I. Przedmiotem zamówienia jest:
1. świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem diet i kaloryczności, dla pacjentów Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego (Oddział Chorób Zawodowych) oraz Kliniki Toksykologii (Izba Przyjęć i Oddział Toksykologii) wraz z najmem pomieszczeń kuchni z wyposażeniem stanowiących własność Zamawiającego - wyposażenie kuchni zostało wyszczególnione w załącznikach do umowy, stanowiącej Załącznik nr 4 do niniejszej SIWZ.
2. Zakres świadczonych usług obejmuje przygotowanie następujących posiłków: śniadania, obiady, kolacje oraz diet wskazanych przez Zamawiającego, a także dostawę tzw. suchego prowiantu, zgodnie z wymaganiami Zamawiającego (w szczególności chleb, jaja, suchary, dżem, mięso gotowane, cukier).
3. Codzienną ilość posiłków należy ustalić z upoważnionym pracownikiem Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego/Kliniki Toksykologii w oparciu o wystawiane codziennie druki „RELEWA”.
4. Wykonawca będzie wykonywał przedmiot zamówienia z zachowaniem należytej staranności, z uwzględnieniem zawodowego charakteru prowadzonej działalności, zgodnie z zasadami określonymi w przepisach dotyczących żywienia zbiorowego, w szczególności żywienia w szpitalach, w przepisach o bezpieczeństwie żywienia i żywności, oraz w przepisach sanitarno-epidemiologicznych.
5. Usługi związane z przygotowaniem całodziennego wyżywienia muszą być wykonywane przez Wykonawcę w okresie trwania umowy (tj. od dnia 1 marca 2018 roku do dnia 29 lutego 2020 roku), przez 7 dni w tygodniu, w tym w dni ustawowo wolne od pracy.
6. Wykonawca zobowiązany jest przygotowywać posiłki z własnych surowców.
7. Zamawiający przewiduje następujące średnie szacunkowe miesięczne zapotrzebowanie na posiłki:
Średnie miesięczne zapotrzebowanie na wyżywienie pacjentów Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii
• Śniadania 450
• Obiady 450
• Kolacje 450
8. Transport posiłków do Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii każdorazowo zapewnia Wykonawca.
9. Wykonawca ma obowiązek dostarczać posiłki codziennie do Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii do miejsca wskazanego przez Zamawiającego wg następującego harmonogramu:
• Śniadania: 7.30 - 8.30
• Obiady: 12.30 - 13.30
• Kolacje: będą dostarczane do miejsca wskazanego przez Zamawiającego wraz z obiadem. Transport posiłków będzie odbywał się w naczyniach Zamawiającego (Zamawiający posiada naczynia, sztućce).
W soboty, niedziele i święta obiady dla Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii wydawane są od godz. 12.00 do 13.00 razem z kolacją.
10. Dostawy posiłków do wyznaczonego pomieszczenia, nie mogą odbywać się poza wskazanymi w pkt 9 porami dostaw.
11. Posiłki nie mogą być zastępowane przemysłowymi posiłkami gotowymi. Zamawiający nie dopuszcza podawania posiłków nieświeżych, np. wyprodukowanych dzień wcześniej i poddanych regeneracji, muszą pochodzić z bieżącej produkcji dziennej. Posiłki muszą być przygotowane ze świeżych, naturalnych produktów o wysokiej jakości. Nie dopuszcza się żywności modyfikowanej genetycznie oraz żywności typu „instant”. Dostarczane posiłki powinny zawierać prawidłowy smak, zapach, barwę, konsystencję.
12. Wykonawca jest zobowiązany zapewnić odpowiedni jadłospis, z uwzględnieniem różnorodnych diet, na które będzie zapotrzebowanie w Klinice Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Klinice Toksykologii, uzgodniony z dietetykiem (własnym) oraz Zamawiającym jak również zapewnić recepturę posiłków zgodnych ze sztuką kulinarną (nie dotyczy suchego prowiantu, który będzie oddzielnie fakturowany):
a) Diety indywidualne i specjalistyczne przygotowywane będą według zaleceń lekarskich.
b) Diety realizowane będą zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego, wydanymi po wizycie lekarskiej. Dane o rodzaju i ilości poszczególnych diet będą przekazywane pisemnie lub ustnie przez osoby upoważnione przez Zamawiającego.
c) Diety zgłaszane będą rano przy pobieraniu pierwszego posiłku, tj. śniadania lub
w trakcie dnia po zaleceniu lekarza.
13. Jadłospis będzie składany do uzgodnienia Przełożonej Pielęgniarce Klinik na dziesięć dni kalendarzowych przed rozpoczęciem jego realizacji i będzie zawierał następujące informacje:
• wyszczególnienie potraw składających się na poszczególne posiłki;
• wyszczególnienie użytych produktów, ich wagę, wartości energetyczne i odżywcze. Każdorazowo dla poszczególnych Klinik wraz z posiłkami dostarczany będzie przez Wykonawcę aktualny wyciąg z jadłospisu, zawierający ilość porcji oraz wagę pojedynczej porcji (ilość, objętość). Do wglądu w jadłospis upoważniony jest Kierownik Sekcji Administracyjnej oraz upoważnieni przez niego pracownicy.
14. Wykonawca dostarczy posiłki do Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz do Kliniki Toksykologii, do miejsca wskazanego przez Zamawiającego, w taki sposób by posiłki nie straciły na wartości i miały odpowiednią temperaturę do spożycia.
15. Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli sporządzanych posiłków na każdym etapie ich produkcji pod względem ich jakości i zgodności z obowiązującymi normami żywieniowymi. Do kontroli upoważniona jest Przełożona Pielęgniarek Kliniki lub osoba przez nią upoważniona oraz Kierownik Działu Administracyjno-Technicznego lub osoby przez niego upoważnione.
16. Zamawiający wymaga również od Wykonawcy:
a) przestrzegania zaleceń Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności,
b) utrzymania należytego reżimu higieniczno-sanitarnego i epidemiologicznego.
17. Wykonawca zobowiązuje się wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontakt z Zamawiającym i nadzór nad realizacją usługi oraz zapewnić z nią stały kontakt telefoniczny. Zamawiający musi być pisemnie poinformowany przez Wykonawcę o zmianie osoby wyznaczonej do kontaktu w trakcie trwania umowy.
18. Zmniejszenie, bądź zwiększenie ilości wydawanych posiłków (w szczególności z przyczyn restrukturyzacji, zwiększenia lub zmniejszenia liczby pacjentów, nie spowoduje dla Zamawiającego ujemnych konsekwencji prawno – finansowych.
19. Zamawiający wyraża zgodę na produkcję i sprzedaż posiłków podmiotom zewnętrznym, pod warunkiem poinformowania o tym fakcie pisemnie Zamawiającego na dwa tygodnie przed podjęciem tych czynności.
20. Jednocześnie, w ramach realizacji przedmiotu niniejszego zamówienia, Wykonawca zobowiązuje się do zawarcia z Zamawiającym umowy najmu kuchni wraz z wyposażeniem będących własnością Zamawiającego. Wzór umowy najmu stanowi załącznik nr 5 do SIWZ
II. W ramach prowadzenia działalności i świadczenia usług związanych z całodobowym wyżywieniem pacjentów, Wykonawca jest odpowiedzialny za:
1. Zakup surowców niezbędnych do przygotowania wszystkich posiłków (także suchego prowiantu), zapewnienie odpowiedniej kaloryczności i jakości, zgodnie z normami w żywieniu szpitalnym i zbiorowym, Wszystkie produkty wykorzystywane do produkcji przez Wykonawcę muszą posiadać aktualną datę przydatności do spożycia, a po jej upływie, Wykonawca nie może tych produktów używać do przygotowywania posiłków. Produkty takie jak miód, dżem oraz tłuszcz stosowany jako dodatek do pieczywa muszą być podawane w opakowaniach jednorazowych.
2. Zapewnienie ciągłości w dostarczaniu posiłków, także podczas przeprowadzanych w siedzibie Zamawiającego remontów czy prac budowlanych
3. Zatrudnianie do realizacji zamówienia pracowników posiadających aktualne książeczki zdrowia i aktualne orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych. Osoby wykonujące prace w procesie produkcji/wydawania posiłków zobowiązane są przestrzegać podstawowe zasady higieny osobistej, nosić właściwą, czystą odzież ochronną (w szczególności fartuch, jednorazowe rękawiczki) oraz jeśli to niezbędne obuwie robocze. Wykonawca zabezpieczy odzież ochronna i roboczą swoich pracowników (osób wykonujących przedmiot zamówienia)
4. Codzienne utrzymanie porządku, czystości i higieny dzierżawionych pomieszczeń oraz mebli (część magazynowa, produkcyjna, sala jadalna i pozostałe pomieszczenia), z uwzględnieniem utrzymania w bieżącej czystości przeszklonych drzwi wejściowych do sali jadalnej (od podłogi do sufitu)
5. Wykonywanie dwa razy w roku (lub w miarę potrzeby częściej) mycia okien i wymiany firanek w stołówce
6. Przestrzeganie aktualnych przepisów BHP, ppoż. oraz higieniczno-sanitarnych i epidemiologicznych, jak również stosowanie się do zaleceń służb Zamawiającego w tym zakresie.
7. Ubezpieczenie z tytułu wykonywanej działalności obejmującej odpowiedzialność za szkody z tytułu zdarzeń losowych oraz zatruć zbiorowych. Z chwilą zawarcia umowy Wykonawca przedłoży do wglądu aktualną polisę ubezpieczeniową. Polisa musi być ważna przez cały okres obowiązywania umowy.
8. Bezwzględne włączanie urządzeń wentylacyjnych kuchni i stołówki.
9. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania przez okres 72 godzin w oddzielnej lodówce próbek pokarmowych ze wszystkich dostarczonych każdego dnia posiłków, z oznaczeniem daty i godziny pobrania próbki pokarmowej, opatrzonej podpisem osoby odpowiedzialnej za pobranie próbki.
III. Działalność o której mowa w pkt. I i II będzie prowadzona w pomieszczeniach o powierzchni użytkowej kuchni i magazynów 194,80 m2, położonych w pomieszczeniach budynku wysokiego stanowiących własność Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi przy ul. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus 8 .
1. Zamawiający oddaje Wykonawcy w/w pomieszczenia do użytkowania z przeznaczeniem na usługi w zakresie zbiorowego żywienia.
2. Wykonawca zobowiązany jest do używania przedmiotu najmu zgodnie z jego przeznaczeniem.
3. Przedmiot najmu nie może być bez zgody Zamawiającego przedmiotem użyczenia ani oddany w podnajem
4. Za używanie pomieszczeń Wykonawca zobowiązuje się płacić Zamawiającemu czynsz miesięczny nie niższy niż 3 321,00 zł brutto (słownie złotych: trzy tysiące trzysta dwadzieścia jeden 00/100) powiększony o koszty zużycia wody, energii elektrycznej oraz gazu (na podstawie odczytu liczników)
5. Wykonawca zobowiązuje się pokrywać koszty energii elektrycznej, wody i gazu, za faktyczne zużycie, zgodnie ze wskazaniem liczników. Rachunek za faktyczne zużycie energii elektrycznej, wody i gazu wystawia Zamawiający w terminie 10 dni od daty otrzymania faktur od dostawcy mediów.
6. Zamawiający przewiduje waloryzację stawek opłat używanych mediów według bieżących cen obowiązujących u dostawców .
7. W Instytucie obowiązuje selektywna zbiórka odpadów. Wykonawca obowiązany jest stosować się do Instrukcji prawidłowego gospodarowania odpadami w Instytucie – Zarządzenie Wewnętrzne Dyrektora Instytutu. W przypadku konieczności zainstalowania dodatkowego kontenera/kontenerów na wyłączne potrzeby kuchni do jego/ich zainstalowania i opłat z nim/nimi związanych zobligowany będzie Wykonawca.
8. Zamawiający zastrzega sobie prawo podwyższenia stawki czynszu w przypadku zwiększenia przez Wykonawcę ilości odbioru odpadów poprodukcyjnych bądź też w przypadku wzrostu stawek opłat za wywóz odpadów bez potrzeby zmiany umowy.
9. W przypadku zaistnienia potrzeby dodatkowego opróżnienia tłuszczownika, Zamawiający kosztami za ww. usługę obciąży Wykonawcę na zasadzie refakturowania usługi.
10. Wykonawcy przysługuje bezpłatny telefon stacjonarny do połączeń wewnętrznych w siedzibie Instytutu. Wykonawca zobowiązuje się pokrywać koszty zewnętrznych rozmów telefonicznych zgodnie z wydrukami z Centrali Instytutu. Na życzenie Wykonawcy istnieje możliwość blokady połączeń zewnętrznych.
11. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach określonych we wzorze umowy stanowiącym Załącznik nr 4 do SIWZ
12. Szczegółowe warunki najmu pomieszczeń określa Załącznik nr 5 – wzór umowy
13. Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę minimum 2 osób wykonujących następujące czynności w zakresie realizacji zamówienia: Przygotowania posiłków
14. Usługi będą świadczone przez osoby wskazane przez Wykonawcę w Załączniku nr 7 do Umowy, stanowiącym integralną część umowy - „Wykaz Pracowników świadczących usługi”, w dalszej treści zwanych „Pracownikami świadczącymi usługi”
15. Wykonawca zobowiązuje się, że Pracownicy świadczący usługi będą w okresie realizacji umowy zatrudnieni na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy
16. Każdorazowo na żądanie Zamawiającego, w terminie wskazanym przez Zamawiającego nie krótszym niż 3 dni robocze, Wykonawca zobowiązuje się przedłożyć do wglądu kopie umów o pracę zawartych przez Wykonawcę z Pracownikami świadczącymi usługi. W tym celu Wykonawca zobowiązany jest do uzyskania od pracowników zgody na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z przepisami o ochronie danych osobowych
17. Nieprzedłożenie przez Wykonawcę kopii umów zawartych przez Wykonawcę z Pracownikami świadczącymi usługi w terminie wskazanym przez Zamawiającego (tj. 3 dni robocze) będzie traktowane jako niewypełnienie obowiązku zatrudnienia Pracowników świadczących usługi na podstawie umowy o pracę
18. Za niedopełnienie wymogu zatrudniania Pracowników świadczących usługi na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów Kodeksu Pracy, Wykonawca zapłaci Zamawiającemu kary umowne w wysokości kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie przepisów o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (obowiązujących w chwili stwierdzenia przez Zamawiającego niedopełnienia przez Wykonawcę wymogu zatrudniania Pracowników świadczących usługi na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów Kodeksu Pracy) oraz liczby miesięcy w okresie realizacji Umowy, w których nie dopełniono przedmiotowego wymogu – za każdą osobę poniżej liczby wymaganych Pracowników świadczących usługi na podstawie umowy o pracę wskazanej przez Zamawiającego w treści SIWZ
Każdy Wykonawca może przeprowadzić wizję lokalną w pomieszczeniach przeznaczonych na funkcjonowanie kuchni, będących przedmiotem najmu w celu zdobycia wszelkich informacji niezbędnych do przygotowania oferty. Termin należy ustalić z osoba upoważnioną do kontaktu z Wykonawcą w sprawach merytorycznych, wskazaną w SIWZ.
|
GuidZP400 |
57194487-e012-4851-b2da-5a5ef74858de
|
Biuletyn |
504417-N-2018
|
Zamawiajacy nazwa |
Instytut Medycyny Pracy im. prof. dra med. Jerzego Nofera
|
Regon |
00028853800000
|
Zamawiajacy adres ulica |
ul. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus
|
Zamawiajacy adres numer domu |
8
|
Zamawiajacy miejscowosc |
Łódź
|
Zamawiajacy kod pocztowy |
91348
|
Zamawiajacy panstwo |
Polska
|
Zamawiajacy wojewodztwo |
łódzkie
|
Zamawiajacy telefon |
42 6314 872; 871
|
Zamawiajacy fax |
42 6314573
|
Zamawiajacy email |
zampubl@imp.lodz.pl
|
Adres strony url |
www.imp.lodz.pl
|
Zamieszczanie obowiazkowe |
1
|
Ogloszenie dotyczy |
1
|
Czy finansowane z unii |
2
|
Czy ubiegac zaklady pracy |
2
|
Minimalny procent zatrudnienia |
0%
|
Rodzaj zamawiajacego |
8
|
Rodzaj zamawiajacego inny |
Instytut badawczy
|
Zamieszczona bedzie specyfikacja |
www.imp.lodz.pl
|
Czy wymagane przeslanie ofert |
1
|
Wymagane przeslanie ofert inny |
pisemnie
|
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres |
Kancelaria Główna, pok. 81 Instytut Medycyny Pracy w Łodzi ul. św. Teresy od Dzieciątka Jezus 8, 91-348 Łódź
|
Nazwa nadana zamowieniu |
Świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi
|
Numer referencyjny |
AZAPUZA/2/18/PN
|
Rodzaj zamowienia |
2
|
Okreslenie przedmiotu |
I. Przedmiotem zamówienia jest:
1. świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennego wyżywienia, z uwzględnieniem diet i kaloryczności, dla pacjentów Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego (Oddział Chorób Zawodowych) oraz Kliniki Toksykologii (Izba Przyjęć i Oddział Toksykologii) wraz z najmem pomieszczeń kuchni z wyposażeniem stanowiących własność Zamawiającego - wyposażenie kuchni zostało wyszczególnione w załącznikach do umowy, stanowiącej Załącznik nr 4 do niniejszej SIWZ.
2. Zakres świadczonych usług obejmuje przygotowanie następujących posiłków: śniadania, obiady, kolacje oraz diet wskazanych przez Zamawiającego, a także dostawę tzw. suchego prowiantu, zgodnie z wymaganiami Zamawiającego (w szczególności chleb, jaja, suchary, dżem, mięso gotowane, cukier).
3. Codzienną ilość posiłków należy ustalić z upoważnionym pracownikiem Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego/Kliniki Toksykologii w oparciu o wystawiane codziennie druki „RELEWA”.
4. Wykonawca będzie wykonywał przedmiot zamówienia z zachowaniem należytej staranności, z uwzględnieniem zawodowego charakteru prowadzonej działalności, zgodnie z zasadami określonymi w przepisach dotyczących żywienia zbiorowego, w szczególności żywienia w szpitalach, w przepisach o bezpieczeństwie żywienia i żywności, oraz w przepisach sanitarno-epidemiologicznych.
5. Usługi związane z przygotowaniem całodziennego wyżywienia muszą być wykonywane przez Wykonawcę w okresie trwania umowy (tj. od dnia 1 marca 2018 roku do dnia 29 lutego 2020 roku), przez 7 dni w tygodniu, w tym w dni ustawowo wolne od pracy.
6. Wykonawca zobowiązany jest przygotowywać posiłki z własnych surowców.
7. Zamawiający przewiduje następujące średnie szacunkowe miesięczne zapotrzebowanie na posiłki:
Średnie miesięczne zapotrzebowanie na wyżywienie pacjentów Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii
• Śniadania 450
• Obiady 450
• Kolacje 450
8. Transport posiłków do Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii każdorazowo zapewnia Wykonawca.
9. Wykonawca ma obowiązek dostarczać posiłki codziennie do Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii do miejsca wskazanego przez Zamawiającego wg następującego harmonogramu:
• Śniadania: 7.30 - 8.30
• Obiady: 12.30 - 13.30
• Kolacje: będą dostarczane do miejsca wskazanego przez Zamawiającego wraz z obiadem. Transport posiłków będzie odbywał się w naczyniach Zamawiającego (Zamawiający posiada naczynia, sztućce).
W soboty, niedziele i święta obiady dla Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Kliniki Toksykologii wydawane są od godz. 12.00 do 13.00 razem z kolacją.
10. Dostawy posiłków do wyznaczonego pomieszczenia, nie mogą odbywać się poza wskazanymi w pkt 9 porami dostaw.
11. Posiłki nie mogą być zastępowane przemysłowymi posiłkami gotowymi. Zamawiający nie dopuszcza podawania posiłków nieświeżych, np. wyprodukowanych dzień wcześniej i poddanych regeneracji, muszą pochodzić z bieżącej produkcji dziennej. Posiłki muszą być przygotowane ze świeżych, naturalnych produktów o wysokiej jakości. Nie dopuszcza się żywności modyfikowanej genetycznie oraz żywności typu „instant”. Dostarczane posiłki powinny zawierać prawidłowy smak, zapach, barwę, konsystencję.
12. Wykonawca jest zobowiązany zapewnić odpowiedni jadłospis, z uwzględnieniem różnorodnych diet, na które będzie zapotrzebowanie w Klinice Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz Klinice Toksykologii, uzgodniony z dietetykiem (własnym) oraz Zamawiającym jak również zapewnić recepturę posiłków zgodnych ze sztuką kulinarną (nie dotyczy suchego prowiantu, który będzie oddzielnie fakturowany):
a) Diety indywidualne i specjalistyczne przygotowywane będą według zaleceń lekarskich.
b) Diety realizowane będą zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego, wydanymi po wizycie lekarskiej. Dane o rodzaju i ilości poszczególnych diet będą przekazywane pisemnie lub ustnie przez osoby upoważnione przez Zamawiającego.
c) Diety zgłaszane będą rano przy pobieraniu pierwszego posiłku, tj. śniadania lub
w trakcie dnia po zaleceniu lekarza.
13. Jadłospis będzie składany do uzgodnienia Przełożonej Pielęgniarce Klinik na dziesięć dni kalendarzowych przed rozpoczęciem jego realizacji i będzie zawierał następujące informacje:
• wyszczególnienie potraw składających się na poszczególne posiłki;
• wyszczególnienie użytych produktów, ich wagę, wartości energetyczne i odżywcze. Każdorazowo dla poszczególnych Klinik wraz z posiłkami dostarczany będzie przez Wykonawcę aktualny wyciąg z jadłospisu, zawierający ilość porcji oraz wagę pojedynczej porcji (ilość, objętość). Do wglądu w jadłospis upoważniony jest Kierownik Sekcji Administracyjnej oraz upoważnieni przez niego pracownicy.
14. Wykonawca dostarczy posiłki do Kliniki Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego oraz do Kliniki Toksykologii, do miejsca wskazanego przez Zamawiającego, w taki sposób by posiłki nie straciły na wartości i miały odpowiednią temperaturę do spożycia.
15. Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli sporządzanych posiłków na każdym etapie ich produkcji pod względem ich jakości i zgodności z obowiązującymi normami żywieniowymi. Do kontroli upoważniona jest Przełożona Pielęgniarek Kliniki lub osoba przez nią upoważniona oraz Kierownik Działu Administracyjno-Technicznego lub osoby przez niego upoważnione.
16. Zamawiający wymaga również od Wykonawcy:
a) przestrzegania zaleceń Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności,
b) utrzymania należytego reżimu higieniczno-sanitarnego i epidemiologicznego.
17. Wykonawca zobowiązuje się wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontakt z Zamawiającym i nadzór nad realizacją usługi oraz zapewnić z nią stały kontakt telefoniczny. Zamawiający musi być pisemnie poinformowany przez Wykonawcę o zmianie osoby wyznaczonej do kontaktu w trakcie trwania umowy.
18. Zmniejszenie, bądź zwiększenie ilości wydawanych posiłków (w szczególności z przyczyn restrukturyzacji, zwiększenia lub zmniejszenia liczby pacjentów, nie spowoduje dla Zamawiającego ujemnych konsekwencji prawno – finansowych.
19. Zamawiający wyraża zgodę na produkcję i sprzedaż posiłków podmiotom zewnętrznym, pod warunkiem poinformowania o tym fakcie pisemnie Zamawiającego na dwa tygodnie przed podjęciem tych czynności.
20. Jednocześnie, w ramach realizacji przedmiotu niniejszego zamówienia, Wykonawca zobowiązuje się do zawarcia z Zamawiającym umowy najmu kuchni wraz z wyposażeniem będących własnością Zamawiającego. Wzór umowy najmu stanowi załącznik nr 5 do SIWZ
II. W ramach prowadzenia działalności i świadczenia usług związanych z całodobowym wyżywieniem pacjentów, Wykonawca jest odpowiedzialny za:
1. Zakup surowców niezbędnych do przygotowania wszystkich posiłków (także suchego prowiantu), zapewnienie odpowiedniej kaloryczności i jakości, zgodnie z normami w żywieniu szpitalnym i zbiorowym, Wszystkie produkty wykorzystywane do produkcji przez Wykonawcę muszą posiadać aktualną datę przydatności do spożycia, a po jej upływie, Wykonawca nie może tych produktów używać do przygotowywania posiłków. Produkty takie jak miód, dżem oraz tłuszcz stosowany jako dodatek do pieczywa muszą być podawane w opakowaniach jednorazowych.
2. Zapewnienie ciągłości w dostarczaniu posiłków, także podczas przeprowadzanych w siedzibie Zamawiającego remontów czy prac budowlanych
3. Zatrudnianie do realizacji zamówienia pracowników posiadających aktualne książeczki zdrowia i aktualne orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych. Osoby wykonujące prace w procesie produkcji/wydawania posiłków zobowiązane są przestrzegać podstawowe zasady higieny osobistej, nosić właściwą, czystą odzież ochronną (w szczególności fartuch, jednorazowe rękawiczki) oraz jeśli to niezbędne obuwie robocze. Wykonawca zabezpieczy odzież ochronna i roboczą swoich pracowników (osób wykonujących przedmiot zamówienia)
4. Codzienne utrzymanie porządku, czystości i higieny dzierżawionych pomieszczeń oraz mebli (część magazynowa, produkcyjna, sala jadalna i pozostałe pomieszczenia), z uwzględnieniem utrzymania w bieżącej czystości przeszklonych drzwi wejściowych do sali jadalnej (od podłogi do sufitu)
5. Wykonywanie dwa razy w roku (lub w miarę potrzeby częściej) mycia okien i wymiany firanek w stołówce
6. Przestrzeganie aktualnych przepisów BHP, ppoż. oraz higieniczno-sanitarnych i epidemiologicznych, jak również stosowanie się do zaleceń służb Zamawiającego w tym zakresie.
7. Ubezpieczenie z tytułu wykonywanej działalności obejmującej odpowiedzialność za szkody z tytułu zdarzeń losowych oraz zatruć zbiorowych. Z chwilą zawarcia umowy Wykonawca przedłoży do wglądu aktualną polisę ubezpieczeniową. Polisa musi być ważna przez cały okres obowiązywania umowy.
8. Bezwzględne włączanie urządzeń wentylacyjnych kuchni i stołówki.
9. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania przez okres 72 godzin w oddzielnej lodówce próbek pokarmowych ze wszystkich dostarczonych każdego dnia posiłków, z oznaczeniem daty i godziny pobrania próbki pokarmowej, opatrzonej podpisem osoby odpowiedzialnej za pobranie próbki.
III. Działalność o której mowa w pkt. I i II będzie prowadzona w pomieszczeniach o powierzchni użytkowej kuchni i magazynów 194,80 m2, położonych w pomieszczeniach budynku wysokiego stanowiących własność Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi przy ul. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus 8 .
1. Zamawiający oddaje Wykonawcy w/w pomieszczenia do użytkowania z przeznaczeniem na usługi w zakresie zbiorowego żywienia.
2. Wykonawca zobowiązany jest do używania przedmiotu najmu zgodnie z jego przeznaczeniem.
3. Przedmiot najmu nie może być bez zgody Zamawiającego przedmiotem użyczenia ani oddany w podnajem
4. Za używanie pomieszczeń Wykonawca zobowiązuje się płacić Zamawiającemu czynsz miesięczny nie niższy niż 3 321,00 zł brutto (słownie złotych: trzy tysiące trzysta dwadzieścia jeden 00/100) powiększony o koszty zużycia wody, energii elektrycznej oraz gazu (na podstawie odczytu liczników)
5. Wykonawca zobowiązuje się pokrywać koszty energii elektrycznej, wody i gazu, za faktyczne zużycie, zgodnie ze wskazaniem liczników. Rachunek za faktyczne zużycie energii elektrycznej, wody i gazu wystawia Zamawiający w terminie 10 dni od daty otrzymania faktur od dostawcy mediów.
6. Zamawiający przewiduje waloryzację stawek opłat używanych mediów według bieżących cen obowiązujących u dostawców .
7. W Instytucie obowiązuje selektywna zbiórka odpadów. Wykonawca obowiązany jest stosować się do Instrukcji prawidłowego gospodarowania odpadami w Instytucie – Zarządzenie Wewnętrzne Dyrektora Instytutu. W przypadku konieczności zainstalowania dodatkowego kontenera/kontenerów na wyłączne potrzeby kuchni do jego/ich zainstalowania i opłat z nim/nimi związanych zobligowany będzie Wykonawca.
8. Zamawiający zastrzega sobie prawo podwyższenia stawki czynszu w przypadku zwiększenia przez Wykonawcę ilości odbioru odpadów poprodukcyjnych bądź też w przypadku wzrostu stawek opłat za wywóz odpadów bez potrzeby zmiany umowy.
9. W przypadku zaistnienia potrzeby dodatkowego opróżnienia tłuszczownika, Zamawiający kosztami za ww. usługę obciąży Wykonawcę na zasadzie refakturowania usługi.
10. Wykonawcy przysługuje bezpłatny telefon stacjonarny do połączeń wewnętrznych w siedzibie Instytutu. Wykonawca zobowiązuje się pokrywać koszty zewnętrznych rozmów telefonicznych zgodnie z wydrukami z Centrali Instytutu. Na życzenie Wykonawcy istnieje możliwość blokady połączeń zewnętrznych.
11. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach określonych we wzorze umowy stanowiącym Załącznik nr 4 do SIWZ
12. Szczegółowe warunki najmu pomieszczeń określa Załącznik nr 5 – wzór umowy
13. Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę minimum 2 osób wykonujących następujące czynności w zakresie realizacji zamówienia: Przygotowania posiłków
14. Usługi będą świadczone przez osoby wskazane przez Wykonawcę w Załączniku nr 7 do Umowy, stanowiącym integralną część umowy - „Wykaz Pracowników świadczących usługi”, w dalszej treści zwanych „Pracownikami świadczącymi usługi”
15. Wykonawca zobowiązuje się, że Pracownicy świadczący usługi będą w okresie realizacji umowy zatrudnieni na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy
16. Każdorazowo na żądanie Zamawiającego, w terminie wskazanym przez Zamawiającego nie krótszym niż 3 dni robocze, Wykonawca zobowiązuje się przedłożyć do wglądu kopie umów o pracę zawartych przez Wykonawcę z Pracownikami świadczącymi usługi. W tym celu Wykonawca zobowiązany jest do uzyskania od pracowników zgody na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z przepisami o ochronie danych osobowych
17. Nieprzedłożenie przez Wykonawcę kopii umów zawartych przez Wykonawcę z Pracownikami świadczącymi usługi w terminie wskazanym przez Zamawiającego (tj. 3 dni robocze) będzie traktowane jako niewypełnienie obowiązku zatrudnienia Pracowników świadczących usługi na podstawie umowy o pracę
18. Za niedopełnienie wymogu zatrudniania Pracowników świadczących usługi na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów Kodeksu Pracy, Wykonawca zapłaci Zamawiającemu kary umowne w wysokości kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie przepisów o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (obowiązujących w chwili stwierdzenia przez Zamawiającego niedopełnienia przez Wykonawcę wymogu zatrudniania Pracowników świadczących usługi na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów Kodeksu Pracy) oraz liczby miesięcy w okresie realizacji Umowy, w których nie dopełniono przedmiotowego wymogu – za każdą osobę poniżej liczby wymaganych Pracowników świadczących usługi na podstawie umowy o pracę wskazanej przez Zamawiającego w treści SIWZ
Każdy Wykonawca może przeprowadzić wizję lokalną w pomieszczeniach przeznaczonych na funkcjonowanie kuchni, będących przedmiotem najmu w celu zdobycia wszelkich informacji niezbędnych do przygotowania oferty. Termin należy ustalić z osoba upoważnioną do kontaktu z Wykonawcą w sprawach merytorycznych, wskazaną w SIWZ.
|
Cpv glowny przedmiot |
15894220-9
|
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc |
0,00
|
Data rozpoczecia |
2018-03-01T00:00:00+01:00
|
Okreslenie warunkow |
Zamawiający uzna spełnienie przez Wykonawcę przedmiotowego warunku, jeżeli Wykonawca jest wpisany do rejestru zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność, podległych urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej
|
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow |
Zamawiający nie określa ww. warunku udziału w postępowaniu
|
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow |
Wykonawca spełni ten warunek, jeżeli wykaże, że:
• wykonał co najmniej 1 usługę całodobowego wyżywienia pacjentów w placówkach medycznych. Wykonawca zobowiązany jest dołączyć wykaz usług wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających czy te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy lub usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów - oświadczenie wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert, zgodnie z załącznikiem 6 do SIWZ
• wykaże, że zatrudnia co najmniej 2 osoby przygotowujące posiłki na umowę o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (tekst jednolity z 2016r. Dz. U. poz. 1666 ze zm.), wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji, zgodnie z załącznikiem nr 7 do SIWZ
|
Czy zdolnosc techniczna wymaga wykonawcow |
1
|
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie |
1
|
Art 24 ust 5 pkt 1 |
1
|
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia |
1
|
Wykaz dokumentow zaswiadczen |
Załącznik nr 3 do SIWZ
Zamawiający wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym, nie krótszym niż 5 dni, terminie aktualnych na dzień złożenia oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1. W celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia Wykonawcy z udziału w postępowaniu Zamawiający żąda następujących dokumentów:
a) zaświadczenia właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzającego, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert, lub innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca zawarł porozumienie z właściwym organem podatkowym w sprawie spłat tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami, w szczególności uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu;
b) zaświadczenia właściwej terenowej jednostki organizacyjnej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego albo innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert, lub innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca zawarł porozumienie z właściwym organem w sprawie spłat tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami, w szczególności uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu;
c) odpisu z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp;
4) Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów, o których mowa w pkt 3) niniejszego rozdziału SIWZ składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że:
a) nie zalega z opłacaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne albo że zawarł porozumienie z właściwym organem w sprawie spłat tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami, w szczególności uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - dokumenty powinny być wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert;
b) nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości – dokumenty powinny być wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert
5) Jeżeli w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, nie wydaje się dokumentów, o których mowa w pkt 4) niniejszego rozdziału SIWZ, zastępuje się je dokumentem zawierającym odpowiednio oświadczenie wykonawcy, ze wskazaniem osoby albo osób uprawnionych do jego reprezentacji, lub oświadczenie osoby, której dokument miał dotyczyć, złożone przed notariuszem lub przed organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego właściwym ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania wykonawcy lub miejsce zamieszkania tej osoby. Dokumenty powinny być wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.
6) W przypadku wątpliwości co do treści dokumentu złożonego przez wykonawcę, zamawiający może zwrócić się do właściwych organów odpowiednio kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, o udzielenie niezbędnych informacji dotyczących tego dokumentu.
7) Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia oraz spełniania, w zakresie, w jakim powołuje się na ich zasoby, warunków udziału w postępowaniu zamieszcza informacje o tych podmiotach w oświadczeniu, o którym mowa w pkt. 1 (oświadczenie stanowiące Załącznik nr 2 i 3 do SIWZ)
8) Wykonawca, który zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcom, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu, zamieszcza informacje o podwykonawcach w oświadczeniu, o którym mowa w pkt. 1 (oświadczenie stanowiące Załącznik nr 2 i 3 do SIWZ)
9) W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców, oświadczenie o którym mowa w pkt 1 (oświadczenie stanowiące Załącznik nr 2 i 3 do SIWZ) składa każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Dokumenty te potwierdzają spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia w zakresie, w którym każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia
10) Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy PZP, przekaże zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy PZP. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia.
|
Zakresie warunkow udzialu |
2) W celu potwierdzenia spełniania warunku dotyczącego:
• kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów określonego w Rozdziale X pkt 1 ppkt 2) lit. a) SIWZ Zamawiający żąda od Wykonawcy: Zamawiający uzna spełnienie przez Wykonawcę przedmiotowego warunku, jeżeli Wykonawca jest wpisany do rejestru zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność, podległych urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej
• zdolności technicznej lub zawodowej określonego w Rozdziale X pkt 1 ppkt 2) lit. c) SIWZ Zamawiający żąda od Wykonawcy:
• wykonał co najmniej 1 usługę całodobowego wyżywienia pacjentów w placówkach medycznych. Wykonawca zobowiązany jest dołączyć wykaz usług wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających czy te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy lub usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów - oświadczenie wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert, zgodnie z załącznikiem nr 6 do SIWZ
• wykaże, że zatrudnia co najmniej 2 osoby przygotowujące posiłki na umowę o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (tekst jednolity z 2016r. Dz. U. poz. 1666 ze zm.), wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji, zgodnie z załącznikiem nr 7 do SIWZ
Załącznik nr 2 do SIWZ
|
Wykaz potwierdzenie okolicznosci |
Załącznik nr 6 do SIWZ - wykaz usług
Załącznik nr 7 do SIWZ - wykaz osób
|
Zmiana umowy tekst |
Zamawiający przewiduje możliwość zmian treści umowy w zakresie:
- zmiany teleadresowe Stron umowy
- zmian postanowień umownych wynikających z ustawy PZP ( w szczególności art. 144 ust. 1 pkt 3), 4), 5)
|
IV 4 4 data |
2018-01-19T00:00:00+01:00
|
IV 4 4 godzina |
10:00
|
IV 4 4 jezyki |
polski
|
IV 4 5 okres |
30
|