2.1. Przedmiotem niniejszego zamówienia jest „Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do Publicznej Szkoły Podstawowej im. Antoniego Hedy „Szarego” w Kunowie w 2020 roku”.
2.2. Zamawiający przewiduje udzielenie niniejszego zamówienia z podziałem na 6 części w rozumieniu art. 2 pkt 6 ustawy:
2.2.1.Część 1 zamówienia - Mięso, wędliny, drób (załącznik nr 1.1 do SIWZ)
2.2.2.Część 2 zamówienia - Warzywa, owoce, kiszonki (załącznik nr 1.2 do SIWZ)
2.2.3.Część 3 zamówienia - Mrożonki i przetwory mrożone, ryby (załącznik nr 1.3 do SIWZ)
2.2.4.Część 4 zamówienia - Nabiał, produkty mleczne, jaja (załącznik nr 1.4 do SIWZ)
2.2.5.Część 5 zamówienia - Artykuły ogólnospożywcze (załącznik nr 1.5 do SIWZ)
2.2.6.Część 6 zamówienia - Pieczywo i wyroby piekarskie (załącznik nr 1.6 do SIWZ)
2.3. Każdy z Wykonawców może złożyć ofertę na wszystkie części zamówienia, kilka lub na jedną z wybranych części. Zamawiający nie ogranicza liczby części, na którą można udzielić zamówienia jednemu Wykonawcy.
2.4. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia ceny wykonania zamówienia odrębnie dla każdej części.
2.6. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia w formie wykazu asortymentu zawierają załączniki od nr 1.1 do nr 1.6 do SIWZ – formularze asortymentowo-cenowe na dane części zamówienia, stanowiące integralną część SIWZ.
2.7. Załączniki od nr 1.1 do nr 1.6 do SIWZ – formularze asortymentowo-cenowe na dane części zamówienia określają przewidywane roczne zapotrzebowanie Zamawiającego wg asortymentu oraz przewidywanej ilości. Zadanie będzie realizowane sukcesywnie wg zapotrzebowania Zamawiającego.
2.8. Miejscem dostawy są stołówki Publicznej Szkoły Podstawowej im. Antoniego Hedy „Szarego” w Kunowie: przy ul. Szkolnej 1 oraz przy ul. Fabrycznej 1, 27 - 415 Kunów.
2.9. W związku z możliwymi zmianami ilości uczniów, której Zamawiający nie jest w stanie dokładnie określić, podane ilości produktów w poszczególnych częściach są szacunkowe i mogą ulec zmianie. Podane ilości służyć będą wyłącznie do porównania ofert oraz wybrania oferty najkorzystniejszej, tzn. że nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw.
2.10. Rzeczywiste ilości zamówionych artykułów będą wynikać z bieżącego zapotrzebowania Zamawiającego.
2.11. Asortyment przedstawiony w formularzach asortymentowo-cenowych nie jest katalogiem zamkniętym, Zamawiający w ciągu roku może dokonywać zamówienia na dodatkowy asortyment.
2.12. Ceny produktów spożywczych w okresie trwania umowy nie mogą ulec zmianie w stosunku do wskazanych w formularzach asortymentowo-cenowych. Ceny jednostkowe określone przez Wykonawcę w ofercie powinny uwzględniać również koszty transportu i rozładunku do wskazanych pomieszczeń w siedzibie Zamawiającego, do których będzie realizowana jednostkowa dostawa.
2.13. Wykonawca będzie realizował wszystkie dostawy artykułów spożywczych do Zamawiającego na podstawie zamówień składanych telefonicznie, e-mailem lub faksem przez upoważnione osoby (pracowników stołówek) z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, do godz. 13:00, tj. np. zamówienie na piątek będzie składane co najmniej w czwartek do godz. 13:00. Dostawa będzie miała miejsce w dniu następnym w godzinach 6:00 - 7:00, od poniedziałku do piątku. W wyjątkowych sytuacjach zmiana godziny dostawy jest możliwa po uprzednim telefonicznym uzgodnieniu pomiędzy Wykonawcą, a Zamawiającym. Wykonawca dokona również rozładunku zamówionego towaru. W zamówieniach Zamawiający będzie określał dokładną ilość i rodzaj zamawianego asortymentu.
2.14. Odbioru towaru w siedzibie Zamawiającego dokonywać będą wyznaczeni i upoważnieni pracownicy Zamawiającego. Odbiór powinien być potwierdzony odpowiednim dokumentem odbioru przez upoważnionego pracownika Zamawiającego. Po dokonaniu kontroli jakości dostarczanych produktów nastąpi przyjęcie towaru. Nie dopuszcza się pozostawiania żywności przez Wykonawcę osobom nieupoważnionym.
2.15. Dostawy produktów nie będą dokonywane w czasie przerw w zajęciach szkolnych przypadających w okresie obowiązywania umowy, tj. ferii, wakacji (z wyjątkiem organizowania przez szkołę dyżurów), przerw świątecznych wynikających z organizacji roku szkolnego zgodnie z przepisami prawa, w przypadku odwołania zajęć przez dyrektora placówki z powodu klęsk żywiołowych oraz w sytuacji zamknięcia stołówki szkolnej na podstawie decyzji administracyjnej wydanej przez uprawnione do tego organy administracyjne.
2.16. Wykonawca zobowiązuje się we własnym zakresie dokonywać wyładunku i wniesienia dostarczonego towaru do wskazanych pomieszczeń i ich rozładunku. Za termin i miejsce dokonania dostawy uważa się dostarczenie wyrobów w wyznaczonym terminie do stołówek określonych w pkt 2.8.
2.17. Oferowane produkty spożywcze muszą spełniać parametry jakościowe określone dla danego asortymentu przez Polskie Normy, wymogi sanitarno - epidemiologiczne i zasady systemu HACCP. Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania dla zaoferowanego asortymentu przedłożenia pisemnego potwierdzenia, dopuszczającego dany produkt do obrotu i spożycia, wydanego przez organ uprawniony do kontroli jakości artykułów spożywczych. Na dostarczany towar Wykonawca winien posiadać właściwe atesty i certyfikaty laboratoryjne, stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii poświadczające badanie dostarczanego mięsa, które będzie udostępnione na prośbę Zamawiającego.
2.18. Dostarczane produkty muszą spełniać ponadto prawem określone wymogi dla tych produktów, w tym wymogi zdrowotne. Jakość dostarczanych produktów winna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku/klasy. Produkty powinny być oznakowane zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29 oraz z 2019 r. poz. 754), tzn. muszą zawierać: nazwę, wykaz i ilość składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania, nazwę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy.
2.19. Artykuły spożywcze muszą być dostarczane w opakowaniach detalicznych, każde opakowanie powinno zawierać nazwę i adres producenta i nazwę surowca, ilość sztuk, klasę jakości, datę produkcji, datę przydatności do spożycia, warunki przechowywania.
2.20. Opakowania artykułów spożywczych, takie jak: słoiki szklane, torebki papierowe, kartony, torby foliowe muszą być odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, całe i szczelne.
2.21. Dostarczane produkty muszą być świeże, pełnowartościowe, należytej jakości oraz będą dostarczane nie później niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem: wyroby garmażeryjne wyprodukowane będą w dobie dostawy; ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy; jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania; mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy. Dostarczane produkty muszą być zgodne z opisem zawartym w złożonej ofercie. Smak i zapach oferowanych artykułów spożywczych powinien być charakterystyczny dla danego produktu bez obcych posmaków czy zapachów.
2.22. Dostawy wszystkich artykułów spożywczych muszą być realizowane zgodnie z zasadami dobrej praktyki higienicznej GHP/GMP. Przedmiot zamówienia musi być dostarczony odpowiednim środkiem transportu, spełniającym wymagania obowiązujących przepisów prawa dotyczących produkcji i obrotu żywnością. Dokumenty potwierdzające dopuszczenie środka transportu do przewozu artykułów żywnościowych powinny być udostępnione do wglądu na prośbę Zamawiającego. Osoby dokonujące dostaw muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno - epidemiologicznych, które obowiązane są okazać na każde żądanie Zamawiającego.
2.23. Oferowane produkty powinny być należycie zabezpieczone w opakowaniach gwarantujących bezpieczny transport i magazynowanie. Pojemniki i opakowania muszą posiadać atest PZH odnośnie dopuszczenia do kontaktu z żywnością. Pojemniki transportowe powinny być czyste, bezwonne, łatwe do mycia i odkażania, zapewniające zachowanie właściwej jakości w czasie transportu.
2.24. Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za dostawę, wady jakościowe dostarczanych produktów (zarówno ukryte, jak i nieukryte) oraz za uszkodzenia powstałe w wyniku ich transportu. Wykonawca zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru na nowy, wolny od wad we własnym zakresie i na własny koszt.
2.25. Zamawiający może odmówić odbioru dostawy w przypadku braków ilościowych i jakościowych. Wówczas uznaje się, iż Wykonawca nie dotrzymał warunków dostawy. Wykonawca w takim przypadku zobowiązany jest do dostarczenia niezwłocznie, tego samego dnia, na własny koszt i ryzyko brakującego asortymentu.
2.26. W przypadku nie dostarczenia zamówionego towaru w terminie, stwierdzenia niezgodności w zakresie dostawy ze złożonym zamówieniem lub stwierdzenia przez Zamawiającego wadliwej lub złej jakości partii dostarczonego towaru, jego oznakowania, niezgodności ze złożoną ofertą, stwierdzenia nieprawidłowości co do terminu przydatności do spożycia danego produktu bądź przewożenia w nieodpowiednich warunkach, Zamawiający nie dokona ich odbioru. W takiej sytuacji Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonania zakupu interwencyjnego od innego dostawcy, w celu zaspokojenia potrzeb związanych z prawidłowym funkcjonowaniem stołówek - w ilości i asortymencie niezrealizowanej w terminie dostawy przez Wykonawcę. W przypadku dokonania zakupu interwencyjnego przez Zamawiającego, zmniejsza się odpowiednio wielkość przedmiotu zamówienia oraz wartość umowy zawartej pomiędzy Zamawiającym i Wykonawcą o wielkość tego zakupu. W przypadku zakupu interwencyjnego Wykonawca zobowiązany jest do zwrotu Zamawiającemu różnicy pomiędzy ceną zakupu interwencyjnego, a ceną dostawy danej partii towaru.
2.27. W przypadku trzykrotnego nie zrealizowania w pełnym zakresie dostawy przez Wykonawcę w wymaganym dniu, Zamawiający ma prawo odstąpić od umowy.
2.28. Przy każdej dostawie jaj konsumpcyjnych oraz mięsa i wędlin Zamawiający może wymagać przedstawienia handlowego dokumentu identyfikacyjnego (HDI) zgodnie z ustawą z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2019 r. poz. 824) oraz rozporządzeniem WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L.2004.139.55 z dnia 30 kwietnia 2004 r. oraz Dz. Urz. UE L.2019.198.241 z dnia 20 czerwca 2019 r.).
2.29. Jaja powinny być świeże, klasa jakości A o normalnym kształcie, czyste, nieuszkodzone, dostarczane w opakowaniach jednorazowych (papierowe wytłaczaki), każde opakowanie zbiorcze powinno zawierać nazwę i adres producenta, nazwa surowca, ilość sztuk, klasa jakości, data zniesienia, data przydatności do spożycia, data wysyłki, warunki przechowywania. Data przydatności jaj kurzych do spożycia minimum 28 dni od dnia dostawy Zamawiającemu. Do wglądu aktualne badania bakteriologiczne jaj i fermy w kierunku salmonelli.
2.30. Mleko i przetwory mleczarskie powinny być wysokiej jakości bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych. Mleko i przetwory mleczarskie powinny pochodzić z bieżącej produkcji, posiadać termin przydatności do spożycia w chwili dostawy nie krótszy niż 5 dni przed jego upływem.
2.31. Wędliny powinny mieć zapewnioną identyfikowalność (nazwa, wykaz i ilość składników, zawartość netto w opakowaniu, data przydatności do spożycia, warunki przechowywania, firma, adres producenta, informacje odnoszące się do źródła pochodzenia). Mięso surowe nie może być przewożone w jednym pojemniku razem z wędlinami.
2.32. Mięso wieprzowe i wołowe, mięso drobiowe, wędliny powinny być w gatunku I, muszą być świeże, dobrej jakości, pod względem właściwości organoleptycznych (wygląd, smak, zapach). Nie rozmrażane.
2.33. Mrożonki owocowe i warzywne oraz wyroby kulinarne i ryby powinny być jednolite odmianowo, w stanie dojrzałości konsumpcyjnej, czyste, sypkie, nie oblodzone, bez trwałych zlepieńców, bez uszkodzeń mechanicznych, o równych wymiarach, róże lub owoce nie uszkodzone o barwie typowej dla danego gatunku i odmiany (z wyjątkiem mieszanek).
2.34. W przypadku ryb mrożonych etykieta musi zawierać informację dotyczącą procentowej zawartości ryby, opakowanie: czyste, nieuszkodzone, szczelne, prawidłowo oznakowane w języku polskim, warstwy filetów przełożone folią, elementy nie posklejane, łatwe wydobywanie pojedynczych elementów z bloku, bez konieczności rozmrażania całości.
2.35. Mrożonki mają być dostarczane w formie nierozmrożonej.
2.36. Jeżeli Wykonawca stwierdzi, że użyte w SIWZ i w załącznikach do SIWZ parametry lub normy krajowe lub przenoszące na normy europejskie lub normy międzynarodowe mogą wskazywać na producentów produktów lub źródła ich pochodzenia to oznacza, że mają takie znaczenie, że parametry techniczne tak wskazanych produktów określają wymagane przez Zamawiającego minimalne oczekiwania co do jakości produktów, które mają być użyte do wykonania przedmiotu umowy. Wykonawca jest uprawniony do stosowania produktów równoważnych we wszystkich częściach zamówienia, przez które rozumie się takie, które posiadają parametry techniczne nie gorsze od tych wskazanych w SIWZ i w załącznikach do SIWZ, również dopuszcza się wykazanie normami równoważnymi w stosunku do tych wskazanych w dokumentacji. Na Wykonawcy spoczywa ciężar wskazania „równoważności”.
|
GuidZP400 |
0d86e731-2c8e-44c2-bd6d-5998f90a9936
|
Biuletyn |
638141-N-2019
|
Zamawiajacy nazwa |
Publiczna Szkoła Podstawowa w Kunowie
|
Regon |
27024800000000
|
Zamawiajacy adres ulica |
ul. Szkolna
|
Zamawiajacy adres numer domu |
1
|
Zamawiajacy miejscowosc |
Kunów
|
Zamawiajacy kod pocztowy |
27-415
|
Zamawiajacy panstwo |
Polska
|
Zamawiajacy wojewodztwo |
świętokrzyskie
|
Zamawiajacy telefon |
41 26 12 790
|
Zamawiajacy fax |
41 26 12 790
|
Zamawiajacy email |
opardor@wp.pl
|
Adres strony url |
www.jo.kunow.pl
|
Zamieszczanie obowiazkowe |
1
|
Ogloszenie dotyczy |
1
|
Czy finansowane z unii |
2
|
Czy ubiegac zaklady pracy |
2
|
Minimalny procent zatrudnienia |
0%
|
Rodzaj zamawiajacego |
9
|
Czy dostep dokumentow zamowienia |
1
|
Dostep dokumentow zamowienia |
www.jo.kunow.pl
|
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja |
1
|
Zamieszczona bedzie specyfikacja |
www.jo.kunow.pl
|
Czy wymagane przeslanie ofert |
1
|
Wymagane przeslanie ofert inny |
Ofertę należy złożyć w formie pisemnej.
|
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres |
Publiczna Szkoła Podstawowa im. Antoniego Hedy "Szarego" w Kunowie, ul. Szkolna 1, 27-415 Kunów, sekretariat
|
Nazwa nadana zamowieniu |
Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do Publicznej Szkoły Podstawowej im. Antoniego Hedy „Szarego” w Kunowie w 2020 roku
|
Numer referencyjny |
PSPK.26.1.2019
|
Rodzaj zamowienia |
1
|
Czy podzielone na czesci |
1
|
Maksymalna liczba czesci jednemu wykonawcy |
Zamawiający nie ogranicza liczby części, na którą można udzielić zamówienia jednemu Wykonawcy.
|
Okreslenie przedmiotu |
2.1. Przedmiotem niniejszego zamówienia jest „Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do Publicznej Szkoły Podstawowej im. Antoniego Hedy „Szarego” w Kunowie w 2020 roku”.
2.2. Zamawiający przewiduje udzielenie niniejszego zamówienia z podziałem na 6 części w rozumieniu art. 2 pkt 6 ustawy:
2.2.1.Część 1 zamówienia - Mięso, wędliny, drób (załącznik nr 1.1 do SIWZ)
2.2.2.Część 2 zamówienia - Warzywa, owoce, kiszonki (załącznik nr 1.2 do SIWZ)
2.2.3.Część 3 zamówienia - Mrożonki i przetwory mrożone, ryby (załącznik nr 1.3 do SIWZ)
2.2.4.Część 4 zamówienia - Nabiał, produkty mleczne, jaja (załącznik nr 1.4 do SIWZ)
2.2.5.Część 5 zamówienia - Artykuły ogólnospożywcze (załącznik nr 1.5 do SIWZ)
2.2.6.Część 6 zamówienia - Pieczywo i wyroby piekarskie (załącznik nr 1.6 do SIWZ)
2.3. Każdy z Wykonawców może złożyć ofertę na wszystkie części zamówienia, kilka lub na jedną z wybranych części. Zamawiający nie ogranicza liczby części, na którą można udzielić zamówienia jednemu Wykonawcy.
2.4. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia ceny wykonania zamówienia odrębnie dla każdej części.
2.6. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia w formie wykazu asortymentu zawierają załączniki od nr 1.1 do nr 1.6 do SIWZ – formularze asortymentowo-cenowe na dane części zamówienia, stanowiące integralną część SIWZ.
2.7. Załączniki od nr 1.1 do nr 1.6 do SIWZ – formularze asortymentowo-cenowe na dane części zamówienia określają przewidywane roczne zapotrzebowanie Zamawiającego wg asortymentu oraz przewidywanej ilości. Zadanie będzie realizowane sukcesywnie wg zapotrzebowania Zamawiającego.
2.8. Miejscem dostawy są stołówki Publicznej Szkoły Podstawowej im. Antoniego Hedy „Szarego” w Kunowie: przy ul. Szkolnej 1 oraz przy ul. Fabrycznej 1, 27 - 415 Kunów.
2.9. W związku z możliwymi zmianami ilości uczniów, której Zamawiający nie jest w stanie dokładnie określić, podane ilości produktów w poszczególnych częściach są szacunkowe i mogą ulec zmianie. Podane ilości służyć będą wyłącznie do porównania ofert oraz wybrania oferty najkorzystniejszej, tzn. że nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw.
2.10. Rzeczywiste ilości zamówionych artykułów będą wynikać z bieżącego zapotrzebowania Zamawiającego.
2.11. Asortyment przedstawiony w formularzach asortymentowo-cenowych nie jest katalogiem zamkniętym, Zamawiający w ciągu roku może dokonywać zamówienia na dodatkowy asortyment.
2.12. Ceny produktów spożywczych w okresie trwania umowy nie mogą ulec zmianie w stosunku do wskazanych w formularzach asortymentowo-cenowych. Ceny jednostkowe określone przez Wykonawcę w ofercie powinny uwzględniać również koszty transportu i rozładunku do wskazanych pomieszczeń w siedzibie Zamawiającego, do których będzie realizowana jednostkowa dostawa.
2.13. Wykonawca będzie realizował wszystkie dostawy artykułów spożywczych do Zamawiającego na podstawie zamówień składanych telefonicznie, e-mailem lub faksem przez upoważnione osoby (pracowników stołówek) z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, do godz. 13:00, tj. np. zamówienie na piątek będzie składane co najmniej w czwartek do godz. 13:00. Dostawa będzie miała miejsce w dniu następnym w godzinach 6:00 - 7:00, od poniedziałku do piątku. W wyjątkowych sytuacjach zmiana godziny dostawy jest możliwa po uprzednim telefonicznym uzgodnieniu pomiędzy Wykonawcą, a Zamawiającym. Wykonawca dokona również rozładunku zamówionego towaru. W zamówieniach Zamawiający będzie określał dokładną ilość i rodzaj zamawianego asortymentu.
2.14. Odbioru towaru w siedzibie Zamawiającego dokonywać będą wyznaczeni i upoważnieni pracownicy Zamawiającego. Odbiór powinien być potwierdzony odpowiednim dokumentem odbioru przez upoważnionego pracownika Zamawiającego. Po dokonaniu kontroli jakości dostarczanych produktów nastąpi przyjęcie towaru. Nie dopuszcza się pozostawiania żywności przez Wykonawcę osobom nieupoważnionym.
2.15. Dostawy produktów nie będą dokonywane w czasie przerw w zajęciach szkolnych przypadających w okresie obowiązywania umowy, tj. ferii, wakacji (z wyjątkiem organizowania przez szkołę dyżurów), przerw świątecznych wynikających z organizacji roku szkolnego zgodnie z przepisami prawa, w przypadku odwołania zajęć przez dyrektora placówki z powodu klęsk żywiołowych oraz w sytuacji zamknięcia stołówki szkolnej na podstawie decyzji administracyjnej wydanej przez uprawnione do tego organy administracyjne.
2.16. Wykonawca zobowiązuje się we własnym zakresie dokonywać wyładunku i wniesienia dostarczonego towaru do wskazanych pomieszczeń i ich rozładunku. Za termin i miejsce dokonania dostawy uważa się dostarczenie wyrobów w wyznaczonym terminie do stołówek określonych w pkt 2.8.
2.17. Oferowane produkty spożywcze muszą spełniać parametry jakościowe określone dla danego asortymentu przez Polskie Normy, wymogi sanitarno - epidemiologiczne i zasady systemu HACCP. Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania dla zaoferowanego asortymentu przedłożenia pisemnego potwierdzenia, dopuszczającego dany produkt do obrotu i spożycia, wydanego przez organ uprawniony do kontroli jakości artykułów spożywczych. Na dostarczany towar Wykonawca winien posiadać właściwe atesty i certyfikaty laboratoryjne, stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii poświadczające badanie dostarczanego mięsa, które będzie udostępnione na prośbę Zamawiającego.
2.18. Dostarczane produkty muszą spełniać ponadto prawem określone wymogi dla tych produktów, w tym wymogi zdrowotne. Jakość dostarczanych produktów winna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku/klasy. Produkty powinny być oznakowane zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29 oraz z 2019 r. poz. 754), tzn. muszą zawierać: nazwę, wykaz i ilość składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania, nazwę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy.
2.19. Artykuły spożywcze muszą być dostarczane w opakowaniach detalicznych, każde opakowanie powinno zawierać nazwę i adres producenta i nazwę surowca, ilość sztuk, klasę jakości, datę produkcji, datę przydatności do spożycia, warunki przechowywania.
2.20. Opakowania artykułów spożywczych, takie jak: słoiki szklane, torebki papierowe, kartony, torby foliowe muszą być odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, całe i szczelne.
2.21. Dostarczane produkty muszą być świeże, pełnowartościowe, należytej jakości oraz będą dostarczane nie później niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem: wyroby garmażeryjne wyprodukowane będą w dobie dostawy; ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy; jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania; mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy. Dostarczane produkty muszą być zgodne z opisem zawartym w złożonej ofercie. Smak i zapach oferowanych artykułów spożywczych powinien być charakterystyczny dla danego produktu bez obcych posmaków czy zapachów.
2.22. Dostawy wszystkich artykułów spożywczych muszą być realizowane zgodnie z zasadami dobrej praktyki higienicznej GHP/GMP. Przedmiot zamówienia musi być dostarczony odpowiednim środkiem transportu, spełniającym wymagania obowiązujących przepisów prawa dotyczących produkcji i obrotu żywnością. Dokumenty potwierdzające dopuszczenie środka transportu do przewozu artykułów żywnościowych powinny być udostępnione do wglądu na prośbę Zamawiającego. Osoby dokonujące dostaw muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno - epidemiologicznych, które obowiązane są okazać na każde żądanie Zamawiającego.
2.23. Oferowane produkty powinny być należycie zabezpieczone w opakowaniach gwarantujących bezpieczny transport i magazynowanie. Pojemniki i opakowania muszą posiadać atest PZH odnośnie dopuszczenia do kontaktu z żywnością. Pojemniki transportowe powinny być czyste, bezwonne, łatwe do mycia i odkażania, zapewniające zachowanie właściwej jakości w czasie transportu.
2.24. Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za dostawę, wady jakościowe dostarczanych produktów (zarówno ukryte, jak i nieukryte) oraz za uszkodzenia powstałe w wyniku ich transportu. Wykonawca zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru na nowy, wolny od wad we własnym zakresie i na własny koszt.
2.25. Zamawiający może odmówić odbioru dostawy w przypadku braków ilościowych i jakościowych. Wówczas uznaje się, iż Wykonawca nie dotrzymał warunków dostawy. Wykonawca w takim przypadku zobowiązany jest do dostarczenia niezwłocznie, tego samego dnia, na własny koszt i ryzyko brakującego asortymentu.
2.26. W przypadku nie dostarczenia zamówionego towaru w terminie, stwierdzenia niezgodności w zakresie dostawy ze złożonym zamówieniem lub stwierdzenia przez Zamawiającego wadliwej lub złej jakości partii dostarczonego towaru, jego oznakowania, niezgodności ze złożoną ofertą, stwierdzenia nieprawidłowości co do terminu przydatności do spożycia danego produktu bądź przewożenia w nieodpowiednich warunkach, Zamawiający nie dokona ich odbioru. W takiej sytuacji Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonania zakupu interwencyjnego od innego dostawcy, w celu zaspokojenia potrzeb związanych z prawidłowym funkcjonowaniem stołówek - w ilości i asortymencie niezrealizowanej w terminie dostawy przez Wykonawcę. W przypadku dokonania zakupu interwencyjnego przez Zamawiającego, zmniejsza się odpowiednio wielkość przedmiotu zamówienia oraz wartość umowy zawartej pomiędzy Zamawiającym i Wykonawcą o wielkość tego zakupu. W przypadku zakupu interwencyjnego Wykonawca zobowiązany jest do zwrotu Zamawiającemu różnicy pomiędzy ceną zakupu interwencyjnego, a ceną dostawy danej partii towaru.
2.27. W przypadku trzykrotnego nie zrealizowania w pełnym zakresie dostawy przez Wykonawcę w wymaganym dniu, Zamawiający ma prawo odstąpić od umowy.
2.28. Przy każdej dostawie jaj konsumpcyjnych oraz mięsa i wędlin Zamawiający może wymagać przedstawienia handlowego dokumentu identyfikacyjnego (HDI) zgodnie z ustawą z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2019 r. poz. 824) oraz rozporządzeniem WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L.2004.139.55 z dnia 30 kwietnia 2004 r. oraz Dz. Urz. UE L.2019.198.241 z dnia 20 czerwca 2019 r.).
2.29. Jaja powinny być świeże, klasa jakości A o normalnym kształcie, czyste, nieuszkodzone, dostarczane w opakowaniach jednorazowych (papierowe wytłaczaki), każde opakowanie zbiorcze powinno zawierać nazwę i adres producenta, nazwa surowca, ilość sztuk, klasa jakości, data zniesienia, data przydatności do spożycia, data wysyłki, warunki przechowywania. Data przydatności jaj kurzych do spożycia minimum 28 dni od dnia dostawy Zamawiającemu. Do wglądu aktualne badania bakteriologiczne jaj i fermy w kierunku salmonelli.
2.30. Mleko i przetwory mleczarskie powinny być wysokiej jakości bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych. Mleko i przetwory mleczarskie powinny pochodzić z bieżącej produkcji, posiadać termin przydatności do spożycia w chwili dostawy nie krótszy niż 5 dni przed jego upływem.
2.31. Wędliny powinny mieć zapewnioną identyfikowalność (nazwa, wykaz i ilość składników, zawartość netto w opakowaniu, data przydatności do spożycia, warunki przechowywania, firma, adres producenta, informacje odnoszące się do źródła pochodzenia). Mięso surowe nie może być przewożone w jednym pojemniku razem z wędlinami.
2.32. Mięso wieprzowe i wołowe, mięso drobiowe, wędliny powinny być w gatunku I, muszą być świeże, dobrej jakości, pod względem właściwości organoleptycznych (wygląd, smak, zapach). Nie rozmrażane.
2.33. Mrożonki owocowe i warzywne oraz wyroby kulinarne i ryby powinny być jednolite odmianowo, w stanie dojrzałości konsumpcyjnej, czyste, sypkie, nie oblodzone, bez trwałych zlepieńców, bez uszkodzeń mechanicznych, o równych wymiarach, róże lub owoce nie uszkodzone o barwie typowej dla danego gatunku i odmiany (z wyjątkiem mieszanek).
2.34. W przypadku ryb mrożonych etykieta musi zawierać informację dotyczącą procentowej zawartości ryby, opakowanie: czyste, nieuszkodzone, szczelne, prawidłowo oznakowane w języku polskim, warstwy filetów przełożone folią, elementy nie posklejane, łatwe wydobywanie pojedynczych elementów z bloku, bez konieczności rozmrażania całości.
2.35. Mrożonki mają być dostarczane w formie nierozmrożonej.
2.36. Jeżeli Wykonawca stwierdzi, że użyte w SIWZ i w załącznikach do SIWZ parametry lub normy krajowe lub przenoszące na normy europejskie lub normy międzynarodowe mogą wskazywać na producentów produktów lub źródła ich pochodzenia to oznacza, że mają takie znaczenie, że parametry techniczne tak wskazanych produktów określają wymagane przez Zamawiającego minimalne oczekiwania co do jakości produktów, które mają być użyte do wykonania przedmiotu umowy. Wykonawca jest uprawniony do stosowania produktów równoważnych we wszystkich częściach zamówienia, przez które rozumie się takie, które posiadają parametry techniczne nie gorsze od tych wskazanych w SIWZ i w załącznikach do SIWZ, również dopuszcza się wykazanie normami równoważnymi w stosunku do tych wskazanych w dokumentacji. Na Wykonawcy spoczywa ciężar wskazania „równoważności”.
|
Cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc |
0,00
|
Data zakonczenia |
2020-12-31T00:00:00+01:00
|
Okreslenie warunkow |
Zamawiający w tym zakresie nie stawia żadnych wymagań, wystarczającym jest złożone wraz z ofertą oświadczenie zgodnie z założeniami w pkt 4.3.
|
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow |
Zamawiający w tym zakresie nie stawia żadnych wymagań, wystarczającym jest złożone wraz z ofertą oświadczenie zgodnie z założeniami w pkt 4.3.
|
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow |
a) wykonanych dostaw
Na potwierdzenie niniejszego warunku należy złożyć wykaz dostaw wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych (w ciągu następujących po sobie 12 miesięcy) w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających czy te dostawy zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze Wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów - oświadczenie Wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert;
Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że w tym okresie wykonał:
- co najmniej jedną dostawę odpowiadającą swoim rodzajem przedmiotowi zamówienia w danej części o wartości całkowitej minimum 5.000,00 zł brutto (w odniesieniu do wszystkich części zamówienia).
|
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie |
1
|
Art 24 ust 5 pkt 1 |
1
|
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia |
1
|
Wykaz dokumentow zaswiadczen |
1)odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, zgodnie z opisem w pkt 4.4.4 a) SIWZ 2) oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej oraz w przypadku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, dowody potwierdzające, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu zgodnie z opisem w pkt 4.4.6.
|
Zakresie warunkow udzialu |
Wykaz wykonanych dostaw potwierdzający opisany warunek wraz z dowodami potwierdzającymi należyte wykonanie tych dostaw 4.4.2 lit. a - załącznik nr 2 do SIWZ
|
Inne dokumenty niewymienione |
1)Oferta cenowa zgodna z załączonym drukiem „formularza oferty” - załącznik nr 1 do SIWZ.
2)Wypełniony i podpisany przez Wykonawcę formularz asortymentowo-cenowy - załączniki nr 1.1-1.6 do SIWZ (w odniesieniu do danej części zamówienia)
3)Oświadczenia, o których mowa w pkt 4.3 (załącznik nr 3 i 4 do SIWZ)
4)Oświadczenie o podwykonawcach (załącznik nr 6 do SIWZ)
5)Pełnomocnictwo - Jeżeli oferta wraz z oświadczeniami składana jest przez pełnomocnika należy do oferty załączyć pełnomocnictwo upoważniające pełnomocnika do tej czynności.
6)Wykonawca, który polega na zasobach innych podmiotów składa wraz z ofertą oświadczenie podmiotu o udostępnieniu zasobów wskazujące na okoliczności opisane w „Uwaga 1 pkt a) do d)”w SIWZ.
|
Zastosowanie procedury pzp |
1
|
IV IstotnePostanowienia |
Postanowienia umowy zawarto we wzorze umowy, który stanowi załącznik nr 7 do SIWZ (wzór ogólny do dostosowania względem części zamówienia).
|
IV 4 14 |
Zamawiający nie będzie żądał od Wykonawców wniesienia zabezpieczenia należytego wykonania umowy.
|
Zmiana umowy |
1
|
Zmiana umowy tekst |
11.3. Zamawiający dopuszcza zmiany postanowień zawartej umowy w następujących okolicznościach i przypadkach:
a)regulacji prawnych wprowadzonych w życie po dacie zawarcia umowy, wywołujących potrzebę zmiany umowy ze skutkiem wprowadzenia takiej zmiany,
b)zmiana warunków realizacji zamówienia z przyczyn, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, tj. działanie siły wyższej (w szczególności powódź, pożar, ataki terrorystyczne), zmiany obowiązującego prawa powodujące, że realizacja przedmiotu umowy w niezmiennej postaci stanie się niecelowa,
c)oznaczenie danych dotyczących Zamawiającego i/lub Wykonawcy,
d)gdy zaistnieje inna, niemożliwa do przewidzenia w momencie zawarcia umowy okoliczność prawna, ekonomiczna lub techniczna, za którą żadna ze stron nie ponosi odpowiedzialności, skutkująca brakiem możliwości należytego wykonania umowy, zgodnie ze SIWZ - Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany umowy, w szczególności terminu realizacji zamówienia i wartości umowy,
e)zwiększenie o 20% zakresu przedmiotu umowy, a tym samym wartości umowy z uwagi na nieprzewidziane okoliczności,
f)okoliczności leżących po stronie Zamawiającego spowodowanych zdolnościami płatniczymi, warunkami organizacyjnymi - zmianie może ulec termin realizacji umowy,
g)zmiana stawki podatku od towarów i usług,
h)zmiany numeru konta bankowego Wykonawcy,
i)zmiana podwykonawcy - na pisemny wniosek Wykonawcy dopuszcza się zmianę podwykonawcy, wprowadzenie nowego podwykonawcy lub rezygnację z udziału podwykonawcy przy realizacji przedmiotu zamówienia. Zmiana może nastąpić wyłącznie po przedstawieniu przez Wykonawcę oświadczenia podwykonawcy o jego rezygnacji z udziału w realizacji przedmiotu zamówienia oraz o braku roszczeń podwykonawcy wobec Wykonawcy z tytułu realizacji dostaw,
j)gdy zmiany treści umowy są korzystne dla Zamawiającego; gdy konieczność zmiany, w tym zmiany zakresu przedmiotu zamówienia wraz ze skutkami wprowadzenia takiej zmiany, związana jest ze zmianą powszechnie obowiązujących przepisów prawa, w tym prawa miejscowego, mających wpływ na realizację umowy,
k)zaistnienia omyłki pisarskiej lub rachunkowej,
l)niezależnie od Zamawiającego i Wykonawcy przewlekłość postępowania o uzyskanie od instytucji i urzędów dokumentów (np.: pozwoleń, decyzji, uzgodnień) niezbędnych do realizacji przedmiotu umowy - zmianie może ulec termin realizacji umowy.
11.4. Wszelkie zmiany i uzupełnienia treści umowy wymagają formy pisemnej w postaci aneksu pod rygorem nieważności, chyba że zapisy umowy stanowią inaczej.
|
IV 4 4 data |
2019-12-30T00:00:00+01:00
|
IV 4 4 godzina |
10:00
|
IV 4 4 jezyki |
Polski
|
IV 4 5 okres |
30
|
Zalacznik czesc nr |
1
|
Zalacznik nazwa |
Mięso, wędliny, drób
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2020-12-31T00:00:00+01:00
|
Zalacznik krotki opis |
Załącznik nr 1.1 do SIWZ – formularz asortymentowo-cenowy określa przewidywane roczne zapotrzebowanie Zamawiającego wg asortymentu oraz przewidywanej ilości. Zadanie będzie realizowane sukcesywnie wg zapotrzebowania Zamawiającego.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
2
|
Zalacznik nazwa |
Warzywa, owoce, kiszonki
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2020-12-31T00:00:00+01:00
|
Zalacznik krotki opis |
Załącznik nr 1.2 do SIWZ - formularz asortymentowo-cenowy określa przewidywane roczne zapotrzebowanie Zamawiającego wg asortymentu oraz przewidywanej ilości. Zadanie będzie realizowane sukcesywnie wg zapotrzebowania Zamawiającego.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
3
|
Zalacznik nazwa |
Mrożonki i przetwory mrożone, ryby
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2020-12-31T00:00:00+01:00
|
Zalacznik krotki opis |
Załącznik nr 1.3 do SIWZ - formularz asortymentowo-cenowy określa przewidywane roczne zapotrzebowanie Zamawiającego wg asortymentu oraz przewidywanej ilości. Zadanie będzie realizowane sukcesywnie wg zapotrzebowania Zamawiającego.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
4
|
Zalacznik nazwa |
Nabiał, produkty mleczne, jaja
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2020-12-31T00:00:00+01:00
|
Zalacznik krotki opis |
Załącznik nr 1.4 do SIWZ - formularz asortymentowo-cenowy określa przewidywane roczne zapotrzebowanie Zamawiającego wg asortymentu oraz przewidywanej ilości. Zadanie będzie realizowane sukcesywnie wg zapotrzebowania Zamawiającego.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
5
|
Zalacznik nazwa |
Artykuły ogólnospożywcze
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2020-12-31T00:00:00+01:00
|
Zalacznik krotki opis |
Załącznik nr 1.5 do SIWZ - formularz asortymentowo-cenowy określa przewidywane roczne zapotrzebowanie Zamawiającego wg asortymentu oraz przewidywanej ilości. Zadanie będzie realizowane sukcesywnie wg zapotrzebowania Zamawiającego.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
6
|
Zalacznik nazwa |
Pieczywo i wyroby piekarskie
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
Zalacznik data zakonczenia |
2020-12-31T00:00:00+01:00
|
Zalacznik krotki opis |
Załącznik nr 1.6 do SIWZ - formularz asortymentowo-cenowy określa przewidywane roczne zapotrzebowanie Zamawiającego wg asortymentu oraz przewidywanej ilości. Zadanie będzie realizowane sukcesywnie wg zapotrzebowania Zamawiającego.
|
| |