GuidZP400 |
5e8df6c7-0d12-45d4-8bfa-ab3717854884
|
Biuletyn |
656990-N-2018
|
Zamawiajacy nazwa |
31 Baza Lotnictwa Taktycznego
|
Regon |
63243177100000
|
Zamawiajacy adres ulica |
Ul. Silniki
|
Zamawiajacy adres numer domu |
1
|
Zamawiajacy miejscowosc |
Poznań
|
Zamawiajacy kod pocztowy |
61-325
|
Zamawiajacy panstwo |
Polska
|
Zamawiajacy wojewodztwo |
wielkopolskie
|
Zamawiajacy telefon |
261 548 500
|
Zamawiajacy fax |
261 548 555
|
Zamawiajacy email |
31blt.przetargi@ron.mil.pl
|
Zamieszczanie obowiazkowe |
1
|
Ogloszenie dotyczy |
1
|
Czy finansowane z unii |
2
|
Czy ubiegac zaklady pracy |
2
|
Minimalny procent zatrudnienia |
0%
|
Rodzaj zamawiajacego |
8
|
Rodzaj zamawiajacego inny |
JEDNOSTKA WOJSKOWA
|
Czy dostep dokumentow zamowienia |
1
|
Dostep dokumentow zamowienia |
www.31blt.wp.mil.pl
|
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja |
1
|
Zamieszczona bedzie specyfikacja |
www.31blt.wp.mil.pl
|
Czy wymagane przeslanie ofert |
1
|
Wymagane przeslanie ofert inny |
pisemnie
|
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres |
31 Baza Lotnictwa Taktycznego ul. Silniki 1 61-325 Poznań
|
Nazwa nadana zamowieniu |
DOSTAWA MLEKA I PRODUKTÓW MLECZARSKICH
|
Numer referencyjny |
ZP 65/XII/18
|
Rodzaj zamowienia |
1
|
Okreslenie przedmiotu |
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa mleka i produktów mleczarskich na potrzeby 31 BLT. 2. Zamawiający nie dopuszcza ofert częściowych. 3. Zamawiający nie dopuszcza ofert wariantowych. 4. Opis przedmiotu zamówienia zawarty został w zał. nr 4 do SIWZ. 5. Zakres zamówienia został zawarty w Formularzu cenowym – zał. nr 3 do SIWZ. 6. Warunki wykonania zamówienia zostały zawarte w Projekcie umowy – zał. nr 7 do SIWZ. 7. Zamawiający nie przewiduje wyboru najkorzystniejszej oferty z zastosowaniem aukcji elektronicznej. 8. Dostawy towarów winny być realizowane trzy razy w tygodniu, tj. w poniedziałek, środa, piątek w godz. od 7:00 do 9.00, zgodnie z obowiązującymi normami jakościowymi oraz procedurami systemu HACCP (wymaganiami – jakościowymi, transportowymi) oraz w opakowaniach wskazanymi przez Zamawiającego w Załączniku nr 1 umowy, pod rygorem odmowy jej przyjęcia. W przypadku, gdy określony dzień dostawy przypada w dniu ustawowo wolnym od pracy, dostawę należy zrealizować w dniu poprzedzającym dzień wolny od pracy lub w innym terminie uzgodnionym w formie pisemnej pomiędzy Wykonawcą a przedstawicielem Zamawiającego. 9. Ilościowy i jakościowy odbiór towaru będzie dokonywany w miejscu dostawy (magazyn żywnościowy znajdujący się na terenie 31 BLT, 61-325 Poznań, ul. Silniki 1) przez osoby upoważnione ze strony Zamawiającego, z udziałem Wykonawcy lub jego upoważnionego przedstawiciela, w oparciu o fakturę i złożone zamówienie. 10. Przedmiot zamówienia będzie oznakowany kodami kreskowymi zgodnie z Wytycznymi Ministra Obrony Narodowej określającymi wymagania w zakresie znakowania kodem kreskowym wyrobów dostarczanych do resortu obrony narodowej (załącznik do Decyzji Min. ON nr 3 z dnia 3 stycznia 2014 r. zawartej w Dz. Urz. z 2014 r. poz. 11). 11. Zamawiający przewiduje „PRAWO OPCJI” do wysokości 225 000,00 zł brutto w zakresie asortymentu zawartego w Formularzu cenowym, z terminem realizacji do dnia 31.12.2019r. Wykorzystanie prawa opcji uzależnione jest od rzeczywistych potrzeb Zamawiającego. Realizowanie opcjonalnej części będzie wykonywane na podstawie oświadczenia woli Zamawiającego, a Wykonawca będzie zobligowany podjąć się jej realizacji w ramach przedmiotowej umowy. Realizowanie opcji będzie odbywało się w oparciu o cenę jednostkową zaproponowaną przez Wykonawcę w Formularzu cenowym, tj. załączniku nr 2 do umowy. Wykonawcy będzie przysługiwało odrębne wynagrodzenie za dostarczony towar. Zamawiający zastrzega, iż część zamówienia określona jako „prawo opcji” jest uprawnieniem, a nie zobowiązaniem Zamawiającego. Brak realizacji zamówienia w tym zakresie nie będzie rodzić żadnych roszczeń ze strony Wykonawcy w stosunku do Zamawiającego. 12. Klasyfikacja przedmiotu zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień: Kod CPV: 15500000-3 Produkty mleczarskie, 15510000-6 mleko i śmietana 15551000-5 jogurty i pozostałe przefermentowane przetwory mleczne 13. Zamawiający nie przewiduje możliwości udzielenia zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 7 ustawy Pzp.
|
Cpv glowny przedmiot |
15500000-3
|
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc |
0,00
|
Data zakonczenia |
2019-11-30T00:00:00+01:00
|
Okreslenie warunkow |
Określenie warunków: Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że posiada: obowiązującą decyzję administracyjną właściwego powiatowego lekarza weterynarii w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia albo przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładów, zgodnie z art. 20 ust. 1 pkt. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2017 r., poz. 242 ze zm.) lub obowiązującą decyzję administracyjną właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej zgodnie z art. 62 ust. 1 pkt. 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, tj. Dz. U z 2018r., poz. 1541 ze zm. lub zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzenia zakładów produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2007 r. nr 106, poz. 730).
|
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow |
Określenie warunków: - Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że wykonał, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonuje, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, sukcesywne dostawy mleka i produktów mleczarskich, świadczone w ramach jednej umowy o wartości min. 110 000,00 zł brutto w nieprzerwanym okresie co najmniej 12 m-cy, które zostały wykonane lub są wykonywane należycie. (W przypadku dostaw będących w trakcie wykonywania, wymagania w zakresie wartości i czasu wykonywania danej dostawy dotyczą części umowy już zrealizowanej (tj. w przedziale od dnia rozpoczęcia wykonywania dostawy do upływu terminu składania ofert).
|
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia |
1
|
Wykaz dokumentow zaswiadczen |
Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy PZP, przekaże Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy PZP – wg. zał. nr 5 do SIWZ. Wraz ze złożeniem oświadczenia, Wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia.
|
Zakresie warunkow udzialu |
Zamawiający zgodnie z art. 26 ust. 2 uPzp przed udzieleniem zamówienia, wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym nie krótszym niż 5 dni terminie, aktualnych na dzień złożenia następujących dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust.1 uPzp tj. a) wykaz dostaw wraz z załączeniem dowodów, czy zostały one wykonane lub są wykonywane należycie – wg załącznika nr 6 do SIWZ; b) obowiązującą decyzję administracyjną właściwego powiatowego lekarza weterynarii w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia albo przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładów, zgodnie z art. 20 ust. 1 pkt. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2017 r., poz. 242 ze zm.) lub obowiązującą decyzję administracyjną właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej zgodnie z art. 62 ust. 1 pkt. 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, tj. Dz. U z 2018r., poz. 1541 ze zm. lub zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzenia zakładów produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2007 r. nr 106, poz. 730);
|
Wykaz potwierdzenie okolicznosci |
Zamawiający zgodnie z art. 26 ust. 2 uPzp przed udzieleniem zamówienia, wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym nie krótszym niż 5 dni terminie, aktualnych na dzień złożenia następujących dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust.1 uPzp tj. - Dokument potwierdzający wdrożenie systemu HACCP w jednej z następujących form: certyfikat systemu HACCP wdrożonego przez firmy posiadające akredytację i uprawnienia Polskiego Centrum Akredytacji z siedzibą w Warszawie lub zaświadczenie właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP; przedłożone zaświadczenie winno potwierdzać, że Wykonawca wdrożył oraz stosuje Zasady systemu HACCP – Podstawa prawna: art. 59 i 73 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
|
Inne dokumenty niewymienione |
W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Wykonawca musi mieć wdrożony system HACCP.
|
Zastosowanie procedury pzp |
1
|
Zmiana umowy |
1
|
Zmiana umowy tekst |
Zamawiający zgodnie z art. 144 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp przewiduje możliwość wprowadzenia zmian do treści zawartej umowy w stosunku do treści oferty na podstawie, której dokonano wyboru Wykonawcy. Zmiany nie mogą powodować negatywnych skutków finansowych, jakościowych ani organizacyjnych dla Zamawiającego. 1. Zakres przewidywanych istotnych zmian oraz warunki tych zmian: 1) Zamawiający zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian do umowy w przedmiocie zmniejszenia ilości (z ogólnej ilości zawartej w umowie do 50%) i proporcjonalnie wartości przedmiotu zamówienia w sytuacjach, których Zamawiający nie mógł przewidzieć w chwili jej zawarcia (np. restrukturyzacja sił zbrojnych, zmniejszenie stanów osobowych, odwołania szkoleń i ćwiczeń). Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw przewidzianych w umowie. O zaistnieniu przyczyn powodujących konieczność zmian jak wyżej Zamawiający poinformuje Wykonawcę pisemnie z jednoczesnym przesłaniem projektu zmian do umowy w zakresie zmian jak wyżej, w terminie 14 dni od powzięcia przez Zamawiającego wiadomości o wystąpieniu wyżej określonych przyczyn. 2) W szczególnie uzasadnionych przypadkach (np.: osiągnięcia przez jednostkę gotowości do podjęcia działań, szkolenia rezerw osobowych, poligonów, kursów, szkoleń, służb przygotowawczych, zmiany stanu żywionych, restrukturyzacji sił zbrojnych, likwidacji klęsk żywiołowych, kryzysu, zagrożenia lub wojny, zmiany aktów prawnych w zakresie uprawnień do wyżywienia żołnierzy lub innych zadań postawionych Zamawiającemu przez organa władzy państwowej, itp.) Wykonawca zagwarantuje realizacje dostaw w odmiennych terminach i częstotliwościach oraz miejsc (na terenie RP) niż określono w umowie, według cen jednostkowych netto zawartych w niniejszej umowie. Zmiany te następować będą w ramach ustalonej łącznej wartości umowy. O zaistnieniu przyczyn powodujących konieczność zmian jak wyżej Zamawiający poinformuje Wykonawcę pisemnie w terminie do 7 dni od powzięcia przez Zamawiającego wiadomości o wystąpieniu wyżej określonych przyczyn. Zmiana nie wymaga aneksu a jedynie pisemnego powiadomienia ze strony Zamawiającego wraz z określeniem podstawy zmian, czasu w jakim będą obowiązywały, miejsc dostaw i szacowanych ilości do realizacji w tym czasie. Wykonawca zrealizuje złożone zamówienie zgodnie z § 3 ust. 3 i 4 . 3) Zamawiający przewiduje możliwość zmiany wartości umowy jedynie ze względu na zmianę ustawowej stawki podatku VAT. W tym przypadku wynagrodzenie Wykonawcy będzie automatycznie wypłacone według nowej stawki VAT. 4) Zmiana Podwykonawcy na etapie realizacji umowy, jeżeli Wykonawca na żądanie Zamawiającego przedstawi oświadczenia lub dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia wobec tego Podwykonawcy. Jeżeli zmiana lub rezygnacja z Podwykonawcy dotyczy podmiotu, na którego zasoby Wykonawca powoływał się, na zasadach określonych w art. 22a ust. 1 Ustawy, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, Wykonawca jest obowiązany wykazać Zamawiającemu, że proponowany inny podwykonawca lub Wykonawca samodzielnie spełnia je w stopniu nie mniejszym niż podwykonawca, na którego zasoby Wykonawca powoływał się w trakcie postępowania o udzielenie zamówienia. 5) Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmian ilościowych (zwiększenia i zmniejszenia) zamawianych towarów określonych w zał. nr 2 z zastrzeżeniem, że łączna kwota zamówienia w ramach realizacji umowy nie przekroczy kwoty maksymalnej określonej w § 2 ust. 1. 6) Zabrania się stosowania opakowań zastępczych, z innym nazewnictwem środka spożywczego niż faktycznie dostarczony.
|
IV 4 4 data |
2018-12-12T00:00:00+01:00
|
IV 4 4 godzina |
11:00
|
IV 4 4 jezyki |
POLSKI
|
IV 4 5 okres |
30
|
IV 6 6 |
Od Wykonawcy, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą będzie wymagane wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy w wysokości 5 % ceny brutto podanej w ofercie.
|