„Zakup i dostawa artykułów żywnościowych w ramach projektu „Utworzenie Przedszkola „Kraina Uśmiechu” w Kłoczewie oraz do stołówek szkolnych na terenie gminy Kłoczew ”
Publication date | 2019-08-20 |
End date | 2019-08-29 00:00:00 |
Instytucja | Centrum Usług Wspólnych |
Miejscowość | Kłoczew |
Województwo | lubelskie |
Branża |
|
Szczegóły |
|
Numer ogłoszenia | 587846-N-2019 |
Document type | ZP-400 |
Cpv code | 158000006, 151311305, 152000000, 158110006, 153000001, 31425003 |
Adres strony internetowej siwz | |
BZP | Zobacz |
Przedmiot zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa artykułów żywnościowych do stołówek jednostek oświatowych Gminy Kłoczew: a) Przedszkole „ Kraina Uśmiechu” w Kłoczewie ul. Długa 69; 08 -550 Kłoczew b) Szkoła Podstawowa im. Polskich Noblistów z oddziałami przedszkolnymi w Kłoczewie, ul. Długa 69; 08 -550 Kłoczew c) Przedszkole Samorządowe ul. Długa 69; 08 -550 Kłoczew d) Szkoła Podstawowa im. H. Sienkiewicza z oddziałami przedszkolnymi w Goździe, Gózd 109a 08-550 Kłoczew w Kłoczewie e) Szkoła Podstawowa im. Orła Białego w Czernicu, Czernic 95, 08-550 Kłoczew, 2.2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia a) Zamawiający zastrzega, że z przyczyn niezależnych od niego ilość dostarczanych produktów może ulec zmianie. b) Realizacja zamówienia odbywać się będzie sukcesywnie zgodnie z organizacją roku szkolnego 2019/20. c) Dostawy do stołówki odbywać się będą w dni robocze w godzinach od 7.00 do 8.00, na podstawie zamówienia złożonego w jednej z wymienionych form (pisemnie, telefonicznie, faksem, drogą elektroniczną) przez Zamawiającego z jednodniowym wyprzedzeniem. d) Wykonawca zobowiązany jest dostarczać towar własnym środkiem transportu do siedziby Zamawiającego i rozładować w miejscu wskazanym przez Zamawiającego. Koszt i ryzyko transportu ponosi Wykonawca. e) Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć towar środkiem transportu, którego warunki techniczne oraz stan sanitarny są zgodne z normami sanitarnymi obwiązującymi dla tego rodzaju transportu określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.). f) Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innym: – posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty; – posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia; – posiadać odpowiedni system przewożenia towarów – zachowanie rozdzielności transportu; – posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu; – muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania Rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15.6.2011, str. 1). g) Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154). h) W przypadku stwierdzenia dostawy produktu o nienależytej jakości Wykonawca zobowiązuje się do wymiany wadliwego towaru w ciągu 1 godziny od momentu stwierdzenia wad przez Zamawiającego. i) W przypadku wskazania przez Zamawiającego produktów posiadających nazwy towarowe, do każdego z tych produktów ma zastosowanie zapis „lub równoważny” (zgodnie z art. 29 ust. 3 Prawo zamówień publicznych). Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, nie pogorszonych. j) Zamawiający wymaga, aby produkty będące przedmiotem zamówienia były: – świeże, bez oznak zepsucia i pleśni (w przypadku pieczywa, owoców i warzyw), w oryginalnych nienaruszonych opakowaniach (w przypadku produktów mleczarskich); – pozbawione: obcych posmaków, zapachów, oślizgłości, nalotów pleśni, zazielenienia (w przypadku mięsa), barwy szarozielonej (w przypadku wędlin), występowanie gruczołów, fragmentów kości, nalotów pleśni, zacieków tłuszczu i galarety pod osłonką, pęknięć osłonki i wycieki farszu, składników produkcji pozaklasowych lub z chrząstkami, ścięgnami, objawów obniżenia jędrności i elastyczności, nieprzylegania osłonki do wędlin itp. – posiadały ważne terminy przydatności do spożycia. Wykonawca udziela gwarancji na dostarczany asortyment w zakresie jego jakości oraz zobowiązuje się, że termin przydatności do spożycia znajdujący się na każdym opakowaniu jednostkowym danego asortymentu w chwili dostawy nie będzie krótszy niż ½ terminu przydatności określonego przez producenta. k) W ofercie wykonawca może zaproponować substytut produktu składnikowo, wagowo i jakościowo identyczny do zaproponowanego przez zamawiającego w załączniku cenowym. l) Produkt podany w ofercie przez oferenta jest produktem, który oferent po wygraniu zamówienia będzie musiał dostarczyć i nie może go zmienić bez pisemnej zgody Zamawiającego. m) Żywność będąca przedmiotem zamówienia musi odpowiadać warunkom jakościowym zgodnym z obowiązującymi atestami, Polskimi Normami, prawem żywnościowym oraz z obowiązującymi zasadami GMP/GHP, GAP i systemu HACCP lub Systemu Zarządzenia Bezpieczeństwem żywności zgodnym z ISO 22000:2005. n) Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U. z 2016 r poz.1154). o) Wykonawca udziela Zamawiającemu gwarancji jakości zdrowotnej i trwałości dostarczonej żywności do daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia określonych na czytelnych etykietach. Artykuły rolno- spożywcze muszą być składane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej. p) Dostarczana żywność musi być oznakowana widocznym , czytelnym i nieusuwalnym q) kodem identyfikacyjnym oraz terminem przydatności , umożliwiającym identyfikacje artykułu spożywczego z danej partii produkcyjnej, nadanym przez producenta i umożliwiające ich identyfikowalność , zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego. |
Dodatkowe informacje
GuidZP400 | 77d7e64e-da89-4f76-a940-09cefffd6696 |
Biuletyn | 587846-N-2019 |
Zamawiajacy nazwa | Centrum Usług Wspólnych |
Regon | 71037446100000 |
Zamawiajacy adres ulica | Długa |
Zamawiajacy adres numer domu | 67/4 |
Zamawiajacy miejscowosc | Kłoczew |
Zamawiajacy kod pocztowy | 08-550 |
Zamawiajacy panstwo | Polska |
Zamawiajacy wojewodztwo | lubelskie |
Zamawiajacy telefon | 25 75 43 164, |
Zamawiajacy fax | 25 75 43 751 |
Zamawiajacy email | cuw@kloczew.pl, |
Adres strony url | www.ugkloczew.bip.lubelskie.pl |
Zamieszczanie obowiazkowe | 1 |
Ogloszenie dotyczy | 1 |
Czy finansowane z unii | 1 |
Nazwa projektu programu | Zamówienie jest współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Regionalny Program Operacyjny Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020 Priorytet 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działanie 12.1 Edukacja przedszkolna |
Czy ubiegac zaklady pracy | 2 |
Minimalny procent zatrudnienia | 0% |
Rodzaj zamawiajacego | 9 |
Zamieszczona bedzie specyfikacja | www.ugkloczew.bip.lubelskie.pl |
Nazwa nadana zamowieniu | „Zakup i dostawa artykułów żywnościowych w ramach projektu „Utworzenie Przedszkola „Kraina Uśmiechu” w Kłoczewie oraz do stołówek szkolnych na terenie gminy Kłoczew ” |
Numer referencyjny | ZP.271.1.1.2019 |
Rodzaj zamowienia | 1 |
Czy podzielone na czesci | 1 |
Okreslenie przedmiotu | Przedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa artykułów żywnościowych do stołówek jednostek oświatowych Gminy Kłoczew: a) Przedszkole „ Kraina Uśmiechu” w Kłoczewie ul. Długa 69; 08 -550 Kłoczew b) Szkoła Podstawowa im. Polskich Noblistów z oddziałami przedszkolnymi w Kłoczewie, ul. Długa 69; 08 -550 Kłoczew c) Przedszkole Samorządowe ul. Długa 69; 08 -550 Kłoczew d) Szkoła Podstawowa im. H. Sienkiewicza z oddziałami przedszkolnymi w Goździe, Gózd 109a 08-550 Kłoczew w Kłoczewie e) Szkoła Podstawowa im. Orła Białego w Czernicu, Czernic 95, 08-550 Kłoczew, 2.2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia a) Zamawiający zastrzega, że z przyczyn niezależnych od niego ilość dostarczanych produktów może ulec zmianie. b) Realizacja zamówienia odbywać się będzie sukcesywnie zgodnie z organizacją roku szkolnego 2019/20. c) Dostawy do stołówki odbywać się będą w dni robocze w godzinach od 7.00 do 8.00, na podstawie zamówienia złożonego w jednej z wymienionych form (pisemnie, telefonicznie, faksem, drogą elektroniczną) przez Zamawiającego z jednodniowym wyprzedzeniem. d) Wykonawca zobowiązany jest dostarczać towar własnym środkiem transportu do siedziby Zamawiającego i rozładować w miejscu wskazanym przez Zamawiającego. Koszt i ryzyko transportu ponosi Wykonawca. e) Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć towar środkiem transportu, którego warunki techniczne oraz stan sanitarny są zgodne z normami sanitarnymi obwiązującymi dla tego rodzaju transportu określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.). f) Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innym: – posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty; – posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia; – posiadać odpowiedni system przewożenia towarów – zachowanie rozdzielności transportu; – posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu; – muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania Rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15.6.2011, str. 1). g) Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154). h) W przypadku stwierdzenia dostawy produktu o nienależytej jakości Wykonawca zobowiązuje się do wymiany wadliwego towaru w ciągu 1 godziny od momentu stwierdzenia wad przez Zamawiającego. i) W przypadku wskazania przez Zamawiającego produktów posiadających nazwy towarowe, do każdego z tych produktów ma zastosowanie zapis „lub równoważny” (zgodnie z art. 29 ust. 3 Prawo zamówień publicznych). Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, nie pogorszonych. j) Zamawiający wymaga, aby produkty będące przedmiotem zamówienia były: – świeże, bez oznak zepsucia i pleśni (w przypadku pieczywa, owoców i warzyw), w oryginalnych nienaruszonych opakowaniach (w przypadku produktów mleczarskich); – pozbawione: obcych posmaków, zapachów, oślizgłości, nalotów pleśni, zazielenienia (w przypadku mięsa), barwy szarozielonej (w przypadku wędlin), występowanie gruczołów, fragmentów kości, nalotów pleśni, zacieków tłuszczu i galarety pod osłonką, pęknięć osłonki i wycieki farszu, składników produkcji pozaklasowych lub z chrząstkami, ścięgnami, objawów obniżenia jędrności i elastyczności, nieprzylegania osłonki do wędlin itp. – posiadały ważne terminy przydatności do spożycia. Wykonawca udziela gwarancji na dostarczany asortyment w zakresie jego jakości oraz zobowiązuje się, że termin przydatności do spożycia znajdujący się na każdym opakowaniu jednostkowym danego asortymentu w chwili dostawy nie będzie krótszy niż ½ terminu przydatności określonego przez producenta. k) W ofercie wykonawca może zaproponować substytut produktu składnikowo, wagowo i jakościowo identyczny do zaproponowanego przez zamawiającego w załączniku cenowym. l) Produkt podany w ofercie przez oferenta jest produktem, który oferent po wygraniu zamówienia będzie musiał dostarczyć i nie może go zmienić bez pisemnej zgody Zamawiającego. m) Żywność będąca przedmiotem zamówienia musi odpowiadać warunkom jakościowym zgodnym z obowiązującymi atestami, Polskimi Normami, prawem żywnościowym oraz z obowiązującymi zasadami GMP/GHP, GAP i systemu HACCP lub Systemu Zarządzenia Bezpieczeństwem żywności zgodnym z ISO 22000:2005. n) Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U. z 2016 r poz.1154). o) Wykonawca udziela Zamawiającemu gwarancji jakości zdrowotnej i trwałości dostarczonej żywności do daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia określonych na czytelnych etykietach. Artykuły rolno- spożywcze muszą być składane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej. p) Dostarczana żywność musi być oznakowana widocznym , czytelnym i nieusuwalnym q) kodem identyfikacyjnym oraz terminem przydatności , umożliwiającym identyfikacje artykułu spożywczego z danej partii produkcyjnej, nadanym przez producenta i umożliwiające ich identyfikowalność , zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego. |
Cpv glowny przedmiot | 15800000-6 |
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc | 0,00 |
Data zakonczenia | 2019-08-31T00:00:00+02:00 |
Okreslenie warunkow | Zamawiający nie dokonuje opisu sposobu spełniania warunku. |
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow | Zamawiający nie dokonuje opisu sposobu spełniania warunku. |
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow | Zamawiający nie dokonuje opisu sposobu spełniania warunku. |
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie | 1 |
Art 24 ust 5 pkt 1 | 1 |
Art 24 ust 5 pkt 2 | 1 |
Art 24 ust 5 pkt 4 | 1 |
Art 24 ust 5 pkt 8 | 1 |
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia | 1 |
Inne dokumenty niewymienione | Wykonawcy w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy, przekaże Zamawiającemu oświadczenie o przynależności do grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt. 23 ustawy – zgodnie z załącznikiem Nr 3 do SIWZ. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzieleniu zamówieniu. |
Zastosowanie procedury pzp | 1 |
Zmiana umowy | 1 |
Zmiana umowy tekst | 1. W razie zaistnienia istotnej zmiany okoliczności powodującej, że wykonanie umowy nie leży w interesie publicznym, czego nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, Zamawiający może odstąpić od umowy w terminie 30 dni od powzięcia wiadomości o tych okolicznościach. 2. Odstąpienie od umowy wymaga dla swej ważności zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności. 3. Żadna ze Stron nie przeniesie wierzytelności, praw ani obowiązków wynikających z niniejszej umowy na jakąkolwiek osobę trzecią. 4. Zamawiającemu służy prawo jednostronnego odstąpienia od umowy, a w konsekwencji naliczenia kar umownych w szczególności gdy: a) nastąpi trzykrotne uchybienie terminów dostaw partii towaru, b) Wykonawca nie przestrzega warunków jakościowych towaru, sanitarnych produkcji, wymagań dotyczących transportu, lub opakowań oraz innych postanowień umowy, c) w przypadku otrzymania przez Zamawiającego kopii decyzji wydanej przez właściwy organ urzędowej kontroli jakości o wstrzymaniu produkcji, zawieszeniu działania, unieruchomieniu zakładu lub zamknięciu całego lub części zakładu, d) nastąpi zaniechanie realizacji dostaw, e) Wykonawca dwukrotnie naruszy parametry jakościowe dostarczonych towarów określone w niniejszej umowie, f) nastąpią przekroczenia, bez zgody zamawiającego, ilości produktów przeznaczonych dla poszczególnych odbiorców lub dostarczania asortymentu innego niż przewidzianego w umowie, g) Wykonawca nie przedłuży ważności dokumentów żądanych przez Zamawiającego (opłacona polisa ubezpieczeniowa, bądź inny dokument potwierdzający, że Wykonawca jest ubezpieczony, potwierdzenie wdrożonego systemu HACCP), w przypadku upływu okresu, na które zostały wydane lub utraty ich ważności oraz niedostarczenia Zamawiającemu kserokopii dokumentu (potwierdzonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę) potwierdzającego zachowanie ciągłości powyższych dokumentów. h) Wykonawca na żądanie Zamawiającego nie przedłoży opłaconej polisy ubezpieczeniowej od odpowiedzialności cywilnej – deliktowej, (bądź innego dokumentu) z rozszerzonym zakresem ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej ubezpieczonego za szkody osobowe lub rzeczowe wyrządzone przez produkty dostarczone przez Wykonawcę. Suma gwarancyjna polisy winna być równa lub wyższa od wartości zawartej umowy. i) Wykonawca dostarczy produkty w ilości, terminie lub asortymencie niezgodnym z zamówieniem, a także niespełniających wymagań w zakresie terminu przydatności do spożycia. j) Wykonawca zbędzie lub zastawi wierzytelności przysługujące jemu z tytułu niniejszej umowy bez pisemnej zgody Zamawiającego lub przekaże prawa i obowiązki wynikające z umowy na osoby trzecie, k) postawiono Wykonawcę w stan likwidacji . l) Wykonawca zbędzie lub zastawi wierzytelności przysługujące jemu z tytułu niniejszej umowy bez pisemnej zgody Zamawiającego, m) Wykonawca wyrządzi Zamawiającemu szkodę wskutek niewykonania lub nienależytego wykonania umowy, n) Wykonawca nie przedstawi po zmianie podwykonawcy zaktualizowanego wykazu podwykonawców uwzględniającego zmianę, 5. .Zamawiający może odstąpić od umowy w terminie do 90 dni od daty powzięcia informacji o przyczynie odstąpienia. |
IV 4 4 data | 2019-08-29T00:00:00+02:00 |
IV 4 4 godzina | 10:00 |
IV 4 5 okres | 30 |
Attchment
Zalacznik czesc nr | 1 |
Zalacznik nazwa | Artykułu ogólnospożywcze |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15800000-6 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik data zakonczenia | 2020-08-31T00:00:00+02:00 |
Zalacznik krotki opis | opis znajduje się w załączniku nr 5 do niniejszej siwz |
Zalacznik czesc nr | 2 |
Zalacznik nazwa | Mięsa i wędliny |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15131130-5 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik data zakonczenia | 2020-08-31T00:00:00+02:00 |
Zalacznik krotki opis | opis znajduje się w załączniku w załącznik nr 6 |
Zalacznik czesc nr | 3 |
Zalacznik nazwa | Mrożonki i ryby |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15200000-0 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik data zakonczenia | 2020-08-31T00:00:00+02:00 |
Zalacznik krotki opis | Opis znajduje się w załączniku nr 5 |
Zalacznik czesc nr | 4 |
Zalacznik nazwa | Pieczywo |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15811000-6 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik data zakonczenia | 2020-08-31T00:00:00+02:00 |
Zalacznik krotki opis | opis znajduje się w załączniku nr 4 |
Zalacznik czesc nr | 5 |
Zalacznik nazwa | Owoce i warzywa |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 15300000-1 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik data zakonczenia | 2020-08-31T00:00:00+02:00 |
Zalacznik krotki opis | opis znajduje się w załączniku nr 5 |
Zalacznik czesc nr | 6 |
Zalacznik nazwa | Nabiał i jaja |
Zalacznik cpv glowny przedmiot | 03142500-3 |
Szacunkowa wartosc zamowienia zal | 0,00 |
Zalacznik data zakonczenia | 2020-08-31T00:00:00+02:00 |
Zalacznik krotki opis | opis znajduje się w załączniku nr 5 |
Criterion
Kryteria | Termin płatności faktur |
Znaczenie | 40,00 |
Kryteria | cena |
Znaczenie | 60,00 |