1. Przedmiotem zamówienia jest: sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówek szkolnych na terenie gminy Lubaczów z podziałem na zadania (części):
Zadanie Nr I - Mięso i wędliny, mięso drobiowe;
Zadanie Nr II – Ryby i mrożonki;
Zadanie Nr III – Warzywa i owoce, ziemniaki;
Zadanie Nr IV – Wyroby mleczarskie i nabiał, jaja;
Zadanie Nr V – Pieczywo;
Zadanie Nr VI – Pozostałe artykuły żywnościowe.
Dostawy realizowane do stołówek:
a) Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Lisich Jamach,
b) Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Młodowie,
c) Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Baszni Dolnej
oraz na potrzeby Zakładu Usług Komunalnych w Mokrzycy do Zakładu Gospodarki Nieruchomościami w Dąbrowie z siedzibą: Dąbrowa 72, 37-600 Lubaczów.
Umowy w sprawie niniejszego zamówienia publicznego zostaną zawarte odrębnie przez każdą z wymienionych wyżej jednostek.
Przez dostawę Zamawiający rozumie cykliczne dostawy towaru na podstawie zamówienia dostosowanego do jego potrzeb, składanych przez upoważnioną osobę Zamawiającego.
Zamawiający wymaga, aby dostawy realizowane były z częstotliwością nie mniejszą, niż:
Zadanie Nr I - Mięso i wędliny, mięso drobiowe – 3 razy w tygodniu;
Zadanie Nr II – Ryby i mrożonki – 1 raz w tygodniu;
Zadanie Nr III – Warzywa i owoce, ziemniaki – 2 razy w tygodniu;
Zadanie Nr IV – Wyroby mleczarskie i nabiał, jaja – 2 razy w tygodniu;
Zadanie Nr V – Pieczywo – codziennie;
Zadanie Nr VI – Pozostałe artykuły żywnościowe – 1 raz w tygodniu.
Transport artykułów winien być wykonywany środkami transportu spełniającymi wymagania sanitarne (w tym dotyczące czynności związane z załadunkiem i rozładunkiem).
Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć towar do siedziby Zamawiającego własnym transportem, na własny koszt i własne ryzyko oraz do elastycznego reagowania na zwiększone lub zmniejszone potrzeby Zamawiającego w stosunku do danego asortymentu lub całości dostawy.
Oferowane produkty winny spełniać wymagania wymienione w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154).
Oferowane produkty, a także sposób ich przewozu i przechowywania winny spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego produkcji i obrotu żywności, a w szczególności: ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2015 r., poz. 594, z późn. zm.); ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych (Dz. U. z 2016 r. poz.1604 z późn. zm.); ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2014 r. poz.1577, z poźn. zm.) wraz aktami wykonawczymi wydanymi na podstawie tych ustaw oraz wymagania wymienione w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 16, z późn. zm.),
Produkty spożywcze powinny być dostarczone w oryginalnych, nienaruszonych opakowaniach, oznakowanych zgodnie z wymaganiami rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23
grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 20
15 r. poz. 29). Opakowania produktów spożywczych powinny zawierać takie informacje jak : nazwę
Produktu, nazwę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy, wykaz i ilość składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania.
Dostarczane produkty muszą być zgodne z opisem zawartym w złożonej ofercie, a w przypadku dostawy produktu równoważnego, Zamawiający wymaga, aby opakowanie tego produktu zawierało wszystkie informacje umożliwiające identyfikację spełnienia wskazanych wymagań minimalnych (parametrów) dla danego produktu (gramatura, zawartość procentowa poszczególnych składników, wydajność z opakowania, wartość odżywcza itp.) wskazanych w ofercie.
Jeżeli towar dostarczony przez Wykonawcę będzie miał wady (złą jakość), albo nie odpowiadał pod względem ilościowym, Zamawiający poinformuje o ewentualnych wadach lub brakach ilościowych w terminie natychmiastowym w dniu otrzymania towaru i odmówi przyjęcia towaru od Wykonawcy nie odpowiadającego wymogom jakościowym lub ilościowym. W takiej sytuacji Wykonawca ma obowiązek wymienić towar na pełnowartościowy lub uzupełnić braki niezwłocznie, aby umożliwić przygotowanie zaplanowanych z tej dostawy posiłków (np. w przypadku pieczywa – w czasie do jednej godziny). W przeciwnym wypadku Zamawiający uzna, że Wykonawca nie dotrzymał terminu dostawy, co skutkować będzie zawsze naliczeniem kar umownych wynikających z zawartej umowy.
Dostawy towaru powinny odbywać się w dni robocze w godzinach 8:00-14:00.
Data i godzina dostawy oraz ilości będą podawane Wykonawcy każdorazowo w formie zamówienia pisemnego lub telefonicznego z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem.
Podane ilości produktów w poszczególnych częściach są szacunkowe i mogą ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu. Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert oraz wybrania oferty najkorzystniejszej, tzn. że nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych dostaw pomiędzy pozycjami w przedmiocie zamówienia z zastrzeżeniem, iż w wyniku ww. zmian nie zostanie przekroczona wartość umowy. Zamawiający informuje, że nie przewiduje waloryzacji cen produktów zawartych w ofertach Wykonawców w trakcie całego okresu realizacji zamówienia. |
GuidZP400 |
d45bfa21-024c-45ef-b6f3-62438666c9a4
|
Biuletyn |
574252-N-2020
|
Zamawiajacy nazwa |
Zespół Szkolno-Przedszkolny w Lisich Jamach
|
Regon |
18046769800000
|
Zamawiajacy adres ulica |
Lisie Jamy, ul. Lwowska
|
Zamawiajacy adres numer domu |
45
|
Zamawiajacy miejscowosc |
Lubaczów
|
Zamawiajacy kod pocztowy |
37-600
|
Zamawiajacy panstwo |
Polska
|
Zamawiajacy wojewodztwo |
podkarpackie
|
Zamawiajacy telefon |
16 632 21 75
|
Zamawiajacy fax |
16 632 21 75
|
Zamawiajacy email |
zsp-lisiejamy@lubaczow.com.pl
|
Adres strony url |
www.splisiejamy.edupage.org
|
Zamieszczanie obowiazkowe |
1
|
Ogloszenie dotyczy |
1
|
Czy finansowane z unii |
2
|
Czy ubiegac zaklady pracy |
2
|
Minimalny procent zatrudnienia |
0%
|
Czy przeprowadza wspolnie |
1
|
Rodzaj zamawiajacego |
9
|
Wspolne udzielanie zamowienia |
Zostaną zawarte odrębne umowy o wykonanie przedmiotowego zamówienia publicznego w ramach poszczególnych części (zadań).
|
Czy dostep dokumentow zamowienia |
1
|
Dostep dokumentow zamowienia |
https://bip.lubaczow.com.pl/index.php?page=position2.php&id=1815&dep=51&under=42&grp=15
|
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja |
1
|
Zamieszczona bedzie specyfikacja |
www.gminalubaczow.pl
|
Czy wymagane przeslanie ofert |
1
|
Wymagane przeslanie ofert inny |
W formie pisemnej
|
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres |
Urząd Gminy Lubaczów, ul. Jasna 1, 37-600 Lubaczów, pok. nr 4 - sekretariat (Oferty adresowane do Zamawiającego - Zespół Szkolno - Przedszkolny w Lisich Jamach, ul. Lwowska 45, 37-600 Lubaczów)
|
Nazwa nadana zamowieniu |
Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówek szkolnych na terenie gminy Lubaczów
|
Numer referencyjny |
ZP.271.2.2020
|
Rodzaj zamowienia |
1
|
Czy podzielone na czesci |
1
|
Maksymalna liczba czesci jednemu wykonawcy |
6
|
Okreslenie przedmiotu |
1. Przedmiotem zamówienia jest: sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówek szkolnych na terenie gminy Lubaczów z podziałem na zadania (części):
Zadanie Nr I - Mięso i wędliny, mięso drobiowe;
Zadanie Nr II – Ryby i mrożonki;
Zadanie Nr III – Warzywa i owoce, ziemniaki;
Zadanie Nr IV – Wyroby mleczarskie i nabiał, jaja;
Zadanie Nr V – Pieczywo;
Zadanie Nr VI – Pozostałe artykuły żywnościowe.
Dostawy realizowane do stołówek:
a) Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Lisich Jamach,
b) Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Młodowie,
c) Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Baszni Dolnej
oraz na potrzeby Zakładu Usług Komunalnych w Mokrzycy do Zakładu Gospodarki Nieruchomościami w Dąbrowie z siedzibą: Dąbrowa 72, 37-600 Lubaczów.
Umowy w sprawie niniejszego zamówienia publicznego zostaną zawarte odrębnie przez każdą z wymienionych wyżej jednostek.
Przez dostawę Zamawiający rozumie cykliczne dostawy towaru na podstawie zamówienia dostosowanego do jego potrzeb, składanych przez upoważnioną osobę Zamawiającego.
Zamawiający wymaga, aby dostawy realizowane były z częstotliwością nie mniejszą, niż:
Zadanie Nr I - Mięso i wędliny, mięso drobiowe – 3 razy w tygodniu;
Zadanie Nr II – Ryby i mrożonki – 1 raz w tygodniu;
Zadanie Nr III – Warzywa i owoce, ziemniaki – 2 razy w tygodniu;
Zadanie Nr IV – Wyroby mleczarskie i nabiał, jaja – 2 razy w tygodniu;
Zadanie Nr V – Pieczywo – codziennie;
Zadanie Nr VI – Pozostałe artykuły żywnościowe – 1 raz w tygodniu.
Transport artykułów winien być wykonywany środkami transportu spełniającymi wymagania sanitarne (w tym dotyczące czynności związane z załadunkiem i rozładunkiem).
Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć towar do siedziby Zamawiającego własnym transportem, na własny koszt i własne ryzyko oraz do elastycznego reagowania na zwiększone lub zmniejszone potrzeby Zamawiającego w stosunku do danego asortymentu lub całości dostawy.
Oferowane produkty winny spełniać wymagania wymienione w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154).
Oferowane produkty, a także sposób ich przewozu i przechowywania winny spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego produkcji i obrotu żywności, a w szczególności: ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2015 r., poz. 594, z późn. zm.); ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych (Dz. U. z 2016 r. poz.1604 z późn. zm.); ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2014 r. poz.1577, z poźn. zm.) wraz aktami wykonawczymi wydanymi na podstawie tych ustaw oraz wymagania wymienione w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 16, z późn. zm.),
Produkty spożywcze powinny być dostarczone w oryginalnych, nienaruszonych opakowaniach, oznakowanych zgodnie z wymaganiami rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23
grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 20
15 r. poz. 29). Opakowania produktów spożywczych powinny zawierać takie informacje jak : nazwę
Produktu, nazwę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy, wykaz i ilość składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania.
Dostarczane produkty muszą być zgodne z opisem zawartym w złożonej ofercie, a w przypadku dostawy produktu równoważnego, Zamawiający wymaga, aby opakowanie tego produktu zawierało wszystkie informacje umożliwiające identyfikację spełnienia wskazanych wymagań minimalnych (parametrów) dla danego produktu (gramatura, zawartość procentowa poszczególnych składników, wydajność z opakowania, wartość odżywcza itp.) wskazanych w ofercie.
Jeżeli towar dostarczony przez Wykonawcę będzie miał wady (złą jakość), albo nie odpowiadał pod względem ilościowym, Zamawiający poinformuje o ewentualnych wadach lub brakach ilościowych w terminie natychmiastowym w dniu otrzymania towaru i odmówi przyjęcia towaru od Wykonawcy nie odpowiadającego wymogom jakościowym lub ilościowym. W takiej sytuacji Wykonawca ma obowiązek wymienić towar na pełnowartościowy lub uzupełnić braki niezwłocznie, aby umożliwić przygotowanie zaplanowanych z tej dostawy posiłków (np. w przypadku pieczywa – w czasie do jednej godziny). W przeciwnym wypadku Zamawiający uzna, że Wykonawca nie dotrzymał terminu dostawy, co skutkować będzie zawsze naliczeniem kar umownych wynikających z zawartej umowy.
Dostawy towaru powinny odbywać się w dni robocze w godzinach 8:00-14:00.
Data i godzina dostawy oraz ilości będą podawane Wykonawcy każdorazowo w formie zamówienia pisemnego lub telefonicznego z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem.
Podane ilości produktów w poszczególnych częściach są szacunkowe i mogą ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu. Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert oraz wybrania oferty najkorzystniejszej, tzn. że nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych dostaw pomiędzy pozycjami w przedmiocie zamówienia z zastrzeżeniem, iż w wyniku ww. zmian nie zostanie przekroczona wartość umowy. Zamawiający informuje, że nie przewiduje waloryzacji cen produktów zawartych w ofertach Wykonawców w trakcie całego okresu realizacji zamówienia.
|
Cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc |
0,00
|
Okreslenie warunkow |
Wykonawca spełni warunek, jeżeli wykaże, że Zakład Wykonawcy jest zatwierdzony oraz wpisany do rejestru zakładów przez właściwego miejscowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2015 r. poz. 594,
z późn. zm.).
|
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow |
Zamawiający nie określa szczegółowych wymagań w zakresie sytuacji ekonomicznej lub finansowej i dokona oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu w tym zakresie na podstawie oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu.
|
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow |
Zamawiający nie określa szczegółowych wymagań w zakresie zdolności technicznej lub zawodowej i dokona oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu w tym zakresie na podstawie oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
|
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie |
1
|
Art 24 ust 5 pkt 1 |
1
|
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia |
1
|
Wykaz dokumentow zaswiadczen |
Odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy, chyba że Wykonawca, pomimo braku takiego obowiązku, złoży ten dokument już na etapie składania oferty.
|
Zakresie warunkow udzialu |
Kopia dokumentu (poświadczona za zgodność z oryginałem) zaświadczającego o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub decyzji właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej zatwierdzającej zakład Wykonawcy w rozumieniu odpowiednio art. 62 ust. 1 pkt 4 i 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594, ze zm.) lub zaświadczenia o wpisie do wydanego przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej, chyba że Wykonawca, pomimo braku takiego obowiązku, złoży ten dokument już na etapie składania oferty.
|
Zmiana umowy |
1
|
Zmiana umowy tekst |
1. Wszelkie zmiany wprowadzone do umowy wymagają obustronnej zgody wyrażonej na piśmie
w formie aneksu, pod rygorem nieważności takiej zmiany.
2. Zamawiający przewiduje możliwość istotnych zmian postanowień umowy, w szczególności w zakresie zmiany terminu realizacji zamówienia lub jego części w przypadku:
1) działania siły wyższej, za którą uważa się zdarzenia o charakterze nadzwyczajnym występujące po zawarciu niniejszej Umowy, za które Wykonawca odpowiedzialności nie ponosi i których Strony nie były w stanie przewidzieć w momencie jej zawierania, których zaistnienie lub skutki uniemożliwiają wykonanie niniejszej Umowy w ww. terminie. Do działań siły wyższej Strony zaliczają w szczególności: wojnę, działania wojenne, powódź, pożar, który nie powstał z winy Wykonawcy, epidemie, strajki, z wyjątkiem strajków w zakładach Wykonawcy. Strona powołująca się na stan siły wyższej jest zobowiązana do niezwłocznego pisemnego powiadomienia o powyższym drugiej Strony, a następnie do udokumentowania zaistnienia tego stanu. Po ustąpieniu przeszkód w realizacji niniejszej Umowy, spowodowanych zaistnieniem siły wyższej, Wykonawca zobowiązany jest dołożyć starań dla nadrobienia zaległości powstałych w wyniku ww. nieprzewidzianych zdarzeń;
2) zdarzeń losowych;
3) wystąpienia okoliczności uniemożliwiających wykonywanie dostaw objętych niniejszą Umową, za wystąpienie których wyłączną odpowiedzialności ponosi Zamawiający;
4) wystąpienia odbiegających od normy ekstremalnych – ze względu na porę roku - warunków pogodowych obiektywnie uniemożliwiających wykonanie prac zgodnie z technologią lub dokumentacją projektową;
5) wystąpienia innych okoliczności niezależnych od Wykonawcy na uzasadniony wniosek Wykonawcy pod warunkiem, że zmiana taka wynika z okoliczności których Wykonawca nie mógł przewidzieć na etapie składania oferty i nie jest przez niego zawiniona.
6) zmiany podwykonawców, którzy zostali wskazani w ofercie Wykonawcy.
3. Zwiększenie bądź zmniejszenie ilości zamawianych produktów w zależności od potrzeb nie będzie wymagało sporządzenia aneksu do umowy. W przypadku zmniejszenia czy zwiększenia ilości przedmiotu zamówienia Wykonawcy przysługiwać będzie wynagrodzenie wynikające ze zrealizowanych dostaw i cen zawartych w formularzu cenowym.
|
IV 4 4 data |
2020-08-21T00:00:00+02:00
|
IV 4 4 godzina |
10:00
|
IV 4 4 jezyki |
Język polski
|
IV 4 5 okres |
30
|