1. Postępowanie o udzielenie zamówienia prowadzone jest w trybie przetargu nieograniczonego na podstawie Ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2015r., poz. 2164 z późn. zm.) zwanej dalej „Ustawą”, o wartości zamówienia poniżej 209.000,00 EUR. 2.Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów żywnościowych niezbędnych do funkcjonowania stołówki szkolnej w Zespole Szkół nr 3 w Dąbrowie Górniczej.Zamówienie zostało podzielone na 3 zadania. 3. Formularz cenowy - Załącznik nr 2A, 2B i 2C do SIWZ zawiera przewidywany wykaz artykułów oraz ich przewidywaną ilość, która będzie zamawiana w 2017 r. Przez dostawę Zamawiający rozumie wniesienie zakupionych artykułów żywnościowych do pomieszczeń kuchennych stołówki szkolnej przy Zespole Szkół nr 3 w Dąbrowie Górniczej.4. Podane w Formularzu cenowym ilości są wielkościami orientacyjnymi (szacunkowymi) ustalonymi na podstawie zamówień (zużycia) za okres ostatnich 12 miesięcy oraz przewidywanego zapotrzebowania. Poszczególne ilości szacunkowe mogą ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu na skutek zmiany ilości i wielkości zamówienia przez Zamawiającego z powodu zdarzeń losowych oraz innych okoliczności niezawinionych przez Zamawiającego. Wykonawcy nie służy roszczenie o realizację dostawy w ilościach i wielkościach podanych w tabeli Formularza cenowego (załącznik nr 2A, 2B, 2C do SIWZ). 5. Przedmiot zamówienia będzie realizowany w formie zamówień cząstkowych zgodnie z zapotrzebowaniem Zamawiającego, które będą przekazywane Wykonawcy przez osoby do tego upoważnione. Każde zamówienie cząstkowe będzie określało rodzaje zamawianych artykułów oraz ich ilości. Wykonawca zobowiązany jest do realizacji zamówienia cząstkowego w godz. od 7.00 do 8.00 w dniu następnym po złożeniu zapotrzebowania przez Zamawiającego.6. Dowóz zamawianych artykułów odbywać się będzie od poniedziałku do piątku (z wyłączeniem dni świątecznych) oraz w soboty w przypadku odpracowania innego dnia roboczego, w godzinach od 7.00 do 8.00 na adres Zamawiającego tj. Zespół Szkół nr 3, 41-303 Dąbrowa Górnicza, ul. G.Morcinka 4. Zamawiający nie będzie składać zamówień w dniach wolnych od zajęć dydaktycznych tj. w okresie ferii zimowych, letnich, przerw świątecznych. 7. Dostawca odpowiada za stan jakościowy dostarczanych artykułów żywnościowych. Dostarczane produkty muszą być bezwzględnie świeże oraz muszą charakteryzować się wysoką jakością a ponadto muszą posiadać odpowiedni termin przydatności do spożycia lub datę minimalnej trwałości umożliwiającą identyfikację artykułu spożywczego jak również odpowiadać normom przedmiotowym i jakościowym zgodnie z obowiązującymi atestami, Polskimi Normami i przepisami prawa Żywnościowego. 8. Przydatność do spożycia lub minimalna trwałość artykułów żywnościowych: w przypadku warzyw, owoców oraz pieczywa każdorazowo będzie oceniana organoleptycznie; w przypadku mięsa, jaj, śmietany UHT 30%, sera białego półtłustego musi wynosić co najmniej 5 dni od daty dostawy; w przypadku pozostałych artykułów co najmniej 1 miesiąc od daty dostawy.9. W przypadku dostarczenia artykułów nie nadających się do spożycia, zostaną one zwrócone Wykonawcy na jego koszt. Świeży towar zostanie dostarczony Zamawiającemu w tym samym dniu, na koszt Wykonawcy do godz. 09.30. 10. W przypadku dostarczenia mniejszych ilości niż wymaga Zamawiający lub niezgodnych z zamówieniem, Wykonawca zobowiązuje się do uzupełnienia na własny koszt (transport) brakujących ilości lub wymiany mylnie dostarczonego zamówienia w tym samym dniu, na koszt Wykonawcy do godz. 09.30. 11. W przypadkach, gdzie podano nazwy własne artykułów w formularzu cenowym dopuszcza się możliwość zaoferowania produktów równoważnych o podobnej nie gorszej jakości tj. produkty o parametrach smakowych i jakościowych takich samych lub lepszych w stosunku do produktów podanych w formularzu ofertowym nazwą własną. Zaoferowane produkty równoważne muszą posiadać te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierać w swoim składzie te same surowce użyte do produkcji, co produkt określony przez Zamawiającego w Formularzu cenowym. W celu wykazania, że oferowany artykuł równoważny spełnia wymagania określone przez Zamawiającego, Wykonawca jest zobowiązany do podania nazwy i parametrów oferowanego produktu (kolumna w formularzu cenowym).12. Zamówione artykuły Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć własnym specjalistycznym transportem przystosowanym do przewozu żywności, z zachowaniem wszelkich wymogów sanitarno – higienicznych określonych w obowiązujących w tym zakresie przepisach prawa, na własne ryzyko do siedziby Zamawiającego,
tj. ul. G.Morcinka 4, 41-303 Dąbrowa Górnicza oraz wnieść do pomieszczeń kuchennych stołówki szkolnej. 13. Dysponenci i kierowcy Wykonawcy winni posiadać aktualne świadectwa zdrowia, decyzje sanitarne na środki transportu oraz czystą odzież ochronną. 14. Sposób dostawy oraz dostarczane artykuły spożywcze winny być zgodne z wymogami jakościowymi określonymi w poniższych aktach prawnych:
a) Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. 2015 poz. 594, z późn. zm.)
b) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. 2015 poz. 29)
c) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. 2010 nr 232 poz. 1525, z późn. zm.)
d) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz. U. 2010 nr 174 poz. 1184)
e) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie wzoru świadectwa jakości handlowej (Dz. U. 2002 nr 230 poz. 1932). 15. Zamawiający ma prawo na każdym etapie realizacji zamówienia do dokonania kontroli zdatności i świeżości do spożycia artykułów spożywczych dostarczonych przez Wykonawcę za pośrednictwem SANEPIDU. 16. Zamówienie będzie realizowane według potrzeb Zamawiającego do wysokości maksymalnej wartości nominalnej zobowiązania.
OpisPrzedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy mięsa, wędlin i drobiu niezbędnych do funkcjonowania stołówki szkolnej w Zespole Szkół nr 3 w Dąbrowie Górniczej.Formularz cenowy - Załącznik nr 2A do SIWZ zawiera wykaz artykułów oraz ich przewidywaną ilość, która będzie zamawiana w 2017 r.Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych, nabiału i pieczywa niezbędnych do funkcjonowania stołówki szkolnej w Zespole Szkół nr 3 w Dąbrowie Górniczej.Formularz cenowy - Załącznik nr 2B do SIWZ zawiera wykaz artykułów oraz ich przewidywaną ilość, która będzie zamawiana w 2017 r.Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy warzyw, owoców, mrożonek i ryb niezbędnych do funkcjonowania stołówki szkolnej w Zespole Szkół nr 3 w Dąbrowie Górniczej.Formularz cenowy - Załącznik nr 2C do SIWZ zawiera wykaz artykułów oraz ich przewidywaną ilość, która będzie zamawiana w 2017 r. |
Biuletyn |
2016
|
Nazwa |
Zespół Szkół Nr 3
|
Ulica |
ul. Gustawa Morcinka
|
Nr domu |
4
|
Miejscowość |
Dąbrowa Górnicza
|
Kod Pocztowy |
41303
|
Panstwo |
Polska
|
Województwo |
śląskie
|
Tel |
32 268 86 02
|
Fax |
32 268 86 02
|
Email |
zs3dg@interia.pl
|
Adres strony url |
www.zs3dabrowa.pl
|
Regon |
27785699900000
|
Obowiązkowa |
Tak
|
Zamieszczanie obowiazkowe |
Tak
|
Dotyczy |
1
|
Rodzaj zamówienia |
administracja samorządowa
|
Czy dostep dokumentow zamowienia |
Tak
|
Dostep dokumentow zamowienia |
www.zs3dabrowa.pl
|
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja |
Tak
|
Zamieszczona bedzie specyfikacja |
www.zs3dabrowa.pl
|
Czy wymagane przeslanie ofert |
Tak
|
Wymagane przeslanie ofert inny |
pisemnie
|
Czy podzielone na czesci |
Tak
|
Oferty lub wnioski |
Wszystkie
|
Zastrezega prawo grup czesci |
3
|
Maksymalna liczba czesci jednemu wykonawcy |
3
|
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres |
Zespół Szkół nr 3, 41-303 Dąbrowa Górnicza ul. G.Morcinka 4, sekretariat
|
Numer referencyjny |
PNO/1/ZS3/2016
|
Rodz zam |
D
|
Okres2c |
02/01/201731/12/2017
|
Czy przewiduje udzielenie zamowien 67 |
Nie
|
Czas |
O
|
Okreslenie warunkow |
Zamawiający nie określa warunku w tym zakresie.
|
Informacje dodatkowe okreslenie warunkow |
Zamawiający nie określa warunku w tym zakresie.
|
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow |
Zamawiający nie określa warunku w tym zakresie.
|
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow |
Zamawiający nie określa warunku w tym zakresie.
|
Czy zdolnosc techniczna wymaga wykonawcow |
Nie
|
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie |
Tak
|
Art 24 ust 5 pkt 1 |
Tak
|
Art 24 ust 5 pkt 2 |
Tak
|
Art 24 ust 5 pkt 3 |
Tak
|
Art 24 ust 5 pkt 4 |
Tak
|
Art 24 ust 5 pkt 5 |
Tak
|
Art 24 ust 5 pkt 6 |
Tak
|
Art 24 ust 5 pkt 7 |
Tak
|
Art 24 ust 5 pkt 8 |
Tak
|
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia |
Tak
|
Wykaz dokumentow zaswiadczen |
W celu potwierdzenia przez Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona braku podstaw wykluczenia, zgodnie z art. 26 ust. 2 Ustawy Zamawiający wezwie do złożenia w terminie 5 dni, następujących oświadczeń
i dokumentów aktualnych na dzień ich złożenia:
1. odpisu z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 1 Ustawy. 2. aktualnej decyzji o zatwierdzeniu zakładu i zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów, wystawione przez właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego lub Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego w sprawie rejestracji i zatwierdzenia zakładu na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2015 poz. 594 z późn. zm.).
|
Zakresie warunkow udzialu |
Zamawiający nie wymaga oświadczeń ani dokumentów w celu potwierdzenia okoliczności, o których mowa a art. 25 ust. 1 pkt. 1 Ustawy Pzp
|
Inne dokumenty niewymienione |
Ponadto należy przedłożyć: 1. formularz ofertowy – załącznik nr 1 do SIWZ (wskazana data podpisania);2. formularz cenowy - załącznik nr 2A, 2B lub 2C do SIWZ (wskazana data podpisania);3.pełnomocnictwo do reprezentowania Wykonawcy – jeżeli zostało ustanowione bądź do reprezentowania Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie przedłożone w formie oryginału lub kopii poświadczonej przez notariusza (dotyczy również spółki cywilnej); 4. dokument(-y), np. zobowiązanie podmiotów, na zasobach których Wykonawca będzie polegał w trybie art. 22a ustawy Pzp, do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia, treści których musi wynikać w szczególności: a.zakres dostępnych Wykonawcy zasobów innego podmiotu, b.sposób wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez Wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia publicznego, c.zakres i okres udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia publicznego,d.czy podmiot, na zdolnościach którego Wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, zrealizuje roboty budowlane, których wskazane zdolności dotyczą.
|
Wykaz potwierdzenie okolicznosci |
Zamawiający nie wymaga oświadczeń ani dokumentów w celu potwierdzenia okoliczności, o których mowa a art. 25 ust. 1 pkt. 2 Ustawy Pzp
|
Czy wadium |
Nie
|
Czy przewiduje udzielenie zaliczek |
Nie
|
Czy dopuszcza zlozenie katalogow elektronicznych |
Nie
|
Czy wymaga zlozenie katalogow elektronicznych |
Nie
|
Czy wymaga zlozenie oferty wariantowej |
Nie
|
Czy dopuszcza zlozenie oferty wariantowej |
Nie
|
Czy dopuszcza zlozenie oferty wariantowej zasadniczej |
Nie
|
Kod trybu zamówienia |
PN
|
Czy ograniczenie liczby uczestnikow |
Nie
|
Czy obejmuje ustanowienie |
Nie
|
Czy pobranie umowy ramowej dynamicznego katalogow |
Nie
|
Czy umowy ramowej dynamicznego katalogow |
Nie
|
Czy zmiana umowy |
Tak
|
Zmiana umowy |
Zamawiający przewiduje możliwość dokonania istotnych zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy:
1. w zakresie zmiany terminów realizacji zamówienia na skutek wystąpienia „siły wyższej”. „Siła wyższa” oznacza wydarzenie nieprzewidywalne i poza kontrolą stron niniejszej umowy, występujące po podpisaniu umowy, a powodujące niemożliwość wywiązania się z umowy w jej obecnym brzmieniu. 2. w pozostałym zakresie zmiany do umowy mogą dotyczyć następujących okoliczności: 2.1. zmian podatku VAT:
a) w przypadku zwiększenia stawki podatku VAT ceny jednostkowe brutto podane w Formularzu cenowym (załącznik nr 1 do umowy) nie mogą być wyższe niż zadeklarowane w ofercie przez cały okres obowiązywania umowy; b) w przypadku zmniejszenia stawki podatku VAT ceny jednostkowe brutto podane w Formularzu cenowym (załącznik nr 1 do umowy) zostaną odpowiednio pomniejszone w odniesieniu do cen zadeklarowanych w ofercie. Maksymalna nominalna wartość umowy może ulec zmniejszeniu.
2.2. zmniejszenia wynagrodzenia Wykonawcy na skutek zmniejszenia ilości i wielkości zamówienia przez Zamawiającego z powodu zdarzeń losowych oraz innych okoliczności niezawinionych przez Zamawiającego. 2.3. zmiany obowiązujących przepisów prawa istotnych dla postanowień zawartej umowy. 2.4.zmian artykułu o równoważnych cechach lub lepszych w przypadku rozwiązania umowy dostawcy z producentem, lub niedostępności towaru na rynku; zmiany te nie będą powodować wzrostu cen jednostkowych przedmiotu umowy.3. W pozostałym zakresie zmian do umowy stosuje się art. 144 ust.1 pkt.2 pkt 3, pkt 4, pkt 5, pkt 6, ust. 1a, ust. 1b, ust. 1c, ust. 1d, ust.1e, oraz ust. 2 i ust. 3 Ustawy. 4. Zmiana umowy powinna nastąpić w formie pisemnego aneksu podpisanego przez obie strony, pod rygorem nieważności takiego oświadczenia oraz powinna zawierać uzasadnienie faktyczne i prawne. Zmiana do umowy w sprawie zamówienia publicznego bez zachowania formy pisemnej jest dotknięta sankcją nieważności, a więc nie wywołuje skutków prawnych.
|
Kryt 0 |
cena
|
Kryt 0p |
60
|
Czy będzie aukcja |
Nie
|
Data składania wniosków |
20/12/2016
|
Godzina składania wniosków |
9:00
|
Termin |
on
|
Termin związania ofertą |
30
|
Le czy nast |
Nie
|
Le czy nasta |
Nie
|
Zastosowanie procedury pzp |
Nie
|
IV 3 1 Przewidziane jest zastrzezenie |
Nie
|
IV 3 1 Przewidziany podzial |
Nie
|
IV 3 2 PodzialDialogu |
Nie
|
IV 3 3 PodzialNegocjacji |
Nie
|
IV 6 6 |
1. Zamawiający nie wymaga wniesienia zabezpieczenia należytego wykonania umowy. 2. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie niniejszego zamówienia powinni spełniać warunki udziału w postępowaniu określone w punkcie 8 niniejszej SIWZ oraz złożyć dokumenty i oświadczenia potwierdzające spełnianie tych warunków zgodnie z zapisami zawartymi w punkcie 9 SIWZ. 2. W przypadku, Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia dokumenty, o których mowa: w pkt. 9.2.1., 9.2.2. SIWZ oraz w pkt. od 9.4.1. i 9.4.2 SIWZ należy przedłożyć odrębnie dla każdego z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia; w pkt. 9.3 SIWZ Wykonawcy składają łącznie; w pkt. 9.1.1. SIWZ wszyscy Wykonawcy składają odrębnie. 3. Ponadto ww. Wykonawcy ustanawiają Pełnomocnika do reprezentowania ich w niniejszym postępowaniu albo reprezentowania ich w postępowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. 4. Wszelka korespondencja prowadzona będzie wyłącznie z Pełnomocnikiem.5 Jeżeli oferta Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego zostanie wybrana, Zamawiający żąda złożenia przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego umowy regulującej współpracę tych Wykonawców.
|
Czy unieważnienie |
Tak
|