PRZYGOTOWANIE I DOSTAWA POSIŁKÓW – CAŁODOBOWO – DLA PACJENTÓW SPZOZ MIĘDZYCHÓD – postępowanie powtórzone

Data publikacji 2020-08-03
Data zakończenia 2020-08-11 00:00:00
Instytucja Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
Miejscowość Międzychód
Województwo wielkopolskie
Branża
  • Przetworzone produkty spożywcze

Szczegóły

Numer ogłoszenia 569402-N-2020
Typ dokumentu ZP-400
Kod CPV 158942209
BZP Zobacz

Przedmiot zamówienia

Przedmiotem zamówienia są

PRZYGOTOWANIE I DOSTAWA POSIŁKÓW – CAŁODOBOWO – DLA PACJENTÓW SPZOZ MIĘDZYCHÓD – postępowanie powtórzone

Wykonawca zobowiązany będzie do prowadzenia usługi żywienia zbiorowego w ochronie zdrowia z zachowaniem zasad dobrej praktyki higienicznej oraz zasad dobrej praktyki produkcyjnej oraz przestrzegać zasady systemu HACCP.

Wykonawca zobowiązany będzie w trakcie realizacji zamówienia zapewnić jakość wyżywienia zgodną z zaleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i produktów spożywczych przypisanym placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowanych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw.


Produkcja i dystrybucja posiłków winna gwarantować bezpieczeństwo sanitarne i epidemiologiczne.

Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych obowiązujących w szpitalach – zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Zakres świadczenia usług:
- przygotowywanie, gotowanie posiłków wg norm i zasad żywienia przypisanym placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem diet, ściśle wg potrzeb Zamawiającego, według systemu HACCP;
- dostarczenie gotowych posiłków do siedziby Zamawiającego, sztućców i naczyń Wykonawcy;
- dostarczanie pojemników z posiłkami do kuchenek oddziałowych winno odbywać się w sposób gwarantujący zachowanie właściwej temperatury, czystości i jakości posiłków, tj. przy użyciu wózków transportowych, kontenerów;
- dostarczanie obiadów – drugiego dania w pojemnikach - tackach jednorazowego użytku do maszyn zgrzewających, zafoliowanych próżniowo bez możliwości otwarcia przez osoby trzecie, dopuszczone do kontaktu z żywnością;
- dostarczanie zupy (śniadanie, obiad), kawy w pojemnikach zbiorczych;
- dostarczanie dodatków do śniadania i kolacji porcjowanych na talerzu lub w pojemniku;
- dostarczanie surówek podawanych na zimno porcjowanych w jednorazowych pojemnikach dla każdego pacjenta;
- odbiór z oddziałów szpitalnych zebranych po posiłkach naczyń/zastawy stołowej;
- mycie i dezynfekcja naczyń;
- odbieranie, wywóz i utylizacja odpadów – zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Wykonawca przedmiotu zamówienia zobowiązany będzie do zawarcia umowy na wywóz i utylizację odpadów powstałych na skutek realizacji przedmiotu zamówienia w okresie obowiązywania umowy.

Wykonawca musi dostarczyć posiłki własnym transportem, którego koszt ma być wliczony w cenę oferty. Jeśli Wykonawca nie dostarczy posiłków lub nie dostarczy odpowiedniej ilości posiłków do określonej w SIWZ i w umowie godziny, Zamawiający ma prawo zamówić posiłki w trybie pilnym u innego Wykonawcy na koszt Wykonawcy.

Wymagane warunki dla usług przygotowania i dostawy posiłków całodobowo świadczonych przez Wykonawcę na rzecz SPZOZ Międzychód:
1. Jadłospis dekadowy sporządzany przez dietetyka szpitalnego, a zatwierdzony przez Kierowników Oddziałów SPZOZ Międzychód zawiera diety, tj. dietę podstawową, lekkostrawną oraz diety specjalne w poszczególnych oddziałach – zał. nr 9 do SIWZ.
2. Usługa musi być realizowana zgodnie z wymogami określonymi w:
- Ustawie z dnia 15 kwietnia 2011 roku o działalności leczniczej (Dz. U. z 2018r. poz. 160 wraz z późniejszymi zmianami);
- Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017r. poz. 149, 60 wraz z późniejszymi zmianami oraz aktami wykonawczymi);
- Ustawie z dnia 16 grudnia 2005 roku o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2017 r. poz. 242, 471 wraz z późniejszymi zmianami oraz aktami wykonawczymi);
- Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. z dnia 09 maja 2007 roku Nr 80, poz. 545 wraz z późniejszymi zmianami);
- Rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE.L 2004 Nr 139 z późniejszymi zmianami);
- Rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE.L 2004 Nr 139 z późniejszymi zmianami);
- Ustawie z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (Dz.U. z 2018r. poz. 21 z 2017r. poz. 2422 wraz z późniejszymi zmianami).
3. Wymagany jest dokument potwierdzający, że Wykonawca wdrożył system zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności HACCP w kuchni, gdzie przygotowywane są posiłki.
4. Posiłki dostarczane będą bezpośrednio do poszczególnych oddziałów szpitala w Międzychodzie i porcjowanie w odpowiednich opakowaniach, zgodnie z opisem zawartym w niniejszym rozdziale.
5. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków dla pacjentów do Szpitala w Międzychodzie zgodnie z zamówieniem złożonym przez osobę upoważnioną przez Zamawiającego.
6. Warunki przechowywania posiłków, transport oraz sposób przygotowania pożywienia muszą spełniać wszelkie wymogi sanitarno-epidemiologiczne.
7. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia posiłków do Szpitala w Międzychodzie przy ul. Szpitalnej 10 – wyżywienie całodzienne w ilości szacunkowej 65 porcji dziennie (każdy posiłek: śniadanie, obiad, kolacja),
W/w posiłki należy dostarczyć w następujących godzinach:
- śniadanie od godz. 8:00 do godz. 8:30,
- obiad, podwieczorek, kolacja od godz. 11:30 do godz. 12:30.
Dla pacjentów dorosłych, którym przypisana jest dieta cukrzycowa lub dieta wysokobiałkowa oraz dla dzieci – do dziennego wyżywienia zapewniony będzie czwarty posiłek, tj. podwieczorek – szacunkowo 25 porcji dziennie wraz z zagwarantowanym naczyń i sztućców jednorazowych.

Ponadto Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia posiłków rozszerzonych w związku z udziałem Zamawiającego w programie pilotażowym „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” oraz podpisaniem umowy nr 150001425/18/5/0014/0/19/21 z dnia 30.09.2019r. z Wielkopolskim Oddziałem Narodowego Funduszu Zdrowia w Poznaniu w ramach w/w programu.
Rozszerzona dieta:
wyżywienie całodzienne w ilości szacunkowo 65 porcji dziennie, przy założeniu szacunkowo 10 porcji dziennie diety rozszerzonej dla kobiet w ciąży i w okresie poporodowym (każdy posiłek: śniadanie, obiad, kolacja, pozycje diety rozszerzonej):
- śniadanie i II śniadanie od godz. 8:00 do godz. 8:30,
- obiad, podwieczorek, kolacja oraz pozostałe pozycje diety rozszerzonej od godz. 11:30 do godz. 12:30.

Dieta rozszerzona spełniać musi wytyczne Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2019r. w sprawie programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” (Dz.U. z 2019r. poz. 1537).

Podane ilości są ilościami szacunkowymi. W przypadku zakupu mniejszych ilości porcji posiłków od podanych Wykonawca nie będzie rościł prawa do konieczności wykupu pozostałej części. W przypadku zapotrzebowania na zakup większej ilości porcji posiłków od podanych Wykonawca sprzeda posiłki po cenie ofertowej w oparciu o formularz ofertowy.
8. Posiłki winny być porcjowane zgodnie z jadłospisem i dostarczone bezpośrednio do poszczególnych oddziałów w naczyniach jednorazowego użytku.
9. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia niezbędnej ilości kompletnej zastawy stołowej jednorazowego użytku i sztućców jednorazowego użytku, które muszą posiadać atest dopuszczający do kontaktu z żywnością.
10. Czas odbioru ilościowego i jakościowego posiłków w punktach dostarczania nie może przekroczyć łącznie 30 minut.
11. Naczynia stołowe (w tym kubki z dziubkiem), w których dostarczane są posiłki typu: zupa, kawa, pasty, dżemy, wyporcjowane wędliny itp. oraz łyżki wazowe powinny być zabierane po posiłku i prawidłowo myte i wyparzane w wyznaczonym miejscu u Wykonawcy.
12. Wykonawca oświadcza, iż wszelkie czynności związane z przygotowaniem i dystrybucją posiłków, jak również zmywanie, wykonywać będzie zgodnie z zasadami sanitarnymi określonymi w przepisach odrębnych, z wykorzystaniem środków myjących i dezynfekujących dopuszczonych do stosowania w szpitalach.
13. Zużyte naczynia jednorazowe wraz z resztkami jedzenia (z całego szpitala) po każdym posiłku Wykonawca zobowiązuje się do zgromadzenia i zutylizowania we własnym zakresie i na własny koszt. Zamawiający dopuszcza możliwość obciążania Wykonawcy kosztami magazynowania i utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych w oparciu o stosowny aneks do umowy.
14. Naczynia jednorazowe, w których dostarczane będą posiłki do Szpitala muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością. Jednocześnie Wykonawca zobowiązuje do zebrania i utylizowania we własnym zakresie zużytych naczyń wraz z resztkami jedzenia. Wszystkie opakowania (w tym zbiorcze) winny posiadać wszelkie wymagane prawem atesty, pozytywne opinie itp.
15. Ponadto Wykonawca musi zabezpieczyć personel wydający posiłki w:
a) nabierki i inne narzędzia potrzebne do nakładania posiłków,
b) pojemniki na odpady pokonsumpcyjne,
c) worki koloru czerwonego na odpady pokonsumpcyjne,
d) kontener na odpady bytowe.
16. Wraz z posiłkami Wykonawca dostarczy niezbędną ilość kompletnej zastawy stołowej i sztućców. W skład zastawy wchodzą:
a) bulionówka do zupy (śniadanie, obiad) typu styropian dopuszczony do kontaktu z żywnością i ciepłych posiłków,
b) talerz deserowy plastikowy jednorazowego użytku,
c) kubki (do ciepłej kawy i herbaty) do śniadania i kolacji typu styropian dopuszczony do kontaktu z żywnością,
d) kubki z dziubkiem plastikowe wielokrotnego użytku (dla pacjentów karmionych),
e) talerz lub kubek do podwieczorku jednorazowego użytku,
f) sztućce (łyżka, nóż, widelec) plastikowe jednorazowego użytku,
g) odpowiednia ilość nabierek wazowych do nakładania posiłków, łyżki, łopatki.
17. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania z każdego dnia próbek żywnościowych z poszczególnych diet zgodnie z obowiązującymi przepisami.
18. Koszt surowca nie może być niższy niż 50% stawki netto.
19. Rozliczenie nastąpi w okresie dekadowym.
20. Zamawiający zastrzega, iż stawka dziennego wyżywienia w przeliczeniu na jednego hospitalizowanego pacjenta nie może być wyższa niż 15,80 PLN brutto wraz z podwieczorkiem nie uwzględniając „diety mamy”.
21. Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie:
– zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym (tzw. gramówka),
– podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków:
a) zupy – temperatura 75˚C (±3˚C)
b) II danie – temperatura 65˚C (±3˚C)
c) kawa, herbata, kakao 75˚C (±3˚C)
22. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia dodatków do kolacji w następujący sposób:
– dodatek do kolacji (np. wędliny, pasztet, sery, itp.) na czas przechowywania winien być pakowany zbiorczo dla każdego oddziału z podziałem na poszczególne diety – osobno – każda porcja.
23. Nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem obowiązujących norm i uzgodnień oraz realizacją postanowień zawartych zawartych w umowie, sprawować będą koordynatorzy z ramienia Zamawiającego, którym Wykonawca zapewni dostęp do wszelkich dokumentów i danych niezbędnych do przeprowadzenia kontroli/audytu.
24. Zamawiający w celu kontroli jakości posiłków będzie miał prawo maksymalnie dwa razy w roku w czasie trwania umowy dokonać na koszt Wykonawcy sprawdzenia kaloryczności posiłków w wyspecjalizowanej w tym zakresie jednostce kontrolnej.
25. Wyrywkowej kontroli będzie także podlegała gramówka dostarczanych posiłków.
26. Obowiązek pobierania i przechowywania próbek potraw będzie dotyczył zakładu Wykonawcy, w którym potrawy te zostały wyprodukowane. Próbki potraw są udostępnione organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej na żądanie tych organów – Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego.
27. Przed złożeniem oferty Zamawiający zaleca przeprowadzenie wizji lokalnej obiektu w celu prawidłowego określenia sposobu dystrybucji posiłku.

Dodatkowe informacje

GuidZP400 07c84d00-a8bd-4967-9cba-ac0b23e76433
Biuletyn 569402-N-2020
Zamawiajacy nazwa Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
Regon 00031024900000
Zamawiajacy adres ulica Szpitalna
Zamawiajacy adres numer domu 10
Zamawiajacy miejscowosc Międzychód
Zamawiajacy kod pocztowy 64-400
Zamawiajacy panstwo Polska
Zamawiajacy wojewodztwo wielkopolskie
Zamawiajacy telefon +48957482011
Zamawiajacy fax +48957482711
Zamawiajacy email zampub@spzoz-miedzychod.com.pl
Zamieszczanie obowiazkowe 1
Ogloszenie dotyczy 1
Czy finansowane z unii 2
Czy ubiegac zaklady pracy 2
Minimalny procent zatrudnienia 0%
Rodzaj zamawiajacego 8
Rodzaj zamawiajacego inny SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja 1
Zamieszczona bedzie specyfikacja www.spzoz-miedzychod.com.pl
Czy wymagane przeslanie ofert 1
Wymagane przeslanie ofert inny SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W MIĘDZYCHODZIE
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres UL. SZPITALNA 10 ; 64-400 MIĘDZYCHÓD
Nazwa nadana zamowieniu PRZYGOTOWANIE I DOSTAWA POSIŁKÓW – CAŁODOBOWO – DLA PACJENTÓW SPZOZ MIĘDZYCHÓD – postępowanie powtórzone
Numer referencyjny AG/ZP - 06/2020
Rodzaj zamowienia 2
Okreslenie przedmiotu Przedmiotem zamówienia są PRZYGOTOWANIE I DOSTAWA POSIŁKÓW – CAŁODOBOWO – DLA PACJENTÓW SPZOZ MIĘDZYCHÓD – postępowanie powtórzone Wykonawca zobowiązany będzie do prowadzenia usługi żywienia zbiorowego w ochronie zdrowia z zachowaniem zasad dobrej praktyki higienicznej oraz zasad dobrej praktyki produkcyjnej oraz przestrzegać zasady systemu HACCP. Wykonawca zobowiązany będzie w trakcie realizacji zamówienia zapewnić jakość wyżywienia zgodną z zaleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i produktów spożywczych przypisanym placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowanych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw. Produkcja i dystrybucja posiłków winna gwarantować bezpieczeństwo sanitarne i epidemiologiczne. Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych obowiązujących w szpitalach – zgodnie z obowiązującymi przepisami. Zakres świadczenia usług: - przygotowywanie, gotowanie posiłków wg norm i zasad żywienia przypisanym placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem diet, ściśle wg potrzeb Zamawiającego, według systemu HACCP; - dostarczenie gotowych posiłków do siedziby Zamawiającego, sztućców i naczyń Wykonawcy; - dostarczanie pojemników z posiłkami do kuchenek oddziałowych winno odbywać się w sposób gwarantujący zachowanie właściwej temperatury, czystości i jakości posiłków, tj. przy użyciu wózków transportowych, kontenerów; - dostarczanie obiadów – drugiego dania w pojemnikach - tackach jednorazowego użytku do maszyn zgrzewających, zafoliowanych próżniowo bez możliwości otwarcia przez osoby trzecie, dopuszczone do kontaktu z żywnością; - dostarczanie zupy (śniadanie, obiad), kawy w pojemnikach zbiorczych; - dostarczanie dodatków do śniadania i kolacji porcjowanych na talerzu lub w pojemniku; - dostarczanie surówek podawanych na zimno porcjowanych w jednorazowych pojemnikach dla każdego pacjenta; - odbiór z oddziałów szpitalnych zebranych po posiłkach naczyń/zastawy stołowej; - mycie i dezynfekcja naczyń; - odbieranie, wywóz i utylizacja odpadów – zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Wykonawca przedmiotu zamówienia zobowiązany będzie do zawarcia umowy na wywóz i utylizację odpadów powstałych na skutek realizacji przedmiotu zamówienia w okresie obowiązywania umowy. Wykonawca musi dostarczyć posiłki własnym transportem, którego koszt ma być wliczony w cenę oferty. Jeśli Wykonawca nie dostarczy posiłków lub nie dostarczy odpowiedniej ilości posiłków do określonej w SIWZ i w umowie godziny, Zamawiający ma prawo zamówić posiłki w trybie pilnym u innego Wykonawcy na koszt Wykonawcy. Wymagane warunki dla usług przygotowania i dostawy posiłków całodobowo świadczonych przez Wykonawcę na rzecz SPZOZ Międzychód: 1. Jadłospis dekadowy sporządzany przez dietetyka szpitalnego, a zatwierdzony przez Kierowników Oddziałów SPZOZ Międzychód zawiera diety, tj. dietę podstawową, lekkostrawną oraz diety specjalne w poszczególnych oddziałach – zał. nr 9 do SIWZ. 2. Usługa musi być realizowana zgodnie z wymogami określonymi w: - Ustawie z dnia 15 kwietnia 2011 roku o działalności leczniczej (Dz. U. z 2018r. poz. 160 wraz z późniejszymi zmianami); - Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017r. poz. 149, 60 wraz z późniejszymi zmianami oraz aktami wykonawczymi); - Ustawie z dnia 16 grudnia 2005 roku o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2017 r. poz. 242, 471 wraz z późniejszymi zmianami oraz aktami wykonawczymi); - Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. z dnia 09 maja 2007 roku Nr 80, poz. 545 wraz z późniejszymi zmianami); - Rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE.L 2004 Nr 139 z późniejszymi zmianami); - Rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE.L 2004 Nr 139 z późniejszymi zmianami); - Ustawie z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (Dz.U. z 2018r. poz. 21 z 2017r. poz. 2422 wraz z późniejszymi zmianami). 3. Wymagany jest dokument potwierdzający, że Wykonawca wdrożył system zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności HACCP w kuchni, gdzie przygotowywane są posiłki. 4. Posiłki dostarczane będą bezpośrednio do poszczególnych oddziałów szpitala w Międzychodzie i porcjowanie w odpowiednich opakowaniach, zgodnie z opisem zawartym w niniejszym rozdziale. 5. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków dla pacjentów do Szpitala w Międzychodzie zgodnie z zamówieniem złożonym przez osobę upoważnioną przez Zamawiającego. 6. Warunki przechowywania posiłków, transport oraz sposób przygotowania pożywienia muszą spełniać wszelkie wymogi sanitarno-epidemiologiczne. 7. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia posiłków do Szpitala w Międzychodzie przy ul. Szpitalnej 10 – wyżywienie całodzienne w ilości szacunkowej 65 porcji dziennie (każdy posiłek: śniadanie, obiad, kolacja), W/w posiłki należy dostarczyć w następujących godzinach: - śniadanie od godz. 8:00 do godz. 8:30, - obiad, podwieczorek, kolacja od godz. 11:30 do godz. 12:30. Dla pacjentów dorosłych, którym przypisana jest dieta cukrzycowa lub dieta wysokobiałkowa oraz dla dzieci – do dziennego wyżywienia zapewniony będzie czwarty posiłek, tj. podwieczorek – szacunkowo 25 porcji dziennie wraz z zagwarantowanym naczyń i sztućców jednorazowych. Ponadto Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia posiłków rozszerzonych w związku z udziałem Zamawiającego w programie pilotażowym „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” oraz podpisaniem umowy nr 150001425/18/5/0014/0/19/21 z dnia 30.09.2019r. z Wielkopolskim Oddziałem Narodowego Funduszu Zdrowia w Poznaniu w ramach w/w programu. Rozszerzona dieta: wyżywienie całodzienne w ilości szacunkowo 65 porcji dziennie, przy założeniu szacunkowo 10 porcji dziennie diety rozszerzonej dla kobiet w ciąży i w okresie poporodowym (każdy posiłek: śniadanie, obiad, kolacja, pozycje diety rozszerzonej): - śniadanie i II śniadanie od godz. 8:00 do godz. 8:30, - obiad, podwieczorek, kolacja oraz pozostałe pozycje diety rozszerzonej od godz. 11:30 do godz. 12:30. Dieta rozszerzona spełniać musi wytyczne Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2019r. w sprawie programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” (Dz.U. z 2019r. poz. 1537). Podane ilości są ilościami szacunkowymi. W przypadku zakupu mniejszych ilości porcji posiłków od podanych Wykonawca nie będzie rościł prawa do konieczności wykupu pozostałej części. W przypadku zapotrzebowania na zakup większej ilości porcji posiłków od podanych Wykonawca sprzeda posiłki po cenie ofertowej w oparciu o formularz ofertowy. 8. Posiłki winny być porcjowane zgodnie z jadłospisem i dostarczone bezpośrednio do poszczególnych oddziałów w naczyniach jednorazowego użytku. 9. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia niezbędnej ilości kompletnej zastawy stołowej jednorazowego użytku i sztućców jednorazowego użytku, które muszą posiadać atest dopuszczający do kontaktu z żywnością. 10. Czas odbioru ilościowego i jakościowego posiłków w punktach dostarczania nie może przekroczyć łącznie 30 minut. 11. Naczynia stołowe (w tym kubki z dziubkiem), w których dostarczane są posiłki typu: zupa, kawa, pasty, dżemy, wyporcjowane wędliny itp. oraz łyżki wazowe powinny być zabierane po posiłku i prawidłowo myte i wyparzane w wyznaczonym miejscu u Wykonawcy. 12. Wykonawca oświadcza, iż wszelkie czynności związane z przygotowaniem i dystrybucją posiłków, jak również zmywanie, wykonywać będzie zgodnie z zasadami sanitarnymi określonymi w przepisach odrębnych, z wykorzystaniem środków myjących i dezynfekujących dopuszczonych do stosowania w szpitalach. 13. Zużyte naczynia jednorazowe wraz z resztkami jedzenia (z całego szpitala) po każdym posiłku Wykonawca zobowiązuje się do zgromadzenia i zutylizowania we własnym zakresie i na własny koszt. Zamawiający dopuszcza możliwość obciążania Wykonawcy kosztami magazynowania i utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych w oparciu o stosowny aneks do umowy. 14. Naczynia jednorazowe, w których dostarczane będą posiłki do Szpitala muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością. Jednocześnie Wykonawca zobowiązuje do zebrania i utylizowania we własnym zakresie zużytych naczyń wraz z resztkami jedzenia. Wszystkie opakowania (w tym zbiorcze) winny posiadać wszelkie wymagane prawem atesty, pozytywne opinie itp. 15. Ponadto Wykonawca musi zabezpieczyć personel wydający posiłki w: a) nabierki i inne narzędzia potrzebne do nakładania posiłków, b) pojemniki na odpady pokonsumpcyjne, c) worki koloru czerwonego na odpady pokonsumpcyjne, d) kontener na odpady bytowe. 16. Wraz z posiłkami Wykonawca dostarczy niezbędną ilość kompletnej zastawy stołowej i sztućców. W skład zastawy wchodzą: a) bulionówka do zupy (śniadanie, obiad) typu styropian dopuszczony do kontaktu z żywnością i ciepłych posiłków, b) talerz deserowy plastikowy jednorazowego użytku, c) kubki (do ciepłej kawy i herbaty) do śniadania i kolacji typu styropian dopuszczony do kontaktu z żywnością, d) kubki z dziubkiem plastikowe wielokrotnego użytku (dla pacjentów karmionych), e) talerz lub kubek do podwieczorku jednorazowego użytku, f) sztućce (łyżka, nóż, widelec) plastikowe jednorazowego użytku, g) odpowiednia ilość nabierek wazowych do nakładania posiłków, łyżki, łopatki. 17. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania z każdego dnia próbek żywnościowych z poszczególnych diet zgodnie z obowiązującymi przepisami. 18. Koszt surowca nie może być niższy niż 50% stawki netto. 19. Rozliczenie nastąpi w okresie dekadowym. 20. Zamawiający zastrzega, iż stawka dziennego wyżywienia w przeliczeniu na jednego hospitalizowanego pacjenta nie może być wyższa niż 15,80 PLN brutto wraz z podwieczorkiem nie uwzględniając „diety mamy”. 21. Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie: – zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym (tzw. gramówka), – podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków: a) zupy – temperatura 75˚C (±3˚C) b) II danie – temperatura 65˚C (±3˚C) c) kawa, herbata, kakao 75˚C (±3˚C) 22. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia dodatków do kolacji w następujący sposób: – dodatek do kolacji (np. wędliny, pasztet, sery, itp.) na czas przechowywania winien być pakowany zbiorczo dla każdego oddziału z podziałem na poszczególne diety – osobno – każda porcja. 23. Nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem obowiązujących norm i uzgodnień oraz realizacją postanowień zawartych zawartych w umowie, sprawować będą koordynatorzy z ramienia Zamawiającego, którym Wykonawca zapewni dostęp do wszelkich dokumentów i danych niezbędnych do przeprowadzenia kontroli/audytu. 24. Zamawiający w celu kontroli jakości posiłków będzie miał prawo maksymalnie dwa razy w roku w czasie trwania umowy dokonać na koszt Wykonawcy sprawdzenia kaloryczności posiłków w wyspecjalizowanej w tym zakresie jednostce kontrolnej. 25. Wyrywkowej kontroli będzie także podlegała gramówka dostarczanych posiłków. 26. Obowiązek pobierania i przechowywania próbek potraw będzie dotyczył zakładu Wykonawcy, w którym potrawy te zostały wyprodukowane. Próbki potraw są udostępnione organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej na żądanie tych organów – Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego. 27. Przed złożeniem oferty Zamawiający zaleca przeprowadzenie wizji lokalnej obiektu w celu prawidłowego określenia sposobu dystrybucji posiłku.
Cpv glowny przedmiot 15894220-9
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc 0,00
Czy przewiduje udzielenie zamowien 67 1
Czy przewiduje udzielenie zamowien 67 tekst Zamawiający przewiduje udzielenia zamówień uzupełniających w rozumieniu art. 67 ust. 1 pkt 6, 7 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. – Prawo Zamówień Publicznych.
Okres w miesiacach 20
Informacje na temat katalogow Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, informuję, że: • administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Dyrektor SPZOZ Międzychodzie ul. Szpitalna 10 64-400 Międzychód • inspektorem ochrony danych osobowych w SPZOZ w Międzychodzie jest Pani Beata Hrycej mail: iod@spzoz-miedzychod.com.pl ; tel. 668 212 249 Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego na PRZYGOTOWANIE I DOSTAWĘ POSIŁKÓW – CAŁODOBOWO – DLA PACJENTÓW SPZOZ MIĘDZYCHÓD” – postępowanie powtórzone, AG/ZP – 06/2020 prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego; • odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 8 oraz art. 96 ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. – Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1579 i 2018), dalej „ustawa Pzp”; • Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 97 ust. 1 ustawy Pzp, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy; • obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp; • w odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO; • posiada Pani/Pan: - na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących; - na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych **; -na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO ***; - prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO; • nie przysługuje Pani/Panu: - w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych; - prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO; - na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO. ** Wyjaśnienie: skorzystanie z prawa do sprostowania nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą Pzp oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz jego załączników. *** Wyjaśnienie: prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego.
Okreslenie warunkow Zamawiający nie precyzuje tego warunku poprzez przedłożenie dokumentów innych niż oświadczenie w trybie art. 22 ustawy PZP tj. załącznik nr 3 do SIWZ oraz dokumentów wymienionych w rozdziale VII pkt.3
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow Zamawiający nie precyzuje tego warunku poprzez przedłożenie dokumentów innych niż oświadczenie w trybie art. 22 ustawy PZP tj. załącznik nr 3 do SIWZ oraz dokumentów wymienionych w rozdziale VII pkt.3
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow Zamawiający nie precyzuje tego warunku poprzez przedłożenie dokumentów innych niż oświadczenie w trybie art. 22 ustawy PZP tj. załącznik nr 3 do SIWZ oraz dokumentów wymienionych w rozdziale VII pkt.3
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie 1
Art 24 ust 5 pkt 1 1
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia 1
Wykaz dokumentow zaswiadczen a) aktualnego odpisu z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert; b) zaświadczenia właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzającego, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, lub innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca zawarł porozumienie z właściwym organem podatkowym w sprawie spłat tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami, w szczególności uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu; c) zezwolenia lub licencji, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania koncesji, zezwolenia lub licencji na podjęcie działalności gospodarczej w zakresie objętym zamówieniem publicznym. W przypadku braku konieczności przedstawienia ww. dokumentu – oświadczenie Wykonawcy, że ustawy nie nakładają takiego obowiązku; d) wykazu osób, które będą uczestniczyć w wykonaniu przedmiotu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonywania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nich czynności (np. dietetyk) oraz informacją o podstawie dysponowania tymi osobami – wg zalecanego do wypełnienia wzoru stanowiącego załącznik nr 8 do SIWZ; e) wykazu narzędzi, wyposażenia zakładu i urządzeń technicznych dostępnych Wykonawcy usług/dostaw w celu realizacji zamówienia wraz z informacją o podstawie dysponowania tymi zasobami - wg zalecanego do wypełnienia wzoru stanowiącego załącznik nr 10 do SIWZ; f) opłaconej polisy, a w przypadku jej braku innego dokumentu potwierdzającego, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na sumę gwarancyjną nie mniejszą nić 500.000,00 zł.
Zakresie warunkow udzialu a) wykazu dostaw lub usług wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających czy te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy lub usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu; Zamawiający oczekuje nie mniej niż 2 referencje dotyczące usług w/w postępowania – potwierdzające należycie wykonaną/wykonywaną usługę b) pozytywnej opinii Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu do produkcji żywności i prowadzenia usług żywienia w systemie cateringowym – dopuszczającej Wykonawcę do wykonywania przedmiotu zamówienia (tj. zatwierdzenie kuchni i transportu); c) dokumentu potwierdzającego, że Wykonawca wdrożył system zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności HACCP w kuchni, gdzie przygotowywane są posiłki d) procedur dotyczących przedmiotu zamówienia tj. procedury mycia i dezynfekcji naczyń.
Inne dokumenty niewymienione 1) Ofertę Wykonawcy stanowiącą załącznik nr 1 do SIWZ. 2) Wykaz osób uprawnionych do reprezentowania Wykonawcy i składania oświadczeń woli wg wzoru stanowiącego załącznik nr 7 do SIWZ. 3) Pełnomocnictwo do reprezentowania Wykonawcy, jeśli nie wynika ono z innych przedstawionych dokumentów.
Zastosowanie procedury pzp 1
Zmiana umowy 1
Zmiana umowy tekst Zamawiający przewiduje możliwość dokonania zmian postanowień w/w umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy w przypadkach określonych w projekcie umowy stanowiącym załącznik nr 11 do SIWZ.
IV 4 4 data 2020-08-11T00:00:00+02:00
IV 4 4 godzina 12:00
IV 4 5 okres 30

Criterion

Kryteria TERMIN PŁATNOŚCI
Znaczenie 40,00
  
Kryteria CENA
Znaczenie 60,00
  
Repozytorium wiedzy Urzędu Zamówień Publicznych  

Niezbędnik każdego uczestnika postępowania przetargowego - zebrane w jednym miejscu wszystkie najważniejsze dokumenty prawne...

Gwarancja ceny artykułów biurowych - pętla na szyi?  

W postępowaniach przetargowych podanie najniższej ceny jest w dalszym ciągu głównym, a często jedynym kryterium...

Nowa linia długopisów SCHNEIDER Slider Xite, XB  

Długopisy SCHNEIDER Slider Xite, XB wyposażone w wymienny wkład Slider 710 XB to idealne narzędzie do codziennej pracy w...

przetargibiurowe.pl  (+48) 600 092 062

Godziny pracy:  Biuro, live chat: 800 - 1700  Wsparcie online: 24h

Michał Troc Biuro obsługi klienta  

Szanowni Klienci! Drodzy Państwo!

Dbamy o Twoją prywatność

Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas i naszych zaufanych partnerów oraz przekazujemy informacje o naszej polityce prywatności w tym o tzw. cookies. Klikając „Przejdź do serwisu”, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez nas i naszych zaufanych partnerów, Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty), w tym na umieszczanie tzw. cookies na Twoich urządzeniach i ich odczytywanie, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub ograniczyć jej zakres, kliknij „Szczegóły”, gdzie znajdziesz wszelkie informacje o tym jak to zrobić . Te same informacje znajdziesz także na podstronie z naszą polityką prywatności obowiązującą od 25 maja 2018.

W przypadku użytkowników zalogowanych, ważna jest Państwa wcześniejsza zgoda której udzieliliście podczas zakładania konta. Każda Państwa zgoda jest dobrowolna i można ją w dowolnym momencie wycofać.

Polityka prywatności (rozwiń) Klauzula Informacyjna (rozwiń) Lista Zaufanych Partnerów (rozwiń)