Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów żywnościowych do trzech placówek oświatowych na terenie miasta Krynica-Zdrój.
Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych na poszczególne części zamówienia od 1 do 6.
Część 1 przedmiotu zamówienia: Świeże owoce i warzywa.
Część 2 przedmiotu zamówienia: Pieczywo i wyroby cukiernicze.
Część 3 przedmiotu zamówienia: Mrożonki.
Część 4 przedmiotu zamówienia: Produkty ogólnospożywcze i jaja.
Część 5 przedmiotu zamówienia: Mięso i wędliny.
Część 6 przedmiotu zamówienia: Produkty mleczarskie.
Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka lub wszystkie części przedmiotu zamówienia. Oferta częściowa musi obejmować wszystkie pozycje określone w danej części. Poszczególne części (asortyment, ilość) zostały szczegółowo opisane w Załącznikach Nr 6, 7, 8, 9, 10 i 11 do SIWZ - Formularzach asortymentowo-cenowych.
Miejscem realizacji przedmiotu zamówienia będą siedziby poszczególnych placówek oświatowych tj.:
1) Gminne Przedszkole Nr 2 w Krynicy-Zdroju, ul. Reymonta 10, 33-380 Krynica-Zdrój;
2) Zespół Szkolno-Przedszkolny Nr 1 w Krynicy-Zdroju, ul. Piłsudskiego 91, 33-380 Krynica-Zdrój;
3) Szkoła Podstawowa Nr 2 im. Polskich Olimpijczyków w Krynicy-Zdroju, ul. Kraszewskiego 158, 33-380 Krynica-Zdrój.
Szczegółowe ilości dostaw w ramach części ze wskazaniem poszczególnych placówek oświatowych określa Załącznik Nr 12 do SIWZ.
Dostawy realizowane będą sukcesywnie według faktycznych potrzeb placówek oświatowych na podstawie tzw. zamówień częściowych.
Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczania przedmiotu zamówienia do siedziby ww. placówek oświatowych po uprzednim telefonicznym, pisemnym lub elektronicznym zamówieniu złożonym z jednodniowym wyprzedzeniem, przez uprawnionego pracownika danej placówki.
Dostawa i rozładunek przedmiotu zamówienia odbywać się będzie na koszt i ryzyko Wykonawcy do magazynu właściwej placówki w miejsce wskazane przez pracownika tej placówki.
Wykonawca zobowiązany jest dostarczać produkty w opakowaniach dopuszczonych do przechowywania i transportu żywności z uwzględnieniem rodzaju produktów żywnościowych. Opakowania muszą być nieuszkodzone i czyste.
Wykonawca zobowiązany jest dostarczać zamawiane produkty środkami transportu zapewniającymi należyte zabezpieczenie jakościowe dostarczanego towaru przed czynnikami pogodowymi, uszkodzeniem itd. Osoby wykonujące dostawy muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych, które zobowiązane są okazać na każde żądanie Zamawiającego.
Dostarczane produkty winny spełniać wymagania określone w obowiązujących przepisach prawa dotyczących produkcji i obrotu żywności, a w szczególności: Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia /tekst jednolity Dz. U. z 2010 r., Nr 136, poz. 914 z późn. zm/, wraz z przepisami wykonawczymi oraz Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych /tekst jednolity Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm./.
Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania artykułów żywnościowych dobrej jakości tj.: świeżych, pełnowartościowych, czystych, bez objawów nadpsucia, bez śladów uszkodzenia, w początkowym terminie przydatności do spożycia o właściwej gramaturze. Produkty powinny posiadać walory smakowe, zapachowe i sensoryczne odpowiednie dla danego produktu.
Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe produktów oraz uszkodzenia powstałe podczas transportu produktów, a także zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru na pełnowartościowy we własnym zakresie i na własny koszt.
Ilości wskazane w Załącznikach od Nr 6 do Nr 12 do SIWZ są wielkościami szacunkowymi, przyjętymi dla celu porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Wykonawcy, z którym Zamawiający podpisze umowę nie przysługuje roszczenie o realizację dostaw w wielkościach podanych w ww. załącznikach. Jednocześnie Zamawiający gwarantuje, iż minimalna kwota, która zostanie zapłacona z tytułu realizacji przedmiotu zamówienia wyniesie 70 % ceny podanej w formularzu ofertowym.
Wykonawca może powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcy
OpisOwoce i warzywa powinny być każdorazowo świeże, jędrne, dojrzałe, soczyste, zdrowe i czyste. Kształt i barwa charakterystyczna dla odmiany. Prawidłowo wykształcone z typowym zabarwieniem, bez widocznych plam, średniej wielkości - niedopuszczalne: przejrzałe, przerośnięte lub niedojrzałe. Bez uszkodzeń mechanicznych, wolne od szkodników i uszkodzeń, bez śladów pleśni.
Dostawy realizowane będą w godzinach od 6:00 do 8:00 (od poniedziałku do piątku) do magazynu właściwej placówki oświatowej po uprzednim telefonicznym, elektronicznym lub pisemnym zamówieniu złożonym z jednodniowym wyprzedzeniem przez uprawnionego pracownika danej placówki.
Zakres przedmiotu zamówienia określa Załącznik Nr 6 do SIWZ - Formularz asortymentowo-cenowy - część 1 przedmiotu zamówienia - Świeże owoce i warzywa. Szczegółowe ilości dostaw w ramach części ze wskazaniem poszczególnych placówek oświatowych określa Załącznik Nr 12 do SIWZ.Pieczywo i wyroby cukiernicze powinny być każdorazowo świeże, wypieczone nie mogą być zdeformowane, zgniecione, uszkodzone mechanicznie, zabrudzone, spalone, niedopieczone, z lepkim mieszkiem, z obecnością grudek mąki lub soli. Pieczywo nie może mieć gorzkiego lub kwaskowego smaku, nie może być zbyt słone lub niesłone oraz być kruszące się, mieć objawów pleśnienia, psucia lub zawierać ciał obcych.
Dostawy realizowane będą w godzinach od 6:00 do 8:00 (od poniedziałku do piątku) do magazynu właściwej placówki oświatowej po uprzednim telefonicznym, elektronicznym lub pisemnym zamówieniu złożonym z jednodniowym wyprzedzeniem przez uprawnionego pracownika danej placówki.
Zakres przedmiotu zamówienia określa Załącznik Nr 7 do SIWZ - Formularz asortymentowo-cenowy - część 2 przedmiotu zamówienia - Pieczywo i wyroby cukiernicze. Szczegółowe ilości dostaw w ramach części ze wskazaniem poszczególnych placówek oświatowych określa Załącznik Nr 12 do SIWZMrożone warzywa i owoce powinny być zdrowe, czyste, sypkie, nieoblodzone, bez trwałych uszkodzeń mechanicznych. Smak i zapach w stanie zamrożonym charakterystyczny nieco osłabiony, bez zapachów i posmaków obcych. Ryby mrożone powinny być nieoblodzone, glazura technologiczna max. do 5 % bez tzw. oparzeliny mrozowej-ubytków świadczących o niewłaściwym obchodzeniu się z rybą podczas mrożenia. Dostawa winna odbywać się środkiem transportu przystosowanym do przewozu mrożonych artykułów spożywczych celem zachowania ciągu chłodniczego.
Dostawy realizowane będą w godzinach od 7:00 do 10:00 (od poniedziałku do piątku) do magazynu właściwej placówki oświatowej po uprzednim telefonicznym, elektronicznym lub pisemnym zamówieniu złożonym z jednodniowym wyprzedzeniem przez uprawnionego pracownika danej placówki.
Zakres przedmiotu zamówienia określa Załącznik Nr 8 do SIWZ - Formularz asortymentowo-cenowy - część 3 przedmiotu zamówienia - Mrożonki. Szczegółowe ilości dostaw w ramach części ze wskazaniem poszczególnych placówek oświatowych określa Załącznik Nr 12 do SIWZProdukty ogólnospożywcze muszą być dostarczane w początkowym terminie przydatności do spożycia licząc od daty ich dostarczenia. Jaja winny być świeże o wadze właściwej dla poszczególnych kategorii. Jaja muszą być oznakowane weterynaryjnym numerem zakładu.
Dostawy realizowane będą w godzinach od 7:00 do 10:00 (od poniedziałku do piątku) do magazynu właściwej placówki oświatowej po uprzednim telefonicznym, elektronicznym lub pisemnym zamówieniu złożonym z jednodniowym wyprzedzeniem przez uprawnionego pracownika danej placówki.
Zakres przedmiotu zamówienia określa Załącznik Nr 9 do SIWZ - Formularz asortymentowo-cenowy - część 4 przedmiotu zamówienia - Produkty ogólnospożywcze i jaja. Szczegółowe ilości dostaw w ramach części ze wskazaniem poszczególnych placówek oświatowych określa Załącznik Nr 12 do SIWZMięso i wędliny winny być każdorazowo świeże, nierozmrażane, w początkowym okresie terminu przydatności do spożycia. Mięso powinno pochodzić z młodych sztuk. Mięso czyste, bez śladów, zanieczyszczeń ciałem obcym, dobrze wykrwawione. Konsystencja jędrna, elastyczna, odkształcająca się. Smak i zapach - swoisty, charakterystyczny dla danego gatunku mięsa, bez oznak zaparzenia i zepsucia. Wędliny powinny być świeże, wystudzone o powierzchni suchej, osłonka ściśle przylegająca. Niedopuszczalne pęknięcia i wyciek farszu w osłonkach naturalnych lub sztucznych.
Dostawy realizowane będą w godzinach od 6:30 do 8:00 (od poniedziałku do piątku) do magazynu właściwej placówki oświatowej po uprzednim telefonicznym, elektronicznym lub pisemnym zamówieniu złożonym z jednodniowym wyprzedzeniem przez uprawnionego pracownika danej placówki.
Zakres przedmiotu zamówienia określa Załącznik Nr 10 do SIWZ - Formularz asortymentowo-cenowy - część 5 przedmiotu zamówienia -Mięso i wędliny. Szczegółowe ilości dostaw w ramach części ze wskazaniem poszczególnych placówek oświatowych określa Załącznik Nr 12 do SIWZMleko i produkty mleczarskie muszą być świeże, w początkowym okresie terminu przydatności do spożycia, nie mogą posiadać obcych posmaków, zapachów, smaków np. gorzkiego, mocno kwaśnego, stęchłego, mdłego. Nie mogą być zanieczyszczone organicznie czy mechanicznie, posiadać objawów pleśnienia, nadpsucia. Produkty nie mogą być zdeformowane, zgniecione, porozrywane, zawierać obcych ciał żywych, ani martwych oraz ich pozostałości. Wszystkie produkty muszą mieć oznakowane opakowania.
Dostawy realizowane będą w godzinach od 6:30 do 8:00 (od poniedziałku do piątku) do magazynu właściwej placówki oświatowej po uprzednim telefonicznym, elektronicznym lub pisemnym zamówieniu złożonym z jednodniowym wyprzedzeniem przez uprawnionego pracownika danej placówki.
Zakres przedmiotu zamówienia określa Załącznik Nr 11 do SIWZ - Formularz asortymentowo-cenowy - część 6 przedmiotu zamówienia Produkty mleczarskie. Szczegółowe ilości dostaw w ramach części ze wskazaniem poszczególnych placówek oświatowych określa Załącznik Nr 12 do SIWZ |