Dostawa artykułów spożywczych, mięsa i wędlin, nabiału, ryb, owoców i warzyw, ziemniaków, jaj oraz pieczywa dla stołówek placówek oświatowych na terenie Gminy Szubin w roku 2017 Zadanie Nr 2 - Mięso i wędliny i Zadanie Nr 4 - Ryby i mrożonki.
| Publication date | 2016-12-02 |
| End date | 2016-12-12 09:00:00 |
| Instytucja | Gmina Szubin |
| Miejscowość | Szubin |
| Województwo | kujawsko-pomorskie |
| Branża |
|
Szczegóły |
|
| Numer ogłoszenia | 358159 / 2016 |
| Document type | ZP-400 |
| Cpv code | 151000009, 152200006 |
| Adres strony internetowej siwz | |
Przedmiot zamówienia
| Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów spożywczych tj. mięsa i wędlin oraz ryb i mrożonek dla stołówek placówek oświatowych na terenie Gminy Szubin w roku 2017. Zamawiający wymaga, aby realizacja przedmiotu zamówienia następowała: a) z miejsca składowania magazynowania asortymentu składającego się na przedmiot zamówienia posiadającego aktualną decyzję wydaną przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącą zatwierdzenia zakładu (magazynu) podlegającego urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w zakresie produkcji (jeśli Wykonawca jest producentem) składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi lub w zakresie składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi (jeśli Wykonawca nie jest producentem) albo decyzję wydaną przez właściwy organ Inspekcji Weterynaryjnej dotyczącą zatwierdzenia zakładu prowadzącego sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego (ze wskazaniem produktów pochodzących z zakładu które mogą być wprowadzane na rynek na terytorium RP), b) przy użyciu, co najmniej 1 środka transportu posiadającego aktualne decyzje, zaświadczenia, opinie, wyniki kontroli wydane przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej albo Inspekcji Weterynaryjnej lub inny dokument wystawiony przez uprawniony organ kontroli, dotyczące spełnienia przez środki transportu wymagań koniecznych do zapewnienia higieny w obrocie artykułami żywnościowymi w zakresie przystosowania do przewozu artykułów spożywczych wymagających chłodzenia oraz surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego (Zamawiający wymaga, aby dokumenty te posiadały w swojej treści informację o nr rej. środka transportu, którym będą realizowane dostawy zgodnie z wykazem narzędzi, wyposażenia zakładu lub urządzeń technicznych dostępnych wykonawcy w celu wykonania zamówienia publicznego, o którym mowa w rozdziale 7., podrozdziale 7.1. SIWZ). 3.2. Uwzględniając wymagania określone w podrozdziale 3.1. Zamawiający przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego wezwie Wykonawcę do złożenia we wskazanym przez siebie terminie decyzji, zaświadczenia, opinii, wyników kontroli wydanych przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej albo Inspekcji Weterynaryjnej dotyczących spełnienia przez środki transportu wymagań koniecznych do zapewnienia higieny w obrocie artykułami żywnościowymi w zakresie przystosowania do przewozu artykułów spożywczych wymagających chłodzenia, surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego, a w przypadku, gdy środki transportu nie są własnością Wykonawcy, Wykonawca zobowiązany jest przedstawić umowę, z której wynikać będzie prawo Wykonawcy do używania lub użytkowania środków transportu lub oświadczenie właściciela środków transportu do udostępnieniu środków transportu Wykonawcy w celu realizacji zamówienia. 3.3. Wykonawca winien spełniać wymagania określone przez Zamawiającego w podrozdziale 3.1. i 3.2. na dzień złożenia oferty, a wymienione wyżej dokumenty powinny być aktualne na dzień ich złożenia. W przypadku złożenia dokumentów wystawionych wcześniej niż 6 miesięcy przed terminem składania ofert, na potwierdzenie ich aktualności Wykonawca może złożyć stosowne oświadczenie własne. 3.4. Podział na 2 części: (zadania) Zadanie nr 2- dostawa mięsa i wędlin Zadanie nr 4 – dostawa ryb i mrożonek 3.4. Wielkość zamówienia oraz asortyment został określony w formularzach asortymentowo – cenowych (załączniki do SIWZ od 2.1. do 2.2.) i jest to wielkość szacunkowa. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany zakresu zakupu, co do ilości (mniejszej lub większej ilości) w zależności od aktualnych potrzeb stołówek. Wykonawca wystawiając fakturę VAT zobowiązany jest do stosowania cen widniejących na formularzach asortymentowo-cenowych przez cały okres trwania umowy. 3.5. Częstotliwość dostaw odbywać się będzie sukcesywnie w zależności od potrzeb Zamawiającego. Zamówienie składane będzie 1 raz w tygodniu przez osobę upoważnioną, za pomocą faxu bądź e-maila na postawie zlecenia wraz z terminem dostawy, ceną jednostkową brutto oraz potrzebną ilością (oddzielnie na każdy punkt odbioru). Zamówiony towar należy dostarczać w godzinach rannych od 07:00 do 10:00 i terminach wskazanych przez Zamawiającego. 3.6. Dostawa towaru następować będzie transportem własnym Dostawcy. Dostarczony towar winien być świeży z okresami ważności odpowiednimi dla danego asortymentu, wysokiej jakości, bez wad fizycznych oraz powinien odpowiadać Polskim Normom. Wyroby winny być oznaczone zgodnie z obowiązującymi przepisami. Wszelkie reklamacje dotyczące dostawy Wykonawca zobowiązany jest załatwić w trybie natychmiastowym nie później niż w ciągu 1 godziny. W przypadku dostarczenia towaru niezgodnego z zamówieniem lub niewłaściwej jakości bądź niedostarczenia zamówieniowego towaru, a także nie dokonania niezwłocznej jego wymiany na towar właściwy we wskazanym terminie - Zamawiający ma prawo dokonania zakupu zamówionego towaru w dowolnej jednostce handlowej. Koszty powstałe z tego tytułu obciążają Wykonawcę. 3.7. Rozliczenie Wykonawcy z Zamawiającym będzie następować po każdej dostawie, na podstawie faktury VAT z terminem płatności określonym w umowie. 3.8. Dostarczane środki spożywcze muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami, w tym: 3.8.1. Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach zawartość cukrów, sodu/soli oraz tłuszczy w produktach nie powinna przekraczać wartości wykazanych w wyżej wymienionym rozporządzeniu (Dz. U. z 2015 poz.1256). Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia( Dz. U. z 2015r. poz.594 tekst jednolity ze zmianami); 3.8.2. Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008r. w sprawie dodatków do żywności, 3.8.3. Ustawą z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych (Dz.U. 2014 poz. 669.), wraz z aktami wykonawczymi; 3.8.4. Dyrektywami i rozporządzeniami UE w szczególności: Rozporządzeniem (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004,str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str.319), Rozporządzeniem (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3,t. 45, str. 14, z późn. zm. ), Rozporządzeniem (WE) 7Nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz.UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str75, z późn. zm.), Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności ( Dz. U. UE L z dnia 1 lutego 2002r z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, z późn. zm.), 3.8.5. Ustawą z dnia 16 grudnia 2005 o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 z późn zm.). OpisZamówienie dotyczy dostawy mięsa i wędlin w roku 2017 do Samorządowego Przedszkola Nr 2 w Szubinie, Samorządowego Przedszkola Nr 3 w Szubinie oraz Zespołu Szkół w Szubinie. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla zadania nr 2 zawarty jest w załączniku 2.2 do SIWZ. Dostawca zobowiązany jest do dostarczenia przy każdej dostawie informację o dacie przydatności i minimalnej trwałości produktów. Zamawiający nie dopuszcza możliwości dostawy mięsa nastrzykniętego. Zadanie nr 4 – dostawa ryb i mrożonekZamówienie dotyczy dostawy ryb i mrożonek w roku 2017 do Samorządowego Przedszkola Nr 2 w Szubinie, Samorządowego Przedszkola Nr 3 w Szubinie oraz Zespołu Szkół w Szubinie. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla zadania nr 4 zawarty jest w załączniku 2.4 do SIWZ. |
Dodatkowe informacje
| Biuletyn | 2016 |
| Nazwa | Gmina Szubin |
| Ulica | ul. Kcyńska |
| Nr domu | 12 |
| Miejscowosc | Szubin |
| Kod poczt | 89200 |
| Panstwo | Polska |
| Wojewodztwo | kujawsko-pomorskie |
| Tel | 523 910 700 |
| Fax | 52 384 80 71 |
| um@szubin.pl | |
| Adres strony url | www.bip.pl |
| Regon | 9235091000000 |
| Czy obowiazkowa | Tak |
| Zamieszczanie obowiazkowe | Tak |
| Dotyczy | 1 |
| Rodzaj zam | administracja samorządowa |
| Czy dostep dokumentow zamowienia | Tak |
| Dostep dokumentow zamowienia | www.bip.szubin.pl |
| Zamieszczona bedzie specyfikacja | www.bip.szubin.pl |
| Czy podzielone na czesci | Tak |
| Oferty lub wnioski | Wszystkie |
| Numer referencyjny | ZP.271.23.2016 |
| Rodz zam | D |
| Okres2c | 02/01/201731/12/2017 |
| Czas | O |
| Okreslenie warunkow | Zamawiający nie określa niniejszego warunku udziału w postępowaniu. |
| Sytuacja finansowa okreslenie warunkow | Zamawiający nie określa niniejszego warunku udziału w postępowaniu. |
| Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow | Wykonawca dysponuje zdolnościami technicznymi i zawodowymi: Wykonawca dysponuje odpowiednim potencjałem technicznym. W zakresie zadania nr 2: Wykonawca dysponuje, co najmniej: jednym środkiem transportu posiadającym aktualne decyzje, zaświadczenia, opinie, wyniki kontroli wydane przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej albo Inspekcji Weterynaryjnej lub inny dokument wystawiony przez uprawniony organ kontroli, dotyczące spełnienia przez środki transportu wymagań koniecznych do zapewnienia higieny w obrocie artykułami żywnościowymi w zakresie przystosowania do przewozu artykułów spożywczych wymagających chłodzenia oraz surowców i produktów pochodzenia mięsnego. Warunek zostanie oceniony na podstawie złożonego wykazu narzędzi, wyposażenia zakładu lub urządzeń technicznych dostępnych wykonawcy w celu wykonania zamówienia publicznego wraz z informacją o podstawie do dysponowania tymi zasobami według wzoru stanowiącego załącznik nr 6.1. do SIWZ odrębnie dla zadania nr 2. W zakresie zadania nr 4: Wykonawca dysponuje, co najmniej: jednym środkiem transportu posiadającym aktualne decyzje, zaświadczenia, opinie, wyniki kontroli wydane przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub inny dokument wystawiony przez uprawniony organ kontroli dotyczące spełnienia przez środki transportu wymagań koniecznych do zapewnienia higieny w obrocie artykułami żywnościowymi w zakresie przystosowania do przewozu artykułów spożywczych wymagających chłodzenia. Warunek zostanie oceniony na podstawie złożonego wykazu narzędzi, wyposażenia zakładu lub urządzeń technicznych dostępnych wykonawcy w celu wykonania zamówienia publicznego wraz z informacją o podstawie do dysponowania tymi zasobami według wzoru stanowiącego załącznik nr 6.2 do SIWZ odrębnie dla zadania nr 4. |
| Czy zdolnosc techniczna wymaga wykonawcow | Nie |
| Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie | Nie |
| Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia | Tak |
| Wykaz dokumentow zaswiadczen | oświadczenie wykonawcy o nie podleganiu wykluczeniu – według wzorów stanowiących załączniki nr 4 do SIWZ, Wykonawca, w terminie 3 dni od zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 Ustawy, przekazuje Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. |
| Zakresie warunkow udzialu | 1.Pisemne zobowiązanie innych podmiotów do oddania do dyspozycji wykonawcy niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia 2.wykazu narzędzi, wyposażenia zakładu lub urządzeń technicznych dostępnych wykonawcy w celu wykonania zamówienia publicznego wraz z informacją o podstawie do dysponowania tymi zasobami według wzoru stanowiącego załącznik nr 6.1. do SIWZ odrębnie dla zadania nr 2. 3.wykazu narzędzi, wyposażenia zakładu lub urządzeń technicznych dostępnych wykonawcy w celu wykonania zamówienia publicznego wraz z informacją o podstawie do dysponowania tymi zasobami według wzoru stanowiącego załącznik nr 6.2 do SIWZ odrębnie dla zadania nr 4. Oświadczenie Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu według wzorów stanowiących załączniki nr 3 do SIWZ, |
| Inne dokumenty niewymienione | 1) Formularz ofertowy wypełniony i podpisany przez Wykonawcę wg. wzoru stanowiącego załącznik nr 1 do SIWZ 2) Formularze asortymentowo-cenowe wypełnione i podpisane przez wykonawcę wg. wzorów stanowiących załącznik nr 2.1. do 2.2. do SIWZ odrębnie dla każdego zadania. 3) pełnomocnictwo do podpisania oferty, jeżeli upoważnienie do jej podpisania nie wynika z dokumentów rejestrowych. |
| Czy wadium | Nie |
| Czy przewiduje udzielenie zaliczek | Nie |
| Kod trybu | PN |
| Czy zmiana umowy | Tak |
| Zmiana umowy | 19.2. Zamawiający zastrzega możliwość wprowadzenia istotnych zmian postanowień zawartej umowy. W szczególności postanowienia umowy mogą ulec zmianie w następującym zakresie oraz na następujących warunkach: 19.2.1. Strony dopuszczają zmianę umowy w zakresie przedmiotowym, tj. zastąpienie produktu objętego umową odpowiednikiem w przypadku: 1) zaprzestania wytwarzania produktu objętego umową, pod warunkiem, iż odpowiednik jest tej samej lub wyższej jakości, za cenę nie wyższą niż cena produktu objętego umową. 2) przedłożenia przez Wykonawcę oferty korzystniejszej dla Zamawiającego, pod warunkiem, iż odpowiednik jest tej samej lub wyższej jakości, za cenę nie wyższą niż cena produktu objętego umową, 3) wprowadzenia do sprzedaży przez producenta zmodyfikowanego/udoskonalonego produktu powodującego wycofanie dotychczasowego, za cenę nie wyższą niż cena produktu objętego umową. 4) Dopuszcza się zmiany umowy w zakresie: numeru katalogowego produktu, nazwy produktu, wielkości opakowania przy zachowaniu jego parametrów - w przypadku wprowadzenia niniejszych zmian przez producenta, potwierdzonych odpowiednimi dokumentami. 19.2.2. Strony dopuszczają zmianę umowy w zakresie wynagrodzenia: 1) Zamawiający każdorazowo dopuszcza dostawy produktu po cenach niższych (np. w wyniku promocji lub zastosowania korzystnych dla Zamawiającego upustów przez Wykonawcę) niż określone w niniejszej umowie, 2) W przypadku zmiany stawki podatku VAT wprowadzonej odnośnymi przepisami prawa, 3) W przypadku zmiany innych przepisów dotyczących przedmiotu zamówienia, w szczególności dotyczących grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny oraz obrotu, handlu środkami spożywczymi objętymi przedmiotem zamówienia itp. 19.2.3. Strony dopuszczają zmianę umowy w zakresie terminu: a) wydłużenie terminu realizacji przedmiotu zamówienia na określonych w zawartej umowie warunkach (w tym dotyczących asortymentu i cen jednostkowych), jednakże nie dłużej niż do dnia 31 stycznia 2018r. Zmiana końcowego terminu realizacji przedmiotu zamówienia może nastąpić na wniosek Zamawiającego w przypadku - wystąpienia nieprzewidzianych okoliczności lub jakichkolwiek trudności po stronie Zamawiającego związanych z prowadzeniem postępowania o udzielenie zamówienia na kolejny okres (od dnia 02.01.2018 do dnia 31.12.2018 rok), uniemożliwiających zawarcie umowy z nowym wykonawcą w terminie do dnia 31.12.2017r. |
| Kryt 0 | Cena |
| Kryt 0p | 60 |
| Data skl | 12/12/2016 |
| Godz skl | 9:00 |
| Termin | on |
| Okres liczba dni | 30 |
| Zastosowanie procedury pzp | Tak |
| IV 6 5 | Nie |
| Czy uniewaznienie | Tak |