Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej z podziałem na 11 Pakietów w ilości wskazanej w załączniku nr 2 SIWZ:
Pakiet 1 – Pieczywo i wyroby piekarskie
Pakiet 2 – Warzywa i owoce
Pakiet 3 –Jaja kurze
Pakiet 4 –Owoce i warzywa przetworzone, ryby mrożone
Pakiet 5 – Mleko oraz wyroby mleczarskie
Pakiet 6 – Mięso drobiowe
Pakiet 7 - Wędliny
Pakiet 8-Mięso wieprzowe, mięso wołowe
Pakiet 9 -Artykuły spożywcze pozostałe
Pakiet 10 – Pierogi, wyrób świeży
Pakiet 11 – Płatki śniadaniowe, ciastka, przekąski, artykuły różne
Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów spożywczych powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych.
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera Wykaz artykułów -załącznik nr 2 do SIWZ.
1. Wskazane ilości w wykazie artykułów -załączniku nr 2 do SIWZ należy traktować jako szacunkowe.
Zamawiający zastrzega sobie prawo nie wykonania w całości przedmiotu
zamówienia w czasie obowiązywania umowy, jeżeli jego rzeczywiste potrzeby będą mniejsze od zamawianych. W przypadku, gdy ilość zakupionych artykułów w okresie obowiązywania umowy będzie mniejsza od ilości przedstawionej w Wykazie artykułów - załączniku nr 2 do SIWZ.
Zamawiający ma prawo odstąpić od dalszych zakupów artykułów bez jakichkolwiek konsekwencji finansowych i odszkodowań na rzecz Wykonawcy.
2. Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia:
a) Wykonawca zobowiązany jest zaoferować artykuły spożywcze, zgodnie
z załącznikiem 2 do SIWZ lub produkty równoważne. Zastosowanie nazw producentów służy jedynie doprecyzowaniu przedmiotu zamówienia.
Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez zamawiającego.
Pojemność, gramatura produktu nie może odbiegać od pojemności, gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu
o wyższej lub niższej niż wskazana przez zamawiającego pojemności, gramaturze, wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej ilości sztuk zamawianego produktu, która po przemnożeniu będzie wynosić ilość jaką żąda zamawiający (informację o wyższej lub niższej gramaturze należy podać
w uwagach).
W przypadku gdy wykonawca będzie oferował artykuły spożywcze równoważne ma obowiązek zaznaczyć ten fakt w formularzu asortymentowo –cenowym, wpisując asortyment równoważny w rubryce uwagi.
Poza tym należy dołączyć dokumenty potwierdzające, że oferowany asortyment równoważny odpowiada wymaganiom określonym przez zamawiającego tj. opis zaoferowanego artykułu równoważnego.
b) Miejsce i termin dostawy:
Miejscem dostawy jest magazyn stołówki Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej 6A, 38-350 Bobowa.
Wykonawca dostarczy produkty żywnościowe spełniające wymogi określone
przepisami ustawy z 25.08.2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 poz.149 tekst jednolity oraz aktów wykonawczych do niej).
Wykonawca dostarczy zamówione artykuły żywnościowe do magazynu Zamawiającego na własny koszt i własne ryzyko. Realizacja zamówienia odbywać się będzie sukcesywnie według potrzeb zamawiającego.
Dostawy zamówionej partii, w zależności od asortymentu będą realizowane codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach:
a) Pakiet nr 1 - codziennie od poniedziałku do piątku, jednak nie później niż do godziny 6:30.
b) Pakiet nr 2,9 – codziennie, od poniedziałku do piątku, w godzinach od 5:00 do 7:00.
c) Pakiet nr 3,4,11– dwa razy w tygodniu od poniedziałku do piątku w godzinach od 5:00 do 9:00.
d) Pakiet nr 5 – trzy razy w tygodniu (poniedziałek, środa i piątek), jednak nie później niż do godziny 6:30.
e) Pakietnr6,7,8 – codziennie, od poniedziałku do piątku, jednak nie później niż do godziny 9:00.
f) Pakiet nr 10 – co najmniej raz w miesiącu, od poniedziałku do piątku, w godzinach od 6:00 do 6:30.
Wykonawca będzie zapewniał dostawę na miejsce własnym transportem na bieżąco w miarę zgłoszonych potrzeb, składanych telefonicznie, faksem lub pocztą e-mail przez upoważnioną osobę zamawiającego. Wykonawca dokona również rozładunku zamówionego towaru do magazynu Zamawiającego. Osobą upoważnioną do kontroli jakościowej dostarczonego towaru jest intendent stołówki lub osoba upoważniona przez Kierownika Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej.
3.Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach.
a) Na żądanie Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego HACCP lub równoważny.
b) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia ilości artykułów żywnościowych określonych w opisie przedmiotu zamówienia. Z tego tytułu Dostawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia finansowe ani prawne wobec Zamawiającego.
Stosownie do potrzeb zamawiającego, strony dopuszczają możliwość zmian ilościowych poszczególnych artykułów spożywczych (zmniejszenie) w przypadku zmiany liczby uczniów uprawnionych do korzystania ze stołówki.
Dostarczany asortyment winien być dobrej jakości w gatunku pierwszym, oraz spełniać - w zależności od zaoferowanej przez Wykonawcę części zamówienia
- wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności określone:
1) w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017, poz. 149 tekst jednolity.) – w tym HACCP;
2) w ustawie z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych (Dz. U. z 2016 poz. 1604 tekst jednolity)
3) w ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. 2017 poz.242 tekst jednolity)
4) Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z późn. zm.);
5) Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U z 2015 poz. 29 z późn. zm.);
6) Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 poz. 1154).
7) Wykonawca odpowiada za stan jakościowy dostarczonych artykułów spożywczych. Wykonawca dostarczy dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, producenta i daty produkcji, świadectwo kontroli jakości –HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
• Cechy dyskwalifikujące dostarczone artykuły spożywcze:
a) w zakresie wszystkich produktów: nalot lub objawy pleśni, gnicia lub zaparzenia, zbite, nadtłuczone skorupki, obecność szkodników oraz ich pozostałości, brak oznakowania opakowań, uszkodzenia mechaniczne,
b) wspólne dla mięsa: oślizgłość, nalot pleśni, zazielenienie mięsa,
c) wspólne dla wędlin: nalot pleśni, barwa szarozielona, obecność szkodników oraz ich pozostałości, brak oznakowania opakowań, uszkodzenia mechaniczne, zabrudzenia, zawilgocenie powierzchni,
d) wspólne dla art. nabiałowych, spożywczych, jaj: obce, kwaśne lub gorzkie posmaki, zapachy, oślizgłość, nalot lub objawy pleśni, gnicia lub zaparzenia, zbite, nadtłuczone skorupki, nieprawidłowa konsystencja, obecność szkodników oraz ich pozostałości, brak oznakowania opakowań, ich uszkodzenia mechaniczne, zerwanie plomby, zabrudzenia, plamy na powierzchni oraz zawilgocenie powierzchni,
e) wspólne dla warzyw i owoców: obce posmaki, zapachy, oślizgłość, nalot lub objawy pleśni, gnicia lub zaparzenia, miejsca obite, oznaki więdnięcia, obecność szkodników oraz ich pozostałości , muszą być wolne od zanieczyszczeń i uszkodzeń spowodowanych przez choroby, mróz i inne czynniki zewnętrzne,
f) wspólne dla mrożonek: obce, kwaśne lub gorzkie posmaki, zapachy, oślizgłość, nalot lub objawy pleśni, gnicia lub zaparzenia, zbite, objawy rozmrożenia oraz zawilgocenie powierzchni, nieprawidłowa konsystencja, obecność szkodników oraz ich pozostałości, brak oznakowania opakowań, ich uszkodzenia mechaniczne, zerwane plomby.
4. Pracownicy Wykonawcy mający bezpośredni kontakt z dostarczaną na rzecz Zamawiającego żywnością muszą posiadać aktualne określone przepisami o chorobach zakaźnych i zakażeniach - orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. Zgodnie z art. 59 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 poz. 149tekst jednolity) podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane przestrzegać w zakładach wymagań higienicznych określonych w rozporządzeniu nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych. Osoba pracująca w styczności z żywnością powinna uzyskać określone przepisami o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń
i chorób zakaźnych u ludzi orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno –epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby.
5.W przypadku niespełnienia wymogów, co do jakości / ilości / terminów ważności do spożycia Zamawiający ma prawo odmówić odbioru przedmiotu zamówienia i żądać niezwłocznej dostawy właściwego asortymentu.
6.Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia specjalistycznym transportem spełniającym wymagania określone w obowiązujących przepisach (obowiązuje te części zamówienia, które muszą - zgodnie z przepisami - być tak przewożone).
7.Termin przydatności do spożycia dostarczanych produktów powinien być nie krótszy niż ½ okresu przydatności podanego na opakowaniu produktu (dotyczy części zamówienia nr IV, V, IX, XI).
8.Dowóz przedmiotu zamówienia do Zamawiającego odbędzie się transportem Wykonawcy na jego koszt i ryzyko.
9.Dostawy będą wykonywane sukcesywnie wg zamówień składanych przez Zamawiającego. Zamówienia będą składane telefonicznie, faksem, pocztą elektroniczną lub w czasie bieżącej dostawy.
10.Zamawiający przewiduje przerwę w zamawianiu dostaw określonych w SIWZ częściowo w okresie wakacyjnym i w czasie ferii oraz innych dni wolnych wynikających z organizacji roku szkolnego.
11.Wskazane w wykazie artykułów – załącznik nr 2 do SIWZ nazwy produktów są standardem oczekiwanym przez Zamawiającego. Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów równoważnych. W przypadku zaoferowania produktów równoważnych należy mieć na względzie, iż Zamawiający uzna takie produkty za równoważne, jeżeli ich jakość / skład / aromat będą co najmniej na takim samym poziomie co produkty wskazane w SIWZ.
12.Wykonawca przyjmie termin płatności 30 dni od dnia doręczenia prawidłowo wystawionej faktury.
Termin wykonania zamówienia: 01.01.2019 do 31.08.2019 r. (z częściowym wyłączeniem okresu wakacyjnego i ferii oraz innych dni wolnych wynikających z organizacji roku szkolnego).
|
GuidZP400 |
7ae234d7-2fa0-4cd5-aea4-d858ac8dfb68
|
Biuletyn |
653788-N-2018
|
Zamawiajacy nazwa |
Gminna Jednostka Usług Komunalnych w Bobowej
|
Regon |
36051600600000
|
Zamawiajacy adres ulica |
ul. Bohaterów Bobowej
|
Zamawiajacy miejscowosc |
Bobowa
|
Zamawiajacy kod pocztowy |
38350
|
Zamawiajacy panstwo |
Polska
|
Zamawiajacy wojewodztwo |
małopolskie
|
Zamawiajacy telefon |
18 35 14 178
|
Zamawiajacy fax |
18 35 14 178
|
Zamawiajacy email |
dpopiela@bobowa.pl
|
Adres strony url |
www.gjuk.bip.bobowa.pl
|
Zamieszczanie obowiazkowe |
1
|
Ogloszenie dotyczy |
1
|
Czy finansowane z unii |
2
|
Nazwa projektu programu |
SUKCESYWNA DOSTAWA ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DLA STOŁÓWKI GMINNEJ JEDNOSTKI USŁUG KOMUNALNYCH W BOBOWEJ
|
Czy ubiegac zaklady pracy |
2
|
Minimalny procent zatrudnienia |
0%
|
Rodzaj zamawiajacego |
2
|
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja |
1
|
Zamieszczona bedzie specyfikacja |
http://www.gjuk.bip.bobowa.pl
|
Nazwa nadana zamowieniu |
SUKCESYWNA DOSTAWA ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DLA STOŁÓWKI GMINNEJ JEDNOSTKI USŁUG KOMUNALNYCH W BOBOWEJ
|
Numer referencyjny |
GJUK.271.3.2018
|
Rodzaj zamowienia |
1
|
Czy podzielone na czesci |
1
|
Okreslenie przedmiotu |
Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej z podziałem na 11 Pakietów w ilości wskazanej w załączniku nr 2 SIWZ:
Pakiet 1 – Pieczywo i wyroby piekarskie
Pakiet 2 – Warzywa i owoce
Pakiet 3 –Jaja kurze
Pakiet 4 –Owoce i warzywa przetworzone, ryby mrożone
Pakiet 5 – Mleko oraz wyroby mleczarskie
Pakiet 6 – Mięso drobiowe
Pakiet 7 - Wędliny
Pakiet 8-Mięso wieprzowe, mięso wołowe
Pakiet 9 -Artykuły spożywcze pozostałe
Pakiet 10 – Pierogi, wyrób świeży
Pakiet 11 – Płatki śniadaniowe, ciastka, przekąski, artykuły różne
Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów spożywczych powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych.
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera Wykaz artykułów -załącznik nr 2 do SIWZ.
1. Wskazane ilości w wykazie artykułów -załączniku nr 2 do SIWZ należy traktować jako szacunkowe.
Zamawiający zastrzega sobie prawo nie wykonania w całości przedmiotu
zamówienia w czasie obowiązywania umowy, jeżeli jego rzeczywiste potrzeby będą mniejsze od zamawianych. W przypadku, gdy ilość zakupionych artykułów w okresie obowiązywania umowy będzie mniejsza od ilości przedstawionej w Wykazie artykułów - załączniku nr 2 do SIWZ.
Zamawiający ma prawo odstąpić od dalszych zakupów artykułów bez jakichkolwiek konsekwencji finansowych i odszkodowań na rzecz Wykonawcy.
2. Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia:
a) Wykonawca zobowiązany jest zaoferować artykuły spożywcze, zgodnie
z załącznikiem 2 do SIWZ lub produkty równoważne. Zastosowanie nazw producentów służy jedynie doprecyzowaniu przedmiotu zamówienia.
Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez zamawiającego.
Pojemność, gramatura produktu nie może odbiegać od pojemności, gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu
o wyższej lub niższej niż wskazana przez zamawiającego pojemności, gramaturze, wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej ilości sztuk zamawianego produktu, która po przemnożeniu będzie wynosić ilość jaką żąda zamawiający (informację o wyższej lub niższej gramaturze należy podać
w uwagach).
W przypadku gdy wykonawca będzie oferował artykuły spożywcze równoważne ma obowiązek zaznaczyć ten fakt w formularzu asortymentowo –cenowym, wpisując asortyment równoważny w rubryce uwagi.
Poza tym należy dołączyć dokumenty potwierdzające, że oferowany asortyment równoważny odpowiada wymaganiom określonym przez zamawiającego tj. opis zaoferowanego artykułu równoważnego.
b) Miejsce i termin dostawy:
Miejscem dostawy jest magazyn stołówki Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej 6A, 38-350 Bobowa.
Wykonawca dostarczy produkty żywnościowe spełniające wymogi określone
przepisami ustawy z 25.08.2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 poz.149 tekst jednolity oraz aktów wykonawczych do niej).
Wykonawca dostarczy zamówione artykuły żywnościowe do magazynu Zamawiającego na własny koszt i własne ryzyko. Realizacja zamówienia odbywać się będzie sukcesywnie według potrzeb zamawiającego.
Dostawy zamówionej partii, w zależności od asortymentu będą realizowane codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach:
a) Pakiet nr 1 - codziennie od poniedziałku do piątku, jednak nie później niż do godziny 6:30.
b) Pakiet nr 2,9 – codziennie, od poniedziałku do piątku, w godzinach od 5:00 do 7:00.
c) Pakiet nr 3,4,11– dwa razy w tygodniu od poniedziałku do piątku w godzinach od 5:00 do 9:00.
d) Pakiet nr 5 – trzy razy w tygodniu (poniedziałek, środa i piątek), jednak nie później niż do godziny 6:30.
e) Pakietnr6,7,8 – codziennie, od poniedziałku do piątku, jednak nie później niż do godziny 9:00.
f) Pakiet nr 10 – co najmniej raz w miesiącu, od poniedziałku do piątku, w godzinach od 6:00 do 6:30.
Wykonawca będzie zapewniał dostawę na miejsce własnym transportem na bieżąco w miarę zgłoszonych potrzeb, składanych telefonicznie, faksem lub pocztą e-mail przez upoważnioną osobę zamawiającego. Wykonawca dokona również rozładunku zamówionego towaru do magazynu Zamawiającego. Osobą upoważnioną do kontroli jakościowej dostarczonego towaru jest intendent stołówki lub osoba upoważniona przez Kierownika Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej.
3.Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach.
a) Na żądanie Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego HACCP lub równoważny.
b) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia ilości artykułów żywnościowych określonych w opisie przedmiotu zamówienia. Z tego tytułu Dostawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia finansowe ani prawne wobec Zamawiającego.
Stosownie do potrzeb zamawiającego, strony dopuszczają możliwość zmian ilościowych poszczególnych artykułów spożywczych (zmniejszenie) w przypadku zmiany liczby uczniów uprawnionych do korzystania ze stołówki.
Dostarczany asortyment winien być dobrej jakości w gatunku pierwszym, oraz spełniać - w zależności od zaoferowanej przez Wykonawcę części zamówienia
- wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności określone:
1) w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017, poz. 149 tekst jednolity.) – w tym HACCP;
2) w ustawie z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych (Dz. U. z 2016 poz. 1604 tekst jednolity)
3) w ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. 2017 poz.242 tekst jednolity)
4) Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z późn. zm.);
5) Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U z 2015 poz. 29 z późn. zm.);
6) Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 poz. 1154).
7) Wykonawca odpowiada za stan jakościowy dostarczonych artykułów spożywczych. Wykonawca dostarczy dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, producenta i daty produkcji, świadectwo kontroli jakości –HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
• Cechy dyskwalifikujące dostarczone artykuły spożywcze:
a) w zakresie wszystkich produktów: nalot lub objawy pleśni, gnicia lub zaparzenia, zbite, nadtłuczone skorupki, obecność szkodników oraz ich pozostałości, brak oznakowania opakowań, uszkodzenia mechaniczne,
b) wspólne dla mięsa: oślizgłość, nalot pleśni, zazielenienie mięsa,
c) wspólne dla wędlin: nalot pleśni, barwa szarozielona, obecność szkodników oraz ich pozostałości, brak oznakowania opakowań, uszkodzenia mechaniczne, zabrudzenia, zawilgocenie powierzchni,
d) wspólne dla art. nabiałowych, spożywczych, jaj: obce, kwaśne lub gorzkie posmaki, zapachy, oślizgłość, nalot lub objawy pleśni, gnicia lub zaparzenia, zbite, nadtłuczone skorupki, nieprawidłowa konsystencja, obecność szkodników oraz ich pozostałości, brak oznakowania opakowań, ich uszkodzenia mechaniczne, zerwanie plomby, zabrudzenia, plamy na powierzchni oraz zawilgocenie powierzchni,
e) wspólne dla warzyw i owoców: obce posmaki, zapachy, oślizgłość, nalot lub objawy pleśni, gnicia lub zaparzenia, miejsca obite, oznaki więdnięcia, obecność szkodników oraz ich pozostałości , muszą być wolne od zanieczyszczeń i uszkodzeń spowodowanych przez choroby, mróz i inne czynniki zewnętrzne,
f) wspólne dla mrożonek: obce, kwaśne lub gorzkie posmaki, zapachy, oślizgłość, nalot lub objawy pleśni, gnicia lub zaparzenia, zbite, objawy rozmrożenia oraz zawilgocenie powierzchni, nieprawidłowa konsystencja, obecność szkodników oraz ich pozostałości, brak oznakowania opakowań, ich uszkodzenia mechaniczne, zerwane plomby.
4. Pracownicy Wykonawcy mający bezpośredni kontakt z dostarczaną na rzecz Zamawiającego żywnością muszą posiadać aktualne określone przepisami o chorobach zakaźnych i zakażeniach - orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. Zgodnie z art. 59 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 poz. 149tekst jednolity) podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane przestrzegać w zakładach wymagań higienicznych określonych w rozporządzeniu nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych. Osoba pracująca w styczności z żywnością powinna uzyskać określone przepisami o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń
i chorób zakaźnych u ludzi orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno –epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby.
5.W przypadku niespełnienia wymogów, co do jakości / ilości / terminów ważności do spożycia Zamawiający ma prawo odmówić odbioru przedmiotu zamówienia i żądać niezwłocznej dostawy właściwego asortymentu.
6.Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia specjalistycznym transportem spełniającym wymagania określone w obowiązujących przepisach (obowiązuje te części zamówienia, które muszą - zgodnie z przepisami - być tak przewożone).
7.Termin przydatności do spożycia dostarczanych produktów powinien być nie krótszy niż ½ okresu przydatności podanego na opakowaniu produktu (dotyczy części zamówienia nr IV, V, IX, XI).
8.Dowóz przedmiotu zamówienia do Zamawiającego odbędzie się transportem Wykonawcy na jego koszt i ryzyko.
9.Dostawy będą wykonywane sukcesywnie wg zamówień składanych przez Zamawiającego. Zamówienia będą składane telefonicznie, faksem, pocztą elektroniczną lub w czasie bieżącej dostawy.
10.Zamawiający przewiduje przerwę w zamawianiu dostaw określonych w SIWZ częściowo w okresie wakacyjnym i w czasie ferii oraz innych dni wolnych wynikających z organizacji roku szkolnego.
11.Wskazane w wykazie artykułów – załącznik nr 2 do SIWZ nazwy produktów są standardem oczekiwanym przez Zamawiającego. Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów równoważnych. W przypadku zaoferowania produktów równoważnych należy mieć na względzie, iż Zamawiający uzna takie produkty za równoważne, jeżeli ich jakość / skład / aromat będą co najmniej na takim samym poziomie co produkty wskazane w SIWZ.
12.Wykonawca przyjmie termin płatności 30 dni od dnia doręczenia prawidłowo wystawionej faktury.
Termin wykonania zamówienia: 01.01.2019 do 31.08.2019 r. (z częściowym wyłączeniem okresu wakacyjnego i ferii oraz innych dni wolnych wynikających z organizacji roku szkolnego).
|
Cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc |
304073,54
|
Waluta calosc |
PLN
|
Data rozpoczecia |
2019-01-01T00:00:00+01:00
|
Data zakonczenia |
2019-08-31T00:00:00+02:00
|
Okreslenie warunkow |
ZAMAWIAJĄCY ODSTĘPUJE OD OPISU SPOSOBU DOKONANIA OCENY SPEŁNIENIA W/W WARUNKU.
|
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow |
ZAMAWIAJĄCY ODSTĘPUJE OD OPISU SPOSOBU DOKONANIA OCENY SPEŁNIENIA W/W WARUNKU.
|
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow |
ZAMAWIAJĄCY ODSTĘPUJE OD OPISU SPOSOBU DOKONANIA OCENY SPEŁNIENIA W/W WARUNKU.
|
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie |
1
|
Art 24 ust 5 pkt 1 |
1
|
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia |
1
|
Wykaz dokumentow zaswiadczen |
1.Odpis z właściwego rejestru lub centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzenia wykazania braku podstaw do wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy;
W przypadku składania oferty wspólnej ww. oświadczenie składa każdy z wykonawców składających ofertę wspólną.
W/w dokument należy złożyć w oryginale lub kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem.
2. Zamawiający żąda od Wykonawcy, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów na zasadach określonych w art. 22a, przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w § 5 pkt. 1-9 rozporządzenia Ministra Rozwoju z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać Zamawiający od Wykonawcy w postępowaniu o udzielenie zamówienia (Dz. U. z 2016 r., poz. 1126), zwany dalej „Rozporządzeniem w sprawie rodzajów dokumentów” (jeżeli dotyczy). 3. Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentu, o którym mowa w pkt. 2 lit. c) składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości.
|
Zakresie warunkow udzialu |
NIE
|
Zakresie kryteriow selekcji |
NIE
|
Inne dokumenty niewymienione |
1) formularz oferty – załącznik nr 1 do SIWZ
W przypadku składania oferty wspólnej należy złożyć jeden wspólny formularz.
Ww. oświadczenie należy złożyć w oryginale.
2) Oświadczenia, zgodnie z Rozdziałem VI pkt. 1 pkt. 1) i 2) SIWZ
W przypadku składania oferty wspólnej ww. oświadczenia składa każdy z wykonawców składających ofertę wspólną.
W/w oświadczenia należy złożyć w oryginale.
3) Odpowiednie pełnomocnictwa tylko w sytuacjach określonych w Rozdziale X pkt 1.5 zdanie 2 SIWZ lub w przypadku składania oferty wspólnej (Rozdział X pkt 2 SIWZ);
W/w oświadczenie należy złożyć w oryginale lub kopii potwierdzonej notarialnie.
4) Oświadczenie wg wzoru stanowiącego załącznik nr 1 do SIWZ wskazujące
Pakiety zamówienia, której wykonanie wykonawca powierzy podwykonawcom oraz firmy podwykonawców (jeżeli wykonawca przewiduje udział podwykonawców);
W przypadku składania oferty wspólnej należy złożyć jedno wspólne oświadczenie.
Ww. oświadczenie należy złożyć w oryginale.
5) wykaz artykułów – formularz asortymentowo-cenowy - załącznik nr 2 do SIWZ (na daną część).
W przypadku składania oferty wspólnej należy złożyć jeden wspólny formularz.
Ww. oświadczenie należy złożyć w oryginale.
6) projekt umowy – załącznik nr 6 do SIWZ (parafowany i podpisany)
|
Zastosowanie procedury pzp |
1
|
Zmiana umowy |
1
|
Zmiana umowy tekst |
Stosownie do przepisu art. 144 ustawy Pzp zamawiający przewiduje możliwość zmiany postanowień zawartej umowy, w stosunku do treści oferty na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy w zakresie:
1. zmiany: nazwy, adresu / siedziby zamawiającego / wykonawcy oraz innych danych ujawnionych w rejestrach publicznych
2. zmiany osób występujących po stronie zamawiającego / wykonawcy
3. zmiana osób do kontaktów pomiędzy stronami.
4. zmianie ceny w przypadku ustawowej zmiany stawki podatku od towarów i usług. Cena ulegnie zmianie w ten sposób, że do ceny netto zostanie doliczony podatek VAT w wysokości wynikającej z przepisów.
5. Zmiany umowy mogą być dokonywane na wniosek zamawiającego lub wykonawcy oraz winny być zaakceptowane przez obie strony umowy, wyrażone na piśmie w formie aneksu, pod rygorem nieważności takiej zmiany.
|
IV 4 4 data |
2018-12-06T00:00:00+01:00
|
IV 4 4 godzina |
08:30
|
IV 4 4 jezyki |
POLSKI
|
IV 4 5 okres |
30
|
IV 6 6 |
Oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej – załącznik nr 5 do SIWZ:
1) W celu potwierdzenia braku podstaw do wykluczenia wykonawcy z postępowania, o których mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy, wykonawca składa oświadczenie o przynależności albo braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej; w przypadku przynależności do tej samej grupy kapitałowej wykonawca może złożyć wraz z oświadczeniem dokumenty bądź informacje
potwierdzające, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu;
Ww. oświadczenie oraz ewentualne dowody wykonawca składa w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia przez zamawiającego na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy.
W przypadku składania oferty wspólnej ww. oświadczenie składa każdy z wykonawców składających ofertę wspólną.
W/w oświadczenie należy złożyć w oryginale.
Wykonawcy zagraniczni.
1. Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów, o których mowa w Rozdziale
VI pkt 2 ppkt. 1a) SIWZ, składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości.
2. Dokumenty, o których mowa w pkt. 1, powinny być wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert,
3. Jeżeli w kraju w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania,
lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, nie wydaje się dokumentów o których mowa w pkt. 1, zastępuje się je dokumentem zawierającym odpowiednio oświadczenie wykonawcy, ze wskazaniem osoby albo osób uprawnionych do jego reprezentacji, lub oświadczenie osoby, której dokument miał dotyczyć, złożone przed notariuszem, lub przed organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego właściwym ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania wykonawcy lub miejsce zamieszkania tej osoby.
Dokument ten powinien być wystawiony z zachowaniem terminów wskazanych w punkcie 2.
4. W przypadku wątpliwości co do treści dokumentu złożonego przez wykonawcę mającego siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamawiający może zwrócić się do właściwych organów odpowiednio kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy
o udzielenie niezbędnych informacji dotyczących tego dokumentu.
|
Zalacznik czesc nr |
1
|
Zalacznik nazwa |
Pieczywo i wyroby piekarskie.
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15810000-9
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
9298,00
|
Waluta zal |
pln
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2019-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2019-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej z podziałem na 11 Pakietów w ilości wskazanej w załączniku nr 2 SIWZ:
|
| |
Zalacznik czesc nr |
2
|
Zalacznik nazwa |
Warzywa i owoce.
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15300000-1
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
54354,12
|
Waluta zal |
PLN
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2019-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2019-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej z podziałem na 11 Pakietów w ilości wskazanej w załączniku nr 2 SIWZ:
|
| |
Zalacznik czesc nr |
3
|
Zalacznik nazwa |
JAJA KURZE
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
03142500-3
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
6428,57
|
Waluta zal |
PLN
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2019-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2019-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej z podziałem na 11 Pakietów w ilości wskazanej w załączniku nr 2 SIWZ:
|
| |
Zalacznik czesc nr |
4
|
Zalacznik nazwa |
Owoce i warzywa przetworzone, ryby mrożone.
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15220000-6
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
39396,19
|
Waluta zal |
PLN
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2019-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2019-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej z podziałem na 11 Pakietów w ilości wskazanej w załączniku nr 2 SIWZ:
|
| |
Zalacznik czesc nr |
5
|
Zalacznik nazwa |
Mleko oraz wyroby mleczarskie.
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15500000-3
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
33273,33
|
Waluta zal |
PLN
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2019-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2019-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej z podziałem na 11 Pakietów w ilości wskazanej w załączniku nr 2 SIWZ.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
6
|
Zalacznik nazwa |
MIĘSO DROBIOWE.
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15100000-9
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
47990,48
|
Waluta zal |
PLN
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2019-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2019-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej z podziałem na 11 Pakietów w ilości wskazanej w załączniku nr 2 SIWZ.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
7
|
Zalacznik nazwa |
WĘDLINY
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15100000-9
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
10520,48
|
Waluta zal |
PLN
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2019-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2019-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej z podziałem na 11 Pakietów w ilości wskazanej w załączniku nr 2 SIWZ.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
8
|
Zalacznik nazwa |
MIĘSO WIEPRZOWE, MIĘSO WOŁOWE.
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15100000-9
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
23735,24
|
Waluta zal |
PLN
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2019-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2019-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej z podziałem na 11 Pakietów w ilości wskazanej w załączniku nr 2 SIWZ.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
9
|
Zalacznik nazwa |
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE POZOSTAŁE.
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15800000-6
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
51026,05
|
Waluta zal |
PLN
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2019-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2019-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej z podziałem na 11 Pakietów w ilości wskazanej w załączniku nr 2 SIWZ.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
10
|
Zalacznik nazwa |
PIEROGI, WYRÓB ŚWIEŻY.
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15894300-4
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
19880,95
|
Waluta zal |
PLN
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2019-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2019-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej z podziałem na 11 Pakietów w ilości wskazanej w załączniku nr 2 SIWZ.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
11
|
Zalacznik nazwa |
PŁATKI ŚNIADANIOWE, CIASTKA, PRZEKĄSKI, ART. RÓŻNE.
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15800000-6
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
8170,13
|
Waluta zal |
PLN
|
Zalacznik data rozpoczecia |
2019-01-01T00:00:00+01:00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2019-08-31T00:00:00+02:00
|
Zalacznik krotki opis |
Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej z podziałem na 11 Pakietów w ilości wskazanej w załączniku nr 2 SIWZ.
|
| |