1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa z podziałem na części: 1.1. Część I - świeże warzywa 1.2 Część II - świeże owoce krajowe 1.3 Część III - owoce tropikalne 1.4. Część IV - warzywa i owoce mrożone 2. Przedmiotu zamówienia obejmuje: 1) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zamieszczony w wykazie asortymentu ujętego w: a) Załączniku Nr 1 (Część I - świeże warzywa), do niniejszej SIWZ b) Załączniku Nr 2 (Część II - świeże owoce krajowe), do niniejszej SIWZ c) Załączniku Nr 3 (Część III - owoce tropikalne), do niniejszej SIWZ. d) Załączniku Nr 4 (Część IV - warzywa i owoce mrożone), do niniejszej SIWZ. 2) Warunki realizacji przedmiotu zamówienia: Dostarczany towar musi być : a) świeży, nie przejrzały, nie zwiędnięty, bez szkodników i robaków, czysty, (bez ziemi, innych cząstek, ale nie umyty) bez uszkodzeń i odbarwień ( dot. części przedmiotu zamówienia, tj. I; II; III;) – zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia ujętego w wykazie asortymentu, stanowiącego Załącznik nr 1 i/lub Nr 2i/lub Nr 3 i/lub Nr 4 do SIWZ, b) nie pryskany co najmniej przez okres karencji opryskami przed zerwaniem, c) dostarczane produkty mają być pierwszej jakości, spełniające polskie normy oraz prawidłowo opakowane, oznakowane i dostarczane, d) być wolne od wad uniemożliwiających ich spożycie, e) posiadać nienaruszone cechy pierwotnego opakowania, mający odpowiedni termin ważności do spożycia podany na opakowaniu, e) dopuszczony do obrotu zgodnie z obowiązującymi normami, atestami, terminami przydatności do spożycia, f) w przypadku Części IV – warzywa i owoce mrożone: towar oznakowany etykietą zawierającą : • nazwę środka spożywczego, • wagę towaru, • wykaz składników występujących w środku spożywczym, • termin przydatności do spożycia. 3) Wykonawca zobowiązuje się do: a) zachowania odpowiednich warunków transportu dostarczanych towarów - zapewnienia specjalistycznego środka transportu odpowiedniego dla przewożonych produktów objętych niniejszą Umową i zgodnie z obowiązującymi przepisami, pod rygorem nieprzyjęcia dostawy przez Zamawiającego, b) w przypadku towarów dostarczanych w opakowaniach, dostarczenia zamówionej ilości towaru netto, tj. nie wliczenia wagi opakowania np. (odpadki , sznurki, folie, siatki),w wagę zamówionego towaru, c) odbioru pustych opakowań po dostarczonym towarze do siedziby Zamawiającego. U W A G A : W przypadku Części IV – warzywa i owoce mrożone Wykonawca zobowiązuje się do zachowania tzw. ciągu chłodniczego tj. transportu i przechowywania towaru w urządzeniach chłodniczych zapewniających warunki techniczne przewidziane w Polskiej Normie. 4) Zamawiający wymaga aby Wykonawca: a) dokonywał nieodpłatnego użyczenia pojemników przy każdorazowej dostawie towaru do siedziby Zamawiającego - na okres do następnej dostawy, b) Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć zamówioną partię towaru, najpóźniej następnego dnia roboczego po dniu otrzymaniu pisemnego zamówienia (mail; fax) – do godziny 11.00. Wykonawca zobowiązany jest utrzymywać w stałej gotowości do odbioru faks oraz skrzynkę poczty elektronicznej. Zamawiający zobowiązany jest wysłać zamówienia do godziny 12.00. Zamówienia złożone po godzinie 12.00 będą realizowane do drugiego dnia roboczego – do godziny 11.00. c) dostawy będą realizowane sukcesywnie, po cenach określonych w wykazie asortymentu stanowiącym Załącznik nr 1 i/lub Nr 2i/lub Nr 3 i/lub Nr 4 do SIWZ, d) w razie stwierdzenia niedoborów ilościowych lub wad w dostarczonej partii towaru Zamawiający zgłosi ten fakt Wykonawcy, a Wykonawca uzupełni niedobory ilościowe lub wymieni wadliwą partię towaru na wolną od wad w następujących terminach: 1) w dniu otrzymania zgłoszenia do godziny 17.00 – jeśli zgłoszenie, o którym mowa powyżej, wpłynęło do godz. 13.00 2) w następnym dniu roboczym do godziny 8.00 - 11.00 – jeśli zgłoszenie, o którym mowa powyżej, wpłynęło po godz. 13.00. 3. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości poszczególnych pozycji zamawianego asortymentu - do wysokości wynagrodzenia umownego brutto, określonego we wzorze Umowy §4 ust. 1, stosownie do potrzeb Zamawiającego stwierdzonych w trakcie okresu obowiązywania Umowy. 4. Miejscem dostawy i wniesienia przez pracowników Wykonawcy zamawianego towaru jest siedziba Zamawiającego – DOM POMOCY SPOŁECZNEJ IM. L.A. HELCÓW – KRAKÓW, UL. HELCLÓW 2 - Dział Żywienia piwnica. 5. Dostawy towaru będą realizowane w godzinach – od 8.00 do 11.00 we wszystkie dni robocze. 6. Towar będzie dostarczany do siedziby Zamawiającego transportem i na koszt Wykonawcy. 7. Wymogi Zamawiającego: 1) przedmiot zamówienia będzie pochodził z bieżącej produkcji i z tej samej partii oraz winien być wytwarzany zgodnie z zasadami GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i obowiązującymi przepisami, w szczególności: a) powinien spełniać wymogi Polskiej Normy określone w Ustawie z 25 sierpnia 2006r. bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2015r. poz. 594 z późn.zm.) oraz zgodny z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych środków spożywczych (tj. Dz. U z 2015r. poz. 29 z póź. zm.). 8. Część IV – warzywa i owoce mrożone : oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym w zakresie stosowania wdrożonego w produkcji i obrocie systemu HACCP. W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom HACCAP – Wykonawca przed zawarciem Umowy (dotyczy: Części IV) zobowiązany jest do przedłożenia następujących dokumentów: a) świadectwo HACCP wystawiony przez niezależną akredytowaną jednostkę certyfikującą; lub b) zaświadczenie właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP, wydane na podstawie art. 59 i 73 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia; lub c) protokół z kontroli sanitarnej przeprowadzonej przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej jako organ urzędowej kontroli żywności, w skład którego wchodzi punkt zawierający pozytywną ocenę opracowania, wdrożenia i utrzymania systemu HACCP na podstawie art. 59 i 73 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. 9. Przedmiot zamówienia jest powszechnie dostępny oraz ma ustalone standardy jakościowe. Cena produktów uwzględnia wszystkie koszty pośrednie i bezpośrednie, tj. : a) koszt transportu wliczony w cenę towaru, b) koszty rozładunku i wnoszenia towaru wliczone w cenę towaru, c) nieodpłatne użyczenie pojemników przy każdorazowej dostawie towaru do siedziby Zamawiającego na okres do następnej dostawy, d) odbiór zużytych opakowań po dostarczonym towarze. |