1. Przedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa artykułów spożywczych dla potrzeb stołówki szkolnej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego z Oddziałami Integracyjnymi w Kampinosie zgodnie z wykazem zamieszczonym w załącznikach 6a, 6b, 6c, 6d, 6e, 6f.
2. Dostarczane wyroby:
1) Powinny spełniać odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach żywienia zbiorowego, w tym spełniać warunki sanitarne ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, magazynowania, transportu oraz sprzedaży bezpośredniej zgodnie z Polską Normą, dyrektywami i rozporządzeniami UE : Rozporządzeniami (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych (Dziennik Urzędowy UE, wydanie specjalne w języku polskim, rozdz. 13, tom 34, str. 319), Rozporządzeniami (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L. 139/55 z dnia 30 kwietnia 2004 roku), Rozporządzeniem (WE) Nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. L. 226/83 z 26 czerwca 2004 roku s. 22), Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 roku ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. UE. L. z dnia 1 lutego 2002 roku) oraz ustawą z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych (t. j. Dz. U. z 2019 r., poz. 2178) wraz z aktami wykonawczymi oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U z 2018 r., poz. 1541 z późn. zm.).
3. Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych. Nazwy własne podane w załącznikach 6a, 6b, 6c, 6d, 6e, 6f (np. Płatki kukurydziane typu „Corn Flakes” ) zostały podane przez zamawiającego tylko przykładowo. Wykonawca może zaproponować produkt o innej nazwie pod warunkiem, że posiadać on będzie nie gorsze parametry oraz właściwości, co produkty podane przykładowo, tzn. spełniają ten sam poziom technologiczny, wydajnościowy, smakowy i jakościowy. W takim przypadku należy zaznaczyć jakiego produktu dotyczy oferta równoważna oraz dołączyć oświadczenia o równoważności wraz z opisem.
|
GuidZP400 |
1f0395f3-21fa-4fb5-88e5-0e00f34e52ee
|
Biuletyn |
626631-N-2019
|
Zamawiajacy nazwa |
Zespół Szkolno-Przedszkolny
|
Regon |
15328045000000
|
Zamawiajacy adres ulica |
ul. Szkolna
|
Zamawiajacy adres numer domu |
5
|
Zamawiajacy miejscowosc |
Kampinos
|
Zamawiajacy kod pocztowy |
05-085
|
Zamawiajacy panstwo |
Polska
|
Zamawiajacy wojewodztwo |
mazowieckie
|
Zamawiajacy telefon |
0-22 7250014, 7250005
|
Zamawiajacy email |
jadwiga.dmo@poczta.onet.pl
|
Adres strony url |
www.zsp.kampinos.pl
|
Zamieszczanie obowiazkowe |
1
|
Ogloszenie dotyczy |
1
|
Czy finansowane z unii |
2
|
Czy ubiegac zaklady pracy |
2
|
Minimalny procent zatrudnienia |
0%
|
Rodzaj zamawiajacego |
8
|
Rodzaj zamawiajacego inny |
Zespół Szkolno-Przedszkolny z Oddziałami Integracyjnymi w Kampinosie
|
Czy dostep dokumentow zamowienia |
1
|
Dostep dokumentow zamowienia |
www.bip.kampinos.pl
|
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja |
1
|
Zamieszczona bedzie specyfikacja |
www.bip.kampinos.pl
|
Czy wymagane przeslanie ofert |
1
|
Wymagane przeslanie ofert inny |
poczta, kurier
|
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres |
Zespół Szkolno-Przedszkolny z Oddziałami Integracyjnymi, ul. Szkolna 5, 05-085 Kampinos
|
Nazwa nadana zamowieniu |
"Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2020"
|
Numer referencyjny |
ZSP.271.3.2019.PN
|
Rodzaj zamowienia |
1
|
Czy podzielone na czesci |
1
|
Okreslenie przedmiotu |
1. Przedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa artykułów spożywczych dla potrzeb stołówki szkolnej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego z Oddziałami Integracyjnymi w Kampinosie zgodnie z wykazem zamieszczonym w załącznikach 6a, 6b, 6c, 6d, 6e, 6f.
2. Dostarczane wyroby:
1) Powinny spełniać odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach żywienia zbiorowego, w tym spełniać warunki sanitarne ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, magazynowania, transportu oraz sprzedaży bezpośredniej zgodnie z Polską Normą, dyrektywami i rozporządzeniami UE : Rozporządzeniami (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych (Dziennik Urzędowy UE, wydanie specjalne w języku polskim, rozdz. 13, tom 34, str. 319), Rozporządzeniami (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L. 139/55 z dnia 30 kwietnia 2004 roku), Rozporządzeniem (WE) Nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. L. 226/83 z 26 czerwca 2004 roku s. 22), Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 roku ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. UE. L. z dnia 1 lutego 2002 roku) oraz ustawą z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych (t. j. Dz. U. z 2019 r., poz. 2178) wraz z aktami wykonawczymi oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U z 2018 r., poz. 1541 z późn. zm.).
3. Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych. Nazwy własne podane w załącznikach 6a, 6b, 6c, 6d, 6e, 6f (np. Płatki kukurydziane typu „Corn Flakes” ) zostały podane przez zamawiającego tylko przykładowo. Wykonawca może zaproponować produkt o innej nazwie pod warunkiem, że posiadać on będzie nie gorsze parametry oraz właściwości, co produkty podane przykładowo, tzn. spełniają ten sam poziom technologiczny, wydajnościowy, smakowy i jakościowy. W takim przypadku należy zaznaczyć jakiego produktu dotyczy oferta równoważna oraz dołączyć oświadczenia o równoważności wraz z opisem.
|
Cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc |
0,00
|
Okreslenie warunkow |
Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że posiada:
Zamawiający nie stawia wymagań w tym zakresie
|
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow |
Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że posiada:
Zamawiający nie stawia wymagań w tym zakresie
|
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow |
Wykonawca spełni warunek, jeżeli wykaże, że:
a. Wykonał dostawy, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeśli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie tj. 1 dostawę polegającą na dostarczeniu artykułów żywnościowych do placówki użyteczności publicznej.
Powyższe Wykonawca winien udokumentować załączając dowody potwierdzające, że te dostawy zostały wykonane lub są wykonywane z należytą starannością wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane lub są wykonywane.
|
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie |
1
|
Art 24 ust 5 pkt 1 |
1
|
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia |
1
|
Wykaz dokumentow zaswiadczen |
a) aktualny odpis z właściwego rejestru lub centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.
|
Zakresie warunkow udzialu |
a) Wykaz dostaw wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich rodzaju, wartości, daty, miejsca wykonywania i podmiotów, na rzecz których dostawy te zostały wykonane. – według załącznika nr 4.
Powyższe Wykonawca winien udokumentować załączając dowody potwierdzające, że te dostawy zostały wykonane lub są wykonywane z należytą starannością.
Dowodami, o których mowa powyżej są referencje lub inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane. Jeżeli z uzasadnionych przyczyn o obiektywnym charakterze Wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie Wykonawcy.
W przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie, powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert;
|
Zmiana umowy |
1
|
Zmiana umowy tekst |
1. Warunki zmiany umowy.
1) Zamawiający przewiduje możliwość dokonania zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy w następujących okolicznościach tj.:
a) jeśli zmiana przedmiotu umowy lub terminu jego wykonania jest konieczna ze względu na uzasadniony interes Zamawiającego lub ze względu na cel dla którego umowa została zawarta,
b) jeśli zmiana przedmiotu umowy lub terminu jej wykonania jest spowodowana przyczynami niezależnymi od stron umowy i niezawinionymi przez Wykonawcę, w szczególności siły wyższej,
c) wystąpienia urzędowej zmiany stawki podatku VAT po dacie zawarcia umowy
d) jeśli Wykonawca zmieni podwykonawcę lub podwykonawców, a zmiana nastąpi zgodnie z warunkami niniejszej umowy i przepisów prawa,
2) Poza sytuacjami wskazanymi w ust. 1, zmiana niniejszej umowy może nastąpić w następujących przypadkach (zmiany w przypadkach przewidzianych w art. 144 ust. 1 ustawy PZP ), tj.: Realizacji dodatkowych dostaw od dotychczasowego wykonawcy, nieobjętych zamówieniem podstawowym, o ile stały się niezbędne i zostały spełnione łącznie następujące warunki:
a) zmiana wykonawcy nie może zostać dokonana z powodów ekonomicznych lub technicznych, w szczególności dotyczących zamienności lub interoperacyjności sprzętu, usług lub instalacji, zamówionych w ramach zamówienia podstawowego,
b) zmiana wykonawcy spowodowałaby istotną niedogodność lub znaczne zwiększenie kosztów dla zamawiającego,
c) wartość każdej kolejnej zmiany nie przekracza 50% wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie lub umowie ramowej,
3) zostały spełnione łącznie następujące warunki:
1. konieczność zmiany umowy spowodowana jest okolicznościami, których zamawiający, działając z należytą starannością, nie mógł przewidzieć,
2. wartość zmiany nie przekracza 50% wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie lub umowie ramowej.
3. łączna wartość zmian jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust 8 ustawy PZP i jest mniejsza od 15%wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie.
2. Zmiany o których mowa w ust. 2 nie mogą naruszać postanowień art. 144 ust. 1a i 1b ustawy Prawo zamówień publicznych.
3. W przypadku zmian o których mowa w ust. 2 podstawę zmiany umowy stanowić będzie protokół konieczności sporządzony przez Strony.
4. Wszelkie zmiany niniejszej umowy, wymagają aneksu sporządzonego z zachowaniem formy pisemnej pod rygorem nieważności.
5. Jeżeli o zmianę postanowień umowy wnioskuje Wykonawca, przedkłada wniosek Zamawiającemu na co najmniej 7 dni przed zamierzonym wejściem w życie takiej zmiany, z wyjątkiem przypadków należycie uzasadnionych przez Wykonawcę i zaakceptowanych przez Zamawiającego.
6. Wszystkie powyższe zapisy stanowią katalog zmian, na które Zamawiający może wyrazić zgodę. Nie stanowią jednocześnie zobowiązania do wyrażenia takiej zgody.
|
IV 4 4 data |
2019-12-03T00:00:00+01:00
|
IV 4 4 godzina |
13:00
|
IV 4 5 okres |
30
|
Zalacznik czesc nr |
1
|
Zalacznik nazwa |
„Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2020” (Cukier i produkty pokrewne; produkty przemiału ziarna i skrobi; produkty z ciasta makaronowego; kawa herbata i kakao; proszek do pieczenia; drożdże; przyprawy i przyprawy korzenne; warzywa konserwowe lub puszkowane; oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne; produkty strączkowe; dżemy; marmolady; owoce suszone i orzechy; sucharki herbatniki i produkty ciastkarskie; chleb tostowy; soki owocowe; przeciery owocowe;
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2020-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2020-12-31T00:00:00+01:00
|
Zalacznik krotki opis |
„Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2020” (Cukier i produkty pokrewne; produkty przemiału ziarna i skrobi; produkty z ciasta makaronowego; kawa herbata i kakao; proszek do pieczenia; drożdże; przyprawy i przyprawy korzenne; warzywa konserwowe lub puszkowane; oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne; produkty strączkowe; dżemy; marmolady; owoce suszone i orzechy; sucharki herbatniki i produkty ciastkarskie; chleb tostowy; soki owocowe; przeciery owocowe; woda mineralna; warzywa, owoce-mrożonki; produkty mleczarskie i przetwory spożywcze homogenizowane). Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik nr 6a
|
| |
Zalacznik czesc nr |
2
|
Zalacznik nazwa |
„Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2020 (ziemniaki, warzywa, owoce, kiszonki)
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2020-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2020-12-31T00:00:00+01:00
|
Zalacznik krotki opis |
„Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2020 (ziemniaki, warzywa, owoce, kiszonki). Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik nr 6b
|
| |
Zalacznik czesc nr |
3
|
Zalacznik nazwa |
„Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2020 (Jajka (naświetlane promieniami UV)
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2020-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2020-12-31T00:00:00+01:00
|
Zalacznik krotki opis |
„Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2020 (Jajka (naświetlane promieniami UV). Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik nr 6c
|
| |
Zalacznik czesc nr |
4
|
Zalacznik nazwa |
„Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2020 (Ryby mrożone, przetworzone i konserwowe; produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne, produkty drobiowe)
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2020-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2020-12-31T00:00:00+01:00
|
Zalacznik krotki opis |
„Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2020 (Ryby mrożone, przetworzone i konserwowe; produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne, produkty drobiowe) . Szczegółowy opis przedmiotu zawiera załącznik nr 6d
|
| |
Zalacznik czesc nr |
5
|
Zalacznik nazwa |
„Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2020 (Pieczywo; świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie)
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2020-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2019-12-31T00:00:00+01:00
|
Zalacznik krotki opis |
„Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2020 (Pieczywo; świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie). Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik nr 6e.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
6
|
Zalacznik nazwa |
„Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2020 (Produkty gotowe: pierogi, krokiety, produkty wykonane z gotowanych ziemniaków)
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2020-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2020-12-31T00:00:00+01:00
|
Zalacznik krotki opis |
„Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2020 (Produkty gotowe: pierogi, krokiety, produkty wykonane z gotowanych ziemniaków). Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik nr 6f.
|
| |