1). Mleko UHT, minimalna zawartość tłuszczu 1,5%, pakowane w opakowania jednostkowe do 1l, w ilości 1600 l. Termin przydatności do spożycia min. 3 miesiące od dnia dostawy,
2). Śmietana, minimalna zawartość tłuszczu 18%, pakowana w opakowania jednostkowe do 0,5 l, w ilości 450 l. Termin przydatności do spożycia min. 14 dni od dnia dostawy,
3). Twaróg pakowany w opakowania jednostkowe 0,20 kg, w ilości 1300 kg Termin przydatności do spożycia min. 14 dni od dnia dostawy,
4). Jogurt owocowy do wyboru minimum w czterech smakach o zawartości wsadu owocowego minimum 5% w opakowaniach jednostkowych do 0,15 kg, w ilości 1500 kg. Termin przydatności do spożycia min. 14 dni od dnia dostawy,
5). Jogurt naturalny w opakowaniach jednostkowych do 0,15 kg, w ilości 1100 kg. Termin przydatności do spożycia min. 14 dni od dnia dostawy,
6). Serek homogenizowany owocowy do wyboru w minimum czterech smakach, pakowany w opakowania jednostkowe do 0,15 kg, w ilości 1400 kg. Termin przydatności do spożycia min. 14 dni od dnia dostawy,
7). Ser topiony do wyboru minimum w trzech smakach, pakowany w opakowania jednostkowe 0,1 kg, w ilości 500 kg. Termin przydatności do spożycia min. 2 miesiące od dnia dostawy,
8). Ser żółty twardy w ilości 400 kg. Termin przydatności do spożycia min. 1 miesiąc od dnia dostawy,
9). Serek kanapkowy do wyboru minimum w trzech smakach, pakowany w opakowania jednostkowe do 0,15 kg, w ilości 500 kg. Termin przydatności do spożycia min. 14 dni od dnia dostawy,
10). Serek wiejski ziarnisty pakowany w opakowania jednostkowe do 0,15 kg, w ilości 1000 kg. Termin przydatności do spożycia min. 14 dni od dnia dostawy,
11). Masło o zawartości tłuszczu minimum 70%, bez dodatków tłuszczy roślinnych, pakowane w opakowania jednostkowe od 0,2 kg do 0,25 kg, w ilości 250 kg. Termin przydatności do spożycia min. 30 dni.
Areszt Śledczy w Mysłowicach będący podmiotem sektora finansów publicznych zobowiązany jest na podstawie ustawy o finansach publicznych do wydatkowania środków finansowych m.in. w sposób celowy i oszczędny. Areszt dokonuje zakupów artykułów żywnościowych m.in. nabiału, w celu zapewnienia wyżywienia osadzonych odbywających karę pozbawienia wolności. Osadzeni w Areszcie Śledczym w Mysłowicach żywieni są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia 2 września 2003 r. w sprawie określenia wartości dziennej normy wyżywienia oraz rodzaju diet wydawanych osobom osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych, oraz zarządzeniem nr 66/2010 Dyrektora Generalnego Służby Więziennej z dnia 06.09.2010 r. w sprawie gospodarki żywnościowej w jednostkach organizacyjnych Służby Więziennej. Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości określa m. in. wysokość stawek dziennych norm wyżywienia oraz diet. Biorąc pod uwagę, iż wysokość dziennej stawki wyżywienia ogranicza możliwości Zamawiającego, należy stwierdzić, iż zastosowanie drugiego kryterium oceny ofert poza ceną, może spowodować zwiększenie kosztów wyżywienia osadzonych, powodując negatywny wpływ na korzyści finansowe zakładu, które są odzwierciedleniem obok zasady legalności, również zasady gospodarności i celowości wydatkowanych środków finansowych. Ponadto zastosowanie w postępowaniu ceny jako jedynego kryterium oceny ofert, nie wpłynie na koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia. |