Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów i artykułów spożywczych do stołówki
w Szkole Podstawowej im Jana Pawła II w Mętowie. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla poszczególnych części został zamieszczony w załącznikach od nr 1a do 1i (szt. 9) do SIWZ. Podane ilości poszczególnych produktów są wielkościami szacunkowymi, dlatego też zastrzega się możliwość zmiany zamawianych ilości w stosunku do szacunków określonych w opisie przedmiotu zamówienia, dostosowując je do rzeczywistych potrzeb Zamawiającego, co nie spowoduje dla Zamawiającego konsekwencji finansowych i odszkodowań na rzecz Dostawcy.
Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych tj.:
Część I – produkty mleczarskie, Część II – mięso, Część III – wędliny, Część IV – drób, Część V – warzywa, owoce i podobne produkty, Część VI - różne produkty spożywcze, Część VII – pieczywo i wyroby cukiernicze, Część VIII – jaja, Część IX – mrożonki.
Wykonawca może złożyć ofertę na jedną część, kilka części lub wszystkie części. Dostawa przedmiotu zamówienia nastąpi sukcesywnie transportem Wykonawcy oraz na jego koszt i ryzyko. Towar dostarczany będzie do Szkoły Podstawowej im Jana Pawła II w Mętowie wg zamówienia ilościowo– asortymentowego, codziennie (od poniedziałku do piątku) w godzinach od 7.00 do 8.00. w umówionych z intendentem stołówki ilościach i terminach Dostarczane towary powinny być: najwyższej jakości, w przypadku kwestionowanej jakości dostawca jest zobowiązany do wymiany i dostarczenia nowego towaru w tym samym dniu do godz. 9.00; oferowane produkty muszą spełniać wymogi SANEPIDU oraz IŻŻ, obowiązujące normy jakości żywieniowej oraz wymagania oceny organoleptycznej. Produkty powinny odpowiadać, co do jakości, wymogom wyrobów dopuszczonych do obrotu i stosowania w zbiorowym żywieniu. Dostarczone produkty powinny posiadać odpowiednio długi termin ważności (nie krótszy, niż 20% całkowitego okresu do spożycia); dostarczane pieczywo musi być z wypieku wykonanego w dniu dostawy; cena powinna być ustalona na cały okres trwania umowy; zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami w sprawie sposobu i warunków dostarczenia produktów i artykułów spożywczych do miejsc zbiorowego żywienia,
Wykonawca zobowiązany jest zaoferować artykuły spożywcze, zgodnie z Formularzem cenowym (załącznik 1) i załącznikami 1a-1i do SIWZ lub produkty równoważne. Zastosowanie nazw producentów służy jedynie doprecyzowaniu przedmiotu zamówienia. Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez zamawiającego. Pojemność, gramatura produktu nie może odbiegać od pojemności, gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu o wyższej lub niższej niż wskazana przez zamawiającego pojemności, gramaturze, wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej ilości sztuk
zamawianego produktu, która po przemnożeniu będzie wynosić ilość jaką żąda zamawiający (informację o wyższej lub niższej gramaturze należy podać w uwagach). W przypadku gdy wykonawca będzie oferował artykuły spożywcze równoważne ma obowiązek zaznaczyć ten fakt w formularzu asortymentowo – cenowym, wpisując asortyment równoważny w rubryce uwagi. Poza tym należy dołączyć dokumenty potwierdzające że oferowany asortyment równoważny odpowiada wymaganiom określonym przez zamawiającego tj. opis zaoferowanego artykułu równoważnego. |
GuidZP400 |
f3d62724-dfae-4081-8078-29b7dec596ff
|
Biuletyn |
567144-N-2020
|
Zamawiajacy nazwa |
Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Mętowie
|
Regon |
00118034600000
|
Zamawiajacy adres ulica |
Mętów
|
Zamawiajacy adres numer domu |
124
|
Zamawiajacy miejscowosc |
Lublin
|
Zamawiajacy kod pocztowy |
20-388
|
Zamawiajacy panstwo |
Polska
|
Zamawiajacy wojewodztwo |
lubelskie
|
Zamawiajacy telefon |
+48817518622
|
Zamawiajacy fax |
+48817518622
|
Zamawiajacy email |
ufnal_budzyla@wp.pl
|
Adres strony url |
https://spmetow.edupage.org/
|
Adres strony internetowej narzedzia |
https://spmetow.bip.gov.pl/
|
Zamieszczanie obowiazkowe |
1
|
Ogloszenie dotyczy |
1
|
Czy finansowane z unii |
2
|
Czy ubiegac zaklady pracy |
2
|
Minimalny procent zatrudnienia |
0%
|
Rodzaj zamawiajacego |
8
|
Rodzaj zamawiajacego inny |
Szkoła Podstawowa
|
Nazwa nadana zamowieniu |
Dostawa produktów i artykułów spożywczych na potrzeby stołówki szkolnej Szkoły Podstawowej im Jana Pawła II w Mętowie
|
Numer referencyjny |
SPM.291.05.2020
|
Rodzaj zamowienia |
1
|
Czy podzielone na czesci |
1
|
Okreslenie przedmiotu |
Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów i artykułów spożywczych do stołówki
w Szkole Podstawowej im Jana Pawła II w Mętowie. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla poszczególnych części został zamieszczony w załącznikach od nr 1a do 1i (szt. 9) do SIWZ. Podane ilości poszczególnych produktów są wielkościami szacunkowymi, dlatego też zastrzega się możliwość zmiany zamawianych ilości w stosunku do szacunków określonych w opisie przedmiotu zamówienia, dostosowując je do rzeczywistych potrzeb Zamawiającego, co nie spowoduje dla Zamawiającego konsekwencji finansowych i odszkodowań na rzecz Dostawcy.
Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych tj.:
Część I – produkty mleczarskie, Część II – mięso, Część III – wędliny, Część IV – drób, Część V – warzywa, owoce i podobne produkty, Część VI - różne produkty spożywcze, Część VII – pieczywo i wyroby cukiernicze, Część VIII – jaja, Część IX – mrożonki.
Wykonawca może złożyć ofertę na jedną część, kilka części lub wszystkie części. Dostawa przedmiotu zamówienia nastąpi sukcesywnie transportem Wykonawcy oraz na jego koszt i ryzyko. Towar dostarczany będzie do Szkoły Podstawowej im Jana Pawła II w Mętowie wg zamówienia ilościowo– asortymentowego, codziennie (od poniedziałku do piątku) w godzinach od 7.00 do 8.00. w umówionych z intendentem stołówki ilościach i terminach Dostarczane towary powinny być: najwyższej jakości, w przypadku kwestionowanej jakości dostawca jest zobowiązany do wymiany i dostarczenia nowego towaru w tym samym dniu do godz. 9.00; oferowane produkty muszą spełniać wymogi SANEPIDU oraz IŻŻ, obowiązujące normy jakości żywieniowej oraz wymagania oceny organoleptycznej. Produkty powinny odpowiadać, co do jakości, wymogom wyrobów dopuszczonych do obrotu i stosowania w zbiorowym żywieniu. Dostarczone produkty powinny posiadać odpowiednio długi termin ważności (nie krótszy, niż 20% całkowitego okresu do spożycia); dostarczane pieczywo musi być z wypieku wykonanego w dniu dostawy; cena powinna być ustalona na cały okres trwania umowy; zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami w sprawie sposobu i warunków dostarczenia produktów i artykułów spożywczych do miejsc zbiorowego żywienia,
Wykonawca zobowiązany jest zaoferować artykuły spożywcze, zgodnie z Formularzem cenowym (załącznik 1) i załącznikami 1a-1i do SIWZ lub produkty równoważne. Zastosowanie nazw producentów służy jedynie doprecyzowaniu przedmiotu zamówienia. Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez zamawiającego. Pojemność, gramatura produktu nie może odbiegać od pojemności, gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu o wyższej lub niższej niż wskazana przez zamawiającego pojemności, gramaturze, wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej ilości sztuk
zamawianego produktu, która po przemnożeniu będzie wynosić ilość jaką żąda zamawiający (informację o wyższej lub niższej gramaturze należy podać w uwagach). W przypadku gdy wykonawca będzie oferował artykuły spożywcze równoważne ma obowiązek zaznaczyć ten fakt w formularzu asortymentowo – cenowym, wpisując asortyment równoważny w rubryce uwagi. Poza tym należy dołączyć dokumenty potwierdzające że oferowany asortyment równoważny odpowiada wymaganiom określonym przez zamawiającego tj. opis zaoferowanego artykułu równoważnego.
|
Cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc |
0,00
|
Data zakonczenia |
2021-08-31T00:00:00+02:00
|
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow |
Wykonawca spełnia warunek dotyczący: doświadczenia, jeżeli udokumentuje (udowodni), że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonał, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonuje, należycie co najmniej 1 dostawę o charakterze podobnym do poprzedniego zamówienia tj. polegająca na dostawie produktów i artykułów spożywczych do stołówki szkolnej lub innego zbiorowego podawania posiłków. Wykonawca może wykazać co najmniej jedną i tą samą dostawę dla każdej części zamówienia. Należy dołączyć dowody określające, czy te dostawy zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez przedmiot, na rzecz którego dostawy były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert. Wykonawca może w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu, w stosownych sytuacjach oraz w odniesieniu do konkretnego zamówienia, lub jego części, polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych lub sytuacji ekonomicznej lub finansowej innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nim stosunków prawnych. Zamawiający wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu imion i nazwisk osób wykonujących czynności przy realizacji zamówienia wraz z informacją o kwalifikacjach zawodowych lub doświadczeniu tych osób. Zamawiający wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu imion i nazwisk osób wykonujących czynności przy realizacji zamówienia wraz z informacją o kwalifikacjach zawodowych lub doświadczeniu tych osób.
|
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie |
1
|
Art 24 ust 5 pkt 1 |
1
|
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia |
1
|
Czy oswiadczenie spelnienie kryteriow |
1
|
Zakresie warunkow udzialu |
Zamawiający przed udzieleniem zamówienia, wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni, aktualnych na dzień złożenia, następujących oświadczeń i dokumentów 1) odpis z właściwego rejestru lub centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzeniu braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust.5 pkt 1 Pzp, 2) wykazu dostaw wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających czy te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy: w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert ( wzór stanowiący załącznik do SIWZ).
|
Inne dokumenty niewymienione |
Dokumenty wymagane w przypadku składania oferty wspólnej, przez kilku przedsiębiorców ( konsorcjum) lub przez spółkę cywilną; 1) Dokumenty potwierdzające, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu, wymienione w niniejszym rozdziale w pkt 1 ppkt 1) pkt 2 ppkt 1) pkt 3 ppkt 1) oraz w pkt 4,składa każdy z Wykonawców oddzielnie; 2) Oświadczenie i dokumenty wymienione w pkt 1 ppkt 2) 4) i w pkt 3 ppkt 2) niniejszego rozdziału oraz formularz oferty są składane przez pełnomocnika Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia; 3) Zamawiający żąda przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego umowy regulującej współpracę tych Wykonawców. 4) Poza dokumentami wymienionymi powyżej Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia winni załączyć do oferty oryginał pełnomocnictwa Wykonawcy zobowiązani są do ustanowienia pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Treść pełnomocnictwa powinna dokładnie określać zakres umocowania. Dokument pełnomocnictwa powinien zostać podpisany przez wszystkich Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia, w tym Wykonawcę pełnomocnika. Podpisy muszą być złożone przez osoby uprawnione do składania oświadczeń woli. Wszelka korespondencja oraz rozliczenia dokonywane będą wyłącznie z pełnomocnikiem. Oferta musi być podpisana w taki sposób, aby prawnie zobowiązywała wszystkich Wykonawców występujących wspólnie. Poleganie na potencjale innych podmiotów, o których mowa w art. 22a ustawy Pzp; W stosunku do w/w podmiotów Zamawiający żąda następujących dokumentów: 1) Dokumentu wymienionego w ust 3pkt 1) niniejszego rozdziału SIWZ, 2) Oświadczenia, z którego ma jednoznacznie i bezspornie wynikać zobowiązanie innego podmiotu do oddania Wykonawcy do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia. Treść zobowiązania powinna wskazywać na zakres zobowiązania innego przedmiotu, określać czego dotyczy zobowiązanie oraz w jaki sposób i w jakim okresie będzie ono wykonywane ( wzór dokumentu stanowi załącznik do SIWZ). Uwaga; 1) Zgodnie z art. 25a ust 3 pkt 2 Wykonawca, który powołuje się za zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia nich podstaw wykluczenia oraz spełniania, w zakresie, w jakim powołuje się na ich zasoby, warunków udziału w postępowaniu zamieszcza informacje o tych podmiotach w oświadczeniu, o którym mowa w pkt 1 ppkt 1) i 2) niniejszego Rozdz. SIWZ. 2) W odniesieniu do warunków dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, Wykonawcy mogą polegać na zdolnościach innych podmiotów, jeśli podmioty te realizują roboty budowlane lub usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane.
|
Zastosowanie procedury pzp |
1
|
Zmiana umowy |
1
|
Zmiana umowy tekst |
Dopuszcza się możliwość zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, mających na celu prawidłową realizację przedmiotu zamówienia, w następujących przypadkach: a) gdy nastąpi zmiana powszechnie obowiązujących przepisów prawa w zakresie mającym wpływ na realizację umowy – w zakresie objętym zmianą; b) zmiany wyszczególnionego w załączniku do SIWZ asortymentu na produkty równoważne, przy zachowaniu warunku, że wartość powyższej zmiany, nie może przekroczyć ceny oferty wybranej w postępowaniu jako oferta najkorzystniejsza c) zmiany ceny w przypadku zmiany stawek podatkowych (np.: podatku Vat), których wykonawca nie mógł przewidzieć w chwili zawarcia umowy, d) gdy zmiany będą korzystne dla Zamawiającego i będą leżały w interesie publicznym; e) dopuszcza się poprawę omyłek pisarskich i rachunkowych w treści umowy; f) dopuszcza się zmianę podmiotu, na którego zasoby Wykonawca powoływał się w złożonej ofercie, na zasadach określonych w art. 26 ust 2b, w celu wykazania spełnienia warunków udziału w postępowaniu; g) dopuszcza się zmianę podwykonawcy, przy pomocy którego Wykonawca realizuje przedmiot umowy na innego legitymującego się takimi samymi kwalifikacjami/doświadczeniem zawodowym po uprzedniej akceptacji Zamawiającego. h) dopuszcza się rezygnację z podwykonawcy, przy pomocy którego Zamawiający realizuje przedmiot zamówienia. i) wstrzymania prac przez Zamawiającego, j) innych przyczyn niezależnych od Wykonawcy (przy zachowaniu przez niego należytej staranności), skutkujących niemożliwością dotrzymania terminu zakończenia zadania, k) konieczność zmiany innych warunków umowy, jeżeli w chwili jej zawarcia nieznane były fakty mające na nie wpływ, przy jednoczesnym założeniu, ze zakres zmian spowoduje następstwa korzystne dla Zamawiającego, l) dopuszcza się zmianę terminu wykonania umowy w przypadkach: - działania siły wyższej– termin wykonania przedmiotu umowy może wówczas zostać przedłużony o czas trwania okoliczności; W razie wątpliwości, przyjmuje się, że nie stanowią zmiany niniejszej umowy następujące zmiany: a) danych teleadresowych; b) danych rejestrowych; c) będące następstwem sukcesji uniwersalnej po jednej ze stron niniejszej umowy. Zmiana postanowień zawartej umowy może nastąpić wyłącznie za zgodą obu stron wyrażonej w formie pisemnego aneksu pod rygorem nieważności.
|
IV 4 4 data |
2020-08-06T00:00:00+02:00
|
IV 4 4 godzina |
10:30
|
IV 4 5 okres |
30
|
Zalacznik czesc nr |
1
|
Zalacznik nazwa |
Produkty mleczarskie
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik krotki opis |
Produkty mleczarskie
|
| |
Zalacznik czesc nr |
2
|
Zalacznik nazwa |
Mięso
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2021-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Mięso
|
| |
Zalacznik czesc nr |
3
|
Zalacznik nazwa |
Wędliny
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2021-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Wędliny
|
| |
Zalacznik czesc nr |
4
|
Zalacznik nazwa |
Drób
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2021-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Drób
|
| |
Zalacznik czesc nr |
5
|
Zalacznik nazwa |
Warzywa, owoce i podobne produkty
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2021-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Warzywa, owoce i podobne produkty
|
| |
Zalacznik czesc nr |
6
|
Zalacznik nazwa |
Różne produkty spożywcze
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2021-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Różne produkty spożywcze
|
| |
Zalacznik czesc nr |
7
|
Zalacznik nazwa |
Pieczywo i wyroby cukiernicze
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2021-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Pieczywo i wyroby cukiernicze
|
| |
Zalacznik czesc nr |
8
|
Zalacznik nazwa |
Jaja
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
03142500-3
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2021-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Jaja
|
| |
Zalacznik czesc nr |
9
|
Zalacznik nazwa |
Mrożonki
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2021-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Mrozonki
|
| |