Przedmiot zamówienia został określony w Załącznikach od 1a do 1h do SIWZ i obejmuje następujące zadania:
część I – drób i wyroby drobiarskie.
część II – mięso wieprzowe, wołowe i wędliny;
część III – artykuły mleczne, nabiał i jaja;
część IV – pieczywo;
część V – przyprawy, produkty suche, soki;
część VI – mrożonki i ryby.
część VII – owoce i warzywa;
Wszelkie użyte, nazwy handlowe w opisie przedmiotu zamówienia prosimy traktować jako informacje uściślającą, wiążącą dla wykonawcy. Dopuszcza się artykuły równoważne, artykuł równoważny musi spełniać walory jakościowe produktu wskazanego, w takich okolicznościach jeżeli wykonawca zaoferował produkty równoważne to jest zobowiązany udowodnić równoważność produktu zaoferowanego z tym wskazanym w opisie przedmiotu zamówienia składając wraz z ofertą dowody na równoważność.
3.2 Dostarczane artykuły muszą posiadać pierwszą klasę jakości (ze względu na charakter i właściwości produktu) i właściwy okres przydatności do spożycia, w opakowaniach dopuszczonych do kontaktu z żywnością, które powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, czyste bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Pierwsza klasa jakości mięsa oznacza: mięso chude, nieścięgniste o zawartości tłuszczu 7%, bez tłuszczu zewnętrznego, nie zawierające skórek, chrząstek, ścięgien niekonsumpcyjnych i powięzi. Dotyczy to szczególnie pozycji „Charakterystyki przedmiotu zamówienia” z Załącznika Nr 1b do SIWZ, tj.: boczek wędzony ze skórą, kiełbasa cienka oraz schab wieprzowy bez kości.
1. Boczek wędzony– wędzonka w kształcie zbliżonym do prostokąta,
w naturalnym układzie tkanek charakterystycznych dla tego asortymentu: zewnętrzna powierzchnia boczku bez skóry, niedopuszczalne resztki szczeciny, konsystencja i struktura dość miękka, soczysta, krucha, smak i zapach charakterystyczny dla wędzonki z mięsa peklowanego, wędzonego i parzonego, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości.
2. Kiełbasa cienka – smak i zapach charakterystyczny dla kiełbasy z mięsa wieprzowego peklowanego, wędzonej, parzonej, wyczuwalne przyprawy i zapach wędzenia, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości, rozdrobnienie i układ składników: niedopuszczalne skupiska jednego ze składników oraz zacieki tłuszczu i galarety pod osłonką, składniki średnio rozdrobnione, równomiernie rozmieszczone na przekroju.
3. Schab wieprzowy bez kości– mięso chude, nieścięgniste o niewielkiej zawartości tłuszczu bez tłuszczu zewnętrznego, nie zawierające skórek, chrząstek, ścięgien niekonsumpcyjnych i powięzi.
Ponadto Zamawiający zastrzega, że dostarczany asortyment musi być świeży. Niedopuszczalnym jest dostarczanie przez Wykonawcę produktów zamrożonych!!! (za wyjątkiem produktów w części VI).
W przypadku dostaw produktów zwierzęcych, mięsa i produktów mięsnych:
- wykonawca musi posiadać decyzję właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącej możliwości produkcji lub obrotu danym produktem spożywczym będącym przedmiotem zamówienia;
- dostawy mięsa powinny odbywać się w zamkniętych opakowaniach lub pojemnikach plastikowych z pokrywami, posiadającymi stosowne atesty, pojemnikach plombowanych lub metkowanych, czystych, nieuszkodzonych;
- przy każdej dostawie dostawca ma obowiązek przedstawić „Handlowy dokument identyfikacyjny” zgodnie z ustawą o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2006 r. nr 17, poz. 127) oraz rozporządzeniem WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.Urz. UE L139 z 30 kwietnia 2004 r.)
Informacja dotycząca gramatury produktów
W przypadku wskazania przez Zamawiającego w charakterystyce przedmiotu zamówienia produktów o gramaturze, która nie występuje na rynku, Wykonawca zobowiązany jest zapewnić produkty o najbardziej zbliżonej gramaturze i przeliczyć ich cenę zgodnie z podanymi w SIWZ ilościami.
3.3 Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171 poz. 1225).
- Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. (Dz,. U z 2016 r. poz. 50.).
- Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
- Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
- Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
3.4 Dostawy przedmiotu zamówienia, będą realizowane w dni w których odbywają się zajęcia lekcyjne w godzinach: Pieczywo od 06:00 do 07:00 pozostałe grupy produktów od 06:00 do 13:00 w asortymencie, ilościach zamawianych w dzień poprzedzający dostawę. W opakowaniach przewidzianych w umowie – pod rygorem odmowy przyjęcia dostawy i dokonania zapłaty.
W okresach ferii zimowych i wakacji oraz innych wynikających z kalendarza świąt i dni wolnych od nauki, zamówienia będą zgłaszane z mniejszą częstotliwością stosownie do potrzeb stołówki przedszkolnej
3.5 Zamawiający zastrzega sobie możliwość w formie pisemnej (poza sytuacją opisaną w pkt. 3.1a) zmniejszenia przyjętych ilości, w sytuacjach których Zamawiający nie mógł przewidzieć w chwili jej zawarcia (np. zmiany ilości żywionych osób). Wartością umowy będzie wówczas końcowa wartość faktycznie zrealizowanych dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw przewidzianych w SIWZ.
3.6 Wykonawca zobowiązany jest do stosowania zasady systemu HACCP – podstawa prawna art. 59 i 73 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010, Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) – zaświadczenie dotyczy: części nr 2 – produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne, części nr 3 – mleko, produkty mleczarskie.
Część I – DRÓB i WYROBY DROBIARSKIE.
Część II – MIĘSO WIEPRZOWE, WOŁOWE I WĘDLINY;
Część III – ARTYKUŁY MLECZNE, NABIAŁ i JAJA;
Część IV – PIECZYWO;
Część V – PRZYPRAWY, PRODUKTY SUCHE, SOKI;
Część VI – MROŻONKI i RYBY.
Część VII – OWOCE i WARZYWA
OpisOpis przedmiot zamówienia w załączniku 1a do SIWZOpis przedmiot zamówienia w załączniku 1b do SIWZOpis przedmiot zamówienia w załączniku 1c do SIWZOpis przedmiot zamówienia w załączniku 1d do SIWZOpis przedmiot zamówienia w załączniku 1e do SIWZOpis przedmiot zamówienia w załączniku 1f do SIWZOpis przedmiot zamówienia w załączniku 1g do SIWZ |