GuidZP400 |
3e53707f-f7f0-490c-bba7-10927ab12945
|
Biuletyn |
521319-N-2017
|
Zamawiajacy nazwa |
Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy w Wałbrzychu
|
Regon |
2073373800000
|
Zamawiajacy adres ulica |
ul. Strzegomska
|
Zamawiajacy adres numer domu |
20
|
Zamawiajacy miejscowosc |
Wałbrzych
|
Zamawiajacy kod pocztowy |
58308
|
Zamawiajacy panstwo |
Polska
|
Zamawiajacy wojewodztwo |
dolnośląskie
|
Zamawiajacy telefon |
074 842 61 28
|
Zamawiajacy fax |
074 842 61 28
|
Zamawiajacy email |
mowwalbrzych@op.pl
|
Adres strony url |
www.mowwalbrzych.pl
|
Adres strony internetowej narzedzia |
www.mowwalbrzych.pl
|
Zamieszczanie obowiazkowe |
1
|
Ogloszenie dotyczy |
1
|
Czy finansowane z unii |
2
|
Czy ubiegac zaklady pracy |
2
|
Minimalny procent zatrudnienia |
0%
|
Rodzaj zamawiajacego |
8
|
Rodzaj zamawiajacego inny |
wojewódzka samorządowa jednostka edukacyjno-opiekuńczo-wychowawcza
|
Czy dostep dokumentow zamowienia |
1
|
Dostep dokumentow zamowienia |
www.mowwalbrzych.pl
|
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja |
1
|
Zamieszczona bedzie specyfikacja |
www.mowwalbrzych.pl
|
Czy wymagane przeslanie ofert |
1
|
Wymagane przeslanie ofert inny |
w formie pisemnej za pośrednictwem operatora pocztowego, posłańca, osobiście
|
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres |
WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy im. Marii Grzegorzewskiej w Wałbrzychu ul. Strzegomska 20 58-308 Wałbrzych
|
Nazwa nadana zamowieniu |
Dostawa artykułów spożywczych do Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego im. Marii Grzegorzewskiej w Wałbrzychu
|
Numer referencyjny |
PN/1/2017
|
Rodzaj zamowienia |
1
|
Czy podzielone na czesci |
1
|
Maksymalna liczba czesci jednemu wykonawcy |
7
|
Okreslenie przedmiotu |
Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa różnych artykułów spożywczych do Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego im. Marii Grzegorzewskiej w Wałbrzychu przy ul. Strzegomskiej 20.
Przedmiot zamówienia ze względu na specyfikę został podzielony na 7 zadań, w tym:
Zadanie nr I: Dostawy mięsa i produktów mięsnych
Zadanie nr II: Dostawy produktów mrożonych i rybnych
Zadanie nr III: Dostawy produktów mleczarskich i nabiału
Zadanie nr IV: Dostawy owoców i warzyw
Zadanie nr V: Dostawy pieczywa, wyrobów piekarskich i ciastkarskich
Zadanie nr VI: Dostawy artykułów różnych: sypkich, drobnych, przypraw itp.
Zadanie nr VII: Dostawy jaj kurzych
Szczegółowe wykazy zamawianych produktów zawarte są w formularzach cenowych dla każdego zadania. Ilości podane w przedmiocie zamówienia (w formularzach cenowych) są ilościami szacunkowymi i mogą ulec zmianie. Wysokość wynagrodzenia wykonawcy będzie wynikała z iloczynu cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę i ilości rzeczywiście zamówionego towaru/ produktów. Wykonawcy nie przysługują względem Zamawiającego jakiekolwiek roszczenia z tytułu niezrealizowania pełnej ilości przedmiotu zamówienia. Ze względu na charakter prowadzonej działalności dopuszcza się zmniejszenie dostaw w jednym miesiącu wakacyjnym, w okresie ferii szkolnych i przerw świątecznych oraz wyłączenie z dostawy jednego miesiąca wakacji.
Asortyment musi być dostarczany środkiem transportu spełniającym obowiązujące wymogi sanitarne i prawne w zakresie przewozu artykułów spożywczych, np. chłodnia do przewozów artykułów wymagających chłodzenia (temperatury przewozu zgodne z obowiązującymi przepisami prawa) jak mrożonki, nabiał oraz mięso.
WYMAGANIA WSPÓLNE DLA WSZYSTKICH ZADAŃ:
1. Dostarczane artykuły muszą spełniać obowiązujące wymagania i normy jakościowe zgodnie z wymaganiami zawartymi w Polskich Normach, a ponadto odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach zbiorowych oraz cechować się wysokimi walorami smakowymi.
2. Wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami.
3. Produkty muszą być dostarczane w oryginalnych, nieuszkodzonych, szczelnych, zamkniętych, prawidłowo oznakowanych w języku polskim opakowaniach.
4. Na każdym dostarczonym opakowaniu musi znajdować się etykieta z następującymi danymi:
a) nazwa oraz adres dostawcy lub producenta,
b) nazwa oraz rodzaj produktu,
c) termin przydatności do spożycia (dzień, miesiąc, rok),
d) masa netto,
e) warunki przechowywania,
f) wykaz składników wg udziału surowców.
5. Dostarczane produkty muszą spełniać wymagania jakości handlowej oraz muszą być składowane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej. Produkty muszą być dostarczane w nienaruszonych oryginalnych opakowaniach.
6. Dostawy przetworów
Przetwory muszą być dostarczane w oryginalnych opakowaniach, nie otwieranych i nie uszkodzonych podczas transportu, z widoczną datą przydatności do spożycia, przy czym termin przydatności do spożycia nie może być krótszy niż 3 miesiące od dnia dostarczenia produktu.
7. Równoważność oferowanych produktów, wyrobów:
1) Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert równoważnych, przy czym przez produkty równoważne rozumie się produkty o takich samych lub wyższych cechach jakościowych i walorach smakowych, porównywalnej wartości odżywczej i energetycznej oraz takiej samej zawartości składników,
2) Wykonawca, który zdecyduje się na złożenie oferty równoważnej, ma obowiązek wpisać
w Formularzu cenowym zaoferowany produkt równoważny. W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy równoważne odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany będzie na wezwanie Zamawiającego do złożenia opisu (charakterystyki) zaoferowanego produktu równoważnego, zawierającego informacje producenta dotyczące składu produktu, wartości odżywczych i właściwości,
3) udowodnienie równoważności zaoferowanych artykułów spoczywa na Wykonawcy,
4) w sytuacji, gdy Wykonawca nie jest w stanie w terminie dostarczyć produktu zgodnego
z opisem w SIWZ lub jego właściwego odpowiednika, Zamawiający ma prawo do nabycia takiego towaru poza obowiązującą umową i obciążenia kosztami zakupu Wykonawcę.
REALIZACJA DOSTAW:
1. Zamawiający będzie zamawiał wyroby przez osoby upoważnione, faxem lub pocztą elektroniczną, sukcesywnie od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 15:00 w ilościach i asortymencie zależnym od potrzeb Zamawiającego. Dostawy będą realizowane po uzgodnieniu dostawy z Zamawiającym.
2. Dostawy z podziałem na zadania:
- zadanie I, II, III, IV, VI – dostawy codziennie między godziną 8:00 a 8:45,
- zadanie V – dostawy od poniedziałku do piątku między godziną 6:30 a 7:00,
a w soboty, ferie, wakacje i dni wolne od zajęć szkolnych między godziną 7:30 a 8:00
- zadanie VII – dostawy codziennie między godziną 7:15 a 15:00.
3. Wszelkie koszty realizacji przedmiotu umowy, w szczególności koszty opakowania, przesłania, załadunku, rozładunku i ubezpieczenia ponosi Wykonawca. W przypadku reklamacji, zwrot reklamowanego towaru (niezgodnego z zamówieniem) odbywa się na koszt Wykonawcy.
4. Przedmiot zamówienia powinien być wolny od cech powszechnie uznawanych za wady jakościowe.
5. Wykonawca do realizacji dostaw zapewnia środek transportu przystosowany do przewozu artykułów stanowiących przedmiot zamówienia oraz gwarantujący dostarczenie przedmiotu zamówienia bez uszczerbku na jego cechach jakościowych.
6. Miejscem dostaw jest magazyn siedziby MOW w Wałbrzychu przy ul. Strzegomskiej 41.
|
Cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc |
0,00
|
Okres w miesiacach |
12
|
Okreslenie warunkow |
Zamawiający nie stawia warunku w tym zakresie
|
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow |
Zamawiający nie stawia warunku w tym zakresie
|
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow |
Zadanie I – Zadanie VII
Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że wykonał,
a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonuje w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, co najmniej dwie dostawy produktów spożywczych o charakterze podobnym do przedmiotu zamówienia (zadania, na które Wykonawca składa ofertę) wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane, z załączeniem dowodów określających czy te dostawy zostały wykonane lub są wykonywane należycie.
Przez jedną dostawę Zamawiający rozumie dostawę wykonaną na podstawie jednej umowy lub zadania.
Warunek udziału w postępowaniu musi być spełniony:
a) przez Wykonawcę samodzielnie, lub
b) w przypadku Wykonawców występujących wspólnie, samodzielnie przez jednego
z Wykonawców występujących wspólnie, lub
c) samodzielnie przez podmiot udostępniający zasoby.
W przypadku składania ofert przez Wykonawców występujących wspólnie, warunek spełnia dowolny Wykonawca. W przypadku składania oferty wspólnej, wymagane dokumenty składa ten Wykonawca, który spełnia dany warunek.
|
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie |
1
|
Art 24 ust 5 pkt 1 |
1
|
Art 24 ust 5 pkt 5 |
1
|
Art 24 ust 5 pkt 6 |
1
|
Art 24 ust 5 pkt 7 |
1
|
Art 24 ust 5 pkt 8 |
1
|
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia |
1
|
Wykaz dokumentow zaswiadczen |
załącznik nr 2 do SIWZ
|
Zakresie warunkow udzialu |
Zamawiający przed udzieleniem zamówienia, wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym, nie krótszym niż 5 dni, terminie aktualnych na dzień złożenia następujących oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1 Ustawy:
Zadanie I – Zadanie VII
1) wykazu dostaw wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających czy te dostawy zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny
o obiektywnym charakterze Wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów - oświadczenie Wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert (załącznik nr 3),
|
Inne dokumenty niewymienione |
1. W celu oceny, czy Wykonawca polegając na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów na zasadach określonych w art. 22a Ustawy, będzie dysponował niezbędnymi zasobami
w stopniu umożliwiającym należyte wykonanie zamówienia publicznego oraz oceny, czy stosunek łączący Wykonawcę z tymi podmiotami gwarantuje rzeczywisty dostęp do ich zasobów, Zamawiający żąda dokumentów, które określają w szczególności:
1) zakres dostępnych Wykonawcy zasobów innego podmiotu,
2) sposób wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez Wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia publicznego,
3) zakres i okres udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia publicznego,
4) czy podmiot, na zdolnościach którego Wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, zrealizuje roboty budowlane lub usługi, których wskazane zdolności dotyczą.
2. Zamawiający żąda od Wykonawcy, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów na zasadach określonych w art. 22a Ustawy, złożenia oświadczenia na potwierdzenie braku podstaw do wykluczenia (załącznik nr 2).
|
Zastosowanie procedury pzp |
1
|
Zmiana umowy |
1
|
Zmiana umowy tekst |
1. Zmiany do umowy mogą być wprowadzone zgodnie z art. 144 ustawy Prawo zamówień publicznych
oraz zapisami SIWZ.
2. Zamawiający przewiduje zmiany umowy w następujących przypadkach:
- gdy zaistnieje niemożliwa do przewidzenia w momencie zawarcia umowy okoliczność prawna, ekonomiczna lub techniczna, za którą żadna ze stron nie ponosi odpowiedzialności, skutkująca brakiem możliwości należytego wykonania umowy zgodnie ze Specyfikacją istotnych warunków zamówienia, zmianami przepisów prawa, które nastąpiły w czasie realizacji zamówienia lub wystąpią zdarzenia spowodowane siłą wyższą.
3. Wszelkie zmiany treści niniejszej Umowy wymagają zachowania formy pisemnego aneksu do umowy,
pod rygorem nieważności.
|
IV 4 4 data |
2017-06-09T00:00:00+02:00
|
IV 4 4 godzina |
10:00
|
IV 4 4 jezyki |
polski
|
IV 4 5 okres |
30
|
Zalacznik czesc nr |
1
|
Zalacznik nazwa |
Zadanie nr I: Dostawy mięsa i produktów mięsnych
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,0
|
Zalacznik okres w miesiacach |
12
|
Zalacznik krotki opis |
WYMAGANIA WSPÓLNE DLA WSZYSTKICH ZADAŃ:
1. Dostarczane artykuły muszą spełniać obowiązujące wymagania i normy jakościowe zgodnie z wymaganiami zawartymi w Polskich Normach, a ponadto odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach zbiorowych oraz cechować się wysokimi walorami smakowymi.
2. Wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami.
3. Produkty muszą być dostarczane w oryginalnych, nieuszkodzonych, szczelnych, zamkniętych, prawidłowo oznakowanych w języku polskim opakowaniach.
4. Na każdym dostarczonym opakowaniu musi znajdować się etykieta z następującymi danymi:
a) nazwa oraz adres dostawcy lub producenta,
b) nazwa oraz rodzaj produktu,
c) termin przydatności do spożycia (dzień, miesiąc, rok),
d) masa netto,
e) warunki przechowywania,
f) wykaz składników wg udziału surowców.
5. Dostarczane produkty muszą spełniać wymagania jakości handlowej oraz muszą być składowane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej. Produkty muszą być dostarczane w nienaruszonych oryginalnych opakowaniach.
6. Dostawy przetworów
Przetwory muszą być dostarczane w oryginalnych opakowaniach, nie otwieranych i nie uszkodzonych podczas transportu, z widoczną datą przydatności do spożycia, przy czym termin przydatności do spożycia nie może być krótszy niż 3 miesiące od dnia dostarczenia produktu.
7. Równoważność oferowanych produktów, wyrobów:
1) Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert równoważnych, przy czym przez produkty równoważne rozumie się produkty o takich samych lub wyższych cechach jakościowych i walorach smakowych, porównywalnej wartości odżywczej i energetycznej oraz takiej samej zawartości składników,
2) Wykonawca, który zdecyduje się na złożenie oferty równoważnej, ma obowiązek wpisać
w Formularzu cenowym zaoferowany produkt równoważny. W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy równoważne odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany będzie na wezwanie Zamawiającego do złożenia opisu (charakterystyki) zaoferowanego produktu równoważnego, zawierającego informacje producenta dotyczące składu produktu, wartości odżywczych i właściwości,
3) udowodnienie równoważności zaoferowanych artykułów spoczywa na Wykonawcy,
4) w sytuacji, gdy Wykonawca nie jest w stanie w terminie dostarczyć produktu zgodnego
z opisem w SIWZ lub jego właściwego odpowiednika, Zamawiający ma prawo do nabycia takiego towaru poza obowiązującą umową i obciążenia kosztami zakupu Wykonawcę.
1. WYMAGANIA DLA ZADANIA NR I:
1) Wymagania dla mięsa i produktów mięsnych oraz podrobów:
a) czystość - mięso czyste, bez śladów zanieczyszczeń ciałami obcymi, dobrze wykrwawione;
b) konsystencja - jędrna, elastyczna, odkształcająca się;
c) smak i zapach - swoisty, charakterystyczny dla mięsa, bez oznak zaparzenia i zepsucia, nie dopuszczalny zapach płciowy lub moczowy;
d) barwa - od jasnoczerwonej do ciemnoczerwonej;
e) mięso oznakowane przez lekarza weterynarii - zdatne do spożycia, ze sztuk zdrowych;
f) mięso wołowe z bydła młodego (jałówek, wolców, buhajków);
g) mięso wieprzowe nie pochodzące z knurów i loch;
2) Wymagania dla asortymentu wędliny
a) klasa I, świeże, wystudzone, powierzchnia sucha, osłonka ściśle przylegająca, równomiernie pomarszczona. Niedopuszczalne zacieki tłuszczu i galarety pod osłonką, jej pęknięcia i wyciek farszu, w osłonkach naturalnych lub sztucznych, w odcinkach krótkich 10-15 cm, bądź wg zamówienia wagowego, np. 50 g, 100 g, 150 g;
3) Wymagania dla drobiu i mięsa drobiowego, wędlin i podrobów drobiowych
Mięso drobiowe w elementach z kością :
a) elementy właściwie umięśnione; nie dopuszcza się mięśni i skóry nie związanych ze sobą;
b) linie cięcia równe, gładkie; w asortymentach ze skrzydłami dopuszcza się brak ostatniego członu skrzydła;
c) połówka oraz ćwiartka przednia może być z szyja lub bez szyi;
d) barwa charakterystyczna, naturalna dla skóry i mięśni danego gatunku drobiu;
e) nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach piersi i nóg;
f) dopuszcza się przyciemnienie naturalnej barwy powierzchni elementów mrożonych;
g) dopuszcza się lekkie zaczerwienienie ostatniego członu skrzydła.
Mięso drobiowe w elementach bez kości:
a) mięśnie piersiowe pozbawione skóry (z wyjątkiem piersi bez kości) kości i ścięgien;
b) dopuszcza się niewielkie rozerwania i nacięcia mięśni powstałe podczas oddzielania od skóry i kośćca
c) barwa naturalna, charakterystyczna dla mięśni piersiowych danego gatunku drobiu
d) nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach;
e) dopuszcza się przyciemnienie naturalnej barwy powierzchni mięśni elementów mrożonych.
Zapach naturalny, charakterystyczny dla mięsa danego gatunku drobiu; niedopuszczalny zapach obcy, zapach świadczący o procesach rozkładu mięsa przez drobnoustroje oraz zapach zjełczałego tłuszczu.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
2
|
Zalacznik nazwa |
Zadanie nr II: Dostawy produktów mrożonych i rybnych
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,0
|
Zalacznik okres w miesiacach |
12
|
Zalacznik krotki opis |
WYMAGANIA WSPÓLNE DLA WSZYSTKICH ZADAŃ:
1. Dostarczane artykuły muszą spełniać obowiązujące wymagania i normy jakościowe zgodnie z wymaganiami zawartymi w Polskich Normach, a ponadto odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach zbiorowych oraz cechować się wysokimi walorami smakowymi.
2. Wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami.
3. Produkty muszą być dostarczane w oryginalnych, nieuszkodzonych, szczelnych, zamkniętych, prawidłowo oznakowanych w języku polskim opakowaniach.
4. Na każdym dostarczonym opakowaniu musi znajdować się etykieta z następującymi danymi:
a) nazwa oraz adres dostawcy lub producenta,
b) nazwa oraz rodzaj produktu,
c) termin przydatności do spożycia (dzień, miesiąc, rok),
d) masa netto,
e) warunki przechowywania,
f) wykaz składników wg udziału surowców.
5. Dostarczane produkty muszą spełniać wymagania jakości handlowej oraz muszą być składowane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej. Produkty muszą być dostarczane w nienaruszonych oryginalnych opakowaniach.
6. Dostawy przetworów
Przetwory muszą być dostarczane w oryginalnych opakowaniach, nie otwieranych i nie uszkodzonych podczas transportu, z widoczną datą przydatności do spożycia, przy czym termin przydatności do spożycia nie może być krótszy niż 3 miesiące od dnia dostarczenia produktu.
7. Równoważność oferowanych produktów, wyrobów:
1) Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert równoważnych, przy czym przez produkty równoważne rozumie się produkty o takich samych lub wyższych cechach jakościowych i walorach smakowych, porównywalnej wartości odżywczej i energetycznej oraz takiej samej zawartości składników,
2) Wykonawca, który zdecyduje się na złożenie oferty równoważnej, ma obowiązek wpisać
w Formularzu cenowym zaoferowany produkt równoważny. W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy równoważne odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany będzie na wezwanie Zamawiającego do złożenia opisu (charakterystyki) zaoferowanego produktu równoważnego, zawierającego informacje producenta dotyczące składu produktu, wartości odżywczych i właściwości,
3) udowodnienie równoważności zaoferowanych artykułów spoczywa na Wykonawcy,
4) w sytuacji, gdy Wykonawca nie jest w stanie w terminie dostarczyć produktu zgodnego
z opisem w SIWZ lub jego właściwego odpowiednika, Zamawiający ma prawo do nabycia takiego towaru poza obowiązującą umową i obciążenia kosztami zakupu Wykonawcę.
WYMAGANIA DLA ZADANIA NR II: Towar zgodny z Formularzem cenowym.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
3
|
Zalacznik nazwa |
Zadanie nr III: Dostawy produktów mleczarskich i nabiału
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,0
|
Zalacznik okres w miesiacach |
12
|
Zalacznik krotki opis |
WYMAGANIA WSPÓLNE DLA WSZYSTKICH ZADAŃ:
1. Dostarczane artykuły muszą spełniać obowiązujące wymagania i normy jakościowe zgodnie z wymaganiami zawartymi w Polskich Normach, a ponadto odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach zbiorowych oraz cechować się wysokimi walorami smakowymi.
2. Wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami.
3. Produkty muszą być dostarczane w oryginalnych, nieuszkodzonych, szczelnych, zamkniętych, prawidłowo oznakowanych w języku polskim opakowaniach.
4. Na każdym dostarczonym opakowaniu musi znajdować się etykieta z następującymi danymi:
a) nazwa oraz adres dostawcy lub producenta,
b) nazwa oraz rodzaj produktu,
c) termin przydatności do spożycia (dzień, miesiąc, rok),
d) masa netto,
e) warunki przechowywania,
f) wykaz składników wg udziału surowców.
5. Dostarczane produkty muszą spełniać wymagania jakości handlowej oraz muszą być składowane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej. Produkty muszą być dostarczane w nienaruszonych oryginalnych opakowaniach.
6. Dostawy przetworów
Przetwory muszą być dostarczane w oryginalnych opakowaniach, nie otwieranych i nie uszkodzonych podczas transportu, z widoczną datą przydatności do spożycia, przy czym termin przydatności do spożycia nie może być krótszy niż 3 miesiące od dnia dostarczenia produktu.
7. Równoważność oferowanych produktów, wyrobów:
1) Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert równoważnych, przy czym przez produkty równoważne rozumie się produkty o takich samych lub wyższych cechach jakościowych i walorach smakowych, porównywalnej wartości odżywczej i energetycznej oraz takiej samej zawartości składników,
2) Wykonawca, który zdecyduje się na złożenie oferty równoważnej, ma obowiązek wpisać
w Formularzu cenowym zaoferowany produkt równoważny. W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy równoważne odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany będzie na wezwanie Zamawiającego do złożenia opisu (charakterystyki) zaoferowanego produktu równoważnego, zawierającego informacje producenta dotyczące składu produktu, wartości odżywczych i właściwości,
3) udowodnienie równoważności zaoferowanych artykułów spoczywa na Wykonawcy,
4) w sytuacji, gdy Wykonawca nie jest w stanie w terminie dostarczyć produktu zgodnego
z opisem w SIWZ lub jego właściwego odpowiednika, Zamawiający ma prawo do nabycia takiego towaru poza obowiązującą umową i obciążenia kosztami zakupu Wykonawcę.
WYMAGANIA DLA ZADANIA NR III: Dostarczane produkty mleczarskie i nabiał muszą być zgodne z Polską Normą właściwą dla danego rodzaju produktów.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
4
|
Zalacznik nazwa |
Zadanie nr IV: Dostawy owoców i warzyw
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,0
|
Zalacznik okres w miesiacach |
12
|
Zalacznik krotki opis |
WYMAGANIA WSPÓLNE DLA WSZYSTKICH ZADAŃ:
1. Dostarczane artykuły muszą spełniać obowiązujące wymagania i normy jakościowe zgodnie z wymaganiami zawartymi w Polskich Normach, a ponadto odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach zbiorowych oraz cechować się wysokimi walorami smakowymi.
2. Wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami.
3. Produkty muszą być dostarczane w oryginalnych, nieuszkodzonych, szczelnych, zamkniętych, prawidłowo oznakowanych w języku polskim opakowaniach.
4. Na każdym dostarczonym opakowaniu musi znajdować się etykieta z następującymi danymi:
a) nazwa oraz adres dostawcy lub producenta,
b) nazwa oraz rodzaj produktu,
c) termin przydatności do spożycia (dzień, miesiąc, rok),
d) masa netto,
e) warunki przechowywania,
f) wykaz składników wg udziału surowców.
5. Dostarczane produkty muszą spełniać wymagania jakości handlowej oraz muszą być składowane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej. Produkty muszą być dostarczane w nienaruszonych oryginalnych opakowaniach.
6. Dostawy przetworów
Przetwory muszą być dostarczane w oryginalnych opakowaniach, nie otwieranych i nie uszkodzonych podczas transportu, z widoczną datą przydatności do spożycia, przy czym termin przydatności do spożycia nie może być krótszy niż 3 miesiące od dnia dostarczenia produktu.
7. Równoważność oferowanych produktów, wyrobów:
1) Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert równoważnych, przy czym przez produkty równoważne rozumie się produkty o takich samych lub wyższych cechach jakościowych i walorach smakowych, porównywalnej wartości odżywczej i energetycznej oraz takiej samej zawartości składników,
2) Wykonawca, który zdecyduje się na złożenie oferty równoważnej, ma obowiązek wpisać
w Formularzu cenowym zaoferowany produkt równoważny. W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy równoważne odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany będzie na wezwanie Zamawiającego do złożenia opisu (charakterystyki) zaoferowanego produktu równoważnego, zawierającego informacje producenta dotyczące składu produktu, wartości odżywczych i właściwości,
3) udowodnienie równoważności zaoferowanych artykułów spoczywa na Wykonawcy,
4) w sytuacji, gdy Wykonawca nie jest w stanie w terminie dostarczyć produktu zgodnego
z opisem w SIWZ lub jego właściwego odpowiednika, Zamawiający ma prawo do nabycia takiego towaru poza obowiązującą umową i obciążenia kosztami zakupu Wykonawcę.
WYMAGANIA DLA ZADANIA NR IV:
Warzywa i owoce świeże, pierwsza klasa jakości, produkty kierowane na rynek bezpośrednio po zbiorze, jak i po odpowiednim czasie przechowywania w warunkach zapewniających minimalne zmiany w wyglądzie i podstawowych parametrach opisujących ich własności. Warzywa i owoców muszą spełniać obowiązujące wymagania i normy jakościowe zgodnie z wymaganiami zawartymi w Polskich Normach.
Odpowiednie pakowanie warzyw i owoców (np. worki umożliwiające cyrkulację powietrza, wytłaczanki chroniące warzywa i owoce miękkie), właściwy transport produktów do Zamawiającego gwarantujący dostawy pełnowartościowych produktów.
Cechy dyskwalifikujące produkty to:
1) porażenie mokrą i suchą zgnilizną,
2) zapleśnienie,
3) zgnicie,
4) zaparzenie,
5) zwiędnięcie,
6) zafermentowanie,
7) porażenie chorobami,
8) obcy zapach,
9) uszkodzenia mechaniczne (w tym powstałe w czasie transportu od Wykonawcy do Zamawiającego - zmarznięcia, zaparzenia, zwiędnięcia itp., będące wynikiem transportowania warzyw i owoców w nieodpowiednich warunkach).
10) uszkodzenia wywołane przez szkodniki,
11) obecność szkodników i ich pozostałości,
12) łykowatość,
13) miękkie i sparciałe korzenie.
Dostawy warzyw pakowanych próżniowo
Warzywa poddane obróbce wstępnej (oczyszczaniu, obieraniu i myciu) a następnie rozdrabnianiu (wiórkowanie, szatkowanie, kostkowanie) i pakowaniu próżniowemu.
Warzywa nie są poddawane obróbce termicznej ani innej obróbce oraz nie zawierają konserwantów, środków ulepszających lub wydłużających przydatność do spożycia.
Każde opakowanie winno być opatrzone etykietą zawierającą min. następujące informacje: nazwa i adres producenta, nazwa produktu, termin przydatności do spożycia, data produkcji/numer partii, masa netto, warunki przechowywania.
Warzywa pakowane w worki 5 kg, Zamawiający dopuszcza dostawy ziemniaków w większych opakowania np. 10 kg jednak po wcześniejszych ustaleniach z osoba upoważnioną przez Zamawiającego tj. Pani Katarzyna Mucha
Termin przydatności do spożycia min. 4 dni od dostarczenia produktu.
Zaoferowane przez Wykonawcę produkty równoważne powinny posiadać porównywalną wartość odżywczą i energetyczną oraz zawartość składników, co produkty wskazane w formularzach cenowych przez Zamawiającego, a także posiadać nie gorsze cechy jakościowe w zakresie wydajności oraz nie gorsze walory smakowe.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
5
|
Zalacznik nazwa |
Zadanie nr V: Dostawy pieczywa, wyrobów piekarskich i ciastkarskich
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,0
|
Zalacznik okres w miesiacach |
12
|
Zalacznik krotki opis |
WYMAGANIA WSPÓLNE DLA WSZYSTKICH ZADAŃ:
1. Dostarczane artykuły muszą spełniać obowiązujące wymagania i normy jakościowe zgodnie z wymaganiami zawartymi w Polskich Normach, a ponadto odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach zbiorowych oraz cechować się wysokimi walorami smakowymi.
2. Wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami.
3. Produkty muszą być dostarczane w oryginalnych, nieuszkodzonych, szczelnych, zamkniętych, prawidłowo oznakowanych w języku polskim opakowaniach.
4. Na każdym dostarczonym opakowaniu musi znajdować się etykieta z następującymi danymi:
a) nazwa oraz adres dostawcy lub producenta,
b) nazwa oraz rodzaj produktu,
c) termin przydatności do spożycia (dzień, miesiąc, rok),
d) masa netto,
e) warunki przechowywania,
f) wykaz składników wg udziału surowców.
5. Dostarczane produkty muszą spełniać wymagania jakości handlowej oraz muszą być składowane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej. Produkty muszą być dostarczane w nienaruszonych oryginalnych opakowaniach.
6. Dostawy przetworów
Przetwory muszą być dostarczane w oryginalnych opakowaniach, nie otwieranych i nie uszkodzonych podczas transportu, z widoczną datą przydatności do spożycia, przy czym termin przydatności do spożycia nie może być krótszy niż 3 miesiące od dnia dostarczenia produktu.
7. Równoważność oferowanych produktów, wyrobów:
1) Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert równoważnych, przy czym przez produkty równoważne rozumie się produkty o takich samych lub wyższych cechach jakościowych i walorach smakowych, porównywalnej wartości odżywczej i energetycznej oraz takiej samej zawartości składników,
2) Wykonawca, który zdecyduje się na złożenie oferty równoważnej, ma obowiązek wpisać
w Formularzu cenowym zaoferowany produkt równoważny. W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy równoważne odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany będzie na wezwanie Zamawiającego do złożenia opisu (charakterystyki) zaoferowanego produktu równoważnego, zawierającego informacje producenta dotyczące składu produktu, wartości odżywczych i właściwości,
3) udowodnienie równoważności zaoferowanych artykułów spoczywa na Wykonawcy,
4) w sytuacji, gdy Wykonawca nie jest w stanie w terminie dostarczyć produktu zgodnego
z opisem w SIWZ lub jego właściwego odpowiednika, Zamawiający ma prawo do nabycia takiego towaru poza obowiązującą umową i obciążenia kosztami zakupu Wykonawcę.
WYMAGANIA DLA ZADANIA NR V:
Dostarczana żywność musi być świeża, nie mrożona, nie odpiekana (w rozumieniu odpiekania pieczywa mrożonego) z odpowiednim terminem przydatności do spożycia – według obowiązujących norm i oznakowania produktu zgodnie z wymaganiami przepisów prawnych.
Cechy pieczywa:
1) kształt i wygląd zewnętrzny powinien być charakterystyczny dla danego rodzaju pieczywa,
2) skórka pieczywa powinna być sprężysta, ściśle związana z miękiszem w kolorze od jasno do ciemnobrązowej w przekroju zanikająca równomiernie w kierunku miękiszu, nie powinna być cieńsza niż 2 mm. Powierzchnia skórki powinna być gładka, nie popękana i bez uszkodzeń mechanicznych,
3) miękisz powinien być dobrze wypieczony, elastyczny, suchy, nie kruszący się, równomiernie porowaty, o jednolitej barwie, bez grudek mąki,
4) smak i zapach powinien być charakterystyczny dla danego rodzaju pieczywa. Niedopuszczalny jest smak i zapach obcy, mdły, stęchły, gorzki, kwaśny, niesłony lub zbyt słony.
Pieczywo powinno zachować świeżość przez okres:
72 godzin - pieczywo pakowane;
48 godzin - pieczywo niepakowne.
Ciasta okolicznościowe: świeże, dobrze wypieczone, przygotowane na zlecenie Zamawiającego, wyroby o cechach charakterystycznych dla danego rodzaju.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
6
|
Zalacznik nazwa |
Zadanie nr VI: Dostawy artykułów różnych: sypkich, drobnych, przypraw itp.
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,0
|
Zalacznik okres w miesiacach |
12
|
Zalacznik krotki opis |
WYMAGANIA WSPÓLNE DLA WSZYSTKICH ZADAŃ:
1. Dostarczane artykuły muszą spełniać obowiązujące wymagania i normy jakościowe zgodnie z wymaganiami zawartymi w Polskich Normach, a ponadto odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach zbiorowych oraz cechować się wysokimi walorami smakowymi.
2. Wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami.
3. Produkty muszą być dostarczane w oryginalnych, nieuszkodzonych, szczelnych, zamkniętych, prawidłowo oznakowanych w języku polskim opakowaniach.
4. Na każdym dostarczonym opakowaniu musi znajdować się etykieta z następującymi danymi:
a) nazwa oraz adres dostawcy lub producenta,
b) nazwa oraz rodzaj produktu,
c) termin przydatności do spożycia (dzień, miesiąc, rok),
d) masa netto,
e) warunki przechowywania,
f) wykaz składników wg udziału surowców.
5. Dostarczane produkty muszą spełniać wymagania jakości handlowej oraz muszą być składowane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej. Produkty muszą być dostarczane w nienaruszonych oryginalnych opakowaniach.
6. Dostawy przetworów
Przetwory muszą być dostarczane w oryginalnych opakowaniach, nie otwieranych i nie uszkodzonych podczas transportu, z widoczną datą przydatności do spożycia, przy czym termin przydatności do spożycia nie może być krótszy niż 3 miesiące od dnia dostarczenia produktu.
7. Równoważność oferowanych produktów, wyrobów:
1) Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert równoważnych, przy czym przez produkty równoważne rozumie się produkty o takich samych lub wyższych cechach jakościowych i walorach smakowych, porównywalnej wartości odżywczej i energetycznej oraz takiej samej zawartości składników,
2) Wykonawca, który zdecyduje się na złożenie oferty równoważnej, ma obowiązek wpisać
w Formularzu cenowym zaoferowany produkt równoważny. W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy równoważne odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany będzie na wezwanie Zamawiającego do złożenia opisu (charakterystyki) zaoferowanego produktu równoważnego, zawierającego informacje producenta dotyczące składu produktu, wartości odżywczych i właściwości,
3) udowodnienie równoważności zaoferowanych artykułów spoczywa na Wykonawcy,
4) w sytuacji, gdy Wykonawca nie jest w stanie w terminie dostarczyć produktu zgodnego
z opisem w SIWZ lub jego właściwego odpowiednika, Zamawiający ma prawo do nabycia takiego towaru poza obowiązującą umową i obciążenia kosztami zakupu Wykonawcę.
WYMAGANIA DLA ZADANIA NR VI:
Przyprawy, sosy i zupy:
1. opakowanie: torebki odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, całe, szczelne,
2. wygląd, tekstura i konsystencja: charakterystyczne dla rodzaju i stopnia rozdrobnienia; konsystencja sypka, bez grudek, nie zlepiająca się przy ucisku, bez zbryleń, delikatna,
3. smak: charakterystyczny dla rodzaju surowca, bez obcych posmaków,
4. zapach: charakterystyczny dla rodzaju surowca, przyjemny, bez obcych zapachów,
5. właściwości fizykochemiczne i biologiczne: brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz bakterii chorobotwórczych.
Mąka:
1. Opakowanie: torebki odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników zbożowo – mącznych, całe, szczelne;
2. Wygląd, tekstura i konsystencja: barwa biała z odcieniem żółtawym; konsystencja gładka, śliska w dotyku, sypka, bez grudek;
3. Smak: swoisty dla danej mąki;
4. Zapach: przyjemny, swoisty, charakterystyczny dla danej mąki, bez obcych zapachów;
5. Właściwości fizykochemiczne i biologiczne: brak obecności zanieczyszczeń fizycznych i biologicznych, obecności pleśni, szkodników, bakterii chorobotwórczych.
Makaron:
1. Opakowanie: torebki odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników zbożowo – mącznych, całe, szczelne;
2. Wygląd, tekstura i konsystencja: barwa jednolita, kremowa lub jasnożółta bez pęknięć i rys, prawidłowy kształt, całe elementy, bez zanieczyszczeń fizycznych, błyszcząca powierzchnia, tekstura i konsystencja charakterystyczny dla danego gatunku, bez oznak zepsucia, uszkodzeń, prawidłowy kształt i barwa ziaren, bez zanieczyszczeń fizycznych, tekstura i konsystencja charakterystyczna dla stopnia rozdrobnienia i formy, suchy, gładka powierzchnia, szklisty po przełamaniu, w czasie gotowania zwiększenie objętości 2-3 razy, bez oznak lepkości i grudek, po ugotowaniu elastyczny, zachowuje pierwotny kształt, nie skleja się i nie ciemnieje;
3. Smak: po ugotowaniu smak i zapach odpowiadający produktowi świeżemu, wykluczony posmak skwaśniały lub gorzki;
4. Zapach: charakterystyczny, bez obcych zapachów, stęchłych;
5. Właściwości fizykochemiczne i biologiczne: brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz bakterii chorobotwórczych.
Kasze, ryż, produkty zbożowe :
1. Opakowanie: torebki odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników zbożowo – mącznych, całe, szczelne; Wymagane jest aby dostarczane produkty były w opakowaniach 1 kg.
2. Wygląd, tekstura i konsystencja: charakterystyczny dla danego gatunku, bez oznak zepsucia, uszkodzeń, prawidłowy kształt i barwa ziaren, bez zanieczyszczeń fizycznych, tekstura i konsystencja charakterystyczna dla stopnia rozdrobnienia, sypka, suche, bez oznak lepkości i grudek, pieczywo chrupkie, 1 część wagowa kaszy suchej po ugotowaniu ma dawać 2,5 części wagowych kaszy gotowanej;
3. Smak: po ugotowaniu smak i zapach odpowiadający produktowi świeżemu, wykluczony posmak skwaśniały lub gorzki;
4. Zapach: charakterystyczny, bez obcych zapachów, stęchłych;
5. Właściwości fizykochemiczne i biologiczne: brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz bakterii chorobotwórczych.
Kawy, herbaty i produkty podobne:
1. Opakowanie: torebki odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, całe, szczelne;
2. Wygląd, tekstura i konsystencja: charakterystyczny dla danego rodzaju produktu zabarwienie, jednolite, wygląd naparu żywy, tekstura i konsystencja sypkie, suche, w zależności od stopnia rozdrobnienia liści czy dodatku owoców, bez grudek, zlepień, torebki całe, suche, granulat suchy bez zbryleń i grudek;
3. Smak naparu: właściwy, charakterystyczny dla danego gatunku lub dodatków, bez obcych posmaków;
4. Zapach: właściwy, charakterystyczny dla danego gatunku i dodatków, bez obcych zapachów;
5. Właściwości fizykochemiczne i biologiczne: suche, brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz bakterii chorobotwórczych.
Sól, cukier, wyroby cukiernicze, kakao i bakalie:
1. Opakowanie: torebki odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, całe, szczelne;
2. Wygląd, tekstura i konsystencja: cukier i sól barwa biała, pozostałe wygląd typowy dla produktu, bez oznak pleśni i szkodników; tekstura i konsystencja: kryształy sypkie, bez zlepów i grudek, pozostałe konsystencja chrupiąca, sucha;
3. Smak: właściwy, charakterystyczny dla danego produktu, słodki, przyjemny, sól słony, bez obcych posmaków zjełczenia czy pleśni;
4. Zapach: właściwy, lekko słodkawy, charakterystyczny dla dodanego aromatu lub dodatków, bez obcych zapachów, sól b/zapachu;
5. Właściwości fizykochemiczne i biologiczne: suche, brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz bakterii chorobotwórczych.
Koncentraty deserów (budynie, kisiele, galaretki), kwasek cytrynowy, żelatyna:
1. Opakowanie: torebki odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, całe, szczelne;
2. Wygląd, tekstura i konsystencja: charakterystyczny dla rodzaju, barwa charakterystyczna dla rodzaju; tekstura i konsystencja: sypka, bez grudek, nie zlepiająca się przy ucisku, bez zbryleń, łatwo rozpuszczalne;
3. Smak: właściwy, charakterystyczny dla rodzaju i określonego smaku przez producenta, bez obcych posmaków;
4. Zapach: właściwy, charakterystyczny dla rodzaju, przyjemny, bez obcych zapachów;
5.Właściwości fizykochemiczne i biologiczne: suche, brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz bakterii chorobotwórczych.
|
| |
Zalacznik czesc nr |
7
|
Zalacznik nazwa |
Zadanie nr VII: Dostawy jaj kurzych
|
Zalacznik cpv glowny przedmiot |
03142500-3
|
Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,0
|
Zalacznik okres w miesiacach |
12
|
Zalacznik krotki opis |
WYMAGANIA WSPÓLNE DLA WSZYSTKICH ZADAŃ:
1. Dostarczane artykuły muszą spełniać obowiązujące wymagania i normy jakościowe zgodnie z wymaganiami zawartymi w Polskich Normach, a ponadto odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach zbiorowych oraz cechować się wysokimi walorami smakowymi.
2. Wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami.
3. Produkty muszą być dostarczane w oryginalnych, nieuszkodzonych, szczelnych, zamkniętych, prawidłowo oznakowanych w języku polskim opakowaniach.
4. Na każdym dostarczonym opakowaniu musi znajdować się etykieta z następującymi danymi:
a) nazwa oraz adres dostawcy lub producenta,
b) nazwa oraz rodzaj produktu,
c) termin przydatności do spożycia (dzień, miesiąc, rok),
d) masa netto,
e) warunki przechowywania,
f) wykaz składników wg udziału surowców.
5. Dostarczane produkty muszą spełniać wymagania jakości handlowej oraz muszą być składowane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej. Produkty muszą być dostarczane w nienaruszonych oryginalnych opakowaniach.
6. Dostawy przetworów
Przetwory muszą być dostarczane w oryginalnych opakowaniach, nie otwieranych i nie uszkodzonych podczas transportu, z widoczną datą przydatności do spożycia, przy czym termin przydatności do spożycia nie może być krótszy niż 3 miesiące od dnia dostarczenia produktu.
7. Równoważność oferowanych produktów, wyrobów:
1) Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert równoważnych, przy czym przez produkty równoważne rozumie się produkty o takich samych lub wyższych cechach jakościowych i walorach smakowych, porównywalnej wartości odżywczej i energetycznej oraz takiej samej zawartości składników,
2) Wykonawca, który zdecyduje się na złożenie oferty równoważnej, ma obowiązek wpisać
w Formularzu cenowym zaoferowany produkt równoważny. W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy równoważne odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany będzie na wezwanie Zamawiającego do złożenia opisu (charakterystyki) zaoferowanego produktu równoważnego, zawierającego informacje producenta dotyczące składu produktu, wartości odżywczych i właściwości,
3) udowodnienie równoważności zaoferowanych artykułów spoczywa na Wykonawcy,
4) w sytuacji, gdy Wykonawca nie jest w stanie w terminie dostarczyć produktu zgodnego
z opisem w SIWZ lub jego właściwego odpowiednika, Zamawiający ma prawo do nabycia takiego towaru poza obowiązującą umową i obciążenia kosztami zakupu Wykonawcę.
WYMAGANIA DLA ZADANIA NR VII
Jaja świeże kurze konsumpcyjne (jaja kurze klasy LUX 3PL świeże wielkość: średnie); charakteryzujące się czystą, nie uszkodzoną skorupką; wysokość komory powietrznej jaja nie może przekraczać 5 mm, białko powinno być przezroczyste i klarowne, Jaja kurze muszą być oznaczone numerami wyróżniającymi. Wymagany minimalny termin przydatności do spożycia od dnia dostawy - 20 dni,
|
| |