ZAKUP I DOSTAWA ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DO STOŁÓWKI W ZESPOLE SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM. W.WITOSA W NAWOJOWEJ
Publication date | 2017-12-14 |
End date | 2017-12-21 00:00:00 |
Instytucja | Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. W. Witosa w Nawojowej |
Miejscowość | Nawojowa |
Województwo | małopolskie |
Branża |
|
Szczegóły |
|
Numer ogłoszenia | 632664-N-2017 |
Document type | ZP-400 |
Cpv code | 150000008, 158100009, 153000001, 31425003, 158000006, 155000003, 151000009 |
Adres strony internetowej siwz | |
BZP | Zobacz |
Przedmiot zamówienia
Przedmiotem postępowania jest dostawa wraz z dostarczeniem artykułów spożywczych w okresie ok. 12 miesięcy od daty podpisania umowy do 31 grudnia 2018 roku „DO STOŁÓWKI W ZESPOLE SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM. W.WITOSA WNAWOJOWEJ„ w zakresie określonym w załączniku nr 2 – (pakiet nr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7) specyfikacji istotnych warunków zamówienia. 3.2 Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć Zamawiającemu artykuły spożywcze, towar odpowiedniego gatunku i dobrej jakości odpowiadający polskim normom oraz cechami podanymi w SIWZ. 3.3 Upoważnieni pracownicy Zamawiającego będą dokonywać odbioru towaru pod względem ilościowo-wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych, a także dokonywać sprawdzenia zgodności cen z formularzem asortymentowo-cenowym. 3.4 Każdy samochód, którym będzie dostarczana żywność musi posiadać decyzję Państwowego Inspektoratu Sanitarnego stwierdzającą spełnienie warunków do higienicznego przewozu określonych produktów. 3.5 Koszty opakowania, transportu, załadunku, rozładunku do miejsca wskazanego przez Zamawiającego lub osobę przez niego wyznaczoną i ubezpieczenia ponosi na własne ryzyko Wykonawca. 3.6 Każdy z produktów musi być dopuszczony do obrotu i sprzedaży zgodnie z obowiązującymi przepisami, musi spełniać warunki zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach 3.7 Pozostałe warunki realizacji przedmiotu zamówienia zostały określone we wzorach umów. 3.8 Zamawiający nie przewiduje udzielania zamówień uzupełniających o którym mowa w art. 67 ust. 1 pkt.6 i 7 Prawa zamówień publicznych 3.9 Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych. 3.10 Szczegółowy opis zamówienia zawierają załączniki nr 2 do SIWZ (pakiet nr 1 do 7) 3.11 Dodatkowe wymagania : • Wszystkie produkty dostarczane przez Wykonawcę winny spełniać prawem określone wymogi dla artykułów spożywczych oraz wymogi zdrowotne żywności. • Wykonawca zobowiązuje się dostarczać każdorazowo towar świeży, w dobrym gatunku oraz w opakowaniach dostosowanych do potrzeb zbiorowego żywienia. 3.12 Zamawiający informuje, że ilekroć w niniejszej SIWZ i opisie przedmiotu zamówienia, przedmiot zamówienia opisany jest w sposób wskazany w art. 29 ust. 3 ustawy Prawo zamówień publicznych lub w sposób wskazany w art. 30 ust.1-3 ustawy Prawo zamówień publicznych - to przyjmuje się, że wskazaniom takim towarzyszą wyrazy „lub równoważny”. Wykonawca, który składa ofertę równoważną zobowiązany jest zgodnie z dyspozycją art. 30 ust. 5 ustawy Prawo zamówień publicznych poinformować Zamawiającego o fakcie złożenia oferty równoważnej i wykazać, że oferowane dostawy spełniają wymogi Zamawiającego. UDOWODNIENIE RÓWNOWAŻNOŚCI LEŻY PO STRONIE WYKONAWCY. Wskazanie przez Wykonawcę rozwiązań równoważnych w ofercie bez przedstawienia dokumentów na potwierdzenie równoważności spowoduje wezwanie Wykonawcy do przedstawienia brakujących dokumentów w trybie art. 26 ust. 3 w związku z art. 25 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych. Przez pojęcie produktu równoważnego rozumie się zaproponowanie - w przypadku tego rodzaju zamówienia, produktu o takim samym składzie, wadze, ilości, jakości, terminie przydatności, walorach smakowych – co produkt wskazany przez Zamawiającego |
Dodatkowe informacje
GuidZP400 | 2c43f4d6-03d3-4ebe-b600-fe2f97fa07da |
Biuletyn | 632664-N-2017 |
Zamawiajacy nazwa | Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. W. Witosa w Nawojowej |
Regon | 9755400000 |
Zamawiajacy adres ulica | Nawojowa |
Zamawiajacy miejscowosc | Nawojowa |
Zamawiajacy kod pocztowy | 33335 |
Zamawiajacy panstwo | Polska |
Zamawiajacy wojewodztwo | małopolskie |
Zamawiajacy telefon | 184 457 076 |
Zamawiajacy fax | 184 557 076 |
Zamawiajacy email | sekretariat@nawojowa.edu.pl |
Adres strony url | www.nawojowa.edu.pl |
Zamieszczanie obowiazkowe | 1 |
Ogloszenie dotyczy | 1 |
Czy finansowane z unii | 2 |
Czy ubiegac zaklady pracy | 2 |
Minimalny procent zatrudnienia | 0% |
Czy przeprowadza podmiot zamawiajacy powierzyl | 1 |
Zamawiajacy powierzyl | 1. Zamawiający: Powiat Nowosądecki, Kierownik zamawiającego: Zarząd Powiatu Nowosądeckiego, z siedzibą: ul. Jagiellońska 33, 33-300 Nowy Sącz, telefon (+48) 18 41 41 600, faks (+48) 18 41 41 700, adres internetowy: www.bip.powiat.nowy-sacz.pl e-mail powiat@nowosadecki.pl NIP 734-26-15-932; REGON 491893300. W imieniu i na rzecz Zamawiającego w zakresie przygotowania i przeprowadzenia niniejszego postępowania działa Pełnomocnik Zamawiającego: Powiatowe Centrum Usług Wspólnych ul. Daszyńskiego 19 33-340 Stary Sącz Regon 36598738300000 Tel/Fax 18 446 19 45 e-mail: kierownik@pcuw.pl adres internetowy: www.pcuw.pl Pełnomocnik Zamawiającego przygotował i przeprowadzi niniejsze postępowanie na podstawie art. 15 ust. 2, 3 i 4 pkt 3 ustawy Prawo zamówień publicznych |
Rodzaj zamawiajacego | 9 |
Czy dostep dokumentow zamowienia | 1 |
Dostep dokumentow zamowienia | www.pcuw.pl |
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja | 1 |
Zamieszczona bedzie specyfikacja | www.pcuw.pl |
Czy wymagane przeslanie ofert | 1 |
Wymagane przeslanie ofert inny | Zgodnie z art. 10c ust. 2 ustawy Prawo zamówień publicznych w związku z art. 18 ustawy z dnia 22 czerwca 2016r. o zmianie ustawy - Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U z 2016r. poz. 1020) składanie ofert odbywa się za pośrednictwem operatora pocztowego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012r. - Prawo pocztowe (Dz. U. poz. 1529 oraz z 2015r. poz. 1830), osobiście lub za pośrednictwem posłańca |
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres | Powiatowe Centrum Usług Wspólnych ul. Daszyńskiego 19, 33-340 Stary Sącz |
Nazwa nadana zamowieniu | ZAKUP I DOSTAWA ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DO STOŁÓWKI W ZESPOLE SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM. W.WITOSA W NAWOJOWEJ |
Rodzaj zamowienia | 1 |
Czy podzielone na czesci | 1 |
Maksymalna liczba czesci jednemu wykonawcy | 7 |
Okreslenie przedmiotu | Przedmiotem postępowania jest dostawa wraz z dostarczeniem artykułów spożywczych w okresie ok. 12 miesięcy od daty podpisania umowy do 31 grudnia 2018 roku „DO STOŁÓWKI W ZESPOLE SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM. W.WITOSA WNAWOJOWEJ„ w zakresie określonym w załączniku nr 2 – (pakiet nr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7) specyfikacji istotnych warunków zamówienia. 3.2 Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć Zamawiającemu artykuły spożywcze, towar odpowiedniego gatunku i dobrej jakości odpowiadający polskim normom oraz cechami podanymi w SIWZ. 3.3 Upoważnieni pracownicy Zamawiającego będą dokonywać odbioru towaru pod względem ilościowo-wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych, a także dokonywać sprawdzenia zgodności cen z formularzem asortymentowo-cenowym. 3.4 Każdy samochód, którym będzie dostarczana żywność musi posiadać decyzję Państwowego Inspektoratu Sanitarnego stwierdzającą spełnienie warunków do higienicznego przewozu określonych produktów. 3.5 Koszty opakowania, transportu, załadunku, rozładunku do miejsca wskazanego przez Zamawiającego lub osobę przez niego wyznaczoną i ubezpieczenia ponosi na własne ryzyko Wykonawca. 3.6 Każdy z produktów musi być dopuszczony do obrotu i sprzedaży zgodnie z obowiązującymi przepisami, musi spełniać warunki zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach 3.7 Pozostałe warunki realizacji przedmiotu zamówienia zostały określone we wzorach umów. 3.8 Zamawiający nie przewiduje udzielania zamówień uzupełniających o którym mowa w art. 67 ust. 1 pkt.6 i 7 Prawa zamówień publicznych 3.9 Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych. 3.10 Szczegółowy opis zamówienia zawierają załączniki nr 2 do SIWZ (pakiet nr 1 do 7) 3.11 Dodatkowe wymagania : • Wszystkie produkty dostarczane przez Wykonawcę winny spełniać prawem określone wymogi dla artykułów spożywczych oraz wymogi zdrowotne żywności. • Wykonawca zobowiązuje się dostarczać każdorazowo towar świeży, w dobrym gatunku oraz w opakowaniach dostosowanych do potrzeb zbiorowego żywienia. 3.12 Zamawiający informuje, że ilekroć w niniejszej SIWZ i opisie przedmiotu zamówienia, przedmiot zamówienia opisany jest w sposób wskazany w art. 29 ust. 3 ustawy Prawo zamówień publicznych lub w sposób wskazany w art. 30 ust.1-3 ustawy Prawo zamówień publicznych - to przyjmuje się, że wskazaniom takim towarzyszą wyrazy „lub równoważny”. Wykonawca, który składa ofertę równoważną zobowiązany jest zgodnie z dyspozycją art. 30 ust. 5 ustawy Prawo zamówień publicznych poinformować Zamawiającego o fakcie złożenia oferty równoważnej i wykazać, że oferowane dostawy spełniają wymogi Zamawiającego. UDOWODNIENIE RÓWNOWAŻNOŚCI LEŻY PO STRONIE WYKONAWCY. Wskazanie przez Wykonawcę rozwiązań równoważnych w ofercie bez przedstawienia dokumentów na potwierdzenie równoważności spowoduje wezwanie Wykonawcy do przedstawienia brakujących dokumentów w trybie art. 26 ust. 3 w związku z art. 25 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych. Przez pojęcie produktu równoważnego rozumie się zaproponowanie - w przypadku tego rodzaju zamówienia, produktu o takim samym składzie, wadze, ilości, jakości, terminie przydatności, walorach smakowych – co produkt wskazany przez Zamawiającego |
Cpv glowny przedmiot | 15000000-8 |
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc | 0,00 |
Data zakonczenia | 2018-12-31T00:00:00+01:00 |
Okreslenie warunkow | W zakresie tego warunku zamawiający nie precyzuje szczegółowego opisu sposobu dokonywania oceny sposobu spełnienia tego warunku. Wykonawca przedłoży jedynie oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy. Ocena spełnienia tego warunku będzie dokonana na zasadzie spełnia/nie spełnia |
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow | W zakresie tego warunku zamawiający nie precyzuje szczegółowego opisu sposobu dokonywania oceny sposobu spełnienia tego warunku. Wykonawca przedłoży jedynie oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy. Ocena spełnienia tego warunku będzie dokonana na zasadzie spełnia/nie spełnia |
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow | W zakresie tego warunku Zamawiający wymaga, żeby Wykonawca posiadał doświadczenie w wykonywaniu tego typu zamówienia tj. dostawy produktów spożywczych i potwierdził w oświadczeniu, że realizował je z należytą starannością. Wykonawca przedłoży na potwierdzenie spełnienia tego warunku jedynie oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy. Ocena spełnienia tego warunku będzie dokonana na zasadzie spełnia/nie spełnia |
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia | 1 |
Zakresie warunkow udzialu | Oświadczenie |
Inne dokumenty niewymienione | III.2.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć: Oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu. (według załącznika nr 3.1). III.2.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 pkt. 13-22 ustawy, należy przedłożyć: Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia (według załącznika nr 3.2 ), III.2.3.2) Dokumenty dołączone do oferty, sporządzone w języku obcym, należy złożyć wraz z tłumaczeniem na język polski, poświadczone przez Wykonawcę. Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji z art. 86 ust 5 ustawy pzp przekazuje zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust 1 pkt 23 ustawy pzp. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia uczciwej konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego |
Zmiana umowy | 1 |
Zmiana umowy tekst | Zamawiający przewiduje możliwość zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie, której dokonano wyboru Wykonawcy, w razie wystąpienia, przynajmniej jednej z okoliczności wymienionych poniżej, z uwzględnieniem podawanych warunków ich wprowadzenia w zakresie zmian wynagrodzenia, osób wymienionych w umowie i wykonujących określone czynności: a) zmiana obowiązującej stawki VAT; Jeśli zmiana stawki VAT będzie powodować zmniejszenie lub zwiększenie kosztów wykonania umowy Zamawiający dopuszcza możliwość zmniejszenia lub zwiększenia wynagrodzenia o kwotę równą różnicy w kwocie zmniejszonego lub zwiększonego podatku zapłaconego przez wykonawcę. b) zmiany danych organizacyjnych czy administracyjnych dotyczących stron np. zmiana nr rachunku bankowego, dokumentów potwierdzających uregulowanie płatności wobec podwykonawców; zmiany danych teleadresowych, zmiany osób wskazanych do kontaktów miedzy stronami c) wystąpi siła wyższa uniemożliwiająca Wykonawcy wykonanie przedmiotu zamówienia. W takim przypadku strony mogą przesunąć termin zakończenia wykonania niniejszej umowy o czas, w jakim siła wyższa uniemożliwiała wykonanie obowiązków Stron, d) wystąpi brak na rynku dostępnych towarów lub materiałów służących do ich wytworzenia, oferowanych w ofercie Wykonawcy, które mogą być zastąpione innymi materiałami lub towarami spełniającymi wymagania Zamawiającego określone w SIWZ lub wystąpią inne obiektywne okoliczności uniemożliwiające spełnienie przez Wykonawcę świadczenia określonego w umowie; w takich przypadkach Wykonawca i Zamawiający postanowią o zmianie przedmiotu zamówienia lub sposobu świadczenia albo terminu wykonania umowy (o czas trwania ww. okoliczności), bądź też wysokości wynagrodzenia Wykonawcy ustalonego w umowie. e) wystąpi konieczność zmiany osób koordynujących (osób odpowiedzialnych za realizację umowy ze strony Wykonawcy lub ze strony Zamawiającego). f) wystąpi konieczność wprowadzenia innych zmian, które są niezbędne do wykonania umowy, a których nie dało się przewidzieć w chwili zawarcia umowy oraz nie są zmianami istotnych postanowień umowy, g) wystąpi zmiana stawek celnych lub podatkowych powodująca, że wykonanie zobowiązania wiąże się z rażąco wysokimi kosztami, wówczas dopuszczalna jest zmiana wynagrodzenia, h) wystąpi zmiana przepisów prawa, powodująca, że wykonanie zobowiązania wiąże się z rażąco wysokimi kosztami, wówczas dopuszczalna jest zmiana. i) wystąpi zmniejszenie lub zwiększenie zakresu przedmiotu umowy z przyczyn o obiektywnym charakterze. j) prawo opcji – zwiększenie lub zmniejszenie wartości przedmiotu umowy o 35%. k) zamiany określonego produktu w trakcie realizacji umowy – w przypadku, kiedy Zamawiający zaakceptuję zaproponowaną przez Wykonawcę zmianę produktu na inny o równoważnym opisie, tej samej lub niższej cenie. Zmiana taka będzie wymagała pisemnej zgody Zamawiającego, która będzie załącznikiem do aneksu do umowy z Wykonawcą. |
IV 4 4 data | 2017-12-21T00:00:00+01:00 |
IV 4 4 godzina | 09:45 |
IV 4 4 jezyki | język polski |
IV 4 5 okres | 30 |
Attchment
Zalacznik czesc nr | 1 |
Zalacznik nazwa | część 1: pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15810000-9 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik data zakonczenia | 2018-12-31T00:00:00+01:00 |
Zalacznik krotki opis | Część 1: pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie. Przedmiot został w sposób szczegółowy opisany w załączniku nr 2 – formularz asortymentowo - cenowy do SIWZ. Pozostałe zapisy dotyczące określenia przedmiotu zamówienia zostały zawarte w opisie ogólnym |
Zalacznik czesc nr | 2 |
Zalacznik nazwa | część 2: warzywa i owoce |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15300000-1 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik data zakonczenia | 2018-12-31T00:00:00+01:00 |
Zalacznik krotki opis | Część 2: warzywa i owoce. Przedmiot został w sposób szczegółowy opisany w załączniku nr 2 – formularz asortymentowo - cenowy do SIWZ. Pozostałe zapisy dotyczące określenia przedmiotu zamówienia zostały zawarte w opisie ogólnym |
Zalacznik czesc nr | 3 |
Zalacznik nazwa | część 3: jaja kurze |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 03142500-3 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik data zakonczenia | 2018-12-31T00:00:00+01:00 |
Zalacznik krotki opis | Część 3: jaja kurze. Przedmiot został w sposób szczegółowy opisany w załączniku nr 2 – formularz asortymentowo - cenowy do SIWZ. Pozostałe zapisy dotyczące określenia przedmiotu zamówienia zostały zawarte w opisie ogólnym |
Zalacznik czesc nr | 4 |
Zalacznik nazwa | część 4: warzywa i owoce przetworzone, ryby mrożone |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15800000-6 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik data zakonczenia | 2018-12-31T00:00:00+01:00 |
Zalacznik krotki opis | Część 4: warzywa i owoce przetworzone, ryby mrożone. Przedmiot został w sposób szczegółowy opisany w załączniku nr 2 – formularz asortymentowo - cenowy do SIWZ. Pozostałe zapisy dotyczące określenia przedmiotu zamówienia zostały zawarte w opisie ogólnym |
Zalacznik czesc nr | 5 |
Zalacznik nazwa | Część 5: mleko oraz wyroby mleczarskie |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15500000-3 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik data zakonczenia | 2018-12-31T00:00:00+01:00 |
Zalacznik krotki opis | Część 5: mleko oraz wyroby mleczarskie. Przedmiot został w sposób szczegółowy opisany w załączniku nr 2 – formularz asortymentowo - cenowy do SIWZ. Pozostałe zapisy dotyczące określenia przedmiotu zamówienia zostały zawarte w opisie ogólnym |
Zalacznik czesc nr | 6 |
Zalacznik nazwa | Część 6: mięso, drób, przetwory mięsne i wędliny |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15100000-9 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik data zakonczenia | 2018-12-31T00:00:00+01:00 |
Zalacznik krotki opis | Część 6: mięso, drób, przetwory mięsne i wędliny. Przedmiot został w sposób szczegółowy opisany w załączniku nr 2 – formularz asortymentowo - cenowy do SIWZ. Pozostałe zapisy dotyczące określenia przedmiotu zamówienia zostały zawarte w opisie ogólnym |
Zalacznik czesc nr | 7 |
Zalacznik nazwa | Część 7: artykuły spożywcze (różne) |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15800000-6 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik data zakonczenia | 2018-12-31T00:00:00+01:00 |
Zalacznik krotki opis | Część 7: artykuły spożywcze (różne). Przedmiot został w sposób szczegółowy opisany w załączniku nr 2 – formularz asortymentowo - cenowy do SIWZ. Pozostałe zapisy dotyczące określenia przedmiotu zamówienia zostały zawarte w opisie ogólnym |