych | Nie |
Czy wymaga zlozenie oferty wariantowej | Nie |
Kod trybu | PN |
Czy zmiana umowy | Tak |
Zmiana umowy | 1. Strony przewidują możliwość zmian umowy w stosunku do treści oferty w zakresie: 1) obniżenia ceny w przypadku zastosowania promocji lub obniżki cen; 2) ceny oraz podatku VAT- w przypadku zmiany stawki podatku VAT – Zamawiający dopuszcza możliwość obniżenia lub wzrostu cen jednostkowych brutto w przypadku zmiany stawki podatku od towarów i usług VAT i stosownie do dokonanej zmiany stawki podatku, z zastrzeżeniem ust. 2; 3) osób wskazanych przez strony do realizacji umowy – w przypadku ich zmiany; 4) okresu obowiązywania umowy – w przypadku, gdy w okresie obowiązywania umowy wskazanym w § 4 ust. 1 kwota stanowiąca 80% kwoty ceny brutto (w ramach któregokolwiek z pakietów) określonej w § 1 ust. 2 umowy nie zostanie wykorzystana, okres obowiązywania umowy może zostać przedłużony bez zmiany cen jednostkowych; 5) nazwy produktu i producenta, gdy zaprzestano lub zawieszono produkcję danego towaru objętego umową, braku dostępności towaru, na inny towar o takich samych parametrach lub cechach, przy czym cena zamiennego towaru nie może przekraczać ceny towaru, na który została podpisana umowa; 6) zmiany wielkości opakowania handlowego i związanej z tym zmiany ceny z zachowaniem zasady proporcjonalności w stosunku do ceny określonej umową. 2. W wypadku wydłużenia okresu obowiązywania umowy zgodnie z pkt 4) ust. 1 niniejszego paragrafu dopuszcza się zmianę istotnych postanowień umowy w stosunku do treści oferty także w zakresie: 1) zmiany stawki podatku VAT i zmiany ceny z tym związanej; 2) ceny w przypadku zmiany wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie art. 2 ust. 3–5 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, opublikowanej po terminie składania ofert, jeżeli zmiana taka będzie miała wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę; 3) w zakresie ceny w przypadku zmiany zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne, opublikowanej po terminie składania ofert, jeżeli zmiana będzie miała wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę. 3. Zwiększenie lub obniżenie cen jednostkowych możliwe będzie w przypadkach określonych w ust. 2 niniejszego paragrafu, o ile zmiana tam przewidziana będzie miała wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę powodujące ich zwiększenie lub obniżenie w stopniu większym niż 10 % w stosunku do szacowanych przez niego przy składaniu oferty. 4. Przy określeniu wpływu zmian określonych w ust. 2 niniejszego paragrafu na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę nie będą uwzględniane zmiany dotyczące osób, które nie uczestniczą bezpośrednio w realizacji zamówienia. 5. Zwiększenie lub obniżenie cen jednostkowych w przypadkach określonych w ust. 2 niniejszego paragrafu, z zastrzeżeniem postanowień ust. 3 i 4 niniejszego paragrafu, będzie możliwe odpowiednio do zmiany kosztów wykonania zamówienia przez Wykonawcę. 6. Z wnioskiem o zmianę umowy może wystąpić każda ze stron. Wniosek powinien mieć formę pisemną i zawierać uzasadnienie. 7. W przypadkach określonych w ust. 2 niniejszego paragrafu Wykonawca wraz ze złożonym wnioskiem zobowiązany jest wykazać Zamawiającemu wpływ zmian na koszty wykonania przez niego zamówienia, a w przypadku wystąpienia z wnioskiem przez Zamawiającego - w terminie 7 dni od doręczenia mu wniosku, wykazać Zamawiającemu wpływ zmian lub jego brak na koszty wykonania przez niego zamówienia. 8. Wszelkie zmiany umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem ich nieważności. |
Kryt 0 | cena |
Kryt 0p | 100 |
Czy aukcja | Nie |
Data skl | 11/04/2017 |
Godz skl | 10:00 |
IV 4 4 jezyki | j. polski |
Termin | on |
Okres liczba dni | 30 |
Zastosowanie procedury pzp | Nie |
IV 6 2 SkrocenieTerminu | Nie |
IV 6 5 | Nie |
Czy uniewaznienie | Tak |