Dostawy frytek i innych mrożonych produktów z ziemniaków od wybranego jednego producenta wraz z ich sprzedażą, reklamą i promocją z zapewnieniem preferencyjności na obiektach P.G.K. Term Uniejów Sp. z o.o. w Uniejowie

Data publikacji 2014-03-26
Data zakończenia 2014-04-03 09:40:00
Instytucja Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej Termy Uniejów Sp. z o. o. w Uniejowie
Miejscowość Uniejów
Województwo łódzkie
Branża
  • Ziemniaki mrożone,
  • Produkty ziemniaczane

Szczegóły

Numer ogłoszenia 64463 / 2014
Typ dokumentu ZP-400
Kod CPV 153111002, 153112003, 153120008
Adres strony internetowej siwz
BZP Zobacz

Przedmiot zamówienia

1. Przedmiotem zamówienia są dostawy frytek i innych mrożonych produktów z ziemniaków od wybranego jednego producenta wraz z ich sprzedażą, reklamą i promocją z zapewnieniem preferencyjności na obiektach P.G.K. Term Uniejów Sp. z o.o. w Uniejowie.
2. Frytki i inne mrożone produkty z ziemniaków obejmują w szczególności:
a) Cząstki ziemniaka ze skórką (składniki: ziemniaki 97,3 ÷ 97,5 %, olej roślinny 2,5 ÷ 2,7%);
b) Frytki karbowane 12 mm (składniki: ziemniaki 95,9 ÷ 96,3%, olej roślinny 3,7 ÷ 4,1%);
c) Puree ziemniaczane (składniki: ziemniaki min. 86 %, woda, masło skoncentrowane (z mleka), mleko pełne w proszku, sól, aromat, pieprz biały, gałka muszkatołowa)
d) Placki ziemniaczane - produkt gotowy do smażenia, przesmażony, zamrożony, do głębokiego smażenia (składniki: ziemniaki min. 87%, mąka pszenna, cebula, tłuszcz roślinny, sól, konserwant);
Szacunkowa ilość poszczególnych produktów określona jest w formularzu ofertowym stanowiącym załącznik do niniejszej SIWZ. Dodatkowe informacje dot. produktów zawarte są w załączniku do SIWZ.
Zamawiający przewiduje sumaryczne dostawy produktów na poziomie 16 ton roczne.
Dostawy wskazanych powyżej produktów od producenta będą się odbywały się za pośrednictwem dystrybutorów współpracujących z producentem.
Maksymalna wartość zakupów produktów w okresie obowiązywania umowy nie może przekroczyć w przeliczeniu na euro: 207.000 euro netto, stosownie do Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2013 r. w sprawie kwot wartości zamówień oraz konkursów, od których jest uzależniony obowiązek przekazywania ogłoszeń Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej (Dz. U. z 2013 r., poz. 1735). Do przeliczenia na euro stosuje się aktualny średni kurs złotego w stosunku do euro stanowiący podstawę przeliczania wartości zamówień publicznych określany w rozporządzeniu przez Prezesa Rady Ministrów.
Dostarczane produkty muszą być wysokiej jakości, muszą spełniać wymagania jakościowe, dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach oraz posiadać ważne terminy przydatności do spożycia. Dostarczane produkty winny odpowiadać normom i standardom określonym w odpowiednich przepisach prawnych w tym Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (t. j.: Dz. U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 ze zm.). Przedmiot zamówienia realizowany musi być zgodnie z normami jakościowymi (GMP i GHP lub HACCP). Przedmiot zamówienia musi być dostarczony w najlepszym gatunku, zgodnie z wszelkimi obowiązującymi przepisami i normami, wolny od zapachów obcych i zanieczyszczeń oraz szkodników, nieuszkodzony, zawsze zgodny z podanym terminem ważności. Zamawiający wymaga zachowania przez Wykonawcę dla dostarczanych produktów temperatury - 18 stopni C lub niższej. Możliwe są krótkie wahania temperatury podczas przewozu, nie większe niż 3 stopni C.
Produkty powinny posiadać odpowiednie walory smakowe, zapachowe i sensoryczne dla danego produktu.
Dostawa i rozładunek przedmiotu zamówienia na koszt i ryzyko wykonawcy - do magazynów poszczególnych obiektów P. G. K. Termy Uniejów Sp. z o. o. w Uniejowie.
Dostarczany asortyment musi być pozbawiony uszkodzeń o charakterze fizycznym i biochemicznym obniżających jego wartość użytkową.
Towar dostarczony przez Wykonawcę musi być odpowiednio oznakowany, w szczególności zgodnie z postanowieniami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2007 r. nr 137, poz. 966 z późn. zm.) i opakowany zgodnie z potrzebami zbiorowego żywienia.
Wykonawca winien dysponować samochodami odpowiadającymi wymaganiom sanitarnym, określonym ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r., nr 171, poz. 1225) w związku z rozporządzeniem nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej z dnia 29.04.2004 r. - higiena środków spożywczych (zał. Nr 2 do rozporządzenia), którymi będzie dostarczał przedmiot zamówienia. Zamawiający każdorazowo będzie kontrolował warunki, w jakich przewożone są produkty. W razie stwierdzenia uchybień, Zamawiający zastrzega sobie prawo odmowy odbioru produktów.
Wykonawca powinien zapewnić, że oferowane produkty będą posiadać atesty i/lub certyfikaty higieniczno - sanitarne oraz będą świeże (z ważnym terminem przydatności do spożycia), tj. w szczególności w momencie dostawy:
- dla frytek minimum 1,5 roku;
- dla cząstek ziemniaka min. 1,5 roku;
- dla placków ziemniaczanych min. 1 rok;
- dla puree min. 1 rok.
Zamawiający informuje, że wskazane w SIWZ i jej załącznikach typy i symbole produktów, nazwy ich producentów i dystrybutorów, nazwy własne produktów, pochodzenie urządzeń itd. mają charakter przykładowy. Zostały one bowiem określone jedynie w celu sprecyzowania parametrów i wymogów techniczno-użytkowych przedmiotu zamówienia. Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych tj. takich, w których Wykonawcy mogą zaproponować realizację przedmiotu zamówienia za pomocą produktów o parametrach nie gorszych od podanych przez Zamawiającego. Zgodnie z art. 30 ust. 5 ustawy Pzp Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne opisywanym przez Zamawiającego, jest obowiązany wykazać, że oferowane przez niego produkty spełniają wymagania określone przez Zamawiającego.
Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadające te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w swoim składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez Zamawiającego.
W związku z powyższym, w przypadku zaoferowania produktów równoważnych do produktów określonych w SIWZ, Wykonawca zobowiązany jest załączyć do oferty szczegółowy opis oferowanych produktów wskazując, że zaproponowane produkty są równoważne pod względem jakościowym i funkcjonalnym. Nie wykazanie produktów równoważnych traktowane będzie, jako deklaracja zastosowania produktów wymienionych w dokumentacji przetargowej.
Wykonawca zobowiązany jest do skalkulowania w oferowanych cenach, iż w czasie sezonów letnich (od 1 czerwca do 31 sierpnia) winien dostarczać jako gratis 25% zakupywanych w tym czasie produktów.
Dodatkowo Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia w cenie oferty i bez dodatkowych płatności, na czas trwania umowy zawartej w wyniku niniejszego postępowania, następującego wyposażenia Zamawiającemu:
- frytownice gazowe 8 litrowe - 4 szt.
Wykonawca udziela Zamawiającemu gwarancji jakości zdrowotnej i trwałości dostarczonej żywności do daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
Dostarczana żywność musi być oznakowana widocznym, czytelnym i nieusuwalnym kodem identyfikacyjnym oraz terminem przydatności, umożliwiającym identyfikację artykułu spożywczego z danej partii produkcyjnej, nadanym przez producenta i umożliwiające ich identyfikowalność, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego.
Wykonawca zobowiązuje się przekazywać żywność bezpośrednio osobom upoważnionym do odbioru i kontroli ilościowej i jakościowej. Nie dopuszcza się pozostawienia żywności przez Wykonawcę osobom nieupoważnionym.
Odbiór ilościowo - jakościowy dostarczanej żywności, będzie potwierdzany przez upoważnionych pracowników Zamawiającego.
W przypadku otrzymania żywności o niewłaściwej jakości zdrowotnej czy handlowej Zamawiający zgłosi niezwłocznie reklamację osobiście lub telefonicznie.
Wykonawca zobowiązuje się odebrać lub wymienić żywność nie spełniającą wymagań jakościowych na wolną od wad, maksymalnie w ciągu 5 dni od dnia jego zgłoszenia i na własny koszt. Wykonawca podpisuje odbiór żywności nie spełniającej wymagań.
Zaleca się oferentom szczegółowe zapoznanie się z treścią Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia, zdobycie wszelkich informacji niezbędnych do prawidłowego przygotowania oferty oraz sprawdzenie i zweryfikowanie dokumentacji oraz niezwłocznego poinformowania Zamawiającego o ewentualnych błędach i przeoczeniach.

Dodatkowe informacje

Biuletyn 1
Nazwa Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej Termy Uniejów Sp. z o. o. w Uniejowie
Ulica ul. Polna 37
Nr domu 37
Miejscowość Uniejów
Kod Pocztowy 99-210
Województwo łódzkie
Tel 0-63 2888071
Fax 0-63 2888071
Internet www.termyuniejow.pl
Regon 31016143000000
E-mail termy@uniejow.pl
Obowiązkowa Tak
Dotyczy 1
Rodzaj zamówienia Podmiot prawa publicznego
Rodz zam D
Czy częsci Nie
Czy dopusza się złożenie oferty wariantowej Nie
Czy dialog Nie
Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających Nie
Czas Obowiązuje termin
Czas w miesiącach 36
Wadium Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.
Zaliczka Nie
Uprawnienie Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnienie wykonawca zobowiązany jest udokumentować Zamawiającemu. Zamawiający odstępuje od opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunku w tym zakresie.
Wiedza Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnienie wykonawca zobowiązany jest udokumentować Zamawiającemu. Zamawiający odstępuje od opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunku w tym zakresie.
Potencjał Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnienie wykonawca zobowiązany jest udokumentować Zamawiającemu. Zamawiający odstępuje od opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunku w tym zakresie.
Zdolne Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnienie wykonawca zobowiązany jest udokumentować Zamawiającemu. Zamawiający odstępuje od opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunku w tym zakresie.
Sytuacja Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnienie wykonawca zobowiązany jest udokumentować Zamawiającemu. Zamawiający odstępuje od opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunku w tym zakresie.
Oswiadczenia wykluczenia 1 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 2 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 8 Tak
Dok grup kap 1 Tak
Dokument podmiotów Tak
Inne dokumenty A. Na ofertę składają się następujące dokumenty i załączniki: A.1 Formularz ofertowy - wypełniony i podpisany przez wykonawcę A.2 Oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu z art. 22 ust. 1 Prawa Zamówień Publicznych A.3 Zgodnie z art. 26 ust. 2d ustawy Prawo zamówień publicznych Wykonawca wraz z ofertą składa listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5, albo informację o tym, że nie należy do grupy kapitałowej. B.3 Dokumenty potwierdzające posiadanie uprawnień/ pełnomocnictw osób składających ofertę, o ile nie wynika to z przedstawionych dokumentów rejestrowych
Niepełnosprawne Nie
Kod trybu zamówienia PN
Czy zmiana umowy Tak
Zmiana umowy 5. Wszelkie zmiany i uzupełnienia treści niniejszej umowy wymagają aneksu sporządzonego z zachowaniem formy pisemnej pod rygorem nieważności. 6. Zamawiający przewiduje możliwość dokonania następujących zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty (w części dotyczącej przedmiotu umowy, terminów oraz wynagrodzenia), na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, jeżeli zajdzie którykolwiek z niżej wymienionych warunków: 1) zajdzie konieczność zmiany terminu wykonania przedmiotu zamówienia na skutek: a) działania siły wyższej; 2) zmiany wynagrodzenia wykonawcy (ceny) o kwotę wynikającą ze zmienionych stawek podatku VAT obowiązujących w dacie powstania obowiązku podatkowego w czasie trwania umowy 3) Ceny jednostkowe netto określone przez wykonawcę w formularzu cenowym mogą ulec waloryzacji w trakcie trwania umowy zgodnie ze zmianami cen hurtowych w Polsce. Zmiana taka możliwa jest nie częściej niż raz na kwartał, musi zostać poprzedzona pisemną szczegółową informacją o przyczynach zmiany ceny. 4) Wydłużenia czasu obowiązywania umowy w przypadku gdy Zamawiający w pierwotnie określonym okresie nie dokona zakupu towarów w zadeklarowanej ilości. 7. Za okoliczności siły wyższej uznaje się między innymi: pożar, powódź, huragan, eksplozję, awarie energetyczne, wojnę, operacje wojskowe, rozruchy, niepokoje społeczne, ograniczenia i zakazy wydane przez organy administracji publicznej, a także inne nadzwyczajne zjawiska losowe i przyrodnicze, wszystkie z nich powstające poza kontrolą Stron, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, a jeżeli możliwe były do przewidzenia nie można było im zapobiec.
Kod kryterium A
Adres strony internetowej siwz http://www.uniejow.bip.net.pl/?c=308
Adres uzyskania siwz P. G. K. Termy Uniejów, Sp. z o. o. w Uniejowie, ul. Polna 37, 99 - 210 Uniejów
Data składania wniosków 03/04/2014
Godzina składania wniosków 09:40
Miejsce P. G. K. Termy Uniejów, Sp. z o. o. w Uniejowie, ul. Polna 37, 99 - 210 Uniejów
Termin Obowiązuje termin
Termin związania ofertą 30
Czy unieważnienie Nie
Repozytorium wiedzy Urzędu Zamówień Publicznych  

Niezbędnik każdego uczestnika postępowania przetargowego - zebrane w jednym miejscu wszystkie najważniejsze dokumenty prawne...

Gwarancja ceny artykułów biurowych - pętla na szyi?  

W postępowaniach przetargowych podanie najniższej ceny jest w dalszym ciągu głównym, a często jedynym kryterium...

Nowa linia długopisów SCHNEIDER Slider Xite, XB  

Długopisy SCHNEIDER Slider Xite, XB wyposażone w wymienny wkład Slider 710 XB to idealne narzędzie do codziennej pracy w...

przetargibiurowe.pl  (+48) 600 092 062

Godziny pracy:  Biuro, live chat: 800 - 1700  Wsparcie online: 24h

Michał Troc Biuro obsługi klienta  

Szanowni Klienci! Drodzy Państwo!

Dbamy o Twoją prywatność

Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas i naszych zaufanych partnerów oraz przekazujemy informacje o naszej polityce prywatności w tym o tzw. cookies. Klikając „Przejdź do serwisu”, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez nas i naszych zaufanych partnerów, Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty), w tym na umieszczanie tzw. cookies na Twoich urządzeniach i ich odczytywanie, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub ograniczyć jej zakres, kliknij „Szczegóły”, gdzie znajdziesz wszelkie informacje o tym jak to zrobić . Te same informacje znajdziesz także na podstronie z naszą polityką prywatności obowiązującą od 25 maja 2018.

W przypadku użytkowników zalogowanych, ważna jest Państwa wcześniejsza zgoda której udzieliliście podczas zakładania konta. Każda Państwa zgoda jest dobrowolna i można ją w dowolnym momencie wycofać.

Polityka prywatności (rozwiń) Klauzula Informacyjna (rozwiń) Lista Zaufanych Partnerów (rozwiń)