| 1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów spożywczych do stołówki szkolnej w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Brwinowie w podziale na części: Cześć 1 - Dostawa  artykułów spożywczych (puszki,  tłuszcze  roślinne  i  zwierzęce) do  stołówki  szkolnej Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Brwinowie ul. Żwirowa 16 zgodnie  z  formularzem  asortymentowo  cenowym.
 CPV: 15300000-1  owoce, warzywa i podobne produkty,
 15400000-2 olej i tłuszcze zwierzęce lub roślinne
 Artykuły  spożywcze powinny być  dostarczane w oryginalnych,  nienaruszonych  opakowaniach   zawierających  oznaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę  wyrobu, ilość, datę przydatności  do  spożycia, nazwę i  adres  producenta oraz  inne  oznakowania zgodne z  obowiązującymi w tym  zakresie przepisami prawa żywnościowego. Dostarczane  artykuły spożywcze w zależności  od  ich  kategorii muszą  przy  każdej dostawie  posiadać  wszystkie  niezbędne  dokumenty wymagane przepisami prawa w zakresie produktów żywnościowych. Transport powinien  odbywać się zgodnie wymogami HACCP i  sanitarno- epidemiologicznymi.
 Część 2 - Dostawa artykułów  spożywczych (sypkie,  strączkowe, zbożowe) do  stołówki  szkolnej Zespołu  Szkół  Ogólnokształcących  w Brwinowie ul. Żwirowa 16 zgodnie  z formularzem  asortymentowo  cenowym.
 CPV: 15600000-4  produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych,
 03212200-2  warzywa strączkowe suszone, łuskane
 Artykuły  spożywcze powinny być  dostarczane w oryginalnych,  nienaruszonych  opakowaniach   zawierających  oznaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę  wyrobu, ilość, datę przydatności  do  spożycia, nazwę i  adres  producenta oraz  inne  oznakowania zgodne z  obowiązującymi w tym  zakresie przepisami prawa żywnościowego. Dostarczane  artykuły spożywcze w zależności  od  ich  kategorii muszą  przy  każdej dostawie  posiadać  wszystkie  niezbędne  dokumenty wymagane przepisami prawa w zakresie produktów żywnościowych. Transport powinien  odbywać się zgodnie wymogami HACCP i  sanitarno -epidemiologicznymi.
 Cześć 3 - Dostawa  drobiu do  stołówki  szkolnej  Zespołu  Szkół  Ogólnokształcących  w Brwinowie ul. Żwirowa 16 zgodnie  z  formularzem  asortymentowo  cenowym.
 CPV: 15112000-6 drób
 Mięso i produkty  drobiowe powinny   być  dostarczane w zamkniętych  opakowaniach lub   pojemnikach  plastikowych  z  pokrywami, posiadającymi  stosowne  atesty, plombowane  lub  metkowane,  czyste  i  nieuszkodzone. Transport powinien odbywać  się  zgodnie  z  wymogami  HACCP i  przepisami  sanitarno- epidemiologicznymi.
 Część 4 - Dostawa  jaj  do  stołówki  szkolnej  Zespołu  Szkół  Ogólnokształcących  w  Brwinowie ul. Żwirowa 16 zgodnie  z  formularzem  asortymentowo  cenowym.
 CPV: 03142500-3 jaja
 Jaja, przy  każdej  dostawie, muszą  posiadać  dokumenty  identyfikacyjne  dla  jaj konsumpcyjnych.  Jaja  muszą  być  przewożone  zgodnie  z  wymogami  HACCP  i  sanitarno - epidemiologicznymi.
 Część 5 - Dostawa produktów zwierzęcych,  mięsa  i podobnych produktów do  stołówki szkolnej Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Brwinowie ul. Żwirowa 16  zgodnie z formularzem  asortymentowo cenowym.
 CPV: 15100000-9 produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne
 Produkty zwierzęce, mięso i produkty  mięsne powinny   być  dostarczane w zamkniętych  opakowaniach lub   pojemnikach  plastikowych  z  pokrywami, posiadającymi  stosowne  atesty ,  czystych  i  nieuszkodzonych. Mięso  musi  być  świeżę,  najwyższej  jakości, przewożone  zgodnie  z  wymogami  HACCP i warunkach  spełniających  wymogi  sanitarno - epidemiologiczne.
 Część 6 - Dostawa mrożonek  do  stołówki  szkolnej  Zespołu  Szkół  Ogólnokształcących  w Brwinowie ul. Żwirowa 16 zgodnie z formularzem asortymentowo cenowym.
 CPV: 15332100-5  przetworzone owoce;  15331170-9  warzywa mrożone
 Przetworzone owoce, warzywa  mrożone powinny   być  dostarczane w zamkniętych  opakowaniach lub   pojemnikach, posiadającymi  stosowne  atesty,  bez  oznak  rozmrożenia. Opakowania  nie  powinny  wykazywać oznak  uszkodzeń  mechanicznych. Transport powinien odbywać  się  zgodnie  z  wymogami  HACCP i  przepisami  sanitarno- epidemiologicznymi.
 Część 7 - Dostawa  nabiału  do stołówki  szkolnej  Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Brwinowie ul. Żwirowa 16  zgodnie  z  formularzem  asortymentowo cenowym.
 CPV: 15511000-3  produkty mleczarskie; 15542100-0 ser twarogowy,
 15512300-3  śmietana pełnotłusta;  15551320-4 jogurt z dodatkiem substancji smakowych
 Nabiał i wszystkie  jego  produkty  powinny  być dostarczane  w oryginalnych,  nienaruszonych    opakowaniach  zawierających oznaczenia  fabryczne, tzn. rodzaj  nazwę wyrobu, ilość, datę  przydatności  do  spożycia,  nazwę  i  adres  producenta. Przewożone zgodnie  z  wymogami  HACCP i  przepisami  sanitarno- epidemiologicznymi. Dostarczane artykuły  spożywcze musza  przy każdej  dostawie posiadać wszystkie  niezbędne  dokumenty wymagane przepisami prawa w zakresie produktów żywnościowych.
 Część 8 - Dostawa owoców  do  stołówki  szkolnej  Zespołu  Szkół  Ogólnokształcących  w Brwinowie ul. Żwirowa 16  zgodnie  z formularzem  asortymentowo  cenowym.
 CPV: 03200000-3  zboża, ziemniaki, warzywa, owoce i orzechy
 Owoce  powinny być świeże, bez  oznak zepsucia  i  pleśni. Powinny być  dostarczane w pojemnikach plastikowych  bądź  kartonowych posiadających  stosowne  atesty. Opakowanie nie powinno wykazywać oznak  uszkodzeń  mechanicznych. Pojemniki  nie  mogą  posiadać oznak  zabrudzenia. Towar  musi być  ułożony w sposób zabezpieczający go  przed uszkodzeniem lub  obniżeniem jakości pod względem wartości odżywczych.
 Część 9- Dostawa  pieczywa  do  stołówki  szkolnej  Zespołu  Szkół Ogólnokształcących w  Brwinowie  ul. Żwirowa 16 zgodnie  z  formularzem asortymentowo  cenowym.
 CPV: 15810000-9  pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie
 Pieczywo, świeże  wyroby  piekarskie powinny  być  dostarczane  w  koszach  plastikowych  posiadających  stosowne  atest. Opakowanie  nie  powinno  wykazywać  oznak  uszkodzeń  mechanicznych i  oznak  zabrudzenia. Towar  musi być  ułożony  w  koszach w  sposób  zabezpieczający  go  przed  uszkodzeniem  lub  obniżeniem jakości  zarówno  pod  względem  wartości  odżywczych jak  też  wartości  organoleptycznych. Towar nie może wykazywać  oznak  nieświeżości  lub  zepsucia. Transport  powinien odbywać się  zgodnie  z  wymogami  HACCP i sanitarno - epidemiologicznymi.
 Część  10 - Dostawa artykułów  spożywczych, przypraw do stołówki  szkolnej Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Brwinowie ul. Żwirowa 16 zgodnie  z  formularzem  asortymentowo  cenowym.
 CPV: 15871270-7  mieszanki przypraw;  15872300-4  zioła;
 15840000-8  kakao, czekolada i wyroby cukiernicze
 Artykuły  spożywcze powinny być  dostarczane w oryginalnych,  nienaruszonych  opakowaniach   zawierających  oznaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę  wyrobu, ilość, datę przydatności  do  spożycia, nazwę i  adres  producenta oraz  inne  oznakowania zgodne z  obowiązującymi w tym  zakresie przepisami prawa żywnościowego. Dostarczane  artykuły spożywcze w zależności  od  ich  kategorii muszą  przy  każdej dostawie  posiadać  wszystkie  niezbędne  dokumenty wymagane przepisami prawa w zakresie produktów żywnościowych. Transport powinien  odbywać się zgodnie wymogami HACCP i  sanitarno -epidemiologicznymi.
 Część 11 -Dostawa ryby mrożonej  do  stołówki  szkolnej  Zespołu  Szkół  Ogólnokształcących  w Brwinowie ul. Żwirowa 16 zgodnie z formularzem asortymentowo cenowym.
 CPV: 15220000-6  ryby mrożone, filety rybne pozostałe mięso ryb
 Ryby mrożone  powinny   być  dostarczane w zamkniętych  opakowaniach lub   pojemnikach, posiadającymi  stosowne  atesty,  bez  oznak  rozmrożenia. Opakowania  nie  powinny  wykazywać oznak  uszkodzeń  mechanicznych. Transport powinien odbywać  się  zgodnie  z  wymogami  HACCP i  przepisami  sanitarno- epidemiologicznymi.
 Część 12 - Dostawa  warzyw  do  stołówki szkolnej  Zespołu  Szkół Ogólnokształcących w Brwinowie ul. Żwirowa 16 zgodnie z  formularzem  asortymentowo- cenowym.
 CPV: 03221000-6  warzywa
 Warzywa  powinny być świeże, bez  oznak  zepsucia  i  pleśni. Powinny być  dostarczane w pojemnikach plastikowych  bądź  kartonowych posiadających  stosowne  atesty. Opakowanie nie powinno wykazywać oznak  uszkodzeń  mechanicznych. Pojemniki  nie  mogą  posiadać oznak  zabrudzenia. Towar  musi być  ułożony w sposób zabezpieczający go  przed uszkodzeniem lub  obniżeniem jakości pod względem wartości odżywczych.
 2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera się w załącznikach asortymentowo-cenowych do niniejszej specyfikacji:
 - dla Części 1 - załącznik nr 1/1
 - dla Części 2 - załącznik nr 1/2
 - dla Części 3 - załącznik nr 1/3
 - dla Części 4 - załącznik nr 1/4
 - dla Części 5 - załącznik nr 1/5
 - dla Części 6 - załącznik nr 1/6
 - dla Części 7 - załącznik nr 1/7
 - dla Części 8 - załącznik nr 1/8
 - dla Części 9 - załącznik nr 1/9
 - dla Części 10 - załącznik nr 1/10
 - dla Części 11 - załącznik nr 1/11
 - dla Części 12 - załącznik nr 1/12
 3. Wykonawca zapewni, że dostarczone artykuły spożywcze będą należytej jakości oraz, że będą dostarczone w oryginalnych, jednostkowych i nienaruszonych opakowaniach nie później niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu.
 4. Ilość każdorazowo dostarczanych artykułów żywnościowych i częstotliwość dostaw będzie wskazywana przez Zamawiającego faksem, drogą elektroniczną lub w formie pisemnej z maksymalnym 3-dniowym wyprzedzeniem przed wymaganą dostawą. Sprzedawca zobowiązuje się dostarczać każdorazowo zamawianą faktyczną ilość artykułów w terminie wskazanym w zamówieniu. Dostarczone artykuły nie zamawiane (tj. opakowania zbiorcze czy hurtowe, niezgodne z przedmiotem zamówienia) nie będą przez Zamawiającego przyjmowane. W sytuacji, gdy Wykonawca nie będzie dysponował określonym towarem, zobowiązany jest do powiadomienia o tym Zamawiającego co najmniej jeden dzień przed terminem dostawy i uzgodnić z Zamawiającym produkt zamienny, spośród produktów wymienionych w formularzu asortymentowo-cenowym.
 5. Dostawy artykułów spożywczych odbywać się będą w dniach od poniedziałku do piątku z częstotliwością i w godzinach uzgodnionych z Zamawiającym.
 6. Wykonawca zobowiązuje się każdorazowo dostarczać zamówioną część przedmiotu umowy do siedziby Zamawiającego własnym transportem, na własny koszt i własne ryzyko, a przewóz artykułów będzie się odbywał zgodnie z wymogami HACCP i przepisami sanitarno-epidemiologicznymi.
 7. Zamawiający zastrzega sobie prawo, że zamawiane ilości artykułów żywnościowych mogą ulec zmniejszeniu o 20% w stosunku do przewidzianych ilości w formularzach asortymentowo-cenowych.
 8. Dostarczane produkty winny spełniać wymagania określone w obowiązujących przepisach prawa dotyczących produkcji i obrotu żywności, a w szczególności: Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (teks jednolity: Dz. U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914 z późn. zm.), wraz z przepisami wykonawczymi oraz Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tekst jednolity Dz. U. z 2014r. poz.669 ze zm.).
 9. W przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego wadliwej partii dostarczonego towaru (dostarczone artykuły są niekompletne, niezgodne ze specyfikacją, posiadają wady albo ślady zewnętrznego uszkodzenia, lub w innych uzasadnionych przypadkach) reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie i Zamawiający wskaże w protokole odbioru przyczyny odmowy odbioru oraz wyznaczy nowy termin dostarczenia artykułów.
 
 
 OpisArtykuły  spożywcze powinny być  dostarczane w oryginalnych,  nienaruszonych  opakowaniach   zawierających  oznaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę  wyrobu, ilość, datę przydatności  do  spożycia, nazwę i  adres  producenta oraz  inne  oznakowania zgodne z  obowiązującymi w tym  zakresie przepisami prawa żywnościowego. Dostarczane  artykuły spożywcze w zależności  od  ich  kategorii muszą  przy  każdej dostawie  posiadać  wszystkie  niezbędne  dokumenty wymagane przepisami prawa w zakresie produktów żywnościowych. Transport powinien  odbywać się zgodnie wymogami HACCP i  sanitarno- epidemiologicznymi.Artykuły  spożywcze powinny być  dostarczane w oryginalnych,  nienaruszonych  opakowaniach   zawierających  oznaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę  wyrobu, ilość, datę przydatności  do  spożycia, nazwę i  adres  producenta oraz  inne  oznakowania zgodne z  obowiązującymi w tym  zakresie przepisami prawa żywnościowego. Dostarczane  artykuły spożywcze w zależności  od  ich  kategorii muszą  przy  każdej dostawie  posiadać  wszystkie  niezbędne  dokumenty wymagane przepisami prawa w zakresie produktów żywnościowych. Transport powinien  odbywać się zgodnie wymogami HACCP i  sanitarno -epidemiologicznymiMięso i produkty  drobiowe powinny   być  dostarczane w zamkniętych  opakowaniach lub   pojemnikach  plastikowych  z  pokrywami, posiadającymi  stosowne  atesty, plombowane  lub  metkowane,  czyste  i  nieuszkodzone. Transport powinien odbywać  się  zgodnie  z  wymogami  HACCP i  przepisami  sanitarno- epidemiologicznymi.Jaja, przy  każdej  dostawie, muszą  posiadać  dokumenty  identyfikacyjne  dla  jaj konsumpcyjnych.  Jaja  muszą  być  przewożone  zgodnie  z  wymogami  HACCP  i  sanitarno - epidemiologicznymiProdukty zwierzęce, mięso i produkty  mięsne powinny   być  dostarczane w zamkniętych  opakowaniach lub   pojemnikach  plastikowych  z  pokrywami, posiadającymi  stosowne  atesty ,  czystych  i  nieuszkodzonych. Mięso  musi  być  świeżę,  najwyższej  jakości, przewożone  zgodnie  z  wymogami  HACCP i warunkach  spełniających  wymogi  sanitarno - epidemiologicznePrzetworzone owoce, warzywa  mrożone powinny   być  dostarczane w zamkniętych  opakowaniach lub   pojemnikach, posiadającymi  stosowne  atesty,  bez  oznak  rozmrożenia. Opakowania  nie  powinny  wykazywać oznak  uszkodzeń  mechanicznych. Transport powinien odbywać  się  zgodnie  z  wymogami  HACCP i  przepisami  sanitarno- epidemiologicznymi.Nabiał i wszystkie  jego  produkty  powinny  być dostarczane  w oryginalnych,  nienaruszonych    opakowaniach  zawierających oznaczenia  fabryczne, tzn. rodzaj  nazwę wyrobu, ilość, datę  przydatności  do  spożycia,  nazwę  i  adres  producenta. Przewożone zgodnie  z  wymogami  HACCP i  przepisami  sanitarno- epidemiologicznymi. Dostarczane artykuły  spożywcze musza  przy każdej  dostawie posiadać wszystkie  niezbędne  dokumenty wymagane przepisami prawa w zakresie produktów żywnościowych.Owoce  powinny być świeże, bez  oznak zepsucia  i  pleśni. Powinny być  dostarczane w pojemnikach plastikowych  bądź  kartonowych posiadających  stosowne  atesty. Opakowanie nie powinno wykazywać oznak  uszkodzeń  mechanicznych. Pojemniki  nie  mogą  posiadać oznak  zabrudzenia. Towar  musi być  ułożony w sposób zabezpieczający go  przed uszkodzeniem lub  obniżeniem jakości pod względem wartości odżywczychPieczywo, świeże  wyroby  piekarskie powinny  być  dostarczane  w  koszach  plastikowych  posiadających  stosowne  atest. Opakowanie  nie  powinno  wykazywać  oznak  uszkodzeń  mechanicznych i  oznak  zabrudzenia. Towar  musi być  ułożony  w  koszach w  sposób  zabezpieczający  go  przed  uszkodzeniem  lub  obniżeniem jakości  zarówno  pod  względem  wartości  odżywczych jak  też  wartości  organoleptycznych. Towar nie może wykazywać  oznak  nieświeżości  lub  zepsucia. Transport  powinien odbywać się  zgodnie  z  wymogami  HACCP i sanitarno - epidemiologicznymiArtykuły  spożywcze powinny być  dostarczane w oryginalnych,  nienaruszonych  opakowaniach   zawierających  oznaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę  wyrobu, ilość, datę przydatności  do  spożycia, nazwę i  adres  producenta oraz  inne  oznakowania zgodne z  obowiązującymi w tym  zakresie przepisami prawa żywnościowego. Dostarczane  artykuły spożywcze w zależności  od  ich  kategorii muszą  przy  każdej dostawie  posiadać  wszystkie  niezbędne  dokumenty wymagane przepisami prawa w zakresie produktów żywnościowych. Transport powinien  odbywać się zgodnie wymogami HACCP i  sanitarno -epidemiologicznymiRyby mrożone  powinny   być  dostarczane w zamkniętych  opakowaniach lub   pojemnikach, posiadającymi  stosowne  atesty,  bez  oznak  rozmrożenia. Opakowania  nie  powinny  wykazywać oznak  uszkodzeń  mechanicznych. Transport powinien odbywać  się  zgodnie  z  wymogami  HACCP i  przepisami  sanitarno- epidemiologicznymiWarzywa  powinny być świeże, bez  oznak  zepsucia  i  pleśni. Powinny być  dostarczane w pojemnikach plastikowych  bądź  kartonowych posiadających  stosowne  atesty. Opakowanie nie powinno wykazywać oznak  uszkodzeń  mechanicznych. Pojemniki  nie  mogą  posiadać oznak  zabrudzenia. Towar  musi być  ułożony w sposób zabezpieczający go  przed uszkodzeniem lub  obniżeniem jakości pod względem wartości odżywczych. |