Zakup wraz z dostawą artykułów spożywczych dla Zespołu Placówek Oświatowych w Woli Filipowskiej. Zamawiający dopuszcza składanie ofert na dostawę w ramach następujących pakietów:
1. Artykuły ogólnospożywcze
2. Mięso, wędliny, drób
3. Warzywa, jarzyny, owoce, mrożonki
Nazwa/y i kod/y Wspólnego Słownika Zamówień: (CPV):
Pakiet 1:
- 15.20.00.00-0 ryby przetworzone i konserwowane
- 15.40.00.00-2 oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne
- 15.50.00.00-3 produkty mleczarskie
- 15.60.00.00-4 produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych
- 15.80.00.00-6 różne produkty spożywcze
- 15.98.00.00-1 napoje bezalkoholowe
- 03.14.00.00-4 produkty zwierzęce i podobne
Pakiet 2:
- 15.10.00.00-9 produkty zwierzęce, mięso i jego przetwory mięsne
Pakiet 3:
- 15.30.00.00-1 owoce, warzywa i produkty podobne
- 03.20.00.00-3 zboża, ziemniaki, warzywa, owoce i orzechy
ZAMAWIAJĄCY zamawiać będzie tylko te produkty, które wymienione zostały w załączniku nr 1a do 1c SIWZ oraz niniejszym przedmiocie zamówienia. WYKONAWCA może zaproponować złożenie oferty równoważnej (produkt równoważny) w przypadku, gdy w opisie przedmiotu zamówienia użyto nazwy wskazującej na producenta danego towaru, rozumie się przez to produkt przykładowy a ZAMAWIAJĄCY dopuszcza złożenie oferty równoważnej (produkt równoważny) o innej nazwie pod warunkiem, że posiadać one będą te same walory smakowe i właściwości, co produkty podane przykładowo. W takim przypadku należy zaznaczyć jakiego produktu dotyczy oferta równoważna. Żywność będąca przedmiotem zamówienia musi odpowiadać warunkom jakościowym zgodnym z obowiązującymi atestami, Polskimi Normami, prawem żywnościowym oraz z obowiązującymi zasadami GMP/GHP, GAP i systemu HACCP lub Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodnym z ISO 22000:2005. WYKONAWCA udziela ZAMAWIAJĄCEMU gwarancji jakości zdrowotnej i trwałości dostarczonej żywności do daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia określonych na czytelnych etykietach. Artykuły rolno-spożywcze muszą być składowane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej. Dostarczana żywność musi być oznakowana widocznym, czytelnym i nieusuwalnym kodem identyfikacyjnym oraz terminem przydatności, umożliwiającym identyfikacje artykułu spożywczego z danej partii produkcyjnej, nadanym przez producenta i umożliwiające ich identyfikowalność, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego. W przypadku otrzymania żywności o niewłaściwej jakości zdrowotnej czy handlowej ZAMAWIAJĄCY odmówi przyjęcia i zgłosi niezwłocznie reklamacje osobiście lub telefonicznie w dniu dostawy. WYKONAWCA zobowiązuje się odebrać lub wymienić żywność nie spełniającą wymagań jakościowych na wolną od wad, max do 3 godzin od dnia i godziny jego zgłoszenia i na własny koszt. WYKONAWCA podpisuje odbiór żywności nie spełniającej wymagań. WYKONAWCA zobowiązuje się przekazywać żywność bezpośrednio osobie upoważnionej do odbioru i kontroli ilościowej i jakościowej. Nie dopuszcza się pozostawiania żywności przez WYKONAWCĘ osobom nieupoważnionym. Odbiór ilościowo-jakościowy dostarczonej żywności, będzie potwierdzany przez upoważnionego pracownika ZAMAWIAJĄCEGO. Nie dopuszcza się przyjęcia towaru bez ważnego dowodu dostawy, tj. ilości dostarczonego towaru (szt. lub kg), cen jednostkowych i wartości. WYKONAWCA zobowiązuje się do udostępnienia przy dostawie wszystkich niezbędnych informacji w celu dokonania oceny ilościowo-jakościowej odbieranej żywności. Podane w formularzu ofertowym i opisie przedmiotu zamówienia ilości stanowią szacunkowe zapotrzebowanie, jakie ZAMAWIAJĄCY przewiduje zakupić w okresie obowiązywania umowy. Z tytułu niezrealizowania ilości wskazanych w formularzu ofertowym i opisie przedmiotu zamówienia, WYKONAWCY nie będą przysługiwały roszczenia przeciw ZAMAWIAJĄCEMU. ZAMAWIAJĄCY może dokonać zmiany asortymentowej określonej w przedmiocie zamówienia w ramach limitu finansowego. Szczegółowa ilość zamawianych artykułów będzie określana każdorazowo jednostkowymi zamówieniami. WYKONAWCA dostarczać będzie żywność do ZAMAWIAJĄCEGO własnym środkiem transportu, na własny koszt i ryzyko w godz. 6.30 - 7.30 następnego dnia po dniu złożenia zamówienia bezpośrednio do magazynów żywnościowych. WYKONAWCA dostarczy zamówiony towar w terminie wskazanym przez ZAMAWIAJĄCEGO własnym ubezpieczonym środkiem transportu - spełniającym warunki zgodne z zasadami GMP/GHP - do wglądu: dopuszczenie środka transportu przez PPiS do przewozu żywności. Dysponenci i kierowcy WYKONAWCY winni posiadać aktualne świadectwa zdrowia, decyzje sanitarne na środki transportu oraz czystą odzież ochronną. Dostawa żywności następować będzie na podstawie zamówień składanych WYKONAWCY przez ZAMAWIAJĄCEGO telefonicznie lub osobiście. W zamówieniu ZAMAWIAJĄCY przekaże rodzaj i ilość zamawianej żywności jaka ma być dostarczona. W szczególnych przypadkach, wynikających z potrzeby ZAMAWIAJĄCEGO, WYKONAWCA winien przyjąć doraźne zamówienie w trybie pilnej realizacji. Sposób dostawy oraz dostarczana żywność musi być zgodna z wszystkimi wymaganiami prawa żywnościowego: Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L31 z 01.02.2002, str.1; Dz. Urz. UE polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463), zwane dalej rozporządzeniem nr 178/2002: Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z dnia 27 września 2006 nr 171, poz. 1225): Rozporządzenie (WE) nr 178/2002/WE parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, Rozporządzenie WE nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych oraz wszelkie akty wykonawcze obowiązujące w zakresie nieregulowanym w rozporządzeniu 852/2004.
WYMAGANIA SZCZEGÓŁOWE DLA JARZYN, WARZYW I OWOCÓW: Warzywa, owoce i jarzyny powinny być: czyste, świeże, zdrowe; bez uszkodzeń mechanicznych i oznak zwiędnięcia; wolne od zanieczyszczeń chemicznych; wolne od obcych zapachów i smaków, pleśni, zmian gnilnych; bez oznak wyrośnięcia, gnicia, uszkodzenia przez szkodniki, mróz lub słońce; właściwie obcięte i typowe w kształcie. Mrożonki powinny być: w opakowaniu zewnętrznym (karton + opakowanie wewnętrzne folia); trwale i prawidłowo oznakowane w języku polskim zarówno na opakowaniu zewnętrznym jak i folii, czyste, nie uszkodzone, temperatura surowca w momencie przyjęcia min. -18oC, owoce lub warzywa jednolite, tej samej odmiany, w stanie dojrzałości konsumpcyjnej, czyste, sypkie, nie oblodzone, bez trwałych zlepieńców, bez zapachów i posmaków obcych dla danego asortymentu; smak i zapach delikatny, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; barwa typowa dla danego gatunku i odmiany, jednolita w partii (z wyjątkiem mieszanek); owoce i warzywa zdrowe, bez uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki; brak zanieczyszczeń chemicznych, brak oznak i obecności pleśni, brak zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych. |