| GuidZP400 | 1310eb55-c314-479c-ba2c-dc44cdebd064 | 
							                							                									
						| Biuletyn | 634642-N-2017 | 
							                									
						| Zamawiajacy nazwa | Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej | 
							                									
						| Regon | 37044507200000 | 
							                									
						| Zamawiajacy adres ulica | ul. Kazimierza Wielkiego | 
							                									
						| Zamawiajacy adres numer domu | 4 | 
							                									
						| Zamawiajacy miejscowosc | Lesko | 
							                									
						| Zamawiajacy kod pocztowy | 38600 | 
							                									
						| Zamawiajacy panstwo | Polska | 
							                									
						| Zamawiajacy wojewodztwo | podkarpackie | 
							                									
						| Zamawiajacy telefon | 13 4696408 w. 14 | 
							                									
						| Zamawiajacy fax | 134 696 408 | 
							                									
						| Zamawiajacy email | zampub-spzozlesko@wp.pl | 
							                									
						| Adres strony url | www.spzozlesko.pl | 
							                									
						| Zamieszczanie obowiazkowe | 1 | 
							                									
						| Ogloszenie dotyczy | 1 | 
							                									
						| Czy finansowane z unii | 2 | 
							                									
						| Czy ubiegac zaklady pracy | 2 | 
							                									
						| Minimalny procent zatrudnienia | 0% | 
							                							                									
						| Czy przeprowadza podmiot zamawiajacy powierzyl | 1 | 
							                									
						| Zamawiajacy powierzyl | Dietetyk SPZOZ Lesko Pani Mariola Bury-Dworzańska | 
							                							                							                									
						| Rodzaj zamawiajacego | 8 | 
							                									
						| Rodzaj zamawiajacego inny | zdrowie | 
							                									
						| Wspolne udzielanie zamowienia | nie dotyczy | 
							                									
						| Czy dostep dokumentow zamowienia | 1 | 
							                									
						| Dostep dokumentow zamowienia | www.spzozlesko.pl | 
							                									
						| Czy zamieszczona bedzie specyfikacja | 1 | 
							                									
						| Zamieszczona bedzie specyfikacja | www.spzozlesko.pl | 
							                							                							                							                									
						| Czy wymagane przeslanie ofert | 1 | 
							                									
						| Wymagane przeslanie ofert inny | tak | 
							                									
						| Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres | Ofertę należy złożyć w formie pisemnej za pośrednictwem operatora pocztowego, w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012r. - Prawo pocztowe Dz. U. z 2016 r. poz. 113 , osobiście lub za pośrednictwem posłańca. forma pisemna w sposób wybrany przez Wykonawcę ofetę należy dostarczć w oznakowanej kopercie  Adres:  Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Lesku, ul. K. Wielkiego 4, 38-600 Lesko, | 
							                							                									
						| Nazwa nadana zamowieniu | posiłki szpitalne | 
							                									
						| Numer referencyjny | nr sprawy: ZP 16/2017 | 
							                							                									
						| Rodzaj zamowienia | 2 | 
							                							                									
						| Oferty lub wnioski | 1 | 
							                									
						| Okreslenie przedmiotu | 1. Sporządzanie, przygotowanie posiłków w kuchni Wykonawcy, zgodnie z warunkami określonymi w ustawie  z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r., poz. 149 z póź. zm.) 2. Dowóz, transport posiłków przez Wykonawcę do Zamawiającego.3. Dostarczanie posiłków do wyznaczonych kuchenek na poszczególnych oddziałach w pojemnikach typu GN umieszczonych w pojemnikach termoizolacyjnych. 4. Szacunkowa ilość posiłków dla pacjentów w okresie 12 miesięcy – około 38 000 osobodni   +/- 10% 5. Szacunkowa średnia dzienna ilość posiłków na Szpitalny Oddział Ratunkowy (SOR)-   około 5 porcji (+/- 2) 6. Szacunkowa średnia  ilość obiadów w okresie 12 miesięcy dla Dziennego Oddziału Psychiatrycznego (od poniedziałku do piątku)  – około 3100 osobodni +/- 10% 7. Wykonawca zobowiązuje się do świadczenia usług będących przedmiotem zamówienia w następujących okresach realizacji zadań statutowych Zamawiającego w czasie pokoju oraz ewentualnego wystąpienia: stanu kryzysu, w czasie wprowadzenia kolejnych stanów gotowości obronnej państwa, w czasie wojny. 8. Poszczególne posiłki będą rozliczane zgodnie z poniższym schematem: śniadanie 25% wartości posiłku całodziennego, obiad 55% wartości posiłku całodziennego, kolacja 20 % wartości posiłku całodziennego. 9. Odbiór odpadów pokonsumpcyjnych. 10. Szczegółowy opis i zakres przedmiotu zamówienia zawiera  Załącznik nr 1A , 1 B oraz 1C do SIWZ oraz projekt umowy  Rozdział 23 .
Warunki wymagane:a)Wykonawca winien posiadać  pozytywną opinię SANEPID-u do wykonywania przedmiotu zamówienia legitymując się  aktualnym  wpisem  do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji  Sanitarnej w sprawie zatwierdzenia zakładu prowadzącego działalność związaną z produkcją i obrotem żywnością w 
zakresie przygotowania posiłków od surowca do gotowej potrawy, zgodnie z art. 61-67 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r.( Dz. U. z 2017 r., poz. 149 z póż. zm.) b) Wykonawca winien dysponować pojazdem posiadającym aktualne zezwolenie Państwowej  Inspekcji Sanitarnej,  dla środka transportu  do transportu żywności z kierowcą posiadającym aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne.  c) Wykonawca winien zatrudniać : - 2 pracowników legitymującymi się 3 letnim stażem pracy na stanowiskach związanych ze zbiorowym żywieniem, 
- Wykonawca gwarantuje zatrudnić Dietetyka na umowę o pracę zapewniając ciągły kontakt  telefoniczny z  Dietetykiem w celu wyjaśnienia/ zgłoszenia  kwestii spornych. Zatrudniony dietetyk odpowiedzialny  będzie za planowanie jadłospisów dekadowych, przeliczanie wartości odżywczych i kalorycznych, nadzór w trakcie  przygotowywania posiłków (z wykształceniem co najmniej średnim z minimum 3 letnim stażem na stanowisku  dietetyka/ technologa żywności związanym ze zbiorowym żywieniem) d) Wykonawca winien posiadać opracowany i wdrożony system zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności oraz zapewni jakość posiłków i ich transport zgodnie z obowiązującym systemem analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli zw. „system HACCP” (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli ), programem GMP/GHP oraz zgodnie z warunkami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia  z 25 sierpnia  2006r. .( Dz. U. z 2017 r., poz. 149 z póż. zm.) | 
							                									
						| Cpv glowny przedmiot | 15894220-9 | 
							                									
						| Szacunkowa wartosc zamowienia calosc | 0,00 | 
							                									
						| Czy przewiduje udzielenie zamowien 67 | 1 | 
							                									
						| Czy przewiduje udzielenie zamowien 67 tekst | W sytuacjach kryzysowych Państwa,  polegające na powtórzeniu podobnych usług jak opisane w niniejszym postępowaniu i wzorze umowy, które zostały również uwzględnione obliczaniu wartości zamówienia. | 
							                									
						| Okres w miesiacach | 12 | 
							                									
						| Data rozpoczecia | 2018-02-01T00:00:00+01:00 | 
							                									
						| Data zakonczenia | 2019-01-31T00:00:00+01:00 | 
							                									
						| Okreslenie warunkow | Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie; | 
							                									
						| Sytuacja finansowa okreslenie warunkow | Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie; | 
							                									
						| Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow | Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeśli Wykonawca posiada:  a) decyzja/ zezwolenie/ pozytywną opinię SANEPID-u do wykonywania przedmiotu zamówienia legitymując się aktualnym wpisem do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie zatwierdzenia zakładu prowadzącego działalność związaną z produkcją i obrotem żywnością w zakresie przygotowania posiłków  od surowca do gotowej potrawy, zgodnie z art. 61 -67 ustawy o bezpieczeństwie żywności  i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. ( Dz. U. z 2017 r., poz. 149 z póż. zm.)b) decyzja/zezwolenie właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego wydana na podstawie Ustawy z dnia25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. z 2017 r., poz. 149 z póż. zm.) dopuszczająca             samochód Wykonawcy do transportu żywności c) Wykonawca dysponuje osobami zatrudnionymi przy realizacji zamówienia, który zawiera: - 1 kierowcę, który posiada aktualne badania sanitarno- epidemiologiczne do kontaktu z żywnością   - 2 pracowników legitymującymi się 3 letnim stażem pracy na stanowiskach związanych ze zbiorowym żywieniem,  - Wykonawca gwarantuje zatrudnić Dietetyka na umowę o pracę  i zapewni ciągły kontakt telefoniczny z  w celu wyjaśnienia/ zgłoszenia  kwestii spornych. Zatrudniony dietetyk odpowiedzialny będzie za planowanie  jadłospisów dekadowych, przeliczanie wartości odżywczych i kalorycznych, nadzór w trakcie przygotowywania  posiłków (z wykształceniem co najmniej średnim z minimum 3 letnim stażem na stanowisku  dietetyka/ technologa  żywności  związanym ze zbiorowym żywieniem).
Zamawiający wymaga, aby Wykonawca posiadał odpowiednią wiedzę i doświadczenie w wykonaniu kompleksowego, zbiorowego żywienia pacjentów podmiotu leczniczego wykonującego świadczenia szpitalne  o  liczbie łóżek min. 80 oraz o min. 1 usługi całodziennego, kompleksowego, zbiorowego żywienia pacjentów podmiotu leczniczego wykonującego świadczenia szpitalne, trwającej nieprzerwanie przez okres min. 3 miesięcy w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a załączeniem dowodów określających, czy  te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje od poprzednich Zamawiających. | 
							                									
						| Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie | 1 | 
							                									
						| Art 24 ust 5 pkt 1 | 1 | 
							                							                							                							                							                							                							                							                							                							                									
						| Wykaz dokumentow zaswiadczen | W celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia wykonawcy z udziału w postępowaniu o udzielenie   zamówienia o których mowa art. 24 ust. 1 pkt. 12-22 uPzp oraz art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp. Wykonawca składa oświadczenie druk OFERTA zał. nr 1. W celu potwierdzenia braku podstawy wykluczenia wykonawcy z udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 uPzp Wykonawcy mają złożyć stosownie do treści art. 24  ust. 23 uPzp. Wobec czego Wykonawca w terminie 3 dni (trzech) od zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 uPzp Wykonawca składa : a) oświadczenie wykonawcy o przynależności albo braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej     
o której mowa w art. 24 ust 1 pkt 23 uPzp - (według wzoru – załącznik nr 2 do siwz) b) w przypadku przynależności do tej samej grupy kapitałowej wykonawca może złożyć wraz z oświadczeniem dokumenty bądź informacje potwierdzające, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia | 
							                									
						| Zakresie warunkow udzialu | Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeśli Wykonawca posiada:  a) decyzja/ zezwolenie/ pozytywną opinię SANEPID-u do wykonywania przedmiotu zamówienia legitymując się  aktualnym wpisem do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej  w sprawie zatwierdzenia zakładu prowadzącego działalność związaną z produkcją i obrotem żywnością w zakresie  przygotowania posiłków  od surowca do gotowej potrawy, zgodnie z art. 61 -67 ustawy o bezpieczeństwie żywności  i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. ( Dz. U. z 2017 r., poz. 149 z póż. zm.) b) decyzja/zezwolenie właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego wydana na podstawie Ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. z 2017 r., poz. 149 z póż. zm.) dopuszczająca samochód Wykonawcy do transportu żywności c) Wykonawca dysponuje osobami zatrudnionymi przy realizacji zamówienia, który zawiera:
 - 1 kierowcę, który posiada aktualne badania sanitarno- epidemiologiczne do kontaktu z żywnością  - 2 pracowników legitymującymi się 3 letnim stażem pracy na stanowiskach związanych ze zbiorowym żywieniem, - Wykonawca gwarantuje zatrudnić Dietetyka na umowę o pracę  i zapewni ciągły kontakt telefoniczny z  w celu wyjaśnienia/ zgłoszenia  kwestii spornych. Zatrudniony dietetyk odpowiedzialny będzie za planowanie  jadłospisów dekadowych, przeliczanie wartości odżywczych i kalorycznych, nadzór w trakcie przygotowywania  posiłków (z wykształceniem co najmniej średnim z minimum 3 letnim stażem na stanowisku  dietetyka/ technologa  żywności  związanym ze zbiorowym żywieniem).
d) Zamawiający wymaga, aby Wykonawca posiadał odpowiednią wiedzę i doświadczenie w wykonaniu kompleksowego, zbiorowego żywienia pacjentów podmiotu leczniczego wykonującego świadczenia szpitalne  o  liczbie łóżek min. 80 oraz o min. 1 usługi całodziennego, kompleksowego, zbiorowego żywienia pacjentów podmiotu leczniczego wykonującego świadczenia szpitalne, trwającej nieprzerwanie przez okres min. 3 miesięcy w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a załączeniem dowodów określających, czy  te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencjeod poprzednich Zamawiających. | 
							                									
						| Zakresie kryteriow selekcji | nie dotyczy | 
							                									
						| Wykaz potwierdzenie okolicznosci | nie dotyczy | 
							                									
						| Inne dokumenty niewymienione | 1.  Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia- Zał. Nr 1A, 1B, 1C
2. Wzór oświadczenia o przynależności do grupy kapitałowej – zał. nr 2
3. Wzór zobowiązania podmiotów trzecich - Zał. nr 3
4. Wzór protokołu do umowy wadliwych posiłków- Zał. Nr 4
6. Wykaz osób odpowiedzialnych za techniczną realizacje przedmiotu zamówienia- Zał. Nr 5
7. Pełnomocnictwo ( jeżeli zachodzi taka konieczność ) | 
							                							                							                							                							                							                							                									
						| Z kim umowa bedzie zawarta | 1 | 
							                							                									
						| Zastosowanie procedury pzp | 1 | 
							                									
						| IV 3 1 minimalne wymagania | nie totyczy | 
							                									
						| IV 3 3 ElementyOpisu | nie dotyczy | 
							                									
						| Zmiana umowy | 1 | 
							                									
						| Zmiana umowy tekst | Zamawiający przewiduje możliwość zmiany Umowy w następujących przypadkach: 1. zmiany formy prawnej, zmiany nazwy, firmy, zmiany adresu Zamawiającego lub Wykonawcy - spisanie aneksu do Umowy uwzględniającego dokonane zmiany; 2. zmiany rachunku bankowego Wykonawcy lub Zamawiającego - pisemna informacja z podaniem nowych danych, zmiana nie wymaga spisania aneksu do Umowy;
3. obniżenie ceny netto przedmiotu zamówienia - zmniejszenie wynagrodzenia netto Wykonawcy, dostawa asortymentu po cenach netto, niższych niż ustalone w Umowie, z zastrzeżeniem warunków dotyczących ich jakości określonych w SIZW i Umowie, podpisanie aneksu do Umowy; 4. zmiana ilości wydawanych racji żywnościowych z powodu zmiennej ilości pacjentów; 5. zmiany przepisów prawa; 6. zmiany stawki podatku VAT;
7. zmiany miejsca świadczenia usługi; 8. zmiany organizacyjnej po stronie Wykonawcy lub Zamawiającego w szczególności w przypadku gdy nastąpi zmiana adresu, siedziby bądź konieczności dodatkowego świadczenia usług w innej lokalizacji Zamawiającego lub ograniczenia świadczenia usług w jednej lub kilku lokalizacjach. zmiany organizacyjnej powodującej konieczność  zmiany sposobu świadczenia usług w tym korzystania z innych genów, wózków, termosów, zastawy, sprzętu lub innych pomieszczeń zmiany godzin świadczenia usług, sposobu przygotowywania, dostawy i dystrybucji posiłków  dla pacjentów, planu higieny kuchenek oddziałowych;
9. zmiany diet lub produktów, wymaganych minimalnych; 10. norm gramowych wyżywienia; 11. zmiany szacunkowej ilości łóżek na poszczególnych oddziałach; 12. zmiany w zakresie zamiany podwykonawców w przypadku: 
- wprowadzenia nowego podwykonawcy,  rezygnacji podwykonawcy, ( jeżeli dotyczy) 3. Wyżej wymienione zmiany nie mogą skutkować podwyższeniem ceny jednostkowej netto wskazanej w ofercie.
4. Zmiany kluczowego personelu Wykonawcy/Zamawiającego nie skutkują koniecznością zmiany Umowy. 5. Wszelkie zmiany i uzupełnienia treści niniejszej Umowy, wymagają aneksu sporządzonego z zachowaniem formy pisemnej pod rygorem nieważności. 6. Wykonawca zapewni stałość ceny netto- brutto przez okres obowiązywania Umowy, z zastrzeżeniem, że jeżeli   cena netto ulegnie obniżeniu, wówczas Wykonawca będzie świadczył usługi Zamawiającemu w takiej niższej  cenie, stosowanej wobec innych odbiorców. W przypadku obniżenia stawki podatku od towarów i usług,  zmiana cen brutto  następuje z mocy prawa. Nowe ceny brutto obowiązują od chwili ustawowej zmiany stawek podatku od towarów i usług. 7. Zamawiający zastrzega sobie możliwość, a Wykonawca wyraża zgodę na zmiany polegające na zwiększeniu lub zmniejszeniu o 10% liczby żywionych pacjentów przy zachowaniu ceny jednostkowej do kwoty wartości maksymalnej, o której mowa w § 2 ust. 1, przy uwzględnieniu zmiany wartości Umowy związanej ze zmianą podatku VAT. Zmiana w tym zakresie nie stanowi zmiany warunków Umowy wymagającej formy pisemnej w postaci aneksu. | 
							                									
						| IV 6 1 sposob udostepniania | Przez tajemnicę przedsiębiorstwa w rozumieniu art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu   nieuczciwej konkurencji tekst jedn.: Dz.U. z  2003 r., Nr 153, poz. 1503 z późn. zm. rozumie się nieujawnione do wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość gospodarczą, co do których przedsiębiorca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności, | 
							                									
						| IV 6 1 srodki ochrony | Zamawiający zaleca, aby informacje zastrzeżone jako tajemnica przedsiębiorstwa były przez Wykonawcę załączone do oferty w oddzielnej wewnętrznej kopercie z oznakowaniem tajemnica przedsiębiorstwa, lub spięte zszyte oddzielnie od pozostałych, jawnych elementów oferty, | 
							                									
						| IV 4 4 data | 2018-01-10T00:00:00+01:00 | 
							                									
						| IV 4 4 godzina | 10:30 | 
							                							                									
						| IV 4 5 okres | 30 |