Przedmiotem zamówienia jest wykonywanie usługi przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów Szpitala Pediatrycznego w Bielsku-Białej, przy ul. Sobieskiego 83. Posiłki obejmują śniadanie, obiad oraz kolację dla dzieci leczonych w Szpitalu Pediatrycznym. Dieta cukrzycowa jest wyjątkiem i w przypadku pacjentów, których ona dotyczy przewiduje się dostarczenie minimum 5 posiłków dziennie. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostawę całodziennego wyżywienia dla szacunkowo 55 pacjentów. Posiłki muszą być dostarczane w każdy dzień kalendarzowy, bezpośrednio na 4 oddziały w godzinach: śniadanie do godz. 7:30, obiady w godz. 11:30 – 12:00, kolacje do godz. 17:00. Zamawiający z dziennym wyprzedzeniem, do godz. 9:30, telefonicznie lub faksem przekazywać będzie Zleceniobiorcy szczegółowe informacje dotyczące posiłków na dany dzień, tj. ilości i rodzaje diet. W przypadku wystąpienia konieczności zmiany diety lub ilości posiłków, Zamawiający telefonicznie przekaże Zleceniobiorcy korektę posiłków na dany dzień do godz. 9:00 obecnego dnia.
Rodzaje diet, które mogą wystąpić w trakcie realizacji umowy:
1) dieta podstawowa,
2) dieta dziecka małego,
3) dieta specjalna, np.: d. biegunkowa, d. nisko i bogato resztkowa, d. nisko i bogato białkowa, d. miksowana,
4) dieta lekkostrawna mała,
5) dieta lekkostrawna duża,
6) dieta cukrzycowa,
7) dieta wątrobowa,
8) dieta trzustkowa,
9) dieta wegetariańska,
10) na zlecenie lekarza w wyjątkowych sytuacjach może wystąpić inna dieta.
Zamawiający będzie wymagał miksowania diet dla pacjentów karmionych sondą.
Usługi objęte przedmiotem zamówienia winny być wykonywane zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2017, poz.149).
Dostarczane posiłki powinny być przygotowywane w zakładzie spełniającym wymagania higieniczno-sanitarne w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze.
Dostawa posiłków odbywać się będzie środkiem transportu Zleceniobiorcy i na jego koszt. Transport posiłków winien być wykonywany środkami transportu spełniającymi wymagania sanitarne dotyczące środków transportu żywności. Zleceniobiorca musi dostarczać posiłki w odpowiednio przystosowanych pojemnikach, które spełniają wymogi Instytutu Żywności i Żywienia, zabezpieczając je przed skażeniem, utratą wartości odżywczych i temperatury z zachowaniem zgodności wartości odżywczej i kalorycznej dziennej racji pokarmowej potraw i produktów z normami żywienia dla Zakładów Opieki Zdrowotnej, opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie, z uwzględnieniem wprowadzanych obowiązujących zmian w okresie trwania umowy. Zleceniobiorca jest odpowiedzialny za prawidłową temperaturę posiłków. Zleceniobiorca ponosi odpowiedzialność za jakość i terminowość dostarczanych posiłków. W przypadku złej jakości posiłków, godzinnego spóźnienia w ich dostawie lub niezgodnej z dziennym zamówieniem ilości, Zleceniodawca uprawniony jest do skorzystania z usług innego Zleceniobiorcy. Koszty danych posiłków obciążają Zleceniobiorcę.
Podstawą dostawy posiłków będzie pisemne zapotrzebowanie podpisane przez dietetyczkę Zamawiającego. Zapotrzebowanie na posiłki sporządzane będzie z podziałem na Oddziały i rodzaje diet. Rodzaj i skład diety specjalnej, każdorazowo będzie ustalany z dietetykiem Szpitala. Zapotrzebowanie na posiłki w soboty, niedziele i święta sporządzane będzie szacunkowo i przekazywane w dzień roboczy, poprzedzający dni wolne. W dni wolne (soboty, niedziele i święta) korekty będą dokonywane przez pracownika Kuchni Mlecznej.
Zleceniobiorca zabezpieczy docelowo cztery wózki do rozwożenia posiłków, odpowiednią ilość własnych naczyń, sztućców, termosów oraz pojemników na odpady. Obowiązkiem Zleceniobiorcy będzie codzienny odbiór odpadów, w tym pokonsumpcyjnych. Mycie naczyń, sztućców, termosów, a także ich dezynfekcja będzie się odbywać u Zleceniobiorcy. Zleceniobiorca winien przechowywać próbki posiłków do celów prokuratorskich minimum 72 godz.
Zleceniodawca zastrzega sobie prawo do prowadzenia kontroli jakości wykonywania usługi poprzez:
a) bieżące analizowanie Kart przyjęcia gotowego produktu (posiłku) wypełnianych w oddziałach po dostarczeniu posiłków;
b) okresowe kontrole warunków w jakich transportowane są posiłki, prowadzone przez członków Zespołu ds. Zakażeń i Dietetyczkę Szpitala – zakończone spisaniem protokołu;
c) okresowe sprawdzanie czystości bakteriologicznej pojemników, wykorzystywanych przez Zleceniobiorcę do transportu posiłków, talerzy, sztućców itp. – na podstawie wymazów środowiskowych pobieranych przez Pielęgniarkę Epidemiologiczną Szpitala, a następnie badanych przez Laboratorium Centralne w tut. Szpitalu;
d) Zleceniodawca ma prawo do kontroli pomieszczeń kuchni, w której będą przygotowywane posiłki dla pacjentów Zleceniodawcy. Fakt przeprowadzenia kontroli podlega udokumentowaniu w książce kontroli;
e) Zleceniodawca zastrzega sobie prawo do pobierania wymazów/odcisków z powierzchni w kuchni i jej zapleczu, gdzie przygotowywane są posiłki dla pacjentów szpitala - celem określenia czystości bakteriologicznej powierzchni kuchennych. Badania pobranych próbek wykonywane będą na koszt Zleceniobiorcy, w laboratorium mikrobiologicznym, z którym ma zawartą umowę.
Zleceniobiorca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarno-epidemiologicznego żywienia oraz za zgodność składu wartościowego, jakościowego i kalorycznego posiłków wynikających z zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.
Zleceniobiorca dołączy do oferty propozycję jadłospisu (programu żywienia) na min. 10 dni z uwzględnieniem sezonowości – 4 jadłospisy, na 4 pory roku – wiosnę, lato, jesień, zimę, oraz w każdym z nich poda nakład surowcowy na jednego pacjenta do każdego posiłku dla diety podstawowej i opracuje go zgodnie z § 19 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz. 29)
Wymagania dotyczące zawierania umów o podwykonawstwo:
1. Zamawiający nie ogranicza realizacji przedmiotu zamówienia przy udziale podwykonawców.
2. Zamawiający nie zastrzega obowiązku osobistego wykonania przez wykonawcę kluczowych części zamówienia.
3. Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć Podwykonawcom wraz z podaniem firm (nazw) tych podwykonawców.
4. Wykonawca, który zamierza wykonać zamówienie przy udziale podwykonawców, musi wyraźnie wskazać w formularzu ofertowym – zał. nr 1 do SIWZ pkt 5, jaką część/zakres zamówienia wykonywać będzie w jego imieniu podwykonawca i podać firmę podwykonawcę. W przypadku, gdy wykonawca nie zamierza wykonać zamówienia przy udziale podwykonawców, należy wpisać w formularzu „Nie dotyczy” lub inne podobne sformułowanie. Jeżeli Wykonawca zostawi nie wypełnione (puste pole w pkt 5), Zamawiający uzna, iż zamówienie zostanie wykonane bez udziału podwykonawców.
5. Zamawiający żąda, aby przed przystąpieniem do wykonania zamówienia, o ile są już znane, podał nazwy albo imiona i nazwiska oraz dane kontaktowe podwykonawców i osób do kontaktu z nimi, zaangażowanych w usługi. Wykonawca zawiadamia zamawiającego wszelkich zmianach danych, o których mowa powyżej, w trakcie realizacji zamówienia, a także przekazuje informacje na temat nowych podwykonawców, którym w późniejszym okresie zamierza powierzyć usług.
6. W przypadku, jeżeli nastąpi zmiana albo rezygnacja z podwykonawcy, na zasoby którego Wykonawca powoływał się na zasadach określonych w art. 22a ust. 1 ustawy Pzp (tj. w przypadku , gdy Wykonawca w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu polega na zdolnościach lub sytuacji tego podmiotu), w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp, Wykonawca zobowiązany jest wykazać, iż proponowany inny podwykonawca lub Wykonawca samodzielnie spełnia te warunki w stopniu wymaganym w trakcie postępowania o udzielenie niniejszego zamówienia.
7. Jeżeli powierzenie podwykonawcy wykonania części zamówienia na usługi nastąpi w trakcie jego realizacji, wykonawca na żądanie Zamawiającego przedstawi oświadczenie, o którym mowa w art. 25a ust. 1, lub oświadczenia lub dokumenty potwierdzające brak podstaw wykluczenia wobec tego podwykonawcy.
8. Jeżeli Zamawiający uzna, iż zdolności techniczne lub zawodowe lub sytuacja ekonomiczna lub finansowa podwykonawcy, na zasoby którego Wykonawca powoływał się na zasadach określonych w art. 22a ust. 1 ustawy Pzp, nie potwierdzają spełnienia warunków udziału w niniejszym postępowaniu lub wobec tego podwykonawcy zachodzą podstawy wykluczenia, wykonawca obowiązany będzie zastąpić tego podwykonawcę innym podmiotem lub zrezygnować z powierzenia wykonania części zamówienia temu podwykonawcy, przy zachowaniu warunków określonych w pkt 6.
9. Warunki określone w pkt 6-8 stosuje się wobec dalszych podwykonawców.
Wymagania dotyczące zatrudnienia osób wykonujących czynności w zakresie realizacji zamówienia - na podstawie art. 29 ust. 3a ustawy Pzp.
1. Zgodnie z postanowieniem art. 29 ust. 3a ustawy Pzp Zamawiający określa wymagania zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności w zakresie realizacji zamówienia, w przypadku, gdy wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 1502, z późn. zm.).
2. Zamawiający wymaga zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących następujące czynności w zakresie: przygotowywania posiłków, opracowywania – przygotowywania jadłospisów,
W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający uprawniony jest do wykonywania czynności kontrolnych wobec wykonawcy odnośnie spełniania przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w pkt. 2 czynności. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do:
1) żądania oświadczeń i dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów i dokonywania ich oceny,
2) żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów,
3) przeprowadzania kontroli na miejscu wykonywania świadczenia.
W trakcie realizacji zamówienia na każde wezwanie Zamawiającego w wyznaczonym w tym wezwaniu terminie wykonawca przedłoży Zamawiającemu w celu potwierdzenia spełnienia wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących wskazane w pkt. 2 czynności w trakcie realizacji zamówienia oświadczenie wykonawcy lub podwykonawcy o zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności, których dotyczy wezwanie zamawiającego. Oświadczenie to powinno zawierać w szczególności: dokładne określenie podmiotu składającego oświadczenie, datę złożenia oświadczenia, wskazanie, że objęte wezwaniem czynności wykonują osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę wraz ze wskazaniem liczby tych osób, rodzaju umowy o pracę i wymiaru etatu oraz podpis osoby uprawnionej do złożenia oświadczenia w imieniu wykonawcy lub podwykonawcy.
Z tytułu niespełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w ust. 1 czynności Zamawiający przewiduje sankcję w postaci obowiązku zapłaty przez wykonawcę kary umownej w wysokości 10.000 zł. Niezłożenie przez wykonawcę w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie żądanych przez Zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę traktowane będzie jako niespełnienie przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w ust. 1 czynności.
W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do przestrzegania prawa pracy przez wykonawcę lub podwykonawcę, Zamawiający może zwrócić się o przeprowadzenie kontroli przez Państwową Inspekcję Pracy. |
GuidZP400 |
7804b123-00a6-49ff-a834-7d31a2d68470
|
Biuletyn |
507666-N-2018
|
Zamawiajacy nazwa |
Szpital Pediatryczny Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
|
Regon |
7214718700000
|
Zamawiajacy adres ulica |
ul. Sobieskiego
|
Zamawiajacy adres numer domu |
83
|
Zamawiajacy miejscowosc |
Bielsko-Biała
|
Zamawiajacy kod pocztowy |
43-300
|
Zamawiajacy panstwo |
Polska
|
Zamawiajacy wojewodztwo |
śląskie
|
Zamawiajacy telefon |
33828 40 00,828 40 40,828 40
|
Zamawiajacy fax |
338 151 630
|
Zamawiajacy email |
zp@szpitalpediatryczny.pl
|
Adres strony url |
www.szpitalpediatryczny.pl
|
Adres strony internetowej |
www.szpitalpediatryczny.pl/zamowienia/news.php
|
Zamieszczanie obowiazkowe |
1
|
Ogloszenie dotyczy |
1
|
Czy finansowane z unii |
2
|
Czy ubiegac zaklady pracy |
2
|
Minimalny procent zatrudnienia |
0%
|
Rodzaj zamawiajacego |
8
|
Rodzaj zamawiajacego inny |
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
|
Czy dostep dokumentow zamowienia |
1
|
Dostep dokumentow zamowienia |
www.szpitalpediatryczny.pl
|
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja |
1
|
Zamieszczona bedzie specyfikacja |
www.szpitalpediatryczny.pl
|
Czy wymagane przeslanie ofert |
1
|
Wymagane przeslanie ofert inny |
za pośrednictwem operatora pocztowego, osobiście, za pośrednictwem posłańca
|
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres |
Szpital Pediatryczny, ul. Sobieskiego 83, 43-30 Bielsko-Biała, Dział Metodyczno - Organizacyjny i Statystyki
|
Nazwa nadana zamowieniu |
Wykonywanie usługi przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów Szpitala Pediatrycznego w Bielsku-Białej
|
Numer referencyjny |
ZP-U-01/2018
|
Rodzaj zamowienia |
2
|
Okreslenie przedmiotu |
Przedmiotem zamówienia jest wykonywanie usługi przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów Szpitala Pediatrycznego w Bielsku-Białej, przy ul. Sobieskiego 83. Posiłki obejmują śniadanie, obiad oraz kolację dla dzieci leczonych w Szpitalu Pediatrycznym. Dieta cukrzycowa jest wyjątkiem i w przypadku pacjentów, których ona dotyczy przewiduje się dostarczenie minimum 5 posiłków dziennie. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostawę całodziennego wyżywienia dla szacunkowo 55 pacjentów. Posiłki muszą być dostarczane w każdy dzień kalendarzowy, bezpośrednio na 4 oddziały w godzinach: śniadanie do godz. 7:30, obiady w godz. 11:30 – 12:00, kolacje do godz. 17:00. Zamawiający z dziennym wyprzedzeniem, do godz. 9:30, telefonicznie lub faksem przekazywać będzie Zleceniobiorcy szczegółowe informacje dotyczące posiłków na dany dzień, tj. ilości i rodzaje diet. W przypadku wystąpienia konieczności zmiany diety lub ilości posiłków, Zamawiający telefonicznie przekaże Zleceniobiorcy korektę posiłków na dany dzień do godz. 9:00 obecnego dnia.
Rodzaje diet, które mogą wystąpić w trakcie realizacji umowy:
1) dieta podstawowa,
2) dieta dziecka małego,
3) dieta specjalna, np.: d. biegunkowa, d. nisko i bogato resztkowa, d. nisko i bogato białkowa, d. miksowana,
4) dieta lekkostrawna mała,
5) dieta lekkostrawna duża,
6) dieta cukrzycowa,
7) dieta wątrobowa,
8) dieta trzustkowa,
9) dieta wegetariańska,
10) na zlecenie lekarza w wyjątkowych sytuacjach może wystąpić inna dieta.
Zamawiający będzie wymagał miksowania diet dla pacjentów karmionych sondą.
Usługi objęte przedmiotem zamówienia winny być wykonywane zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2017, poz.149).
Dostarczane posiłki powinny być przygotowywane w zakładzie spełniającym wymagania higieniczno-sanitarne w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze.
Dostawa posiłków odbywać się będzie środkiem transportu Zleceniobiorcy i na jego koszt. Transport posiłków winien być wykonywany środkami transportu spełniającymi wymagania sanitarne dotyczące środków transportu żywności. Zleceniobiorca musi dostarczać posiłki w odpowiednio przystosowanych pojemnikach, które spełniają wymogi Instytutu Żywności i Żywienia, zabezpieczając je przed skażeniem, utratą wartości odżywczych i temperatury z zachowaniem zgodności wartości odżywczej i kalorycznej dziennej racji pokarmowej potraw i produktów z normami żywienia dla Zakładów Opieki Zdrowotnej, opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie, z uwzględnieniem wprowadzanych obowiązujących zmian w okresie trwania umowy. Zleceniobiorca jest odpowiedzialny za prawidłową temperaturę posiłków. Zleceniobiorca ponosi odpowiedzialność za jakość i terminowość dostarczanych posiłków. W przypadku złej jakości posiłków, godzinnego spóźnienia w ich dostawie lub niezgodnej z dziennym zamówieniem ilości, Zleceniodawca uprawniony jest do skorzystania z usług innego Zleceniobiorcy. Koszty danych posiłków obciążają Zleceniobiorcę.
Podstawą dostawy posiłków będzie pisemne zapotrzebowanie podpisane przez dietetyczkę Zamawiającego. Zapotrzebowanie na posiłki sporządzane będzie z podziałem na Oddziały i rodzaje diet. Rodzaj i skład diety specjalnej, każdorazowo będzie ustalany z dietetykiem Szpitala. Zapotrzebowanie na posiłki w soboty, niedziele i święta sporządzane będzie szacunkowo i przekazywane w dzień roboczy, poprzedzający dni wolne. W dni wolne (soboty, niedziele i święta) korekty będą dokonywane przez pracownika Kuchni Mlecznej.
Zleceniobiorca zabezpieczy docelowo cztery wózki do rozwożenia posiłków, odpowiednią ilość własnych naczyń, sztućców, termosów oraz pojemników na odpady. Obowiązkiem Zleceniobiorcy będzie codzienny odbiór odpadów, w tym pokonsumpcyjnych. Mycie naczyń, sztućców, termosów, a także ich dezynfekcja będzie się odbywać u Zleceniobiorcy. Zleceniobiorca winien przechowywać próbki posiłków do celów prokuratorskich minimum 72 godz.
Zleceniodawca zastrzega sobie prawo do prowadzenia kontroli jakości wykonywania usługi poprzez:
a) bieżące analizowanie Kart przyjęcia gotowego produktu (posiłku) wypełnianych w oddziałach po dostarczeniu posiłków;
b) okresowe kontrole warunków w jakich transportowane są posiłki, prowadzone przez członków Zespołu ds. Zakażeń i Dietetyczkę Szpitala – zakończone spisaniem protokołu;
c) okresowe sprawdzanie czystości bakteriologicznej pojemników, wykorzystywanych przez Zleceniobiorcę do transportu posiłków, talerzy, sztućców itp. – na podstawie wymazów środowiskowych pobieranych przez Pielęgniarkę Epidemiologiczną Szpitala, a następnie badanych przez Laboratorium Centralne w tut. Szpitalu;
d) Zleceniodawca ma prawo do kontroli pomieszczeń kuchni, w której będą przygotowywane posiłki dla pacjentów Zleceniodawcy. Fakt przeprowadzenia kontroli podlega udokumentowaniu w książce kontroli;
e) Zleceniodawca zastrzega sobie prawo do pobierania wymazów/odcisków z powierzchni w kuchni i jej zapleczu, gdzie przygotowywane są posiłki dla pacjentów szpitala - celem określenia czystości bakteriologicznej powierzchni kuchennych. Badania pobranych próbek wykonywane będą na koszt Zleceniobiorcy, w laboratorium mikrobiologicznym, z którym ma zawartą umowę.
Zleceniobiorca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarno-epidemiologicznego żywienia oraz za zgodność składu wartościowego, jakościowego i kalorycznego posiłków wynikających z zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.
Zleceniobiorca dołączy do oferty propozycję jadłospisu (programu żywienia) na min. 10 dni z uwzględnieniem sezonowości – 4 jadłospisy, na 4 pory roku – wiosnę, lato, jesień, zimę, oraz w każdym z nich poda nakład surowcowy na jednego pacjenta do każdego posiłku dla diety podstawowej i opracuje go zgodnie z § 19 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz. 29)
Wymagania dotyczące zawierania umów o podwykonawstwo:
1. Zamawiający nie ogranicza realizacji przedmiotu zamówienia przy udziale podwykonawców.
2. Zamawiający nie zastrzega obowiązku osobistego wykonania przez wykonawcę kluczowych części zamówienia.
3. Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć Podwykonawcom wraz z podaniem firm (nazw) tych podwykonawców.
4. Wykonawca, który zamierza wykonać zamówienie przy udziale podwykonawców, musi wyraźnie wskazać w formularzu ofertowym – zał. nr 1 do SIWZ pkt 5, jaką część/zakres zamówienia wykonywać będzie w jego imieniu podwykonawca i podać firmę podwykonawcę. W przypadku, gdy wykonawca nie zamierza wykonać zamówienia przy udziale podwykonawców, należy wpisać w formularzu „Nie dotyczy” lub inne podobne sformułowanie. Jeżeli Wykonawca zostawi nie wypełnione (puste pole w pkt 5), Zamawiający uzna, iż zamówienie zostanie wykonane bez udziału podwykonawców.
5. Zamawiający żąda, aby przed przystąpieniem do wykonania zamówienia, o ile są już znane, podał nazwy albo imiona i nazwiska oraz dane kontaktowe podwykonawców i osób do kontaktu z nimi, zaangażowanych w usługi. Wykonawca zawiadamia zamawiającego wszelkich zmianach danych, o których mowa powyżej, w trakcie realizacji zamówienia, a także przekazuje informacje na temat nowych podwykonawców, którym w późniejszym okresie zamierza powierzyć usług.
6. W przypadku, jeżeli nastąpi zmiana albo rezygnacja z podwykonawcy, na zasoby którego Wykonawca powoływał się na zasadach określonych w art. 22a ust. 1 ustawy Pzp (tj. w przypadku , gdy Wykonawca w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu polega na zdolnościach lub sytuacji tego podmiotu), w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp, Wykonawca zobowiązany jest wykazać, iż proponowany inny podwykonawca lub Wykonawca samodzielnie spełnia te warunki w stopniu wymaganym w trakcie postępowania o udzielenie niniejszego zamówienia.
7. Jeżeli powierzenie podwykonawcy wykonania części zamówienia na usługi nastąpi w trakcie jego realizacji, wykonawca na żądanie Zamawiającego przedstawi oświadczenie, o którym mowa w art. 25a ust. 1, lub oświadczenia lub dokumenty potwierdzające brak podstaw wykluczenia wobec tego podwykonawcy.
8. Jeżeli Zamawiający uzna, iż zdolności techniczne lub zawodowe lub sytuacja ekonomiczna lub finansowa podwykonawcy, na zasoby którego Wykonawca powoływał się na zasadach określonych w art. 22a ust. 1 ustawy Pzp, nie potwierdzają spełnienia warunków udziału w niniejszym postępowaniu lub wobec tego podwykonawcy zachodzą podstawy wykluczenia, wykonawca obowiązany będzie zastąpić tego podwykonawcę innym podmiotem lub zrezygnować z powierzenia wykonania części zamówienia temu podwykonawcy, przy zachowaniu warunków określonych w pkt 6.
9. Warunki określone w pkt 6-8 stosuje się wobec dalszych podwykonawców.
Wymagania dotyczące zatrudnienia osób wykonujących czynności w zakresie realizacji zamówienia - na podstawie art. 29 ust. 3a ustawy Pzp.
1. Zgodnie z postanowieniem art. 29 ust. 3a ustawy Pzp Zamawiający określa wymagania zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności w zakresie realizacji zamówienia, w przypadku, gdy wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 1502, z późn. zm.).
2. Zamawiający wymaga zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących następujące czynności w zakresie: przygotowywania posiłków, opracowywania – przygotowywania jadłospisów,
W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający uprawniony jest do wykonywania czynności kontrolnych wobec wykonawcy odnośnie spełniania przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w pkt. 2 czynności. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do:
1) żądania oświadczeń i dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów i dokonywania ich oceny,
2) żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów,
3) przeprowadzania kontroli na miejscu wykonywania świadczenia.
W trakcie realizacji zamówienia na każde wezwanie Zamawiającego w wyznaczonym w tym wezwaniu terminie wykonawca przedłoży Zamawiającemu w celu potwierdzenia spełnienia wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących wskazane w pkt. 2 czynności w trakcie realizacji zamówienia oświadczenie wykonawcy lub podwykonawcy o zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności, których dotyczy wezwanie zamawiającego. Oświadczenie to powinno zawierać w szczególności: dokładne określenie podmiotu składającego oświadczenie, datę złożenia oświadczenia, wskazanie, że objęte wezwaniem czynności wykonują osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę wraz ze wskazaniem liczby tych osób, rodzaju umowy o pracę i wymiaru etatu oraz podpis osoby uprawnionej do złożenia oświadczenia w imieniu wykonawcy lub podwykonawcy.
Z tytułu niespełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w ust. 1 czynności Zamawiający przewiduje sankcję w postaci obowiązku zapłaty przez wykonawcę kary umownej w wysokości 10.000 zł. Niezłożenie przez wykonawcę w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie żądanych przez Zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę traktowane będzie jako niespełnienie przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w ust. 1 czynności.
W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do przestrzegania prawa pracy przez wykonawcę lub podwykonawcę, Zamawiający może zwrócić się o przeprowadzenie kontroli przez Państwową Inspekcję Pracy.
|
Cpv glowny przedmiot |
15894220-9
|
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc |
0,00
|
Okres w miesiacach |
12
|
Informacje na temat katalogow |
1) Wszelkie oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje, z zastrzeżeniem wezwania Wykonawcy przez Zamawiającego do złożenia (uzupełnienia) oświadczeń lub pełnomocnictw w trybie art. 26 ust. 3 i 3a ustawy Pzp, oświadczenia lub pełnomocnictwa, które należy przedłożyć (złożyć/uzupełnić) w formie pisemnej, Zamawiający i Wykonawcy przekazują za pośrednictwem operatora pocztowego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012r. – Prawo pocztowe (t. j. Dz. U. z 2017 r. poz. 1481), osobiście, za pośrednictwem posłańca, faksu na nr 33 815 16 30 lub przy użyciu środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t. j. Dz. U. z 2017 r. poz. 1219) na adres: zp@szpitalpediatryczny.pl
2) Oświadczenia, wnioski, zawiadomienia, inne informacje oraz pytania kierowane do Zamawiającego przekazywane z zachowaniem formy pisemnej należy kierować na adres Zamawiającego podany w rozdziale I SIWZ.
3) Oświadczenia, wnioski, zawiadomienia inne informacje oraz pytania kierowane do Zamawiającego przekazywane za pomocą poczty elektronicznej należy kierować na adres poczty elektronicznej Zamawiającego: zp@szpitalpediatryczny.pl.
Zamawiający zwraca się z prośbą, aby zapytania przesłane faksem zostały również przesłane drogą elektroniczną w wersji edytowalnej.
Każda ze stron na żądanie drugiej strony niezwłocznie potwierdza fakt otrzymania oświadczeń, wniosków, zawiadomień oraz informacji przekazanych za pomocą faksu lub przy użyciu środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną.
|
Okreslenie warunkow |
Wykonawca winien posiadać aktualną decyzję właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, stwierdzającego, ze zakład, w którym będą przygotowywane posiłki przeznaczone dla pacjentów spełnia konieczne wymagania niezbędne do zapewnienia higieny i właściwej jakości zdrowotnej w zakresie produkcji posiłków oraz usług cateringowych, zezwalającej na prowadzenie w/w działalności oraz aktualnej decyzji właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, o spełnieniu przez środek transportu żywności wymogów higieniczno - sanitarnych.
|
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow |
Wykonawca winien posiadać ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na sumę w wysokości co najmniej 250000,00 zł (słownie: dwieście pięćdziesiąt tysięcy złotych 00/100) i opłacił z tego tytułu należna składkę.
|
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow |
a) Wykonawca winien posiadać doświadczenie w zakresie wykonania usług o podobnym charakterze, polegających na przygotowywaniu i dostarczaniu posiłków składających się minimum ze śniadania, obiadu i kolacji, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonywania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, określających czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami o których mowa są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy. W przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert. Dla Zamawiającego warunkiem wystarczającym będzie wykazanie wykonania w w/w okresie co najmniej 2 usług polegających na przygotowywaniu i dostarczaniu posiłków składających się minimum ze śniadania, obiadu i kolacji na kwotę nie niższą niż 250000,00 zł brutto (słownie: dwieście pięćdziesiąt tysięcy złotych 00/100) – załącznik nr 4 do SIWZ, potwierdzonych stosownymi dokumentami, że zostały/są wykonywane należycie. b) Wykonawca/y złoży/ą oświadczenie, że w okresie realizacji zamówienia będą mieć zatrudnionego minimum 1 wykwalifikowanego dietetyka ustalającego diety dla dzieci, a także, że w momencie podpisania umowy dostarczą dokumenty potwierdzające kwalifikacje wyżej wymienionej osoby oraz, iż w danym okresie będzie dysponował przynajmniej 1 samochodem posiadającym decyzję właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, o spełnieniu przez środek transportu żywności wymogów higieniczno – sanitarnych - załącznik nr 5 do SIWZ
|
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia |
1
|
Zakresie warunkow udzialu |
a) Aktualna decyzję właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, stwierdzającego, ze zakład, w którym będą przygotowywane posiłki przeznaczone dla pacjentów spełnia konieczne wymagania niezbędne do zapewnienia higieny i właściwej jakości zdrowotnej w zakresie produkcji posiłków oraz usług cateringowych, zezwalającej na prowadzenie w/w działalności oraz aktualnej decyzji właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, o spełnieniu przez środek transportu żywności wymogów higieniczno - sanitarnych. b) Kserokopia dokumentu ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na sumę w wysokości co najmniej 250000,00 zł (słownie: dwieście pięćdziesiat tysięcy złotych 00/100) wraz z dowodem opłacenia z tego tytułu należnej składki. c) Wykaz wykonanych usług o podobnym charakterze, polegających na przygotowywaniu i dostarczaniu posiłków składających się minimum ze śniadania, obiadu i kolacji, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonywania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, określających czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami o których mowa są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy. W przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert.. Dla Zamawiającego warunkiem wystarczającym będzie wykazanie wykonania w w/w okresie co najmniej 2 usług polegających na przygotowywaniu i dostarczaniu posiłków składających się minimum ze śniadania, obiadu i kolacji na kwotę nie niższą niż 250000,00 zł brutto (słownie: dwieście pięćdziesiąt tysięcy złotych 00/100) – załącznik nr 4 do SIWZ, potwierdzonych stosownymi dokumentami, że zostały, są wykonywane należycie. d) Oświadczenie, że w okresie realizacji zamówienia będą mieć zatrudnionego minimum 1 wykwalifikowanego dietetyka ustalającego diety dla dzieci , a także, że w momencie podpisania umowy dostarczą dokumenty potwierdzające kwalifikacje wyżej wymienionej osoby oraz, iż w danym okresie będzie dysponował przynajmniej 1 samochodem posiadającym decyzję właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, o spełnieniu przez środek transportu żywności wymogów higieniczno – sanitarnych - załącznik nr 5 do SIWZ
|
Inne dokumenty niewymienione |
1) W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenia zamówienia z powodu okoliczności, o których mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy, Wykonawcy w terminie 3 dni od zamieszczenia na stronie internetowej Zamawiającego informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5, przekazują (bez wezwania) zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w ust. art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że istniejące między nimi powiązania nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. 2) Zał. nr 1 do SWIZ formularz ofertowy. 3) Propozycja jadłospisu (programu żywienia) na min. 10 dni z uwzględnieniem sezonowości – 4 jadłospisy, na 4 pory roku – wiosnę, lato, jesień, zimę, oraz w każdym z nich poda nakład surowcowy na jednego pacjenta do każdego posiłku dla diety podstawowej i opracuje go zgodnie z § 19 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz. 29) 4) Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów, musi udowodnić zamawiającemu, że realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów, w szczególności przedstawiając zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia – dokument ten (np. zobowiązanie) należy złożyć zgodne z Załącznikiem nr 6 do SIWZ wraz z ofertą. W celu oceny, czy Wykonawca polegając na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów na zasadach określonych w art. 22 a ustawy Pzp, będzie dysponował niezbędnymi zasobami stopniu umożliwiającym należyte wykonanie zamówienia publicznego oraz oceny, czy stosunek łączący wykonawcę z tymi podmiotami gwarantuje rzeczywisty dostęp do ich zasobów, Zamawiający, jeżeli nie wynika to z dokumentu, o którym mowa w pkt. 4 zażąda dokumentów, które określają w szczególności: 1)zakresu dostępnych wykonawcy zasobów innego podmiotu; 2)sposobu wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia publicznego; 3)zakresu i okres udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia publicznego; 4)czy podmiot, na zdolnościach którego wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia ,zrealizuje usługi, których wskazane zdolności dotyczą. Dokumenty i oświadczenia na potwierdzenie braku podstaw wykluczenia i spełnianie warunków udziału w postępowaniu składane są w formie przewidzianej w rozporządzeniu Ministra Rozwoju z dnia 26 lipca 2016 w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy w postępowaniu o udzielenie zamówienia (Dz. U z 2016r. poz. 1126). 5) Wymagania, jakie musi spełniać oferta składana przez Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia (dwa lub więcej podmiotów np. konsorcja): a)każdy z Wykonawców oddzielnie musi złożyć oświadczenia zgodne z zał. nr 2 i nr 3 do SIWZ, b)oferta musi być podpisana w taki sposób, aby prawnie zobowiązywała wszystkich Wykonawców występujących wspólnie; c)Wykonawcy występujący wspólnie ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia lub do reprezentowania ich w postępowaniu oraz zawarcia umowy; d) wszelka korespondencja oraz rozliczenia dokonywane będą wyłącznie z podmiotem występującym jako reprezentant pozostałych. e) W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, składa każdy z Wykonawców 6) Ilekroć w SIWZ, a także w załącznikach do SIWZ występuje wymóg podpisywania dokumentów lub oświadczeń lub też potwierdzania dokumentów za zgodność z oryginałem, należy przez to rozumieć, że oświadczenia i dokumenty te powinny być opatrzone podpisem (podpisami) osoby (osób) uprawnionej (uprawnionych) do reprezentowania wykonawcy/podmiotu na zasobach lub sytuacji, którego wykonawca polega, zgodnie z zasadami reprezentacji wskazanymi we właściwym rejestrze lub osobę (osoby) upoważnioną do reprezentowania wykonawcy/podmiotu na zasadach lub sytuacji, którego wykonawca polega na podstawie pełnomocnictwa. Pełnomocnictwo w formie oryginału lub kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem przez notariusza należy dołączyć do oferty.
|
Tryb udzielenia zamowienia |
1
|
Zastosowanie procedury pzp |
1
|
Zmiana umowy |
1
|
Zmiana umowy tekst |
Należy wskazać zakres, charakter zmian oraz warunki wprowadzenia zmian:
Zmiany umowy zostały określone w rozdz. XVI SIWZ oraz w zał. nr 7 - wzór umowy. 1. Dopuszcza się zmiany treści umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, za obopólną zgodą stron, w przypadku, gdy zostaną spełnione łącznie następujące warunki: a) konieczność zmiany umowy spowodowana jest okolicznościami, których zamawiający, działając z należytą starannością, nie mógł przewidzieć, b) wartość zmiany nie przekracza 50% wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie. 2. Dopuszcza się zmianę treści umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, w zakresie dotyczącym: a) zmiany adresu/siedziby Zamawiającego/Wykonawcy, b) Wykonawcy – w przypadku połączenia, podziału, przekształcenia, upadłości, restrukturyzacji lub nabycia dotychczasowego wykonawcy lub jego przedsiębiorstwa, o ile nowy wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu, nie zachodzą wobec niego podstawy wykluczenia oraz nie pociąga to za sobą innych istotnych zmian umowy, c) Wykonawcy – w przypadku przejęcia przez Zamawiającego zobowiązań Wykonawcy względem jego podwykonawców, d) zadeklarowania przez Wykonawcę realizacji zamówienia przy pomocy podwykonawców i/lub zmiany zakresu usług/ zadań, które Wykonawca powierzy do wykonania podwykonawcom, e) zmiany danych, które mogą wpływać na wystawianie i obieg faktur oraz ich księgowanie i rozliczanie dla celów podatkowych, takich jak nazwa firmy, numer konta, numer NIP, f) zmiany stawki podatku VAT i w związku z tym zmiany cen jednostkowych brutto - tylko w przypadku wystąpienia urzędowej zmiany stawki podatku VAT, zaistniałej po dacie zawarcia umowy. 3. Umotywowany wniosek wykonawcy o zmianę treści umowy w zakresie określonym niniejszym paragrafem winien być zgłoszony zamawiającemu co najmniej na 7 dni przed upływem terminu wykonania przedmiotu umowy. 4. Wszelkie zmiany i uzupełnienia treści niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem ich nieważności.
|
IV 6 1 sposob udostepniania |
Informacje zawarte w ofercie stanowiące tajemnicę przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisów ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, co do których wykonawca, nie później niż w terminie składania ofert zastrzegł, że nie mogą być udostępnione oraz wykazał, iż zastrzeżone informacje stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa, muszą być oznaczone klauzulą: NIE UDOSTĘPNIAĆ INFORMACJE STANOWIĄ TAJEMNICĘ PRZEDSIĘBIORSTWA W ROZUMIENIU ART. 11 UST. 4 USTAWY O ZWALCZANIU NIEUCZCIWEJ KONKURENCJI (t. j. Dz. U. z 2003r., Nr 153, poz. 1503 z póź. zm.) i powinny być odrębną częścią, niezłączoną z ofertą w sposób trwały. Wykonawca nie może zastrzec informacji, o których mowa w art. 86 ust. 4 ustawy PZP. Zastrzeżenie informacji, które nie stanowią tajemnicy przedsiębiorstwa w rozumieniu ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji będzie traktowane, jako bezskuteczne i skutkować będzie zgodnie z uchwałą SN z 20 października 2005 (sygn. III CZP 74/05) ich odtajnieniem
|
IV 4 4 data |
2018-02-02T00:00:00+01:00
|
IV 4 4 godzina |
08:30
|
IV 4 4 jezyki |
język polski
|
IV 4 5 okres |
30
|