Roczna, sukcesywna dostawa produktów spożywczych oraz jednorazowych opakowań do żywności do Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei w Poznaniu
Publication date | 2019-04-18 |
End date | 2019-05-10 00:00:00 |
Instytucja | Szpital Miejski im. Franciszka Raszei |
Miejscowość | Poznań |
Województwo | wielkopolskie |
Branża |
|
Szczegóły |
|
Numer ogłoszenia | 539267-N-2019 |
Document type | ZP-400 |
Cpv code | 150000008 |
Adres strony internetowej siwz | |
BZP | Zobacz |
Przedmiot zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest roczna, sukcesywna dostawa produktów spożywczych oraz jednorazowych opakowań do żywności do Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei w Poznaniu. Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych (do 12 części / pakietów). Każda część/pakiet stanowi odrębny przedmiot zamówienia. - pakiet nr 1: Warzywa i owoce - pakiet nr 2: Artykuły sypkie - pakiet nr 3: Przyprawy - pakiet nr 4: Pieczywo - pakiet nr 5: Jaja kurze - pakiet nr 6: Warzywa i owoce mrożone - pakiet nr 7: Wędliny i wędliny podrobowe, mięso - pakiet nr 8: Tłuszcze jadalne, sery, jogurty, mleko i przetwory mleczne - pakiet nr 9: Ryby i przetwory rybne - pakiet nr 10: Drób - pakiet nr 11: Przetwory warzywno – owocowe, strączkowe - pakiet nr 12: Opakowania jednorazowe do żywności |
Dodatkowe informacje
GuidZP400 | fb144ee3-0a36-4c37-b1e1-962a9708a563 |
Biuletyn | 539267-N-2019 |
Zamawiajacy nazwa | Szpital Miejski im. Franciszka Raszei |
Regon | 31332500000000 |
Zamawiajacy adres ulica | ul. Mickiewicza |
Zamawiajacy adres numer domu | 2 |
Zamawiajacy miejscowosc | Poznań |
Zamawiajacy kod pocztowy | 60-834 |
Zamawiajacy panstwo | Polska |
Zamawiajacy wojewodztwo | wielkopolskie |
Zamawiajacy telefon | 61 848 10 11 |
Zamawiajacy fax | 61 848 49 90/91 |
Zamawiajacy email | efilipiak@raszeja.poznan.pl |
Adres strony url | www.raszeja.poznan.pl |
Zamieszczanie obowiazkowe | 1 |
Ogloszenie dotyczy | 1 |
Czy finansowane z unii | 2 |
Czy ubiegac zaklady pracy | 2 |
Minimalny procent zatrudnienia | 0% |
Rodzaj zamawiajacego | 8 |
Rodzaj zamawiajacego inny | Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej - Szpital Miejski |
Czy dostep dokumentow zamowienia | 1 |
Dostep dokumentow zamowienia | www.raszeja.poznan.pl |
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja | 1 |
Zamieszczona bedzie specyfikacja | www.raszeja.poznan.pl |
Czy wymagane przeslanie ofert | 1 |
Wymagane przeslanie ofert inny | Zamawiający nie wyraża zgody na składanie ofert w postaci elektronicznej. Składanie ofert osobiście lub za pośrednictwem operatora pocztowego, posłańca. |
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres | Szpital Miejski im. Franciszka Raszei, ul. Mickiewicza 2, 60-834 Poznań. Oferty składa się w Kancelarii Szpitalnej, która mieści się w siedzibie Zamawiającego, wejście od ul. Poznańskiej, piwnica. |
Nazwa nadana zamowieniu | Roczna, sukcesywna dostawa produktów spożywczych oraz jednorazowych opakowań do żywności do Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei w Poznaniu |
Numer referencyjny | SR/XV-270-16-EFK/19 |
Rodzaj zamowienia | 1 |
Czy podzielone na czesci | 1 |
Okreslenie przedmiotu | Przedmiotem zamówienia jest roczna, sukcesywna dostawa produktów spożywczych oraz jednorazowych opakowań do żywności do Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei w Poznaniu. Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych (do 12 części / pakietów). Każda część/pakiet stanowi odrębny przedmiot zamówienia. - pakiet nr 1: Warzywa i owoce - pakiet nr 2: Artykuły sypkie - pakiet nr 3: Przyprawy - pakiet nr 4: Pieczywo - pakiet nr 5: Jaja kurze - pakiet nr 6: Warzywa i owoce mrożone - pakiet nr 7: Wędliny i wędliny podrobowe, mięso - pakiet nr 8: Tłuszcze jadalne, sery, jogurty, mleko i przetwory mleczne - pakiet nr 9: Ryby i przetwory rybne - pakiet nr 10: Drób - pakiet nr 11: Przetwory warzywno – owocowe, strączkowe - pakiet nr 12: Opakowania jednorazowe do żywności |
Cpv glowny przedmiot | 15000000-8 |
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc | 0,00 |
Okres w miesiacach | 12 |
Informacje na temat katalogow | Termin realizacji zamówienia: przez okres jednego roku – 12 miesięcy, lub do momentu wyczerpania zamówienia, sukcesywnie w miarę zgłaszanych przez Zamawiającego potrzeb lub do wyczerpania przez Zamawiającego całości dostawy (przewidywany termin obowiązywania umowy: 04.07.2019 r. – 03.07.2020 r.). Zamówienia winny być realizowane sukcesywnie, zgodnie z bieżącym zapotrzebowaniem Zamawiającego. |
Okreslenie warunkow | Spełnieniem warunku będzie posiadanie przez Wykonawcę zezwolenia (decyzji) wydanego przez właściwe jednostki nadzorujące na prowadzenie działalności w zakresie dotyczącym przedmiotu zamówienia określonym w poszczególnych pakietach (w zależności, do którego pakietu Wykonawca złoży ofertę) – jeżeli dotyczy. |
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow | Zamawiający nie wymaga wykazania spełnienia warunku udziału w postępowaniu w powyższym zakresie. |
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow | Wykonawca musi posiadać min. jeden samochód dopuszczony do przewozu art. spożywczych zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r., poz. 149 z późn. zm.) – niniejszy zapis nie dotyczy pakietu nr 12. |
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie | 1 |
Art 24 ust 5 pkt 1 | 1 |
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia | 1 |
Wykaz dokumentow zaswiadczen | Aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 1 PZP. |
Zakresie warunkow udzialu | 1) Zezwolenie (decyzja) wydana przez właściwe jednostki nadzorujące na prowadzenie działalności w zakresie dotyczącym przedmiotu zamówienia określonym w poszczególnych pakietach (w zależności, do którego pakietu Wykonawca złoży ofertę, dla tego pakietu do którego Wykonawca złoży ofertę); 2) Wykaz niezbędnych do wykonania zamówienia narzędzi i urządzeń, którymi dysponuje lub będzie dysponował Wykonawca zawierający min. jeden samochód dopuszczony do przewozu art. spożywczych zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r., poz. 149 z późn. zm.) - według wzoru stanowiącego Załącznik nr 12 do niniejszej specyfikacji – nie dotyczy pakietu nr 12. |
Wykaz potwierdzenie okolicznosci | 1) Formularz oświadczenia III (Załącznik nr 9 do SIWZ). 2) Oświadczenie dotyczące transportu artykułów żywnościowych (Załącznik nr 10 do SIWZ). 3) Oświadczenie dotyczące jakości artykułów żywnościowych (Załącznik nr 11 do SIWZ). 4) Zaświadczenie potwierdzone opinią Inspektora Sanitarnego o spełnianiu warunków higieniczno – sanitarnych środka transportu służącego do przewozu przedmiotu zamówienia – nie dotyczy pakietu nr 12. 5) Oświadczenie Wykonawcy o wyrażeniu zgody na przedmiotowe kontrole ze strony Zamawiającego (Zgodnie z Załącznikiem nr 9 do SIWZ) – nie dotyczy pakietu nr 12. 6) Certyfikat lub zaświadczenie Wykonawcy o wprowadzonym i stosowanym systemie bezpieczeństwa żywności i żywienia HACCP– nie dotyczy pakietu nr 12. 7) Oświadczenia Wykonawcy potwierdzającego, że transport odpowiada wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności (zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz. U. z 2017 r., poz. 149 z późn. zm.) oraz Rozporządzeniu WE Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych – Załącznik nr 10 do SIWZ – nie dotyczy pakietu nr 12. 8) Oświadczenia Wykonawcy potwierdzającego, że oferowane artykuły żywnościowe spełniają wymagania określone w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r., poz. 149 z późn. zm.), a ich produkcja jest zgodna z zasadami GMP (Dobra praktyka produkcyjna), GHP (Dobra praktyka higieniczna) i systemem HACCP (System zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności) – Załącznik nr 11 do SIWZ – nie dotyczy pakietu nr 12. |
Inne dokumenty niewymienione | 1. Na ofertę składają się następujące dokumenty, załączniki i oświadczenia: 1.1. Specyfikacja Techniczna Zamówienia – wypełniona i podpisana przez Wykonawcę (Załącznik nr 1 do SIWZ). 1.2. Formularz oferty - wypełniony i podpisany przez Wykonawcę (Załącznik nr 2 do SIWZ). 1.3. Oświadczenie stanowiące wstępne potwierdzenie, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu (Załącznik nr 3 do SIWZ). 1.4. Oświadczenie dotyczące spełniania warunków udziału w postępowaniu (Załącznik nr 4 do SIWZ). 1.5. Formularz oświadczenia I (Załącznik nr 6 do SIWZ). 1.6. Formularz oświadczenia II (Załącznik nr 7 do SIWZ). 1.7. Informacja o obowiązkach wynikających z przepisów o podatku VAT (Załącznik nr 8 do SIWZ). 1.8 Skład surowcowy oferowanych produktów w pakiecie nr 7 (Wędliny, wędliny podrobowe, mięso) dla pozycji nr: a) poz. 8 (Szynka drobiowa); b) poz. 9 (Szynka gotowana); c) poz. 11 (Szynkowa); d) poz. 12 (Szynka konserwowa); e) poz. 13 (Kiełbasa zielonogórska); f) poz. 19 (Polędwica sopocka); g) poz. 20 (Schab parzony), w którym to składzie widocznie określona ma być zawartość procentowa mięsa w produkcie. |
Zastosowanie procedury pzp | 1 |
Zmiana umowy | 1 |
Zmiana umowy tekst | Zgodnie z Załącznikiem nr 5 do SIWZ (wzór umowy): I. Wzór umowy dla pakietów nr: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11: - par. 3 ust. 4. Zmiana cen może nastąpić w wyniku okoliczności niezależnych od Stron umowy, takich jak: - urzędowa zmiana stawki podatku VAT, przy czym zmianie ulegnie wyłącznie cena brutto, cena netto pozostanie bez zmian. Wykonawca zobowiązany jest poinformować Zamawiającego o planowanej zmianie cen z co najmniej 2-tygodniowym wyprzedzeniem oraz przedstawić Zamawiającemu stosowny aneks do umowy pod rygorem nieważności zmiany. W przypadku urzędowej zmiany stawki podatku VAT zmiana cen nastąpi z dniem wejścia w życie zmiany podatku VAT. - par. 3 ust. 5. Zamawiający przewiduje możliwość podpisania aneksu do umowy dopuszczającego zmianę oznaczenia przedmiotu umowy w zakresie nazwy wyrobu przy zachowaniu jego parametrów, nie zmieniającego ceny jednostkowej i wartości umowy. - par. 3 ust. 8. Zamawiający może przedłużyć termin obowiązywania umowy w przypadku niewykorzystania całości wartości przedmiotu zamówienia, nie jest natomiast do tego zobowiązany. W przypadku wydłużenia okresu obowiązywania umową Strony dopuszczają zmiany cen w przypadku: a) zmiany wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie art. 2 ust. 3-5 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę - jeśli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę; b) zmiany zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne - jeśli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę; c) zmiany gromadzenia i wysokości wpłat do pracowniczych planów kapitałowych, o których mowa w ustawie dnia 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych - jeśli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę. II. Wzór umowy dla pakietu nr: 1: - par. 6 ust. 3. Zamawiający wprowadza klauzulę waloryzacyjną cen zawartych w ofercie, która została uznana za najkorzystniejszą i stanowiła podstawę podpisania umowy w ten sposób, że podlegają one obniżeniu lub podwyższeniu w zależności od średniej ceny danego artykułu żywnościowego zawartego w zestawieniu cen Wielkopolskiej Gildii Rolno – Ogrodniczej S. A. w Poznaniu. - par. 6 ust. 4. Wynagrodzenie za przedmiot umowy za dostawę każdej partii towaru obliczane będzie w oparciu o ilości faktycznie dostarczonych artykułów żywnościowych według średnich cen giełdowych brutto Wielkopolskiej Gildii Rolno – Ogrodniczej S. A. w Poznaniu na dwa dni przed datą dostawy. W przypadku braku danego artykułu żywnościowego w notowaniach WGRO w określonym dniu, obowiązują ceny z dnia wcześniejszego. - par. 6 ust. 5. Zmiana cen może nastąpić w wyniku okoliczności niezależnych od Stron umowy, takich jak: - urzędowa zmiana stawki podatku VAT, przy czym zmianie ulegnie wyłącznie cena brutto, cena netto pozostanie bez zmian. Wykonawca zobowiązany jest poinformować Zamawiającego o planowanej zmianie cen z co najmniej 2-tygodniowym wyprzedzeniem oraz przedstawić Zamawiającemu stosowny aneks do umowy pod rygorem nieważności zmiany. W przypadku urzędowej zmiany stawki podatku VAT zmiana cen nastąpi z dniem wejścia w życie zmiany podatku VAT. - par. 6 ust. 6. Zamawiający przewiduje możliwość podpisania aneksu do umowy dopuszczającego zmianę oznaczenia przedmiotu umowy w zakresie nazwy wyrobu przy zachowaniu jego parametrów, nie zmieniającego ceny jednostkowej i wartości umowy. - par. 6 ust. 9. Zamawiający może przedłużyć termin obowiązywania umowy w przypadku niewykorzystania całości wartości przedmiotu zamówienia, nie jest natomiast do tego zobowiązany. W przypadku wydłużenia okresu obowiązywania umową Strony dopuszczają zmiany cen w przypadku: a) zmiany wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie art. 2 ust. 3-5 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę - jeśli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę; b) zmiany zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne - jeśli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę; c) zmiany gromadzenia i wysokości wpłat do pracowniczych planów kapitałowych, o których mowa w ustawie dnia 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych - jeśli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę. III. Wzór umowy dla pakietu nr: 12: - par. 4 ust. 5. W trakcie obowiązywania umowy Strony dopuszczają zmiany cen w przypadku: zmiany stawki podatku VAT, przy czym zmianie ulegnie wyłącznie cena brutto, cena netto pozostanie bez zmian. Zmiana tych cen może nastąpić najwcześniej z dniem wejścia w życie aktu prawnego wprowadzającego zmianę stawki podatku VAT. Niemniej każdorazowo zmiana umowy winna zostać dokonana w postaci pisemnego aneksu. Wykonawca w pierwszej kolejności zobowiązany jest do przedstawienia Zamawiającemu stosownej dokumentacji, na podstawie której stawka podatku VAT zostaje zmieniona. - par. 4 ust. 9. Zamawiający dopuszcza możliwość zmniejszenia ceny produktu po uprzednim podpisaniu aneksu z Wykonawcą. - par. 6 ust. 5. Zamawiający może przedłużyć termin obowiązywania umowy w przypadku niewykorzystania całości wartości przedmiotu zamówienia, nie jest natomiast do tego zobowiązany. W przypadku wydłużenia okresu obowiązywania umową Strony dopuszczają zmiany cen w przypadku: a) zmiany wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie art. 2 ust. 3-5 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę - jeśli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę; b) zmiany zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne - jeśli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę; c) zmiany gromadzenia i wysokości wpłat do pracowniczych planów kapitałowych, o których mowa w ustawie dnia 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych - jeśli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę. |
IV 4 4 data | 2019-05-10T00:00:00+02:00 |
IV 4 4 godzina | 09:45 |
IV 4 4 jezyki | polski |
IV 4 5 okres | 30 |
IV 6 6 | Oferty zostaną otwarte dnia: 10.05.2019 r. o godz. otwarcia ofert 10:00, adres: Szpital Miejski im. Franciszka Raszei, ul. Mickiewicza 2, 60-834 Poznań, Zamówienia Publiczne – III piętro Szpitala, pokój 361. |
Attchment
Zalacznik czesc nr | 1 |
Zalacznik nazwa | Pakiet nr 1: Warzywa i owoce |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15000000-8 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik okres w miesiacach | 12 |
Zalacznik krotki opis | Warzywa i owoce |
Zalacznik czesc nr | 2 |
Zalacznik nazwa | Pakiet nr 2: Artykuły sypkie |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15000000-8 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik okres w miesiacach | 12 |
Zalacznik krotki opis | Artykuły sypkie |
Zalacznik czesc nr | 3 |
Zalacznik nazwa | Pakiet nr 3: Przyprawy |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15000000-8 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik okres w miesiacach | 12 |
Zalacznik krotki opis | Przyprawy |
Zalacznik czesc nr | 4 |
Zalacznik nazwa | Pakiet nr 4: Pieczywo |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15000000-8 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik okres w miesiacach | 12 |
Zalacznik krotki opis | Pieczywo |
Zalacznik czesc nr | 5 |
Zalacznik nazwa | Pakiet nr 5: Jaja kurze |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15000000-8 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik okres w miesiacach | 12 |
Zalacznik krotki opis | Jaja kurze |
Zalacznik czesc nr | 6 |
Zalacznik nazwa | Pakiet nr 6: Warzywa i owoce mrożone |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15000000-8 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik okres w miesiacach | 12 |
Zalacznik krotki opis | Warzywa i owoce mrożone |
Zalacznik czesc nr | 7 |
Zalacznik nazwa | Pakiet nr 7: Wędliny i wędliny podrobowe, mięso |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15000000-8 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik okres w miesiacach | 12 |
Zalacznik krotki opis | Wędliny i wędliny podrobowe, mięso |
Zalacznik czesc nr | 8 |
Zalacznik nazwa | Pakiet nr 8: Tłuszcze jadalne, sery, jogurty, mleko i przetwory mleczne |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15000000-8 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik okres w miesiacach | 12 |
Zalacznik krotki opis | Tłuszcze jadalne, sery, jogurty, mleko i przetwory mleczne |
Zalacznik czesc nr | 9 |
Zalacznik nazwa | Pakiet nr 9: Ryby i przetwory rybne |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15000000-8 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik okres w miesiacach | 12 |
Zalacznik krotki opis | Ryby i przetwory rybne |
Zalacznik czesc nr | 10 |
Zalacznik nazwa | Pakiet nr 10: Drób |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15000000-8 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik okres w miesiacach | 12 |
Zalacznik krotki opis | Drób |
Zalacznik czesc nr | 11 |
Zalacznik nazwa | Pakiet nr 11: Przetwory warzywno – owocowe, strączkowe |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15000000-8 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik okres w miesiacach | 12 |
Zalacznik krotki opis | Przetwory warzywno – owocowe, strączkowe |
Zalacznik czesc nr | 12 |
Zalacznik nazwa | Pakiet nr 12: Opakowania jednorazowe do żywności |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15000000-8 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik okres w miesiacach | 12 |
Zalacznik krotki opis | Opakowania jednorazowe do żywności |