Dostawa artykułów spożywczych dla dwóch jednostek organizacyjnych Powiatu Sierpeckiego w 2017 r.

Data publikacji 2016-12-16
Data zakończenia 2016-12-28 08:00:00
Instytucja Powiatowy Zespół Jednostek Budżetowych
Miejscowość Sierpc
Województwo mazowieckie
Branża
  • Maszyny biurowe i liczące, sprzęt i materiały, z wyjątkiem mebli i pakietów oprogramowania,
  • Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne,
  • Urządzenia medyczne, farmaceutyki i produkty do pielęgnacji ciała

Szczegóły

Numer ogłoszenia 368294 / 2016
Typ dokumentu ZP-400
Kod CPV 150000008, 30000001
Adres strony internetowej siwz

Przedmiot zamówienia

1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówek prowadzonych przez dwie jednostki organizacyjne Powiatu Sierpeckiego – Zespół Szkół Nr 1 oraz Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w 2017 r. Zamówienie jest podzielone na 8 części rodzajowych, przy czym każda część dostawy obejmuje łącznie zapotrzebowanie obu jednostek organizacyjnych.
Część I zamówienia:
Mięso i wędliny (świeże z bieżącej produkcji)
Kod CPV 15110000-2 Mięso
Kod CPV 15130000-8 Produkty mięsne
Kod CPV 15112100-7 Świeży drób
Kod CPV 15131500-0 Produkty drobiowe
Część II zamówienia:
Produkty mrożone (wg ważnej daty do spożycia - w okresie zaplanowanej przez Zamawiającego dostawy i zużycia)
Kod CPV 15221000-3 Ryby mrożone
Kod CPV 15331170-9 Warzywa mrożone
Część III zamówienia:
Warzywa, owoce i ziemniaki (dobrej jakości)
Kod CPV 15300000-1 Owoce, warzywa i podobne produkty
Kod CP V 032) 2100-1 Ziemniaki
Cześć IV zamówienia:
Mleko i przetwory mleczne
Kod CPV 15500000-3 Produkty mleczarskie
Część V zamówienia:
Pieczywo i wyroby cukiernicze (świeże z bieżącej produkcji maksymalnie 12 godzin od momentu wypieku)
Kod CPV 15 811000-6 Pieczywo
Cześć VI zamówienia:
Wyroby garmażeryjne (świeże z bieżącej produkcji)
Kod CPV 15894300-4 Dania gotowe
Cześć VII zamówienia:
Pozostałe artykuły spożywcze (wg ważnej daty do spożycia - w okresie zaplanowanej przez Zamawiającego dostawy i zużycia)
Kod CPV 15800000-6 - różne produkty spożywcze
Część VIII zamówienia:
Jaja (świeże z bieżącej produkcji)
Kod CPV 03142500-3 Jaja
W przypadku wyboru Wykonawcy oraz podpisania umowy Zamawiający zastrzega sobie prawo roboczego, bieżącego przekazywania wniosków, uwag m.in. w zakresie walorów smakowych, wizualnych, gabarytowych, itp. tak z własnej inicjatywy, jak i w związku z ewentualnymi uwagami (zastrzeżeniami, propozycjami) konsumentów. Powyższe ustalenia będą wiążące dla Zamawiającego i Wykonawcy.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został określony w Formularzu ofertowym (Zał. Nr 1 do SIWZ) + załączniki od 1.1 do 1.8, a warunki realizacji dostaw dla każdego z zadań określone zostały we wzorze umowy, który stanowi załącznik nr 6 do SIWZ.
Wskazane w Formularzu cenowym (załącznik 1.1 do 1.8 do SIWZ) ilości należy traktować jako szacunkowe. Zamawiający zastrzega sobie prawo niewykonania w całości przedmiotu zamówienia w czasie obowiązywania umowy, jeżeli jego rzeczywiste potrzeby będą mniejsze od zamawianych. W przypadku, gdy ilość zakupionych artykułów w okresie obowiązywania umowy będzie mniejsza od ilości przedstawionej w Formularzu cenowym (załącznik 1.1 do 1.8 do SIWZ) Zamawiający ma prawo odstąpić od dalszych zakupów artykułów bez jakichkolwiek konsekwencji finansowych i odszkodowań na rzecz Wykonawcy. Zamawiający zastrzega sobie prawo zamawiania większej ilości artykułów w zależności od potrzeb wynikających ze zmiany liczby uczniów uprawnionych do korzystania ze stołówki szkolnej. Zmniejszenie lub zwiększenie przedmiotu zamówienia nie wymaga zmiany umowy
Wykonawca zobowiązany jest zaoferować artykuły spożywcze, zgodnie z Formularzem cenowym (załącznik 1.1 do 1.8 do SIWZ) lub produkty równoważne. Zastosowanie nazw producentów służy jedynie doprecyzowaniu przedmiotu zamówienia. Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez zamawiającego. Pojemność, gramatura produktu nie może odbiegać od pojemności, gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu o wyższej lub niższej niż wskazana przez Zamawiającego pojemności, gramaturze, wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej ilości sztuk zamawianego produktu, która po przemnożeniu będzie wynosić ilość jaką żąda Zamawiający (informację o wyższej lub niższej gramaturze należy podać w uwagach).
W przypadku gdy Wykonawca będzie oferował artykuły spożywcze równoważne ma obowiązek zaznaczyć ten fakt w formularzu asortymentowo - cenowym, wpisując asortyment równoważny w rubryce uwagi. Poza tym należy dołączyć dokumenty potwierdzające że oferowany asortyment równoważny odpowiada wymaganiom określonym
przez Zamawiającego, tj. opis zaoferowanego artykułu równoważnego.
3. Zamawiającemu przysługuje prawo odmowy przyjęcia towaru w przypadku wad ilościowych lub jakościowych. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego dostarczonego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na towar pełnowartościowy, w terminie nie dłuższym niż l godzina od zgłoszenia reklamacji. Jeśli Wykonawca nie uzna reklamacji, pobraną próbkę wadliwego towaru Zamawiający dostarczy w ciągu 2 godzin do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sierpcu w celu wydania orzeczenia co do jakości dostarczonego towaru. W przypadku niezakwestionowania przez SSE próbki towaru koszt badań poniesie Zamawiający. W przypadku potwierdzenia przez SSE zasadności reklamacji badanej próbki koszty badania obciążają Wykonawcę. Jeśli Wykonawca uzna reklamację, zakwestionowany towar będzie zwrócony Wykonawcy i odebrany transportem na koszt Wykonawcy, Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z tytułu zwrotu kwestionowanej partii towaru. Zamawiający wymaga, aby produkty będące przedmiotem zamówienia posiadały ważne terminy przydatności do spożycia. Wykonawca udziela gwarancji na dostarczany asortyment w zakresie jego jakości oraz zobowiązuje się„ że termin przydatności do spożycia znajdujący się na każdym opakowaniu jednostkowym danego asortymentu w chwili dostawy nie będzie krótszy niż połowa terminu przydatności określonego przez producenta. Dostarczone produkty spożywcze muszą być najwyższej jakości, w tym przede wszystkim muszą odpowiadać wymaganiom jakościowym stosownie do obowiązujących przepisów oraz muszą spełniać obowiązujące w tym zakresie normy sanitarno - epidemiologiczne, a także muszą być przechowywane i transportowane w warunkach gwarantujących najwyższą jakość. Dostarczane produkty spożywcze w zależności od ich kategorii muszą przy każdej dostawie posiadać wszystkie niezbędne dokumenty wymagane przepisami prawa żywnościowego. W przypadku dwukrotnej uzasadnionej reklamacji złożonej przez Zamawiającego ma on możliwość rozwiązania umowy ze skutkiem natychmiastowym.

4. Przedmiot zamówienia będzie realizowany sukcesywnie w ilościach wynikających z zapotrzebowań składanych bezpośrednio przez Zamawiającego. Dostawy następować będą na podstawie telefonicznego lub pisemnego zamówienia lub w czasie bieżącej dostawy, którego dokona pracownik upoważniony przez Zamawiającego, najpóźniej do dnia poprzedzającego dzień dostawy do godziny 14.00.
5. Wykonawca dostarczać będzie zamówioną partię towaru do Zamawiającego w każdy dzień tygodnia od poniedziałku do piątku w godzinach od 7° do 9°, własnym środkiem transportu i na własne ryzyko oraz nie będzie obciążać kosztami transportu Zamawiającego. Dokładny termin dostawy towaru do szkoły będzie określał Zamawiający. Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia towarów do magazynu żywnościowego znajdującego się w budynku szkoły. Upoważnieni pracownicy będą dokonywać odbioru towaru pod względem ilościowo – wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych, a także dokonywać sprawdzenia zgodności cen z formularzem cenowym. Dostarczone produkty spożywcze muszą być odpowiednio posortowane przez Wykonawcę. Dostawy mięsa i przetworów mięsnych powinny odbywać się w zamkniętych opakowaniach, lub pojemnikach plastikowych z pokrywami, posiadającymi stosowne atesty, pojemnikach plombowanych lub metkowanych, czystych i nieuszkodzonych. Warzywa i owoce powinny być świeże, bez oznak zepsucia i pleśni. Produkty spożywcze powinny być dostarczone w oryginalnych, nienaruszonych opakowaniach zawierających znaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę wyrobu, ilość, datę przydatności do spożycia, nazwę i adres producenta oraz inne oznakowania zgodne z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego. Towar dostarczany przez Wykonawcę zawsze będzie pierwszego gatunku oraz dostarczany asortyment winien być dobrej jakości oraz spełniać, w zależności od zaoferowanej przez Wykonawcę części zamówienia, wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności:
- w ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 594 z późn. zm.) w tym HACCP;
- w ustawie z dnia 21.12.2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych (t.j. Dz.U. z 2016 r. poz. 1604 z późn. zm.);
- w ustawie z dnia 16.12.2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t.j. Dz.U. z 2014 r. poz.1577 z późn. zm.)
- w Rozporządzeniu (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w
sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. U E L 139, 30/04/2004);
- w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29).
6. Wszyscy pracownicy Wykonawcy mający bezpośredni kontakt z dostarczaną dla Zamawiającego żywnością, muszą posiadać aktualne, określone przepisami o chorobach zakaźnych i zakażeniach orzeczenia lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. Wykonawca zobowiązuje się do okazania w razie potrzeby wszystkich niezbędnych badań Zamawiającemu.
7. Wykonawca w przypadku realizacji dostawy w części I i VIII zamówienia powinien posiadać Handlowy Dokument Identyfikacyjny.
8. Zamawiający dopuszcza możliwość dokonania zmiany w umowie polegającej na zwiększeniu lub zmniejszeniu ilości dostarczanych produktów spożywczych ze względu na zwiększenie lub zmniejszenie liczby uczniów uprawnionych do korzystania ze stołówki szkolnej. Zamawiający przewiduje w okresie ferii zimowych, przerw świątecznych oraz wakacji letnich przerwę w zamawianiu dostaw określonych w zamówieniu.

Opis

Zespół Szkół Nr 1
Lp
Nazwa
Ilość roczna kg/szt.
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto
1
Mięso wieprzowe mielone wyborowe
696,25




2
Łopatka b/k
375,7




3
Karkówka
329,7




4
Schab b/k
1124,05




5
Filet z kurczaka
893,9




6
Gulaszowe indyk
42,6




7
Udka
101,95




8
Udziec
702,95




9
Szynka wędzarza
40,32




10
Szynka biała
51,18




11
Polędwica sopocka
90,85




12
Kiełbasa śląska
228,26




13
Kiełbasa żywiecka
35,82




Razem




Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy
Lp
Nazwa
Ilość roczna kg/szt.
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto
1
Mięso wieprzowe II
290,1




2
Mięso wieprzowe Łopatka b/k
53,4




3
Schab b/k
34,3




4
Słonina
9




5
Karkówka
2




6
Udziec z kurczaka
134,6




7
Korpus ze skrzydłem
440




8
Filet z kurczaka
163,7




9
Wątróbka drobiowa
18




10
Indyk faszerowany
7,8




11
Indyk w galarecie
1,7




12
Kiełbasa podwawelska
43




13
Kiełbasa rawska
3,7




14
Kiełbasa śląska
19,4




15
Kiełbasa krotoszyńska
3,4




16
Kiełbasa z szynki
10,4




17
Kiełbasa żywiecka
16,2




18
Kiełbasa zwyczajna
37,5




19
Luncheon
34,8




20
Mielonka kanapkowa
10,6




21
Mortadela
40,5




22
Ogonówka parzona
7,6




23
Polędwica sopocka
14,6




24
Polędwica z warzywami
9,8




25
Rolada drobiowa
7,4




26
Serdelki
33




27
Szynka z indyka prasowana
17,4




28
Szynka bez dymusia
11,2




29
Szynka biała królewska
22,5




30
Szynka konserwowa
23,7




31
Szynka królewska
11,8




32
Szynka od szwagra
14




33
Szynka rawska
9,8




34
Szynka swojska
8,4




35
Szynka wędzona
3




36
Szynkówka
8,2




37
Tyrolska
35




Razem





Zespół Szkół Nr 1
Lp
Nazwa
Ilość roczna kg
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto
1
Filet z mintaja
139




2
Filet z miruny
898,6




Razem





Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy

Lp
Nazwa
Ilość roczna kg
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto

1
Filet z miruny
139,5




Zespół Szkół Nr 1
Lp
Nazwa
Ilość roczna kg/szt.
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto
1
Ziemniaki
7815




2
Marchew
921,68




3
Pietruszka
174,44




4
Por
93,77




5
Seler
185,04




6
Koper
358 szt.




7
Pomidor
246,8




8
Ogórek
300,93




9
Papryka
116,31




10
Jabłka
414,8




11
Gruszki
368,9




12
Brzoskwinia
26




13
Banany
427,91




14
Kiwi
101




15
Mandarynka
161,05




16
Cytryna
49,42




Razem





Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy

Lp
Nazwa
Ilość roczna kg/szt.
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto

1
Botwina
8 szt.





2
Burak ćwikła
103 kg





3
Burak suszony
34 szt.





4
Cebula
157 kg





5
Fasola szparagowa
100





6
Fasola drobna 400g
72 szt.





7
Kalafior
19 szt.





8
Kapusta biała
129 szt.





9
Kapusta czerwona
10 szt.





10
Kapusta pekińska
28 szt.





11
Koper
156 szt.





12
Marchew
526 kg





13
Natka pietruszki
101 szt.





14
Ogórek zielony
143,9 kg





15
Papryka czerwona
9 kg





16
Pieczarki
37 kg





17
Pietruszka korzeń
146 kg





18
Pomidor
119,4





19
Por
58 szt.





20
Rzodkiewka
184 szt.





21
Sałata
182 szt.





22
Seler
161,5 kg





23
Szczypior
42 szt.





24
Ziemniaki
5325 kg





25
Banany
12 kg





26
Gruszki
20 kg





27
Jabłka
623 kg





28
Mandarynka
34 kg





29
Truskawka
6 kg





30
Cytryna
55,5 kg





Razem




Zespół Szkół Nr 1
Lp
Nazwa
Ilość roczna kg/l
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto
1
Mleko 2%
5601 l




2
Twaróg tłusty
165,6




3
Masło 82%
440,00 kg




4
Ser żółty blok
319,91 kg




5
Serek wiejski
467 szt.




6
Śmietana 18% 200g
1391 szt.




7
Śmietana 30% 200g
1770 szt.




Razem





Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy

Lp
Nazwa
Ilość roczna kg/szt.
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto

1
Jogurt gratka
377 szt.





2
Jogurt typu greckiego
46 szt.





3
Serek kanapkowy hochland śmietankowy 150 g
240 szt.





4
Masło królewskie
222,8 kg





5
Mleko 2%
1266 l





6
Ser żółty kostka 0,5 kg
42 kg





7
Serki topione w krążku
63 szt.





8
Śmietana 18% 200 g
440 szt.





9
Śmietana 30% 200 g
76 szt. szt.





10
Twaróg półtłusty
153,5 kg







Razem



Zespół Szkół Nr 1
Lp
Nazwa
Ilość roczna kg/l
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto
1
Chleb zwykły krojony 500g
1842 szt.




2
Chleb razowy krojony 400g
233 szt.




3
Bułki zwykłe
5082 szt.




Razem





Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy

Lp
Nazwa
Ilość roczna kg/szt.
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto

1
Bułka 100g czerstwa
301 szt.





2
Chleb krojony zwykły 400 g
2340 szt.





3
Chleb razowy
209 szt.





4
Grahamki
134 szt.





5
Kajzerki
216 szt.





6
Rogal
209 szt.





7
Ciasto drożdżowe
74 szt.





8
Precel
160 szt.







Razem



Zespół Szkół Nr 1
Lp.
Nazwa
Ilość roczna kg/l
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto
1
Pasztet dziadunia
27,5 kg






Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy

Lp.
Nazwa
Ilość roczna kg/szt.
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto

1
Pasztet dziadunia
10,2 kg





2
Pasztetowa firmowa
13,8 kg







Razem



Zespół Szkół Nr 1
Lp
Nazwa
Ilość roczna kg/l
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto
1
Makrela wędzona
22,56 kg





2
Koncentrat pomidorowy 200g
508 szt.




3
Ketchup
53 szt.




4
Olej rzepakowy 1l
194 l




5
Herbata
148 szt.




6
Cukier
327 kg




7
Sól
182 kg




8
Pieprz mielony
177 szt.




9
Pieprz ziarnisty
62 szt.




Razem





Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy

Lp
Nazwa
Ilość roczna kg/szt.
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto

1
Konserwy rybne w sosie pomidorowym
35 szt.





2
Kapusta kwaszona
154 kg





3
Ogórek kwaszony
117,6 kg





4
Dżem owocowy
179 szt.





5
Powidła śliwkowe
100 szt.





6
Bułka tarta 500 g
59 szt.





7
Cukier
93 kg





8
Cukier waniliowy
3 szt.





9
Drożdże 100g
1 szt.





10
Groch łuskany połówki 400 g
65 szt.





11
Groszek konserwowy
24 szt.





12
Herbata indyjska 100 g
152 szt.





13
Kakao 100 g
27 szt.





14
Kawa inka 150 g
24 szt.





15
Ketchup łagodny 380 g
58 szt.





16
Musztarda sarepska 210 g
91 szt.





17
Kisiel
81 szt.





18
Koncentrat pomidorowy 300 g
131 szt.





19
Kukurydza konserwowa
1 szt.





20
Kwasek cytrynowy
77 szt.





21
Liść laurowy
19 szt.





22
Majeranek 8g
36 szt.





23
Makaron 400 g
499 szt.





30
Margaryna Kasia
1 szt.





31
Majonez pomorski 620 g
1 szt.





32
Miód
1 szt.





33
Ocet
2 szt.





34
Pieprz ziarnka 20g
24 szt.





35
Pieprz mielony 20g
35 szt.





36
Szczaw konserwowy 350 g
48 szt.





37
Sól
79 kg





38
Włoszczyzna suszona
2 szt.





39
Zacierki 250 g
48 szt.





40
Ziele angielskie
16 szt.





41
Ryż
90 kg





42
Mąka pszenna
97 kg





43
Mąka ziemniaczana
1 kg





44
Kasza manna 500g
36 szt.





45
Kasza jęczmienna
169 kg





46
Płatki kukurydziane
36 szt.





47
Płatki owsiane 500g
30 szt.





48
Woda mineralna
130 szt.





49
Olej roślinny
188 l







Razem



Zespół Szkół Nr 1
Lp
Nazwa
Ilość roczna szt.
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto
1
Jaja kurze
3328






Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy

Lp
Nazwa
Ilość roczna szt.
Cena jednostkowa netto
Cena łączna netto
VAT
Cena łączna brutto

1
Jaja kurze
2907




Dodatkowe informacje

Biuletyn 2016
Nazwa Powiatowy Zespół Jednostek Budżetowych
Ulica ul. Armii Krajowej
Nr domu 10
Miejscowość Sierpc
Kod Pocztowy 09200
Panstwo Polska
Województwo mazowieckie
Tel 242 752 875
Fax 242 752 875
Email pzjbsierpc@wp.pl
Adres strony url www.pzjbsierpc.bip.org.pl
Regon 74411400000
Obowiązkowa Tak
Zamieszczanie obowiazkowe Tak
Czy przeprowadza podmiot zamawiajacy powierzyl Tak
Zamawiajacy powierzyl Powiatowy Zespół Jednostek Budżetowych z dniem 1 lipca 2016 r. prowadzi obsługę finansowo-księgową szkół i placówek oświatowo-wychowawczczch Powiatu Sierpeckiego.
Dotyczy 1
Rodzaj zamówienia administracja samorządowa
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja Tak
Zamieszczona bedzie specyfikacja www.pzjbsierpc.bip.org.pl
Czy wymagane przeslanie ofert Tak
Wymagane przeslanie ofert inny Oferty w wersji papierowej nalezy składać w zamkniętych kopertach.
Czy podzielone na czesci Tak
Oferty lub wnioski Wszystkie
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres Powiatowy Zespół Jednostek Budżetowych, 09-200 Serpc, ul. Armii Krajowej 8a
Numer referencyjny PZJB.4415.6.2016
Rodz zam D
Okres2c 31/12/2017
Czy przewiduje udzielenie zamowien 67 Nie
Czas O
Informacje na temat katalogow Zamówienie nie beędzie realizowane w okresie wakacji letnich i ferii zimowych.
Okreslenie warunkow Wykonawca złoży odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej.
Informacje dodatkowe okreslenie warunkow opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku: Zamawiający dokona oceny spełniania przedmiotowego warunku na podstawie oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu złożonego przez Wykonawcę, treści formularza ofertowego (Załącznik Nr 1 do SIWZ) oraz odpisu z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej.
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow W celu oceny sytuacji ekonomicznej i finansowej Wykonawca złoży wraz z formularzem ofertowym oświadczenie o rocznym obrocie Wykonawcy w obszarze objętym zamówieniem za okres nie dłuższy niż ostatnie 3 lata obrotowe, a jeżeli okres działalności jest krótszy – za ten okres (Załącznik Nr 2a do SIWZ) oraz informację banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej potwierdzającą wysokość posiadanych środków finansowych lub zdolność kredytową Wykonawcy w okresie nie wcześniejszym niż 1 miesiąc przed upływem terminu składania ofert.
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow Wykonawca wykaże swe zdolności techniczne do realizacji zamówienia, wskazując na doświadczenie w realizacji podobnych dostaw w przeszłości do zakładów żywienia zbiorowego do co najmniej 2 takich zakładów przez okres 6 miesięcy w sposób ciągły dla każdego z nich.
Zdolnosc techniczna informacje dodatkowe opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku: Zamawiający dokona oceny spełniania przedmiotowego warunku na podstawie oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu złożonego przez Wykonawcę, treści formularza ofertowego (Załącznik Nr 1a do SIWZ) wraz z dokumentami potwierdzającymi rzetelne wykonanie dostaw.
Czy zdolnosc techniczna wymaga wykonawcow Nie
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie Nie
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia Tak
Czy oswiadczenie spelnienie kryteriow Tak
Zakresie warunkow udzialu 1. W celu wykazania spełnienia warunków udziału w postępowaniu, wraz z ofertą każdy z Wykonawców zobowiązany jest przedłożyć: 1) oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 25a ust. 1 Pzp - zgodnie ze wzorem określonym w Załączniku Nr 2 do SIWZ; 2) oświadczenie o rocznym obrocie Wykonawcy w obszarze objętym zamówieniem za okres nie dłuższy niż ostatnie 3 lata obrotowe, a jeżeli okres działalności jest krótszy – za ten okres (Załącznik Nr 2a do SIWZ); 3) informację banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej potwierdzającej wysokość posiadanych środków finansowych lub zdolność kredytową Wykonawcy w okresie nie wcześniejszym niż 1 miesiąc przed upływem terminu składania ofert; 4) wypełniony w całości formularz ofertowy (Załącznik Nr 1 do SIWZ zawierający informacje pozwalające ocenić spełnienie warunków udziału w postępowaniu) wraz z wybranym/i załącznikiem/ami Nr 1.1-1.8 do SIWZ; 5) podpisany wzór umowy (Załącznik Nr 6 i 6a do SIWZ).
Zakresie kryteriow selekcji 1. wypełniony w całości formularz ofertowy (Załącznik Nr 1 do SIWZ zawierający informacje pozwalające ocenić spełnienie warunków udziału w postępowaniu) wraz z wybranym/i załącznikiem/ami Nr 1.1-1.8 do SIWZ. 2. Próbki artykułów spożywczych.
Inne dokumenty niewymienione W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania każdy z Wykonawców zobowiązany jest złożyć: 1) oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z postępowania, zgodnie z Załącznikiem Nr 3 do SIWZ; 2) aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika Urzędu Skarbowego potwierdzającego, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, lub innego dokumentu potwierdzającego. że wykonawca zawarł porozumienie z właściwym organem podatkowym w sprawie spłat tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami, w szczególności uzyskał przewidziane prawem zwolnienie- odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu; 3) aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzającego, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, lub innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca zawarł porozumienie z właściwym organem w oprawie opłat tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami, w szczególności uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu; 4) odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji; 5) oświadczenie ws. przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której jest mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 Pzp (Załącznik Nr 3a do SIWZ); 6) oświadczenie o braku orzeczenia wobec niego tytułem środka zapobiegawczego zakazu ubiegania się o zamówienia publiczne (Załącznik Nr 3b do SIWZ)
Czy wadium Nie
Czy przewiduje udzielenie zaliczek Nie
Czy wymaga zlozenie katalogow elektronicznych Nie
Czy wymaga zlozenie oferty wariantowej Nie
Czy dopuszcza zlozenie oferty wariantowej Nie
Czy dopuszcza zlozenie oferty wariantowej zasadniczej Nie
Kod trybu zamówienia PN
Czy zmiana umowy Tak
Zmiana umowy l. Przewiduje się możliwość zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy w następujących przypadkach: a) zmiana danych Wykonawcy (np. zmiana adresu, nazwy) lub zmiana wynikająca z przekształcenia podmiotowego po stronie Wykonawcy. b) obniżenie cen producenta lub zastosowanie promocyjnej zniżki cen. Zamawiający zastrzega sobie prawo zakupu asortymentu po cenach odpowiednio obniżonych, c) podwyższenia jakości parametrów lub innych cech charakterystycznych dla przedmiotu dostawy, nazwy własnej produktu, pod warunkiem wprowadzenia na rynek produktu o wyższej jakości, lepszych parametrach lub innych korzystniejszych cechach charakterystycznych przy zachowaniu ceny oferowanej dla danego produktu na podstawie pisemnego wniosku Wykonawcy pod warunkiem uzyskania zgody przez Zamawiającego, d) w przypadku wstrzymania lub zakończenia produkcji towarów będących przedmiotem dostawy, możliwość dostarczenia odpowiednich towarów objętych umową, o parametrach nie gorszych niż towary objęte ofertą, przy zachowaniu ceny ofertowej towaru, e) w przypadku działania siły wyższej (np. klęski żywiołowe, strajki generalne lub lokalne) mogą ulec zmianie terminy sukcesywnych dostaw objętych niniejsza umową, f) zmiany obowiązujących przepisów prawa w zakresie mającym wpływ na realizację przedmiotu umowy, g) zmiany, która jest korzystna dla Zamawiającego lub zmiany, której nie można było przewidzieć na etapie przygotowania postępowania o udzielenie zamówienia. 2.W przypadku zmiany stawki VAT na art. spożywcze cena brutto produktu nie ulegnie zmianie. 3. Wszelkie zmiany postanowień niniejszej umowy wymagają dla swej ważności zachowania formy pisemnej.
Kryt 0 cena
Kryt 0p 60
Czy będzie aukcja Nie
Data składania wniosków 28/12/2016
Godzina składania wniosków 08:00
IV 4 4 jezyki Oferty tylko w języku polskim.
Termin on
Termin związania ofertą 30
Zastosowanie procedury pzp Nie
IV 6 2 SkrocenieTerminu Nie
IV 6 5 Nie
Czy unieważnienie Tak
Repozytorium wiedzy Urzędu Zamówień Publicznych  

Niezbędnik każdego uczestnika postępowania przetargowego - zebrane w jednym miejscu wszystkie najważniejsze dokumenty prawne...

Gwarancja ceny artykułów biurowych - pętla na szyi?  

W postępowaniach przetargowych podanie najniższej ceny jest w dalszym ciągu głównym, a często jedynym kryterium...

Nowa linia długopisów SCHNEIDER Slider Xite, XB  

Długopisy SCHNEIDER Slider Xite, XB wyposażone w wymienny wkład Slider 710 XB to idealne narzędzie do codziennej pracy w...

przetargibiurowe.pl  (+48) 600 092 062

Godziny pracy:  Biuro, live chat: 800 - 1700  Wsparcie online: 24h

Michał Troc Biuro obsługi klienta  

Szanowni Klienci! Drodzy Państwo!

Dbamy o Twoją prywatność

Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas i naszych zaufanych partnerów oraz przekazujemy informacje o naszej polityce prywatności w tym o tzw. cookies. Klikając „Przejdź do serwisu”, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez nas i naszych zaufanych partnerów, Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty), w tym na umieszczanie tzw. cookies na Twoich urządzeniach i ich odczytywanie, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub ograniczyć jej zakres, kliknij „Szczegóły”, gdzie znajdziesz wszelkie informacje o tym jak to zrobić . Te same informacje znajdziesz także na podstronie z naszą polityką prywatności obowiązującą od 25 maja 2018.

W przypadku użytkowników zalogowanych, ważna jest Państwa wcześniejsza zgoda której udzieliliście podczas zakładania konta. Każda Państwa zgoda jest dobrowolna i można ją w dowolnym momencie wycofać.

Polityka prywatności (rozwiń) Klauzula Informacyjna (rozwiń) Lista Zaufanych Partnerów (rozwiń)