Dostawa żywności do Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Rusinowie

Data publikacji 2019-12-16
Data zakończenia 2019-12-23 00:00:00
Instytucja Urząd Gminy Rusinów
Miejscowość Rusinów
Województwo mazowieckie
Branża
  • Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne

Szczegóły

Numer ogłoszenia 636660-N-2019
Typ dokumentu ZP-400
Kod CPV 150000008
Adres strony internetowej siwz
BZP Zobacz

Przedmiot zamówienia

3.1. Przedmiotem zamówienia jest:
Sukcesywna dostawa żywności do Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Rusinowie w okresie od 01.01.2020 r. do 30.06.2020 r. zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia stanowiącym załącznik nr 1 do umowy.
3.2. Wykonawca w ramach zamówienia zobowiązuje się do:
- dostarczania produktów żywnościowych do stołówki szkolnej zlokalizowanej w budynku Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Rusinowie ul. Szkolna 47, 26-411 Rusinów pojazdem przystosowanym do przewozu wymienionych artykułów żywnościowych, spełniającym wymagania Terenowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej;
3.3. Artykuły żywnościowe będą dostarczane nie częściej niż jeden raz w dniu roboczym w czasie trwania zajęć lekcyjnych, w godzinach od 7.00 do 7.30.
3.3.1. Ilość przedmiotu zamówienia w poszczególnych pozycjach formularza asortymentowo-ilościowo-cenowego podana jest szacunkowo. Ilość ta może ulegać zmianom w trakcie realizacji umowy. Ostateczna ilość poszczególnych artykułów będzie wynikała z faktycznych potrzeb Zamawiającego w okresie obowiązywania umowy. Zamawiający zastrzega sobie możliwość niewykorzystania całości zamówienia. Ewentualne zmniejszenia mogą być uzależnione od frekwencji i absencji dzieci korzystających z żywienia.
3.3.2. W przypadku zrealizowania mniejszej wartości lub ilości przedmiotu zamówienia, niż wynika to z określonego umową przedmiotu zamówienia, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego.
3.3.3. Zamawiający potwierdzi na dostarczonej przez Wykonawcę np. karcie WZ przyjęcie towaru, co jest podstawą do uzyskania zapłaty za dostarczoną żywność.
3.3.4. Szczegółowe zamówienie na dostawy artykułów spożywczych Zamawiający będzie podawać Wykonawcy pisemnie, faksem lub e-mailem z wyprzedzeniem 7-dniowym.
3.4. Jeżeli w opisie przedmiocie zamówienia znajdują się jakiekolwiek znaki towarowe, patenty czy pochodzenie, źródło lub szczególny proces – należy przyjąć, że Zamawiający podał taki opis ze wskazaniem na typ i dopuszcza składanie ofert równoważnych, o parametrach nie gorszych niż podane w opisie przedmiotu zamówienia – podstawa prawna art. 29 ust. 3 ustawy Pzp.
4. Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania jakościowe zgodnie z polskimi normami przenoszącymi normy europejskie lub innych państw członkowskich Europejskiego Obszaru Gospodarczego przenoszących normy europejskie.
5. W przypadku braku Polskich Norm przenoszących normy europejskie lub norm innych państw członkowskich Europejskiego Obszaru Gospodarczego przenoszących normy europejskie uwzględnia się w kolejności:
1) Polskie Normy
2) polskie aprobaty techniczne;
3) krajowe deklaracje zgodności.
6. Wszystkie artykuły spożywcze winny być zgodne z Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
7. W przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego wadliwej partii dostarczonego towaru, reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie, a Wykonawca zobowiązuje się niezwłocznie w tym samym dniu do jego wymiany na towar wolny od wad w ilościach zakwestionowanych przez Zamawiającego.
8. Zamawiający w asortymencie przedmiotu zamówienia określonego w specyfikacji formularza cenowego stanowiącego załącznik nr 1 do umowy, wymaga aby:
8.1. produkty posiadały nazwę (logo) producenta na opakowaniach zbiorczych oraz na opakowaniach jednostkowych;
8.2. produkty były świeże i pierwszej jakości;
8.3. produkty były oznakowane widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia;
8.4. produkty przetworzone (tj. wędliny, przetwory mięsne, konserwy) zgodnie z polską normą posiadały etykiety określające nazwę handlową produktu, procentowy skład surowcowy – tj. % zawartość mięsa w wędlinie oraz substancje stosowane w produkcji;
8.5. mięso świeże pochodziło ze zwierząt do lat 3 i było pochodzenia polskiego;
8.6. dostarczane produkty posiadały etykietę produktu – handlowy dokument identyfikacyjny (HDI);
8.7. mięso świeże nie zawierało okrywy tłuszczowej, ścięgien oraz błon.
8.8. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę produktów muszą być oznakowane widoczną datą terminu przydatności do spożycia.

Dodatkowe informacje

GuidZP400 982a792f-d19c-4456-986e-ccb5acb149a6
Biuletyn 636660-N-2019
Zamawiajacy nazwa Urząd Gminy Rusinów
Regon 54534300000000
Zamawiajacy adres ulica Żeromskiego
Zamawiajacy adres numer domu 4
Zamawiajacy miejscowosc Rusinów
Zamawiajacy kod pocztowy 26-411
Zamawiajacy panstwo Polska
Zamawiajacy wojewodztwo mazowieckie
Zamawiajacy telefon 48 6727022
Zamawiajacy fax 48 6727023
Zamawiajacy email hanna.kobylka@rusinow.pl
Adres strony url http://www.rusinow.pl
Zamieszczanie obowiazkowe 1
Ogloszenie dotyczy 1
Czy finansowane z unii 2
Czy ubiegac zaklady pracy 2
Minimalny procent zatrudnienia 0%
Rodzaj zamawiajacego 2
Czy dostep dokumentow zamowienia 1
Dostep dokumentow zamowienia http://www.rusinow.pl; bip.rusinow.pl
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja 1
Zamieszczona bedzie specyfikacja http://bip.rusinow.pl
Czy wymagane przeslanie ofert 1
Wymagane przeslanie ofert inny osobiście, za pośrednictwem posłańca lub operatora pocztowego
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres Gmina Rusinów, ul. Żeromskiego 4, 26-411 Rusinów, sekretariat I piętro, pokój nr 20
Nazwa nadana zamowieniu Dostawa żywności do Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Rusinowie
Numer referencyjny ZFK.271.13.2019
Rodzaj zamowienia 1
Okreslenie przedmiotu 3.1. Przedmiotem zamówienia jest: Sukcesywna dostawa żywności do Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Rusinowie w okresie od 01.01.2020 r. do 30.06.2020 r. zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia stanowiącym załącznik nr 1 do umowy. 3.2. Wykonawca w ramach zamówienia zobowiązuje się do: - dostarczania produktów żywnościowych do stołówki szkolnej zlokalizowanej w budynku Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Rusinowie ul. Szkolna 47, 26-411 Rusinów pojazdem przystosowanym do przewozu wymienionych artykułów żywnościowych, spełniającym wymagania Terenowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej; 3.3. Artykuły żywnościowe będą dostarczane nie częściej niż jeden raz w dniu roboczym w czasie trwania zajęć lekcyjnych, w godzinach od 7.00 do 7.30. 3.3.1. Ilość przedmiotu zamówienia w poszczególnych pozycjach formularza asortymentowo-ilościowo-cenowego podana jest szacunkowo. Ilość ta może ulegać zmianom w trakcie realizacji umowy. Ostateczna ilość poszczególnych artykułów będzie wynikała z faktycznych potrzeb Zamawiającego w okresie obowiązywania umowy. Zamawiający zastrzega sobie możliwość niewykorzystania całości zamówienia. Ewentualne zmniejszenia mogą być uzależnione od frekwencji i absencji dzieci korzystających z żywienia. 3.3.2. W przypadku zrealizowania mniejszej wartości lub ilości przedmiotu zamówienia, niż wynika to z określonego umową przedmiotu zamówienia, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego. 3.3.3. Zamawiający potwierdzi na dostarczonej przez Wykonawcę np. karcie WZ przyjęcie towaru, co jest podstawą do uzyskania zapłaty za dostarczoną żywność. 3.3.4. Szczegółowe zamówienie na dostawy artykułów spożywczych Zamawiający będzie podawać Wykonawcy pisemnie, faksem lub e-mailem z wyprzedzeniem 7-dniowym. 3.4. Jeżeli w opisie przedmiocie zamówienia znajdują się jakiekolwiek znaki towarowe, patenty czy pochodzenie, źródło lub szczególny proces – należy przyjąć, że Zamawiający podał taki opis ze wskazaniem na typ i dopuszcza składanie ofert równoważnych, o parametrach nie gorszych niż podane w opisie przedmiotu zamówienia – podstawa prawna art. 29 ust. 3 ustawy Pzp. 4. Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania jakościowe zgodnie z polskimi normami przenoszącymi normy europejskie lub innych państw członkowskich Europejskiego Obszaru Gospodarczego przenoszących normy europejskie. 5. W przypadku braku Polskich Norm przenoszących normy europejskie lub norm innych państw członkowskich Europejskiego Obszaru Gospodarczego przenoszących normy europejskie uwzględnia się w kolejności: 1) Polskie Normy 2) polskie aprobaty techniczne; 3) krajowe deklaracje zgodności. 6. Wszystkie artykuły spożywcze winny być zgodne z Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. 7. W przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego wadliwej partii dostarczonego towaru, reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie, a Wykonawca zobowiązuje się niezwłocznie w tym samym dniu do jego wymiany na towar wolny od wad w ilościach zakwestionowanych przez Zamawiającego. 8. Zamawiający w asortymencie przedmiotu zamówienia określonego w specyfikacji formularza cenowego stanowiącego załącznik nr 1 do umowy, wymaga aby: 8.1. produkty posiadały nazwę (logo) producenta na opakowaniach zbiorczych oraz na opakowaniach jednostkowych; 8.2. produkty były świeże i pierwszej jakości; 8.3. produkty były oznakowane widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia; 8.4. produkty przetworzone (tj. wędliny, przetwory mięsne, konserwy) zgodnie z polską normą posiadały etykiety określające nazwę handlową produktu, procentowy skład surowcowy – tj. % zawartość mięsa w wędlinie oraz substancje stosowane w produkcji; 8.5. mięso świeże pochodziło ze zwierząt do lat 3 i było pochodzenia polskiego; 8.6. dostarczane produkty posiadały etykietę produktu – handlowy dokument identyfikacyjny (HDI); 8.7. mięso świeże nie zawierało okrywy tłuszczowej, ścięgien oraz błon. 8.8. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę produktów muszą być oznakowane widoczną datą terminu przydatności do spożycia.
Cpv glowny przedmiot 15000000-8
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc 0,00
Data rozpoczecia 2020-01-01T00:00:00+01:00
Data zakonczenia 2020-06-30T00:00:00+02:00
Okreslenie warunkow Zamawiający nie stawia warunku w w/w zakresie.
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie, uzna spełnienie tego warunku w oparciu o treść złożonego oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu (Załącznik nr 4 do SIWZ).
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow 1. Wykonawca winien wykazać, że wykonał, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych wykonuje, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, co najmniej 1 dostawę związaną z dostawą żywności o łącznej wartości co najmniej 120.000,00 PLN brutto (słownie: sto dwadzieścia tysięcy złotych) wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, określających czy te dostawy zostały wykonane lub są wykonywane należycie. 2. Wykonawca winien wykazać, że dysponuje lub będzie dysponował na czas realizacji zamówienia co najmniej jednym pojazdem przystosowanym do przewozu wymienionych artykułów żywnościowych, spełniającym wymagania Terenowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie 1
Art 24 ust 5 pkt 1 1
Art 24 ust 5 pkt 2 1
Art 24 ust 5 pkt 4 1
Art 24 ust 5 pkt 8 1
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia 1
Wykaz dokumentow zaswiadczen 1. Zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert lub inny dokument potwierdzający, że Wykonawca zawarł porozumienie z właściwym organem podatkowym w sprawie spłat tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami, w szczególności uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu. 2. Zaświadczenie właściwej terenowej jednostki organizacyjnej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego albo inny dokument potwierdzający, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne, wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert lub inny dokument potwierdzający, że Wykonawca zawarł porozumienie z właściwym organem w sprawie spłat tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami, w szczególności uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu. 3. Odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy Pzp.
Zakresie warunkow udzialu 1. Wykaz usług wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane oraz załączeniem dowodów określających czy te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie (sporządzić wg wzoru druku stanowiącego załącznik nr 6 do niniejszej specyfikacji). W wykazie należy wskazać usługi potwierdzające spełnianie warunku określonego w pkt 9.1.2.3. niniejszej specyfikacji. Dowodami, o których mowa powyżej, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze Wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie Wykonawcy. W przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert. Jeżeli wykaz, oświadczenia lub inne złożone przez Wykonawcę dokumenty budzą wątpliwości Zamawiającego, może on zwrócić się bezpośrednio do właściwego podmiotu, na rzecz którego usługi, były wykonane, o dodatkowe informacje lub dokumenty w tym zakresie. 2. Wykaz narzędzi, wyposażenia zakładu lub urządzeń technicznych, pojazdów dostępnych Wykonawcy w celu wykonania zamówienia publicznego wraz z informacją o podstawie do dysponowania tymi zasobami (sporządzić wg wzoru druku stanowiącego załącznik nr 7 do niniejszej specyfikacji). W wykazie należy wykazać dysponowanie pojazdem przystosowanym do przewozu wymienionych artykułów żywnościowych, spełniającym wymagania Terenowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej - potwierdzenie spełnienia warunku określonego w pkt. 9.1.2.4 niniejszej specyfikacji.
Zastosowanie procedury pzp 1
Zmiana umowy 1
Zmiana umowy tekst 1. Zamawiający może rozwiązać i odstąpić od umowy w razie wystąpienia istotnej zmiany okoliczności powodującej, że wykonanie umowy nie leży w interesie publicznym, czego nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, Zamawiający może odstąpić od umowy w terminie 30 dni od daty powzięcia wiadomości o takich okolicznościach. 2. Zamawiający może rozwiązać umowę ze skutkiem natychmiastowym jeżeli Wykonawca wykonuje przedmiot umowy w sposób niezgodny z jej treścią. 3. W czasie obowiązywania umowy Wykonawca może obniżyć ceny towarów (danej partii) bez uprzedniego powiadamiania o tym fakcie Zamawiającego. 4. Wykonawca obniży cenę dostawy danej partii, jeżeli będzie to uzasadnione spadkiem ceny towaru na rynku. 5. Jeżeli w trakcie realizacji niniejszej umowy nastąpi znaczny wzrost cen towarów na rynku, Wykonawca może ubiegać się o podwyższenie cen produktów stanowiących przedmiot zamówienia w oparciu o wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych publikowany co miesiąc przez GUS. 6. Zamawiający może uwzględnić żądanie Wykonawcy, o którym mowa w ust. 5, gdy wzrost cen towarów nie wynika z winy Wykonawcy oraz gdy wzrost cen nie był możliwy do przewidzenia. 7. Żądanie podwyższenia cen, o którym mowa w ust. 5, musi zostać przedstawione Zamawiającemu w formie wniosku wraz z dokumentami potwierdzającymi wzrost cen. 8. Gdy z przedstawionych dokumentów, o których mowa w ust. 7: a) nie wynika konieczność podwyższenia cen towarów, lub b) gdy podwyższenie tych cen wiąże się z przyczynami leżącymi po stronie Wykonawcy, lub c) gdy Zamawiający na podstawie przeprowadzonego rozpoznania rynku towarów- nie stwierdził wzrostu cen, - wniosku Wykonawcy nie uwzględnia się. 9. W przypadku podwyższenia cen towarów, Zamawiający sporządza aneks do umowy, w którym określi procentową lub wartościową wysokość podwyżki, ceny po zastosowaniu podwyżki oraz dzień wejścia w życie ustaleń zawartych w aneksie. 10. Dostawa przez Wykonawcę towarów po cenach wyższych od ustalonych w załączniku Nr 1 lub w aneksach do niniejszej umowy jest niedopuszczalna. 11. Zamawiający dopuszcza możliwość dokonania w umowie zmiany ceny wskutek zmiany stawki podatku VAT.
IV 4 4 data 2019-12-23T00:00:00+01:00
IV 4 4 godzina 10:00
IV 4 4 jezyki Polski
IV 4 5 okres 30

Criterion

Kryteria cena oferty
Znaczenie 60,00
  
Kryteria termin płatności
Znaczenie 10,00
  
Kryteria zadeklarowany czas realizacji dostawy artykułów spożywczych
Znaczenie 30,00
  
Repozytorium wiedzy Urzędu Zamówień Publicznych  

Niezbędnik każdego uczestnika postępowania przetargowego - zebrane w jednym miejscu wszystkie najważniejsze dokumenty prawne...

Gwarancja ceny artykułów biurowych - pętla na szyi?  

W postępowaniach przetargowych podanie najniższej ceny jest w dalszym ciągu głównym, a często jedynym kryterium...

Nowa linia długopisów SCHNEIDER Slider Xite, XB  

Długopisy SCHNEIDER Slider Xite, XB wyposażone w wymienny wkład Slider 710 XB to idealne narzędzie do codziennej pracy w...

przetargibiurowe.pl  (+48) 600 092 062

Godziny pracy:  Biuro, live chat: 800 - 1700  Wsparcie online: 24h

Michał Troc Biuro obsługi klienta  

Szanowni Klienci! Drodzy Państwo!

Dbamy o Twoją prywatność

Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas i naszych zaufanych partnerów oraz przekazujemy informacje o naszej polityce prywatności w tym o tzw. cookies. Klikając „Przejdź do serwisu”, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez nas i naszych zaufanych partnerów, Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty), w tym na umieszczanie tzw. cookies na Twoich urządzeniach i ich odczytywanie, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub ograniczyć jej zakres, kliknij „Szczegóły”, gdzie znajdziesz wszelkie informacje o tym jak to zrobić . Te same informacje znajdziesz także na podstronie z naszą polityką prywatności obowiązującą od 25 maja 2018.

W przypadku użytkowników zalogowanych, ważna jest Państwa wcześniejsza zgoda której udzieliliście podczas zakładania konta. Każda Państwa zgoda jest dobrowolna i można ją w dowolnym momencie wycofać.

Polityka prywatności (rozwiń) Klauzula Informacyjna (rozwiń) Lista Zaufanych Partnerów (rozwiń)