1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa z podziałem na części:
1) Część I - mięso świeże
2) Część II - wędliny świeże wysokiej jakości
3) Część III - mięso drobiowe
2. Przedmiot zamówienia obejmuje:
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zamieszczony w:
Załączniku Nr 1 do niniejszej SIWZ – dotyczy Części I zamówienia;
Załączniku Nr 2 do niniejszej SIWZ – dotyczy Części II zamówienia;
Załączniku Nr 3 do niniejszej SIWZ – dotyczy Części III zamówienia;
3. Warunki realizacji przedmiotu zamówienia:
Dostarczany towar musi być:
1) świeży, niemrożony, pierwszej jakości, spełniający polskie normy,
2) prawidłowo opakowany, w przykrytych pojemnikach (pojemniki plastikowe, czyste, bez nieprzyjemnych zapachów, przeznaczone tylko dla jednego asortymentu towaru ujętego w Wykazie Asortymentu (Załącznik nr 1 i/lub nr 2 i/lub Nr 3 do SIWZ)),
3) towar powinien być oznakowany widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniu – tym samym dla każdorazowej całej dostawy danego asortymentu – zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia ujętym w Wykazie Asortymentu, stanowiącym Załącznik nr 1 i/lub Załącznik Nr 2 i/lub Załącznik nr 3 do SIWZ.
4) towar winien być ułożony w opakowaniu w sposób nie powodujący deformacji i zapewniający estetyczny wygląd wyrobu,
5) wolny od wad uniemożliwiających ich spożycie,
6) przebadany przez placówkę weterynaryjną,
7) produkowany oraz dostarczany z zachowaniem wymogów organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej oraz wdrożonego przez Wykonawcę systemu HACCP,
8) tożsamy ze wskazanym w ofercie.
4. Dodatkowe informacje dotyczące wykonania przedmiotu zamówienia:
1) przedmiot zamówienia będzie pochodził z bieżącej produkcji i z tej samej partii oraz winien być wytwarzany zgodnie z zasadami GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i obowiązującymi przepisami,
w szczególności:
a) powinien spełniać wymogi Polskiej Normy określone w Ustawie z 25 sierpnia 2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz zgodny z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych środków spożywczych;
5. Wykonawca zobowiązuje się do:
1) zachowania odpowiednich warunków transportu dostarczanych towarów - zapewnienia specjalistycznego środka transportu odpowiedniego dla przewożonych produktów objętych zamówieniem i zgodnie z obowiązującymi przepisami, pod rygorem nieprzyjęcia dostawy przez Zamawiającego,
2) osoba dostarczająca towar ma obowiązek posiadać aktualne orzeczenie lekarskie z badania do celów sanitarno - epidemiologicznych,
3) wraz z każdorazową dostawą towaru Wykonawca ma obowiązek dołączyć Handlowy Dokument Identyfikacyjny,
4) w przypadku towarów dostarczanych w opakowaniach, dostarczenia zamówionej ilości towaru netto, tj. nie wliczenia wagi opakowania np. kartony, sznurki, folie oraz siatki, w wagę zamówionego towaru,
5) odbioru pustych opakowań zbiorczych (nie dotyczy opakowań indywidualnych produktu)
po dostarczonym do siedziby Zamawiającego towarze co najmniej 1 raz w tygodniu.
6. Zamawiający wymaga aby Wykonawca:
1) dokonywał nieodpłatnego użyczenia pojemników przy każdorazowej dostawie towaru do siedziby Zamawiającego - na okres do następnej dostawy,
2) dostawy towaru będą realizowane w godzinach – od 7.00 do 8.00 od poniedziałku do piątku, następnego dnia roboczego po dniu otrzymaniu pisemnego zamówienia (mail; fax) – do godziny 11.00, a jeżeli zgłoszenie wpłynęło do Wykonawcy po godz. 11.00 – dostawa nastąpi w następnym dniu roboczym - do godziny 13:00. Wykonawca zobowiązany jest utrzymywać w stałej gotowości do odbioru faks oraz skrzynkę poczty elektronicznej,
3) dostawy będą realizowane sukcesywnie, w cenach określonych w Wykazie Asortymentu stanowiącym Załącznik nr 1 i/lub Załącznik nr 2 i /lub Załącznik nr 3 do SIWZ,
4) w razie stwierdzenia niedoborów ilościowych lub wad (dotyczy to jakości, świeżości, terminu przydatności do spożycia, zmiany ilości produktu lub niezgodności asortymentu) w dostarczonej partii towaru Zamawiający zgłosi ten fakt Wykonawcy, a Wykonawca uzupełni niedobory ilościowe lub wymieni wadliwą partię towaru na wolną od wad w następujących terminach:
a) w dniu otrzymania zgłoszenia do godziny 17:00 – jeśli zgłoszenie, o którym mowa powyżej, wpłynęło do godz. 13:00,
b) w następnym dniu roboczym w godzinach 8:00 – 11:00 – jeśli zgłoszenie, o którym mowa powyżej, wpłynęło po godz. 13:00.
7. Miejscem dostawy i wniesienia przez pracowników Wykonawcy zamawianego towaru jest siedziba Zamawiającego – DOM POMOCY SPOŁECZNEJ IM. L.A. HELCÓW – KRAKÓW, UL. HELCLÓW 2 – Magazyn Żywnościowy - piwnica.
8. Towar będzie dostarczany do siedziby Zamawiającego transportem i na koszt Wykonawcy.
9. U w a g a :
W przypadku dostarczenia przez Wykonawcę towaru, który zdaniem Zamawiającego nie spełnia warunków określonych w opisie przedmiotu zamówienia ujętego w Załączniku Nr 1 i/lub Załączniku Nr 2 do SIWZ i/lub Załączniku Nr 3 Zamawiający zastrzega sobie prawo pisemnego zwracania się do organów urzędowej kontroli żywności, określonych w obowiązujących przepisach, o przeprowadzanie kontroli dostarczonego przez Wykonawcę towaru.
Kontrola dokonywana będzie na koszt Wykonawcy. Wykonawca wyraża zgodę na potrącanie kosztów przeprowadzanej kontroli zgodnie z zapisami określonymi we wzorze Umowy stanowiącym Załącznik Nr 4 do SIWZ.
10. W przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego w okresie obowiązywania Umowy mniejszych potrzeb w zakresie ilości zamawianych produktów niż określone w Wykazie Asortymentu stanowiącym Załącznik nr 1 i/lub Załącznik Nr 2 i/lub Załączniku Nr 3 do SIWZ, Zamawiający ma prawo do zmniejszenia ilości zamawianego towaru w stosunku do wartości określonych w Wykazie Asortymentu, o którym mowa powyżej, bez jakichkolwiek konsekwencji prawnych; w takim wypadku stosowne zmiany w treści Umowy, dotyczące zmiany wysokości wynagrodzenia umownego brutto określonego w § 4 ust. 1 Umowy, zostaną wprowadzone pisemnym aneksem do Umowy w trybie przewidzianym w § 11 ust. 2 wzoru Umowy.
11. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości poszczególnych pozycji zamawianego towaru, wyszczególnionego w Wykazie Asortymentu - stanowiącym Załącznik Nr 1 i/lub Załącznik Nr 2 i/lub Załączniku Nr 3 do SIWZ, do wysokości wynagrodzenia umownego brutto, określonego w § 4 ust. 1 wzoru Umowy, stosownie do potrzeb Zamawiającego stwierdzonych w trakcie okresu obowiązywania Umowy, przy zachowaniu następujących warunków:
1) zmiany wynikają z potrzeb Zamawiającego, których – w odniesieniu do poszczególnych pozycji asortymentu – Zamawiający nie mógł dokładnie określić w chwili zawarcia Umowy,
2) zmiany następują w obrębie Części przedmiotu zamówienia określonego w Wykazie Asortymentu (Załącznik nr 1 i/lub Nr 2 i/lub Załączniku Nr 3 do SIWZ),
3) zmiany nie powodują przekroczenia maksymalnej wartości wynagrodzenia umownego brutto.
12. W przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego w okresie obowiązywania Umowy mniejszych potrzeb w zakresie ilości zamawianych produktów niż określone w Wykazie Asortymentu (Załącznik nr 1 i /lub Załącznik Nr 2 i/lub Załączniku Nr 3 do SIWZ), Zamawiający ma prawo do wydłużenia okresu realizacji przedmiotu Umowy, a co za tym idzie wydłużenia okresu jej obowiązywania, o którym mowa w § 2 ust. 1 wzoru Umowy stanowiącego Załącznik Nr 4 do SIWZ); w takim wypadku stosowne zmiany w treści Umowy, dotyczące zmiany okresu jej obowiązywania, zostaną wprowadzone pisemnym aneksem w trybie przewidzianym w § 11 ust. 2 wzoru Umowy.
|
GuidZP400 |
c7813084-4542-4123-8849-3849735c6b5a
|
Biuletyn |
575043-N-2019
|
Zamawiajacy nazwa |
Dom Pomocy Społecznej im. L. A. Helclów
|
Regon |
00029317200000
|
Zamawiajacy adres ulica |
Helclów
|
Zamawiajacy adres numer domu |
2
|
Zamawiajacy miejscowosc |
Kraków
|
Zamawiajacy kod pocztowy |
31-148
|
Zamawiajacy panstwo |
Polska
|
Zamawiajacy wojewodztwo |
małopolskie
|
Zamawiajacy telefon |
12 634 42 55 ,
|
Zamawiajacy fax |
12 633 08 28
|
Zamawiajacy email |
sekretariat@dpshelclow.pl,
|
Adres strony url |
www.dpshelclow.pl
|
Zamieszczanie obowiazkowe |
1
|
Ogloszenie dotyczy |
1
|
Czy finansowane z unii |
2
|
Czy ubiegac zaklady pracy |
2
|
Minimalny procent zatrudnienia |
0%
|
Rodzaj zamawiajacego |
2
|
Czy dostep dokumentow zamowienia |
1
|
Dostep dokumentow zamowienia |
www.dpshelclow.pl
|
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja |
1
|
Zamieszczona bedzie specyfikacja |
www.dpshelclow.pl
|
Czy wymagane przeslanie ofert |
1
|
Wymagane przeslanie ofert inny |
Ofertę należy złożyć w formie pisemnej w postaci papierowej w trwale zamkniętej kopercie lub opakowaniu za pośrednictwem operatora pocztowego; osobiście lub za pośrednictwem posłańca.
|
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres |
Dom Pomocy Społecznej im. L. i A. Helclów, 31-148 Kraków, ul. Helclów 2.
|
Nazwa nadana zamowieniu |
Sukcesywna dostawa mięsa świeżego, wędlin oraz mięsa drobiowego dla Domu Pomocy Społecznej im. L. i A. Helclów w Krakowie.
|
Numer referencyjny |
DO.271.1.9.2019
|
Rodzaj zamowienia |
1
|
Czy podzielone na czesci |
1
|
Okreslenie przedmiotu |
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa z podziałem na części:
1) Część I - mięso świeże
2) Część II - wędliny świeże wysokiej jakości
3) Część III - mięso drobiowe
2. Przedmiot zamówienia obejmuje:
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zamieszczony w:
Załączniku Nr 1 do niniejszej SIWZ – dotyczy Części I zamówienia;
Załączniku Nr 2 do niniejszej SIWZ – dotyczy Części II zamówienia;
Załączniku Nr 3 do niniejszej SIWZ – dotyczy Części III zamówienia;
3. Warunki realizacji przedmiotu zamówienia:
Dostarczany towar musi być:
1) świeży, niemrożony, pierwszej jakości, spełniający polskie normy,
2) prawidłowo opakowany, w przykrytych pojemnikach (pojemniki plastikowe, czyste, bez nieprzyjemnych zapachów, przeznaczone tylko dla jednego asortymentu towaru ujętego w Wykazie Asortymentu (Załącznik nr 1 i/lub nr 2 i/lub Nr 3 do SIWZ)),
3) towar powinien być oznakowany widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniu – tym samym dla każdorazowej całej dostawy danego asortymentu – zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia ujętym w Wykazie Asortymentu, stanowiącym Załącznik nr 1 i/lub Załącznik Nr 2 i/lub Załącznik nr 3 do SIWZ.
4) towar winien być ułożony w opakowaniu w sposób nie powodujący deformacji i zapewniający estetyczny wygląd wyrobu,
5) wolny od wad uniemożliwiających ich spożycie,
6) przebadany przez placówkę weterynaryjną,
7) produkowany oraz dostarczany z zachowaniem wymogów organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej oraz wdrożonego przez Wykonawcę systemu HACCP,
8) tożsamy ze wskazanym w ofercie.
4. Dodatkowe informacje dotyczące wykonania przedmiotu zamówienia:
1) przedmiot zamówienia będzie pochodził z bieżącej produkcji i z tej samej partii oraz winien być wytwarzany zgodnie z zasadami GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i obowiązującymi przepisami,
w szczególności:
a) powinien spełniać wymogi Polskiej Normy określone w Ustawie z 25 sierpnia 2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz zgodny z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych środków spożywczych;
5. Wykonawca zobowiązuje się do:
1) zachowania odpowiednich warunków transportu dostarczanych towarów - zapewnienia specjalistycznego środka transportu odpowiedniego dla przewożonych produktów objętych zamówieniem i zgodnie z obowiązującymi przepisami, pod rygorem nieprzyjęcia dostawy przez Zamawiającego,
2) osoba dostarczająca towar ma obowiązek posiadać aktualne orzeczenie lekarskie z badania do celów sanitarno - epidemiologicznych,
3) wraz z każdorazową dostawą towaru Wykonawca ma obowiązek dołączyć Handlowy Dokument Identyfikacyjny,
4) w przypadku towarów dostarczanych w opakowaniach, dostarczenia zamówionej ilości towaru netto, tj. nie wliczenia wagi opakowania np. kartony, sznurki, folie oraz siatki, w wagę zamówionego towaru,
5) odbioru pustych opakowań zbiorczych (nie dotyczy opakowań indywidualnych produktu)
po dostarczonym do siedziby Zamawiającego towarze co najmniej 1 raz w tygodniu.
6. Zamawiający wymaga aby Wykonawca:
1) dokonywał nieodpłatnego użyczenia pojemników przy każdorazowej dostawie towaru do siedziby Zamawiającego - na okres do następnej dostawy,
2) dostawy towaru będą realizowane w godzinach – od 7.00 do 8.00 od poniedziałku do piątku, następnego dnia roboczego po dniu otrzymaniu pisemnego zamówienia (mail; fax) – do godziny 11.00, a jeżeli zgłoszenie wpłynęło do Wykonawcy po godz. 11.00 – dostawa nastąpi w następnym dniu roboczym - do godziny 13:00. Wykonawca zobowiązany jest utrzymywać w stałej gotowości do odbioru faks oraz skrzynkę poczty elektronicznej,
3) dostawy będą realizowane sukcesywnie, w cenach określonych w Wykazie Asortymentu stanowiącym Załącznik nr 1 i/lub Załącznik nr 2 i /lub Załącznik nr 3 do SIWZ,
4) w razie stwierdzenia niedoborów ilościowych lub wad (dotyczy to jakości, świeżości, terminu przydatności do spożycia, zmiany ilości produktu lub niezgodności asortymentu) w dostarczonej partii towaru Zamawiający zgłosi ten fakt Wykonawcy, a Wykonawca uzupełni niedobory ilościowe lub wymieni wadliwą partię towaru na wolną od wad w następujących terminach:
a) w dniu otrzymania zgłoszenia do godziny 17:00 – jeśli zgłoszenie, o którym mowa powyżej, wpłynęło do godz. 13:00,
b) w następnym dniu roboczym w godzinach 8:00 – 11:00 – jeśli zgłoszenie, o którym mowa powyżej, wpłynęło po godz. 13:00.
7. Miejscem dostawy i wniesienia przez pracowników Wykonawcy zamawianego towaru jest siedziba Zamawiającego – DOM POMOCY SPOŁECZNEJ IM. L.A. HELCÓW – KRAKÓW, UL. HELCLÓW 2 – Magazyn Żywnościowy - piwnica.
8. Towar będzie dostarczany do siedziby Zamawiającego transportem i na koszt Wykonawcy.
9. U w a g a :
W przypadku dostarczenia przez Wykonawcę towaru, który zdaniem Zamawiającego nie spełnia warunków określonych w opisie przedmiotu zamówienia ujętego w Załączniku Nr 1 i/lub Załączniku Nr 2 do SIWZ i/lub Załączniku Nr 3 Zamawiający zastrzega sobie prawo pisemnego zwracania się do organów urzędowej kontroli żywności, określonych w obowiązujących przepisach, o przeprowadzanie kontroli dostarczonego przez Wykonawcę towaru.
Kontrola dokonywana będzie na koszt Wykonawcy. Wykonawca wyraża zgodę na potrącanie kosztów przeprowadzanej kontroli zgodnie z zapisami określonymi we wzorze Umowy stanowiącym Załącznik Nr 4 do SIWZ.
10. W przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego w okresie obowiązywania Umowy mniejszych potrzeb w zakresie ilości zamawianych produktów niż określone w Wykazie Asortymentu stanowiącym Załącznik nr 1 i/lub Załącznik Nr 2 i/lub Załączniku Nr 3 do SIWZ, Zamawiający ma prawo do zmniejszenia ilości zamawianego towaru w stosunku do wartości określonych w Wykazie Asortymentu, o którym mowa powyżej, bez jakichkolwiek konsekwencji prawnych; w takim wypadku stosowne zmiany w treści Umowy, dotyczące zmiany wysokości wynagrodzenia umownego brutto określonego w § 4 ust. 1 Umowy, zostaną wprowadzone pisemnym aneksem do Umowy w trybie przewidzianym w § 11 ust. 2 wzoru Umowy.
11. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości poszczególnych pozycji zamawianego towaru, wyszczególnionego w Wykazie Asortymentu - stanowiącym Załącznik Nr 1 i/lub Załącznik Nr 2 i/lub Załączniku Nr 3 do SIWZ, do wysokości wynagrodzenia umownego brutto, określonego w § 4 ust. 1 wzoru Umowy, stosownie do potrzeb Zamawiającego stwierdzonych w trakcie okresu obowiązywania Umowy, przy zachowaniu następujących warunków:
1) zmiany wynikają z potrzeb Zamawiającego, których – w odniesieniu do poszczególnych pozycji asortymentu – Zamawiający nie mógł dokładnie określić w chwili zawarcia Umowy,
2) zmiany następują w obrębie Części przedmiotu zamówienia określonego w Wykazie Asortymentu (Załącznik nr 1 i/lub Nr 2 i/lub Załączniku Nr 3 do SIWZ),
3) zmiany nie powodują przekroczenia maksymalnej wartości wynagrodzenia umownego brutto.
12. W przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego w okresie obowiązywania Umowy mniejszych potrzeb w zakresie ilości zamawianych produktów niż określone w Wykazie Asortymentu (Załącznik nr 1 i /lub Załącznik Nr 2 i/lub Załączniku Nr 3 do SIWZ), Zamawiający ma prawo do wydłużenia okresu realizacji przedmiotu Umowy, a co za tym idzie wydłużenia okresu jej obowiązywania, o którym mowa w § 2 ust. 1 wzoru Umowy stanowiącego Załącznik Nr 4 do SIWZ); w takim wypadku stosowne zmiany w treści Umowy, dotyczące zmiany okresu jej obowiązywania, zostaną wprowadzone pisemnym aneksem w trybie przewidzianym w § 11 ust. 2 wzoru Umowy.
|
Cpv glowny przedmiot |
15100000-9
|
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc |
0,00
|
Czy przewiduje udzielenie zamowien 67 |
1
|
Informacje na temat katalogow |
Część I - mięso świeże oraz Część II - wędliny świeże wysokiej jakości - termin realizacji od 02 września 2019 r. do 31 grudnia 2020 r. Część III - mięso drobiowe - termin realizacji od 16 sierpnia 2019 r. do 31 grudnia 2020 r.
|
Okreslenie warunkow |
Zamawiający nie stawia warunku w tym zakresie.
|
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow |
Zamawiający nie stawia warunku w tym zakresie.
|
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow |
O udzielenie zamówienia może ubiegać się Wykonawca, który:
1) wykaże, że posiada niezbędną wiedzą i doświadczenie, tj.
w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, zrealizował co najmniej jedną dostawę (Umowę) odpowiadającą swoim rodzajem dostawom stanowiącym przedmiot zamówienia, na kwotę nie mniejszą niż:
a) Część I – mięso świeże: 40 000,00 zł brutto (słownie: czterdzieści tysięcy złotych) (Załącznik nr 9 do SIWZ)
b) Część II – wędliny świeże wysokiej jakości: 70 000,00 zł brutto (słownie: siedemdziesiąt tysięcy złotych) (Załącznik nr 9 do SIWZ)
c) Część III – mięso drobiowe: 40 000,00 zł brutto (słownie: czterdzieści tysięcy złotych) (Załącznik nr 9 do SIWZ)
oraz potwierdził, że dostawa (Umowa) została wykonana lub jest wykonywana należycie.
2) wykaże, że posiada:
a) Dokument poświadczający wprowadzenie przez Wykonawcę systemu HACCP – wydany przez niezależny podmiot posiadający akredytację do poświadczenia w ww. zakresie
lub
dokument właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCAP. Przedłożony dokument winien potwierdzać, że Wykonawca wdrożył oraz stosuje zasady systemu HACCP.
b) Decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego dla środka transportu zezwalającą na przewóz mięsa świeżego (Część I) i/lub wędlin świeżych wysokiej jakości (Część II) i/lub mięsa drobiowego (Część III).
3. Warunek udziału w postępowaniu dotyczący niezbędnej wiedzy i doświadczenia, musi być spełniony:
1) przez Wykonawcę samodzielnie, lub
2) przez minimum jeden podmiot udostępniający wiedzę i doświadczenie (podwykonawcę) samodzielnie,
a w przypadku podmiotów występujących wspólnie, samodzielnie przez minimum jednego
z Wykonawców występujących wspólnie.
|
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie |
1
|
Art 24 ust 5 pkt 2 |
1
|
Art 24 ust 5 pkt 4 |
1
|
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia |
1
|
Zakresie warunkow udzialu |
3.1. Dowody określające czy wykonane dostawy podane w „Wykazie wykonywanych przez Wykonawcę dostaw” - stanowiącym Załącznik nr 9 do SIWZ zostały wykonane należycie, w szczególności - informacja o tym, czy dostawy zostały prawidłowo dokonane.
Zamawiający wprowadził warunki udziału zawarte w SIWZ w jej pierwszej części – w Rozdziale V pkt 2.
W celu potwierdzenia spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub kryteriów selekcji dotyczących zdolności technicznej lub zawodowej zamawiający żąda przedstawienia następujących dokumentów:
1) wykazu dostaw wykonywanych przez Wykonawcę w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane z załączeniem dowodów określających czy te dostawy zostały wykonane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy były wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze Wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie Wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert.
Propozycja sposobu przedłożenia w/w dokumentów została zawarta w Załączniku Nr 9 do SIWZ - Wykaz wykonywanych przez Wykonawcę dostaw.
3.2. Dokument poświadczający wprowadzenie przez Wykonawcę systemu HACCP – wydany przez niezależny podmiot posiadający akredytację do poświadczenia w ww. zakresie
lub
dokument właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub organu Inspekcji Weterynaryjnej
o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCAP. Przedłożony dokument winien potwierdzać, że Wykonawca wdrożył oraz stosuje zasady systemu HACCP.
3.3. Decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego dla środka transportu zezwalającą na przewóz mięsa świeżego (Część I) i/lub wędlin świeżych wysokiej jakości (Część II) i/lub mięsa drobiowego (Część III).
3.4. Dotyczy tylko Części II – wędliny świeże wysokiej jakości:
Dokumenty (dokumenty producenta, etykiety, kopie lub wydrukowane fotografie etykiet) zawierające informacje na temat składu danego towaru wyspecyfikowanego w Wykazie Asortymentu (Załącznik Nr 2 do SIWZ) - potwierdzające, że oferowane towary odpowiadają pod względem gramatury i składu wymaganiom określonym przez Zamawiającego (żądanie Zamawiającego, może odnosić się do wszystkich lub wybranych towarów ujętych w ofercie Wykonawcy).
3.5. Dokumenty ujęte w punkcie 3.1. ppkt 1) i/lub pkt 3.2. i/lub pkt 3.3. składa (jeżeli dotyczy):
podmiot, na którego zasoby powołuje się Wykonawca w celu spełnienia warunków udziału w postępowaniu.
|
Inne dokumenty niewymienione |
1. Pisemne Zobowiązanie innego podmiotu na zasobach którego polega Wykonawca, do oddania do dyspozycji Wykonawcy niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia (jeżeli dotyczy).
2. Dowód wniesienia wadium wraz ze wskazaniem rachunku bankowego, na który Zamawiający winien zwrócić wadium (w przypadku wniesienia wadium w pieniądzu).
3. Formularz oferty wraz z załącznikiem – według wzoru stanowiącego Załącznik nr 8 do SIWZ, wypełniony i podpisany przez osoby upoważnione do reprezentowania Wykonawcy. Do Oferty należy dołączyć uzupełniony Załącznik Nr 1 i/lub Załącznik Nr 2 i/lub Załącznik Nr 3 do SIWZ - Wykaz Asortymentu.
4. Pełnomocnictwo złożone w formie oryginału lub kopii poświadczonej notarialnie (jeżeli dotyczy).
a) w przypadku podpisywania oferty przez osoby nie wymienione w odpisie z właściwego rejestru – pełnomocnictwo do podpisania oferty lub podpisania oferty i zawarcia Umowy;
b) w przypadku podmiotów występujących wspólnie pełnomocnictwo podpisane przez upoważnionych przedstawicieli każdego z podmiotów występujących wspólnie, do reprezentowania w postępowaniu (zgodnie z art. 23 ustawy Pzp).
5. Oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej.
Wykonawca składa powyższe Oświadczenie po upublicznieniu Informacji po otwarciu ofert (zgodnie z art. 86 ust. 5 ustawy Pzp). Wzór oświadczenia stanowi Załącznik nr 7 do SIWZ.
Ww. Oświadczenie nie będzie wymagane w przypadku złożenia w prowadzonym postępowaniu tylko jednej Oferty.
|
Czy wadium |
1
|
Wadium |
1. Zamawiający żąda od każdego z Wykonawców wniesienia wadium (zgodnie z art. 45 ustawy Pzp.)
2. Wykonawca przed upływem terminu składania ofert określonym w niniejszej SIWZ, zobowiązany jest wnieść wadium w wysokości zł brutto:
I część - 1 700,00 zł (słownie: jeden tysiąc siedemset złotych).
II część - 2 700,00 zł (słownie: dwa tysiące siedemset złotych).
III część - 1 600,00 zł (słownie: jeden tysiąc sześćset złotych)
Zamawiający informuje, że Wykonawca może dokonać wpłaty na każdą część osobno. Zamawiający dopuszcza wpłatę jednego łącznego wadium na łączną sumę wszystkich części, których dotyczy oferta.
3. Wadium może być wnoszone w:
1) pieniądzu - przelewem wpłacane na rachunek bankowy wskazany przez Zamawiającego
PKO BP SA Depozyty nr 85102028920000550205898608
Tytułem „Wadium – przetarg nieograniczony: Sukcesywna dostawa mięsa świeżego, wędlin oraz mięsa drobiowego dla Domu Pomocy Społecznej im. Ludwika i Anny Helclów w Krakowie – Część Nr ….. i/lub …”
tak aby przed upływem terminu składania ofert, wadium znajdowało się na ww. rachunku.
UWAGA: W przypadku wnoszenia wadium na rzecz Wykonawcy przez inny podmiot, w tytule przelewu należy wyraźnie wskazać na rzecz jakiego Wykonawcy wnoszone jest wadium.
2) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej,
z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym,
3) gwarancjach bankowych,
4) gwarancjach ubezpieczeniowych,
5) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia
9 listopada 2000r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.
4. Dopuszczalne jest złożenie wadium w więcej niż jednej formie.
5. Wadium wnoszone w formie gwarancji i poręczeń musi spełniać następujące wymogi:
1) musi być złożone w oryginale i wystawione na Dom Pomocy Społecznej im. L. i A. Helclów,
31-148 Kraków, ul. Helclów 2,
2) musi zawierać w swej treści oświadczenie gwaranta (poręczyciela), w którym zobowiązuje się on do bezwarunkowej wypłaty kwoty wadium na pierwsze żądanie Zamawiającego zawierające oświadczenie, iż zaszła jedna z przesłanek wymienionych w art. 46 ust. 4a i 5 ustawy,
3) w przypadku, gdy Wykonawcy wspólnie ubiegają się o udzielenie zamówienia – musi obejmować zobowiązanie gwaranta (poręczyciela) z tytułu związanych z postępowaniem o udzielenie zamówienia działań lub zaniechań opisanych art. 46 ust. 4a i 5 ustawy każdego z tych wykonawców,
4) okres ważności wadium nie może być krótszy niż okres związania ofertą.
6. Zgodnie z art. 46 ustawy Pzp. Zamawiający zwraca wadium wszystkim Wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, z zastrzeżeniem pkt. 10, 12.
7. Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, Zamawiający zwraca wadium niezwłocznie po zawarciu Umowy w sprawie zamówienia publicznego oraz wniesieniu zabezpieczenia należytego wykonania Umowy, jeżeli jego wniesienia żądano.
8. Zamawiający zwraca niezwłocznie wadium na wniosek Wykonawcy, który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert.
9. Zamawiający żąda ponownego wniesienia wadium przez Wykonawcę, któremu zwrócono wadium na podstawie pkt. 6, jeżeli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca wnosi wadium w terminie określonym przez Zamawiającego.
10. Zamawiający zatrzyma wadium wraz z odsetkami, jeżeli Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie,
o którym mowa w art. 26 ust. 3 i 3a, z przyczyn leżących po jego stronie, nie złożył oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1, oświadczenia, o którym mowa w art. 25a ust. 1, pełnomocnictw lub nie wyraził zgody na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3, co spowodowało brak możliwości wybrania oferty złożonej przez Wykonawcę jako najkorzystniejszej.
11. Jeżeli wadium wniesiono w pieniądzu, Zamawiający zwraca je wraz z odsetkami wynikającymi
z umowy rachunku bankowego, na którym było ono przechowywane, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku bankowego oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek bankowy wskazany przez Wykonawcę. W przypadku niewskazania w ofercie rachunku bankowego, na który należy zwrócić wadium, Zamawiający uzna, że wskazanym rachunkiem bankowym jest rachunek, z którego dokonano przelewu wpłaty wadium.
12. Zamawiający zatrzyma wadium wraz z odsetkami, jeżeli Wykonawca, którego oferta została wybrana:
1) odmówił podpisania Umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych
w ofercie,
2) nie wniósł wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania Umowy,
3) zawarcie Umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy.
|
Zastosowanie procedury pzp |
1
|
Zmiana umowy |
1
|
Zmiana umowy tekst |
1. Zamawiający oświadcza, że przewiduje możliwość wprowadzenia zmian do Umowy na etapie realizacji przedmiotu Umowy, w stosunku do treści Oferty Wykonawcy, stanowiącej Załącznik Nr 1 do Umowy, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, zgodnie z przepisem art. 144 ustawy Pzp, a także
w przypadku wystąpienia co najmniej jednej z wymienionych w niniejszym paragrafie okoliczności oraz określa warunki zmian Umowy w ust. 2-7 niniejszego paragrafu.
2. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany Umowy w przypadku:
1) zmiany regulacji prawnych istotnych dla realizacji przedmiotu Umowy,
2) zmiany wysokości wynagrodzenia Wykonawcy z uwagi na okoliczności określone w § 4 ust. 15, 21
i 23 Umowy,
3) wystąpienia po zawarciu Umowy okoliczności niezależnych od Wykonawcy lub Zamawiającego,
w szczególności spowodowanych działaniem siły wyższej, zdarzeniami losowymi lub powstałych na skutek działań lub zaniechań osób trzecich,
4) zmiany w zakresie podwykonawstwa uregulowanego zapisami § 6 niniejszej Umowy,
5) zmiany zakresu rzeczowego zamówienia, gdy ze względów społecznych lub gospodarczych
w trakcie trwania realizacji przedmiotu Umowy wystąpią okoliczności powodujące, że niecelowym dla Zamawiającego byłoby wykonanie pełnego zakresu przedmiotu zamówienia,
6) wydłużenia okresu obowiązywania Umowy lub zmniejszenia wartości wynagrodzenia umownego brutto określonego w § 4 ust. 1 Umowy, w przypadku gdy do dnia 31 grudnia 2020 roku, Zamawiający nie wykorzysta wartości brutto Umowy, tj. nie złoży zapotrzebowania na dostawy towaru o wartości maksymalnego wynagrodzenia umownego brutto, określonego w § 4 ust. 1 Umowy, z zachowaniem cen jednostkowych z Oferty, o której mowa w § 1 ust. 2 Umowy.
3. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości poszczególnych pozycji zamawianego asortymentu wyszczególnionego w Wykazie Asortymentu – do wysokości wynagrodzenia umownego brutto, określonego w § 4 ust. 1 Umowy, stosownie do potrzeb Zamawiającego stwierdzonych
w trakcie okresu obowiązywania Umowy (zgodnie z zapisami ujętymi w § 4 ust. 22 Umowy) – zmiany w tym zakresie nie stanowią zmiany treści Umowy i nie wymagają zawarcia aneksu.
4. W przypadku, gdy w trakcie realizacji przedmiotu Umowy nastąpi zmiana (zmniejszenie lub zwiększenie) obowiązującej stawki podatku VAT dla towarów objętych przedmiotem Umowy, Strony dopuszczają możliwość zmiany (odpowiednio: zmniejszenia lub zwiększenia) wysokości wynagrodzenia o kwotę równą różnicy w kwocie podatku, jednakże wyłącznie w odniesieniu do części wynagrodzenia za przedmiot Umowy, którego do dnia zmiany stawki podatku VAT jeszcze
nie dostarczono.
5. W przypadku zmiany regulacji prawnych odnoszących się do praw i obowiązków Stron Umowy, wprowadzonych po zawarciu Umowy, wywołujących niezbędną potrzebę zmiany sposobu realizacji Umowy, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany sposobu realizacji Umowy oraz zmiany zakresu przedmiotu Umowy, wysokości wynagrodzenia lub terminu zakończenia realizacji przedmiotu Umowy.
6. Zmiany w rozumieniu przepisu art. 144 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych nie stanowią:
1) zmiany danych związanych z obsługą organizacyjno-administracyjną niniejszej Umowy,
2) zmiany osób wskazanych w Umowie i danych kontaktowych Zamawiającego i Wykonawcy.
O wystąpieniu zmian w powyższym zakresie właściwa Strona zawiadamia pisemnie drugą Stronę Umowy. Powyższe zmiany nie wymagają wprowadzenia aneksem do Umowy.
7. Wszystkie powyższe postanowienia stanowią katalog zmian, na które Zamawiający może wyrazić zgodę. Nie stanowią one jednocześnie zobowiązania Zamawiającego do wyrażenia takiej zgody.
|
IV 4 4 data |
2019-07-25T00:00:00+02:00
|
IV 4 4 godzina |
08:30
|
IV 4 4 jezyki |
polski
|
IV 4 5 okres |
30
|
Zalacznik czesc nr |
1
|
Zalacznik nazwa |
Mięso świeże
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15100000-9
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2019-09-02T00:00:00+02:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2020-12-31T00:00:00+01:00
|
Zalacznik krotki opis |
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa z podziałem na części: Część I - mięso świeże.
2. Przedmiot zamówienia obejmuje:
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zamieszczony w Załączniku Nr 1 do niniejszej SIWZ – dotyczy Części I zamówienia.
3. Warunki realizacji przedmiotu zamówienia:
Dostarczany towar musi być:
1) świeży, niemrożony, pierwszej jakości, spełniający polskie normy,
2) Mięso świeże - ujęte w Wykazie Asortymentu (Załącznik nr 1 do SIWZ) – pochodzenie: młode sztuki,
• cechy dyskwalifikujące wspólne dla mięsa: obce posmaki, zapachy, oślizgłość, nalot pleśni, zazielenienie mięsa, występowanie gruczołów, fragmentów kości, organów i podrobów, brudu, niewłaściwie zabezpieczone/opakowane, brak opakowania.
3) prawidłowo opakowany, w przykrytych pojemnikach (pojemniki plastikowe, czyste, bez nieprzyjemnych zapachów, przeznaczone tylko dla jednego asortymentu towaru ujętego w Wykazie Asortymentu (Załącznik nr 1 do SIWZ)),
4) towar powinien być oznakowany widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniu – tym samym dla każdorazowej całej dostawy danego asortymentu – zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia ujętym w Wykazie Asortymentu, stanowiącym Załącznik nr 1 do SIWZ.
W przypadku:
• Części I (mięso świeże): minimum 2 dni od daty dostawy,
5) towar winien być ułożony w opakowaniu w sposób nie powodujący deformacji i zapewniający estetyczny wygląd wyrobu,
6) wolny od wad uniemożliwiających ich spożycie,
7) przebadany przez placówkę weterynaryjną,
8) produkowany oraz dostarczany z zachowaniem wymogów organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej oraz wdrożonego przez Wykonawcę systemu HACCP,
9) tożsamy ze wskazanym w ofercie.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
2
|
Zalacznik nazwa |
Wędliny świeże wysokiej jakości
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15100000-9
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2019-09-02T00:00:00+02:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2020-12-31T00:00:00+01:00
|
Zalacznik krotki opis |
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa z podziałem na części: Część II - wędliny świeże wysokiej jakości.
2. Przedmiot zamówienia obejmuje:
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zamieszczony w Załączniku Nr 2 do niniejszej SIWZ – dotyczy Części I zamówienia.
3. Warunki realizacji przedmiotu zamówienia:
Dostarczany towar musi być:
1) świeży, niemrożony, pierwszej jakości, spełniający polskie normy,
2) Wędliny wysokiej jakości - ujęte w Wykazie Asortymentu (Załącznik nr 2 do SIWZ) - I gatunku,
• cechy dyskwalifikujące wspólne dla wędlin: obce posmaki, zapachy, oślizgłość, nalot pleśni, barwa szarozielona, zacieki tłuszczu i galarety pod osłonką, pęknięcia i wycieki farszu w osłonkach naturalnych lub sztucznych, składniki użyte do produkcji pozaklasowe, obecność szkodników oraz ich pozostałości, brak oznakowania opakowań, uszkodzenia mechaniczne, zerwane plomby na opakowaniu zbiorczym towaru, zabrudzenia, objawy obniżenia jędrności i elastyczności, nieprzyleganie osłonki do wędlin, itp.
3) prawidłowo opakowany, w przykrytych pojemnikach (pojemniki plastikowe, czyste, bez nieprzyjemnych zapachów, przeznaczone tylko dla jednego asortymentu towaru ujętego w Wykazie Asortymentu (Załącznik nr 2 do SIWZ),
4) towar powinien być oznakowany widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniu – tym samym dla każdorazowej całej dostawy danego asortymentu – zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia ujętym w Wykazie Asortymentu, stanowiącym Załącznik nr 2 do SIWZ.
W przypadku: Części II (wędliny świeże wysokiej jakości ): minimum 7 dni od daty dostawy,
5) produkty przetworzone (tj. wędliny wysokiej jakości, przetwory mięsne) powinny posiadać etykiety zawierające następujące dane:
• nazwę handlową produktu,
• procentowy skład surowcowy, tj. % zawartości mięsa w wędlinie oraz substancje stosowane w produkcji,
• datę produkcji,
• nazwę i adres producenta,
• masę netto towaru,
• termin przydatności do spożycia,
• oznaczenie partii produkcyjnej umożliwiającą identyfikację artykułu
6) towar winien być ułożony w opakowaniu w sposób nie powodujący deformacji i zapewniający estetyczny wygląd wyrobu,
7) wolny od wad uniemożliwiających ich spożycie,
8) przebadany przez placówkę weterynaryjną,
9) produkowany oraz dostarczany z zachowaniem wymogów organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej oraz wdrożonego przez Wykonawcę systemu HACCP,
10) tożsamy ze wskazanym w ofercie.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
3
|
Zalacznik nazwa |
Mięso drobiowe
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15100000-9
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2019-08-16T00:00:00+02:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2020-12-31T00:00:00+01:00
|
Zalacznik krotki opis |
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa z podziałem na części: Część III - mięso drobiowe.
2. Przedmiot zamówienia obejmuje:
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zamieszczony w Załączniku Nr 3 do niniejszej SIWZ – dotyczy Części I zamówienia.
3. Warunki realizacji przedmiotu zamówienia:
Dostarczany towar musi być:
1) Mięso drobiowe – ujęte w Wykazie Asortymentu (Załącznik nr 3 do SIWZ), zasypywane lodem, w plastikowych pojemnikach, pozbawione resztek pierza, nieuszkodzone
• cechy dyskwalifikujące wspólne dla mięsa drobiowego: zabrudzenia, oślizgłość, obce zapachy, deformacja towaru, resztki pierza, występowanie podrobów i organów wewnętrznych, uszkodzenia mechaniczne.
2) prawidłowo opakowany, w przykrytych pojemnikach (pojemniki plastikowe, czyste, bez nieprzyjemnych zapachów, przeznaczone tylko dla jednego asortymentu towaru ujętego w Wykazie Asortymentu (Załącznik nr 3 do SIWZ)),
3) towar powinien być oznakowany widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniu – tym samym dla każdorazowej całej dostawy danego asortymentu – zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia ujętym w Wykazie Asortymentu, stanowiącym Załącznik nr 3 do SIWZ.
W przypadku:
• Części III (mięso drobiowe): minimum 2 dni od daty dostawy,
4) towar winien być ułożony w opakowaniu w sposób nie powodujący deformacji i zapewniający estetyczny wygląd wyrobu,
5) wolny od wad uniemożliwiających ich spożycie,
6) przebadany przez placówkę weterynaryjną,
7) produkowany oraz dostarczany z zachowaniem wymogów organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej oraz wdrożonego przez Wykonawcę systemu HACCP,
8) tożsamy ze wskazanym w ofercie.
|
| |