1. Przedmiotem zamówienia jest: sukcesywna dostawa mleka i przetworów mleczarskich, według poniższego asortymentu (tabela w SIWZ).
2. W ramach realizacji zamówienia Dostawca zobowiązuje się do dostarczenia towaru do magazynu w garnizonie Wędrzyn oraz rozładunku dostarczonego towaru na własny koszt
w asortymencie i ilościach określonych na podstawie zamówienia składanego przez odbiorcę wg poniższego harmonogramu z uwzględnieniem (tabela w SIWZ).
3. Realizacja dostaw odbywa się na podstawie składanych przez Zamawiającego w formie pisemnej lub za pośrednictwem Faxu zamówień, zawierających ilości i terminy dostawy. Wyjątkowo dopuszcza się składanie zamówień w formie telefonicznej.
4. Zamawiający gwarantuje złożenie zamówień na dostawę towaru na poziomie nie mniejszym niż 50% ilości zawartej umowy. Realizacja umowy w pozostałym zakresie uzależniona będzie od faktycznych potrzeb Zamawiającego.
5. W sytuacjach wyjątkowych, uzasadnionych potrzebami Sił Zbrojnych Wykonawca zobowiązuje się do:
1) Zwiększenia, w stosunku do wcześniej złożonych zamówień, ilości i częstotliwości dostaw własnym transportem i na swój koszt do miejsca stacjonowania jednostek wojskowych lub miejsca szkoleń poligonowych, a nawet innych wskazanych przez Zamawiającego miejsc na terenie kraju;
2) Zmniejszenia, w stosunku do wcześniej złożonych, ilości i częstotliwości dostaw
w przypadkach, których nie można było przewidzieć w dacie zawarcia umowy
(np. restrukturyzacja Sił Zbrojnych).
6. Wytworzenie towaru, sposób opakowania i transportu muszą spełniać wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, w szczególności:
1. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U.
z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późniejszymi zmianami) i aktów wykonawczych do tej ustawy oraz rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. UE L 31 z 1 lutego 2002 r.);
2. ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2006 roku Nr 17, poz. 127 z późniejszymi zmianami) oraz rozporządzenia (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. UE L 139 z 30 kwietnia 2004 r.) i rozporządzenia (WE) Nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. UE L 139 z 30 kwietnia 2004 r.) oraz przepisach Unii Europejskiej wydanych na podstawie tych rozporządzeń;
3. rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz.U. UE L 338 z 13 listopada 2004 r.);
4. rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U. z 2007 roku Nr 137, poz. 966; z późniejszymi zmianami.);
5. ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
(t.j. Dz.U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577; z późniejszymi zmianami);
6. rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. UE L 139 z 30 kwietnia 2004 r.).
7. Obowiązujące Wykonawcę szczegółowe wymagania jakościowe dla poszczególnych środków spożywczych, w tym wymagania w zakresie terminów przydatności do spożycia, znakowania i opakowań, zawiera załącznik nr 1 do umowy Opis przedmiotu zamówienia. Określone parametrami warunki przechowywania poszczególnych środków spożywczych Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć Zamawiającemu z pierwszą dostawą danego asortymentu, jeżeli opakowania jednostkowe nie zawierają takich informacji.
8. Dostarczone towary muszą być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym miejscu, a także nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte lub przesłonięte innymi nadrukami lub obrazkami.
9. Zamawiający jest uprawniony do kontroli Wykonawcy za pośrednictwem inspektora właściwego miejscowo WOMP lub przedstawiciela wojskowego w zakresie procesów technologicznych, jakości surowców użytych do produkcji, stanu sanitarno-higienicznego pomieszczeń, urządzeń i maszyn produkcyjnych, higieny osobistej zatrudnionego personelu, warunków socjalnych, warunków magazynowania surowców i gotowego towaru, sposobu transportu towaru. Przeprowadzający kontrolę jest uprawniony do bezpłatnego korzystania z urządzeń laboratoryjnych, sprawdzianów laboratoryjnych oraz zużycia na próbę surowców i gotowego towaru, będących w posiadaniu Zamawiającego.
10. W czasie realizacji Zamawiający zastrzega sobie prawo dwukrotnego wykonania na koszt Dostawcy badań kontrolnych, potwierdzających zgodność produktów z opisem przedmiotu zamówienia. Laboratorium, kierunek i zakres badań kontrolnych określa Zamawiający. Zamawiający zleci osobom uprawnionym (próbobiorca-rzeczoznawca) pobranie prób
i wykonanie badań w laboratorium akredytowanym w zleconym kierunku i zakresie badań,
a w przypadku braku takiej możliwości w laboratorium spełniającym wymagania normy PN- EN ISO/IEC 17025. W przypadku braku możliwości wykonywania badań według metod przywołanych w opisie przedmiotu zamówienia, określenia metod równoważnych dokona Odbiorca. Stwierdzenie niezgodności wyrobu z opisem przedmiotu zamówienia będzie podstawą do wszczęcia postępowania reklamacyjnego. |
| Biuletyn |
1
|
| Nazwa |
45 Wojskowy Oddział Gospodarczy
|
| Miejscowość |
Wędrzyn
|
| Kod Pocztowy |
69-211
|
| Województwo |
lubuskie
|
| Tel |
95 7556236
|
| Fax |
95 7556222
|
| Regon |
08052101800000
|
| E-mail |
zp45@wp.pl
|
| Obowiązkowa |
Tak
|
| Dotyczy |
1
|
| Rodzaj zamówienia |
Inny: Jednostka Organizacyjna Skarbu Państwa podległą MON
|
| Rodzaj zam inny |
Jednostka Organizacyjna Skarbu Państwa podległą MON
|
| Rodz zam |
D
|
| Czy częsci |
Nie
|
| Czy dopusza się złożenie oferty wariantowej |
Nie
|
| Czy dialog |
Nie
|
| Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających |
Nie
|
| Czas |
D
|
| Data zakończenia |
31/12/2016
|
| Zaliczka |
Nie
|
| Uprawnienie |
Zamawiający uzna, iż Wykonawca posiada uprawnienie do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli złoży oświadczenie, o którym mowa w art. 44 ustawy Pzp (Załącznik nr 2 do SIWZ) oraz:
- dokument potwierdzający, że w procesie produkcji lub obrocie artykułami spożywczymi jest wdrożony i stosowany system HCCP;
- aktualną decyzję administracyjną powiatowego lekarza weterynarii o zatwierdzeniu zakładu do wprowadzania do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego, w zakresie części zamówienia lub rodzaju żywności (grupy produktów) obejmujących przedmiot zamówienia, o której mowa w art. 20 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2014r., poz 1577), lub
-aktualną decyzję administracyjną właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia nie zwierzęcego lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nie objęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z art. 62 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2015r. poz 594)
|
| Wiedza |
Zamawiający uzna, iż Wykonawca posiada niezbędną wiedzę i doświadczenie do wykonywania zamówienia, jeżeli złoży oświadczenie, o którym mowa w art. 44 ustawy Pzp. (Załącznik nr 2 do SIWZ) oraz:
- wykazu wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw odpowiadających przedmiotowi zamówienia, wykonywanych w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy- w tym okresie wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane na wartość łączną
300 000,00 zł brutto (wg wzoru zawartego w zał. nr 4 do SIWZ) oraz załączenia dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
|
| Potencjał |
Zamawiający uzna, iż Wykonawca posiada niezbędny potencjał techniczny
do wykonywania zamówienia, jeżeli złoży oświadczenie, o którym mowa w art. 44 ustawy Pzp ( Załącznik nr 2 do SIWZ)
|
| Zdolne |
Zamawiający uzna, iż Wykonawca posiada osoby zdolne do wykonywania zamówienia, jeżeli złoży oświadczenie, o którym mowa w art. 44 ustawy Pzp ( Załącznik nr 2 do SIWZ)
|
| Sytuacja |
Zamawiający uzna, iż Wykonawca znajduje się w sytuacji ekonomicznej
i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, jeżeli złoży oświadczenie, o którym mowa
w art. 44 ustawy Pzp (zał. nr 2 do SIWZ);
1. Opłaconą aktualną polisę , a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności obejmującym również odpowiedzialność ubezpieczonego za szkody osobowe lub rzeczowe wyrządzone przez wyprodukowane, dostarczone lub sprzedawane towary, na gwarantowaną sumę ubezpieczenia w wysokości minimalnej: 290 000,00 zł.
a) Do oferty należy dołączyć dowód opłacenia polisy.
b) Wykonawca zobowiązuje się, że będzie utrzymywał powyższy zakres ubezpieczenia przez cały okres obowiązywania umowy
|
| Oswiadczenie potwierdzenia 1 |
Tak
|
| Oswiadczenie potwierdzenia 4 |
Tak
|
| Oswiadczenie potwierdzenia 13 |
Tak
|
| Oswiadczenia wykluczenia 1 |
Tak
|
| Oswiadczenia wykluczenia 2 |
Tak
|
| Oswiadczenia wykluczenia 3 |
Tak
|
| Oswiadczenia wykluczenia 4 |
Tak
|
| Oswiadczenia wykluczenia 8 |
Tak
|
| Dok grup kap 1 |
Tak
|
| Dokument podmiotów |
Tak
|
| Dok podm zag 2 |
Tak
|
| Dok podm zag 3 |
Tak
|
| Inne dokumenty |
1. Wypełniony i podpisany formularz ofertowy i formularz cenowy z wykorzystaniem wzoru zamieszczonego w niniejszej SIWZ - Załącznik nr 1a do SIWZ;
2. Oświadczenie podmiotu użyczającego- Załącznik nr 7 do SIWZ ( jeżeli dotyczy);
3. dokument potwierdzający, że w procesie produkcji lub obrocie artykułami spożywczymi jest wdrożony i stosowany system HCCP;
4. aktualną decyzję administracyjną powiatowego lekarza weterynarii o zatwierdzeniu zakładu do wprowadzania do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego, w zakresie części zamówienia lub rodzaju żywności (grupy produktów) obejmujących przedmiot zamówienia, o której mowa w art. 20 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2014r., poz 1577), lub:
5. aktualną decyzję administracyjną właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia nie zwierzęcego lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nie objęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z art. 62 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2015r. poz 594).
|
| Niepełnosprawne |
Nie
|
| Kod trybu zamówienia |
PN
|
| Kod kryterium |
B
|
| Kryt 1p |
80
|
| Kryt 2 |
częstotliwość dostaw
|
| Kryt 2p |
20
|
| Adres strony internetowej siwz |
www.45wog.wp.mil.pl
|
| Adres uzyskania siwz |
45 Wojskowy Oddział Gospodarczy, 69-211 Wędrzyn; bud. nr 33 pok. nr 8
|
| Data składania wniosków |
01/06/2016
|
| Godzina składania wniosków |
08:45
|
| Miejsce |
45 Wojskowy Oddział Gospodarczy, 69-211 Wędrzyn; bud. nr 33 pok. nr 211- Kancelaria Jawna
|
| Termin |
Obowiązuje termin
|
| Termin związania ofertą |
30
|
| Czy unieważnienie |
Nie
|