Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów żywnościowych do Przedszkola Nr 70 w Lublinie - IX części. Część I - Produkty mleczarskie, Część II - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne, Część III - Owoce, warzywa i podobne produkty, Część IV - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie, Część V - Ryby mrożone, filety rybne i pozostałe mięso ryb, Część VI - Jaja, Część VII - Różne produkty spożywcze, Część VIII - Warzywa i owoce mrożone, Część IX - Wędliny. Zakres zamówienia obejmuje: Sukcesywną dostawę artykułów żywnościowych dla Przedszkola Nr 70 w Lublinie - IX części.
Produkty żywnościowe powinny spełniać parametry jakościowe określone dla danego asortymentu przez PN, spełniać wymogi sanitarno - epidemiologiczne i zasady HACCP oraz posiadać oznaczony odpowiedni dla danego asortymentu termin ważności zapewniający jego bezpieczne spożycie. Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania dla zaoferowanego asortymentu przedłożenia pisemnego potwierdzenia dopuszczającego dany produkt do obrotu i spożycia, wydanego przez organ uprawiony do kontroli jakości produktów spożywczych.
Dostawy artykułów żywnościowych powinny być realizowane zgodnie z zasadami GHP tj.: Posiadać świadectwa jakości przy dostawach mięsa, przetworów mięsnych, mleka i przetworów mlecznych, miodu, ryb oraz aktualne zaświadczenie z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii o podleganiu kontroli. Dostarczony asortyment dotyczący mięsa i wyrobów wędliniarskich powinien posiadać handlowy dokument identyfikacyjny. Dostarczana żywność powinna być oznakowana widocznym, czytelnym i nieusuwalnym kodem identyfikacyjnym, produkty powinny być świeże, pełnowartościowe, należytej jakości, oraz być dostarczane nie później niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem: pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie produkty powinny być wyprodukowane w dobie dostawy; w przypadku artykułów ogólnospożywczych termin przydatności do spożycia powinien być nie krótszy niż 30 dni od daty dostawy; jaja konsumpcyjne nie mogą być starsze niż 7 dni od daty pakowania; warzywa i owoce świeże muszą się cechować regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, muszą być wolne od szkodników, znaków chorobowych, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia, czy gnicia; mięso i wędliny muszą być produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od daty dostawy.
2.5. Przedmiot zamówienia powinien być dostarczony odpowiednim środkiem transportu spełniającym wymagania sanitarne, w opakowaniach gwarantujących bezpieczny transport i magazynowanie. Pojemniki i opakowania powinny posiadać atest PZH odnośnie dopuszczenia do kontaktu z żywnością. Pojemniki przeznaczone do transportowania powinny być gładkie, czyste, bezwonne, łatwe do mycia i odkażania, zapewniające zachowanie właściwej jakości w czasie transportu. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostaw (ukryte, nieukryte), oraz uszkodzenia powstałe w transporcie produktów, oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru we własnym zakresie i na własny koszt. Poniżej cechy dyskwalifikujące dla poszczególnego asortymentu: Cechy dyskwalifikujące wspólne dla mięsa: obce posmaki, zapachy, oślizgłość, nalot pleśni, zazielenienie mięsa, występowanie gruczołów, fragmentów kości. Cechy dyskwalifikujące wspólne dla wędlin: obce posmaki, zapachy, oślizgłość, nalot pleśni, barwa szarozielona, zacieki tłuszczu i galarety pod osłonką, pęknięcia osłonki i wycieki farszu, w osłonkach sztucznych, składniki użyte do produkcji pozaklasowe lub z chrząstkami, ścięgnami itp., skupiska jednego ze składników, obecność szkodników oraz ich pozostałości, brak oznakowania opakowań, ich uszkodzenia mechaniczne, objawy obniżenia jędrności i elastyczności, nieprzyleganie osłonki do wędlin.
Cechy dyskwalifikujące wspólne dla pieczywa: pieczywo zdeformowane, zgniecione, uszkodzone mechanicznie; pieczywo zabrudzone, spalone; miękisz lepki, niedopieczony, z zakalcem lub z obecnością grudek mąki i soli; smak gorzki, kwaśny, zbyt słony lub niesłony; ciasto zabrudzone, spalone, niedopieczone, o wyraźnie niewłaściwej porowatości ciasta, kruszące się; objawy pleśni, psucia; uszkodzenia mechaniczne, ciasta zdeformowane, zgniecione, porozrywane; obecność szkodników żywych, martwych oraz ich pozostałości. Cechy dyskwalifikujące wspólne dla wyrobów mleczarskich: obce posmaki, zapachy, smak: gorzki, mocno kwaśny, słony, stęchły, mdły; zanieczyszczenia mechaniczne, organiczne; objawy pleśnienia, psucia; uszkodzenia mechaniczne, zdeformowane, zgniecione, porozrywane; obecność szkodników żywych, martwych, oraz ich pozostałości; brak oznakowania opakowań.
Cechy dyskwalifikujące wspólne dla warzyw i owoców: mające oznaki niewłaściwego przechowywania i transportu; mocne zniekształcenia, oznaki choroby, zaparzenie, gnicie, obce zapachy, pozostałości środków ochrony roślin. Cechy dyskwalifikujące wspólne dla produktów mrożonych: oznaki niewłaściwego przechowywania i transportu, oznaki rozmrażania, zdeformowania, zgniecenia, porozrywania, uszkodzone opakowania. Wielkość każdej dostawy, jej termin (dzień, godziny) oraz rodzaj zamawianego asortymentu wynikać będzie z zamówień składanych przez upoważnionych pracowników Zamawiającego z zastrzeżeniem, że:Dostawa mleka i przetworów mlecznych odbywać się będzie codziennie, w godzinach 6.30 - 7.30. Dostawa mrożonek odbywać się będzie 3 razy w miesiącu, w godzinach 7.00 - 9.00.
Dostawa mięsa i wędlin odbywać się będzie 2 razy w tygodniu, w godzinach 6.30 - 7.30. Dostawa owoców i warzyw odbywać się będzie w każdy poniedziałek, środę, piątek, w godzinach 6.30 - 7.00. Dostawa jaj odbywać się będzie 1 raz w tygodniu, w godzinach 8.00 - 9.00. Dostawa pieczywa i produktów piekarniczych odbywać się będzie codziennie, w godzinach 6.30 - 7.30. Dostawa różnych artykułów spożywczych odbywać się będzie codziennie w godzinach 6.30 - 7.30. Dostawa artykułów żywnościowych odbywać się będzie transportem własnym wykonawcy, na jego koszt i ryzyko. Zamówienia składane będą drogą telefoniczną lub pocztą elektroniczną w zależności od potrzeb Zamawiającego na 24 godziny przed realizacją zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie, że w okresach przerw wynikających z kalendarza świąt i przerwy wakacyjnej zamówienia będą zgłaszane w ograniczonym zakresie. W szczególnych przypadkach wynikających z potrzeby Zamawiającego Wykonawca zobowiązany jest do przyjęcia doraźnych zamówień w trybie pilnej realizacji. |