Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych – 8 pakietów. Szczegółowy zakres każdego pakietu określa Formularz cenowy – załącznik nr 3 do SIWZ.
Zamawiający oszacował zapotrzebowanie na wymienione produkty na okres roku szkolnego 2020/2021. Ilości stanowią wartość szacunkową, co oznacza, że ostateczna ilość zamawiana na podstawie umowy może ulec zmianie. Wykonawcy nie przysługują względem Zamawiającego jakiekolwiek roszczenia z tytułu niezrealizowania pełnej ilości przedmiotu zamówienia.
Wielkość każdorazowej dostawy, ilość i termin Zamawiający poda telefonicznie lub faxem.
Dostawa zamówionego towaru wraz z fakturą wymagana jest w terminie 4 dni od daty złożenia zmówienia.
Znakowanie dostarczanych artykułów spożywczych musi zapewnić ich identyfikowalność. Dostawca musi funkcjonować zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawa żywnościowego. W przypadku nieodpowiedniego oznakowania oraz środków spożywczych po dacie minimalnej trwałości lub przekroczonym terminie przydatności do spożycia produkt zostanie zwrócony do dostawcy.
Warunki transportowe artykułów spożywczych muszą być zgodne z zasadami GMP/GHP oraz GAP (do wglądu na życzenie Książeczka Stanu Sanitarnego Pojazdu oraz książeczka zdrowia kierowcy).
Użyte w pakietach nazwy własne (towaru lub producenta) oznaczają, że oferowany produkt powinien być równoważny do wskazanych, tzn. powinien posiadać porównywalną wartość odżywczą i energetyczną oraz zawartość składników, a także posiadać nie gorsze cechy jakościowe w zakresie wydajności oraz zbliżone walory smakowe, konsystencję i wartości odżywcze. W przypadku zaoferowania produktu równoważnego do oferty należy dołączyć ulotki lub inne materiały określające jego skład oraz proporcje tego składu. Gramatura oferowanego produktu równoważnego nie może być niższa niż gramatura produktu wskazanego przez zamawiającego. W przypadku braku towaru o wymaganej przez Zamawiającego gramaturze dopuszcza się zaproponowanie przedmiotu zamówienia w opakowaniach o innych lecz zbliżonych wartościach/gramaturach. W takim przypadku Wykonawca winien przeliczyć wartości opakowania do gramatury podanej przez Zamawiającego. Wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami. Opakowania winny być nieuszkodzone i wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W przypadku, gdy w trakcie oceny wizualnej zostanie stwierdzona zła jakość produktów oraz będą widoczne uszkodzenia spowodowane niewłaściwym zabezpieczeniem produktów, złymi warunkami transportowymi lub niewłaściwym stanem higienicznym środków transportu przewożących przedmiot umowy, Zamawiający zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia całej partii towaru lub jej części.
Wszelkie koszty realizacji przedmiotu umowy, w szczególności koszty opakowania, przesłania, załadunku, rozładunku i ubezpieczenia ponosi Wykonawca.
Pakiet nr 1 Dostawa drobiu.
CPV: 15112100-7 drób świeży, 15112130-9 wątróbki drobiowe, 15131135-0 wędliny drobiowe
Zakres dostawy drobiu – zgodnie z Formularzem cenowym – Pakiet nr 3a
Dostawa nastąpi w pojemnikach czystych nie uszkodzonych, zamkniętych, prawidłowo oznakowanych bez wody i pozostałości lodu. Dostarczony towar winien charakteryzować brak zanieczyszczeń chemicznych, brak oznak i obecności pleśni – brak zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych, zapach charakterystyczny, bez obcych zapachów, niedopuszczalny obcy świadczący o procesach rozkładu mięsa przez drobnoustroje
Produkt ma być bez zanieczyszczeń chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, bez obcych zapachów, niedopuszczalny zapach obcy świadczący o procesach rozkładu mięsa przez drobnoustroje.
Przedmiot zamówienia będzie pochodził z bieżącej produkcji, będzie produkowany zgodnie z zasadami GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i dostarczany zgodnie z obowiązującymi przepisami. Termin przydatności do spożycia w chwili dostawy nie może być krótszy niż 5 dni przed jego upływem.
Pakiet nr 2 Dostawa warzyw i owoców.
CPV: 03220000-9 warzywa ,owoce i orzechy, 03221000-6 warzywa 03221110-0 warzywa korzeniowe, 03221112 - 4 marchew, 03221113-1 cebula, 03221111-7 burak ćwikłowy, 03221260 ogórek, 03221410-3 kapusta, 03221300-9 warzywa liściaste, 03221310-2 sałata, 03221420-6 kalafior, 03221210-1 fasola, 032223221-9 jabłka, 03222220-1 pomarańcze, 03222111-4 banany, 03222240-7 mandarynki, 03222322-6 gruszki, 03222330-5 owoce pestkowe, 03222210-8 cytryny, 03222118-3 owoce kiwi, 03222313-0 truskawki,15331133-8 groch dzielony, 15331142- 4 kapusta przetworzona, 15331500-3 warzywa konserwowane w occie, 03212100-1 ziemniaki
Zakres dostawy warzyw i owoców – zgodnie z Formularzem cenowym – Pakiet nr 3b
Dostarczona żywność w chwili dostawy musi spełniać wymogi określone w obowiązujących normach jakościowych dla gatunku I. Dostarczane owoce i warzywa winny być świeże, zdrowe, jędrne, soczyste, mięsiste, bez obcego zapachu i smaku, bez porażeń wirusowych, mokrej i suchej zgnilizny.
Pakiet nr 3. Dostawa mrożonek, ryb
CPV: 15896000-5 produkty głęboko mrożone, 15331170-9 warzywa mrożone, 15221000-3 ryby mrożone, 15229000-9 mrożone produkty rybne, 15233000-0 ryby w solance, 15234000-7 ryby wędzone
Zakres dostawy mrożonek i ryb – zgodnie z Formularzem cenowym – Pakiet nr 3c
Oferowane produkty muszą być dostarczane w oryginalnych opakowaniach, nie otwieranych i nie uszkodzonych podczas transportu, z widoczną datą przydatności do spożycia, przy czym termin przydatności do spożycia nie może być krótszy niż 3 miesiące od dnia dostarczenia produktu.
Pakiet nr 4. Mięso i jego wyroby
CPV: 15113000-3 wieprzowina; 15131130-5 wędliny
Zakres dostawy mięsa i jego wyrobów – zgodnie z Formularzem cenowym – Pakiet nr 3d
Dostawa nastąpi w pojemnikach czystych, nie uszkodzonych, zamkniętych, prawidłowo oznakowanych.
Produkt ma być bez zanieczyszczeń chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, bez obcych zapachów, niedopuszczalny zapach obcy świadczący o procesach rozkładu mięsa przez drobnoustroje.
Przedmiot zamówienia będzie pochodził z bieżącej produkcji, będzie produkowany zgodnie z zasadami GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i dostarczany zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Pakiet nr 5. Dostawa artykułów różnych
CPV: 15612100-2 mąka, 15620000-0 skrobia i produkty skrobiowe, 15610000-7 Produkty przemiału ziarna, 15611000-4 ryż łuskany, 15851100-9 makaron niegotowany,1584100-5 kakao, 15863000-5 herbata, 15871230-5 ketchup, 15872000-1 zioła i przyprawy korzenne , 15621000-7 olej roślinny, 15871270-7 mieszanki przypraw, 15892100-8 wywary warzywne, 15988000-6 proszek do pieczenia, 15831200-4 cukier, 15872400-5 sól, 15871260-4 sosy, 15331000-7 warzywa przetworzone, 15331427-6 skoncentrowany przecier pomidorowy, 15871270-7 syropy cukrowe, 15871273-8 majonez, 15871250-1 musztarda, 15241000-9 ryby w folii lub puszkowane, 15131000-5 konserwy i przetwory z mięsa, 15821200-1 herbatniki słodkie
Zakres dostawy artykułów różnych – zgodnie z Formularzem cenowym – Pakiet nr 3e
Termin przydatności do spożycia ww. żywności w chwili dostawy nie może być krótszy niż ½ okresu jej przydatności do spożycia.
Gramatura oferowanego produktu równoważnego nie może być niższa niż gramatura produktu wskazanego przez zamawiającego. Użyte w pakietach nazwy własne (towaru lub producenta) oznaczają, że oferowany produkt powinien być równoważny do wskazanych, tzn. powinien posiadać porównywalną wartość odżywczą i energetyczną oraz zawartość składników, a także posiadać nie gorsze cechy jakościowe w zakresie wydajności oraz zbliżone walory smakowe. W przypadku zaoferowania produktu równoważnego do oferty należy dołączyć ulotki lub inne materiały określające skład oraz proporcje tego składu.
Pakiet nr 6. Dostawa produktów mleczarskich
CPV: 03142500-3 jaj, 15500000-3 produkty mleczarskie, 15511000-3 mleko, 15512100-1 śmietana chuda, 15542100-0 ser twarogowy, 15551300-8 jogurt, 15551320-4 jogurt z dodatkiem substancji smakowych, 15544000-3 ser twardy, 15898000-9 drożdże
Zakres dostawy produktów mleczarskich – zgodnie z Formularzem cenowym – Pakiet nr 3f
Dostawa w zakresie jaj musi obejmować jaja świeże, klasa jakości A, rozmiar XL, data przydatności do spożycia nie może przekroczyć 28 dni od daty zniesienia jaj. Wykonawca musi posiadać aktualne badania bakteriologiczne jaj i fermy w kierunku salmonelli, które przedstawi na żądanie Zamawiającego.
W zakresie dostawy pozostałych produktów termin przydatności do spożycia w chwili dostawy nie może być krótszy niż 15 dni przed jego upływem. Przedmiot zamówienia będzie pochodził z bieżącej produkcji, będzie produkowany zgodnie z zasadami GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i dostarczany zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Gramatura oferowanego produktu równoważnego nie może być niższa niż gramatura produktu wskazanego przez zamawiającego. Użyte w pakietach nazwy własne (towaru lub producenta) oznaczają, że oferowany produkt powinien być równoważny do wskazanych, tzn. powinien posiadać porównywalną wartość odżywczą i energetyczną oraz zawartość składników, a także posiadać nie gorsze cechy jakościowe w zakresie wydajności oraz zbliżone walory smakowe. W przypadku zaoferowania produktu równoważnego do oferty należy dołączyć ulotki lub inne materiały określające skład oraz proporcje tego składu.
Pakiet nr 7. Dostawa pieczywa
CPV: 15810000-6 pieczywo, 15811100-7 chleb, 15811400-0 bułeczki, 15112000-8 rogaliki
Zakres dostawy pieczywa – zgodnie z formularzem cenowym – Pakiet nr 3g
Dostarczona żywność musi być świeża. Musi ją charakteryzować brak zanieczyszczeń chemicznych, brak oznak i obecności pleśni – brak zanieczyszczeń mikrobiologicznych Kształt i wygląd zewnętrzny powinien być charakterystyczny dla danego rodzaju pieczywa, regularny, utrwalony podczas wypieku, bez zmian podczas transportu i przechowywania. Niedopuszczalny jest smak i zapach obcy, mdły, stęchły, gorzki, kwaśny, niesłony lub zbyt słony Dostawa musi nastąpić w koszach czystych, nie uszkodzonych.
Pakiet nr 8. Dostawa wyrobów garmażeryjnych
CPV: 55321000-6 usługi przygotowywania posiłków
Zakres dostawy wyrobów garmażeryjnych – zgodnie z Formularzem cenowym – Pakiet nr 3h
Dostawa nastąpi w pojemnikach czystych nie uszkodzonych, zamkniętych, prawidłowo oznakowanych. Dostarczony towar winien charakteryzować się świeżością, brakiem zanieczyszczeń chemicznych, brakiem oznak i obecności pleśni – brakiem zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych, zapachem charakterystycznym dla danego produktu oraz powinien być ciepły, gotowy do bezpośredniego podania do spożycia. Niedopuszczalny jest smak i zapach obcy, mdły, stęchły, kwaśny, niesłony lub zbyt słony.
Przedmiot zamówienia będzie pochodził z bieżącej produkcji, będzie produkowany zgodnie z zasadami GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i dostarczany zgodnie z obowiązującymi przepisami.
|