Przedmiotem zamówienia jest realizowanie cyklicznych dostaw żywności na potrzeby Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Zabrzu oraz projektu „DROGOWSKAZ” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego na II półrocze 2018 r. z podziałem na 9 części”
Część 1: nabiał i tłuszcze na potrzeby MOPR
Część 2: warzywa i owoce na potrzeby MOPR
Część 3: mięso i wędliny na potrzeby MOPR
Część 4: art. spożywcze na potrzeby MOPR
Część 5: słodycze na potrzeby MOPR
Część 6: woda i napoje na potrzeby MOPR
Część 7 : pieczywo na potrzeby MOPR oraz projektu „DROGOWSKAZ”
Część 8: zamówienie żywności na potrzeby projektu „DROGOWSKAZ”.
Część 9: woda dla pracowników MOPR
Dostawy realizowane będą częściami na podstawie indywidualnych zleceń Zamawiającego w terminach wskazanych w ofercie w okresie trwania umów lub do dnia wcześniejszego wyczerpania ich wartości .
Zamawiający przewiduje dostawy:
dla części 1: nabiał i tłuszcze – maksymalnie 2 razy w miesiącu
dla części 2: warzywa i owoce – maksymalnie 2 razy w miesiącu
dla części 3: mięso i wędliny – maksymalnie 2 razy w miesiącu
dla części 4: art. spożywcze – maksymalnie 1 raz w miesiącu
dla części 5: słodycze – maksymalnie 1 raz w miesiącu
dla części 6: woda i napoje – maksymalnie 1 raz w miesiącu
dla części 7: pieczywo – sześć razy w tygodniu zgodnie z harmonogramem dostaw przekazanym z umową lub według dodatkowych, nie wynikających z harmonogramu zamówień przesłanych faksem lub pocztą elektroniczną.
dla części 8: zamówienie żywności na potrzeby projektu „DROGOWSKAZ” – maksymalnie 2 razy w miesiącu.
dla części 9: Dostawa jednorazowa w terminie wskazanym w ofercie z zastrzeżeniem, że maksymalny termin realizacji nie może przekroczyć 14 dni od dnia zawarcia umowy.
Terminy dostaw muszą być zgodne z terminem wskazanym w ofercie.
Zamawiający przewiduje dostawę żywności do następujących placówek MOPR: Dom Noclegowy, Środowiskowy Dom Samopomocy, siedziba główna MOPR, ok. 5 świetlic środowiskowych oraz ok. 8 punktów dzielnicowych MOPR. Dostawa do wszystkich świetlic przeprowadzana będzie tego samego dnia najpóźniej do godziny 17.00 (dotyczy części 1-6).
Zamawiający przewiduje dostawę pieczywa do ok. 4 placówek realizujących projekt „DROGOWSKAZ” oraz do następujących placówek MOPR: Dom Noclegowy, Środowiskowy Dom Samopomocy, siedziba główna MOPR, ok. 5 świetlic środowiskowych. Dostawa do wszystkich świetlic przeprowadzana będzie tego samego dnia najpóźniej do godziny 10.00. (dotyczy części 7).
Zamawiający przewiduję dostawę do ok. 4 placówek (dotyczy części 8).
Zamawiający przewiduję dostawę do ok. 19 placówek (dotyczy części 9).
Liczba podanych placówek jest orientacyjnie i może się nieznacznie zmienić w przypadku wystąpienia zmian organizacyjnych MOPR.
Wszystkie wskazane powyżej placówki znajdują się na terenie miasta Zabrze.
Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania zamówionych produktów do siedziby Zamawiającego własnym transportem i na własny koszt. Transport towaru musi odbywać się specjalistycznym środkiem transportu spełniającym wymagania określone Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 19.12.2002 r. w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności (DZ.U. Nr 21, poz. 179 z 2003 r.).
Zamawiający zobowiązuje się zamówić co najmniej 60% wartości przedmiotu umowy. Pozostałe 40 % może być zamówione, jeżeli będzie to wynikało z potrzeb Zamawiającego – dotyczy (część: 1 – 8). Zamawiający zobowiązuje się zamówić co najmniej 80% wartości przedmiotu umowy. Pozostałe 20 % może być zamówione, jeżeli będzie to wynikało z potrzeb Zamawiającego – dotyczy części 9 zamówienia. W przypadku skorzystania przez Zamawiającego z w/w uprawnienia, Wykonawcy nie przysługują z tego tytułu żadne roszczenia.
Ceny poszczególnych produktów w trakcie trwania umów uznaje się za stałe.
Owoce i warzywa sezonowe będą zamawiane tylko w okresie wiosenno – letnim od kwietnia do końca września. Kalkulacja powinna być przygotowana w oparciu o realne ceny produktów obowiązujące w sezonie. W przypadku zaoferowania cen zawyżonych w stosunku do cen rynkowych zamawiający zastrzega sobie prawo nie zamawiania w/w produktów.
Wykonawca zobowiązany jest wystawić i dostarczyć faktury VAT zgodne pod względem ilościowym i jakościowym z wykonaną dostawą.
Wykonawca zobowiązuje się wystawienia osobnych faktur VAT (rozpisanych według zleceń Zamawiającego) na przedmioty przeznaczone na potrzeby projektu współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego pt. „DROGOWSKAZ” oraz odrębnych faktur VAT na poszczególne placówki zgodnie z indywidualnymi zleceniami zamawiającego.
Termin płatności za wszystkie dostarczone artykuły – do 14 dni od daty dostarczenia Zamawiającemu prawidłowo wystawionych faktur VAT.
Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonania przesunięć ilościowych pomiędzy pozycjami wyszczególnionymi w załączniku nr 1A – 1H do SIWZ w ramach poszczególnych części zamówienia, pod warunkiem nieprzekroczenia ogólnej wartości poszczególnych umów.
Wykonawca zobowiązuje się do natychmiastowej wymiany towaru w przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego niezgodności z zamówieniem.
Zamawiający dopuszcza dostarczanie produktów w opakowaniach o innej wielkości lub gramaturze niż te określone w niniejszym postępowaniu pod warunkiem zachowania zasady proporcjonalności ceny zawartej w ofercie.
Zamawiający dopuszcza zmianę asortymentu pod warunkiem zachowania maksymalnej wartości umowy w ramach każdej z części zamówienia. (dotyczy części od 1 do 8)
Towar powinien:
1. być świeży – dotyczy w szczególności: warzyw i owoców, mięsa i wędlin, nabiału, pieczywa,
2. mieć min. 90 dniowy termin przydatności licząc od daty dostarczenia do zamawiającego – dotyczy w szczególności: art. spożywczych,
3. mieć min. 6 miesięczny termin przydatności licząc od daty dostarczenie do Zamawiającego – dotyczy w szczególności: słodyczy,
4. mieć min. 30 dniowy termin przydatności licząc od daty dostarczenia do zamawiającego – dotyczy w szczególności: nabiał i tłuszcze,
5. mieć min. 12 miesięczny termin przydatności licząc od daty dostarczenia do zamawiającego – dotyczy w szczególności: wody i napojów
6. być dobrej jakości bez wad fizycznych i jakościowych, tj. wygląd, konsystencja, zapach i smak charakterystyczne dla danego rodzaju produktu bez obcych zapachów, posmaków, bez zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, pleśni, itp.
7. posiadać niezbędne certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami,
8. być dostarczany w oryginalnych opakowaniach producenta, zawierających dane dot. m.in. Nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia, ilości sztuk i warunków przechowywania oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami. Opakowania powinny być nieuszkodzone, szczelne, wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, czyste, bez oznak wilgoci, pleśni i obecności szkodników. W przypadku warzyw i owoców kupowanych na wagę wymagane jest aby produkty były zważone i zapakowane a do opakowania dołączony był wydruk z wagi sklepowej wskazującej ilość danego produktu.
9. Dostawy będą kontrolowane przez zamawiającego, a w razie niezgodności zwracane lub nie przyjmowane.
Dodatkowy opis przedmiotu zamówienia dotyczący dostawy wody i napojów (część 6, 8 i 9 postępowania):
Zamawiający przewiduje zakup wody gazowanej, niegazowanej. Zamawiana woda powinna być dostarczana w atestowanych opakowaniach – butelkach jednorazowych, typu PET o pojemności określonej w załączniku nr 1F, 1H oraz 1I, spełniających wymagania sanitarno-epidemiologiczne, zamknięte fabrycznie, bez zanieczyszczeń oraz obcych zapachów i smaków, bez fizycznych uszkodzeń dyskwalifikujących produkt (tzn. uszkodzone opakowanie i zamknięcie), wyróżniająca się pierwotną czystością, stałym naturalnym składem chemicznym oraz zawartością makro i mikroskładników w ilościach i wzajemnych proporcjach korzystnych dla zdrowia , pod względem zawartych składników. Woda powinna posiadać atest – gwarancję jakości oraz spełniać wymagania organoleptyczne, chemiczne, fizyczne i mikrobiologiczne dla butelkowanych naturalnych wód mineralnych, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 (Dz. U. z 2011 r. nr 85 poz. 466) w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych oraz na podstawie art. 39 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511).
Dodatkowy opis przedmiotu zamówienia dotyczący dostawy pieczywa (część 7 postępowania):
W związku z planowanym częściowym finansowaniem zamówienia ze środków pochodzących
z budżetu Unii Europejskiej zamawiający zastrzega sobie prawo rezygnacji z częściowej realizacji zamówienia w przypadku nie otrzymania w/w środków. Rezygnacja z realizacji zamówienia dotyczy następujących ilości poszczególnych produktów: chleb – 20 szt., bułki – 150 szt., pączki – 300 szt., ciastka tortowe – 60 szt., makowiec – 15 kg, jabłecznik – 14 kg.
W przypadku pozostałych ilości produktów zamawiający zobowiązuje się zamówić co najmniej 60% wartości przedmiotu umowy. Pozostałe 40 % może być zamówione, jeżeli będzie to wynikało z potrzeb Zamawiającego. W przypadku skorzystania przez Zamawiającego z w/w uprawnienia, Wykonawcy nie przysługują z tego tytułu żadne roszczenia.
Dodatkowy opis przedmiotu zamówienia dotyczący zamówienia na potrzeby projektu „DROGOWSKAZ” (część 8 postępowania):
W związku z planowanym finansowaniem zamówienia ze środków pochodzących
z budżetu Unii Europejskiej zamawiający zastrzega sobie prawo rezygnacji realizacji zamówienia w przypadku nie otrzymania w/w środków.
Działając na podstawie art. 93 ust 1a zamawiający unieważni zamówienie w części 8 postępowania w przypadku nie przyznania z budżetu Unii Europejskiej środków na realizację w/w zamówienia.
|
| GuidZP400 |
3c71a630-7acc-49af-a516-909cb525e00a
|
| Biuletyn |
562554-N-2018
|
| Zamawiajacy nazwa |
Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie
|
| Regon |
345348100000
|
| Zamawiajacy adres ulica |
ul. 3 Maja
|
| Zamawiajacy adres numer domu |
16
|
| Zamawiajacy miejscowosc |
Zabrze
|
| Zamawiajacy kod pocztowy |
41800
|
| Zamawiajacy panstwo |
Polska
|
| Zamawiajacy wojewodztwo |
śląskie
|
| Zamawiajacy telefon |
322 777 800
|
| Zamawiajacy fax |
322 777 802
|
| Zamawiajacy email |
mopr@zabrze.pol.pl
|
| Zamieszczanie obowiazkowe |
1
|
| Ogloszenie dotyczy |
1
|
| Czy finansowane z unii |
1
|
| Nazwa projektu programu |
Drogowskaz
|
| Czy ubiegac zaklady pracy |
2
|
| Minimalny procent zatrudnienia |
0%
|
| Rodzaj zamawiajacego |
9
|
| Dostep dokumentow zamowienia |
www.mopr.zabrze.magistrat.pl, www.mopr.zabrze.pl
|
| Zamieszczona bedzie specyfikacja |
www.mopr.zabrze.magistrat.pl, www.mopr.zabrze.pl
|
| Wymagane przeslanie ofert inny |
Ofertę należy złożyć osobiście lub przesłać na adres Zamawiającego
|
| Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres |
ul. 3-go Maja 16, 41-800 Zabrze
|
| Nazwa nadana zamowieniu |
Cykliczna dostawa żywności na potrzeby Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Zabrzu oraz projektu „DROGOWSKAZ” współfinansowanych ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego na II półrocze 2018 r. z podziałem na 9 części”
|
| Numer referencyjny |
ADM.260.10.2018.AP
|
| Rodzaj zamowienia |
1
|
| Czy podzielone na czesci |
1
|
| Maksymalna liczba czesci jednemu wykonawcy |
9
|
| Okreslenie przedmiotu |
Przedmiotem zamówienia jest realizowanie cyklicznych dostaw żywności na potrzeby Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Zabrzu oraz projektu „DROGOWSKAZ” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego na II półrocze 2018 r. z podziałem na 9 części”
Część 1: nabiał i tłuszcze na potrzeby MOPR
Część 2: warzywa i owoce na potrzeby MOPR
Część 3: mięso i wędliny na potrzeby MOPR
Część 4: art. spożywcze na potrzeby MOPR
Część 5: słodycze na potrzeby MOPR
Część 6: woda i napoje na potrzeby MOPR
Część 7 : pieczywo na potrzeby MOPR oraz projektu „DROGOWSKAZ”
Część 8: zamówienie żywności na potrzeby projektu „DROGOWSKAZ”.
Część 9: woda dla pracowników MOPR
Dostawy realizowane będą częściami na podstawie indywidualnych zleceń Zamawiającego w terminach wskazanych w ofercie w okresie trwania umów lub do dnia wcześniejszego wyczerpania ich wartości .
Zamawiający przewiduje dostawy:
dla części 1: nabiał i tłuszcze – maksymalnie 2 razy w miesiącu
dla części 2: warzywa i owoce – maksymalnie 2 razy w miesiącu
dla części 3: mięso i wędliny – maksymalnie 2 razy w miesiącu
dla części 4: art. spożywcze – maksymalnie 1 raz w miesiącu
dla części 5: słodycze – maksymalnie 1 raz w miesiącu
dla części 6: woda i napoje – maksymalnie 1 raz w miesiącu
dla części 7: pieczywo – sześć razy w tygodniu zgodnie z harmonogramem dostaw przekazanym z umową lub według dodatkowych, nie wynikających z harmonogramu zamówień przesłanych faksem lub pocztą elektroniczną.
dla części 8: zamówienie żywności na potrzeby projektu „DROGOWSKAZ” – maksymalnie 2 razy w miesiącu.
dla części 9: Dostawa jednorazowa w terminie wskazanym w ofercie z zastrzeżeniem, że maksymalny termin realizacji nie może przekroczyć 14 dni od dnia zawarcia umowy.
Terminy dostaw muszą być zgodne z terminem wskazanym w ofercie.
Zamawiający przewiduje dostawę żywności do następujących placówek MOPR: Dom Noclegowy, Środowiskowy Dom Samopomocy, siedziba główna MOPR, ok. 5 świetlic środowiskowych oraz ok. 8 punktów dzielnicowych MOPR. Dostawa do wszystkich świetlic przeprowadzana będzie tego samego dnia najpóźniej do godziny 17.00 (dotyczy części 1-6).
Zamawiający przewiduje dostawę pieczywa do ok. 4 placówek realizujących projekt „DROGOWSKAZ” oraz do następujących placówek MOPR: Dom Noclegowy, Środowiskowy Dom Samopomocy, siedziba główna MOPR, ok. 5 świetlic środowiskowych. Dostawa do wszystkich świetlic przeprowadzana będzie tego samego dnia najpóźniej do godziny 10.00. (dotyczy części 7).
Zamawiający przewiduję dostawę do ok. 4 placówek (dotyczy części 8).
Zamawiający przewiduję dostawę do ok. 19 placówek (dotyczy części 9).
Liczba podanych placówek jest orientacyjnie i może się nieznacznie zmienić w przypadku wystąpienia zmian organizacyjnych MOPR.
Wszystkie wskazane powyżej placówki znajdują się na terenie miasta Zabrze.
Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania zamówionych produktów do siedziby Zamawiającego własnym transportem i na własny koszt. Transport towaru musi odbywać się specjalistycznym środkiem transportu spełniającym wymagania określone Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 19.12.2002 r. w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności (DZ.U. Nr 21, poz. 179 z 2003 r.).
Zamawiający zobowiązuje się zamówić co najmniej 60% wartości przedmiotu umowy. Pozostałe 40 % może być zamówione, jeżeli będzie to wynikało z potrzeb Zamawiającego – dotyczy (część: 1 – 8). Zamawiający zobowiązuje się zamówić co najmniej 80% wartości przedmiotu umowy. Pozostałe 20 % może być zamówione, jeżeli będzie to wynikało z potrzeb Zamawiającego – dotyczy części 9 zamówienia. W przypadku skorzystania przez Zamawiającego z w/w uprawnienia, Wykonawcy nie przysługują z tego tytułu żadne roszczenia.
Ceny poszczególnych produktów w trakcie trwania umów uznaje się za stałe.
Owoce i warzywa sezonowe będą zamawiane tylko w okresie wiosenno – letnim od kwietnia do końca września. Kalkulacja powinna być przygotowana w oparciu o realne ceny produktów obowiązujące w sezonie. W przypadku zaoferowania cen zawyżonych w stosunku do cen rynkowych zamawiający zastrzega sobie prawo nie zamawiania w/w produktów.
Wykonawca zobowiązany jest wystawić i dostarczyć faktury VAT zgodne pod względem ilościowym i jakościowym z wykonaną dostawą.
Wykonawca zobowiązuje się wystawienia osobnych faktur VAT (rozpisanych według zleceń Zamawiającego) na przedmioty przeznaczone na potrzeby projektu współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego pt. „DROGOWSKAZ” oraz odrębnych faktur VAT na poszczególne placówki zgodnie z indywidualnymi zleceniami zamawiającego.
Termin płatności za wszystkie dostarczone artykuły – do 14 dni od daty dostarczenia Zamawiającemu prawidłowo wystawionych faktur VAT.
Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonania przesunięć ilościowych pomiędzy pozycjami wyszczególnionymi w załączniku nr 1A – 1H do SIWZ w ramach poszczególnych części zamówienia, pod warunkiem nieprzekroczenia ogólnej wartości poszczególnych umów.
Wykonawca zobowiązuje się do natychmiastowej wymiany towaru w przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego niezgodności z zamówieniem.
Zamawiający dopuszcza dostarczanie produktów w opakowaniach o innej wielkości lub gramaturze niż te określone w niniejszym postępowaniu pod warunkiem zachowania zasady proporcjonalności ceny zawartej w ofercie.
Zamawiający dopuszcza zmianę asortymentu pod warunkiem zachowania maksymalnej wartości umowy w ramach każdej z części zamówienia. (dotyczy części od 1 do 8)
Towar powinien:
1. być świeży – dotyczy w szczególności: warzyw i owoców, mięsa i wędlin, nabiału, pieczywa,
2. mieć min. 90 dniowy termin przydatności licząc od daty dostarczenia do zamawiającego – dotyczy w szczególności: art. spożywczych,
3. mieć min. 6 miesięczny termin przydatności licząc od daty dostarczenie do Zamawiającego – dotyczy w szczególności: słodyczy,
4. mieć min. 30 dniowy termin przydatności licząc od daty dostarczenia do zamawiającego – dotyczy w szczególności: nabiał i tłuszcze,
5. mieć min. 12 miesięczny termin przydatności licząc od daty dostarczenia do zamawiającego – dotyczy w szczególności: wody i napojów
6. być dobrej jakości bez wad fizycznych i jakościowych, tj. wygląd, konsystencja, zapach i smak charakterystyczne dla danego rodzaju produktu bez obcych zapachów, posmaków, bez zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, pleśni, itp.
7. posiadać niezbędne certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami,
8. być dostarczany w oryginalnych opakowaniach producenta, zawierających dane dot. m.in. Nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia, ilości sztuk i warunków przechowywania oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami. Opakowania powinny być nieuszkodzone, szczelne, wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, czyste, bez oznak wilgoci, pleśni i obecności szkodników. W przypadku warzyw i owoców kupowanych na wagę wymagane jest aby produkty były zważone i zapakowane a do opakowania dołączony był wydruk z wagi sklepowej wskazującej ilość danego produktu.
9. Dostawy będą kontrolowane przez zamawiającego, a w razie niezgodności zwracane lub nie przyjmowane.
Dodatkowy opis przedmiotu zamówienia dotyczący dostawy wody i napojów (część 6, 8 i 9 postępowania):
Zamawiający przewiduje zakup wody gazowanej, niegazowanej. Zamawiana woda powinna być dostarczana w atestowanych opakowaniach – butelkach jednorazowych, typu PET o pojemności określonej w załączniku nr 1F, 1H oraz 1I, spełniających wymagania sanitarno-epidemiologiczne, zamknięte fabrycznie, bez zanieczyszczeń oraz obcych zapachów i smaków, bez fizycznych uszkodzeń dyskwalifikujących produkt (tzn. uszkodzone opakowanie i zamknięcie), wyróżniająca się pierwotną czystością, stałym naturalnym składem chemicznym oraz zawartością makro i mikroskładników w ilościach i wzajemnych proporcjach korzystnych dla zdrowia , pod względem zawartych składników. Woda powinna posiadać atest – gwarancję jakości oraz spełniać wymagania organoleptyczne, chemiczne, fizyczne i mikrobiologiczne dla butelkowanych naturalnych wód mineralnych, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 (Dz. U. z 2011 r. nr 85 poz. 466) w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych oraz na podstawie art. 39 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511).
Dodatkowy opis przedmiotu zamówienia dotyczący dostawy pieczywa (część 7 postępowania):
W związku z planowanym częściowym finansowaniem zamówienia ze środków pochodzących
z budżetu Unii Europejskiej zamawiający zastrzega sobie prawo rezygnacji z częściowej realizacji zamówienia w przypadku nie otrzymania w/w środków. Rezygnacja z realizacji zamówienia dotyczy następujących ilości poszczególnych produktów: chleb – 20 szt., bułki – 150 szt., pączki – 300 szt., ciastka tortowe – 60 szt., makowiec – 15 kg, jabłecznik – 14 kg.
W przypadku pozostałych ilości produktów zamawiający zobowiązuje się zamówić co najmniej 60% wartości przedmiotu umowy. Pozostałe 40 % może być zamówione, jeżeli będzie to wynikało z potrzeb Zamawiającego. W przypadku skorzystania przez Zamawiającego z w/w uprawnienia, Wykonawcy nie przysługują z tego tytułu żadne roszczenia.
Dodatkowy opis przedmiotu zamówienia dotyczący zamówienia na potrzeby projektu „DROGOWSKAZ” (część 8 postępowania):
W związku z planowanym finansowaniem zamówienia ze środków pochodzących
z budżetu Unii Europejskiej zamawiający zastrzega sobie prawo rezygnacji realizacji zamówienia w przypadku nie otrzymania w/w środków.
Działając na podstawie art. 93 ust 1a zamawiający unieważni zamówienie w części 8 postępowania w przypadku nie przyznania z budżetu Unii Europejskiej środków na realizację w/w zamówienia.
|
| Cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia calosc |
0,00
|
| Data zakonczenia |
2018-12-31T00:00:00+01:00
|
| Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow |
1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu w zakresie zdolności technicznej lub zawodowej - ocena spełnienia warunku nastąpi na podstawie:
a) przedstawionego przez wykonawcę wykazu minimum 2 wykonanych dostaw lub usług, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych usług w okresie ostatnich 3 lat przed terminem składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie o tematyce będącej przedmiotem postępowania lub podobnej o minimalnej wartości:
Dla części 1 : 3500,00 zł brutto każda,
Dla części 2 : 2000,00zł brutto każda,
Dla części 3 : 2500,00zł brutto każda,
Dla części 4 : 8000,00 brutto każda,
Dla części 5 : 3000,00zł brutto każda,
Dla części 6 : 1500,00zł brutto każda,
Dla części 7 : 4500,00 zł brutto każda,
Dla części 8: 13000,00 zł brutto każda,
Dla części 9: 3000,00 zł brutto każda.
Na potwierdzenie należytego wykonania należy załączyć dokument potwierdzający, że dostawa lub usługa ta została wykonana należycie np. referencje lub inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy lub usługi były wykonywane a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca
nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert.– załącznik nr 5 do SIWZ .
UWAGA – NALEŻY WYKAZAĆ MINIMUM 2 USŁUGI O PODANEJ WARTOŚCI KAŻDA. (dla każdej z części zamówienia)
Pod pojęciem usług o tematyce będącej przedmiotem postępowania lub podobnej Zamawiający rozumie usługi zrealizowane na podstawie odrębnych umów, które obejmowały cykliczne dostawy żywności objętych daną częścią postępowania.
b) przedstawionego przez wykonawcę oświadczenia o dysponowaniu specjalistycznym środkiem transportu dostosowanych do przewozu artykułów spożywczych określonych w poszczególnych częściach zamówienia– załącznik nr 7
|
| Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia |
1
|
| Wykaz dokumentow zaswiadczen |
Oświadczenie dotyczące przesłanek wykluczenia z postępowania składane na podstawie art. 25a ust 1 ustawy pzp – załącznik nr 2 do SIWZ
Oświadczenie wykonawcy z art. 24 ust 11 ustawy Pzp o przynależności lub nie do grupy kapitałowej - załącznik nr 4 do SIWZ
W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie Wykonawcy składają dokument potwierdzający ustanowienia pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu. Dodatkowo każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie składa Wstępne Oświadczenia potwierdzające spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia w zakresie, w którym każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia.
Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia oraz spełniania, w zakresie, w jakim powołuje się na ich zasoby, warunków udziału w postępowaniu składa także oświadczenia dotyczące tych podmiotów – załącznik nr 2 i załącznik nr 3.
Wykonawca, który zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcom, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu składa także oświadczenia dotyczące tych podwykonawców – załącznik nr 2.
|
| Zakresie warunkow udzialu |
Oświadczenie dotyczące spełnienia warunków udziału w postępowaniu – załącznik nr 3 do SIWZ
Wykaz minimum 2 wykonanych dostaw lub usług, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych dostaw w okresie ostatnich 3 lat przed terminem składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane lub są wykonywane należycie o tematyce będącej przedmiotem postępowania lub podobnej o minimalnej wartości :
Dla części 1 : 3500,00 zł brutto każda,
Dla części 2 : 2000,00zł brutto każda,
Dla części 3 : 2500,00zł brutto każda,
Dla części 4 : 8000,00 brutto każda,
Dla części 5 : 3000,00zł brutto każda,
Dla części 6 : 1500,00zł brutto każda,
Dla części 7 : 4500,00 zł brutto każda,
Dla części 8: 13000,00 zł brutto każda,
Dla części 9: 3000,00 zł brutto każda.
Na potwierdzenie należytego wykonania należy załączyć dokument potwierdzający, że dostawa lub usługa ta została wykonana należycie np. referencje lub inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy lub usługi były wykonywane a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca
nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert.– załącznik nr 5 do SIWZ .
UWAGA – NALEŻY WYKAZAĆ MINIMUM 2 USŁUGI O PODANEJ WARTOŚCI KAŻDA. (dla każdej z części zamówienia)
Pod pojęciem usług o tematyce będącej przedmiotem postępowania lub podobnej Zamawiający rozumie usługi zrealizowane na podstawie odrębnych umów, które obejmowały cykliczne dostawy żywności objętych daną częścią postępowania.
Dokument potwierdzający, że dostawa lub usługa ta została wykonana należycie np. referencje lub inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy lub usługi były wykonywane a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert
Oświadczenie o dysponowaniu specjalistycznym środkiem transportu dostosowanych do przewozu artykułów spożywczych określonych w poszczególnych częściach zamówienia– załącznik nr 7
Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia oraz spełniania, w zakresie, w jakim powołuje się na ich zasoby, warunków udziału w postępowaniu składa także oświadczenia dotyczące tych podmiotów – załącznik nr 2 i załącznik nr 3.
Wykonawca, który w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu polega na zdolnościach technicznych lub zawodowych lub sytuacji finansowej lub ekonomicznej innych podmiotów, zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, że realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania zamówienia. Zobowiązanie podmiotów do oddania do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia należy złożyć w formie oryginału.
W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie Wykonawcy składają dokument potwierdzający ustanowienia pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu. Dodatkowo każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie składa Wstępne Oświadczenia potwierdzające spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia
w zakresie, w którym każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia.
|
| Inne dokumenty niewymienione |
Wypełniony formularz oferty – załącznik od nr 1A do nr 1 I do SIWZ
Pełnomocnictwo do podpisania oferty, oświadczeń i dokumentów składających się na ofertę, o ile pełnomocnictwo to nie wynika z innych dokumentów dołączonych do oferty - należy przedstawić w formie oryginału lub kopii potwierdzonej przez notariusza
W przypadku oferty składanej przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia do oferty powinno zostać załączone pełnomocnictwo dla osoby uprawnionej do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania ich w postępowaniu i zawarcia umowy - należy przedstawić w formie oryginału lub kopii potwierdzonej przez notariusza.
|
| Zmiana umowy |
1
|
| Zmiana umowy tekst |
Zamawiający przewiduje możliwość zmian postanowień w zawartej umowie wprowadzonych aneksem takich jak:
- zmiana osób funkcyjnych – z przyczyn niezależnych od Zamawiającego i Wykonawcy
- zmiana sposobu reprezentacji – z przyczyn niezależnych od Zamawiającego i Wykonawcy
- zmiana adresu siedziby jednej ze stron – z przyczyn zewnętrznych
- zmiana miejsca realizacji zamówienia - na podstawie obiektywnych przesłanek zaakceptowanych
przez Zamawiającego
- zmiana lub wycofanie podwykonawcy – w uzasadnionych przypadkach, za pisemną zgodą Zamawiającego,
- zmiana środka transportu realizowanych dostaw,
- zmiana miejsca dostawy,
- w przypadku zmiany obowiązującej stawki podatku VAT, Zamawiający dopuszcza możliwość zmniejszenia lub zwiększenia wynagrodzenia o kwotę różnicy w kwocie podatku VAT,
- zmiana asortymentu na podobny o zbliżonej gramaturze i tej samej jakości ustalonej i zaakceptowanej przez Zamawiającego pod warunkiem zachowania maksymalnej wartości umowy.
Przewidziane powyżej okoliczności stanowiące podstawę zmian do umowy, stanowią uprawnienie Zamawiającego nie zaś jego obowiązek wprowadzenia takich zmian
|
| IV 6 1 sposob udostepniania |
Zamawiający informuje, iż zgodnie z art. 96 ust 3 ustawy Pzp protokół wraz z załącznikami jest jawny i podlegają udostępnieniu od chwili ich otwarcia, z wyjątkiem informacji stanowiących tajemnice przedsiębiorstwa, w rozumieniu przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, jeśli Wykonawca, nie później niż w terminie składania ofert, zastrzegł, że nie mogą one być udostępniane.
Zamawiający zaleca, aby informacje zastrzeżone jako tajemnica przedsiębiorstwa były przez Wykonawcę złożone w oddzielnej wewnętrznej kopercie z oznakowaniem „tajemnica przedsiębiorstwa” lub spięte (zszyte) oddzielnie od pozostałych, jawnych elementów oferty.
Zgodnie z art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji jako tajemnice przedsiębiorstwa rozumie się nieujawnione do wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość gospodarczą, co do których przedsiębiorca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności. Wykonawca zastrzegając tajemnicę przedsiębiorstwa zobowiązany jest dołączyć do oferty pisemne uzasadnienie odnośnie charakteru zastrzeżonych w niej informacji.
|
| IV 4 4 data |
2018-06-01T00:00:00+02:00
|
| IV 4 4 godzina |
10:00
|
| IV 4 5 okres |
30
|
| IV 4 17 |
1
|
| Zalacznik czesc nr |
1
|
| Zalacznik nazwa |
nabiał i tłuszcze na potrzeby MOPR
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15400000-2
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik data zakonczenia |
2018-12-31T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik krotki opis |
Dostawa nabiału i tłuszczy szczegółowo określonych w załączniku nr 1A do SIWZ
|
| | |
| Zalacznik czesc nr |
2
|
| Zalacznik nazwa |
warzywa i owoce na potrzeby MOPR
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15300000-1
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik data zakonczenia |
2018-12-31T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik krotki opis |
Dostawa warzyw i owoców szczegółowo określonych w załączniku nr 1B do SIWZ
|
| | |
| Zalacznik czesc nr |
3
|
| Zalacznik nazwa |
mięso i wędliny na potrzeby MOPR
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15100000-9
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik data zakonczenia |
2018-12-31T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik krotki opis |
Dostawa mięsa i wędliny szczegółowo określonych w załączniku nr 1C do SIWZ
|
| | |
| Zalacznik czesc nr |
4
|
| Zalacznik nazwa |
art. spożywcze na potrzeby MOPR
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15800000-6
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik data zakonczenia |
2018-12-31T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik krotki opis |
Dostawa art. spożywczych szczegółowo określonych w załączniku nr 1D do SIWZ
|
| | |
| Zalacznik czesc nr |
5
|
| Zalacznik nazwa |
słodycze na potrzeby MOPR
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15842000-2
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik data zakonczenia |
2018-12-31T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik krotki opis |
Dostawa słodyczy szczegółowo określonych w załączniku nr 1E do SIWZ
|
| | |
| Zalacznik czesc nr |
6
|
| Zalacznik nazwa |
woda i napoje na potrzeby MOPR
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15980000-1
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik data zakonczenia |
2018-12-31T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik krotki opis |
Dostawa wody i napojów szczegółowo określonych w załączniku nr 1F do SIWZ
|
| | |
| Zalacznik czesc nr |
7
|
| Zalacznik nazwa |
dostawa pieczywa na potrzeby MOPR i projektu DROGOWSKAZ
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15810000-9
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik data zakonczenia |
2018-12-31T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik krotki opis |
Dostawa pieczywa szczegółowo określonego w załączniku nr 1G do SIWZ
|
| | |
| Zalacznik czesc nr |
8
|
| Zalacznik nazwa |
zamówienie żywności na potrzeby projektu DROGOWSKAZ
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15800000-6
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik data zakonczenia |
2018-12-31T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik krotki opis |
Dostawa żywności szczegółowo określonej w załączniku nr 1H do SIWZ
|
| | |
| Zalacznik czesc nr |
9
|
| Zalacznik nazwa |
woda dla pracowników MOPR
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15981000-8
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik okres w dniach |
14
|
| Zalacznik krotki opis |
Dostawa wody szczegółowo określonej w załączniku nr 1I do SIWZ
|
| | |