Kompleksowe świadczenie usług żywienia pacjentów w SP ZOZ MSW w Zielonej Górze
Publication date | 2014-03-18 |
End date | 2014-03-27 13:00:00 |
Instytucja | Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej MSW |
Miejscowość | Zielona Góra |
Województwo | lubuskie |
Branża |
|
Szczegóły |
|
Numer ogłoszenia | 90496 / 2014 |
Document type | ZP-400 |
Cpv code | 553000003, 553210006, 553220003, 553200009, 555212000, 553200009, 158942209 |
Adres strony internetowej siwz | |
BZP | Zobacz |
Przedmiot zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego usług kompleksowych związanych z całotygodniową i całodobową obsługą polegającą na przygotowaniu i dostarczaniu posiłków do kuchenki oddziałowej dla określonej przez zamawiającego dziennej ilości pacjentów maksymalnie 80 pacjentów, w tym: 1) 24 z Oddziału Kardiologii; 2) 27 z Oddziału Rehabilitacji; 3) 29 z Oddziału Wewnętrznego; w systemie termosowym do Oddziałów położonych w budynku Zamawiającego w Zielonej Górze, ul. Wazów 42. Zamawiający przewiduje, że łączna ilość dostarczonych posiłków w okresie 18 miesięcy trwania umowy wyniesie 27.400 posiłków. Wskazana liczba posiłków jest ilością szacunkową przygotowaną na potrzeby postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, stanowiącą zarazem wartość maksymalną zamówienia, która nie może zostać przekroczona. Faktyczna i ostateczna wielkość zamówienia uzależniona będzie od rzeczywistej liczby zamówionych oraz dostarczonych posiłków. Nie może ona jednak przekroczyć w/w wartości maksymalnej. Z uwagi na powyższe, Zamawiający zastrzega sobie możliwość niewykorzystania w pełni ilości posiłków będących przedmiotem zamówienia i z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały jakiekolwiek roszczenia wobec zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia zamawianych posiłków o odpowiedniej jakości oraz odpowiadających obowiązującym normom i standardom żywienia pacjentów Zamawiającego zgodnie z aktualnymi wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz przepisami w zakresie ochrony zdrowia i żywienia pacjentów. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru oraz utylizacji resztek i odpadów pokonsumpcyjnych z kuchenek oddziałowych wraz z ich wywozem na zewnątrz obiektu.W przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego, jego pracownika lub przez Wykonawcę braków ilościowych posiłków lub niedopełnienia warunków określonych w punkcie 2.1.3. wykonawca zobowiązany jest do uzupełnienia w przeciągu 15 minut, stwierdzonych braków ilościowych i wydanych posiłków. Okoliczności te wymagają udokumentowania. W razie braku możliwości wywiązania się przez Wykonawcę z obowiązku przygotowania i dostarczenia posiłków dla pacjentów Wykonawca we własnym zakresie zobowiązany jest zapewnić wyżywienie pacjentów bez dodatkowych kosztów dla Zamawiającego. Wykonawca będzie przygotowywał i wydawał posiłki z zachowaniem wymogów sanitarno - epidemiologicznych w zakresie produkcji i zatrudnienia personelu oraz ponosi odpowiedzialność za ich naruszenie. Zamawiający ma prawo do kontrolowania gramatury ilości dostarczanych posiłków zgodnie z jadłospisem. Zamawiający ma prawo do kontroli pomieszczeń kuchni, w której będą przygotowywane posiłki dla pacjentów zamawiającego. Fakt przeprowadzenia kontroli podlega udokumentowaniu w książce kontroli. W czasie trwania umowy Wykonawca na własny koszt zapewni: niezbędne ilości urządzeń i sprzętu do transportu posiłków na poszczególne Oddziały Zamawiającego. Podstawę do sporządzania posiłków pacjentów zamawiającego stanowią: 1) Wykaz diet obowiązujących w SP ZOZ MSW; 2) Skład diet. Rodzaje i skład diet określa zamawiający. Zatwierdzony u zamawiającego dekadowy jadłospis stanowi podstawę do opracowania przez wykonawcę dziennego jadłospisu wraz z określeniem wydajności potraw wynikającej z dziennej normy żywienia pacjenta. Wykonawca w oparciu o przedłożone przez Zamawiającego wykazy oraz skład diet zapewni opracowanie profesjonalnego jadłospisu przez dietetyka i przedłoży go do zatwierdzenia zamawiającemu (z określeniem wydajności potraw wynikających z dziennej normy żywienia pacjenta, a w przypadku diet normalnej z wyliczeniem kalorii, białka, tłuszczy i węglowodanów). Każda dokonana przez Wykonawcę zmiana zatwierdzonego jadłospisu wymaga zgody zamawiającego. Dzienny jadłospis przekazuje się na poszczególne Oddziały za pokwitowaniem wraz z dystrybucją pierwszego posiłku. Zestawienie ilości diet ze wszystkich komórek organizacyjnych zamawiającego na każdy dzień upoważniony pracownik zamawiającego przekazuje wykonawcy najpóźniej do godz. 1100 dnia poprzedniego. Zastrzega się możliwość wprowadzania zmian do ilości i rodzaju zamawianych posiłków najpóźniej na 15 minut przed terminem dostawy danego rodzaju posiłku. Zabrania się stosowania w posiłkach w jakiejkolwiek postaci parówek i mortadeli, a wędliny mają być podawane na gorąco z pieca (zabrania się podawania wędlin z wody). Wykonawca dokonuje dystrybucji posiłków na poszczególne Oddziały SP ZOZ MSW, stosując w tym celu odpowiednie pojazdy (wózki) i urządzenia zapewniające utrzymanie odpowiedniej jakości i temperatury posiłków (temperatura minimalna u pacjenta + 650 C). Wyżej wskazane środki transportu i urządzenia Wykonawca zabezpiecza we własnym zakresie i na swój koszt. Przed wydaniem posiłków pacjentom upoważniony pracownik Zamawiającego dokonuje kontroli jakości i walorów smakowych, wpisując uwagi do książki kontroli. W przypadku zastosowania systemu dystrybucji posiłków tacowo- termosowego w ramach jednego Oddziału może być zastosowany tylko system tacowy lub system termosowy, z wyłączeniem pacjentów żywionych sondą lub karmionych dietą ścisłą. Wykonawca dostarcza posiłki do poszczególnych komórek zamawiającego w następujących godzinach, z wyłączeniem pacjentów z dietą ścisłą oraz żywionym przez sondę posiłki w przypadku których posiłki będą dostarczane w czasie określonym przez pielęgniarkę Oddziału: 1)śniadania godz. 08.30; 2) drugie śniadanie godz. 11.00; 3) obiady godz. 12.30; 4) podwieczorek godz. 16.00; 5) kolacje godz. 18.00. Odbiór posiłków potwierdza pisemnie pielęgniarka oddziałowa lub inny upoważniony przez nich pracownik na zbiorczym zestawieniu ilości i rodzajów zamawianych posiłków dla danej komórki organizacyjnej. Wykonawcy z tytułu wykonania niniejszej umowy przysługuje wynagrodzenie stanowiące iloczyn liczby zamówionych posiłków i ceny jednostkowej za 1 osobodzień zgodnie z udziałem procentowym poszczególnych posiłków. W przypadku wystąpienia diet niepełnych (pacjenci przyjęci w godzinach popołudniowych lub opuszczający SP ZOZ MSW po śniadaniu) udział procentowy poszczególnych posiłków wynosi: 1) śniadanie i drugie śniadanie - 30% ceny jednostkowej netto; 2) obiad i podwieczorek - 50 % ceny jednostkowej netto; 3) kolacja - 20% ceny jednostkowej netto. Wyłoniony wykonawca zobowiązany jest dostarczyć Zamawiającemu przed podpisaniem umowy kopię aktualnej polisy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej obejmującej okres realizacji i wartości zamówienia. W przypadku, gdy termin obowiązywania polisy będzie się kończył przed terminem zakończenia umowy, wykonawca na 14 dni przed upływem tego terminu, ma obowiązek przedłożyć Zamawiającemu dokument o kontynuacji ubezpieczenia. Do realizacji zamówienia wykonawca powinien dysponować kuchnią (miejscem) do produkcji posiłków, która będzie zlokalizowana (e) w odległości nie większej niż 10 kilometrów od granic administracyjnych Miasta Zielona Góra wraz z podaniem podstawy dysponowania takim obiektem. Kuchnia (miejsce) powinna (o) być zatwierdzona na podstawie art. 62 ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia z późniejszymi zmianami (Dz. U. nr 171 z 2006r. poz. 1225 z późn. zm) decyzją właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego |
Dodatkowe informacje
Biuletyn | 1 |
Nazwa | Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej MSW |
Ulica | ul. Wazów 42 |
Nr domu | 42 |
Miejscowosc | Zielona Góra |
Kod poczt | 65-044 |
Wojewodztwo | lubuskie |
Tel | 68 4527700 |
Fax | 68 4527702 |
Internet | www.poliklinika.zgora.pl |
E mail | dyrektor@poliklinika.zgora.pl |
Czy obowiazkowa | Tak |
Dotyczy | 1 |
Rodzaj zam | Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej |
Rodz zam | U |
Czy czesci | Nie |
Czy wariant | Nie |
Czy dialog | Nie |
Czy uzup | Nie |
Czas | Obowiązuje termin |
Czas mies | 18 |
Wadium | Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium |
Zaliczka | Nie |
Uprawnienie | Nie precyzuje się |
Wiedza | Na potwierdzenie spełnienia warunku wymienionego w punkcie 3.1.2. Wykonawca powinien wykazać, że w okresie ostatnich 3 (trzech) lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał należycie min. 2 zadania polegające na całodziennym świadczeniu usług wyżywienia w systemie termosowym (usługa cateringu) przez okres co najmniej 12 miesięcy pacjentów przebywających w zakładach opieki zdrowotnej (szpitalach) o wartości nie mniejszą niż: 200.000,00 złotych brutto (słownie: dwieście tysięcy złotych 00/100) dla każdego zadania. |
Potencjal | Nie precyzuje się |
Zdolne | Nie precyzuje się |
Sytuacja | Nie precyzuje się |
Oswiadczenie potwierdzenia 4 | Tak |
Oswiadczenia wykluczenia 1 | Tak |
Oswiadczenia wykluczenia 2 | Tak |
Oswiadczenia wykluczenia 3 | Tak |
Oswiadczenia wykluczenia 4 | Tak |
Oswiadczenia wykluczenia 8 | Tak |
Dok grup kap 1 | Tak |
Dok podm zag 1 | Tak |
Dok podm zag 2 | Tak |
Dok potw 5 | Tak |
Inne dok potw | 1) oświadczenie (sporządzone wg wzoru załącznika nr 6 do SIWZ) w zakresie dysponowania kuchnią (miejscem) do produkcji posiłków wraz z podaniem podstawy dysponowania tym obiektem; 2) decyzję wydaną na podstawie art. 62 ustawy z dnia 25. 08. 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia z późniejszymi zmianami (Dz. U. nr 171 z 2006r. poz. 1225 z późn. zm) przez właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego dotyczącą kuchni (miejsca) do produkcji posiłków. |
Inne dokumenty | Do oferty (załącznik nr 1 do SIWZ) należy ponadto dołączyć pełnomocnictwo, jeżeli zachodzą okoliczności powodujące konieczność dołączenia do oferty takiego dokumentu. |
Niepelnosprawne | Nie |
Kod trybu | PN |
Czy zmiana umowy | Tak |
Zmiana umowy | Istotne zmiany umowy są dopuszczalne w przypadku: 1) zmiany obowiązujących przepisów prawa, 2) zmiana sposobu rozliczania umowy lub dokonywania płatności na rzecz Wykonawcy, 3) urzędowej zmiany stawek podatku VAT w okresie trwania umowy - wartość umowy zostanie zmieniona odpowiednio do zmian stawek podatku VAT, 4) zmiany terminu (czasu trwania umowy), zakresu, sposobu albo wielkości realizacji przedmiotu zamówienia, gdy uzasadnione są m.in. aktualnymi potrzebami Zamawiającego lub zmianami organizacyjnymi w jego strukturze, o ile zmiany te nie powodują przekroczenia szacowanej maksymalnej wartości umowy wynikającej z załącznika do Umowy. |
Kryt cena | A |
Spec www | www.poliklinika.zgora.pl |
Spec war | SP ZOZ MSW w Zielonej Górze, sekretariat Dyrektora SP ZOZ MSW, ul. Wazów 42, 65-044 Zielona Góra, pok. 29 |
Data skl | 27/03/2014 |
Godz skl | 13:00 |
Miejsce | SP ZOZ MSW w Zielonej Górze, sekretariat Dyrektora SP ZOZ MSW, ul. Wazów 42, 65-044 Zielona Góra, pok. 29 |
Termin | Obowiązuje termin |
Okres liczba dni | 30 |
Czy uniewaznienie | Nie |