Dostawa nabiału oraz jaj

Data publikacji 2020-12-14
Data zakończenia 2021-01-12 00:00:00
Instytucja Wojewódzki Szpital Psychiatryczny im. Tadeusza Bilikiewicza w Gdańsku
Miejscowość Gdańsk
Województwo pomorskie
Branża
  • Produkty mleczarskie

Szczegóły

Numer ogłoszenia 766249-N-2020
Typ dokumentu ZP-400
Kod CPV 155000003, 31425003
Adres strony internetowej siwz
BZP Zobacz

Przedmiot zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest dostawa nabiału oraz jaj w asortymencie określonym w Formularzu cenowym stanowiącym Załącznik nr 2 do niniejszej specyfikacji. Towar dopuszczony do obrotu na terenie RP i zgodny z Polską Normą i powinien spełniać odpowiednie wymogi jakościowe zgodnie z warunkami wynikającymi z obowiązujących przepisów w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. 2019 poz. 1252 z późn. zm.)
Nabiał oraz jaja są artykułami powszechnie dostępnymi o standardach jakościowych ustalonych w Polskich Normach. Przedmiot zamówienia nie generuje żadnych kosztów na etapie realizacji zamówienia, ponieważ zamawiane artykuły spożywcze w odpowiednich ilościach przeznaczone będą do bieżącej konsumpcji.
Opakowania powinny być szczelne, bez uszkodzeń, oznakowane i zawierać informacje dotyczące min.: nazwy i adresu producenta, nazwy towaru, jego klasy jakości, składu w tym zawartości alergenów, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia.
Dostawy odbywać się będą sukcesywnie, zgodnie z zamówieniami częściowymi, składanymi telefonicznie i /lub drogą mailową określającymi każdorazowo asortyment i ilość, w terminie 48 godzin dla części 2 oraz 24 godzin dla części 1 licząc od chwili zgłoszenia przez Zamawiającego. Wykonawca zabezpieczy należycie towar na czas przewozu. Opakowania, pojemniki przystosowane do przewozu danego asortymentu powinny być wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i spełniać wymogi sanitarno-higieniczne tj. czyste, odpowiednio zabezpieczone przed deszczem i śniegiem. Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za dostawę i jakość dostarczanego towaru. Opakowania powinny być szczelne, bez uszkodzeń, oznakowane i zawierać informacje dotyczące min.: nazwy i adresu producenta, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia. Okres przydatności do spożycia deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 5 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego.
Przedmiot zamówienia Wykonawca dostarczy na własny koszt i ryzyko do magazynu żywnościowego w siedzibie Zamawiającego. Zjazd do magazynu żywnościowego na terenie Szpitala drogą przy nachyleniu 13% w kierunku magazynu, zakończoną zakrętem o kącie ok. 90º.

W części nr 1 przedmiotem zamówienia jest dostawa nabiału.
Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień.
Wspólny słownik zamówień kod główny CPV 15500000-3 produkty mleczarskie
CPV 15511100-4 mleko
CPV 15530000-2 masło
CPV 15512200-2 śmietana 18%
CPV 15551300-8 jogurt
CPV 15544000-3 ser twardy
CPV 15551000-5 ser topiony
CPV 15551300-8 twaróg
Dostarczane produkty muszą być zapakowane w oryginalne opakowania producenta umożliwiające stwierdzenie terminu przydatności do spożycia, zweryfikowanie ich składu oraz w gramaturze wskazanej w Formularzu oferty.
Znakowanie: zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252).
Środki transportu: zgodnie z rozdziałem IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, aby chronić żywność przed zanieczyszczeniem. Muszą być tak zaprojektowane i skonstruowane, by możliwe było ich właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcja.
Jakość, higiena i bezpieczeństwo żywności: Dostarczony towar powinien być pozbawiony zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, szkodników, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych i spełniać wymagania następujących aktów prawnych:
– Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252)
– Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych
- Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
- Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego I Rady (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności
Szczegółowe wymagania dla poszczególnych rodzajów produktów będących przedmiotem zamówienia:
Jogurty owocowe i homogenizowane serki waniliowe:
- bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego;
- nie zawierające następujących dodatków do żywności: Żółcień pomarańczowa (E 110), Żółcień chinolinowa (E 104), Azorubina/karmoizyna (E 122), Czerwień allura (E 129), Tartrazyna (E 102), Pąs 4R/ czerwień koszenilowa (E 124).

W części nr 2 przedmiotem zamówienia jest dostawa jaj.

Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień kod CPV 03142500-3.
Dostarczane produkty muszą być zapakowane w oryginalne opakowania producenta umożliwiające stwierdzenie terminu przydatności do spożycia, zweryfikowanie ich składu oraz w gramaturze wskazanej w Formularzu oferty.
Znakowanie: zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252).
Środki transportu: zgodnie z rozdziałem IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, aby chronić żywność przed zanieczyszczeniem. Muszą być tak zaprojektowane i skonstruowane, by możliwe było ich właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcja.
Jakość, higiena i bezpieczeństwo żywności: Dostarczony towar powinien być pozbawiony zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, szkodników, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych i spełniać wymagania następujących aktów prawnych:
– Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252)
– Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych
- Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
- Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.
- Polskie Normy w zakresie obejmującym przedmiot zamówienia aktualne z obowiązującym prawem.

Wymagania jakościowe jaj kurzych Rozporządzenie Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wykonania Rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj.
Jaja kurze – świeże, nie poddane żadnym zabiegom konserwacyjnym. Skorupa o normalnym kształcie, czysta, nieuszkodzona, niemyta, nieczyszczona. Białko przejrzyste gęste, bez ciał obcych. Żółtko słabo widoczne, kuliste, przy obracaniu jajkiem słabo ruchliwe, powracające do centralnego położenia, bez ciał obcych, zapach swoisty. Okres przydatności do spożycia deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego. Na skorupie powinien znajdować się czytelny kod producenta.

Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w Projekcie umowy stanowiącym Załącznik nr 5 do SIWZ.
Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych.
Zamawiający dopuszcza udział podwykonawców. Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom

Dodatkowe informacje

GuidZP400 2bf0b0f6-2910-48c2-abe3-1b8a9356fd71
Biuletyn 766249-N-2020
Zamawiajacy nazwa Wojewódzki Szpital Psychiatryczny im. Tadeusza Bilikiewicza w Gdańsku
Regon 29346200000000
Zamawiajacy adres ulica ul. Srebrniki
Zamawiajacy adres numer domu 17
Zamawiajacy miejscowosc Gdańsk
Zamawiajacy kod pocztowy 80-282
Zamawiajacy panstwo Polska
Zamawiajacy wojewodztwo pomorskie
Zamawiajacy telefon 58 52 47 500
Zamawiajacy fax 585 247 520
Zamawiajacy email dzpublicznych@wsp-bilikiewicz.pl
Adres strony url www.wsp-bilikiewicz.pl
Zamieszczanie obowiazkowe 1
Ogloszenie dotyczy 1
Czy finansowane z unii 2
Czy ubiegac zaklady pracy 2
Minimalny procent zatrudnienia 0%
Rodzaj zamawiajacego 8
Rodzaj zamawiajacego inny Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
Czy dostep dokumentow zamowienia 1
Dostep dokumentow zamowienia https://platformazakupowa.pl/pn/wsp_bilikiewicz/proceedings
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja 1
Zamieszczona bedzie specyfikacja https://platformazakupowa.pl/pn/wsp_bilikiewicz/proceedings
Czy oferty wnioski dostepne 1
Oferty wnioski dostepne https://platformazakupowa.pl/pn/wsp_bilikiewicz/proceedings
Czy dopuszczone wymagane przeslanie ofert 1
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert inny Przesłanie ofert w formie pisemnej - za pośrednictwem operatora pocztowego, w rozumieniu Ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. – Prawo pocztowe, osobiście lub za pośrednictwem posłańca.
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres Siedziba Zamawiającego przy ul. Srebrniki 17 w Gdańsku – pok. 4
Nazwa nadana zamowieniu Dostawa nabiału oraz jaj
Numer referencyjny Adm 16/2020
Rodzaj zamowienia 1
Czy podzielone na czesci 1
Okreslenie przedmiotu Przedmiotem zamówienia jest dostawa nabiału oraz jaj w asortymencie określonym w Formularzu cenowym stanowiącym Załącznik nr 2 do niniejszej specyfikacji. Towar dopuszczony do obrotu na terenie RP i zgodny z Polską Normą i powinien spełniać odpowiednie wymogi jakościowe zgodnie z warunkami wynikającymi z obowiązujących przepisów w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. 2019 poz. 1252 z późn. zm.) Nabiał oraz jaja są artykułami powszechnie dostępnymi o standardach jakościowych ustalonych w Polskich Normach. Przedmiot zamówienia nie generuje żadnych kosztów na etapie realizacji zamówienia, ponieważ zamawiane artykuły spożywcze w odpowiednich ilościach przeznaczone będą do bieżącej konsumpcji. Opakowania powinny być szczelne, bez uszkodzeń, oznakowane i zawierać informacje dotyczące min.: nazwy i adresu producenta, nazwy towaru, jego klasy jakości, składu w tym zawartości alergenów, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia. Dostawy odbywać się będą sukcesywnie, zgodnie z zamówieniami częściowymi, składanymi telefonicznie i /lub drogą mailową określającymi każdorazowo asortyment i ilość, w terminie 48 godzin dla części 2 oraz 24 godzin dla części 1 licząc od chwili zgłoszenia przez Zamawiającego. Wykonawca zabezpieczy należycie towar na czas przewozu. Opakowania, pojemniki przystosowane do przewozu danego asortymentu powinny być wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i spełniać wymogi sanitarno-higieniczne tj. czyste, odpowiednio zabezpieczone przed deszczem i śniegiem. Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za dostawę i jakość dostarczanego towaru. Opakowania powinny być szczelne, bez uszkodzeń, oznakowane i zawierać informacje dotyczące min.: nazwy i adresu producenta, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia. Okres przydatności do spożycia deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 5 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego. Przedmiot zamówienia Wykonawca dostarczy na własny koszt i ryzyko do magazynu żywnościowego w siedzibie Zamawiającego. Zjazd do magazynu żywnościowego na terenie Szpitala drogą przy nachyleniu 13% w kierunku magazynu, zakończoną zakrętem o kącie ok. 90º. W części nr 1 przedmiotem zamówienia jest dostawa nabiału. Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień. Wspólny słownik zamówień kod główny CPV 15500000-3 produkty mleczarskie CPV 15511100-4 mleko CPV 15530000-2 masło CPV 15512200-2 śmietana 18% CPV 15551300-8 jogurt CPV 15544000-3 ser twardy CPV 15551000-5 ser topiony CPV 15551300-8 twaróg Dostarczane produkty muszą być zapakowane w oryginalne opakowania producenta umożliwiające stwierdzenie terminu przydatności do spożycia, zweryfikowanie ich składu oraz w gramaturze wskazanej w Formularzu oferty. Znakowanie: zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252). Środki transportu: zgodnie z rozdziałem IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, aby chronić żywność przed zanieczyszczeniem. Muszą być tak zaprojektowane i skonstruowane, by możliwe było ich właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcja. Jakość, higiena i bezpieczeństwo żywności: Dostarczony towar powinien być pozbawiony zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, szkodników, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych i spełniać wymagania następujących aktów prawnych: – Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252) – Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych - Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych - Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego I Rady (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności Szczegółowe wymagania dla poszczególnych rodzajów produktów będących przedmiotem zamówienia: Jogurty owocowe i homogenizowane serki waniliowe: - bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego; - nie zawierające następujących dodatków do żywności: Żółcień pomarańczowa (E 110), Żółcień chinolinowa (E 104), Azorubina/karmoizyna (E 122), Czerwień allura (E 129), Tartrazyna (E 102), Pąs 4R/ czerwień koszenilowa (E 124). W części nr 2 przedmiotem zamówienia jest dostawa jaj. Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień kod CPV 03142500-3. Dostarczane produkty muszą być zapakowane w oryginalne opakowania producenta umożliwiające stwierdzenie terminu przydatności do spożycia, zweryfikowanie ich składu oraz w gramaturze wskazanej w Formularzu oferty. Znakowanie: zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252). Środki transportu: zgodnie z rozdziałem IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, aby chronić żywność przed zanieczyszczeniem. Muszą być tak zaprojektowane i skonstruowane, by możliwe było ich właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcja. Jakość, higiena i bezpieczeństwo żywności: Dostarczony towar powinien być pozbawiony zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, szkodników, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych i spełniać wymagania następujących aktów prawnych: – Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252) – Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych - Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych - Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego. - Polskie Normy w zakresie obejmującym przedmiot zamówienia aktualne z obowiązującym prawem. Wymagania jakościowe jaj kurzych Rozporządzenie Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wykonania Rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj. Jaja kurze – świeże, nie poddane żadnym zabiegom konserwacyjnym. Skorupa o normalnym kształcie, czysta, nieuszkodzona, niemyta, nieczyszczona. Białko przejrzyste gęste, bez ciał obcych. Żółtko słabo widoczne, kuliste, przy obracaniu jajkiem słabo ruchliwe, powracające do centralnego położenia, bez ciał obcych, zapach swoisty. Okres przydatności do spożycia deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego. Na skorupie powinien znajdować się czytelny kod producenta. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w Projekcie umowy stanowiącym Załącznik nr 5 do SIWZ. Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych. Zamawiający dopuszcza udział podwykonawców. Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom
Cpv glowny przedmiot 15500000-3
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc 0,00
Data rozpoczecia 2021-03-01T00:00:00+01:00
Data zakonczenia 2022-02-28T00:00:00+01:00
Okreslenie warunkow Określenie warunków: Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie. Ocena spełnienia wyżej wskazanego warunku nastąpi na podstawie przedstawionego przez Wykonawcę oświadczenia, w oparciu o wzór – Załącznik nr 4 do SIWZ
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow Określenie warunków: Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie. Ocena spełnienia wyżej wskazanego warunku nastąpi na podstawie przedstawionego przez Wykonawcę oświadczenia, w oparciu o wzór – Załącznik nr 4 do SIWZ
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow Określenie warunków: Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie. Ocena spełnienia wyżej wskazanego warunku nastąpi na podstawie przedstawionego przez Wykonawcę oświadczenia, w oparciu o wzór – Załącznik nr 4 do SIWZ
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia 1
Inne dokumenty niewymienione Formularz ofertowy, formularz cenowy, oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 p.z.p
Czy dopuszcza zlozenie katalogow elektronicznych 1
Zlozenie katalogow elektronicznych informacje dodatkowe Oferta (wraz z załącznikami) powinna być sporządzona w języku polskim, z zachowaniem formy papierowej – tradycyjnej - (napisana na maszynie do pisania, komputerze lub inną trwałą i czytelną techniką oraz podpisana przez osobę(y) upoważnioną do reprezentowania Wykonawcy na zewnątrz i zaciągania zobowiązań w wysokości odpowiadającej cenie oferty) lub elektronicznej pod rygorem nieważności i podpisana kwalifikowanym podpisem elektronicznym (w takiej sytuacji Wykonawca składa ofertę wraz z załącznikami za pośrednictwem platformy zakupowej pod adresem: https://platformazakupowa.pl/pn/wsp_bilikiewicz wybierając przedmiotowe postępowanie).
Zmiana umowy 1
Zmiana umowy tekst §7. Zmiana umowy 1. Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany stawki podatku VAT w dostosowaniu do obowiązujących w dniu wystawienia faktury przepisów prawnych, przy czym zmianie ulegnie wyłącznie stawka i wartość VAT oraz cena brutto, cena netto pozostanie bez zmian. W takiej sytuacji strony zawrą aneks do umowy na wniosek Wykonawcy. 2. Do umowy ma zastosowanie przepis art. 144 ustawy Prawo zamówień publicznych. 3. Strony dopuszczają możliwość zmiany umowy w następujących przypadkach: 1) zmian w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, które nie są istotne w rozumieniu art. 144 ust. 1e ustawy – Prawo zamówień publicznych; 2) zmian, w tym o charakterze istotnym w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy – pod warunkiem wyrażenia na nie zgody przez Zamawiającego tj. w sytuacjach: a) zmiany terminu wykonania zamówienia, w razie wystąpienia siły wyższej mającej bezpośredni wpływ na terminowość dostawy. Siła wyższa, o której mowa to zdarzenie niezależne od Wykonawcy, nie stanowiące jego problemów organizacyjnych, którego strony umowy nie mogły przewidzieć, któremu nie mogły zapobiec, ani któremu nie mogły przeciwdziałać, a które uniemożliwiają Wykonawcy wykonanie w części lub w całości jego zobowiązania wynikającego z niniejszej umowy albo mającej bezpośredni wpływ na terminowość dostawy. Strony za okoliczności siły wyższej uznają: ogłoszone stany klęski żywiołowe, w tym powódź i trzęsienie ziemi, upadek statku powietrznego, strajki generalne lub lokalne, działania wojenne lub ogłoszenie stanu wojennego, atak terrorystyczny, b) zmiany warunków realizacji i zakresu przedmiotowego umowy niezbędne do prawidłowej realizacji zamówienia związane z zaistnieniem niemożliwych do wcześniejszego przewidzenia i niezależnych od stron umowy okoliczności powodujących rezygnację lub wyłączenie z realizacji określonego zakresu przedmiotu zamówienia z punktu widzenia Zamawiającego, przy jednoczesnym obniżeniu wynagrodzenia umownego o wartość niezrealizowanych elementów przedmiotu zamówienia, c) zmiany terminu wykonania zamówienia wskutek wystąpienia okoliczności leżących wyłącznie po stronie Zamawiającego, w tym w szczególności wstrzymanie dostawy przez Zamawiającego, d) w sytuacji wskazanej w § 4 ust. 8 umowy. 4. Strona występująca o zmianę postanowień niniejszej umowy zobowiązana jest do udokumentowania zaistnienia okoliczności, o których mowa w ust. 3. Wniosek o zmianę postanowień niniejszej umowy musi być wyrażony na piśmie. 5. Strony zobowiązane są do wzajemnego powiadomienia się o zmianach ich danych wskazanych w komparycji umowy, pod rygorem uznania korespondencji wysłanej na dotychczasowe dane ze skutkiem doręczenia.
IV 4 4 data 2021-01-12T00:00:00+01:00
IV 4 4 godzina 10:00
IV 4 4 jezyki polski
IV 4 5 okres 30

Powiązane

Zalacznik czesc nr 1
Zalacznik nazwa NABIAŁ
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15500000-3
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2021-03-01T00:00:00+01:00
Zalacznik data zakonczenia 2022-02-28T00:00:00+01:00
Zalacznik krotki opis 15 pozycji formularza cenowego
  
Zalacznik czesc nr 2
Zalacznik nazwa JAJA
Zalacznik cpv glowny przedmiot 03142500-3
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2021-03-01T00:00:00+01:00
Zalacznik data zakonczenia 2022-02-28T00:00:00+01:00
Zalacznik krotki opis Jaja - 1 pozycja z formularza cenowego
  

Criterion

Kryteria cena
Znaczenie 100,00
  
Repozytorium wiedzy Urzędu Zamówień Publicznych  

Niezbędnik każdego uczestnika postępowania przetargowego - zebrane w jednym miejscu wszystkie najważniejsze dokumenty prawne...

Gwarancja ceny artykułów biurowych - pętla na szyi?  

W postępowaniach przetargowych podanie najniższej ceny jest w dalszym ciągu głównym, a często jedynym kryterium...

Nowa linia długopisów SCHNEIDER Slider Xite, XB  

Długopisy SCHNEIDER Slider Xite, XB wyposażone w wymienny wkład Slider 710 XB to idealne narzędzie do codziennej pracy w...

przetargibiurowe.pl  (+48) 600 092 062

Godziny pracy:  Biuro, live chat: 800 - 1700  Wsparcie online: 24h

Michał Troc Biuro obsługi klienta  

Szanowni Klienci! Drodzy Państwo!

Dbamy o Twoją prywatność

Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas i naszych zaufanych partnerów oraz przekazujemy informacje o naszej polityce prywatności w tym o tzw. cookies. Klikając „Przejdź do serwisu”, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez nas i naszych zaufanych partnerów, Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty), w tym na umieszczanie tzw. cookies na Twoich urządzeniach i ich odczytywanie, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub ograniczyć jej zakres, kliknij „Szczegóły”, gdzie znajdziesz wszelkie informacje o tym jak to zrobić . Te same informacje znajdziesz także na podstronie z naszą polityką prywatności obowiązującą od 25 maja 2018.

W przypadku użytkowników zalogowanych, ważna jest Państwa wcześniejsza zgoda której udzieliliście podczas zakładania konta. Każda Państwa zgoda jest dobrowolna i można ją w dowolnym momencie wycofać.

Polityka prywatności (rozwiń) Klauzula Informacyjna (rozwiń) Lista Zaufanych Partnerów (rozwiń)