Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych oraz napojów bezalkoholowych. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych, zgodnie z poniższym podziałem:
1) Część I - artykuły spożywcze,
2) Część II - napoje bezalkoholowe.
W SIWZ Zamawiający podaje maksymalne, przewidywane ilości zamawianych artykułów, które w trakcie realizacji zamówienia mogą ulec zmniejszeniu. Podane ilości służą wyłącznie porównani ofert w celu wyboru oferty najkorzystniejszej, tzn. że nie stanowią one ostatecznego rozmiaru zamówienia i nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstaw do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił negatywnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw.
Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu zgodnie z normami systemu HACCP.
2. Wykonawca zamówienia zobowiązany będzie do:
a) dokonywania dostaw na podstawie posiadanego zezwolenia-zaświadczenia o wpisie do rejestrów zakładów podlegających kontroli organów sprawujących bezpośredni nadzór nad zakładem w zakresie: prowadzenia działalności gospodarczej, w zakładach produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 29.05.2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej - Dz. U. 2007 nr 106 poz. 730),
b) dokonywania dostaw wyłącznie artykułów-napojów świeżych, o aktualnym terminie przydatności do spożycia, minimum 2-3 (dwie-trzecie) gwarantowanego przez producenta terminu ważności, odpowiednio oznakowanych (oznaczona data minimalnej trwałości artykułu-napoju lub terminu przydatności do spożycia, zawartość netto, oznakowanie partii produkcji, dane identyfikacyjne producenta,
c) dokonywania dostaw artykułów-napojów wyłącznie spełniających normy jakości produktów spożywczych, tj. zaświadczenie lub certyfikat potwierdzający wdrożenie zasad GMP, GHP oraz systemu HACCP w zakładzie Wykonawcy (Ustawa z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, tj. z 29.06.2010 r. Dz. U. nr 136 poz. 914),
d) dokonywania dostaw artykułów-napojów spełniających prawem określone wymogi dla tych artykułów-napojów, w tym wymogi zdrowotne; materiał opakowaniowy winien być dopuszczony do kontaktu z żywnością; każdy produkt musi być dostarczony w oddzielnym pojemniku; produkty w puszkach winny być wyposażone w elementy do otwierania ręcznego, bez pomocy otwieracza mechanicznego; jakość dostarczanych produktów winna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku-klasy, produkty oznakowane mają być zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 10.07.2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (tj. z dn. 22.01.2014 r., Dz. U. z 2014 r. poz. 774), tzn. muszą zawierać: nazwę, wykaz i ilość składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania, firmę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy, nazwę i adres producenta,
e) dokonywania dostaw na miejsce wskazane przez Zamawiającego, na terenie Zabrza, od poniedziałku do piątku do godz. 15:00, w terminie 24h od momentu złożenia zamówienia,
f) dokonywania dostaw samochodem dostawczym dla którego wydano pozytywną decyzję zatwierdzającą środek transportu, potwierdzającą, że transport spełnia wymogi przewozu towarów i produktów spożywczych w oparciu o Ustawę z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, tj. z 29.06.2010 r. Dz. U. nr 136 poz. 914).
1. Wykonawca odpowiada za jakość zamówienia oraz za zgodność dostaw z dokumentacją przetargową.
2. Wykonawca dostarczy materiały promocyjne przeznaczone do prawidłowej ekspozycji i przechowywania dostarczanych artykułów-napojów, w bezpłatną dzierżawę, tj.:
Część I.
1) 10 szt. ekspozytorów na słodycze,
2) 4 szt. koszy na chipsy,
3) 4 szt. stojaków na lizaki,
4) 2 szt. lodówek firmy Red Bull.
Część II.
1) 2 szt - Lodówki Coca-coli
2) 10 szt - parasolki w okresie letnim
3) Szklanki w zależności od zamowienia
3. Rozwiązania równoważne
Ilekroć w specyfikacji, umowie, załącznikach, jest mowa o -produkcie, typie lub np.- należy przez to rozumieć produkt, typ, taki jak zaproponowany lub inny o standardzie i parametrach produktu nie gorszych niż zaproponowany.
Wszystkie użyte w specyfikacji, umowie i załącznikach, nazwy handlowe, towarowe, itp, służą jedynie do określenia minimalnych parametrów produktu wskazanego w SIWZ, a nie są wskazaniem na producenta.
Użyte wszelkie nazwy handlowe w opisie przedmiotu zamówienia Zamawiający traktuje jako informację uściślającą, która została użyta wyłącznie w celu przybliżenia potrzeb Zamawiającego. Dopuszcza się użycie do realizacji przedmiotu zamówienia produktów równoważnych, w stosunku do ich jakości, docelowego przeznaczenia i spełnianych funkcji i walorów użytkowych. Przez jakość należy rozumieć zapewnienie minimalnych parametrów produktu wskazanego w SIWZ, umowie, i innych załącznikach. Wykonawca, który do wyceny przyjmie rozwiązania równoważne jest zobowiązany udowodnić równoważność przyjętych produktów. Gramatura oferowanego produktu równoważnego nie może być niższa niż gramatura produktu wskazanego w zestawieniu asortymentowo-ilościowym (odpowiednio Załącznik - D1 i-lub Załącznik D2). Zaoferowane produkty równoważne muszą posiadać te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierać w swoim składzie te same surowce użyte do produkcji, co produkt określony przez Zamawiającego. W celu potwierdzenia, że oferowane rozwiązanie równoważne spełnia wymagania określone w SIWZ, wykonawca złoży Szczegółowy opis oferowanego przedmiotu zamówienia równoważnego w którym dla każdego produktu określi nazwę producenta, typ-nazwę oraz inne cechy produktu pozwalające na jednoznaczną identyfikację zaoferowanego produktu i potwierdzenie zgodności z opisem przedmiotu zamówienia.
Nie złożenie takiego wykazu będzie równoznaczne z przyjęciem rozwiązań wskazanych w SIWZ, umowie i załącznikach.
Opis1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych.
1) Część I - artykuły spożywcze,
W SIWZ Zamawiający podaje maksymalne, przewidywane ilości zamawianych artykułów, które w trakcie realizacji zamówienia mogą ulec zmniejszeniu. Podane ilości służą wyłącznie porównani ofert w celu wyboru oferty najkorzystniejszej, tzn. że nie stanowią one ostatecznego rozmiaru zamówienia i nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstaw do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił negatywnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw.
Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu zgodnie z normami systemu HACCP.
2. Wykonawca zamówienia zobowiązany będzie do:
a) dokonywania dostaw na podstawie posiadanego zezwolenia-zaświadczenia o wpisie do rejestrów zakładów podlegających kontroli organów sprawujących bezpośredni nadzór nad zakładem w zakresie: prowadzenia działalności gospodarczej, w zakładach produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 29.05.2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej - Dz. U. 2007 nr 106 poz. 730),
b) dokonywania dostaw wyłącznie artykułów świeżych, o aktualnym terminie przydatności do spożycia, minimum 2-3 (dwie-trzecie) gwarantowanego przez producenta terminu ważności, odpowiednio oznakowanych (oznaczona data minimalnej trwałości artykułu lub terminu przydatności do spożycia, zawartość netto, oznakowanie partii produkcji, dane identyfikacyjne producenta,
c) dokonywania dostaw artykułów wyłącznie spełniających normy jakości produktów spożywczych, tj. zaświadczenie lub certyfikat potwierdzający wdrożenie zasad GMP, GHP oraz systemu HACCP w zakładzie Wykonawcy (Ustawa z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, tj. z 29.06.2010 r. Dz. U. nr 136 poz. 914),
d) dokonywania dostaw artykułów spełniających prawem określone wymogi dla tych artykułów, w tym wymogi zdrowotne; materiał opakowaniowy winien być dopuszczony do kontaktu z żywnością; każdy produkt musi być dostarczony w oddzielnym pojemniku; produkty w puszkach winny być wyposażone w elementy do otwierania ręcznego, bez pomocy otwieracza mechanicznego; jakość dostarczanych produktów winna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku-klasy, produkty oznakowane mają być zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 10.07.2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (tj. z dn. 22.01.2014 r., Dz. U. z 2014 r. poz. 774), tzn. muszą zawierać: nazwę, wykaz i ilość składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania, firmę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy, nazwę i adres producenta,
e) dokonywania dostaw na miejsce wskazane przez Zamawiającego, na terenie Zabrza, od poniedziałku do piątku do godz. 15:00, w terminie 24h od momentu złożenia zamówienia,
f) dokonywania dostaw samochodem dostawczym dla którego wydano pozytywną decyzję zatwierdzającą środek transportu, potwierdzającą, że transport spełnia wymogi przewozu towarów i produktów spożywczych w oparciu o Ustawę z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, tj. z 29.06.2010 r. Dz. U. nr 136 poz. 914).
1. Wykonawca odpowiada za jakość zamówienia oraz za zgodność dostaw z dokumentacją przetargową.
2. Wykonawca dostarczy materiały promocyjne przeznaczone do prawidłowej ekspozycji i przechowywania dostarczanych artykułów, w bezpłatną dzierżawę, tj.:
Część I.
1) 10 szt. ekspozytorów na słodycze,
2) 4 szt. koszy na chipsy,
3) 4 szt. stojaków na lizaki,
4) 2 szt. lodówek firmy Red Bull.
3.3. Rozwiązania równoważne
Ilekroć w specyfikacji, umowie, załącznikach, jest mowa o -produkcie, typie lub np. - należy przez to rozumieć produkt, typ, taki jak zaproponowany lub inny o standardzie i parametrach produktu nie gorszych niż zaproponowany.
Wszystkie użyte w specyfikacji, umowie i załącznikach, nazwy handlowe, towarowe, itp, służą jedynie do określenia minimalnych parametrów produktu wskazanego w SIWZ, a nie są wskazaniem na producenta.
Użyte wszelkie nazwy handlowe w opisie przedmiotu zamówienia Zamawiający traktuje jako informację uściślającą, która została użyta wyłącznie w celu przybliżenia potrzeb Zamawiającego. Dopuszcza się użycie do realizacji przedmiotu zamówienia produktów równoważnych, w stosunku do ich jakości, docelowego przeznaczenia i spełnianych funkcji i walorów użytkowych. Przez jakość należy rozumieć zapewnienie minimalnych parametrów produktu wskazanego w SIWZ, umowie, i innych załącznikach. Wykonawca, który do wyceny przyjmie rozwiązania równoważne jest zobowiązany udowodnić równoważność przyjętych produktów. Gramatura oferowanego produktu równoważnego nie może być niższa niż gramatura produktu wskazanego w zestawieniu asortymentowo-ilościowym Załącznik - D1. Zaoferowane produkty równoważne muszą posiadać te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierać w swoim składzie te same surowce użyte do produkcji, co produkt określony przez Zamawiającego. W celu potwierdzenia, że oferowane rozwiązanie równoważne spełnia wymagania określone w SIWZ, wykonawca złoży Szczegółowy opis oferowanego przedmiotu zamówienia równoważnego w którym dla każdego produktu określi nazwę producenta, typ-nazwę oraz inne cechy produktu pozwalające na jednoznaczną identyfikację zaoferowanego produktu i potwierdzenie zgodności z opisem przedmiotu zamówienia.
Nie złożenie takiego wykazu będzie równoznaczne z przyjęciem rozwiązań wskazanych w SIWZ, umowie i załącznikach.Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa napojów bezalkoholowych.
2) Część II - napoje bezalkoholowe.
W SIWZ Zamawiający podaje maksymalne, przewidywane ilości zamawianych artykułów, które w trakcie realizacji zamówienia mogą ulec zmniejszeniu. Podane ilości służą wyłącznie porównani ofert w celu wyboru oferty najkorzystniejszej, tzn. że nie stanowią one ostatecznego rozmiaru zamówienia i nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstaw do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił negatywnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw.
Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu zgodnie z normami systemu HACCP.
3.2. Wykonawca zamówienia zobowiązany będzie do:
a) dokonywania dostaw na podstawie posiadanego zezwolenia-zaświadczenia o wpisie do rejestrów zakładów podlegających kontroli organów sprawujących bezpośredni nadzór nad zakładem w zakresie: prowadzenia działalności gospodarczej, w zakładach produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 29.05.2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej - Dz. U. 2007 nr 106 poz. 730),
b) dokonywania dostaw wyłącznie napojów świeżych, o aktualnym terminie przydatności do spożycia, minimum 2-3 (wdie-trzecie) gwarantowanego przez producenta terminu ważności, odpowiednio oznakowanych (oznaczona data minimalnej trwałości napoju lub terminu przydatności do spożycia, zawartość netto, oznakowanie partii produkcji, dane identyfikacyjne producenta,
c) dokonywania dostaw napojów wyłącznie spełniających normy jakości produktów spożywczych, tj. zaświadczenie lub certyfikat potwierdzający wdrożenie zasad GMP, GHP oraz systemu HACCP w zakładzie Wykonawcy (Ustawa z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, tj. z 29.06.2010 r. Dz. U. nr 136 poz. 914),
d) dokonywania dostaw napojów spełniających prawem określone wymogi dla tych napojów, w tym wymogi zdrowotne; materiał opakowaniowy winien być dopuszczony do kontaktu z żywnością; każdy produkt musi być dostarczony w oddzielnym pojemniku; produkty w puszkach winny być wyposażone w elementy do otwierania ręcznego, bez pomocy otwieracza mechanicznego; jakość dostarczanych produktów winna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku-klasy, produkty oznakowane mają być zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 10.07.2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (tj. z dn. 22.01.2014 r., Dz. U. z 2014 r. poz. 774), tzn. muszą zawierać: nazwę, wykaz i ilość składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania, firmę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy, nazwę i adres producenta,
e) dokonywania dostaw na miejsce wskazane przez Zamawiającego, na terenie Zabrza, od poniedziałku do piątku do godz. 15:00, w terminie 24h od momentu złożenia zamówienia,
f) dokonywania dostaw samochodem dostawczym dla którego wydano pozytywną decyzję zatwierdzającą środek transportu, potwierdzającą, że transport spełnia wymogi przewozu towarów i produktów spożywczych w oparciu o Ustawę z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, tj. z 29.06.2010 r. Dz. U. nr 136 poz. 914).
1. Wykonawca odpowiada za jakość zamówienia oraz za zgodność dostaw z dokumentacją przetargową.
2. Wykonawca dostarczy materiały promocyjne przeznaczone do prawidłowej ekspozycji i przechowywania dostarczanych napojów, w bezpłatną dzierżawę, tj.:
Część II.
1) 2 szt - Lodówki Coca-coli
2) 10 szt - parasolki w okresie letnim
3) Szklanki w zależności od zamowienia
3. Rozwiązania równoważne
Ilekroć w specyfikacji, umowie, załącznikach, jest mowa o -produkcie, typie lub np., należy przez to rozumieć produkt, typ, taki jak zaproponowany lub inny o standardzie i parametrach produktu nie gorszych niż zaproponowany.
Wszystkie użyte w specyfikacji, umowie i załącznikach, nazwy handlowe, towarowe, itp, służą jedynie do określenia minimalnych parametrów produktu wskazanego w SIWZ, a nie są wskazaniem na producenta.
Użyte wszelkie nazwy handlowe w opisie przedmiotu zamówienia Zamawiający traktuje jako informację uściślającą, która została użyta wyłącznie w celu przybliżenia potrzeb Zamawiającego. Dopuszcza się użycie do realizacji przedmiotu zamówienia produktów równoważnych, w stosunku do ich jakości, docelowego przeznaczenia i spełnianych funkcji i walorów użytkowych. Przez jakość należy rozumieć zapewnienie minimalnych parametrów produktu wskazanego w SIWZ, umowie, i innych załącznikach. Wykonawca, który do wyceny przyjmie rozwiązania równoważne jest zobowiązany udowodnić równoważność przyjętych produktów. Gramatura oferowanego produktu równoważnego nie może być niższa niż gramatura produktu wskazanego w zestawieniu asortymentowo-ilościowym Załącznik D2. Zaoferowane produkty równoważne muszą posiadać te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierać w swoim składzie te same surowce użyte do produkcji, co produkt określony przez Zamawiającego. W celu potwierdzenia, że oferowane rozwiązanie równoważne spełnia wymagania określone w SIWZ, wykonawca złoży Szczegółowy opis oferowanego przedmiotu zamówienia równoważnego w którym dla każdego produktu określi nazwę producenta, typ-nazwę oraz inne cechy produktu pozwalające na jednoznaczną identyfikację zaoferowanego produktu i potwierdzenie zgodności z opisem przedmiotu zamówienia.
Nie złożenie takiego wykazu będzie równoznaczne z przyjęciem rozwiązań wskazanych w SIWZ, umowie i załącznikach. |