1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa różnych produktów spożywczych. Przedmiot zamówienia został podzielony na następujące części:  
 
Część I zamówienia - Produkty mleczarskie  
Część II zamówienia - Pieczywo świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie 
Część III zamówienia - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne przetworzone 
Część IV zamówienia - Produkty drobiowe i produkty przetworzone  
Część V zamówienia - Warzywa i owoce mrożone  
Część VI zamówienia - Ryby, ryby mrożone, wędzone i przetwory z ryb   
Część VII zamówienia - Warzywa i owoce świeże  
Część VIII zamówienia - Artykuły spożywcze różne 
Część IX zamówienia - Jaja 
Część X zamówienia - Produkty gotowe mrożone 
 
2. Szczegółowe parametry w zakresie przedmiotu zamówienia (ilości, opis) określone są w Załączniku nr 2 do SIWZ. Wielkości podane w Załączniku Nr 2 są wielkościami szacunkowymi (przewidywanymi). W wyliczeniu podanych w tabelach Zamawiający opierał się na ilościach zużytych w okresie ostatnich 12 miesięcy. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany podanych wielkości z przyczyn od niego niezależnych np. absencja uczniów, zmiana stanu ilościowego wychowanków, różne plany zajęć szkolnych lub przedszkolnych (np. dodatkowe dni wolne) itp.  
  
 
3. Nazwy własne, użyte w SIWZ, nie mają na celu naruszenia art. 29 i art. 7 ustawy Pzp, a mają jedynie za zadanie sprecyzowanie oczekiwań jakościowych i technologicznych Zamawiającego. Zastosowane w opisie przedmiotu zamówienia znaki towarowe i/lub pochodzenie artykułów spożywczych służą do określenia standardów, właściwości, jakości, walorów smakowych, jakimi powinny charakteryzować się wchodzące w skład przedmiotu zamówienia artykuły spożywcze. Wykonawca składając ofertę może oferować artykuły spożywcze równoważne do wskazanych za pomocą znaków towarowych i/lub pochodzenia. Artykuły równoważne muszą cechować się nie gorszymi właściwościami i parametrami niż artykuły spożywcze opisane przez Zamawiającego, tj. takimi, które maja te same cechy funkcjonalne, co wskazane w SIWZ konkretne z nazwy lub pochodzenia produkty. Ich jakość nie może być gorsza od jakości określonych w specyfikacji produktów. Udowodnienie równoważności oferowanych artykułów spoczywa na Wykonawcy. 
 
4. Zamawiający ustala następujące cechy wyrobów równoważnych: 
1) gramatura oferowanego produktu równoważnego nie może być niższa 
2) zaoferowane produkty równoważne muszą posiadać te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja); 
3) wyroby równoważne muszą zawierać w swoim składzie te same surowce użyte do produkcji co wyroby wskazane w wykazie. 
 
5. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca dostarczał: 
1) produkty, które są dopuszczone do sprzedaży, 
2) artykuły niewskazujące oznak nieświeżości lub zepsucia, 
3) produkty świeże, o dobrym smaku, odpowiednim okresie przydatności do spożycia dla danego produktu, 
4) asortyment w zamkniętych i nieuszkodzonych opakowaniach, które będą  posiadać  nadrukowaną  informację  o  nazwie  środka  spożywczego  (skład), informacje  w  sprawie  producenta (nazwie),  dacie  przydatności do  spożycia  oraz gramaturze/litrażu, 
5) produkty pierwszego gatunku, 
6) produkty nieuszkodzone mechanicznie, spełniające wymagania jakościowe, dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach, 
7) produkty posiadające właściwe atesty, certyfikaty oraz posiadały ważne terminy ważności do spożycia, 
8) asortyment  transportem,  na  swój koszt  zgodnie z  wymogami  sanitarnymi i HACCP, w  sposób  zapobiegającym utracie  walorów smakowych i odżywczych, 
9) asortyment objęty zamówieniem do siedziby Zamawiającego: Zespół Szkół Publicznych w Straszęcinie, 39-218 Straszęcin - pomieszczenia stołówki szkolnej, oraz na własny koszt zapewni wyładunek dostawy w miejsce wskazane przez Zamawiającego, 
10)  produkty w pojemnikach oraz opakowaniach posiadających atest PZH odnoście dopuszczenia do kontaktu z żywnością oraz realizował dostawy zgodnie z zasadami dobrej praktyki higienicznej dotyczy to głównie: stanu higienicznego samochodu, higieny osobistej kierowcy, daty przydatności do spożycia, temperatury przewozu, 
11) produkty czyste, bez ziemi, piachu i brudu (dla roślin okopowych: ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, burak itd.) 
12) owoce I gatunku, odpowiednio dojrzałe, bez objawów gnicia lub zepsucia, wolne od szkodników i uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, nie obite. 
 
6. W przypadku dostarczenia przedmiotu zamówienia, który jest wadliwy lub nie spełniający warunków zamówienia, Zamawiający powiadomi o tym Wykonawcę, a Wykonawca dostarczy niezwłocznie przedmiot zamówienia wolny od wad i spełniający wymogi Zamawiającego.  
 
7. Nazwa dostarczonego artykułu na fakturze musi być zgodna z nazwą na opakowaniu i z nazwą w formularzu oferty. Również cena wykazana na fakturze musi być zgodna z ceną z formularza ofertowego. 
 
8. Zamawiający zastrzega sobie prawo zlecenia Wykonawcy zamówienia zgodnego z przedmiotem zamówienia, które nie zostało określone w formularzu oferty. W przypadku zlecenia przez Zamawiającego zamówienia, o którym mowa powyżej Wykonawca przedstawi kalkulację kosztów jego dostarczenia. Kalkulacja kosztów wymaga akceptacji Zamawiającego przed przyjęciem zlecenia przez Wykonawcę do realizacji. 
  
9. Dostawy będą realizowane sukcesywnie na podstawie zamówień składanych przez Zamawiającego w formie telefonicznej przynajmniej na dzień przed planowana dostawą. 
 
10. Zapłata nastąpi w terminie nie krótszym niż 30 dni od dnia prawidłowo wystawionej faktury.
 
 OpisOpis przedmiotu zamówienia zawarty jest w zestawieniu tabelarycznym stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ. 
 
Dokumenty zamieszczone zostały na stronie internetowej www. zyrakow.pl/bip oraz dostępne są w siedzibie Urzędu Gminy w Żyrakowie.Opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w zestawieniu tabelarycznym stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ. 
 
Dokumenty zamieszczone zostały na stronie internetowej www. zyrakow.pl/bip oraz dostępne są w siedzibie Urzędu Gminy w Żyrakowie.Opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w zestawieniu tabelarycznym stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ. 
 
Dokumenty zamieszczone zostały na stronie internetowej www. zyrakow.pl/bip oraz dostępne są w siedzibie Urzędu Gminy w Żyrakowie.Opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w zestawieniu tabelarycznym stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ. 
 
Dokumenty zamieszczone zostały na stronie internetowej www. zyrakow.pl/bip oraz dostępne są w siedzibie Urzędu Gminy w Żyrakowie.Opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w zestawieniu tabelarycznym stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ. 
 
Dokumenty zamieszczone zostały na stronie internetowej www. zyrakow.pl/bip oraz dostępne są w siedzibie Urzędu Gminy w Żyrakowie.Opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w zestawieniu tabelarycznym stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ. 
 
Dokumenty zamieszczone zostały na stronie internetowej www. zyrakow.pl/bip oraz dostępne są w siedzibie Urzędu Gminy w Żyrakowie.Opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w zestawieniu tabelarycznym stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ. 
 
Dokumenty zamieszczone zostały na stronie internetowej www. zyrakow.pl/bip oraz dostępne są w siedzibie Urzędu Gminy w Żyrakowie.Opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w zestawieniu tabelarycznym stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ. 
 
Dokumenty zamieszczone zostały na stronie internetowej www. zyrakow.pl/bip oraz dostępne są w siedzibie Urzędu Gminy w Żyrakowie.Opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w zestawieniu tabelarycznym stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ. 
 
Dokumenty zamieszczone zostały na stronie internetowej www. zyrakow.pl/bip oraz dostępne są w siedzibie Urzędu Gminy w Żyrakowie.Opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w zestawieniu tabelarycznym stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ. 
 
Dokumenty zamieszczone zostały na stronie internetowej www. zyrakow.pl/bip oraz dostępne są w siedzibie Urzędu Gminy w Żyrakowie. |