Sukcesywna dostawa produktów spożywczych do kuchni szpitala przez okres 12 miesięcy.
Publication date | 2018-04-05 |
End date | 2018-04-13 00:00:00 |
Instytucja | Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im prof. Adama Grucy CMKP |
Miejscowość | Otwock |
Województwo | mazowieckie |
Branża |
|
Szczegóły |
|
Numer ogłoszenia | 540790-N-2018 |
Document type | ZP-400 |
Cpv code | 158000006, 158100009 |
Adres strony internetowej siwz | |
BZP | Zobacz |
Przedmiot zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest: Sukcesywna dostawa produktów spożywczych do kuchni szpitala przez okres 12 miesięcy. 2. Zamówienie zostało podzielone na 2 pakiety. Pakiet nr 1 – Pieczywo Pakiet nr 2 – Produkty spożywcze Dokładny zakres przedmiotu zamówienia został opisany w załącznikach do SIWZ tj. formularzu cenowym oraz szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia. Zamawiający z uwagi na specyfikę przedmiotu zamówienia i niemożność przewidzenia faktycznego zapotrzebowania zastrzega sobie prawo przesunięć w zakresie rzeczowym i ilościowym towaru z zastrzeżeniem, że wprowadzone zmiany nie mogą skutkować przekroczeniem wysokości zobowiązania finansowego określonego w ofercie oraz zawartej umowie. Wykonawca zobowiązany jest do podania nazwy producenta i nazwy handlowej dla każdego oferowanego produktu. Niepodanie przez Wykonawcę nazwy producenta i nazwy handlowej dla każdego oferowanego produktu lub wskazanie poprzez ww. informacje produktu o gorszych parametrach niż wymagane przez Zamawiającego nie będzie możliwe do poprawienia w trybie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy PZP, ponieważ stanowiłoby niedopuszczalną zmianę treści oferty i spowoduje odrzucenie oferty Wykonawcy na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy PZP. Zamawiający wymaga, aby zaoferowane i dostarczane produkty spełniały odpowiednie wymogi jakościowe zgodnie z obowiązującym prawem żywnościowym, w tym: warunki sanitarne w zakresie pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, składowania i transportu oraz sprzedaży bezpośredniej. Ponadto, wszystkie zaoferowane produkty powinny cechować się wysokimi walorami smakowymi. Dostarczana żywność powinna posiadać odpowiednie terminy przydatności, zgodnie z wytycznymi opisanymi w załączniku do SIWZ. Zamawiający wymaga, aby producent/wytwórca oferowanych wyrobów posiadał wdrożony i stosowany system zasad GHP, GMP, HACCP (Wykonawca zobowiązany będzie do złożenia stosowanych oświadczeń i dokumentów opisanych w SIWZ w przedmiotowym zakresie) Zamawiający wymaga, aby produkty dostarczane były transportem własnym Wykonawcy, na swój koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2010 Nr 136, poz. 914) (wykonawca zobowiązany będzie do złożenia stosowanych oświadczeń i dokumentów opisanych w SIWZ w przedmiotowym zakresie). Zamawiający nie dopuszcza dostaw towarów poprzez firmy kurierskie itp. |
Dodatkowe informacje
GuidZP400 | cf1bf8c2-1c16-4a0c-8533-38715509a91e |
Biuletyn | 540790-N-2018 |
Zamawiajacy nazwa | Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im prof. Adama Grucy CMKP |
Regon | 29015600000 |
Zamawiajacy adres ulica | ul. Konarskiego |
Zamawiajacy adres numer domu | 13 |
Zamawiajacy miejscowosc | Otwock |
Zamawiajacy kod pocztowy | 05400 |
Zamawiajacy panstwo | Polska |
Zamawiajacy wojewodztwo | mazowieckie |
Zamawiajacy telefon | 22 7794031 w. 477 |
Zamawiajacy fax | 22 7794031 w. 477 |
Zamawiajacy email | dzp@spskgruca.pl |
Adres strony url | www.spskgruca.pl |
Zamieszczanie obowiazkowe | 1 |
Ogloszenie dotyczy | 1 |
Czy finansowane z unii | 2 |
Czy ubiegac zaklady pracy | 2 |
Minimalny procent zatrudnienia | 0% |
Rodzaj zamawiajacego | 8 |
Rodzaj zamawiajacego inny | Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im prof. Adama Grucy CMKP |
Czy dostep dokumentow zamowienia | 1 |
Dostep dokumentow zamowienia | www.spskgruca.pl |
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja | 1 |
Zamieszczona bedzie specyfikacja | www.spskgruca.pl |
Czy wymagane przeslanie ofert | 1 |
Wymagane przeslanie ofert inny | Oferty należy składać w siedzibie Zamawiającego przy ul. Konarskiego 13 05-400 Otwock w Dziale Zamówień Publicznych lub Sekretariacie Dyrektora |
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres | ul. Konarskiego 13 05-400 Otwock |
Nazwa nadana zamowieniu | Sukcesywna dostawa produktów spożywczych do kuchni szpitala przez okres 12 miesięcy. |
Numer referencyjny | DZP.26.37/2018 |
Rodzaj zamowienia | 1 |
Czy podzielone na czesci | 1 |
Oferty lub wnioski | 2 |
Maksymalna liczba czesci | 2 |
Maksymalna liczba czesci jednemu wykonawcy | 2 |
Okreslenie przedmiotu | 1. Przedmiotem zamówienia jest: Sukcesywna dostawa produktów spożywczych do kuchni szpitala przez okres 12 miesięcy. 2. Zamówienie zostało podzielone na 2 pakiety. Pakiet nr 1 – Pieczywo Pakiet nr 2 – Produkty spożywcze Dokładny zakres przedmiotu zamówienia został opisany w załącznikach do SIWZ tj. formularzu cenowym oraz szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia. Zamawiający z uwagi na specyfikę przedmiotu zamówienia i niemożność przewidzenia faktycznego zapotrzebowania zastrzega sobie prawo przesunięć w zakresie rzeczowym i ilościowym towaru z zastrzeżeniem, że wprowadzone zmiany nie mogą skutkować przekroczeniem wysokości zobowiązania finansowego określonego w ofercie oraz zawartej umowie. Wykonawca zobowiązany jest do podania nazwy producenta i nazwy handlowej dla każdego oferowanego produktu. Niepodanie przez Wykonawcę nazwy producenta i nazwy handlowej dla każdego oferowanego produktu lub wskazanie poprzez ww. informacje produktu o gorszych parametrach niż wymagane przez Zamawiającego nie będzie możliwe do poprawienia w trybie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy PZP, ponieważ stanowiłoby niedopuszczalną zmianę treści oferty i spowoduje odrzucenie oferty Wykonawcy na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy PZP. Zamawiający wymaga, aby zaoferowane i dostarczane produkty spełniały odpowiednie wymogi jakościowe zgodnie z obowiązującym prawem żywnościowym, w tym: warunki sanitarne w zakresie pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, składowania i transportu oraz sprzedaży bezpośredniej. Ponadto, wszystkie zaoferowane produkty powinny cechować się wysokimi walorami smakowymi. Dostarczana żywność powinna posiadać odpowiednie terminy przydatności, zgodnie z wytycznymi opisanymi w załączniku do SIWZ. Zamawiający wymaga, aby producent/wytwórca oferowanych wyrobów posiadał wdrożony i stosowany system zasad GHP, GMP, HACCP (Wykonawca zobowiązany będzie do złożenia stosowanych oświadczeń i dokumentów opisanych w SIWZ w przedmiotowym zakresie) Zamawiający wymaga, aby produkty dostarczane były transportem własnym Wykonawcy, na swój koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2010 Nr 136, poz. 914) (wykonawca zobowiązany będzie do złożenia stosowanych oświadczeń i dokumentów opisanych w SIWZ w przedmiotowym zakresie). Zamawiający nie dopuszcza dostaw towarów poprzez firmy kurierskie itp. |
Cpv glowny przedmiot | 15800000-6 |
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc | 0,00 |
Waluta calosc | PLN |
Okres w miesiacach | 12 |
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow | Dla uznania, że Wykonawca spełnia powyższy warunek Zamawiający żąda, aby wykazał się, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy to w tym okresie zrealizował jedno zamówienie - umowę na sukcesywną dostawę artykułów spożywczych dla szpitali o wartości minimum: 50 000zł (dla Pakietu 1) 80 000zł brutto (dla Pakietu 2 ) Zamawiający informuje, że w przypadku zamówień - umów nadal trwających warunek zostanie spełniony, tylko w sytuacji, gdy wartość zrealizowanej części zamówienia będzie odpowiadała wartości wskazanej dla danego pakietu. W przypadku złożenia ofert na więcej niż jeden pakiet/część, wykonawca zobowiązany jest potwierdzić spełnienie warunku dla każdej części odrębnie. Zamawiający, może na każdym etapie postępowania, uznać, że wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia. W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunki, o których mowa w rozdz. V.1.2) niniejszej SIWZ zostaną spełnione wyłącznie, jeżeli: a) w zakresie zdolności technicznej odnoszącej się do wiedzy i doświadczenia, minimum jeden z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielnie zamówienia wykaże, że posiada wymagane zdolności w pełnym zakresie. Zamawiający żąda, aby wykonawca , który w ramach wspólnego ubiegania się o udzielnie zamówienia wykaże swoje doświadczenie, był podmiotem realnie uczestniczącym w realizacji umowy. Wykonawca może w celu spełnienia warunków, o których mowa w rozdz. V.1.2) lit. a niniejszej SIWZ w stosownych sytuacjach oraz w odniesieniu do konkretnego zamówienia, lub jego części polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych innych podmiotów niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków. Zamawiający informuje, iż „stosowna sytuacja”, o której mowa w rozdz. V.4 niniejszej SIWZ wystąpi wyłącznie w przypadku, kiedy: 1) Wykonawca, który polega na zdolnościach innych podmiotów udowodni zamawiającemu, że realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów, w szczególności przedstawiając zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia 2) Zamawiający oceni, czy zasoby udostępniane wykonawcy przez inne podmioty , pozwalają na wykazanie przez wykonawcę spełnienie warunków udziału w postępowaniu oraz zbada, czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, o których mowa w art. 24 ust. 1 pkt 13-22 i ust. 5 pkt 1 |
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie | 1 |
Art 24 ust 5 pkt 1 | 1 |
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia | 1 |
Wykaz dokumentow zaswiadczen | Dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 1 pkt. 13-22 oraz ust. 5 pkt 1 Zamawiający informuje, że potwierdzeniem wykazania braku podstaw do wykluczenia jest oświadczenie wykonawcy stanowiące załącznik nr 2 do SIWZ Wykaz oświadczeń i dokumentów, które mają dostarczyć Wykonawcy mający siedzibę poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej Zamawiający informuje, że potwierdzeniem wykazania braku podstaw do wykluczenia jest oświadczenie wykonawcy stanowiące załącznik nr 2 do SIWZ |
Zakresie warunkow udzialu | Dokumenty na potwierdzenie spełniania warunku udziału w postępowaniu dotyczącego zdolności technicznej lub zawodowej 1) Wykaz dostaw wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane, 2) Dowody określające czy te dostawy zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów - oświadczenie wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert |
Wykaz potwierdzenie okolicznosci | Wykaz dokumentów i oświadczeń, składanych na wezwanie Zamawiającego przez Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, w wyznaczonym terminie nie krótszym niż 5 dni, aktualnych na dzień złożenia. 1. Oświadczenie o wdrożeniu i stosowaniu HACCP wg wzoru stanowiącego załącznik nr 5 do siwz 2. Oświadczenie, że zakład produkcyjny został odebrany i jest kontrolowany przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej i/lub Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej wg wzoru stanowiącego załącznik nr 6 do siwz 3. Oświadczenie, że transport produktów żywnościowych będzie odbywał się przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2010 Nr 136, poz. 914) oraz, że środki transportu zostały dopuszczone do przewozu żywności przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej wg wzoru stanowiącego załącznik nr 7 do siwz 4. Próby produktów dostarczone przez Wykonawcę do oceny przez Zamawiającego. Zamawiający oceni wybrane próby produktów z każdego Pakietu. Ocena dokonana będzie na zasadzie spełnia / nie spełnia. Próbki zostaną zweryfikowane przez trzyosobową komisję, która oceni, czy produkty spełniają bądź nie spełniają wymogów wyszczególnionych w opisie przedmiotu zamówienia. Zamawiający informuje, że produkty zostaną ocenione wg załącznika nr 9 do siwz, jednocześnie każda próbka asortymentowa powinna spełniać wszystkie wymagania SIWZ. W sytuacji, gdy przed przystąpieniem do oceny zgodności próbek, komisja uzna, że dany produkt jest niezgodny z zaoferowanym w formularzu cenowym lub nie spełnia wytycznych opisu przedmiotu zamówienia określonych w załącznikach nr 1 i 8, produkt ten zostanie uznany za niezgodny z wymaganiami a oferta wykonawcy odrzucona na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2) Poddanie ocenie mogą zostać tylko produkty zaoferowane w formularzu cenowym i spełniające podstawowe wymagania siwz. Produkty zostaną ocenione w drodze degustacji. Komisja będzie oceniała produkty zgodnie z zasadą spełnia – 1/nie spełnia - 0. Za spełniające wymogi siwz zostaną uznane te produkty, które otrzymają wszystkie oceny pozytywne tj. 1. Oferta, w której próbki będą ocenione jako niespełniającego wymogów zostanie odrzucona na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy PZP |
Inne dokumenty niewymienione | Wykaz dokumentów składanych przez Wykonawcę, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia wykonawcy w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 23 ustawy PZP, Wykonawca - w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej zamawiającego informacji z otwarcia ofert - zobowiązany jest złożyć: 1) Oświadczenie wykonawcy o przynależności albo braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej; w przypadku przynależności do tej samej grupy kapitałowej wykonawca może złożyć wraz z oświadczeniem dokumenty bądź informacje potwierdzające, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu wg wzoru stanowiącego załącznik nr 3do SIWZ (W przypadku, Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, każdy z Wykonawców zobowiązany jest do złożenia przedmiotowego oświadczenia) 4. Wymagania, jakie musi spełniać oferta składana przez dwa lub więcej podmiotów (Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia np. konsorcja, spółki cywilne): 1) Oferta musi być podpisana w taki sposób, aby prawnie zobowiązywała wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia 2) Wykonawcy występujący wspólnie zobowiązani są ustanowić pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie niniejszego zamówienia lub do reprezentowania ich w postępowaniu oraz zawarcia umowy o udzielenie przedmiotowego zamówienia publicznego; 3) Wszelka korespondencja oraz rozliczenia dokonywane będą wyłącznie z podmiotem występującym jako reprezentant pozostałych. 5. Pozostałe dokumenty wymagane wraz z ofertą 1) Pełnomocnictwo w oryginale lub kopii poświadczonej notarialnie - w przypadku, gdy: 1. Wykonawca dokonuje jakichkolwiek czynności w postępowaniu przez przedstawiciela (np. podpisanie i złożenie oferty lub innych oświadczeń w imieniu i na rzecz Wykonawcy, poświadczanie za zgodność z oryginałem kopii dokumentów), a uprawnienie do dokonania tych czynności nie wynika z ustawy lub wpisu do rejestru przedsiębiorców, 2. Wykonawcy wspólnie ubiegają się o udzielenie zamówienia i ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. 2) Zobowiązanie podmiotu trzeciego w oryginale |
Zmiana umowy | 1 |
Zmiana umowy tekst | Zakres zmian zawiera załącznik nr 4 do siwz tj. wzór umowy |
IV 4 4 data | 2018-04-13T00:00:00+02:00 |
IV 4 4 godzina | 09:45 |
IV 4 4 jezyki | PL |
IV 4 5 okres | 30 |
Attchment
Zalacznik czesc nr | 1 |
Zalacznik nazwa | Pakiet nr 1 – Pieczywo |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15810000-9 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik okres w miesiacach | 12 |
Zalacznik krotki opis | Dokładny zakres przedmiotu zamówienia został opisany w załącznikach do SIWZ tj. formularzu cenowym oraz szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia. |
Zalacznik czesc nr | 2 |
Zalacznik nazwa | Pakiet nr 2 – Produkty spożywcze |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15800000-6 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik okres w miesiacach | 12 |
Zalacznik krotki opis | Dokładny zakres przedmiotu zamówienia został opisany w załącznikach do SIWZ tj. formularzu cenowym oraz szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia. |
Criterion
Kryteria | czas wymiany reklamowanego towaru w zakresie danego pakietu |
Znaczenie | 20,00 |
Kryteria | cena |
Znaczenie | 70,00 |
Kryteria | czas realizacji zamówienia uzupełniającego złożonego w dniu dostawy w zakresie danego pakietu |
Znaczenie | 10,00 |