PRZETARG NIEOGRANICZONY NA DOSTAWĘ PRODUKTÓW GŁĘBOKO MROŻONYCH

Publication date 2020-12-31
End date 2021-01-11 00:00:00
Instytucja 2 Wojskowy Oddział Gospodarczy
Miejscowość Wrocław
Województwo dolnośląskie
Branża
  • Warzywa przetworzone

Szczegóły

Numer ogłoszenia 776649-N-2020
Document type ZP-400
Cpv code 153311709
Adres strony internetowej siwz
BZP Zobacz

Przedmiot zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów głęboko mrożonych. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określają następujące załączniki do SIWZ:
- załączniki nr 1.1-1.2 – formularze ofertowe;
- załącznik nr 4 – wzór umowy;
- załącznik nr 5.1-5.2 - opis przedmiotu zamówienia.

Dodatkowe informacje

GuidZP400 a17bcbf3-8e3b-427f-a85d-2c21295e33f1
Biuletyn 776649-N-2020
Zamawiajacy nazwa 2 Wojskowy Oddział Gospodarczy
Regon 20625701000000
Zamawiajacy adres ulica ul. Obornicka
Zamawiajacy adres numer domu 100-102
Zamawiajacy miejscowosc Wrocław
Zamawiajacy kod pocztowy 50-984
Zamawiajacy panstwo Polska
Zamawiajacy wojewodztwo dolnośląskie
Zamawiajacy telefon 261 656 244
Zamawiajacy fax 261 656 228
Zamawiajacy email 2wog.zamowieniapubliczne@ron.mil.pl
Adres strony url www.2wog.wp.mil.pl
Zamieszczanie obowiazkowe 1
Ogloszenie dotyczy 1
Czy finansowane z unii 2
Czy ubiegac zaklady pracy 2
Minimalny procent zatrudnienia 0%
Rodzaj zamawiajacego 8
Rodzaj zamawiajacego inny Jednostka Wojskowa
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja 1
Zamieszczona bedzie specyfikacja www.2wog.wp.mil.pl
Czy wymagane przeslanie ofert 1
Wymagane przeslanie ofert inny drogą pocztową - wersja papierowa
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres 2 Wojskowy Oddział Gospodarczy, 50-984 Wrocław, ul. Obornicka 100-102, bud. nr 2, I piętro, pok. 121 Kancelaria Jawna
Nazwa nadana zamowieniu PRZETARG NIEOGRANICZONY NA DOSTAWĘ PRODUKTÓW GŁĘBOKO MROŻONYCH
Numer referencyjny ŻYWN/964/2020
Rodzaj zamowienia 1
Czy podzielone na czesci 1
Okreslenie przedmiotu Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów głęboko mrożonych. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określają następujące załączniki do SIWZ: - załączniki nr 1.1-1.2 – formularze ofertowe; - załącznik nr 4 – wzór umowy; - załącznik nr 5.1-5.2 - opis przedmiotu zamówienia.
Cpv glowny przedmiot 15331170-9
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc 0,00
Data zakonczenia 2021-12-31T00:00:00+01:00
Okreslenie warunkow 1. Posiadanie zaświadczenia właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP, przedłożone zaświadczenie winno potwierdzać, że Wykonawca wdrożył oraz stosuje Zasady systemu HACCP. 2. Posiadanie aktualnej decyzji państwowego powiatowego inspektora sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu w zakresie części zamówienia lub rodzaju żywności (grupy produktów) obejmujących przedmiot zamówienia lub aktualnej decyzji państwowego powiatowego inspektora weterynaryjnego o zatwierdzeniu zakładu w zakresie części zamówienia lub rodzaju żywności (grupy produktów) obejmujących przedmiot zamówienia. o której mowa w art. 20 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U.2019.824 t.j. wraz z późn. zm.) lub zaświadczenia o wpisie do rejestru zakładów wydane przez organ urzędowej kontroli. Warunek wymieniony w rozdziale V pkt 1 ppkt. 2a) pppkt. 2 dotyczy Wykonawców, którzy produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego lub zwierzęcego lub żywność zwierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego o której mowa w Art.61 i 62 lub art.122 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. 1252 t.j).; 3. Posiadanie potwierdzenia zgłoszenia właściwemu organowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej, podjęcia działalności podlegającej urzędowej kontroli żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018r.1541 t.j.) tj.: a) zaświadczenia o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie części zamówienia lub rodzaju żywności (grupy produktów) obejmujących tę część zamówienia lub b) potwierdzenia złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów, o którym mowa w lit. a, lub c) potwierdzenia złożenia wniosku o zatwierdzeniu zakładu. Warunek wymieniony w rozdziale V pkt 1 ppkt. 2a) pppkt. 3 dotyczy Wykonawców, którzy prowadzą działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności na odległość (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet, o której mowa w art. 63 ust. 2 pkt. 10 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2019 r. 1252 t.j.);
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia 1
Zakresie warunkow udzialu a) zaświadczenia właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP, przedłożone zaświadczenie winno potwierdzać, że Wykonawca wdrożył oraz stosuje Zasady systemu HACCP. b) aktualnej decyzji państwowego powiatowego inspektora sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu w zakresie części zamówienia lub rodzaju żywności (grupy produktów) obejmujących przedmiot zamówienia lub aktualnej decyzji państwowego powiatowego inspektora weterynaryjnego o zatwierdzeniu zakładu w zakresie części zamówienia lub rodzaju żywności (grupy produktów) obejmujących przedmiot zamówienia. o której mowa w art. 20 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U.2019.824 t.j. wraz z późn. zm.) lub zaświadczenia o wpisie do rejestru zakładów wydane przez organ urzędowej kontroli. - dotyczy Wykonawców, którzy produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego lub zwierzęcego lub żywność zwierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego o której mowa w Art.61 i 62 lub art.122 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. 1252 t.j).; c) potwierdzenie zgłoszenia właściwemu organowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej, podjęcia działalności podlegającej urzędowej kontroli żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018r.1541 t.j ) tj.: a) zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie części zamówienia lub rodzaju żywności (grupy produktów) obejmujących tę część zamówienia lub b) potwierdzenie złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów, o którym mowa w lit. a, lub c) potwierdzenie złożenia wniosku o zatwierdzeniu zakładu. - dotyczy Wykonawców, którzy prowadzą działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności na odległość (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet, o której mowa w art. 63 ust. 2 pkt. 10 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2019 r. 1252 t.j.);
Inne dokumenty niewymienione 1. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców oświadczenie, o którym mowa w rozdz. VI. 1. SIWZ składa każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Oświadczenie to ma potwierdzać spełnianie warunków udziału w postępowaniu, brak podstaw wykluczenia w zakresie, w którym każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu, brak podstaw wykluczenia. 2. Na żądanie Zamawiającego, wykonawca, który zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcom, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu zamieszcza informacje o podwykonawcach w oświadczeniu, o którym mowa w rozdz. VI. 1. SIWZ. 3. Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia oraz spełnienia - w zakresie, w jakim powołuje się na ich zasoby - warunków udziału w postępowaniu zamieszcza informacje o tych podmiotach w oświadczeniu, o którym mowa w rozdz. VI. 1. SIWZ. 4. W przypadku wspólnego ubiegania się o udzielenie zamówienia, wykonawcy są zobowiązani ustanowić pełnomocnika do reprezentowania ich w postepowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. 5. Do oferty należy dołączyć: a) pełnomocnictwo do reprezentowania wykonawcy w niniejszym zamówieniu, jeżeli wymieniona osoba/osoby nie zostały wskazane do reprezentacji we właściwym rejestrze lub ewidencji działalności gospodarczej; b) pełnomocnictwo - w przypadku podmiotów występujących wspólnie (spółka cywilna, konsorcjum). 6. Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy Pzp, przekaże Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia (zał. nr 3 do SIWZ).
Zastosowanie procedury pzp 1
IV 4 4 data 2021-01-11T00:00:00+01:00
IV 4 4 godzina 12:00
IV 4 4 jezyki Oferta musi mieć formę pisemną i być sporządzona w języku polskim. Dokumenty sporządzone w języku obcym są składane wraz z tłumaczeniem na język polski.
IV 4 5 okres 30

Attchment

Zalacznik czesc nr 1
Zalacznik nazwa Zadanie nr 1
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15331170-9
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data zakonczenia 2021-12-31T00:00:00+01:00
Zalacznik krotki opis Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów głęboko mrożonych. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określają następujące załączniki do SIWZ: - załączniki nr 1.1 – formularz ofertowy; - załącznik nr 4 – wzór umowy; - załącznik nr 5.1 - opis przedmiotu zamówienia.
  
Zalacznik czesc nr 2
Zalacznik nazwa Zadanie nr 2
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15331170-9
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data zakonczenia 2021-12-31T00:00:00+01:00
Zalacznik krotki opis Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów głęboko mrożonych. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określają następujące załączniki do SIWZ: - załączniki nr 1.2 – formularz ofertowy; - załącznik nr 4 – wzór umowy; - załącznik nr 5.2 - opis przedmiotu zamówienia
  

Criterion

Kryteria termin płatności
Znaczenie 10,00
  
Kryteria termin dostawy w trybie pilnym
Znaczenie 30,00
  
Kryteria cena brutto
Znaczenie 60,00
  

przetargibiurowe.pl  (+48) 600 092 062

Working hours:  Office, live chat: 800 - 1700  Support online: 24h

Michał Troc Customer service  

Szanowni Klienci! Drodzy Państwo!

Polityka prywatności (rozwiń) Klauzula Informacyjna (rozwiń) Lista Zaufanych Partnerów (rozwiń)