Przygotowanie i dostawa dwudaniowych obiadów oraz kanapek dla Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Łodzi.
Publication date | 2014-11-24 |
End date | 2014-12-05 12:00:00 |
Instytucja | Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi |
Miejscowość | Łódź |
Województwo | łódzkie |
Szczegóły |
|
Numer ogłoszenia | 384454 / 2014 |
Document type | ZP-400 |
Cpv code | 151110009, 151130003, 151120006, 151140000, 151310000 |
Adres strony internetowej siwz | |
BZP | Zobacz |
Przedmiot zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest: Przygotowanie i dostarczenie około 9 180 szt. (około 1 530 szt. miesięcznie) dwudaniowych obiadów (posiłki gorące) dla podopiecznych Domu Dziennego Pobytu przy ul. Fabrycznej 19 oraz przy ul. Zbocze 2a, a także około 2 760 szt. (około 460 szt. miesięcznie) kanapek dla dzieci uczestniczących w zajęciach Świetlicy Środowiskowej przy ul. Tybury 16. Posiłki będą przygotowywane w okresie od 2 stycznia 2015 roku do 30 czerwca 2015 roku. Posiłki w postaci obiadów dla podopiecznych Domu Dziennego Pobytu przy ul. Fabrycznej 19 oraz przy ul. Zbocze 2a, dostarczane będą 5 razy w tygodniu tj. od poniedziałku do piątku (za wyjątkiem świąt przypadających w te dni) w godzinach 12:00 - 13:00, a kanapki gotowe dostarczane dla dzieci uczestniczących w zajęciach Świetlicy Środowiskowej przy ul.Tybury 16, 5 razy w tygodniu tj. od poniedziałku do piątku (za wyjątkiem świąt przypadających w te dni) w godzinach wcześniej uzgodnionych z Zamawiającym. Zamawiający będzie informować każdorazowo Wykonawcę o ilości dostarczanych posiłków do godziny 10, w dniu poprzedzającym dostawę; w przypadku dostaw przypadających w poniedziałek, Zamawiający będzie składał zapotrzebowanie w piątek poprzedzający dostawę na podane w ofercie przez Wykonawcę numery faksu lub adres poczty elektronicznej. Obowiązującą formą zamówienia będzie zgłoszenie za pomocą faksu lub e-maila. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym przez Zamawiającego na dany dzień. Posiłki Wykonawca dostarczał będzie własnym transportem w przeznaczonych do tego celu pojemnikach, tj. w przypadku: 1) obiadów w termosach będących własnością Wykonawcy, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury i jakości przewożonych potraw, 2) kanapek - każda kanapka winna być oddzielnie opakowana w folię, dostarczane w pojemnikach zabezpieczających przed zgnieceniem lub innym uszkodzeniem. Specjalistyczne termosy gwarantujące utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakość przewożonych potraw zapewni Wykonawca. Wykonawca zobowiązany będzie do umycia i dezynfekcji opakowań po każdej dostawie posiłków. Wykonawca dostarczać będzie przygotowane posiłki samochodem przystosowanym do świadczeń usług cateringowych. Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania posiłków obiadów o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości, zgodnie z przepisami o bezpieczeństwie i normami HACCP, a także powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, w szczególności zgodnie z ustawą z dnia 25.08.2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U.z 2010 roku nr 136 poz. 914 z późniejszymi zmianami) oraz w przepisach wykonawczych. Przygotowywane posiłki muszą być różnorodne. Przy przygotowywaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględnić normy produktów. Wykonawca zobowiązany będzie do sukcesywnego przygotowywania posiłków - obiadów, zgodnie z następującymi zasadami: 1) obiady powinny odpowiadać następującym kryterium: (a) zawartość energii 850 kcal, (b) udział białka nie mniej niż 12% wartości energetycznej posiłku, (c) udział białka zwierzęcego średnio 50% ogólnej ilości białka zawartego w posiłku, (d) udział energii z tłuszczu do 30% 2) Zamawiający oczekuje, że Wykonawca będzie przygotowywał obiady zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez: (a) stosowanie tłuszczów roślinnych, (b) ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, (c) umiarkowane stosowanie mięsa (czerwonego), (d) stosowanie mięsa drobiowego, ( e) stosowanie ryb, (f) umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli, (g) duży udział warzyw i owoców w posiłkach w tym także nasiona roślin strączkowych, 3) każdy obiad będzie się składał z dwóch dań w tym: (a) zupa 500 ml. przygotowana na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach. Zupa doprawiona będzie nisko -tłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką, sporadycznie zasmażką, (b) drugie danie - danie mięsne z kaszą, ryżem, ziemniakami, makaronem, (zamiennie) danie rybne, danie mączne (pierogi, kopytka, placki itp.) oraz surówki lub jarzyny. 4) ustala się obowiązującą gramaturę posiłków - obiadów, w tygodniu (5 dni roboczych): (a) trzy dania mięsne (100 g porcja po przygotowaniu) stosując naprzemiennie trzy różne techniki kulinarne, (b) jedno danie jarskie (200g dania+50g dodatek) typu naleśniki ze śmietaną, kopytka z sosem, pierogi z zasmażką, (c) jedno danie rybne (100g porcja po przygotowaniu) typu ryba w kawałku, kotlet rybny, (d) dodatek skrobiowy (200g porcja po przygotowaniu) naprzemiennie: ziemniaki, ryż, makaron, kasza, (e) dodatek owocowo-warzywny (150gporcja po przygotowaniu) naprzemiennie gotowany i surowy, 5) w każdym dniu musi wystąpić dodatek owocowy lub warzywny, 6) w ciągu 10 dni roboczych (dwóch tygodni) dania nie mogą się powtórzyć. Wykonawca zobowiązany będzie do sukcesywnego przygotowania kanapek o następującej gramaturze i składzie: 1) bułka z przedziałkiem 90g, masło roślinne, jajko na twardo, dodatek warzywny w postaci: rzodkiewki, papryki, ogórka, sałaty lodowej, pomidora, 2) rogal maślany 80g, masło roślinne, dżem min. 35% owoców, słodzony cukrem (smak -truskawkowy, wiśniowy, morelowy, owoce leśne) 3) bułka graham 90g, masło roślinne, szynka wieprzowa min. 80% mięsa - 2 plasterki, ser żółty - 1 plasterek, dodatek warzywny w postaci: rzodkiewki, papryki, ogórka, sałaty lodowej, pomidora, 4) bułka z przedziałkiem 90g, masło roślinne, polędwica drobiowa min. 80% mięsa - 2 plasterki, ser żółty - 1 plasterek, dodatek warzywny w postaci: rzodkiewki, papryki, ogórka, sałaty lodowej, pomidora, 5) bułka z przedziałkiem 90g, masło roślinne, ser żółty - 3 plasterki, 6) bułka wieloziarnista 80g. masło roślinne, kiełbasa krakowska min. 80% mięsa - 2 plasterki, Kanapki muszą być sporządzone i wydane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego oraz wykonane ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Wyklucza się mięso i przetwory z puszek konserwowych. Wykonawca zobowiązany będzie do nieodpłatnego przechowywania próbek odpowiedniej gramatury dla celów badań przez Państwową Stację Sanitarną, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Wykonawca zabierać będzie pozostałości posiłków. Zamawiający odmówi przyjęcia dostawy w przypadku: 1) stwierdzenia nieświeżości dostarczonego posiłku, 2) dostarczenia innego asortymentu niż zamówiony, 3) dostarczenia posiłków w terminie nie uzgodnionym z Zamawiającym. Wymagania stawiane Wykonawcy: 1) Wykonawca odpowiedzialny jest za całokształt, w tym za przebieg oraz terminowe wykonanie zamówienia, 2) Wykonawca odpowiedzialny jest za jakość dostaw, zgodność z wymaganiami jakościowymi określonymi dla przedmiotu zamówienia, 3) Wykonawca zapewni należytą staranność przy realizacji zamówienia, rozumianą jako staranność profesjonalną w działalności objętej przedmiotem zamówienia, 4) Wykonawca wyda przedmiot zamówienia zgodnie ze zgłoszonym zapotrzebowaniem ilościowym, 5) na każde żądanie Zamawiającego, Wykonawca okaże w stosunku do każdego produktu odpowiednie certyfikaty zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi, 6) zgłaszanie na piśmie Zamawiającemu wszelkich zmian numerów telefonów, faksu lub adresu poczty elektronicznej. W razie stwierdzenia wad lub braków w dostarczanych posiłkach Zamawiający odmówi ich przyjęcia i faksem lub pocztą e-mail zgłosi reklamację Wykonawcy. W przypadku zgłoszenia reklamacji, Zamawiający odmówi przyjęcia dostawy i zwróci na koszt Wykonawcy wyroby będące przedmiotem reklamacji, celem wymiany na wolne od wad. Wykonawca w ciągu 2 godzin wymieni towar na inny, odpowiadający Zamawiającemu. W przypadku nie dotrzymania terminu o którym mowa w pkt. 24, Zamawiający zastrzega sobie możliwość nabycia posiłków na koszt Wykonawcy. W cenę posiłku wliczony będzie transport (zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi), zapakowanie i dostarczenie do miejsca wskazanego przez Zamawiającego. Należność za dostarczone posiłki, Wykonawca będzie ustalał każdorazowo w oparciu o ceny jednostkowe obiadu lub kanapki, określone przez Wykonawcę w ofercie. Podstawą do wystawienia faktury będzie potwierdzony odbiór dostawy przez upoważnionego pracownika Zamawiającego. Wykonawca będzie wystawiał faktury na koniec każdego miesiąca po dokonaniu dostaw. Zapłata za dostarczone posiłki będzie płatna w terminie do 30 dni od daty dostarczenia prawidłowo wystawionych faktur Zamawiającemu, w drodze przelewu z konta Zamawiającego na konto Wykonawcy. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo do niewykorzystania pełnego limitu ilościowego i wartościowego przedmiotu zamówienia, bez prawa roszczeń z tego tytułu przez Wykonawcę, Każdy Wykonawca w prowadzonym postępowaniu może złożyć tylko jedną ofertę. |
Dodatkowe informacje
Biuletyn | 1 |
Nazwa | Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi |
Ulica | ul. Piotrkowska 149 |
Nr domu | 149 |
Miejscowosc | Łódź |
Kod poczt | 90-440 |
Wojewodztwo | łódzkie |
Tel | 0-42 6324034 |
Fax | 0-42 6324130 |
Regon | 00434557500000 |
E mail | sekretariat@mops.lodz.pl |
Czy obowiazkowa | Tak |
Dotyczy | 1 |
Rodzaj zam | Administracja samorządowa |
Rodz zam | D |
Czy czesci | Nie |
Czy wariant | Nie |
Czy dialog | Nie |
Czy uzup | Nie |
Czas | Obowiązuje termin |
Czas mies | 6 |
Zaliczka | Nie |
Uprawnienie | Zamawiający nie stawia szczegółowego warunku w tym zakresie. Oświadczenie Wykonawcy o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu określonych w art. 22 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych. |
Wiedza | Zamawiający nie stawia szczegółowego warunku w tym zakresie. Oświadczenie Wykonawcy o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu określonych w art. 22 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych. |
Potencjal | Zamawiający nie stawia szczegółowego warunku w tym zakresie. Oświadczenie Wykonawcy o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu określonych w art. 22 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych. |
Zdolne | Zamawiający nie stawia szczegółowego warunku w tym zakresie. Oświadczenie Wykonawcy o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu określonych w art. 22 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych. |
Sytuacja | Zamawiający nie stawia szczegółowego warunku w tym zakresie. Oświadczenie Wykonawcy o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu określonych w art. 22 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych. |
Oswiadczenia wykluczenia 1 | Tak |
Oswiadczenia wykluczenia 2 | Tak |
Dok grup kap 1 | Tak |
Dok podm zag 1 | Tak |
Inne dokumenty | W sytuacji, gdy Wykonawca polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy Prawo zamówień publicznych zobowiązany jest udowodnić, iż będzie dysponował zasobami innych podmiotów w stopniu niezbędnym dla należytego wykonania zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania do dyspozycji Wykonawcy niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia. Podmiot, który zobowiązał się do udostępnienia zasobów zgodnie z art. 26 ust. 2b, odpowiada solidarnie z Wykonawcą za szkodę Zamawiającego powstałą wskutek nie udostępnienia tych zasobów, chyba że za nieudostępnienie zasobów nie ponosi winy. Wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełnienia warunków udziału w postępowaniu na wiedzę i doświadczenie, potencjał techniczny, osoby zdolne do wykonania zamówienia, zdolności finansowe lub ekonomiczne innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączącego go z nim stosunków, zobowiązany jest udowodnić Zamawiającemu iż będzie dysponował tymi zasobami w trakcie realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania zamówienia. Dokument, z którego będzie wynikać zobowiązanie podmiotu trzeciego powinien wyrazić w sposób wyraźny i jednoznaczny wolę udzielenia Wykonawcy, ubiegającemu się o zmówienie odpowiedniego zasobu oraz wskazywać: a) jaki jest zakres dostępnych Wykonawcy zasobów innego podmiotu, b) w jaki sposób zostaną wykorzystane zasoby innego podmiotu, przez Wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia, c) jakiego charakteru stosunki będą łączyły Wykonawcę z innym podmiotem, d) jaki jest zakres i w jakim okresie inny podmiot będzie brał udział przy wykonywaniu zamówienia. Jeżeli Wykonawca wykazując spełnienie warunków o których mowa w art. 22 ust. 1 polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy Prawo zamówień publicznych a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, Zamawiający żąda od Wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia z postępowania z powodu niespełnienia warunków, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych (wzór, załącznik nr 3) oraz oświadczenie o solidarnej odpowiedzialności innego podmiotu za szkodę wyrządzoną Zamawiającemu przez Wykonawcę na skutek nieudostępnienia zasobów, do których się zobowiązał - (wzór, załącznik nr 6) Jeżeli w kraju miejsca zamieszkania osoby lub w kraju w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się dokumentów, o których mowa powyżej, zastępuje się je dokumentem zawierającym oświadczenie, w którym określa się także osoby, uprawnione do reprezentacji Wykonawcy, złożone przed właściwym organem sadowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio kraju miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, lub przed notariuszem - wystawione z odpowiednią datą wymaganą dla tych dokumentów. Wykonawcy ubiegający się wspólnie o udzielenie zamówienia zobowiązani są do udostępnienia pełnomocnictwa do reprezentowania ich w postępowaniu albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Oświadczenie o solidarnej odpowiedzialności innego podmiotu za szkodę wyrządzoną Zamawiającemu przez Wykonawcę na skutek nieudostępnienia zasobów, do których się zobowiązał - (wzór, załącznik nr 6) |
Niepelnosprawne | Nie |
Kod trybu | PN |
Czy zmiana umowy | Tak |
Zmiana umowy | Zamawiający dopuszcza zmianę w umowie w przypadku ustawowej zmiany stawki podatku VAT. |
Kryt cena | A |
Spec www | http://bip.uml.lodz.pl |
Spec war | Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Piotrkowska 149 90-440 Łódź |
Data skl | 05/12/2014 |
Godz skl | 12:00 |
Miejsce | Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Piotrkowska 149 90-440 Łódź Sekretariat |
Termin | Obowiązuje termin |
Okres liczba dni | 30 |
Czy uniewaznienie | Nie |