1. Przedmiotem zamówienia są: Sukcesywne dostawy różnych artykułów spożywczych dla Uzdrowiska Lądek-Długopole S.A. w podziale na 5 części: Część 1 - Sukcesywne dostawy różnych artykułów spożywczych - wg zał. nr 1a, Część 2 - Sukcesywne dostawy przetworzonych warzyw i owoców - wg zał. nr 1b, Część 3 - Sukcesywne dostawy tłuszczów roślinnych - wg zał. nr 1c, Część 4 - Sukcesywne dostawy wody mineralnej - wg zał. nr 1d, Część 5 - Sukcesywne dostawy różnych artykułów spożywczych dla potrzeb Sekretariatu - wg zał. nr 1e. Załączniki nr 1a,1b,1c,1d i 1e do SIWZ zawierają szczegółowe zestawienie ilościowo - asortymentowe oraz opis przedmiotu zamówienia. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla części 1, 2 i 4 zawiera również zał. nr A. 2. Przedmiot zamówienia winien być wytwarzany zgodnie z obowiązującymi przepisami, a w szczególności z: a) ustawą z dnia 25.VIII.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 poz.594) oraz aktami wykonawczymi wydanymi na podstawie tej ustawy, b) Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 08 stycznia 2015r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2015 poz. 29). 2.1. Zamawiający dopuszcza możliwość zaoferowania produktów równoważnych. Jeżeli w opisie przedmiotu zamówienia (formularzach cenowych - załącznikach od nr 1a do 1e do SIWZ) zostało wskazane pochodzenie (marka, znak towarowy, producent) produktów spożywczych, Zamawiający dopuszcza oferowanie produktów równoważnych. Za produkty równoważne Zamawiający uważa: produkty o takich samych walorach organoleptycznych (smak, zapach, barwa, konsystencja), produkty do produkcji, których użyto podobne surowce, produkty o porównywalnej wartości odżywczej i energetycznej. Jeżeli Wykonawca zaoferuje produkt równoważny, zobowiązany jest wykazać, że zaoferowane przez niego produkty spełniają wymagania określone przez Zamawiającego oraz dostarczyć wraz z ofertą dokumenty potwierdzające równoważność. Wykonawca, składając ofertę równoważną, ma obowiązek poinformować Zamawiającego o proponowanych produktach równoważnych, podając jego nazwę oraz załączając dokumenty potwierdzające, że oferowane produkty równoważne odpowiadają wymaganiom określonym w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia, tj.: opis (charakterystykę) zaoferowanego asortymentu równoważnego, zawierający informacje producenta dotyczące składu produktu, wartości odżywczych, właściwości zgodnych z opisem Zamawiającego. Udowodnienie równoważności zaoferowanych produktów spoczywa na Wykonawcy. 3. Warunki dodatkowe dotyczące przedmiotu zamówienia. Wykonawca zobowiązuje się do: 3.1. Dostaw towarów wyszczególnionych w zał. nr 1a, 1b, 1c, 1d i 1e, które będą odbywały się w okresie obowiązywania umowy - sukcesywnie - w/g ustalonego poniżej harmonogramu. 3.2. Dostaw towarów do magazynów punktów żywienia Uzdrowiska Lądek-Długopole S.A., w Lądku Zdroju: a) Szpital Uzdrowiskowy Jubilat ul. Wolności 4a, Szpital Uzdrowiskowy Adam ul. Wolności 2, Szpital Uzdrowiskowy Jan ul. Paderewskiego 7 oraz budynek Zarządu Spółki ul. Wolności 4 - tylko część 5 zamówienia. oraz w Długopolu Zdroju: b) Szpital Uzdrowiskowy Mieszko ul. Zdrojowa 8, Szpital Uzdrowiskowy Dąbrówka ul. Wolna 4, transportem Wykonawcy i na jego koszt . 3.3. Dostaw towarów wyłącznie specjalistycznym transportem spełniającym warunki określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25. VIII. 2006r. w sprawie bezpieczeństwa żywności i żywienia (Dz. U. nr j. w.). Wykonawca powinien dysponować minimalnie jednym specjalistycznym środkiem transportu. 3.4. Terminowych dostaw na podstawie szczegółowych zamówień z poszczególnych obiektów, złożonych pisemnie, telefonicznie (faksem) lub e - mailem przez osoby upoważnione przez Zamawiającego. Dostawy odbywać się będą bezpośrednio do wskazanych obiektów Zamawiającego, o których mowa w pkt.3.2. powyżej. Ewentualne zmiany dotyczące zamówienia towarów wyszczególnionych w formularzu/ach cenowym/ych - zał. nr 1a,1b,1c,1d i 1e mogą odbywać się w formie telefonicznej. Dla dostaw różnych artykułów spożywczych oraz przetworzonych owoców i warzyw - część 1 i 2 wg zał. nr 1a i 1b: Wykonawca będzie wykonywał dostawy jednokrotnie w ciągu każdego dnia tygodnia do godz. 11.00 (z wyjątkiem sobót, niedziel i świąt). Dla dostaw tłuszczów roślinnych - część 3 wg zał. nr 1c: Wykonawca zobowiązuje się do dostawy jeden raz w tygodniu w dzień ustalony przez Strony w drodze ustnego porozumienia do godz. 11:00 (z wyjątkiem sobót, niedziel i świąt). Dla dostaw wody mineralnej - część 4 wg zał. nr 1d: Wykonawca będzie dokonywał dostawy dwa razy w miesiącu w terminie 4 dni od daty złożenia zamówienia przez Zamawiającego do godz. 11:00 (z wyjątkiem sobót, niedziel i świąt). Dla dostaw artykułów spożywczych dla potrzeb sekretariatu - część 5 wg zał. nr 1e: Wykonawca będzie dokonywał dostawy raz na dwa tygodnie w terminie 4 dni od daty złożenia zamówienia przez Zamawiającego do godz. 14.00 (z wyjątkiem sobót, niedziel i świąt). Miejsce dostaw: wyłącznie: budynek Zarządu Spółki ul. Wolności 4, 57 - 540 Lądek Zdrój. 3.5. Dostaw towarów wolnych od wad i o należytej jakości. Towar dostarczony przez Wykonawcę musi być: I gatunku, pozbawiony wad, posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane przepisami. Wykonawca zagwarantuje Zamawiającemu, że przedmiot zamówienia będzie wolny od cech powszechnie uznawanych za wady jakościowe takie jak: gorzki, kwaśny zbyt słony smak, stęchły, zanieczyszczony, mechanicznie, z objawami pleśni, psucia, zawilgocenia oraz uszkodzenia. 3.6. Dostaw towarów opatrzonych w odpowiednie oznakowanie zawierające: nazwę producenta, warunki przechowywania i datę przydatności do spożycia. Wykonawca zobowiązuje się do dostawy towarów pakowanych w opakowania jednostkowe. Przedmiot zamówienia dostarczany będzie w opakowaniach zbiorczych np. - koszach plastikowych, pudłach tekturowych, workach foliowych - odpowiednio oznakowanych zgodnie z przepisami, ułożony wg asortymentu w sposób gwarantujący zachowanie najwyższej jakości produktu. 4. Wykonawca musi mieć wdrożony lub wdrażać w firmie system HACCP oraz zasady: GMP (dobrej praktyki produkcyjnej) i GHP (dobrej praktyki higienicznej). 5. Ze strony Zamawiającego upoważnionymi do odbioru towaru i sprawdzenia jego jakości są pracownicy Działu Żywienia, magazynierzy i odpowiedni Kierownicy. 6. Zamawiający informuje, że ilości i asortyment podane w formularzu cenowym są jedynie szacunkowymi i mogą ulec zmianie (zwiększeniu, zmniejszeniu) w czasie trwania umowy w zależności od rodzaju stosowanych diet i ilości przyjmowanych kuracjuszy. Tym samym Zamawiający zastrzega sobie prawo do niewykorzystania w całości ilości zamówienia podanego w formularzu cenowym, jak również do dokonywania przesunięć ilościowych między poszczególnymi pozycjami asortymentu, z zastrzeżeniem, że łączna wartość dostaw nie może przekroczyć całkowitej wartości oferty Wykonawcy. Zakres zamówienia zawiera się w kwocie o wartości szacunkowej powyżej 30000 euro, a poniżej progów ustalonych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2015r., poz. 2164) zwaną dalej Pzp |