Dostawa pomocy dydaktycznych do Zespołu Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Koszalinie na potrzeby kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa w ramach projektu pn. „Czas na ZAWODOWCA” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020

Data publikacji 2018-03-16
Data zakończenia 2018-03-26 00:00:00
Instytucja Gmina Miasto Koszalin-Urząd Miejski
Miejscowość Koszalin
Województwo zachodniopomorskie
Branża
  • Wyposażenie domowe,
  • Elektryczny sprzęt gospodarstwa domowego do użytku ze środkami spożywczymi

Szczegóły

Numer ogłoszenia 532313-N-2018
Typ dokumentu ZP-400
Kod CPV 392000004, 422000008, 397113105
Adres strony internetowej siwz
BZP Zobacz

Przedmiot zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest dostawa pomocy dydaktycznych do Zespołu Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Koszalinie dla potrzeb realizacji projektu pn. „Czas na ZAWODOWCA” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020 – 4 zadania:
- Zadanie nr 1 - Dostawa szkła, sztućców, elementów zastawy i drobnego sprzętu barmańskiego
- Zadanie nr 2 - Dostawa sprzętu AGD i pozostałych akcesoriów gastronomicznych
- Zadanie nr 3 - Dostawa pieca konwekcyjno - parowego
- Zadanie nr 4 - Dostawa ekspresów ciśnieniowych wraz ze stołami.

Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia każdego z ww. zadań zawarty jest odpowiednio w załącznikach do Rozdziału II SIWZ od nr 1 do 4 oraz w projekcie umowy zawartym w Rozdziale V SIWZ.

Dodatkowe informacje

GuidZP400 19853afd-1e72-470f-bf7c-e99ed45e6769
Biuletyn 532313-N-2018
Zamawiajacy nazwa Gmina Miasto Koszalin-Urząd Miejski
Regon 330920802
Zamawiajacy adres ulica Rynek Staromiejski
Zamawiajacy adres numer domu 6-7
Zamawiajacy miejscowosc Koszalin
Zamawiajacy kod pocztowy 75-007
Zamawiajacy panstwo Polska
Zamawiajacy wojewodztwo zachodniopomorskie
Zamawiajacy telefon 94 3488600
Zamawiajacy fax 94 3488625
Zamawiajacy email regina.fibingier@um.koszalin.pl
Adres strony url www.bip.koszalin.pl
Zamieszczanie obowiazkowe 1
Ogloszenie dotyczy 1
Czy finansowane z unii 1
Nazwa projektu programu Projekt „Czas na ZAWODOWCA” RPZP.08.08.00-IP.02-32-K13/16 współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020
Czy ubiegac zaklady pracy 2
Minimalny procent zatrudnienia 0%
Rodzaj zamawiajacego 2
Czy dostep dokumentow zamowienia 1
Dostep dokumentow zamowienia www.bip.koszalin.pl
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja 1
Zamieszczona bedzie specyfikacja www.bip.koszalin.pl
Czy wymagane przeslanie ofert 1
Wymagane przeslanie ofert inny Wymagane jest przesyłanie ofert w formie pisemnej - za pośrednictwem operatora pocztowego, w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 1481), osobiście lub za pośrednictwem posłańca.
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres Urząd Miejski w Koszalinie, Biuro Zamówień Publicznych, ul. A. Mickiewicza 26, 75 - 004 Koszalin, I piętro - pokój nr 22
Nazwa nadana zamowieniu Dostawa pomocy dydaktycznych do Zespołu Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Koszalinie na potrzeby kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa w ramach projektu pn. „Czas na ZAWODOWCA” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020
Numer referencyjny BZP-5.271.1.15.2018.AB
Rodzaj zamowienia 1
Czy podzielone na czesci 1
Okreslenie przedmiotu Przedmiotem zamówienia jest dostawa pomocy dydaktycznych do Zespołu Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Koszalinie dla potrzeb realizacji projektu pn. „Czas na ZAWODOWCA” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020 – 4 zadania: - Zadanie nr 1 - Dostawa szkła, sztućców, elementów zastawy i drobnego sprzętu barmańskiego - Zadanie nr 2 - Dostawa sprzętu AGD i pozostałych akcesoriów gastronomicznych - Zadanie nr 3 - Dostawa pieca konwekcyjno - parowego - Zadanie nr 4 - Dostawa ekspresów ciśnieniowych wraz ze stołami. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia każdego z ww. zadań zawarty jest odpowiednio w załącznikach do Rozdziału II SIWZ od nr 1 do 4 oraz w projekcie umowy zawartym w Rozdziale V SIWZ.
Cpv glowny przedmiot 39200000-4
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc 176801,23
Waluta calosc PLN
Okres w dniach 30
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia 1
Inne dokumenty niewymienione 1.W terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy PZP, przekaże Zamawiającemu oświadczenie o przynależności albo braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy PZP. Wraz ze złożeniem oświadczenia, Wykonawca może przedstawić dokumenty bądź informacje potwierdzające, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. 2.W przypadku, gdy Wykonawcę reprezentuje pełnomocnik, Pełnomocnictwo do reprezentowania Wykonawcy określające jego zakres winno być również złożone wraz z ofertą i podpisane przez osoby uprawnione do reprezentowania wykonawcy. Pełnomocnictwo należy złożyć w oryginale, w przypadku kserokopii pełnomocnictwo musi być poświadczone notarialnie.
Zastosowanie procedury pzp 1
IV 4 4 data 2018-03-26T00:00:00+02:00
IV 4 4 godzina 10:00
IV 4 4 jezyki język polski
IV 4 5 okres 30

Powiązane

Zalacznik czesc nr 1
Zalacznik nazwa Dostawa szkła, sztućców, elementów zastawy i drobnego sprzętu barmańskiego
Zalacznik cpv glowny przedmiot 39200000-4
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 45130,78
Waluta zal PLN
Zalacznik okres w dniach 30
Zalacznik krotki opis Przedmiotem zamówienia jest dostawa pomocy dydaktycznych do Zespołu Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Koszalinie na potrzeby kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa: Kieliszek do białego wina – 36 szt., Kieliszek do burgunda/wody – 36 szt., Kieliszek do lekkiego czerwonego wina (Chianti) – 36 szt., Kieliszek do ciężkiego czerwonego wina (Bordeaux) – 36 szt., Kieliszek do szampana – 36 szt., Szklanka do piwa – 24 szt., Kieliszek do koniaku – 36 szt., Kieliszek do drinków – 36 szt., Kieliszek do koktajli – 36 szt., Szklanka niska – 36 szt., Kufel do piwa – 12 szt., Filiżanka cappuccino ze spodkiem – 24 szt., Filiżanka espresso ze spodkiem – 24 szt., Szklanka do irish coffee – 24 szt., Szklanka do latte – 36 szt., Dzbanek szklany – 10 szt., Miska szklana – 10 szt., Wazon szklany (różne pojemności) – 36 szt., Karafka do wina/wody (różne pojemności) – 36 szt., Karafka do wina typ Bordeaux (różne pojemności) – 36 szt., Szklanka do piwa saison – 18 szt., Szklanka do piwa pszenicznego – 18 szt., Szklanka do piwa stout – 12 szt., Szklanka do cydru – 12 szt., Szklanka do piwa ipa – 12 szt., Dzbanek na oliwę – 24 szt., Dekanter – 8 szt., Goblet do wody – 36 szt., Kieliszek do margarity – 48 szt., Kieliszek do koniaku – 36 szt., Kieliszek do martini – 48 szt., Szklanka niska – 60 szt., Szklanka wysoka – 60 szt., Szklanka do piwa 400 ml – 48 szt., Filiżanka do espresso – 12 szt., Filiżanka uniwersalna – 12 szt., Szklanka – 12 szt., Szklanka do latte – 12 szt., Łyżka stołowa – 100 szt., Łyżeczka do cukru – 25 szt., Widelec stołowy – 48 szt., Łyżka stołowa – 48 szt., Nóż stołowy mono – 48 szt., Widelec przystawkowy – 48 szt., Łyżka przystawkowa – 48 szt., Nóż przystawkowy mono – 48 szt., Widelec do ostryg – 24 szt., Nóż do steków – 24 szt., Łyżka do latte – 48 szt., Łyżka do bulionu – 48 szt., Łyżka gourmet – 24 szt., Łyżka do ziemniaków – 12 szt., Widelec do sardynek – 10 szt., Łyżka do absyntu – 10 szt., Widelec do ryb – 12 szt., Nóż do ryb – 12 szt., Nóż do masła mono – 48 szt., Łyżeczka do espresso – 48 szt., Łyżeczka do lodów – 24 szt., Widelec do serwowania – 6 szt., Łyżka do serwowania – 6 szt., Widelec do serwowania mięsa – 4 szt., Nóż do serwowania mięsa – 4 szt., Zestaw do sałaty – 4 szt., Łyżeczka do kawy/herbaty – 120 szt., Widelec do serwowania ryb – 4 szt., Nóż do serwowania ryb – 4 szt., Szczypce do spaghetti – 10 szt., Szczypce do pieczeni – 9 szt., Szczypce do pieczywa – 10 szt., Szczypce do szparagów – 12 szt., Radełko karbowane – 10 szt., Kieliszek do jaj – 36 szt., Sosjerka ze stali nierdzewnej (różne pojemności) – 26 szt., Waza do zupy z chochlą i pokrywką – 12 szt., Kociołek do gulaszu z chochelką – 12 szt., Talerz do ślimaków – 15 szt., Sosjerka ze szkła (różne pojemności) – 24 szt., Pucharek – 36 szt., Zestaw mini salaterek – 12 szt., Młynek – 6 szt., Talerz deserowy – 100 szt., Półmisek – 20 szt., Rawierka – 20 szt., Dyspenser do parmezanu – 10 szt., Worek na pieczywo – 10 szt., Serwetnik – 6 szt., Stojak na ręcznik – 2 szt., Płyta z łupka (różne wielkości) – 45 szt., Łyżeczka finger food – 36 szt., Foremka do kremu brulee (różne pojemności) – 48 szt., Ekspozytor – 1 szt., Słoik na ciastka – 4 szt., Dzbanek na ocet i oliwę – 4 szt., Serwetnik – 10 szt., Sitko barmańskie – 16 szt., Moździerz barowy do owoców – 15 szt., Otwieracz kelnerski – 15 szt., Korek z rurką metalowy – 24 szt., Korek z rurką plastikowy – 24 szt., Łyżeczka barmańska – 24 szt., Wyciskacz do cytryn – 4 szt., Wyciskacz do cytrusów – 5 szt., Shaker bostoński – 18 szt., Krustownica – 2 szt., Pomocnik barmański – 5 szt., "Pojemnik barmański 5-częściowy" – 2 szt., "Pojemnik termoizolacyjny do lodu" – 1 szt., "Naścienny barowy pojemnik na butelki" – 2 szt., Wyciskarka do cytrusów – 1 szt., Miarka dwustronna (różne pojemności) – 30 szt., Tamper – 2 szt., Dzbanek do spieniania mleka – 6 szt., Szczoteczka do czyszczenia ekspresu – 2 szt., Taca kelnerska (różne wielkości) – 22 szt., Szklanica barmańska – 12 szt., Aromatyzer – 1 szt., Zestaw do Latte Art. – 5 szt., Sitko barmańskie okrągłe, małe – 6 szt., Korek do szampana – 5 szt., Syfon do bitej śmietany – 4 szt., Scyzoryk Waiter – 4 szt. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w Rozdziale II SIWZ wraz z załącznikiem nr 1 do Rozdziału II SIWZ oraz w projekcie umowy zawartym w Rozdziale V SIWZ.
  
Zalacznik czesc nr 2
Zalacznik nazwa Dostawa sprzętu AGD i pozostałych akcesoriów gastronomicznych
Zalacznik cpv glowny przedmiot 39200000-4
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 86141,99
Waluta zal PLN
Zalacznik okres w dniach 30
Zalacznik krotki opis Przedmiotem zamówienia jest dostawa pomocy dydaktycznych do Zespołu Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Koszalinie na potrzeby kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa: Aromatyzer z kompletem pokryw i stacją – 1 szt., Pokrywa do GN 1/1 z korkiem – 1 szt., Macarron Kit – 1 szt., Spaghetto Kit – 1 szt., Filtry do wędzarki (różne rozmiary) – 2 szt., Deska czerwona – 18 szt., Deska zielona – 18 szt., Deska żółta – 18 szt., Deska niebieska – 18 szt., Deska brązowa – 18 szt., Deska czarna – 12 szt., Deska do pieczywa z rowkami – 4 szt., Ubijak do ziemniaków – 1 szt., Łyżka cedzakowa – 1 szt., Siekacz zmiękczający do mięsa – 2 szt., Prasa do burgerów – 3 szt., Patelnia teflonowa (różne wielkości) – 20 szt., Zestaw do sferyfikacji – 1 szt., Dyspenser do sferyfikacji – 1 szt., Patelnia do jajek sadzonych i pancake – 12 szt., Pojemnik GN 1/1 (różne pojemności) – 20 szt., Pojemnik GN 1/1 perforowany – 3 szt., Nóż kuchenny – 70 szt., Nóż do wędlin – 8 szt., Nóż do chleba – 8 szt., Nóż do mięsa – 15 szt., Nóż do filetowania – 15 szt., Stalka – 10 szt., Nóż kolebkowy – 6 szt., Krajalnica do masła – 5 szt., Szczypce do homarów, krabów, langust, krewetek – 4 szt., Nóż do ostryg – 5 szt., Nóż do sera (różne wielkości) -10 szt., Nóż do parmezanu – 5 szt., Nożyk Julienne – 5 szt., Obierak do cytrusów – 5 szt., Nóż do cytrusów – zester – 5 szt., Nóż dekoracyjny do cytrusów – 5 szt., Nóż dekoracyjny "V" – 5 szt., Nóż dekoracyjny do masła – 5 szt., Krajacz do jaj – 3 szt., Mikser zanurzeniowy (blender kuchenny) – 12 szt., Robot kuchenny wieloczynnościowy – 6 szt., Sokowirówka – 4 szt., Waga pomocnicza do 2kg – 17 szt., Waga precyzyjna – 3 szt., Maszynka do mielenia mięsa – 4 szt., Zmywarka uniwersalna – 1 szt., Schładzarko-zamrażarka szokowa – 2 szt., Cyrkulator do gotowania sous vide z pojemnikiem GN 1/1 V-26l – 2 szt., Pakowarka próżniowa komorowa – 2 szt., Chłodziarko-zamrażarka – 2 szt., Wózek kelnerski – 1 szt., Kruszarka elektryczna – 1 szt., Blender barowy – 2 szt., Młynek do mielenia kawy – 1 szt., Kostkarka natryskowa – 1 szt., Podstawa pod zmywarkę – 1 szt., Uzdatniacz wody z montażem – 1 szt., Kosz do talerzy – 10 szt., Dozownik płynu myjącego do zmywarki – 1 szt., Worki gładkie do pakowarek komorowych – 40 szt., Opiekacz jednopoziomowy – 2 szt., Kuchenka mikrofalowa – 2 szt., Mikser – 8 szt. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w Rozdziale II SIWZ wraz z załącznikiem nr 2 do Rozdziału II SIWZ oraz w projekcie umowy zawartym w Rozdziale V SIWZ.
  
Zalacznik czesc nr 3
Zalacznik nazwa Dostawa pieca konwekcyjno-parowego
Zalacznik cpv glowny przedmiot 42200000-8
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 26016,26
Waluta zal PLN
Zalacznik okres w dniach 30
Zalacznik krotki opis Przedmiotem zamówienia jest dostawa pomocy dydaktycznych do Zespołu Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Koszalinie na potrzeby kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa: Piec konwekcyjno – parowy – 1 szt. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w Rozdziale II SIWZ wraz z załącznikiem nr 3 do Rozdziału II SIWZ oraz w projekcie umowy zawartym w Rozdziale V SIWZ.
  
Zalacznik czesc nr 4
Zalacznik nazwa Dostawa ekspresów ciśnieniowych wraz ze stołami
Zalacznik cpv glowny przedmiot 39711310-5
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 19512,20
Waluta zal PLN
Zalacznik okres w dniach 30
Zalacznik krotki opis Przedmiotem zamówienia jest dostawa pomocy dydaktycznych do Zespołu Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Koszalinie na potrzeby kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa: Ekspres ciśnieniowy – 2 szt., Stół pod ekspres ciśnieniowy – 1 szt., Stół pod ekspres ciśnieniowy – 1 szt. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w Rozdziale II SIWZ wraz z załącznikiem nr 4 do Rozdziału II SIWZ oraz w projekcie umowy zawartym w Rozdziale V SIWZ.
  

Criterion

Kryteria Przedłużenie okresu gwarancji i rękojmi
Znaczenie 30,00
  
Kryteria Skrócenie terminu realizacji zamówienia
Znaczenie 10,00
  
Kryteria Cena
Znaczenie 60,00
  
Repozytorium wiedzy Urzędu Zamówień Publicznych  

Niezbędnik każdego uczestnika postępowania przetargowego - zebrane w jednym miejscu wszystkie najważniejsze dokumenty prawne...

Gwarancja ceny artykułów biurowych - pętla na szyi?  

W postępowaniach przetargowych podanie najniższej ceny jest w dalszym ciągu głównym, a często jedynym kryterium...

Nowa linia długopisów SCHNEIDER Slider Xite, XB  

Długopisy SCHNEIDER Slider Xite, XB wyposażone w wymienny wkład Slider 710 XB to idealne narzędzie do codziennej pracy w...

przetargibiurowe.pl  (+48) 600 092 062

Godziny pracy:  Biuro, live chat: 800 - 1700  Wsparcie online: 24h

Michał Troc Biuro obsługi klienta  

Szanowni Klienci! Drodzy Państwo!

Dbamy o Twoją prywatność

Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas i naszych zaufanych partnerów oraz przekazujemy informacje o naszej polityce prywatności w tym o tzw. cookies. Klikając „Przejdź do serwisu”, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez nas i naszych zaufanych partnerów, Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty), w tym na umieszczanie tzw. cookies na Twoich urządzeniach i ich odczytywanie, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub ograniczyć jej zakres, kliknij „Szczegóły”, gdzie znajdziesz wszelkie informacje o tym jak to zrobić . Te same informacje znajdziesz także na podstronie z naszą polityką prywatności obowiązującą od 25 maja 2018.

W przypadku użytkowników zalogowanych, ważna jest Państwa wcześniejsza zgoda której udzieliliście podczas zakładania konta. Każda Państwa zgoda jest dobrowolna i można ją w dowolnym momencie wycofać.

Polityka prywatności (rozwiń) Klauzula Informacyjna (rozwiń) Lista Zaufanych Partnerów (rozwiń)