Dostawa artykułów żywnościowych do dwóch szkół: ZS w Kostomłotach Drugich i SP w Ćmińsku

Publication date 2018-12-07
End date 2018-12-17 00:00:00
Instytucja Gmina Miedziana Góra
Miejscowość Miedziana Góra
Województwo świętokrzyskie
Branża
  • Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne,
  • Owoce, warzywa i podobne produkty,
  • Produkty mleczarskie,
  • Różne produkty spożywcze,
  • Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie,
  • Części lamp i sprzętu oświetleniowego

Szczegóły

Numer ogłoszenia 659330-N-2018
Document type ZP-400
Cpv code 153000001, 151000009, 155000003, 158100009, 158000006
Adres strony internetowej siwz
BZP Zobacz

Przedmiot zamówienia

Przedmiot zamówienia został określony w Załącznikach od 1a do 1g do SIWZ i obejmuje następujące zadania:
część I – drób i wyroby drobiarskie.
część II – mięso wieprzowe, wołowe i wędliny;
część III – artykuły mleczne, nabiał i jaja;
część IV – pieczywo;
część V – przyprawy, produkty suche, soki;
część VI – mrożonki i ryby.
część VII – owoce i warzywa;

Wszelkie użyte, nazwy handlowe w opisie przedmiotu zamówienia prosimy traktować jako informacje uściślającą, wiążącą dla wykonawcy. Dopuszcza się artykuły równoważne, artykuł równoważny musi spełniać walory jakościowe produktu wskazanego, w takich okolicznościach, jeżeli wykonawca zaoferował produkty równoważne to jest zobowiązany udowodnić równoważność produktu zaoferowanego z tym wskazanym w opisie przedmiotu zamówienia składając wraz z ofertą dowody na równoważność.
3.2 Dostarczane artykuły muszą posiadać pierwszą klasę jakości (ze względu na charakter i właściwości produktu) i właściwy okres przydatności do spożycia, w opakowaniach dopuszczonych do kontaktu z żywnością, które powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, czyste bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Pierwsza klasa jakości mięsa oznacza: mięso chude, nieścięgniste o zawartości tłuszczu 7%, bez tłuszczu zewnętrznego, nie zawierające skórek, chrząstek, ścięgien niekonsumpcyjnych i powięzi. Dotyczy to szczególnie pozycji „Charakterystyki przedmiotu zamówienia” z Załącznika Nr 1b do SIWZ, tj.: boczek wędzony, kiełbasa cienka oraz schab wieprzowy bez kości.
1. Boczek wędzony– wędzonka w kształcie zbliżonym do prostokąta,
w naturalnym układzie tkanek charakterystycznych dla tego asortymentu: zewnętrzna powierzchnia boczku bez skóry, niedopuszczalne resztki szczeciny, konsystencja i struktura dość miękka, soczysta, krucha, smak i zapach charakterystyczny dla wędzonki z mięsa peklowanego, wędzonego i parzonego, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości.

2. Kiełbasa cienka – smak i zapach charakterystyczny dla kiełbasy z mięsa wieprzowego peklowanego, wędzonej, parzonej, wyczuwalne przyprawy i zapach wędzenia, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości, rozdrobnienie i układ składników: niedopuszczalne skupiska jednego ze składników oraz zacieki tłuszczu i galarety pod osłonką, składniki średnio rozdrobnione, równomiernie rozmieszczone na przekroju.

3. Schab wieprzowy bez kości– mięso chude, nieścięgniste o niewielkiej zawartości tłuszczu bez tłuszczu zewnętrznego, nie zawierające skórek, chrząstek, ścięgien niekonsumpcyjnych i powięzi.
Ponadto Zamawiający zastrzega, że dostarczany asortyment musi być świeży. Niedopuszczalnym jest dostarczanie przez Wykonawcę produktów zamrożonych!!! (za wyjątkiem produktów w części VI).
W przypadku dostaw produktów zwierzęcych, mięsa i produktów mięsnych:
- wykonawca musi posiadać decyzję właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącej możliwości produkcji lub obrotu danym produktem spożywczym będącym przedmiotem zamówienia;
- dostawy mięsa powinny odbywać się w zamkniętych opakowaniach lub pojemnikach plastikowych z pokrywami, posiadającymi stosowne atesty, pojemnikach plombowanych lub metkowanych, czystych, nieuszkodzonych;
- przy każdej dostawie dostawca ma obowiązek przedstawić „Handlowy dokument identyfikacyjny” zgodnie z ustawą o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. 2017.242) oraz rozporządzeniem WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.Urz. UE L139 z 30 kwietnia 2004 r.)

Informacja dotycząca gramatury produktów
W przypadku wskazania przez Zamawiającego w charakterystyce przedmiotu zamówienia produktów o gramaturze, która nie występuje na rynku, Wykonawca zobowiązany jest zapewnić produkty o najbardziej zbliżonej gramaturze i przeliczyć ich cenę zgodnie z podanymi w SIWZ ilościami.
3.3 Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2018.1541).
- Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. (Dz. U.2017.2212).
- Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
- Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
- Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. 2015.29).
3.4 Dostawy przedmiotu zamówienia, będą realizowane w dni w których odbywają się zajęcia lekcyjne w godzinach: Pieczywo od 06:00 do 07:00 pozostałe grupy produktów od 06:00 do 13:00 w asortymencie, ilościach zamawianych w dzień poprzedzający dostawę. W opakowaniach przewidzianych w umowie – pod rygorem odmowy przyjęcia dostawy i dokonania zapłaty.
W okresach ferii zimowych i wakacji oraz innych wynikających z kalendarza świąt i dni wolnych od nauki, zamówienia będą zgłaszane z mniejszą częstotliwością stosownie do potrzeb stołówki przedszkolnej
3.5 Zamawiający zastrzega sobie możliwość, w formie pisemnej, zmniejszenia przyjętych ilości, w sytuacjach w których Zamawiający nie mógł przewidzieć w chwili jej zawarcia (np. zmiany ilości żywionych osób). Wartością umowy będzie wówczas końcowa wartość faktycznie zrealizowanych dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw przewidzianych w SIWZ.
3.6 Wykonawca zobowiązany jest do stosowania zasady systemu HACCP – podstawa prawna art. 59 i 73 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2018.1541) – zaświadczenie dotyczy: części nr 2 – produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne, części nr 3 – mleko, produkty mleczarskie

Dodatkowe informacje

GuidZP400 24bbc177-37d8-4ef6-8349-41486cd3ecf2
Biuletyn 659330-N-2018
Zamawiajacy nazwa Gmina Miedziana Góra
Regon 29101032300000
Zamawiajacy adres ulica ul. Urzędnicza
Zamawiajacy adres numer domu 18
Zamawiajacy miejscowosc Miedziana Góra
Zamawiajacy kod pocztowy 26085
Zamawiajacy panstwo Polska
Zamawiajacy wojewodztwo świętokrzyskie
Zamawiajacy telefon 41 303-16-26
Zamawiajacy fax 41 303-16-05
Zamawiajacy email anna.zolbach@miedziana-gora.pl
Adres strony url http://www.miedziana-gora.pl
Zamieszczanie obowiazkowe 1
Ogloszenie dotyczy 1
Czy finansowane z unii 2
Czy ubiegac zaklady pracy 2
Minimalny procent zatrudnienia 0%
Rodzaj zamawiajacego 2
Czy dostep dokumentow zamowienia 1
Dostep dokumentow zamowienia http://www.miedzianagora.eobip.pl/bip_miedzianagora/index.jsp?place=Menu02&news_cat_id=180&layout=1&page=0
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja 1
Zamieszczona bedzie specyfikacja http://www.miedzianagora.eobip.pl/bip_miedzianagora/index.jsp?place=Menu02&news_cat_id=180&layout=1&page=0
Czy wymagane przeslanie ofert 1
Wymagane przeslanie ofert inny PISEMNIE
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres Sekretariat Urzędu Gminy w Miedzianej Górze, ul. Urzędnicza 18, 26-085 Miedziana Góra
Nazwa nadana zamowieniu Dostawa artykułów żywnościowych do dwóch szkół: ZS w Kostomłotach Drugich i SP w Ćmińsku
Numer referencyjny SO.271.62.2018
Rodzaj zamowienia 1
Czy podzielone na czesci 1
Maksymalna liczba czesci jednemu wykonawcy 7
Okreslenie przedmiotu Przedmiot zamówienia został określony w Załącznikach od 1a do 1g do SIWZ i obejmuje następujące zadania: część I – drób i wyroby drobiarskie. część II – mięso wieprzowe, wołowe i wędliny; część III – artykuły mleczne, nabiał i jaja; część IV – pieczywo; część V – przyprawy, produkty suche, soki; część VI – mrożonki i ryby. część VII – owoce i warzywa; Wszelkie użyte, nazwy handlowe w opisie przedmiotu zamówienia prosimy traktować jako informacje uściślającą, wiążącą dla wykonawcy. Dopuszcza się artykuły równoważne, artykuł równoważny musi spełniać walory jakościowe produktu wskazanego, w takich okolicznościach, jeżeli wykonawca zaoferował produkty równoważne to jest zobowiązany udowodnić równoważność produktu zaoferowanego z tym wskazanym w opisie przedmiotu zamówienia składając wraz z ofertą dowody na równoważność. 3.2 Dostarczane artykuły muszą posiadać pierwszą klasę jakości (ze względu na charakter i właściwości produktu) i właściwy okres przydatności do spożycia, w opakowaniach dopuszczonych do kontaktu z żywnością, które powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, czyste bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Pierwsza klasa jakości mięsa oznacza: mięso chude, nieścięgniste o zawartości tłuszczu 7%, bez tłuszczu zewnętrznego, nie zawierające skórek, chrząstek, ścięgien niekonsumpcyjnych i powięzi. Dotyczy to szczególnie pozycji „Charakterystyki przedmiotu zamówienia” z Załącznika Nr 1b do SIWZ, tj.: boczek wędzony, kiełbasa cienka oraz schab wieprzowy bez kości. 1. Boczek wędzony– wędzonka w kształcie zbliżonym do prostokąta, w naturalnym układzie tkanek charakterystycznych dla tego asortymentu: zewnętrzna powierzchnia boczku bez skóry, niedopuszczalne resztki szczeciny, konsystencja i struktura dość miękka, soczysta, krucha, smak i zapach charakterystyczny dla wędzonki z mięsa peklowanego, wędzonego i parzonego, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości. 2. Kiełbasa cienka – smak i zapach charakterystyczny dla kiełbasy z mięsa wieprzowego peklowanego, wędzonej, parzonej, wyczuwalne przyprawy i zapach wędzenia, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości, rozdrobnienie i układ składników: niedopuszczalne skupiska jednego ze składników oraz zacieki tłuszczu i galarety pod osłonką, składniki średnio rozdrobnione, równomiernie rozmieszczone na przekroju. 3. Schab wieprzowy bez kości– mięso chude, nieścięgniste o niewielkiej zawartości tłuszczu bez tłuszczu zewnętrznego, nie zawierające skórek, chrząstek, ścięgien niekonsumpcyjnych i powięzi. Ponadto Zamawiający zastrzega, że dostarczany asortyment musi być świeży. Niedopuszczalnym jest dostarczanie przez Wykonawcę produktów zamrożonych!!! (za wyjątkiem produktów w części VI). W przypadku dostaw produktów zwierzęcych, mięsa i produktów mięsnych: - wykonawca musi posiadać decyzję właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącej możliwości produkcji lub obrotu danym produktem spożywczym będącym przedmiotem zamówienia; - dostawy mięsa powinny odbywać się w zamkniętych opakowaniach lub pojemnikach plastikowych z pokrywami, posiadającymi stosowne atesty, pojemnikach plombowanych lub metkowanych, czystych, nieuszkodzonych; - przy każdej dostawie dostawca ma obowiązek przedstawić „Handlowy dokument identyfikacyjny” zgodnie z ustawą o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. 2017.242) oraz rozporządzeniem WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.Urz. UE L139 z 30 kwietnia 2004 r.) Informacja dotycząca gramatury produktów W przypadku wskazania przez Zamawiającego w charakterystyce przedmiotu zamówienia produktów o gramaturze, która nie występuje na rynku, Wykonawca zobowiązany jest zapewnić produkty o najbardziej zbliżonej gramaturze i przeliczyć ich cenę zgodnie z podanymi w SIWZ ilościami. 3.3 Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności: - Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2018.1541). - Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. (Dz. U.2017.2212). - Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. - Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych. - Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG. - Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. 2015.29). 3.4 Dostawy przedmiotu zamówienia, będą realizowane w dni w których odbywają się zajęcia lekcyjne w godzinach: Pieczywo od 06:00 do 07:00 pozostałe grupy produktów od 06:00 do 13:00 w asortymencie, ilościach zamawianych w dzień poprzedzający dostawę. W opakowaniach przewidzianych w umowie – pod rygorem odmowy przyjęcia dostawy i dokonania zapłaty. W okresach ferii zimowych i wakacji oraz innych wynikających z kalendarza świąt i dni wolnych od nauki, zamówienia będą zgłaszane z mniejszą częstotliwością stosownie do potrzeb stołówki przedszkolnej 3.5 Zamawiający zastrzega sobie możliwość, w formie pisemnej, zmniejszenia przyjętych ilości, w sytuacjach w których Zamawiający nie mógł przewidzieć w chwili jej zawarcia (np. zmiany ilości żywionych osób). Wartością umowy będzie wówczas końcowa wartość faktycznie zrealizowanych dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw przewidzianych w SIWZ. 3.6 Wykonawca zobowiązany jest do stosowania zasady systemu HACCP – podstawa prawna art. 59 i 73 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2018.1541) – zaświadczenie dotyczy: części nr 2 – produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne, części nr 3 – mleko, produkty mleczarskie
Cpv glowny przedmiot 15300000-1
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc 0,00
Data rozpoczecia 2019-02-01T00:00:00+01:00
Data zakonczenia 2020-01-31T00:00:00+01:00
Informacje na temat katalogow Termin realizacji przedmiotu zamówienia dotyczy wszystkich części niniejszego przetargu.
Okreslenie warunkow Zamawiający w tym zakresie nie stawia żadnych wymagań, wystarczającym jest złożone wraz z ofertą oświadczenie zgodnie z założeniami w pkt. 9.3.
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow Zamawiający w tym zakresie nie stawia żadnych wymagań, wystarczającym jest złożone wraz z ofertą oświadczenie zgodnie z założeniami w pkt. 9.3.
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow Zamawiający w tym zakresie nie stawia żadnych wymagań, wystarczającym jest złożone wraz z ofertą oświadczenie zgodnie z założeniami w pkt. 9.3.
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie 1
Art 24 ust 5 pkt 2 1
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia 1
Wykaz dokumentow zaswiadczen Oświadczenie że Wykonawca w sposób niezawiniony poważnie nie naruszył obowiązków zawodowych, co podważa jego uczciwość, w szczególności gdy wykonawca w wyniku zamierzonego działania lub rażącego niedbalstwa nie wykonał lub nienależycie wykonał zamówienie, co zamawiający jest w stanie wykazać za pomocą stosownych środków dowodowych.
Inne dokumenty niewymienione W celu potwierdzenia braku podstaw do wykluczenia wykonawcy z postępowania, o których mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy, wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej, na której udostępniono SIWZ informacji o ofertach złożonych w postępowaniu zgodnie z art. 86 ust. 5 ustawy, składa stosownie do treści art. 24 ust. 11 ustawy, oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej oraz, w przypadku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, dowody potwierdzające, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu. 2. Oświadczenie że Wykonawca w sposób niezawiniony poważnie nie naruszył obowiązków zawodowych, co podważa jego uczciwość, w szczególności gdy wykonawca w wyniku zamierzonego działania lub rażącego niedbalstwa nie wykonał lub nienależycie wykonał zamówienie, co zamawiający jest w stanie wykazać za pomocą stosownych środków dowodowych.
Zastosowanie procedury pzp 1
Zmiana umowy 1
Zmiana umowy tekst Zgodnie z zapisami określonymi w SIWZ i wzorze umowy.
IV 4 4 data 2018-12-17T00:00:00+01:00
IV 4 4 godzina 10:00
IV 4 4 jezyki POLSKI
IV 4 5 okres 30

Attchment

Zalacznik czesc nr 1
Zalacznik nazwa Drób i wyroby drobiarskie
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15100000-9
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2019-02-01T00:00:00+01:00
Zalacznik data zakonczenia 2020-01-31T00:00:00+01:00
Zalacznik krotki opis Przedmiot zamówienia został opisany szczegółowo w załączniku 1a do SIWZ.
  
Zalacznik czesc nr 2
Zalacznik nazwa Mięso wieprzowe, wołowe i wędliny
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15100000-9
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2019-02-01T00:00:00+01:00
Zalacznik data zakonczenia 2020-01-31T00:00:00+01:00
Zalacznik krotki opis Przedmiot zamówienia został szczegółowo opisany w załączniku nr 1b do SIWZ.
  
Zalacznik czesc nr 3
Zalacznik nazwa Artykuły mleczne, nabiał i jaja
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15500000-3
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2019-02-01T00:00:00+01:00
Zalacznik data zakonczenia 2020-01-31T00:00:00+01:00
Zalacznik krotki opis Przedmiot zamówienia został szczegółowo opisany w załączniku nr 1c do SIWZ.
  
Zalacznik czesc nr 4
Zalacznik nazwa Pieczywo
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15810000-9
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2019-02-01T00:00:00+01:00
Zalacznik data zakonczenia 2020-01-31T00:00:00+01:00
Zalacznik krotki opis Przedmiot zamówienia został szczegółowo opisany w załączniku nr 1d do SIWZ.
  
Zalacznik czesc nr 5
Zalacznik nazwa Przyprawy, produkty suche, soki
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15800000-6
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2019-02-01T00:00:00+01:00
Zalacznik data zakonczenia 2020-01-31T00:00:00+01:00
Zalacznik krotki opis Przedmiot zamówienia został szczegółowo opisany w załączniku nr 1e do SIWZ.
  
Zalacznik czesc nr 6
Zalacznik nazwa Mrożonki i Ryby
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15800000-6
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2019-02-01T00:00:00+01:00
Zalacznik data zakonczenia 2020-01-31T00:00:00+01:00
Zalacznik krotki opis Przedmiot zamówienia został szczegółowo opisany w załączniku nr 1f do SIWZ.
  
Zalacznik czesc nr 7
Zalacznik nazwa Owoce i Warzywa
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15300000-1
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2019-02-01T00:00:00+01:00
Zalacznik data zakonczenia 2020-01-31T00:00:00+01:00
Zalacznik krotki opis Przedmiot zamówienia został szczegółowo opisany w załączniku nr 1g do SIWZ.
  

Criterion

Kryteria Cena brutto
Znaczenie 100,00
  

przetargibiurowe.pl  (+48) 600 092 062

Working hours:  Office, live chat: 800 - 1700  Support online: 24h

Michał Troc Customer service  

Szanowni Klienci! Drodzy Państwo!

Polityka prywatności (rozwiń) Klauzula Informacyjna (rozwiń) Lista Zaufanych Partnerów (rozwiń)