1. Burgery rybne mrożone w ilości 300,00 kg, waga 1 szt. 50-60 gram lub 90-110 gram pakowane w opakowania do 5 kg, minimalny termin przydatności do spożycia 4 miesiące od daty dostawy,
2. Paprykarz szczeciński w ilości 600,00 kg, w puszce lub alu-pack, pakowany w opakowania jednostkowe od 0,270 kg do 0,330 kg, minimalny termin przydatności do spożycia 12 miesięcy od daty dostawy,
3. Szprot w sosie pomidorowym (zawartość ryby min. 55%), w ilości 400,00 kg, w puszce lub alu-pack, pakowany w opakowania jednostkowe od 0,270 kg do 0,330 kg, minimalny termin przydatności do spożycia 12 miesięcy od daty dostawy,
4. Sałatka z makreli w ilości 600,00 kg, w puszce lub alu-pack, pakowana w opakowania jednostkowe od 0,270 kg, do 0,330 kg, minimalny termin przydatności do spożycia 12 miesięcy od daty dostawy,
5. Filet z makreli w sosie pomidorowym (zawartość fileta z makreli w puszce min. 55 %), w ilości 150,00 kg, w puszce lub alu-pack, pakowany w opakowania jednostkowe od 0,270 kg do 0,330 kg, minimalny termin przydatności do spożycia 12 miesięcy od daty dostawy,
6. Filet śledziowy w sosie pomidorowym (zawartość fileta śledziowego w puszce min. 55%), w ilości 150,00 kg, w puszce lub alu-pack, pakowany w opakowania jednostkowe od 0,270 kg, do 0,330 kg, minimalny termin przydatności do spożycia 12 miesięcy od daty dostawy,
7. Filet z dorsza bez skóry, mrożony nie szkliwiony lodem (bez dodatku wody), w ilości 300,00 kg, minimalny termin przydatności do spożycia 5 miesięcy od daty dostawy,
8. Płaty śledziowe marynowane w ilości 250,00 kg (płat śledziowy marynowany netto, bez dodatków), pakowane w opakowania jednostkowe do 5 kg, minimalny termin przydatności do spożycia 30 dni od daty dostawy,
9. Filet z makreli w oleju (zawartość fileta z makreli w puszce min. 55%) w ilości 100,00 kg, w puszce lub alu-pack, pakowany w opakowania jednostkowe od 0,170 kg do 0,330 kg, minimalny termin przydatności do spożycia 12 miesięcy od daty dostawy.
Areszt Śledczy w Mysłowicach będący podmiotem sektora finansów publicznych zobowiązany jest na podstawie ustawy o finansach publicznych do wydatkowania środków finansowych m.in. w sposób celowy i oszczędny. Areszt dokonuje zakupów artykułów żywnościowych m.in. ryb i przetworów rybnych, w celu zapewnienia wyżywienia osadzonych odbywających karę pozbawienia wolności. Osadzeni w Areszcie Śledczym w Mysłowicach żywieni są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia 19 lutego 2016 r. w sprawie wyżywienia osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych, oraz zarządzeniem nr 66/2010 Dyrektora Generalnego Służby Więziennej z dnia 06.09.2010 r. w sprawie gospodarki żywnościowej w jednostkach organizacyjnych Służby Więziennej. Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości określa m. in. wysokość stawek dziennych norm wyżywienia oraz diet. Biorąc pod uwagę, iż wysokość dziennej stawki wyżywienia ogranicza możliwości Zamawiającego, należy stwierdzić, iż zastosowanie drugiego kryterium oceny ofert poza ceną, może spowodować zwiększenie kosztów wyżywienia osadzonych, powodując negatywny wpływ na korzyści finansowe zakładu, które są odzwierciedleniem obok zasady legalności, również zasady gospodarności i celowości wydatkowanych środków finansowych. Ponadto zastosowanie w postępowaniu ceny jako jedynego kryterium oceny ofert, nie wpłynie na koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia. |