DOSTAWA ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DO STOŁÓWKI PRZY SAMORZĄDOWYM ZESPOLE SZKOLNYM W BISZCZY

Data publikacji 2020-08-27
Data zakończenia 2020-09-08 00:00:00
Instytucja Samorządowy Zespół Szkolny im. Dzieci Zamojszczyzny
Miejscowość Biszcza
Województwo lubelskie
Branża
  • Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne

Szczegóły

Numer ogłoszenia 578477-N-2020
Typ dokumentu ZP-400
Kod CPV 150000008
Adres strony internetowej siwz
BZP Zobacz

Przedmiot zamówienia

2.1 Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów żywnościowych do stołówki szkolnej
przy Samorządowym Zespole Szkolnym w Biszczy, Biszcza 228 A.
2.2 Zamawiający zgodnie z art. 36aa ust. 1 dopuszcza składanie ofert częściowych z podziałem
na 8 części, jak poniżej:
Część 1 - Warzywa, owoce i jaja
Część 2 - Różne produkty spożywcze
Część 3 - Mięso i produkty mięsne
Część 4 - Produkty mrożone i ryby
Część 5 - Pieczywo
Część 6 - Posiłki gotowe
Część 7 - Produkty mleczarskie
Część 8 – Ziemniaki
2.3 Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia – stanowią załączniki nr 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h
do SIWZ – formularz kalkulacji cenowej.
2.4 Szacunkowe ilości oraz asortyment różnych artykułów żywnościowych przedstawiono
w załącznikach nr 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h do SIWZ. Treść złożonych ofert musi być zgodna
z treścią SIWZ pod rygorem ich odrzucenia.
2.5 Ilości asortymentów podane w w/w załącznikach zawierają przewidywane zapotrzebowanie
na okres około 10 miesięcy. Faktyczne zapotrzebowanie uzależnione jest od liczby żywionych osób
w stołówce w roku szkolnym ( z wyjątkiem przerw w nauce ). Ponieważ nie jesteśmy w stanie dokładnie określić tej liczby, ogólna ilość zamówienia może ulec zmianie. Zamawiający zastrzega sobie prawo zamówienia mniejszej ilości towaru lub wstrzymanie zamówień w sytuacji niezależnej od Zamawiającego (zawieszenie zajęć szkolnych w związku z COVID-19).
2.6 Rozliczenie finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będzie na podstawie faktycznie dostarczonych asortymentów żywności ich ceny jednostkowej.
2.7 Zamawiający zastrzega sobie prawo zlecenia dostawy mniejszej do 30% ilości asortymentów podanych w załącznikach nr 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h do SIWZ (np. zwiększona zachorowalność lub nieobecność osób korzystających ze stołówki oraz konieczność zmiany jadłospisu). W tej sytuacji Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia
w stosunku do Zamawiającego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do odstąpienia od realizacji części dostaw w każdej z pozycji asortymentowych.
2.8 Wykonawca zobowiązuje się:
1) dostarczać produkty zgodnie z treścią zawartą w SIWZ oraz Załącznikami do SIWZ
stosownie dla właściwej części,
2) dostarczać produkty, które są dopuszczone do sprzedaży,
3) dostarczać artykuły nie wykazujące oznak nieświeżości lub zepsucia, świeże, zgodnie
z Systemami Bezpieczeństwa Jakości Żywności i Polskimi Normami Żywieniowymi
oraz okresem przydatności do spożycia dla danego produktu,
4) w zależności od rodzaju asortymentu dostarczać go w zamkniętych i nieuszkodzonych opakowaniach, które będą posiadać nadrukowaną informację o nazwie środka
spożywczego (skład), informację w sprawie producenta (nazwie), dacie przydatności
do spożycia oraz gramaturze/litrażu zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2015 poz. 29),
5) dostarczać produkty pierwszego gatunku,
6) dostarczać produkty czyste, niezabrudzone, nieuszkodzone mechanicznie, spełniające
wymagania jakościowe, dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte
w Polskich Normach, posiadające właściwe atesty, certyfikaty oraz posiadające ważne
terminy ważności do spożycia (produkty sypkie i przyprawy min. 3 miesiące),
7) dostarczać asortyment własnym transportem, na swój koszt zgodnie z wymogami
sanitarnymi i HACCP, w sposób zapobiegającym utracie walorów smakowych
i odżywczych,
8) realizować zamówienia do siedziby Zamawiającego środkami transportowymi
dostosowanymi do przewozu artykułów spożywczych, w warunkach zapewniających utrzymanie właściwej ich jakości,
9) zagwarantować dowóz surowców w pojemnikach oraz opakowaniach posiadających atest PZH odnoście dopuszczenia do kontaktu z żywnością, tak, by dostawy realizowane były zgodnie
z zasadami „dobrej praktyki higienicznej” (dotyczy to głównie: daty przydatności do spożycia, temperatury przewozu, stanu higienicznego samochodu, higieny osobistej kierowcy),
10) dostarczać podany w tabeli asortyment w godzinach od 7:00 do godziny 8:00
(lub w sytuacjach wyjątkowych w dniu realizacji) w ilości zgodnej z zamówieniami częściowymi składanymi przez osobę upoważnioną, telefonicznie bądź pisemnie najpóźniej do godz. 14:00 dnia poprzedzającego dostawę wg cen określonych w formularzach kalkulacji cenowej,
11) wnosić przedmiot zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Zamawiającego, znajdujących się w jego siedzibie. Dostawa, rozładunek i wniesienie realizowane będą
na koszt dostawy, wkalkulowany w cenę dostarczanych produktów.

Dodatkowe informacje

GuidZP400 a741b73c-c8e7-4a97-894d-555fa2d175d0
Biuletyn 578477-N-2020
Zamawiajacy nazwa Samorządowy Zespół Szkolny im. Dzieci Zamojszczyzny
Regon 95115128600000
Zamawiajacy adres ulica Biszcza
Zamawiajacy adres numer domu 228A
Zamawiajacy miejscowosc Biszcza
Zamawiajacy kod pocztowy 23-425
Zamawiajacy panstwo Polska
Zamawiajacy wojewodztwo lubelskie
Zamawiajacy telefon 84 6856073 ,
Zamawiajacy fax -
Zamawiajacy email szsbiszcza@op.pl,
Adres strony url www.szsbiszcza.wordpress.com
Zamieszczanie obowiazkowe 1
Ogloszenie dotyczy 1
Czy finansowane z unii 2
Czy ubiegac zaklady pracy 2
Minimalny procent zatrudnienia 0%
Rodzaj zamawiajacego 9
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja 1
Zamieszczona bedzie specyfikacja www.szsbiszcza.wordpress.com
Czy wymagane przeslanie ofert 1
Wymagane przeslanie ofert inny W formie pisemnej
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres Samorządowy Zespół Szkolny im. Dzieci Zamojszczyzny, Biszcza 228A, 23-425 Biszcza
Nazwa nadana zamowieniu DOSTAWA ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DO STOŁÓWKI PRZY SAMORZĄDOWYM ZESPOLE SZKOLNYM W BISZCZY
Numer referencyjny SZS.272.1.2020
Rodzaj zamowienia 1
Czy podzielone na czesci 1
Maksymalna liczba czesci jednemu wykonawcy 8
Okreslenie przedmiotu 2.1 Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów żywnościowych do stołówki szkolnej przy Samorządowym Zespole Szkolnym w Biszczy, Biszcza 228 A. 2.2 Zamawiający zgodnie z art. 36aa ust. 1 dopuszcza składanie ofert częściowych z podziałem na 8 części, jak poniżej: Część 1 - Warzywa, owoce i jaja Część 2 - Różne produkty spożywcze Część 3 - Mięso i produkty mięsne Część 4 - Produkty mrożone i ryby Część 5 - Pieczywo Część 6 - Posiłki gotowe Część 7 - Produkty mleczarskie Część 8 – Ziemniaki 2.3 Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia – stanowią załączniki nr 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h do SIWZ – formularz kalkulacji cenowej. 2.4 Szacunkowe ilości oraz asortyment różnych artykułów żywnościowych przedstawiono w załącznikach nr 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h do SIWZ. Treść złożonych ofert musi być zgodna z treścią SIWZ pod rygorem ich odrzucenia. 2.5 Ilości asortymentów podane w w/w załącznikach zawierają przewidywane zapotrzebowanie na okres około 10 miesięcy. Faktyczne zapotrzebowanie uzależnione jest od liczby żywionych osób w stołówce w roku szkolnym ( z wyjątkiem przerw w nauce ). Ponieważ nie jesteśmy w stanie dokładnie określić tej liczby, ogólna ilość zamówienia może ulec zmianie. Zamawiający zastrzega sobie prawo zamówienia mniejszej ilości towaru lub wstrzymanie zamówień w sytuacji niezależnej od Zamawiającego (zawieszenie zajęć szkolnych w związku z COVID-19). 2.6 Rozliczenie finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będzie na podstawie faktycznie dostarczonych asortymentów żywności ich ceny jednostkowej. 2.7 Zamawiający zastrzega sobie prawo zlecenia dostawy mniejszej do 30% ilości asortymentów podanych w załącznikach nr 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h do SIWZ (np. zwiększona zachorowalność lub nieobecność osób korzystających ze stołówki oraz konieczność zmiany jadłospisu). W tej sytuacji Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do odstąpienia od realizacji części dostaw w każdej z pozycji asortymentowych. 2.8 Wykonawca zobowiązuje się: 1) dostarczać produkty zgodnie z treścią zawartą w SIWZ oraz Załącznikami do SIWZ stosownie dla właściwej części, 2) dostarczać produkty, które są dopuszczone do sprzedaży, 3) dostarczać artykuły nie wykazujące oznak nieświeżości lub zepsucia, świeże, zgodnie z Systemami Bezpieczeństwa Jakości Żywności i Polskimi Normami Żywieniowymi oraz okresem przydatności do spożycia dla danego produktu, 4) w zależności od rodzaju asortymentu dostarczać go w zamkniętych i nieuszkodzonych opakowaniach, które będą posiadać nadrukowaną informację o nazwie środka spożywczego (skład), informację w sprawie producenta (nazwie), dacie przydatności do spożycia oraz gramaturze/litrażu zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2015 poz. 29), 5) dostarczać produkty pierwszego gatunku, 6) dostarczać produkty czyste, niezabrudzone, nieuszkodzone mechanicznie, spełniające wymagania jakościowe, dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach, posiadające właściwe atesty, certyfikaty oraz posiadające ważne terminy ważności do spożycia (produkty sypkie i przyprawy min. 3 miesiące), 7) dostarczać asortyment własnym transportem, na swój koszt zgodnie z wymogami sanitarnymi i HACCP, w sposób zapobiegającym utracie walorów smakowych i odżywczych, 8) realizować zamówienia do siedziby Zamawiającego środkami transportowymi dostosowanymi do przewozu artykułów spożywczych, w warunkach zapewniających utrzymanie właściwej ich jakości, 9) zagwarantować dowóz surowców w pojemnikach oraz opakowaniach posiadających atest PZH odnoście dopuszczenia do kontaktu z żywnością, tak, by dostawy realizowane były zgodnie z zasadami „dobrej praktyki higienicznej” (dotyczy to głównie: daty przydatności do spożycia, temperatury przewozu, stanu higienicznego samochodu, higieny osobistej kierowcy), 10) dostarczać podany w tabeli asortyment w godzinach od 7:00 do godziny 8:00 (lub w sytuacjach wyjątkowych w dniu realizacji) w ilości zgodnej z zamówieniami częściowymi składanymi przez osobę upoważnioną, telefonicznie bądź pisemnie najpóźniej do godz. 14:00 dnia poprzedzającego dostawę wg cen określonych w formularzach kalkulacji cenowej, 11) wnosić przedmiot zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Zamawiającego, znajdujących się w jego siedzibie. Dostawa, rozładunek i wniesienie realizowane będą na koszt dostawy, wkalkulowany w cenę dostarczanych produktów.
Cpv glowny przedmiot 15000000-8
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc 0,00
Okreslenie warunkow Zamawiający nie określa warunku w ww. zakresie.
Sytuacja finansowa okreslenie warunkow Zamawiający nie określa warunku w ww. zakresie.
Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow Zamawiający nie określa warunku w ww. zakresie.
Inne dokumenty niewymienione 5.1.1 W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia, Wykonawcy muszą złożyć wraz z ofertą oświadczenie (aktualne na dzień składania ofert) w zakresie wskazanym w Załączniku Nr 3 do SIWZ. Informacje zawarte w oświadczeniu będą stanowić wstępne potwierdzenie, że wykonawca nie podlega wykluczeniu z postępowania. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez Wykonawców oświadczenie, o których mowa składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie.
Zastosowanie procedury pzp 1
Zmiana umowy 1
Zmiana umowy tekst Strony dopuszczają zmiany umowy w zakresie: a) zmiany obowiązujących przepisów prawa związanych z przedmiotowym zamówieniem (zmiana stawki VAT) b) zmiany cen w okresie obowiązywania umowy: Ceny jednostkowe towarów mogą być waloryzowane co kwartał, począwszy od 01 stycznia 2021 r., w dniach: 01.01.2021 r. i 01.04.2021 r., r. Podstawą waloryzacji jest wzrost ceny za ubiegły kwartał zgodnie ze wskazaniem wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych, ogłaszanych przez Prezesa GUS. Waloryzacja przysługuje Wykonawcy, jeżeli ceny wzrosły w tym kwartale, o co najmniej 3%. Zmiany cen w/w mogą być dokonywane tylko w formie pisemnej. c) Zamawiający przewiduje możliwości wprowadzenia zmian do zawartej umowy, na podstawie 144 ustawy Pzp, w sposób i na warunkach szczegółowo opisanych we wzorze Umowy.
IV 4 4 data 2020-09-08T00:00:00+02:00
IV 4 4 godzina 12:00
IV 4 4 jezyki język polski
IV 4 5 okres 30
IV 6 6 Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, Zamawiający informuje, że: 1) Jest administratorem danych osobowych Wykonawcy oraz osób, których dane Wykonawca przekazał w niniejszym postępowaniu; 2) Dane osobowe Wykonawcy przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z niniejszym postępowaniem o udzielnie zamówienia publicznego, prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego; 3) Odbiorcami danych osobowych Wykonawcy będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 8 oraz art. 96 ust.3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. – Prawo Zamówień Publicznych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1579 i 2018), dalej „ustawa Pzp”; 4) Dane osobowy Wykonawcy będą przechowywane, zgodnie z art. 97 ust. 1 ustawy Pzp przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmie cały czas trwania umowy; 5) Obowiązek podania przez Wykonawcę danych osobowych bezpośrednio go dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielnie zamówienia publicznego, konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp; 6) W odniesieniu do danych osobowych Wykonawcy decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO; 7) Wykonawca posiada: - na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych dotyczących Wykonawcy; - na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania danych osobowych, o ile ich zmiana nie skutkuje zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą Pzp oraz nie narusza integralności protokołu oraz jego załączników; - na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO, prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego; - prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy Wykonawca uzna, że przetwarzanie jego danych osobowych dotyczących narusza przepisy RODO; 8) Wykonawcy nie przysługuje: - w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych; - prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO; - na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawą przetwarzania danych osobowych Wykonawcy jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.

Powiązane

Zalacznik czesc nr 1
Zalacznik nazwa Owoce, warzywa i jaja
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15000000-8
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2020-09-21T00:00:00+02:00
Zalacznik data zakonczenia 2021-06-24T00:00:00+02:00
Zalacznik krotki opis Załącznik nr 2a do SIWZ
  
Zalacznik czesc nr 2
Zalacznik nazwa Artykuły spożywcze suche
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15000000-8
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2020-09-21T00:00:00+02:00
Zalacznik data zakonczenia 2021-06-24T00:00:00+02:00
Zalacznik krotki opis Załącznik nr 2b do SIWZ
  
Zalacznik czesc nr 3
Zalacznik nazwa Mięso i produkty mięsne
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15000000-8
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2020-09-21T00:00:00+02:00
Zalacznik data zakonczenia 2021-06-24T00:00:00+02:00
Zalacznik krotki opis Załącznik nr 2c do SIWZ
  
Zalacznik czesc nr 4
Zalacznik nazwa Mrożonki
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15000000-8
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2020-09-21T00:00:00+02:00
Zalacznik data zakonczenia 2021-06-24T00:00:00+02:00
Zalacznik krotki opis Załącznik nr 2d do SIWZ
  
Zalacznik czesc nr 5
Zalacznik nazwa Pieczywo
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15000000-8
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2020-09-21T00:00:00+02:00
Zalacznik data zakonczenia 2021-06-24T00:00:00+02:00
Zalacznik krotki opis Załącznik nr 2e do SIWZ
  
Zalacznik czesc nr 6
Zalacznik nazwa Posiłki gotowe
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15000000-8
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2020-09-21T00:00:00+02:00
Zalacznik data zakonczenia 2021-06-24T00:00:00+02:00
Zalacznik krotki opis Załącznik nr 2f do SIWZ
  
Zalacznik czesc nr 7
Zalacznik nazwa Produkty mleczarskie
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15000000-8
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2020-09-21T00:00:00+02:00
Zalacznik data zakonczenia 2021-06-24T00:00:00+02:00
Zalacznik krotki opis Załącznik nr 2g do SIWZ
  
Zalacznik czesc nr 8
Zalacznik nazwa Ziemniaki
Zalacznik cpv glowny przedmiot 15000000-8
Szacunkowa wartosc zamowienia zal 0,00
Zalacznik data rozpoczecia 2020-09-21T00:00:00+02:00
Zalacznik data zakonczenia 2021-06-24T00:00:00+02:00
Zalacznik krotki opis Załącznik nr 2h do SIWZ
  

Criterion

Kryteria termin płatności
Znaczenie 40,00
  
Kryteria cena
Znaczenie 60,00
  
Repozytorium wiedzy Urzędu Zamówień Publicznych  

Niezbędnik każdego uczestnika postępowania przetargowego - zebrane w jednym miejscu wszystkie najważniejsze dokumenty prawne...

Gwarancja ceny artykułów biurowych - pętla na szyi?  

W postępowaniach przetargowych podanie najniższej ceny jest w dalszym ciągu głównym, a często jedynym kryterium...

Nowa linia długopisów SCHNEIDER Slider Xite, XB  

Długopisy SCHNEIDER Slider Xite, XB wyposażone w wymienny wkład Slider 710 XB to idealne narzędzie do codziennej pracy w...

przetargibiurowe.pl  (+48) 600 092 062

Godziny pracy:  Biuro, live chat: 800 - 1700  Wsparcie online: 24h

Michał Troc Biuro obsługi klienta  

Szanowni Klienci! Drodzy Państwo!

Dbamy o Twoją prywatność

Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas i naszych zaufanych partnerów oraz przekazujemy informacje o naszej polityce prywatności w tym o tzw. cookies. Klikając „Przejdź do serwisu”, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez nas i naszych zaufanych partnerów, Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty), w tym na umieszczanie tzw. cookies na Twoich urządzeniach i ich odczytywanie, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub ograniczyć jej zakres, kliknij „Szczegóły”, gdzie znajdziesz wszelkie informacje o tym jak to zrobić . Te same informacje znajdziesz także na podstronie z naszą polityką prywatności obowiązującą od 25 maja 2018.

W przypadku użytkowników zalogowanych, ważna jest Państwa wcześniejsza zgoda której udzieliliście podczas zakładania konta. Każda Państwa zgoda jest dobrowolna i można ją w dowolnym momencie wycofać.

Polityka prywatności (rozwiń) Klauzula Informacyjna (rozwiń) Lista Zaufanych Partnerów (rozwiń)