Przygotowywanie i dostawę posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie – III przetarg

Data publikacji 2018-06-22
Data zakończenia 2018-07-02 00:00:00
Instytucja Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
Miejscowość Sulechów
Województwo lubuskie
Branża
  • Przetworzone produkty spożywcze

Szczegóły

Numer ogłoszenia 578079-N-2018
Typ dokumentu ZP-400
Kod CPV 158942209
Adres strony internetowej siwz
BZP Zobacz

Przedmiot zamówienia

1. Przedmiotem zamówienia jest usługa w zakresie codziennego i całodziennego przygotowania i dostawy posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie.
2. Wykonawca zobowiązany będzie do prowadzenia usługi żywienia zbiorowego w ochronie zdrowia z zachowaniem zasad dobrej praktyki higienicznej, zasad dobrej praktyki produkcyjnej oraz stosować wdrażane zasady systemu HACCP. Wykonawca zobowiązany będzie również w trakcie realizacji zamówienia zapewnić jakość wyżywienia zgodną z zaleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i produktów spożywczych przypisanych placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowanych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw. Produkcja i dystrybucja posiłków winna gwarantować bezpieczeństwo sanitarne i epidemiologiczne. Produkcja posiłków winna odbywać się z produktów świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych obowiązujących w szpitalach – zgodnie z obowiązującymi przepisami.
3. Zakres świadczenia usług:
1) Przygotowywanie, gotowanie posiłków wg norm i zasad żywienia przypisanych placówkom służby zdrowia, w ilościach wynikających ze stanu hospitalizowanych z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych, oraz płatnych posiłków dla zainteresowanych pracowników, zgodnie
z zasadami systemu HACCP:
- kaloryczność nie mniej niż 2300 kalorii;
- temperatury dostarczanych posiłków:
a) wędliny od 0 do +4C
b) nabiał od 0 do +8C
c) zupa nie mniej niż +70C
d) ziemniaki, ryż, kasze itp. nie mniej niż 70C
e) mięso, gulasze nie mniej niż 65C
- poziom składników odżywczych:
a) zgodnie z załączonym przykładowym jadłospisem – załącznik nr 3 do SIWZ;
• co najmniej 3 x w tygodniu powinna być podana cała porcja mięsa (w tym w niedzielę – obowiązkowo), nie gulasz i pulpet
• dla diet specjalnych 2 rodzaje surówek, mogą być również warzywa po obróbce ter-micznej
• dla diety cukrzycowej oraz podwieczorku powinny być urozmaicone różnymi produk-tami i nie potarzać się w ciągu 5 kolejnych dni
• w jadłospisach śniadań i kolacji oprócz składników podstawowych muszą znajdować się dodatkowo świeże warzywa, owoce bądź ich przetwory
• pieczywo – żytnie, pszenne lub razowe (zgodnie z zamówionymi dietami)
• do smarowania pieczywa należy dostarczyć masło
• posiłki powinny być uzupełnione dodatkami takimi jak sól, cukier, musztarda, ketchup itp. (dostarczane w codziennych porcjach, odpowiednio do złożonych zamówień po-siłków). Uzupełnianie posiłków dodatkami, odbywać się będzie na etapie porcjowania
• sporządzane posiłki muszą odpowiadać wszelkim rygorom recepturowym, smakowym, estetycznym oraz zdrowotnym przy szczególnym zachowaniu norm dziennych racji żywieniowych dla placówek służb zdrowia.
2) Dostarczanie posiłków do Zamawiającego pod adresy: Sulechów, ul. Zwycięstwa 1 oraz al. Niepodległości 19.
Dostarczanie pojemników z posiłkami do kuchenek oddziałowych winno odbywać się w sposób gwarantujący zachowanie właściwej temperatury, czystości i jakości posiłków, tj. przy użyciu wózków transportowych, kontenerów, bemarów i innych tego typu odpowiednich urządzeń.
a) Po wyładowaniu posiłków puste termosy itp. przekazywane są od razu kierowcy.
b) Za należyte utrzymanie kuchenek oddziałowych odpowiada Zamawiający. Rozdzielenie posiłków należy do Zamawiającego.
c) Zamawiający zapewnia zastawę stołową poza sprzętem wymienionym w pkt. I.3. ppkt 12) i 21) który pozostaje własnością Wykonawcy.
d) Zamawiający nie posiada się pomieszczenia, które może być udostępnione Wykonawcy na potrzeby związane z dostawą posiłków.
e) W przypadku, kiedy Wykonawca zaplanuje w jadłospisie kolację, która nie będzie zawie-rała dań podawanych na ciepło - gorąco, nie będzie można dostarczyć ją razem z obiadem i podwieczorkiem w jednym transporcie ponieważ Zamawiający nie posiada możliwości przechowywania posiłków.
f) Nie istnieją jakiekolwiek bariery architektoniczne uniemożliwiające bądź utrudniające dostarczenie posiłków.
g) Zamawiający nie przewiduje zmiany ilości łóżek szpitalnych.
3) Wykonawca ma dostarczyć posiłki własnym transportem, którego koszt ma być wliczony
w cenę oferty.
4) Jeśli Wykonawca nie dostarczy posiłków lub nie dostarczy odpowiedniej ilości posiłków
do określonej w SIWZ i w umowie godziny, Zamawiający ma prawo zamówić posiłki w trybie pilnym u innego dostawcy na koszt Wykonawcy. Wykonawca jest zobowiązany pokryć całkowity koszt dostawy posiłków zamówionych u innego dostawcy.
5) Jadłospis dekadowy sporządzany ma być przez dietetyka, a zatwierdzony przez Pielęgniarki Oddziałowe i zawierać wszystkie wymagane diety tj. m.in. dietę podstawową, lekkostrawną, płynną, cukrzycową, żołądkową, trzustkową, wegetariańską, jako opcję możliwą do wyboru przez pacjenta do diet powyższych oraz informacje o zawartych w nich alergenach
6) Wyżywienie zgodne z zleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i pro-duktów spożywczych przypisanych placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowa-nych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Żywie-nia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw. Produkcja posiłków winna odbywać się z produktów świeżych, najwyż-szej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem re-żimów dietetycznych oraz sanitarnych, obowiązujących w szpitalach
- zgodnie z obowiązującymi przepisami.
7) Usługa musi być realizowana zgodnie z wymogami określonymi w:
• Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 czerwca 2012 r. w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia podmiotu wykonującego działalność leczniczą (Dz. U. poz. 739).
• Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.).
• Zasadami systemu HACCP.
8) Posiłki dostarczane mają być bezpośrednio do poszczególnych oddziałów szpitala (kuchenki oddziałowe) w Sulechowie w systemie termosowym – diety muszą być dostarczane
w oddzielnych opisanych pojemnikach. Dostarczanie posiłków 3 x dziennie w systemie śniadanie, obiad, kolacja.
• Śniadanie od godz. 7.45 do godz. 8.15
• Obiad (w diecie cukrzycowej + podwieczorek) od godz. 12.45 do godz. 13.15
• Kolacja od godz. 16.45 do godz. 17.15
9) Warunki przechowywania posiłków, transport oraz sposób przygotowania pożywienia muszą spełniać wszelkie wymogi sanitarno – epidemiologiczne.
10) Ogólna informacja o Zamawiającym:
Szpital SP ZOZ w Sulechowie składa się z 5 oddziałów:
• Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej
• Oddział Położniczo – Ginekologiczny
• Oddział Wewnętrzny
• Oddział Rehabilitacji
• Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii
Ilość łóżek szpitalnych łącznie: 156
Liczba osobodni w roku 2017: 34 287, w tym:
• Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej – 4 738
• Oddział Położniczo-Ginekologiczny – 8 296
• Oddział Wewnętrzny – 7 716
• Oddział Rehabilitacji – 13 437
• Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii – 100
Oddziały szpitalne zlokalizowane są w dwóch niezależnych budynkach, każdy oddział posiada kuchenkę oddziałową.
Dla pacjentów, którym przepisana jest dieta cukrzycowa do dziennego wyżywienia zapewniony będzie czwarty posiłek, tj. podwieczorek.
11) Posiłki winny być dostarczane zgodnie z jadłospisem i dostarczane w systemie termosowym bezpośrednio do kuchenek oddziałowych
12) Ponadto Wykonawca musi zabezpieczyć personel wydający posiłki w nabierki i inne narzędzia potrzebne do nakładania posiłków, dzbanki do napoi, wagi kuchenne, pojemniki na odpady pokonsumpcyjne, worki koloru niebieskiego na odpady pokonsumpcyjne.
13) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania z każdego dnia próbek żywnościowych
z poszczególnych diet zgodnie z obowiązującymi przepisami.
14) Koszt surowców zużywalnych do przygotowania posiłków w cenie posiłków, nie może być niższy niż 50% stawki netto.
15) Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie:
• zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym (gramówka)
• podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków zgodnie
z obowiązującymi przepisami.
16) Nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem obowiązujących norm i uzgodnień
oraz realizacją postanowień zawartych w umowie, sprawować będą koordynatorzy z ramienia Zamawiającego, którym Wykonawca zapewni dostęp do wszelkich dokumentów i danych niezbędnych do przeprowadzenia kontroli.
17) Zamawiający w celu kontroli jakości posiłków będzie miał prawo maksymalnie 2 x w ciągu roku dokonać na koszt Wykonawcy sprawdzenia kaloryczności posiłków w wyspecjalizowanej w tym zakresie jednostce kontrolnej.
18) Wyrywkowej kontroli będzie także podlegała gramówka oraz temperatura dostarczanych posiłków. Zamawiający będzie miał prawo do kontroli minimalnego kosztu produktów żywnościowych zużytych do wytworzenia posiłków wynoszący co najmniej 50% kosztu przygotowania i dostawy posiłku
19) W przypadku nieprzewidzianych przyjęć pacjentów do szpitala Wykonawca ma obowiązek zabezpieczyć tzw. „suchy prowiant”
20) Przed złożeniem oferty Zamawiający w celu prawidłowego określenia sposobu dystrybucji posiłków zaleca przeprowadzenie wizji lokalnej obiektu.
21) Wykonawca jest zobowiązany na czas trwania umowy wyposażyć oddziały w sprzęt kontrolno- pomiarowy w postaci: wagi elektronicznej, dzbanek z podziałką umożliwiającą zmierzenie ilości płynu, nabierki do rozdzielania posiłków.
22) Wykonawca zobowiązany jest przestrzegać gramatury posiłków wymienionych
w przykładowym jadłospisie – załącznik nr 3.
4. Na podstawie ustawy z dnia 21.11.1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej, rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 27.06.2012 r. w sprawie warunków i sposobu przygotowania podmiotów leczniczych na potrzeby obronne państwa, corocznych wytycznych Wojewody Lubuskiego dotyczących zasad przygotowania sektora ochrony zdrowia do działań w roku 2018 w przypadku wystąpienia sytuacji kryzysowych, stanów nadzwyczajnych, zagro-żenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny oraz corocznych wytycznych Starosty Zielono-górskiego dotyczących zasad przygotowania sektora ochrony zdrowia do działań w roku 2018 w przypadku wystąpienia sytuacji kryzysowych, stanów nadzwyczajnych, zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny, Wykonawca zobowiązany jest zapewnić ciągłość świadczenia przedmiotu umowy na warunkach w niej określonych w razie wystąpienia sytuacji kryzysowych, zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny.
5. Wykonawca zobowiązany jest, przez cały okres realizacji umowy, do zatrudniania osób wyko-nujących bezpośrednio czynności w zakresie usług objętych umową, wyłącznie na podstawie umów o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz. U. z 2018 r., poz. 108 z późn. zm.). Postanowienie powyższe stosuje się do podwykonawców Wy-konawcy, jeśli będą uczestniczyli w realizacji zamówienia. Zamawiający ma prawo samodzielnie lub za pośrednictwem innych upoważnionych osób, w każdym momencie realizacji zamówienia, do kontroli sposobu wykonania przez Wykonawcę zamówienia w zakresie opisanym powyżej. W ramach uprawnień kontrolnych Zamawiający ma prawo w szczególności:
1) żądać od Wykonawcy złożenia wyjaśnień na piśmie w sprawach dotyczących zatrudniania pracowników przy realizacji czynności opisanych powyżej,
2) żądać od Wykonawcy okazania dokumentów na potwierdzenie spełnienia obowiązków opisanych powyżej,
przyjmować od osób uczestniczących w realizacji czynności opisanych powyżej oświadczenia odnośnie faktu i podstaw ich zatrudnienia.
6. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych i/lub częściowych.
7. Zamawiający nie przewiduje udzielenia zamówień, o których mowa w art. 67 ust 1 pkt 6 i 7.
8. Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych. W przypadku gdy w opisie przedmiotu zamówienia - SIWZ użyte są nazwy własne materiałów/żywności itp i urządzeń Wykonawca może przewidzieć realizację zadania przy pomocy równoważnych materiałów/żywności itp i urządzeń o parametrach i właściwościach nie gorszych od wymaganych.
9. Zamawiający nie będzie dokonywał wyboru oferty najkorzystniejszej z zastosowaniem aukcji elektronicznej.

Dodatkowe informacje

GuidZP400 8325fd5e-6f68-4e45-84ae-e2194bade459
Biuletyn 578079-N-2018
Zamawiajacy nazwa Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
Regon 31039600000
Zamawiajacy adres ulica ul. Zwycięstwa
Zamawiajacy adres numer domu 1
Zamawiajacy miejscowosc Sulechów
Zamawiajacy kod pocztowy 66100
Zamawiajacy panstwo Polska
Zamawiajacy wojewodztwo lubuskie
Zamawiajacy telefon 797606266
Zamawiajacy fax 68 352 87 59
Zamawiajacy email zamowienia@spzozsulechow.med.pl
Adres strony url http://www.spzozsulechow.med.pl
Zamieszczanie obowiazkowe 1
Ogloszenie dotyczy 1
Czy finansowane z unii 2
Czy ubiegac zaklady pracy 2
Minimalny procent zatrudnienia 0%
Rodzaj zamawiajacego 8
Rodzaj zamawiajacego inny Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrwotnej
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja 1
Zamieszczona bedzie specyfikacja http://bip.wrota.lubuskie.pl/spzoz_sulechow/zamowienia_publiczne/11/status/rodzaj/wzp/zwr/
Czy wymagane przeslanie ofert 1
Wymagane przeslanie ofert inny pisemnie
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres Ofertę należy złożyć w siedzibie Zamawiającego, w godzinach urzędowania Sekretariat Dyrektora I piętro
Nazwa nadana zamowieniu Przygotowywanie i dostawę posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie – III przetarg
Numer referencyjny 9/ZP-PN/2018
Rodzaj zamowienia 2
Okreslenie przedmiotu 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa w zakresie codziennego i całodziennego przygotowania i dostawy posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie. 2. Wykonawca zobowiązany będzie do prowadzenia usługi żywienia zbiorowego w ochronie zdrowia z zachowaniem zasad dobrej praktyki higienicznej, zasad dobrej praktyki produkcyjnej oraz stosować wdrażane zasady systemu HACCP. Wykonawca zobowiązany będzie również w trakcie realizacji zamówienia zapewnić jakość wyżywienia zgodną z zaleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i produktów spożywczych przypisanych placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowanych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw. Produkcja i dystrybucja posiłków winna gwarantować bezpieczeństwo sanitarne i epidemiologiczne. Produkcja posiłków winna odbywać się z produktów świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych obowiązujących w szpitalach – zgodnie z obowiązującymi przepisami. 3. Zakres świadczenia usług: 1) Przygotowywanie, gotowanie posiłków wg norm i zasad żywienia przypisanych placówkom służby zdrowia, w ilościach wynikających ze stanu hospitalizowanych z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych, oraz płatnych posiłków dla zainteresowanych pracowników, zgodnie z zasadami systemu HACCP: - kaloryczność nie mniej niż 2300 kalorii; - temperatury dostarczanych posiłków: a) wędliny od 0 do +4C b) nabiał od 0 do +8C c) zupa nie mniej niż +70C d) ziemniaki, ryż, kasze itp. nie mniej niż 70C e) mięso, gulasze nie mniej niż 65C - poziom składników odżywczych: a) zgodnie z załączonym przykładowym jadłospisem – załącznik nr 3 do SIWZ; • co najmniej 3 x w tygodniu powinna być podana cała porcja mięsa (w tym w niedzielę – obowiązkowo), nie gulasz i pulpet • dla diet specjalnych 2 rodzaje surówek, mogą być również warzywa po obróbce ter-micznej • dla diety cukrzycowej oraz podwieczorku powinny być urozmaicone różnymi produk-tami i nie potarzać się w ciągu 5 kolejnych dni • w jadłospisach śniadań i kolacji oprócz składników podstawowych muszą znajdować się dodatkowo świeże warzywa, owoce bądź ich przetwory • pieczywo – żytnie, pszenne lub razowe (zgodnie z zamówionymi dietami) • do smarowania pieczywa należy dostarczyć masło • posiłki powinny być uzupełnione dodatkami takimi jak sól, cukier, musztarda, ketchup itp. (dostarczane w codziennych porcjach, odpowiednio do złożonych zamówień po-siłków). Uzupełnianie posiłków dodatkami, odbywać się będzie na etapie porcjowania • sporządzane posiłki muszą odpowiadać wszelkim rygorom recepturowym, smakowym, estetycznym oraz zdrowotnym przy szczególnym zachowaniu norm dziennych racji żywieniowych dla placówek służb zdrowia. 2) Dostarczanie posiłków do Zamawiającego pod adresy: Sulechów, ul. Zwycięstwa 1 oraz al. Niepodległości 19. Dostarczanie pojemników z posiłkami do kuchenek oddziałowych winno odbywać się w sposób gwarantujący zachowanie właściwej temperatury, czystości i jakości posiłków, tj. przy użyciu wózków transportowych, kontenerów, bemarów i innych tego typu odpowiednich urządzeń. a) Po wyładowaniu posiłków puste termosy itp. przekazywane są od razu kierowcy. b) Za należyte utrzymanie kuchenek oddziałowych odpowiada Zamawiający. Rozdzielenie posiłków należy do Zamawiającego. c) Zamawiający zapewnia zastawę stołową poza sprzętem wymienionym w pkt. I.3. ppkt 12) i 21) który pozostaje własnością Wykonawcy. d) Zamawiający nie posiada się pomieszczenia, które może być udostępnione Wykonawcy na potrzeby związane z dostawą posiłków. e) W przypadku, kiedy Wykonawca zaplanuje w jadłospisie kolację, która nie będzie zawie-rała dań podawanych na ciepło - gorąco, nie będzie można dostarczyć ją razem z obiadem i podwieczorkiem w jednym transporcie ponieważ Zamawiający nie posiada możliwości przechowywania posiłków. f) Nie istnieją jakiekolwiek bariery architektoniczne uniemożliwiające bądź utrudniające dostarczenie posiłków. g) Zamawiający nie przewiduje zmiany ilości łóżek szpitalnych. 3) Wykonawca ma dostarczyć posiłki własnym transportem, którego koszt ma być wliczony w cenę oferty. 4) Jeśli Wykonawca nie dostarczy posiłków lub nie dostarczy odpowiedniej ilości posiłków do określonej w SIWZ i w umowie godziny, Zamawiający ma prawo zamówić posiłki w trybie pilnym u innego dostawcy na koszt Wykonawcy. Wykonawca jest zobowiązany pokryć całkowity koszt dostawy posiłków zamówionych u innego dostawcy. 5) Jadłospis dekadowy sporządzany ma być przez dietetyka, a zatwierdzony przez Pielęgniarki Oddziałowe i zawierać wszystkie wymagane diety tj. m.in. dietę podstawową, lekkostrawną, płynną, cukrzycową, żołądkową, trzustkową, wegetariańską, jako opcję możliwą do wyboru przez pacjenta do diet powyższych oraz informacje o zawartych w nich alergenach 6) Wyżywienie zgodne z zleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i pro-duktów spożywczych przypisanych placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowa-nych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Żywie-nia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw. Produkcja posiłków winna odbywać się z produktów świeżych, najwyż-szej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem re-żimów dietetycznych oraz sanitarnych, obowiązujących w szpitalach - zgodnie z obowiązującymi przepisami. 7) Usługa musi być realizowana zgodnie z wymogami określonymi w: • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 czerwca 2012 r. w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia podmiotu wykonującego działalność leczniczą (Dz. U. poz. 739). • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.). • Zasadami systemu HACCP. 8) Posiłki dostarczane mają być bezpośrednio do poszczególnych oddziałów szpitala (kuchenki oddziałowe) w Sulechowie w systemie termosowym – diety muszą być dostarczane w oddzielnych opisanych pojemnikach. Dostarczanie posiłków 3 x dziennie w systemie śniadanie, obiad, kolacja. • Śniadanie od godz. 7.45 do godz. 8.15 • Obiad (w diecie cukrzycowej + podwieczorek) od godz. 12.45 do godz. 13.15 • Kolacja od godz. 16.45 do godz. 17.15 9) Warunki przechowywania posiłków, transport oraz sposób przygotowania pożywienia muszą spełniać wszelkie wymogi sanitarno – epidemiologiczne. 10) Ogólna informacja o Zamawiającym: Szpital SP ZOZ w Sulechowie składa się z 5 oddziałów: • Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej • Oddział Położniczo – Ginekologiczny • Oddział Wewnętrzny • Oddział Rehabilitacji • Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii Ilość łóżek szpitalnych łącznie: 156 Liczba osobodni w roku 2017: 34 287, w tym: • Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej – 4 738 • Oddział Położniczo-Ginekologiczny – 8 296 • Oddział Wewnętrzny – 7 716 • Oddział Rehabilitacji – 13 437 • Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii – 100 Oddziały szpitalne zlokalizowane są w dwóch niezależnych budynkach, każdy oddział posiada kuchenkę oddziałową. Dla pacjentów, którym przepisana jest dieta cukrzycowa do dziennego wyżywienia zapewniony będzie czwarty posiłek, tj. podwieczorek. 11) Posiłki winny być dostarczane zgodnie z jadłospisem i dostarczane w systemie termosowym bezpośrednio do kuchenek oddziałowych 12) Ponadto Wykonawca musi zabezpieczyć personel wydający posiłki w nabierki i inne narzędzia potrzebne do nakładania posiłków, dzbanki do napoi, wagi kuchenne, pojemniki na odpady pokonsumpcyjne, worki koloru niebieskiego na odpady pokonsumpcyjne. 13) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania z każdego dnia próbek żywnościowych z poszczególnych diet zgodnie z obowiązującymi przepisami. 14) Koszt surowców zużywalnych do przygotowania posiłków w cenie posiłków, nie może być niższy niż 50% stawki netto. 15) Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie: • zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym (gramówka) • podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków zgodnie z obowiązującymi przepisami. 16) Nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem obowiązujących norm i uzgodnień oraz realizacją postanowień zawartych w umowie, sprawować będą koordynatorzy z ramienia Zamawiającego, którym Wykonawca zapewni dostęp do wszelkich dokumentów i danych niezbędnych do przeprowadzenia kontroli. 17) Zamawiający w celu kontroli jakości posiłków będzie miał prawo maksymalnie 2 x w ciągu roku dokonać na koszt Wykonawcy sprawdzenia kaloryczności posiłków w wyspecjalizowanej w tym zakresie jednostce kontrolnej. 18) Wyrywkowej kontroli będzie także podlegała gramówka oraz temperatura dostarczanych posiłków. Zamawiający będzie miał prawo do kontroli minimalnego kosztu produktów żywnościowych zużytych do wytworzenia posiłków wynoszący co najmniej 50% kosztu przygotowania i dostawy posiłku 19) W przypadku nieprzewidzianych przyjęć pacjentów do szpitala Wykonawca ma obowiązek zabezpieczyć tzw. „suchy prowiant” 20) Przed złożeniem oferty Zamawiający w celu prawidłowego określenia sposobu dystrybucji posiłków zaleca przeprowadzenie wizji lokalnej obiektu. 21) Wykonawca jest zobowiązany na czas trwania umowy wyposażyć oddziały w sprzęt kontrolno- pomiarowy w postaci: wagi elektronicznej, dzbanek z podziałką umożliwiającą zmierzenie ilości płynu, nabierki do rozdzielania posiłków. 22) Wykonawca zobowiązany jest przestrzegać gramatury posiłków wymienionych w przykładowym jadłospisie – załącznik nr 3. 4. Na podstawie ustawy z dnia 21.11.1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej, rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 27.06.2012 r. w sprawie warunków i sposobu przygotowania podmiotów leczniczych na potrzeby obronne państwa, corocznych wytycznych Wojewody Lubuskiego dotyczących zasad przygotowania sektora ochrony zdrowia do działań w roku 2018 w przypadku wystąpienia sytuacji kryzysowych, stanów nadzwyczajnych, zagro-żenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny oraz corocznych wytycznych Starosty Zielono-górskiego dotyczących zasad przygotowania sektora ochrony zdrowia do działań w roku 2018 w przypadku wystąpienia sytuacji kryzysowych, stanów nadzwyczajnych, zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny, Wykonawca zobowiązany jest zapewnić ciągłość świadczenia przedmiotu umowy na warunkach w niej określonych w razie wystąpienia sytuacji kryzysowych, zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny. 5. Wykonawca zobowiązany jest, przez cały okres realizacji umowy, do zatrudniania osób wyko-nujących bezpośrednio czynności w zakresie usług objętych umową, wyłącznie na podstawie umów o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz. U. z 2018 r., poz. 108 z późn. zm.). Postanowienie powyższe stosuje się do podwykonawców Wy-konawcy, jeśli będą uczestniczyli w realizacji zamówienia. Zamawiający ma prawo samodzielnie lub za pośrednictwem innych upoważnionych osób, w każdym momencie realizacji zamówienia, do kontroli sposobu wykonania przez Wykonawcę zamówienia w zakresie opisanym powyżej. W ramach uprawnień kontrolnych Zamawiający ma prawo w szczególności: 1) żądać od Wykonawcy złożenia wyjaśnień na piśmie w sprawach dotyczących zatrudniania pracowników przy realizacji czynności opisanych powyżej, 2) żądać od Wykonawcy okazania dokumentów na potwierdzenie spełnienia obowiązków opisanych powyżej, przyjmować od osób uczestniczących w realizacji czynności opisanych powyżej oświadczenia odnośnie faktu i podstaw ich zatrudnienia. 6. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych i/lub częściowych. 7. Zamawiający nie przewiduje udzielenia zamówień, o których mowa w art. 67 ust 1 pkt 6 i 7. 8. Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych. W przypadku gdy w opisie przedmiotu zamówienia - SIWZ użyte są nazwy własne materiałów/żywności itp i urządzeń Wykonawca może przewidzieć realizację zadania przy pomocy równoważnych materiałów/żywności itp i urządzeń o parametrach i właściwościach nie gorszych od wymaganych. 9. Zamawiający nie będzie dokonywał wyboru oferty najkorzystniejszej z zastosowaniem aukcji elektronicznej.
Cpv glowny przedmiot 15894220-9
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc 925925,92
Waluta calosc pln
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia 1
Inne dokumenty niewymienione 1. Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej. Zgodnie z art. 24 ust. 11 ustawy Prawo zamówień publicznych Wykonawca, w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia, przez Zamawiającego, na stronie internetowej informacji, o których mowa w art. 86 ust. 5 ww. ustawy , przekazuje Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2015 r. poz. 184, 1618 i 1634). Wraz ze złożeniem oświadczenia, Wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. 2. Pozostałe dokumenty, które należy dołączyć do oferty: 2.1. Formularz oferty na załączniku nr 1. 2.2. W przypadku składania oferty przez Wykonawców ubiegających się wspólnie o udziele-nie zamówienia: 1) zgodnie z art. 23 ust. 2 ustawy Prawo zamówień publicznych, ustanawiają oni pełno-mocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo repre-zentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego, pełnomocnictwo to musi być podpisane przez wszystkich Wykonawców, 2) każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia zobowią-zany jest złożyć do oferty oświadczenie potwierdzające spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia w zakresie, w którym każdy w Wy-konawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia, o którym mowa w pkt IV, ppkt 1.1. 3. Dysponowanie zasobami innych podmiotów: 3.1. Wykonawca może w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu, polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych lub sytuacji finansowej lub eko-nomicznej innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączącego go z nim stosunków prawnych. Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić Zama-wiającemu, że realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów, w szczególności przedstawiając zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia (zobowiązanie należy dołączyć do oferty). 3.2. Zgodnie z art. 25a ust. 3 ustawy Prawo zamówień publicznych Wykonawca, który powo-łuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec nich pod-staw wykluczenia oraz spełniania, w zakresie, w jakim powołuje się na ich zasoby, wa-runków udziału w postępowaniu zamieszcza informacje o tych podmiotach w oświadcze-niu, o którym mowa w pkt IV ppkt 1.1.
Zastosowanie procedury pzp 1
Zmiana umowy 1
Zmiana umowy tekst 1. Zmiany umowy będą dokonywane poprzez kolejno numerowane aneksy sporządzone przez Strony w formie pisemnej pod rygorem nieważności. 2. Strony dopuszczają możliwość dokonywania wszelkich nieistotnych zmian umowy. 3. Nieistotne zmiany zawartej umowy w stosunku do treści oferty to zmiany, których wartość nie przekracza (stosuje się odpowiednio) 4. Zakazuje się istotnych zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, chyba że konieczność wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, lub zmiany te są korzystne dla Zamawiającego. 5. Zamawiający przewiduje możliwość dokonywania istotnych zmian postanowień umowy, także w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, w przypadku gdy konieczne jest wprowadzenie zmian w umowie, jeżeli konieczność wprowadzenia takich zmian jest skutkiem zmiany przepisów prawa obowiązujących po dacie zawarcia umowy, wywołujących potrzebę zmian umowy wraz ze skutkami wprowadzenia takich zmian – w takim przypadku zmianie mogą ulec wyłącznie zapisy umowy, do których odnoszą się zmiany przepisów prawa. 6. Zamawiający przewiduje możliwość wprowadzenia istotnych zmian w umowie w szczególności, gdy zaistnieje inna, niemożliwa do przewidzenia w momencie zawarcia umowy okoliczność prawna, ekonomiczna lub techniczna, za którą żadna ze Stron nie ponosi odpowiedzialności, skutkująca brakiem możliwości należytego wykonania umowy, zgodnie ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia - Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany umowy, w szczególności terminu realizacji zamówienia. 7. W przypadku niewykonania, z przyczyn leżących po stronie Zamawiającego, zakresu rzeczowego umowy w określonym w umowie terminie, dopuszcza się przedłużenie terminu realizacji umowy. 8. Wskazanie powyższych okoliczności zmian umowy nie stanowi zobowiązania Zamawiającego do wprowadzenia tych zmian. 9. Umowa może zostać zmieniona także w zakresie i okolicznościach wynikających bezpośrednio z przepisów prawa w szczególności ustawy Prawo zamówień publicznych. 10. Strony zobowiązują się dokonać zmiany wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy, o którym mowa w § 2 Umowy, w formie pisemnej pod rygorem nieważności, każdorazowo w przypadku wystąpienia jednej z następujących okoliczności: 1) zmiany stawki podatku od towarów i usług, 2) wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę albo wysokości minimalnej stawki godzinowej, ustalonych na podstawie przepisów ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, 3) zmiany zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne - na zasadach i w sposób określony w ust. 11 - 21, jeżeli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania Umowy przez Wykonawcę. 11. Zmiana wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy w przypadku zaistnienia przesłanki, o której mowa w ust. 10 pkt 1), będzie odnosić się wyłącznie do części przedmiotu Umowy zre-alizowanej, zgodnie z terminami ustalonymi Umową, po dniu wejścia w życie przepisów zmie-niających stawkę podatku od towarów i usług oraz wyłącznie do części przedmiotu Umowy, do której zastosowanie znajdzie zmiana stawki podatku od towarów i usług. 12. W przypadku zmiany, o której mowa w ust. 1 pkt 1), wartość wynagrodzenia netto nie zmieni się, a wartość wynagrodzenia brutto zostanie wyliczona na podstawie nowych przepisów. 13. Zmiana wysokości wynagrodzenia w przypadku zaistnienia przesłanki, o której mowa w ust. 10 pkt 2) lub 3), będzie obejmować wyłącznie część wynagrodzenia należnego Wykonawcy, w od-niesieniu do której nastąpiła zmiana wysokości kosztów wykonania Umowy przez Wykonawcę w związku z wejściem w życie przepisów odpowiednio zmieniających wysokość minimalnego wynagrodzenia za pracę albo wysokości minimalnej stawki godzinowej lub dokonujących zmian w zakresie zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub w zakresie wysokości stawki składki na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne. 14. W przypadku zmiany, o której mowa w ust. 1 pkt 2), wynagrodzenie Wykonawcy ulegnie zmia-nie o kwotę odpowiadającą wzrostowi kosztu Wykonawcy w związku ze zwiększeniem wysoko-ści wynagrodzeń pracowników świadczących usługi do wysokości aktualnie obowiązującego minimalnego wynagrodzenia za pracę albo wysokości minimalnej stawki godzinowej. Kwota odpowiadająca wzrostowi kosztu Wykonawcy będzie odnosić się wyłącznie do części wynagro-dzenia osób świadczących usługi, o których mowa w zdaniu poprzedzającym, odpowiadającej zakresowi, w jakim wykonują oni prace bezpośrednio związane z realizacją przedmiotu Umowy. 15. W przypadku zmiany, o której mowa w ust. 1 pkt 3), wynagrodzenie Wykonawcy ulegnie zmia-nie o kwotę odpowiadającą zmianie kosztu Wykonawcy ponoszonego w związku z wypłatą wy-nagrodzenia osobom świadczącym usługi. Kwota odpowiadająca zmianie kosztu Wykonawcy będzie odnosić się wyłącznie do części wynagrodzenia osób świadczących usługi, o których mowa w zdaniu poprzedzającym, odpowiadającej zakresowi, w jakim wykonują oni prace bez-pośrednio związane z realizacją przedmiotu Umowy. 16. W celu zawarcia aneksu, o którym mowa w ust. 10, każda ze Stron może wystąpić do drugiej Strony z wnioskiem o dokonanie zmiany wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy, wraz z uzasadnieniem zawierającym w szczególności szczegółowe wyliczenie całkowitej kwoty, o jaką wynagrodzenie Wykonawcy powinno ulec zmianie, oraz wskazaniem daty, od której na-stąpiła bądź nastąpi zmiana wysokości kosztów wykonania Umowy uzasadniająca zmianę wyso-kości wynagrodzenia należnego Wykonawcy. 17. W przypadku zmian, o których mowa w ust. 10 pkt 2) lub pkt 3), jeżeli z wnioskiem występuje Wykonawca, jest on zobowiązany wykazać okoliczności z których będzie wynikać, w jakim za-kresie zmiany te mają wpływ na koszty wykonania Umowy. 18. W przypadku zmiany, o której mowa w ust. 10 pkt 3), jeżeli z wnioskiem występuje Zamawiają-cy, jest on uprawniony do zobowiązania Wykonawcy do przedstawienia w wyznaczonym termi-nie, nie krótszym niż 10 dni roboczych, dokumentów, z których będzie wynikać w jakim zakresie zmiana ta ma wpływ na koszty wykonania Umowy. 19. W terminie 10 dni roboczych od dnia przekazania wniosku, o którym mowa w ust. 16, Strona, która otrzymała wniosek, przekaże drugiej Stronie informację o zakresie, w jakim zatwierdza wniosek oraz wskaże kwotę, o którą wynagrodzenie należne Wykonawcy powinno ulec zmianie, albo informację o niezatwierdzeniu wniosku wraz z uzasadnieniem. 20. W przypadku otrzymania przez Stronę informacji o niezatwierdzeniu wniosku lub częściowym zatwierdzeniu wniosku, Strona ta może ponownie wystąpić z wnioskiem, o którym mowa w ust. 16. W takim przypadku przepisy ust. 17 - 19 oraz 21 stosuje się odpowiednio. 21. Zawarcie aneksu nastąpi nie później niż w terminie 10 dni roboczych od dnia zatwierdzenia wniosku o dokonanie zmiany wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy.
IV 4 4 data 2018-07-02T00:00:00+02:00
IV 4 4 godzina 11:30
IV 4 4 jezyki polski
IV 4 5 okres 30
IV 6 6 KLAUZULA INFORMACYJNA Z ART. 13 RODO Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RO-DO”, informuję, że:  administratorem Pani/Pana danych osobowych jest SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ, ul. Zwycięstwa 1, 66-100 Sulechów.  inspektorem ochrony danych osobowych w SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ, ul. Zwycięstwa 1, 66-100 Sulechów, kontakt: spzoz@spzozsulechow.med.pl, telefon/ 797 606 252;  Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego /przygotowywanie i dostawę posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie 7/ZP-PN/2018 prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego.  odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 8 oraz art. 96 ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. – Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1579 i 2018), dalej „ustawa Pzp”;  Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 97 ust. 1 ustawy Pzp, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy;  obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp;  w odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO;  posiada Pani/Pan: − na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących; − na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych *; − na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO ***; − prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;  nie przysługuje Pani/Panu: − w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych; − prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO; − na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO. *Wyjaśnienie: skorzystanie z prawa do sprostowania nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą Pzp oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz jego załączników. **Wyjaśnienie: prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego.

Criterion

Kryteria a) cena (C)
Znaczenie 60,00
  
Kryteria b) termin zapłaty (Z)
Znaczenie 20,00
  
Kryteria c) doświadczenie dietetyka (D)
Znaczenie 20,00
  
Repozytorium wiedzy Urzędu Zamówień Publicznych  

Niezbędnik każdego uczestnika postępowania przetargowego - zebrane w jednym miejscu wszystkie najważniejsze dokumenty prawne...

Gwarancja ceny artykułów biurowych - pętla na szyi?  

W postępowaniach przetargowych podanie najniższej ceny jest w dalszym ciągu głównym, a często jedynym kryterium...

Nowa linia długopisów SCHNEIDER Slider Xite, XB  

Długopisy SCHNEIDER Slider Xite, XB wyposażone w wymienny wkład Slider 710 XB to idealne narzędzie do codziennej pracy w...

przetargibiurowe.pl  (+48) 600 092 062

Godziny pracy:  Biuro, live chat: 800 - 1700  Wsparcie online: 24h

Michał Troc Biuro obsługi klienta  

Szanowni Klienci! Drodzy Państwo!

Dbamy o Twoją prywatność

Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas i naszych zaufanych partnerów oraz przekazujemy informacje o naszej polityce prywatności w tym o tzw. cookies. Klikając „Przejdź do serwisu”, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez nas i naszych zaufanych partnerów, Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty), w tym na umieszczanie tzw. cookies na Twoich urządzeniach i ich odczytywanie, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub ograniczyć jej zakres, kliknij „Szczegóły”, gdzie znajdziesz wszelkie informacje o tym jak to zrobić . Te same informacje znajdziesz także na podstronie z naszą polityką prywatności obowiązującą od 25 maja 2018.

W przypadku użytkowników zalogowanych, ważna jest Państwa wcześniejsza zgoda której udzieliliście podczas zakładania konta. Każda Państwa zgoda jest dobrowolna i można ją w dowolnym momencie wycofać.

Polityka prywatności (rozwiń) Klauzula Informacyjna (rozwiń) Lista Zaufanych Partnerów (rozwiń)