| 1.	Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych różnych do magazynu Zamawiającego przy ul. Rzewuskiego 8  28-100 Busko-Zdrój. 2.	W ramach tego postępowania przedmiot zamówienia został podzielony na 2 części/pakietów
 3.	Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia oraz jego ilość będąca wielkością szacunkową została określona w formularzach asortymentowo-cenowych będących załącznikami do niniejszej SIWZ:
 1)	zał. nr 1 do SIWZ	 - PAKIET I - CUKIER I PRODUKTY POKREWNE;
 2)	zał. nr 2 do SIWZ	 - PAKIET II - WARZYWA I OWOCE PRZETWORZONE.
 4.	Opis przedmiotu zamówienia:
 1)	jakość dostarczanego towaru musi być zgodna z obowiązującymi normami jakości;
 2)	produkty muszą być dostarczone w oryginalnych, nie uszkodzonych, szczelnie zamkniętych, prawidłowo oznakowanych w języku polskim opakowaniach;
 3)	wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosowanymi przepisami i normami, dokumenty, które Wykonawca jest zobowiązany do przedstawienia Zamawiającemu, na jego żądanie na każdym etapie obowiązywania umowy;
 4)	Zamawiający przy ocenie oferty w zakresie wielkości opakowania w przypadku stosowania przez producentów dodatkowych ilości w formie gratisów lub dodatków do opakowania podstawowego będzie się kierował faktyczną łączną wielkością opakowania;
 5)	Zamawiający wymaga, aby dostarczone produkty w dniu dostawy posiadały termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 3/4 terminu liczonego od dnia wyprodukowania, oznaczonego przez producenta na dostarczonym artykule;
 6)	Wykonawca musi wykazywać dyspozycyjność w każdym dniu roboczym. Zamawiający nie będzie dostosowywał terminów dostaw do możliwości logistycznych i dystrybucyjnych Wykonawcy;
 7)	termin dostarczenia przez wykonawcę zamówionej partii żywności nie może być dłuższy niż 2 dni robocze od dnia złożenia zapotrzebowania przez osobę upoważniona przez zamawiającego;
 8)	Wykonawca zagwarantuje, że dostarczany towaru, sposób jego opakowania i transportu spełni wymagania określone w krajowych i unijnych przepisach prawa żywnościowego, a w szczególności:
 a)	Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r., poz. 149),
 b)	Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych,
 c)	Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2011 r w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. 2011 nr 91 poz. 525),
 d)	Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2015 poz. 29),
 e)	Ustawie z dnia 7 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2014 poz. 1722),
 f)	Rozporządzeniu Komisji (UE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
 g)	Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych, wraz z późniejszymi zmianami,
 h)	Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia19 grudnia 2006r ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, wraz z późniejszymi zmianami,
 i)	Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Europy (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
 3)	dostawy towaru:
 a)	jakość towaru musi być zgodna z obowiązującymi normami jakości, musi spełniać określone wymagania zgodnie z warunkami określonymi w projekcie umowy – zał. nr 7 do SIWZ oraz w formularzach asortymentowo-cenowych zał. nr  1 - 2 do SIWZ,
 b)	dostawy produktów realizowanych będą zgodnie z wymogami systemu HACCP,
 c)	częstotliwość dostaw zgodnie z zapisami określonymi w projekcie umowy – zał. nr 7 do SIWZ
 d)	przy każdej dostawie Zamawiający będzie żądał od Wykonawcy wymaganych prawem dokumentów: HDI (Handlowy Dokument Identyfikacji).
 5.	Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych na jeden lub więcej PAKIET-ów.
 6.	Wykonawca w każdej pozycji formularza asortymentowo-cenowego – zał. nr  1 – 2 do SIWZ może zaproponować:
 1)	jeden lub więcej produktów spełniających zapisy opisu przedmiotu zamówienia o określonej nazwie handlowej, nazwie producenta oraz wielkości opakowania;
 2)	tylko jedną stałą cenę w każdej pozycji niezależnie od ilości zaproponowanych produktów;
 3)	co najmniej jeden produkt spełniający zapisy opisu przedmiotu zamówienia;
 4)	produkt którego na dzień składania ofert nie zaprzestano produkcji, mimo, że na rynku jest jeszcze możliwość jego nabycia.
 7.	Nie zastosowanie się do zapisów pkt. 6 spowoduje niezgodność oferty z treścią SIWZ - art. 89 ust. 1 pkt  2 ustawy Pzp i jej odrzucenie.
 8.	Prawo opcji – art. 34 ust. 5 ustawy Pzp:
 1)	Zamawiający zgodnie z zapisem art. 34 ust. 5 ustawy Pzp, określił maksymalną wielkość przedmiotu zamówienia będącego składową zamówienia podstawowego (gwarantowanego) oraz zamówienia z prawem opcji.
 2)	wartość przedmiotu zamówienia:
 a)	podstawowego (gwarantowanego) wynosi 80%;
 b)	z prawem opcji wynosi do 20%
 maksymalnej wartości przedmiotu zamówienia;
 3)	ceny jednostkowe w ramach zamówienia z prawem opcji będą tożsame z cenami zamówienia podstawowego (gwarantowanego);
 4)	warunkiem uruchomiania prawa opcji jest złożenie przez Zamawiającego oświadczenia woli w przedmiocie skorzystania z prawa opcji w określonym przez niego zakresie;
 5)	Zamawiający przewiduje możliwość skorzystania z prawa opcji w przypadku zwiększenia potrzeb Zamawiającego;
 6)	niewykonanie przez Zamawiającego przedmiotu Umowy w zakresie maksymalnej wartości przedmiotu zamówienia nie wymaga podania przyczyn i nie stanowi podstawy jego odpowiedzialności z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy, zgodnie
 z prawem opcji określonym w art. 34 ust. 5 ustawy Pzp.
 9.	Aspekty społeczne - kryterium społeczne:
 1)	Zamawiający określa kryterium społeczne którym jest zatrudnienie do realizacji zamówienia, co najmniej jednej osoby niepełnosprawnej w wymiarze co najmniej 1/4 etatu przez cały okres trwania umowy.
 2)	Wykonawca który złoży ofertę na więcej niż jeden PAKIET i zadeklaruje spełnienie kryterium społecznego w każdym z nich, musi zatrudnić lub mieć zatrudnionych tyle osób niepełnosprawnych, w ilu PAKIET-ach zadeklarował spełnienie tego kryterium;
 3)	Zamawiający oceni spełnienie tego kryterium na podstawie oświadczenia Wykonawcy zawartego w kol. 4 w formularzu ofertowym – zał. nr 3 do SIWZ   poprzez zapis „TAK lub NIE”;
 4)	jeżeli Wykonawca nie wskaże w ofercie żadnej opcji „TAK lub NIE”, Zamawiający uzna, iż Wykonawca nie zadeklarował kryterium społecznego;
 5)	za osobę niepełnosprawną uznaje osobę zgodnie z definicją zawartą w ustawie z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych (Dz. U. Z 2011 r. Nr 127, poz. 721 z późn. zm.) lub w rozumieniu właściwych przepisów państw członkowskich Unii Europejskiej lub Europejskiego Obszaru Gospodarczego – jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania w tych państwach;
 6)	status niepełnosprawnego określony ma być na podstawie posiadanego orzeczenia
 o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności (znacznym lub umiarkowanym lub lekkim) lub orzeczenia o długotrwałej niezdolności do pracy
 w gospodarstwie rolnym, wydanego przez zespół do spraw orzekania
 o niepełnosprawności lub lekarza orzecznika ZUS-u lub KRUS-u;
 7)	za zatrudnienie osoby niepełnosprawnej będzie uznawane także dalsze zatrudnianie osoby niepełnosprawnej, która już jest u Wykonawcy zatrudniona;
 8)	wymagania w zakresie zatrudnienia odnoszą się do zaangażowania osoby niepełnosprawnej do realizacji przedmiotu zamówienia przez powierzenie tej osobie czynności związanych z faktyczną realizacją zamówienia;
 9)	Wykonawca zobowiązany będzie w ciągu 30 dni od dnia podpisania umowy udokumentować fakt zatrudnienia osoby niepełnosprawnej, w szczególności poprzez udostępnienie zanonimizowanych dokumentów  :
 a)	umowy o pracę,
 b)	dokumentu potwierdzającego zgłoszenie do ubezpieczenia społecznego, oraz
 c)	dokumentu potwierdzającego status osoby niepełnosprawnej,
 które należy złożyć w formie kopii poświadczonej „ZA ZGODNOŚĆ Z ORYGINAŁEM” przez Wykonawcę;
 10)	Zamawiający na każdym etapie realizacji umowy, uprawniony będzie do kontroli spełniania przez Wykonawcę wymagań dotyczących zatrudnienia osoby niepełnosprawnej. Na żądanie Zamawiającego, Wykonawca obowiązany będzie w ciągu 10 dni od wezwania pisemnego lub za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej przedstawić dokumenty określone w ppkt. 9);
 11)	Wykonawca zobowiązany będzie poinformować Zamawiającego o każdej zmianie dotyczącej zatrudnienia osoby niepełnosprawnej;
 12)	Wykonawca w przypadku rozwiązania stosunku pracy przez osobę niepełnosprawną  lub przez Wykonawcę, przed terminem zakończenia realizacji umowy, zobowiązany jest do zatrudnienia na to miejsce innej osoby niepełnosprawnej;
 13)	przypadku o którym mowa w ppkt. 11, Wykonawca w terminie 10 dni od dnia zawarcia umowy z osobą niepełnosprawną, przedstawi Zamawiającemu dokumenty, o których mowa w ppkt. 9, dotyczące tej osoby niepełnosprawnej.
 10.	Podwykonawstwo:
 1)	Wykonawca może powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcy;
 2)	Wykonawca w takim przypadku zobowiązany jest do wskazania w oświadczeniu Wykonawcy składanym na podstawie art. 25a ust. 1 pkt 1 ustawy:
 a)	informacji o podwykonawcy/ach poprzez podanie nazwy firmy oraz
 b)	złożenie oświadczenia, że nie zachodzą podstawy wykluczenia podwykonawcy
 z postępowania o udzielenie zamówienia;
 3)	Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za właściwe i terminowe wykonanie całego przedmiotu umowy, w tym także odpowiedzialność za jakość, terminowość oraz bezpieczeństwo dostaw wykonywanych przez podwykonawców.
 11.	Szczegółowe warunki realizacji przedmiotu zamówienia zostały określone w projekcie umowy – zał. nr 7 do SIWZ.
 
 | 
		
		
			                									
						| GuidZP400 | 70755a87-3958-44c5-9ec1-097598dc75f2 | 
							                							                									
						| Biuletyn | 658004-N-2018 | 
							                									
						| Zamawiajacy nazwa | 21 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjny SP ZOZ | 
							                									
						| Regon | 29052485300000 | 
							                									
						| Zamawiajacy adres ulica | ul. Gen. F. Rzewuskiego | 
							                									
						| Zamawiajacy adres numer domu | 8 | 
							                									
						| Zamawiajacy miejscowosc | Busko-Zdrój | 
							                									
						| Zamawiajacy kod pocztowy | 28-100 | 
							                									
						| Zamawiajacy panstwo | Polska | 
							                									
						| Zamawiajacy wojewodztwo | świętokrzyskie | 
							                									
						| Zamawiajacy telefon | +48 413780919 | 
							                									
						| Zamawiajacy fax | +48 413780394 | 
							                									
						| Zamawiajacy email | przetargi@szpitalwojskowy.pl, marian.pasek@szpitalwojskowy.pl | 
							                									
						| Adres strony url | www.szpitalwojskowy.pl | 
							                									
						| Zamieszczanie obowiazkowe | 1 | 
							                									
						| Ogloszenie dotyczy | 1 | 
							                									
						| Czy finansowane z unii | 2 | 
							                									
						| Czy ubiegac zaklady pracy | 2 | 
							                									
						| Minimalny procent zatrudnienia | 0% | 
							                							                							                							                							                									
						| Rodzaj zamawiajacego | 8 | 
							                									
						| Rodzaj zamawiajacego inny | Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej | 
							                							                									
						| Czy zamieszczona bedzie specyfikacja | 1 | 
							                									
						| Zamieszczona bedzie specyfikacja | http://bip.szpitalwojskowy.pl/przetargi.php | 
							                							                							                							                									
						| Czy wymagane przeslanie ofert | 1 | 
							                									
						| Wymagane przeslanie ofert inny | pisemnie | 
							                									
						| Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres | sekretariat 21 WSzU-R SP ZOZ w Busku-Zdroju, ul Rzewuskiego 8, 28-100 Busko- Zdrój, budynek AGAT, parter, pokój nr 405 | 
							                							                									
						| Nazwa nadana zamowieniu | Dostawa artykułów spożywczych różnych dla 21 Wojskowego Szpitala Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjnego SP ZOZ w Busku-Zdroju | 
							                									
						| Numer referencyjny | 16/PN/2018 | 
							                							                									
						| Rodzaj zamowienia | 1 | 
							                									
						| Czy podzielone na czesci | 1 | 
							                							                									
						| Okreslenie przedmiotu | 1.	Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych różnych do magazynu Zamawiającego przy ul. Rzewuskiego 8  28-100 Busko-Zdrój.
 2.	W ramach tego postępowania przedmiot zamówienia został podzielony na 2 części/pakietów
 3.	Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia oraz jego ilość będąca wielkością szacunkową została określona w formularzach asortymentowo-cenowych będących załącznikami do niniejszej SIWZ:
1)	zał. nr 1 do SIWZ	 - PAKIET I - CUKIER I PRODUKTY POKREWNE;
2)	zał. nr 2 do SIWZ	 - PAKIET II - WARZYWA I OWOCE PRZETWORZONE.
 4.	Opis przedmiotu zamówienia:
1)	jakość dostarczanego towaru musi być zgodna z obowiązującymi normami jakości;
2)	produkty muszą być dostarczone w oryginalnych, nie uszkodzonych, szczelnie zamkniętych, prawidłowo oznakowanych w języku polskim opakowaniach;
3)	wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosowanymi przepisami i normami, dokumenty, które Wykonawca jest zobowiązany do przedstawienia Zamawiającemu, na jego żądanie na każdym etapie obowiązywania umowy;
4)	Zamawiający przy ocenie oferty w zakresie wielkości opakowania w przypadku stosowania przez producentów dodatkowych ilości w formie gratisów lub dodatków do opakowania podstawowego będzie się kierował faktyczną łączną wielkością opakowania;
5)	Zamawiający wymaga, aby dostarczone produkty w dniu dostawy posiadały termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 3/4 terminu liczonego od dnia wyprodukowania, oznaczonego przez producenta na dostarczonym artykule;
6)	Wykonawca musi wykazywać dyspozycyjność w każdym dniu roboczym. Zamawiający nie będzie dostosowywał terminów dostaw do możliwości logistycznych i dystrybucyjnych Wykonawcy;
7)	termin dostarczenia przez wykonawcę zamówionej partii żywności nie może być dłuższy niż 2 dni robocze od dnia złożenia zapotrzebowania przez osobę upoważniona przez zamawiającego;
8)	Wykonawca zagwarantuje, że dostarczany towaru, sposób jego opakowania i transportu spełni wymagania określone w krajowych i unijnych przepisach prawa żywnościowego, a w szczególności:
a)	Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r., poz. 149),
b)	Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych,
c)	Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2011 r w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. 2011 nr 91 poz. 525),
d)	Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2015 poz. 29),
e)	Ustawie z dnia 7 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2014 poz. 1722),
f)	Rozporządzeniu Komisji (UE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
g)	Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych, wraz z późniejszymi zmianami,
h)	Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia19 grudnia 2006r ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, wraz z późniejszymi zmianami,
i)	Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Europy (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
3)	dostawy towaru:
a)	jakość towaru musi być zgodna z obowiązującymi normami jakości, musi spełniać określone wymagania zgodnie z warunkami określonymi w projekcie umowy – zał. nr 7 do SIWZ oraz w formularzach asortymentowo-cenowych zał. nr  1 - 2 do SIWZ,
b)	dostawy produktów realizowanych będą zgodnie z wymogami systemu HACCP,
c)	częstotliwość dostaw zgodnie z zapisami określonymi w projekcie umowy – zał. nr 7 do SIWZ
d)	przy każdej dostawie Zamawiający będzie żądał od Wykonawcy wymaganych prawem dokumentów: HDI (Handlowy Dokument Identyfikacji).
 5.	Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych na jeden lub więcej PAKIET-ów.
 6.	Wykonawca w każdej pozycji formularza asortymentowo-cenowego – zał. nr  1 – 2 do SIWZ może zaproponować:
1)	jeden lub więcej produktów spełniających zapisy opisu przedmiotu zamówienia o określonej nazwie handlowej, nazwie producenta oraz wielkości opakowania;
2)	tylko jedną stałą cenę w każdej pozycji niezależnie od ilości zaproponowanych produktów;
3)	co najmniej jeden produkt spełniający zapisy opisu przedmiotu zamówienia;
4)	produkt którego na dzień składania ofert nie zaprzestano produkcji, mimo, że na rynku jest jeszcze możliwość jego nabycia.
 7.	Nie zastosowanie się do zapisów pkt. 6 spowoduje niezgodność oferty z treścią SIWZ - art. 89 ust. 1 pkt  2 ustawy Pzp i jej odrzucenie.
 8.	Prawo opcji – art. 34 ust. 5 ustawy Pzp:
1)	Zamawiający zgodnie z zapisem art. 34 ust. 5 ustawy Pzp, określił maksymalną wielkość przedmiotu zamówienia będącego składową zamówienia podstawowego (gwarantowanego) oraz zamówienia z prawem opcji.
2)	wartość przedmiotu zamówienia:
a)	podstawowego (gwarantowanego) wynosi 80%;
b)	z prawem opcji wynosi do 20% 
maksymalnej wartości przedmiotu zamówienia;
3)	ceny jednostkowe w ramach zamówienia z prawem opcji będą tożsame z cenami zamówienia podstawowego (gwarantowanego);
4)	warunkiem uruchomiania prawa opcji jest złożenie przez Zamawiającego oświadczenia woli w przedmiocie skorzystania z prawa opcji w określonym przez niego zakresie;
5)	Zamawiający przewiduje możliwość skorzystania z prawa opcji w przypadku zwiększenia potrzeb Zamawiającego;
6)	niewykonanie przez Zamawiającego przedmiotu Umowy w zakresie maksymalnej wartości przedmiotu zamówienia nie wymaga podania przyczyn i nie stanowi podstawy jego odpowiedzialności z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy, zgodnie 
z prawem opcji określonym w art. 34 ust. 5 ustawy Pzp.
 9.	Aspekty społeczne - kryterium społeczne:
1)	Zamawiający określa kryterium społeczne którym jest zatrudnienie do realizacji zamówienia, co najmniej jednej osoby niepełnosprawnej w wymiarze co najmniej 1/4 etatu przez cały okres trwania umowy.
2)	Wykonawca który złoży ofertę na więcej niż jeden PAKIET i zadeklaruje spełnienie kryterium społecznego w każdym z nich, musi zatrudnić lub mieć zatrudnionych tyle osób niepełnosprawnych, w ilu PAKIET-ach zadeklarował spełnienie tego kryterium;
3)	Zamawiający oceni spełnienie tego kryterium na podstawie oświadczenia Wykonawcy zawartego w kol. 4 w formularzu ofertowym – zał. nr 3 do SIWZ   poprzez zapis „TAK lub NIE”;
4)	jeżeli Wykonawca nie wskaże w ofercie żadnej opcji „TAK lub NIE”, Zamawiający uzna, iż Wykonawca nie zadeklarował kryterium społecznego;
5)	za osobę niepełnosprawną uznaje osobę zgodnie z definicją zawartą w ustawie z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych (Dz. U. Z 2011 r. Nr 127, poz. 721 z późn. zm.) lub w rozumieniu właściwych przepisów państw członkowskich Unii Europejskiej lub Europejskiego Obszaru Gospodarczego – jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania w tych państwach;
6)	status niepełnosprawnego określony ma być na podstawie posiadanego orzeczenia 
o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności (znacznym lub umiarkowanym lub lekkim) lub orzeczenia o długotrwałej niezdolności do pracy 
w gospodarstwie rolnym, wydanego przez zespół do spraw orzekania 
o niepełnosprawności lub lekarza orzecznika ZUS-u lub KRUS-u;
7)	za zatrudnienie osoby niepełnosprawnej będzie uznawane także dalsze zatrudnianie osoby niepełnosprawnej, która już jest u Wykonawcy zatrudniona;
8)	wymagania w zakresie zatrudnienia odnoszą się do zaangażowania osoby niepełnosprawnej do realizacji przedmiotu zamówienia przez powierzenie tej osobie czynności związanych z faktyczną realizacją zamówienia;
9)	Wykonawca zobowiązany będzie w ciągu 30 dni od dnia podpisania umowy udokumentować fakt zatrudnienia osoby niepełnosprawnej, w szczególności poprzez udostępnienie zanonimizowanych dokumentów  :
a)	umowy o pracę, 
b)	dokumentu potwierdzającego zgłoszenie do ubezpieczenia społecznego, oraz
c)	dokumentu potwierdzającego status osoby niepełnosprawnej,
które należy złożyć w formie kopii poświadczonej „ZA ZGODNOŚĆ Z ORYGINAŁEM” przez Wykonawcę;
10)	Zamawiający na każdym etapie realizacji umowy, uprawniony będzie do kontroli spełniania przez Wykonawcę wymagań dotyczących zatrudnienia osoby niepełnosprawnej. Na żądanie Zamawiającego, Wykonawca obowiązany będzie w ciągu 10 dni od wezwania pisemnego lub za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej przedstawić dokumenty określone w ppkt. 9);
11)	Wykonawca zobowiązany będzie poinformować Zamawiającego o każdej zmianie dotyczącej zatrudnienia osoby niepełnosprawnej;
12)	Wykonawca w przypadku rozwiązania stosunku pracy przez osobę niepełnosprawną  lub przez Wykonawcę, przed terminem zakończenia realizacji umowy, zobowiązany jest do zatrudnienia na to miejsce innej osoby niepełnosprawnej;
13)	przypadku o którym mowa w ppkt. 11, Wykonawca w terminie 10 dni od dnia zawarcia umowy z osobą niepełnosprawną, przedstawi Zamawiającemu dokumenty, o których mowa w ppkt. 9, dotyczące tej osoby niepełnosprawnej.
 10.	Podwykonawstwo:
1)	Wykonawca może powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcy;
2)	Wykonawca w takim przypadku zobowiązany jest do wskazania w oświadczeniu Wykonawcy składanym na podstawie art. 25a ust. 1 pkt 1 ustawy:
a)	informacji o podwykonawcy/ach poprzez podanie nazwy firmy oraz 
b)	złożenie oświadczenia, że nie zachodzą podstawy wykluczenia podwykonawcy 
z postępowania o udzielenie zamówienia;
3)	Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za właściwe i terminowe wykonanie całego przedmiotu umowy, w tym także odpowiedzialność za jakość, terminowość oraz bezpieczeństwo dostaw wykonywanych przez podwykonawców.
 11.	Szczegółowe warunki realizacji przedmiotu zamówienia zostały określone w projekcie umowy – zał. nr 7 do SIWZ. | 
							                									
						| Cpv glowny przedmiot | 15800000-6 | 
							                									
						| Szacunkowa wartosc zamowienia calosc | 0,00 | 
							                							                									
						| Data zakonczenia | 2019-11-30T00:00:00+01:00 | 
							                									
						| Okreslenie warunkow | Wykonawca został dopuszczony do produkcji lub obrotu
artykułami spożywczymi - ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie
żywności i żywienia (tekst jednolity: Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.), | 
							                									
						| Sytuacja finansowa okreslenie warunkow | Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym
zakresie | 
							                									
						| Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow | Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym
zakresie | 
							                							                									
						| Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie | 1 | 
							                									
						| Art 24 ust 5 pkt 1 | 1 | 
							                							                							                							                							                							                							                							                									
						| Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia | 1 | 
							                							                									
						| Wykaz dokumentow zaswiadczen | - odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, 
w celu potwierdzenia  braku podstaw wykluczenia - dotyczy wykonawców będących podmiotami zagranicznymi | 
							                									
						| Zakresie warunkow udzialu | - aktualna decyzja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu w zakresie części zamówienia lub rodzaju żywności (grupy produktów) obejmujących przedmiot zamówienia, o której mowa w art. 61 i 62 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia  (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.) – jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania  takich uprawnień,
lub
o wpisie do rejestru zakładów wydane przez organa urzędowej kontroli na podstawie art. 62 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.) – jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień; | 
							                									
						| Wykaz potwierdzenie okolicznosci | a)	zaświadczenie właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego sytemu HACCP. Przedłożone zaświadczenie winno potwierdzać, że Wykonawca wdrożył oraz stosuje zasady systemu HACCP – podstawa prawna art. 59 i 73 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.)
lub 
protokół z ostatniej urzędowej kontroli żywności przeprowadzonej przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej wraz z arkuszem ocen,
b)	aktualną decyzję właściwego organu z wykazem środków transportu spełniających wymagania stawiane przy transporcie żywności będącej przedmiotem zamówienia; | 
							                							                							                							                							                							                							                							                							                							                									
						| Zastosowanie procedury pzp | 1 | 
							                									
						| Zmiana umowy | 1 | 
							                									
						| Zmiana umowy tekst | 1.	Umowa na podstawie złożonej oferty Wykonawcy, zostanie zawarta według załączonego projektu umowy - zał. nr 7 do SIWZ.
2.	Wykaz dopuszczalnych zmian zgodnie z art.144 ust.1 ustawy Pzp zawiera § 7 projektu umowy - zał. nr 7 do SIWZ. | 
							                									
						| IV 4 4 data | 2018-12-13T00:00:00+01:00 | 
							                									
						| IV 4 4 godzina | 12:00 | 
							                							                									
						| IV 4 4 jezyki | język polski | 
							                									
						| IV 4 5 okres | 30 |