Dostawa artykułów żywnościowych do Przedszkola Miejskiego nr 231 w Łodzi
Publication date | 2016-12-14 |
End date | 2016-12-22 12:00:00 |
Instytucja | Przedszkole Miejskie Nr 231 |
Miejscowość | Łódź |
Województwo | łódzkie |
Branża |
|
Szczegóły |
|
Numer ogłoszenia | 366837 / 2016 |
Document type | ZP-400 |
Cpv code | 151000009, 155000003 |
Adres strony internetowej siwz |
Przedmiot zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów żywnościowych do Przedszkola Miejskiego nr 231 w Łodzi z podziałem na pakiety: Pakiet 1 – Mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe oraz wędliny Pakiet 2 – Nabiał Pakiet 3 –Artykuły spożywcze różne Pakiet 4 – Warzywa i owoce świeże oraz jajka Pakiet 5 – Ryby Pakiet 6 – Mrożonki 2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera Załącznik 1A do specyfikacji stanowiący jednocześnie formularz ofertowy. 3. Zamawiający zgodnie z art. 24aa ustawy najpierw dokona oceny ofert, a następnie zbada, czy Wykonawca, którego oferta została oceniona jako najkorzystniejsza, nie podlega wykluczeniu i spełnia warunki udziału w postępowaniu. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo ograniczenia, łącznie z całkowitym wstrzymaniem zakupu ogólnej ilości towarów, jak i poszczególnych ich rodzajów i asortymentów w poszczególnych okresach obowiązywania umowy, jak i w stosunku do całej ilości towarów przewidzianej w przedmiocie zamówienia – w zależności zmiany profilu świadczonych usług. Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne inne roszczenia poza roszczeniem o zapłatę za towar już dostarczony. 5. Produkty żywnościowe muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu asortymentowo- cenowym lub w opakowaniu o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego. 6. Produkty żywnościowe objęte dostawą spełniają wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP niezbędne w zakładach żywienia zbiorowego między innymi: - odpowiednie normy jakościowe lub atesty, - odpowiednie oznakowanie i termin przydatności do spożycia, - odpowiedni sposób przewożenia towarów- zachowanie rozdzielności transportu, - odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu. 7. Wykonawca posiada aktualną decyzję właściwego organu Inspekcji Sanitarnej/Weterynaryjnej potwierdzającej spełnienia wymagań koniecznych do zapewnienia higieny w procesie produkcji lub w obrocie artykułami będącymi przedmiotem zamówień Zamawiającego zgodnymi z procedurami HACCAP. 9. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć towar dopuszczony do obrotu na terenie Polski oraz posiadający przewidziane prawem niezbędne certyfikaty lub atesty i bierze całkowitą odpowiedzialność w tym zakresie. 9. Wykonawca zobowiązuje się w przypadku zaistnienia nieprzewidzianych okoliczności uniemożliwiających Wykonawcy terminowe zrealizowanie dostawy, w ciągu 45 minut zapewnić usługę zastępczą, aby dowóz produktów a tym samym przygotowanie i podanie obiadu mogło odbyć się terminowo. 10. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia Zamawiającemu artykułów spożywczych dobrej jakości tj.: świeżych, czystych, nie przeterminowanych, bez objawów pleśni, bez obcych zapachów, nie kruszących się, dopieczonych – dotyczy pieczywa itp. Dostarczone artykuły będą posiadały czytelne i trwałe oznakowanie, a zwłaszcza termin przydatności do spożycia. Przedmiot zamówienia będzie dostarczony do zamawiającego w początkowym terminie jego przydatności lub daty minimalnej trwałości. 11. Dostarczane artykuły, które są przeznaczone do bezpośredniego użycia (np. mąka, cukier, dżemy, makarony) w danej partii zamówienia musza posiadać co najmniej 4 miesięczny termin przydatności do spożycia, licząc od daty ich dostarczania do Zamawiającego. Termin ten nie dotyczy w szczególności świeżych warzyw, mięsa, wędlin i wyrobów garmażeryjnych, mleka i produktów mleczarskich. 12. Zamawiający zastrzega sobie prawo nie przyjęcia, żądania wymiany lub reklamacji dostawy w przypadku stwierdzenia złej jakości dostarczonego artykułu, niezgodności ilościowej lub dostarczenia towaru, który nie został zamówiony. 13. W przypadku niezgodności ilościowej lub złej jakości dostarczonego towaru Wykonawca zobowiązuje się do uzupełnienie ilości lub wymiany towaru na towar dobrej jakości w terminie uzgodnionym przez Zamawiającego, tak aby możliwe było jego użycie zgodne z zapotrzebowaniem Zamawiającego w dniu przez niego zaplanowanym. Opis1 Boczek wędzony parzony, wieprzowy 88,2% lub równoważny kg 552 Karczek bez kości, kolor czerwony, świeży, nie tłusty kg 220 3 Kiełbasa krakowska drobiowa kg 100 4 Kiełbasa podwawelska kg 220 5 Mięso od szynki, mięso wieprzowe bez kości, kolor czerony, chude, świeże kg 1430 6 Pałki z kurczaka kg 660 7 Pasztet (pieczony lub inny) kg 46 8 Polędwica bez konsewantów typu sopocka min 70% mięsa kg 100 9 polędwica wieprzowa surowa kg 330 10 Frankfurterki 80% mięsa kg 66 11 filet indyczy parzony kg 100 12 filet z kurczaka surowy kg 440 13 filet z indyka surowy kg 880 14 Schab bez kości, świeży , kolor czerwony kg 935 15 Słonina bez skóry, podgardle kg 66 16 Szynka wiejska kg 100 17 udko z kurczaka (udzik) kg 1155 18 wołowina zrazowa kg 220 19 Wołowina (antrykot, szponder), kg 88 20 wątroba drobiowa kg 176 1 Jogurt owocowy 400 (Jogobella lub równoważny) szt. 93 2 Jogurt naturalny 350-400g szt. 1980 3 Masło (opakowanie min. 200g w tym 82% tłuszczu) szt. 1980 4 Mleko spożywcze, pasteryzowane, homogenizowane, objętość netto 1l - 1,5 %-2% tłuszczu l 12441 5 Ser topiony mix smaków 100g (typu Hochland lub równoważny) szt. 396 6 Ser żółty w całości 1kg ( typu GOUDA, Podlaski lub równoważny) kg 220 7 Serki homogenizowwne mix smaków140-150g (typu Danio lub równoważne) szt. 660 8 Twarożek mix smaków 150g (typu Almette lub równoważny) szt. 1265 9 Twaróg półtłusty 1kg kg 330 1 Ananas plastry w syropie, puszka 565-570g szt. 55 2 Bazylia 8-10g (typu Kamis lub równoważna) szt. 33 3 Brzoskwinie połówki w syropie , puszka 820-850g szt. 55 4 Chrzan tarty: korzeń chrzanu 75%, cukier, cytryna, woda, sól, kwas cytrynowy 200 ml szt. 110 5 Cukier trzcinowy 1 kg kg 1650 6 Cynamon mielony 15g szt. 100 7 Dżem truskawkowy 100 g owoców na 100 g produktu, słodzy zagęszczonym sokiem jabłkowym, sub. Zagęszczająca pektyny (typu Łowicz lub równoważny)235-280 g szt. 110 8 Dżem wiśniowy 100 g owoców na 100 g produktu, słodzy zagęszczonym sokiem jabłkowym, sub. Zagęszczająca pektyny (typu Łowicz lub równoważny) szt. 55 9 Dżem brzoskwiniowy 100 g owoców na 100 g produktu, słodzy zagęszczonym sokiem jabłkowym, sub. Zagęszczająca pektyny (typu Łowicz lub równoważny) szt. 110 10 Fasolka biały Jaś kg 132 11 Groch łuskany połówki kg 220 12 Groszek konserwowy 400g szt. 132 13 Herbata czarna 88x2g, wysokogatunkowa (typu Lipton lub równoważna) op 88 14 Herbata owocowa 20-25x2g mix smaków (typu Biofix lu równoważne) op. 88 15 Kakao ciemne niskotłuszczowe 10%-12%, op. 150g, (typu DecoMorreno lub równoważne) szt. 55 16 Kasza gryczana średniopalona 1kg kg 385 17 Kasza jęczmienna śrenia 1 kg kg 407 18 kasza jaglana 400g kg 286 19 kasza kus kus 350 kg 132 20 Kasza manna 1 kg kg 132 21 Kawa zbożowa rozpuszczalna 150g (typu Inka lub równoważna) szt. 110 22 Ketchup łagodny 320-450g (typu Pudliszki lub równoważny) szt. 100 23 Koncentrat pomidorowy 30% ze świeżych pomidorów 900g -1kg (typu Kotlin lub równoważne) szt. 264 24 Kukurydza konserwowa złocista, ziarno kalibrowane, bez dodatku cukru, masa całkowita 340g, po odcieku 285g, puszka łatwootwieralna, (typu Bonduelle lub równoważna) szt. 132 25 Kwasek cytrynowy 50g szt. 94 26 Liść laurowy 6-8g (typu KAMIS lub równoważny) szt. 66 27 Majeranek 14g (typu KAMIS lub równoważny) szt. 110 28 Majonez 500ml (typu Kielecki lbu równoważny) szt. 220 29 Makaron czaniecki nitka , 5 jajeczny, 500g szt. 462 30 Makaron kokardka mała 400g (typu Lubella lub równoważne) szt. 308 31 Makaron łazanki 500g (typu Lubella lub równoważne) szt. 275 32 Makaron razowy nitka spaghetti 400g (typu Lubella lub równoważne) szt. 484 33 Makaron świderki 500g (typu Lubella lub równoważne) szt. 660 34 Makaron świderki razowe 400-500g (typu Lubella lub równoważne) szt. 264 35 Makaron muszelka mała 500g (typu lubella lub równoważny) szt. 308 36 Makaron zacierka 200-250g (typu Lubella lub równoważne) szt. 363 37 makaron w kształcie zwierzątek 340g(typu Pudliszki) szt. 660 38 Mąka pszenna paczkowana typu 480 op.1kg Szadkowska lub równoważna kg 363 39 Mięta expresowa 20 x2g( 12 sztuk w opakowaniu zbiorczym) op 22 40 Miód naturalny wielokwiatowy płynny 400 g szt. 198 41 Musztarda 185g - 200g szt. 33 42 Ogórki konserwowe 900g (typu Urbanek lub równoważne) szt. 231 43 Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, filtrowany na zimno, 1l (typu Kujawski lub równoważny) szt. 506 44 Oregano 8g (typu Kamis lub równoważna) szt. 55 45 Papryka mielona słodka 20g (typu KAMIS lub równoważny) szt. 88 46 Pieprz czarny mielony 20g (typu KAMIS lub równoważny) szt. 154 47 Płatki górskie owsiane do zaparzania 500g szt. 143 48 Płatki ryżowe 250 g szt. 121 49 Płatki śniadaniowe kukurydziane 250 g (typu Nestle lub równoważne) szt. 242 50 Płatki pełnozairniste żytnie 400 g szt. 143 51 Płatki pełnozairniste orkiszowe 400 g szt. 143 52 Płatki jaglane 400 szt. 143 53 Płatki jęczmienne 400g szt. 143 54 Przyprawa do kurczaka 30g szt. 110 55 Ryż biały paraboliczny 5kg kg 330 56 Soczki owocowe 100% w kartoniku, poj. 200ml z rurką szt. 6050 57 Sól jodowana 1kg kg 275 58 Szczaw konserwowy 100%, 320-350g (typu Urbanek lub równowazne) szt. 165 59 Tuńczyk w zalewie szt. 100 60 Zioła prowansalskie 8-10g (typu Kamis lub równoważne) szt. 66 1 Banany: dojrzałe, żółte, jędrne, świeże, w kiściach kg 3300 2 Buraki: ,swieże, jędrne, czerwone kg 1430 3 Cebula surowa świeża kg 385 4 Cytryny soczyste, dojrzałe, świeże kg 83 5 Gruszki typu Klapsa, Konferencja, dojrzałe, żółte, jędrne, świeże kg 1760 6 Jabłka typu Ligol, Janagold kg 4400 7 Jajka kl. A 63-73g z terminem spożycia do 28 dni lub równoważne szt. 8800 8 Kapusta biała surowa, młoda, świeża, główka kg 440 9 Kapusta kiszona naturalnie, bez dodatku octu kg 1320 10 Kapusta pekińska, zielona, świeża kg 550 11 Koperek zielony, świeży w pęczkach szt. 880 12 Mandarynki klementynki, bezpestkowe, dojrzałe, soczyste, świeże kg 825 13 Marchew, kolor czerwony, jędrna, czysta, świeża kg 3300 14 Natka pietruszki zielona świeża w pęczkach szt. 1320 15 Ogórki kiszone w wodzie, zielone bez dodatku octu, op. 2-3kg hermetycznie zamknięte kg 726 16 Ogórki małosolne kg 165 17 Ogórki świeże, szklarniowe, gruntowe, twarde, świeże, zielone kg 660 18 Papryka czerwona, żółta, zielona, jędrna, świeża kg 440 19 Pieczarki białe, swieże czyste kg 330 20 Pietruszka, twarda, swieża kg 1650 21 Pomidory kisciowe, szklarniowe,kokatjlowe, malinowe, czerwone, jędrne, świże i dojrzałe kg 440 22 Por świeży, zielony kg 1650 23 Rzodkiewka koloru czerwonego, świeża, w pęczkach op 484 24 Sałata liściasta, zielona, świeża, główka (krucha bez goryczy) szt. 990 25 Sałata lodowa szt. 275 26 Seler korzń, świeży kg 1870 27 Szczypiorek cienki, zielony, świeży w pęczkach szt. 550 28 Śliwki duże , dojrzałe, soczyste kg 165 29 Truskawki czerwone, aromatyczne, dojrzałe, słodkie kg 220 30 Winogrono białe, dojrzałe, świeże, słodkie kg 440 31 Włoszczyzna młoda, świeża, w pęczkach op 110 32 Ziemniaki swieże, jędrne, czyste kg 14300 1 Filet z miruny bez skóry, na sucho mrożony (shatterpack) kg 495 2 Paluszki rybne min. 70% ryby kg 502 1 Barszcz ukraiński kg 319 2 Brokuły kg 418 3 Bukiet Warzyw (kalafior,brokuł, marchew) kg 308 4 Fasola szparagowa zielona kg 418 5 Fasola szparagowa zółta kg 165 6 Groszek zielony kg 121 7 Kalafior kg 418 8 Mieszanka wieloowocowa kg 1320 9 Szpinak liście kg 138 10 Truskawki kg 165 11 Zupa jarzynowa kg 330 |
Dodatkowe informacje
Biuletyn | 2016 |
Nazwa | Przedszkole Miejskie Nr 231 |
Ulica | ul. Syrenki |
Miejscowosc | Łódź |
Kod poczt | 91496 |
Panstwo | Polska |
Wojewodztwo | łódzkie |
Tel | 426 581 964 |
Fax | 426 581 964 |
pm231@poczta.onet.pl | |
Adres strony url | www.pm231lodz.wikom.pl |
Regon | 131229100000 |
Czy obowiazkowa | Tak |
Zamieszczanie obowiazkowe | Tak |
Dotyczy | 1 |
Rodzaj zam | inny: |
Czy dostep dokumentow zamowienia | Tak |
Dostep dokumentow zamowienia | www.pm231lodz.wikom.pl |
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja | Tak |
Zamieszczona bedzie specyfikacja | www.pm231lodz.wikom.pl |
Czy podzielone na czesci | Tak |
Oferty lub wnioski | Wszystkie |
Numer referencyjny | 1/PM231/2016 |
Rodz zam | D |
Okres2c | 09/01/201731/12/2017 |
Szacunkowa wart zam calosc | 349786.61 |
Waluta calosc | PLN |
Czy przewiduje udzielenie zamowien 67 | Nie |
Czas | O |
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie | Tak |
Art 24 ust 5 pkt 1 | Tak |
Art 24 ust 5 pkt 3 | Tak |
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia | Tak |
Wykaz dokumentow zaswiadczen | Zamawiający wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona do złożenia w wyznaczonym terminie nie krótszym niż 5 dni, aktualnych na dzień złożenia oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 24 ust. 1 : 1. Odpisu z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzenia braku podstaw do wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 pkt. 1 ustawy. 1.1 Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów, o których mowa powyżej, składa dokument/dokumenty wystawione w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzające, że nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości. Dokumenty winny być wystawione nie wcześniej, niż 6 miesięcy przed dniem składania ofert. 1.2 Jeżeli w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, nie wydaje się dokumentów, o których mowa powyżej, zastępuje się je dokumentem zawierającym odpowiednio oświadczenie wykonawcy, ze wskazaniem osoby albo osób uprawnionych do jego reprezentacji, lub oświadczenie osoby, której dokument miał dotyczyć, złożone przed notariuszem lub przed organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego właściwym ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania wykonawcy lub miejsce zamieszkania tej osoby. Dokument winny być wystawiony nie wcześniej, niż 6 miesięcy przed dniem składania ofert. 1.3 W przypadku wątpliwości co do treści dokumentu złożonego przez wykonawcę, zamawiający może zwrócić się do właściwych organów odpowiednio kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, o udzielenie niezbędnych informacji dotyczących tego dokumentu. 1.4 W przypadku wskazania przez Wykonawcę dostępności oświadczeń lub dokumentów, o których mowa w ust. 1 niniejszego Rozdziału w formie elektronicznej pod określonymi adresami internetowymi ogólnodostępnych i bezpłatnych baz danych, Zamawiający pobiera samodzielnie z tych baz danych wskazane przez Wykonawcę oświadczenia lub dokumenty. 1.5 W przypadku wskazania przez Wykonawcę oświadczeń lub dokumentów, o których mowa w ust. 1, które znajdują się w posiadaniu zamawiającego, w szczególności oświadczeń lub dokumentów przechowywanych przez zamawiającego zgodnie z art. 97 ust. 1 ustawy, Zamawiający korzysta z posiadanych oświadczeń lub dokumentów, o ile są one aktualne. 1.6 W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, każdy z warunków określonych w ust. 1 winien spełniać co najmniej jeden z tych wykonawców albo wszyscy ci wykonawcy wspólnie. 2. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. Wykonawcy występujący wspólnie muszą ustanowić pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie niniejszego zamówienia lub do reprezentowania ich w postępowaniu oraz zawarcia umowy o udzielenie przedmiotowego zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo musi być złożone w formie oryginału lub notarialnie potwierdzonej kopii. Treść pełnomocnictwa powinna dokładnie określić zakres umocowania. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia: a) żaden z Wykonawców nie może podlegać wykluczeniu z powodu niespełnienia warunków, o których mowa w art. 24 ustawy; b) przynajmniej jeden z Wykonawców lub wszyscy Wykonawcy łącznie musza spełniać warunki udziału w postępowaniu. |
Czy wadium | Nie |
Czy przewiduje udzielenie zaliczek | Nie |
Czy dopuszcza zlozenie katalogow elektronicznych | Nie |
Czy wymaga zlozenie katalogow elektronicznych | Nie |
Czy wymaga zlozenie oferty wariantowej | Nie |
Czy dopuszcza zlozenie oferty wariantowej | Nie |
Czy dopuszcza zlozenie oferty wariantowej zasadniczej | Nie |
Kod trybu | PN |
Czy zmiana umowy | Tak |
Zmiana umowy | 1. Zmiany warunków umowy mogą być dokonane na wniosek Wykonawcy w terminie 14 dni od dnia przesłania zawiadomienia w formie aneksu do umowy. 2. Zmiany cen rzeczy, będących przedmiotem niniejszej umowy, mogą być dokonywane w przypadku zmian stawek podatku od towarów i usług lub opłat celnych. 3. W przypadku szczególnych okoliczności, takich jak wstrzymanie lub zakończenie produkcji, strony dopuszczają możliwość dostarczania odpowiedników towarów objętych umową w cenach nie przewyższających cen zawartych w ofercie przetargowej. 4. Zamawiający dopuszcza możliwość zaoferowania odpowiedników towarów objętych umową w cenach niższych niż ceny zawarte w ofercie przetargowej. 5. Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany wielkości opakowania towaru objętego umową przetargową z możliwością przeliczenia ceny nie przekraczającej ceny zaoferowanej w ofercie przetargowej. 6. W przypadku niezrealizowania umowy w terminie – w zakresie ilości i wartości przedmiotu zamówienia, z przyczyn dotyczących Zamawiającego – wynikających z niewykorzystania w działalności ilości wyrobów dostarczanych, Zamawiający przewiduje możliwość przedłużenia terminu realizacji umowy, nie dłużej niż o dwa miesiące. |
Kryt 0 | Cena |
Kryt 0p | 60 |
Czy aukcja | Nie |
Data skl | 22/12/2016 |
Godz skl | 12:00 |
IV 4 4 jezyki | język polski |
Termin | on |
Okres liczba dni | 30 |
Zastosowanie procedury pzp | Tak |
IV 3 1 Przewidziane jest zastrzezenie | Nie |
IV 3 1 Przewidziany podzial | Nie |
IV 6 2 SkrocenieTerminu | Nie |
IV 6 6 | VI. WYKAZ OŚWIADCZEN I DOKUMENTÓW WYMAGANYCH W POSTĘPOWANIU 1. W celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu oraz braku podstaw do wykluczenia należy przedłożyć wraz z ofertą: a) aktualne na dzień składania ofert o dopuszczenie do udziału w postępowaniu oświadczenia stanowiące wstępne potwierdzenie, że wykonawca nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu; (zgodnie z wzorem załącznika nr 2 do SIWZ), b) pełnomocnictwa do podpisywania oferty (w formie oryginału lub kopii poświadczonej przez notariusza). Pełnomocnictwo należy załączyć do oferty tylko w przypadki, gdy oferta jest podpisana przez osobę nie figurującą w rejestrze lub wpisie do centralnej ewidencji działalności gospodarczej. 2. W celu potwierdzenia, że oferowane towary będące przedmiotem zamówienia odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Zamawiający żąda: a) Oświadczenia Wykonawcy dotyczącego dostarczanych artykułów spożywczych różnych (załącznik nr 6 do SIWZ) b) W przypadku - jeżeli w jakiejkolwiek pozycji formularza asortymentowo cenowego (załącznik 1A do SIWZ) użyto nazwy towarowej, Wykonawca może złożyć ofertę na towar równoważny (o tych samych parametrach) lub lepszy jakościowo od tego, który wymieniono przy użyciu nazwy towarowej. Wykonawca, który zaoferuje produkt równoważny lub lepszy od opisanego jest obowiązany wykazać, że oferowany przez niego artykuł spełnia wymagania o kreślone przez Zamawiającego w szczególności poprzez złączenie do oferty kart produktu lub opakowania potwierdzających skład produktu. 3. Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej Zamawiającego informacji z otwarcia ofert przekazuje Zamawiającemu: 3.1 oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy. Wraz ze złożeniem oświadczenia, Wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. 4. Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec ich podstaw wykluczenia oraz spełniania, w zakresie, w jakim powołuje się na ich zasady, warunków udział w postępowaniu. - zamieszcza informacje o tych podmiotach w oświadczeniu, o którym mowa w ust. 1 pkt. a. 5. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez Wykonawców oświadczenie składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. 6. Oświadczenie, o których mowa w niniejszej SIWZ składane przez Wykonawcę i inne podmioty, na zdolnościach lub sytuacji których podlega Wykonawca na zasadach określonych w art. 22a ustawy Pzp składane są w oryginale. 6. Dokumenty, o których mowa w niniejszej SIWZ inne niż oświadczenia składane są w oryginale lub kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem. 7. Poświadczenia za zgodność z oryginałem dokonuje odpowiednio Wykonawca, podmiot na którego zdolnościach lub sytuacji polega Wykonawca , Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia publicznego w zakresie dokumentów, które każdego z nich dotyczą. |
IV 6 5 | Nie |
Czy uniewaznienie | Tak |