Przetarg nieograniczony na usługę dostarczania posiłków do SPZOZ w Słupcy

Data publikacji 2016-05-10
Data zakończenia 2016-05-17 10:00:00
Instytucja Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Słupcy
Miejscowość Słupca
Województwo wielkopolskie
Branża
  • Przetworzone produkty spożywcze

Szczegóły

Numer ogłoszenia 115836 / 2016
Typ dokumentu ZP-400
Kod CPV 158942209, 553210006, 555200001
Adres strony internetowej siwz
BZP Zobacz

Przedmiot zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczanie posiłków dla pacjentów z uwzględnieniem diet specjalistycznych.
Szczegółowy zakres usług określa:
1. Na całodzienne wyżywienie składa się:
- śniadanie
- obiad (z podwieczorkiem na oddział dziecięcy)
- kolacja
2. Miesięczna struktura posiłków wygląda następująco:
- całodobowe (śniadanie, obiad, kolacja) dla pacjentów ok. 4300 szt/miesięcznie.
- całodobowe (śniadanie, obiad, kolacja) dla matek przebywających z dziećmi na oddziale dziecięcym ok. 60 szt/miesięcznie.
Do obowiązków wykonawcy będzie należało również przygotowanie posiłków dietetycznych, stanowią one ok. 60% posiłków dla pacjentów.
Codziennie przygotowywane są następujące diety:
- cukrzycowa, - wysokobiałkowa
- wątrobowa, - odchudzająca
- wrzodowa, - płynna
- wrzodowa mielona, - lekkostrawna
- kleikowa, - inne sporadycznie wg zaleceń lekarzy
- nerkowa,
Dzienną ilość określać będą zapotrzebowania z oddziałów.
3. Wykonawca jest zobowiązany do zatrudnienia wykwalifikowanego dietetyka przy produkcji potraw, aby posiłki były odpowiednio zbilansowane pod względem wartości kalorycznej, odżywczej oraz grup produktów oraz powinny spełniać wymagania diet obowiązujących w żywieniu szpitalnym zgodnie z wymaganiami prawa oraz normami określonymi przez Instytut Żywności i Żywienia.
4. Posiłki powinny być wykonane ze świeżych i naturalnych produktów nie używając produktów gotowych i wysokoprzetworzonych (z pominięciem jogurtów, serków itp.). Wykonawca przy sporządzaniu jadłospisów powinien brać pod uwagę sezonowość dostępnych na rynku świeżych produktów, szczególnie warzyw i owoców oraz różnorodny dobór technik kulinarnych (gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie, pieczenie w folii);
5. Posiłki nie powinny zawierać następujących składników lub produktów gotowych:
- wędlin tłustych - z zawartością tłuszczu powyżej 20%
- mięs tłustych, ze ścięgnami, kośćmi, z widocznym tłuszczem, mięs odpadkowych,
- jaj smażonych,
- produktów działających wzdymająco,
- warzyw i owoców konserwowanych lub marynowanych,
- pikantnych przypraw, zasmażki, potraw bardzo kwaśnych lub potraw zakwaszanych octem,
- tłuszczów takich jak: smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani.
6. W jadłospisie powinny być uwzględnione:
śniadanie:
· zupa mleczna (min. 5 razy w tygodniu)
· kawa zbożowa z mlekiem, raz w tygodniu kakao,
· pieczywo mieszane, pokrojone (graham, żytnie, pszenne),
· dodatek tłuszczowy - masło (o zawartości tłuszczu 82%),
· dodatek do pieczywa - dodatek nabiałowy lub dodatek z białka zwierzęcego (chude wędliny, jaja, sery twarogowe, topione i podpuszczkowe, pasty)
· dodatek warzywny lub owocowy (świeży lub przetworzony, ale nie konserwowy).
obiad:
· zupa,
· drugie danie z uwzględnieniem:
- składnika węglowodanowego (np.: ziemniaki, makaron, kasze, ryż, kopytka, kluski itp.),
- składnika białkowego,
- składnika warzywnego (surowego lub po obróbce termicznej)
· napój (kompot) - oddział dziecięcy i położniczy
Ponadto: drugie dania pięć razy w tygodniu zawierać będą porcję mięsa, w tym trzy porcje mięsa w postaci nie zmielonej i nie krojonej, jeden raz w tygodniu zawierać będą porcję ryby oraz jeden raz w tygodniu będzie to danie bezmięsne.
podwieczorek:
· np. jogurt naturalny, kefir, maślanka, grahamka z wędliną o niskiej zawartości tłuszczu, kisiel, budyń, owoce o niskiej zawartości cukru, itp.
kolacja:
· herbata,
· pieczywo mieszane, pokrojone (graham, żytnie, pszenne),
· dodatek tłuszczowy - masło (82% tłuszczu),
· dodatek do pieczywa - dodatek nabiałowy lub dodatek z białka zwierzęcego (chude wędliny, jaja, sery twarogowe, topione i podpuszczkowe, pasty)
· dodatek warzywny lub owocowy (świeży lub po obróbce termicznej)
7. W przypadku dni świątecznych (Wigilia, Wielkanoc) należy uwzględnić potrawy tradycyjne (np. barszcz z uszkami, ryba, potrawy mączne gotowane, ciasta - jabłecznik, babka).
8. Posiłki (śniadanie, kolacja) powinny być serwowane na pacjenta w zamkniętych naczyniach jednorazowych lub w innych tożsamych naczyniach zgodnych z normami. Wykonawca będzie dostarczać posiłki (obiad) w oznakowanych termosach zapewniających utrzymanie właściwej jakości i temperatury posiłków, oznakowanych nazwą oddziału, rodzajem diety, godziną załadunku posiłku.
2.2 Zamawiający ogranicza możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50% pracowników stanowią osoby niepełnosprawne - należy przedłożyć oświadczenie wykonawcy o zatrudnianiu ponad 50% osób niepełnosprawnych w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, lub w rozumieniu właściwych przepisów państw członkowskich Unii Europejskiej lub Europejskiego Obszaru Gospodarczego - jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania w tych państwach.
Osoby te powinny być zatrudnione bezpośrednio przy wykonywania zamówienia przez okres 12 miesięcy.
Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli spełnienia przez wykonawcę wymagań dotyczących zatrudnienia osób niepełnosprawnych. Wykonawca musi udostępnić do wglądu dowody zatrudnienia osób niepełnosprawnych (np. umowa o pracę) wraz z dokumentami potwierdzającymi niepełnosprawność tych osób (orzeczenia o niepełnosprawności).
2.3 Inne szczegółowe wymagania Zamawiającego dotyczące wykonania usługi zawarte zostały w umowie oraz w zał. do umowy.

Dodatkowe informacje

Biuletyn 1
Nazwa Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Słupcy
Ulica ul. Traugutta 7
Nr domu 7
Miejscowość Słupca
Kod Pocztowy 62-400
Województwo wielkopolskie
Tel 063 2752300
Fax 063 2752116
Internet www.szpital.slupca.pl
Regon 00030662100000
E-mail spzoz@slupca.com
Obowiązkowa Tak
Dotyczy 1
Rodzaj zamówienia Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej
Rodz zam U
Czy częsci Nie
Czy dopusza się złożenie oferty wariantowej Nie
Czy dialog Nie
Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających Nie
Czas Obowiązuje termin
Czas w miesiącach 12
Wadium Zamawiający nie wymaga wpłaty wadium.
Zaliczka Nie
Uprawnienie Ocena spełniania warunki nastąpi na podstawie przedstawionych przez wykonawcę oświadczeń
Niepełnosprawne Tak
Wiedza Ocena spełniania warunki nastąpi na podstawie przedstawionych przez wykonawcę oświadczeń
Potencjał Ocena spełniania warunki nastąpi na podstawie przedstawionych przez wykonawcę oświadczeń
Zdolne Ocena spełniania warunki nastąpi na podstawie przedstawionych przez wykonawcę oświadczeń
Sytuacja Ocena spełniania warunki nastąpi na podstawie przedstawionych przez wykonawcę oświadczeń
Oswiadczenie potwierdzenia 1 Tak
Oswiadczenie potwierdzenia 4 Tak
Oswiadczenie potwierdzenia 9 Tak
Oswiadczenie potwierdzenia 13 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 1 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 2 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 5 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 6 Tak
Dok grup kap 1 Tak
Dokument podmiotów Tak
Dok podm zag 2 Tak
Dok podm zag 3 Tak
Inne dokumenty Wraz z ofertą należy złożyć następujące dokumenty: - decyzję właściwego organu Inspekcji Sanitarnej potwierdzającą spełnienie wymagań koniecznych do prowadzenia zakładu żywienia zbiorowego z uwzględnieniem żywienia pacjentów w szpitalu (kopia); - opinię właściwego organu Inspekcji Sanitarnej dotyczącą spełnienia wymagań sanitarnych przy przewozie posiłków (kopia); - oświadczenie zakładu o przestrzeganiu zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) oraz wdrożeniu systemu HACCP; - zaświadczenie potwierdzające przygotowanie zawodowe Wykonawcy w zakresie żywienia zbiorowego. Potwierdzenie zatrudnienia w zakładzie osoby wykwalifikowanej na stanowisku - dietetyka, z wyższym wykształceniem (kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych z Technologii Żywienia i Żywności); - - należy przedłożyć oświadczenie wykonawcy o zatrudnianiu ponad 50% osób niepełnosprawnych w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, lub w rozumieniu właściwych przepisów państw członkowskich Unii Europejskiej lub Europejskiego Obszaru Gospodarczego - jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania w tych państwach. - Informacja o obowiązkach wynikających z przepisów o podatku VAT
Kod trybu zamówienia PN
Czy zmiana umowy Tak
Zmiana umowy Zamawiający przewiduje możliwość zmiany umowy w następującym zakresie: - zmniejszenie lub zwiększenie wielkości lub zakresu zamówienia, - dopuszczalne jest obniżenie wynagrodzenia Wykonawcy przy zachowaniu zakresu jego świadczenia umownego, - dopuszczalna jest zmiana świadczenia Wykonawcy na lepszą jakość przy zachowaniu tożsamości przedmiotu świadczenia, - kiedy konieczność wprowadzenia zmian wyniknie z okoliczności obiektywnych, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, niezależnych od woli stron. - strony umowy uznają zasadność wprowadzenia zmian umowy, a zmiany te nie wywołują niekorzystnych skutków dla Zamawiającego i nie spowodują zmiany oferowanych warunków realizacji zamówienia będących podstawą oceny ofert.
Kod kryterium B
Kryt 1p 90
Kryt 2 Odległość kuchni Wykonawcy od siedziby Zamawiającego
Kryt 2p 10
Adres strony internetowej siwz www.szpital.slupca.pl
Adres uzyskania siwz Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Słupcy ul. Traugutta 7, 62-400 Słupca, budynek C, Administracja
Data składania wniosków 17/05/2016
Godzina składania wniosków 10:00
Miejsce Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Słupcy ul. Traugutta 7, 62-400 Słupca, budynek C, Administracja, Sekretariat
Termin Obowiązuje termin
Termin związania ofertą 30
Czy unieważnienie Nie
Repozytorium wiedzy Urzędu Zamówień Publicznych  

Niezbędnik każdego uczestnika postępowania przetargowego - zebrane w jednym miejscu wszystkie najważniejsze dokumenty prawne...

Gwarancja ceny artykułów biurowych - pętla na szyi?  

W postępowaniach przetargowych podanie najniższej ceny jest w dalszym ciągu głównym, a często jedynym kryterium...

Nowa linia długopisów SCHNEIDER Slider Xite, XB  

Długopisy SCHNEIDER Slider Xite, XB wyposażone w wymienny wkład Slider 710 XB to idealne narzędzie do codziennej pracy w...

przetargibiurowe.pl  (+48) 600 092 062

Godziny pracy:  Biuro, live chat: 800 - 1700  Wsparcie online: 24h

Michał Troc Biuro obsługi klienta  

Szanowni Klienci! Drodzy Państwo!

Dbamy o Twoją prywatność

Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas i naszych zaufanych partnerów oraz przekazujemy informacje o naszej polityce prywatności w tym o tzw. cookies. Klikając „Przejdź do serwisu”, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez nas i naszych zaufanych partnerów, Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty), w tym na umieszczanie tzw. cookies na Twoich urządzeniach i ich odczytywanie, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub ograniczyć jej zakres, kliknij „Szczegóły”, gdzie znajdziesz wszelkie informacje o tym jak to zrobić . Te same informacje znajdziesz także na podstronie z naszą polityką prywatności obowiązującą od 25 maja 2018.

W przypadku użytkowników zalogowanych, ważna jest Państwa wcześniejsza zgoda której udzieliliście podczas zakładania konta. Każda Państwa zgoda jest dobrowolna i można ją w dowolnym momencie wycofać.

Polityka prywatności (rozwiń) Klauzula Informacyjna (rozwiń) Lista Zaufanych Partnerów (rozwiń)