Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa różnych artykułów żywnościowych do Internatu Zespołu Szkół nr 3 im. Jana III Sobieskiego w Szczytnie, w ilościach zaplanowanych na 2017r.
Część 1 – Sukcesywna dostawa jaj
Część 2 - Sukcesywna dostawa różnych artykułów spożywczych
Część 3 – Sukcesywna dostawa mięsa i wędlin
Część 4 – Sukcesywna dostawa mrożonek
Część 5 – Sukcesywna dostawa nabiału
Część 6 – Sukcesywna dostawa pieczywa
Część 7 – Sukcesywna dostawa ryb
Część 8 – Sukcesywna dostawa świeżych owoców i warzyw
Szczegółowy opis znajduje się w SIWZ i załącznikach.
2. W celu określenia jakości odbieranego towaru Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli przez: inspektora PIS (IW) (także w obecności uprawnionego przedstawiciela Zamawiającego) w zakresie: procesów technologicznych, jakości surowców użytych do produkcji, stanu sanitarno – higienicznego pomieszczeń, urządzeń i maszyn produkcyjnych, higieny osobistej zatrudnionego personelu, warunków socjalnych, warunków magazynowania surowców i gotowych przetworów, sposobu transportowania towaru.
3. Wykonawca musi posiadać wdrożony system HACCP stosownie do art. 59 i 73 ustawy z dnia 15 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594, z późn. zm.) lub z art. 11 ust. 1 pkt 9 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 roku o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127, z późn. zm.), (nie dotyczy rolników, „w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników - Dz. U. 2008 Nr 50 poz. 291 ze zm.”). Zamawiający ma prawo wezwać Wykonawcę do potwierdzenia wdrożonego systemu HACCAP poprzez złożenie dokumentu w jednej z poniższych form:
a) certyfikat systemu HACCP wydanego przez firmy posiadające akredytacje i uprawnienia Polskiego Centrum Akredytacji z siedzibą w Warszawie lub krajowej organizacji akredytacyjnej dla danego kraju albo inny równoważny, np.:
BRC (Global Standard – For Food Safety)
IFS (International Food Standard)
FSMS (Food Safety Management Systems)
albo
b) zaświadczenie właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego sytemu HACCP. Przedłożone zaświadczenie winno potwierdzać, że Wykonawca wdrożył oraz stosuje zasady systemu HACCP – podstawa prawna art. 59 i 73 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010, Nr 136 , poz. 914 j. t.).
Każdy z ww. certyfikatów musi być aktualny i wystawiony przez akredytowana jednostkę certyfikująca oraz potwierdzać stosowanie procedur zapewniających bezpieczeństwo żywności zgodnie ze standardem. W przypadku oferty wspólnej ww. certyfikat składa każdy z Wykonawców składających ofertę wspólną.
4. Część 3, 8:
Zamawiający ma prawo wezwać Wykonawcę do potwierdzenia dokumentem lub oświadczeniem, że oferuje produkty wytworzone w ramach produkcji pierwotnej zgodnie z zasadami GMP (Dobrej Praktyki Produkcji) - dotyczy rolników, „w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. 2008 Nr 50 poz. 291 ze zm.”)
5. Część 2 i 8:
Wykonawca obowiązany jest posiadać przez cały okres związania z umową opłaconą polisę ubezpieczeniową odpowiedzialności cywilnej (deliktowej) z rozszerzonym zakresem ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej ubezpieczonego za szkody osobowe lub rzeczowe wyrządzone przez produkty dostarczone przez Wykonawcę – nie dotyczy rolników. Suma ubezpieczenia wynosi nie mniej niż 30000.00 zł. W przypadku ubezpieczenia w walucie obcej suma ubezpieczeniowa na kwotę w wysokości równoważnej liczonej według średniego kursu złotego w stosunku do walut obcych ogłoszonego przez NBP obowiązującego w dniu, w którym zamieszczone zostało ogłoszenie o niniejszym zamówieniu w Biuletynie Zamówień Publicznych. Zamawiający przyjmie przelicznik wg średniego kursu NBP na dzień zawarcia umowy ubezpieczeniowej.
Część 3 i 5:
Wykonawca obowiązany jest posiadać przez cały okres związania z umową opłaconą polisę ubezpieczeniową odpowiedzialności cywilnej (deliktowej) z rozszerzonym zakresem ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej ubezpieczonego za szkody osobowe lub rzeczowe wyrządzone przez produkty dostarczone przez Wykonawcę – nie dotyczy rolników. Suma ubezpieczenia wynosi nie mniej niż 50000.00 zł. W przypadku ubezpieczenia w walucie obcej suma ubezpieczeniowa na kwotę w wysokości równoważnej liczonej według średniego kursu złotego w stosunku do walut obcych ogłoszonego przez NBP obowiązującego w dniu, w którym zamieszczone zostało ogłoszenie o niniejszym zamówieniu w Biuletynie Zamówień Publicznych. Zamawiający przyjmie przelicznik wg średniego kursu NBP na dzień zawarcia umowy ubezpieczeniowej.
6. Przyjęcie dostaw sukcesywnych realizowane będzie w poniżej wymienionych dniach (godziny do uzgodnienia z Zamawiającym):
Część 1 – poniedziałki, środy i czwartki
Część 2 – poniedziałki i środy
Część 3 – poniedziałki, środy i czwartki
Część 4 – poniedziałki i środy
Część 5 – poniedziałki, środy i czwartki
Część 6 – codziennie
Część 7 – poniedziałki i środy
Część 8 - poniedziałki, środy i czwartki
OpisWymagania dotyczące jaj:
klasy I o normalnym kształcie, skorupka nie uszkodzona,
komora powietrzna o wysokości nieprzekraczającej 6mm, nieruchoma,
białko przejrzyste, gęste, bez ciał obcych,
żółtko słabo widoczne, kuliste, przy obracaniu jajem słabo ruchliwe, powracające do centralnego położenia, bez ciał obcych,
tarczka zarodka niewidoczna,
zapach swoisty, bez obcego zapachu,
waga średnia – od 53 do 63g (rozmiar M)
Trwałość - okres przydatności do spożycia deklarowany 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Pakowanie – pojemniki wytłoczki lub inne zapewniające higieniczną dostawę (materiał opakowaniowy dopuszczony do kontaktu z żywnością), zamkniętych pokrywą/wytłoczką. Opakowanie zbiorcze zabezpieczone folią, oraz posiadające opis producenta.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać:
datę minimalnej trwałości, która nie powinna przekraczać 28 dni,
nazwę, adres i numer zakładu pakującego jaja,
liczbę jaj,
klasę jakościową,
metodę chowu kur np. jaja od kur utrzymywanych na ściółce,
klasę wagową.
Towar będzie nieprzyjęty jeżeli będą::
pobite, nadtłuczone jaja,
pojemniki wskazujące na wyciek białka/żółtka jaja,
zapach, konsystencja wskazująca na produkt stary, zepsuty,
obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
opakowania bez oznakowania, uszkodzone mechaniczne, zabrudzone.
Opis rodzajowo-ilościowy znajduje się w załączniku do SIWZ.Wymagania dotyczące gotowych artykułów spożywczych:
opakowanie nienaruszone, czyste, brak zawilgocenia,
produkt o właściwej dla niego konsystencji, brak wilgoci,
zapach swoisty, bez obcego zapachu.
Trwałość - okres przydatności do spożycia min. 75% okresu deklarowanego przez producenta, liczony od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Pakowanie – oryginalne dla produktu, zawierająca etykietę producenta.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać (odpowiednio do rodzaju produktu):
nazwy żywności,
wykazu składników,
wszelkich składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje,
nietolerancji użytych przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecnych w produkcie gotowym (nawet, jeżeli ich forma uległa zmianie),
ilości określonych składników,
ilości netto żywności,
daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia,
specjalnych warunków przechowywania lub warunków użycia,
instrukcji użycia,
danych identyfikujących podmiot odpowiedzialny za przekazywanie,
informacji na temat żywności,
informacji o wartości odżywczej.
Towar będzie nieprzyjęty jeżeli będą::
opakowania będą zniszczone, zawilgocone, brudne, wskazujące na ubytek produktu,
zapach, konsystencja wskazująca na produkt stary, zepsuty,
obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
opakowania bez oznakowania, uszkodzone mechaniczne, zabrudzone.
Opis rodzajowo-ilościowy znajduje się w załączniku do SIWZ.Wymagania dotyczące mięsa:
powierzchnia gładka, niezakrwawiona, niepostrzępiona, bez opiłków kości, przekrwień, pomiażdżonych kości, głębokich ponacinań, powierzchnia tkanki mięśniowej i tłuszczowej połyskująca, sucha lub lekko wilgotna; niedopuszczalna oślizgłość, nalot pleśni,
czystość – mięso czyste, bez śladów jakichkolwiek zanieczyszczeń,
barwa – mięśni jasnoróżowa do czerwonej, dopuszczalne zmatowienie, niedopuszczalny odcień szary lub zielonkawy; tłuszczu biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym,
konsystencja – jędrna, elastyczna;
zapach – swoisty, charakterystyczny dla mięsa świeżego, bez oznak zaparzenia i rozpoczynającego się psucia, niedopuszczalny zapach obcy.
Zawartość zanieczyszczeń w produkcie zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem;
Wymagania mikrobiologiczne zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem.
Trwałość - okres przydatności do spożycia deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 5 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Pakowanie – pojemniki plastikowe lub inne zapewniające higieniczną dostawę (materiał opakowaniowy dopuszczony do kontaktu z żywnością), zamkniętych pokrywą. Każdy asortyment produktów powinien być dostarczony w oddzielnym pojemniku.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać:
nazwę asortymentu,
dane identyfikujące producenta asortymentu,
dane identyfikujące miejsce pochodzenia,
zawartość netto asortymentu,
data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
warunki przechowywania,
oznaczenie partii produkcyjnej.
Towar będzie nieprzyjęty jeżeli będą::
obce posmaki, zapachy, obślizgłość, nalot pleśni, barwa szarozielona,
zastosowane środki konserwująceh np. octany, askorbiniany, sól peklująca,
objawy obniżenia jędrności i elastyczności, objawy wskazujące na zaparzenie mięsa,
obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości;
opakowania bez oznakowania, uszkodzone mechaniczne, zabrudzone.
Wymagania dotyczące wędlin:
Trwałość: okres przydatności do spożycia produktu deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 10 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Opakowania:
jednostkowe – może stanowić folia zawierająca oznaczenia wyrobów zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie normami, przeznaczona do kontaktu z żywnością, pakowane w atmosferze modyfikowanej, gramatura opakowań musi mieścić się w przedziałach od 1/2 do 4 kg dla poszczególnych wyrobów;
transportowe – zamawiane produkty dostarczane będą w pojemnikach wykonanych z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zamkniętych pokrywą.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać:
nazwę produktu,
skład surowcowy produktu gotowego,
dane identyfikujące producenta produktu,
dane identyfikujące miejsce pochodzenia,
zawartość netto produktu,
data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
warunki przechowywania,
oznaczenie partii produkcyjnej.
Towar będzie nieprzyjęty jeżeli będą:
obce posmaki, zapachy, obślizgłość, nalot pleśni, barwa szarozielona, zawilgocenie powierzchni, uszkodzenie, połamanie, składniki użyte do produkcji zbyt rozdrobnione, pozaklasowe lub z chrząstkami, ścięgnami, itp., skupiska jednego ze składników,
obecność bakterii salmonelli w 25 g, gronkowców chorobotwórczych w 0,1 g i z grupy coli 0,1 g, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
brak oznakowania opakowań, ich uszkodzenia mechaniczne, zabrudzenia.
Opis rodzajowo-ilościowy znajduje się w załączniku do SIWZ.Wymagania dotyczące produktów mrożonych, owoców i warzyw:
opakowanie nienaruszone, czyste, brak zawilgocenia,
produkt o właściwej dla niego konsystencji, luźno ułożony, bez zbitych/zmrożonych produktów – wskazujących na częściowe rozmrożenie i powtórne zamrożenie produktu,
zapach swoisty, bez obcego zapachu.
Trwałość - okres przydatności do spożycia min. 75% okresu deklarowanego przez producenta, liczony od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Pakowanie – Opakowania powinny być wykonane z materiałów, które zachowują swe podstawowe cechy użytkowe podczas: zamrażania w temperaturze do -38°C, przechowywania w temperaturze do-30°C, transportu i sprzedaży. Wszystkie opakowania stykające się bezpośrednio z wyrobem muszą mieć a test kompetentnej jednostki resort u zdrowia. Wymiary opakowań powinny być zgodne z systemem wymiarowym wg PN-78/ 0-79021. Opakowanie jednostkowe i zbiorcze musi zawierać etykietę producenta.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać co najmniej (odpowiednio do rodzaju produktu):
nazwy wyrobu,
wykazu składników (jeżeli jest ich więcej niż jeden podstawowy) oraz ich ilości,
wszelkich składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje,
nazwa i adres firmy i/lub producenta,
ilości netto żywności,
daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia,
specjalnych warunków przechowywania lub warunków użycia oraz treść: CHRONIĆ PRZED ROZMROŻENIEM.
Towar będzie nieprzyjęty jeżeli będą::
opakowania będą zniszczone, zawilgocone, brudne, wskazujące na ubytek produktu,
produkt wskazujący na uprzednie częściowe rozmrożenie i powtórne zamrożenie (kawałki lodu wewnątrz opakowania, produkt pozbijany),
zapach, konsystencja wskazująca na produkt stary, zepsuty,
obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
opakowania bez oznakowania, uszkodzone mechaniczne, zabrudzone.
Opis rodzajowo-ilościowy znajduje się w załączniku do SIWZ.Wymagania dotyczące nabiału:
opakowanie nienaruszone, czyste, brak zawilgocenia,
produkt o właściwej dla niego konsystencji,
zapach swoisty, bez obcego zapachu.
Trwałość - okres przydatności do spożycia min. 75% okresu deklarowanego przez producenta, liczony od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Pakowanie – Opakowania oryginalne producenta, przystosowane do kontaktu z żywnością. Opakowanie jednostkowe i zbiorcze musi zawierać etykietę producenta.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać co najmniej (odpowiednio do rodzaju produktu):
nazwy wyrobu,
wykazu składników (jeżeli jest ich więcej niż jeden podstawowy) oraz ich ilości,
wszelkich składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje,
nazwa i adres firmy i/lub producenta,
ilości netto żywności,
daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia,
Towar będzie nieprzyjęty jeżeli będą::
opakowania będą zniszczone, zawilgocone, brudne, wskazujące na ubytek produktu,
zapach, konsystencja wskazująca na produkt stary, zjełczały, zepsuty, z pleśnią,
obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
opakowania bez oznakowania, uszkodzone mechaniczne, zabrudzone.
Opis rodzajowo-ilościowy znajduje się w załączniku do SIWZ.Wymagania dotyczące pieczywa:
opakowanie nienaruszone, czyste, brak zawilgocenia,
produkt świeży, wypieczony, nieprzypalony, bez pleśni,
kromki pieczywa nie kruszą się/rozpadają na części, konsystencja umożliwia swobodne smarowanie masłem, serkiem itp.,
zapach swoisty, bez obcego zapachu.
Trwałość - okres przydatności do spożycia min. 75% okresu deklarowanego przez producenta, liczony od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Pakowanie – Opakowania oryginalne producenta, przystosowane do kontaktu z żywnością. Dopuszczane jest opakowanie jednostopniowe. Opakowanie zbiorcze musi zawierać etykietę producenta.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać co najmniej (odpowiednio do rodzaju produktu):
nazwy wyrobu,
wykazu składników,
wszelkich składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje,
nazwa i adres firmy i/lub producenta,
ilości netto żywności,
daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia,
Towar będzie nieprzyjęty jeżeli będą::
opakowania będą zniszczone, zawilgocone, brudne, wskazujące na ubytek produktu,
zapach, konsystencja wskazująca na produkt stary, zepsuty, z pleśnią,
obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
opakowania bez oznakowania, uszkodzone mechaniczne, zabrudzone.
Opis rodzajowo-ilościowy znajduje się w załączniku do SIWZ.Pakowanie – Opakowania przystosowane do kontaktu z żywnością. Dopuszczane jest opakowanie jednostopniowe. Opakowanie zbiorcze musi zawierać etykietę producenta.
Wymagania dotyczące płatów śledziowych:
opakowanie nienaruszone, czyste, brak zawilgocenia, oznak ubytku zawartości,
produkt świeży, płaty 3-4 cm, kolor beżowobiały, mięsista konsystencja,
zapach swoisty, bez obcego zapachu.
Do kalkulacji należy przyjąć ilość ryby w kg – po odcieku (bez zalewy).
Termin przydatności (przechowywania) w momencie dostarczenia do magazynu minimum 28 dni.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać:
nazwę produktu,
skład surowcowy produktu gotowego,
dane identyfikujące producenta produktu,
dane identyfikujące miejsce pochodzenia,
zawartość netto produktu,
data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
warunki przechowywania,
oznaczenie partii produkcyjnej.
Towar będzie nieprzyjęty jeżeli będą:
obce posmaki, zapachy, obślizgłość, nalot pleśni, barwa szarozielona, zawilgocenie powierzchni, uszkodzenie, połamanie, składniki użyte do produkcji zbyt rozdrobnione, pozaklasowe lub z chrząstkami, ścięgnami, itp., skupiska jednego ze składników;
obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości;
brak oznakowania opakowań, ich uszkodzenia mechaniczne, zabrudzenia.
Wymagania dotyczące ryb wędzonych:
kolor skóry złocisty,
kolor mięsa biały,
zapach swoisty dla ryby wędzonej.
Termin przydatności: zgodnie z zaleceniami producenta termin przechowywania w momencie dostarczenia do magazynu minimum 8 dni.
Oznakowanie opakowania zbiorczego powinno zawierać:
nazwę produktu,
skład surowcowy produktu gotowego,
dane identyfikujące producenta produktu,
dane identyfikujące miejsce pochodzenia,
zawartość netto produktu,
data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
warunki przechowywania,
oznaczenie partii produkcyjnej.
Towar będzie nieprzyjęty jeżeli będą:
zapleśnienia na powierzchni, uszkodzenia mechaniczne, zanieczyszczenia lub uszkodzenia przez szkodniki, smak i zapach jełki, gorzki, pleśni, gnilny, obcy, tekstura tkanki mięsnej mazista,
obce posmaki, zapachy, obślizgłość, nalot pleśni, barwa szarozielona, zawilgocenie powierzchni, uszkodzenie, połamanie, składniki użyte do produkcji zbyt rozdrobnione, pozaklasowe lub z chrząstkami, ścięgnami, itp., skupiska jednego ze składników,
obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
brak oznakowania opakowań, ich uszkodzenia mechaniczne, zabrudzenia.
Wymagania dla ryb w filetach:
waga jednego fileta zgodna z opisem w formularzu cenowym,
powierzchnie cięć gładkie, bez poszarpanych krawędzi.
błona otrzewna, pas barkowy, płetwy, skóra, ości, żebra usunięte.
filety całe, nie porwane,
filety dające się łatwo oddzielić od siebie.
Termin przydatności: zgodnie z zaleceniami min. 75% okresu oferowanego przez producenta od liczony od dnia dostarczenia do magazynu.
Oznakowanie opakowania zbiorczego powinno zawierać:
nazwę produktu,
skład surowcowy produktu gotowego,
dane identyfikujące producenta produktu,
dane identyfikujące miejsce pochodzenia,
zawartość netto produktu,
data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
warunki przechowywania,
oznaczenie partii produkcyjnej.
Towar będzie nieprzyjęty jeżeli będą:
zapleśnienia na powierzchni, uszkodzenia mechaniczne, zanieczyszczenia lub uszkodzenia przez szkodniki, smak i zapach jełki, gorzki, pleśni, gnilny, obcy, tekstura tkanki mięsnej mazista,
obce posmaki, zapachy, obślizgłość, nalot pleśni, barwa szarozielona, zawilgocenie powierzchni, uszkodzenie, połamanie, składniki użyte do produkcji zbyt rozdrobnione, pozaklasowe lub z chrząstkami, ścięgnami, itp., skupiska jednego ze składników,
obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
brak oznakowania opakowań, ich uszkodzenia mechaniczne, zabrudzenia.
Opis rodzajowo-ilościowy znajduje się w załączniku do SIWZ.Wymagania dotyczące owoców i warzyw:
owoce i warzywa całe, zdrowe, czyste,
wolne od chorób i szkodników,
o odpowiednim stopniu dojrzałości, nadające się do bezpośredniego użycia lub przeróbki,
zapach swoisty, bez obcego zapachu.
Trwałość - okres przydatności do spożycia min. 75% okresu deklarowanego przez producenta, liczony od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Pakowanie – Opakowania zbiorcze zawierające etykietę producenta. Czyste, trwałe, zabezpieczające towar przed rozsypaniem się.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać co najmniej (odpowiednio do rodzaju produktu):
nazwy wyrobu,
nazwa i adres firmy i/lub producenta,
ilości brutto żywności,
daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia,
Towar będzie nieprzyjęty jeżeli będą::
opakowania będą zniszczone, zawilgocone, brudne, wskazujące na ubytek produktu,
zapach, konsystencja wskazująca na produkt stary, zepsuty, z pleśnią,
obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
opakowania bez oznakowania, uszkodzone mechaniczne, zabrudzone.
Opis rodzajowo-ilościowy znajduje się w załączniku do SIWZ. |