1.Przedmiotem zamówienia jest dostawa wraz ze złożeniem produktów żywnościowych do stołówki szkolnej pod adres: ul. Reja 4, 32-210 Książ Wielki.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera Załącznik nr 6 do SIWZ.
3. Wykonawca zobowiązuje się do zaopatrywania Zamawiającego w artykuły spożywcze w pierwszym gatunku, których termin ważności upływa nie wcześniej niż 5 dni po dacie dostawy oraz z cechami podanymi w SIWZ. Wykonawca udziela gwarancji jakości na dostarczone produkty, zgodnej z terminem przydatności do spożycia określonym przez producenta.
4. Zamawiający przewiduje dostawy codziennie między 7.00 – 7.30 rano.
5. Data dostawy oraz produkty i ich ilości będą podawane Wykonawcy każdorazowo w formie zamówienia telefonicznego lub osobistego przez osobę upoważnioną nie później niż na jeden dzień (do godziny 16.00) przed planowaną dostawą.
6. Dostarczone towary muszą spełniać obowiązujące wymagania i normy jakościowe zgodnie z wymaganiami zawartymi w Polskich Normach oraz prawie żywnościowym, a w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (j. t. Dz.U. z 2017, poz. 149 ze zm.), ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (j. t. Dz. U. z 2016 r., poz. 1604 ze zm.), Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29) , Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. U. UE L Nr 304 z 2011 r., poz. 18 z późn. zm.) oraz Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154).
7. Żywność będzie dostarczana w pojemnikach Wykonawcy, spełniających wymogi sanitarne, za które nie będzie pobierał opłat. Zamawiający będzie zobowiązany do zwrotu pojemników Wykonawcy następnego dnia podczas kolejnej dostawy produktów.
8. Towar musi być dostarczony w oryginalnych opakowaniach producenta oznakowanych i zawierających informacje dotyczące m.in.: nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia, ilości sztuk i warunków przechowywania oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami. Opakowania muszą być nieuszkodzone i wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
9. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć i złożyć towar do stołówki szkolnej własnym lub zleconym transportem przystosowanym do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami, na własny koszt i własne ryzyko oraz do elastycznego reagowania na zwiększone lub zmniejszone potrzeby Zamawiającego w stosunku do danego asortymentu lub całości dostawy.
Każdy samochód, którym będzie dostarczana żywność musi posiadać decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego stwierdzającą spełnienie warunków do higienicznego przewozu określonych produktów (np. artykułów spożywczych, jaj, mięsa i wędlin, itp.).
Wykonawca zobowiązany jest zabezpieczyć należycie żywność na czas załadunku, transportu i rozładunku.
10. W przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego braków ilościowych lub wadliwej partii dostarczonego towaru, reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie. Wykonawca zobowiązuje się do jego uzupełnienia bądź wymiany na towar wolny od wad w ciągu 1 godziny, w ilościach zakwestionowanych przez Zamawiającego pod rygorem natychmiastowego odstąpienia od umowy przez Zamawiającego. Odstąpienie od umowy przez Zamawiającego nie zwalnia Wykonawcy od wymiany towaru lub uzupełnienia braków ilościowych w towarze już dostarczonym.
11. Za dostarczoną żywność odpowiada Wykonawca do czasu odbioru przedmiotu zamówienia przez Zamawiającego.
12. Zamawiający dokonuje odbioru ilościowego i jakościowego dostarczonego towaru. Ilości dostarczonego towaru oraz jego zgodność z zamówieniem zostanie sprawdzona przez przedstawicieli Zamawiającego przed przyjęciem dostawy. Podstawą odbioru towaru będzie dokument wystawiony przez Wykonawcę potwierdzany przez Zamawiającego.
13. Poszczególne ilości asortymentu zostały określone na podstawie planowanej liczby korzystających z żywienia. Zamawiający zastrzega możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości poszczególnych artykułów żywnościowych. W przypadku konieczności zwiększenia poszczególnych ilości artykułów żywnościowych w trakcie roku, zwiększenie to nie może spowodować zwiększenia wartości umowy. Ceny jednostkowe tych towarów nie mogą być wyższe, niż podane w ofercie przez cały okres obowiązywania umowy (art. 140 pkt. 1 pzp – zakres świadczenia Wykonawcy wynikający z umowy jest tożsamy z jego zobowiązaniem zawartym w ofercie). W przypadku zmniejszenia poszczególnych ilości dostarczonych artykułów żywnościowych ogólna wartość (kwota) zamówienia zostanie zmniejszona.
14. Niewykonanie pełnego zakresu ilościowego umowy nie rodzi roszczenia o zakup niezrealizowanej w okresie obowiązywania umowy ilości towaru.
|
GuidZP400 |
a7f55066-1bd1-4a81-9254-2f811d36a59f
|
Biuletyn |
655281-N-2018
|
Zamawiajacy nazwa |
Zespół Szkolno-Przedszkolny
|
Regon |
12184740600000
|
Zamawiajacy adres ulica |
ul. Reja
|
Zamawiajacy adres numer domu |
4
|
Zamawiajacy miejscowosc |
Książ Wielki
|
Zamawiajacy kod pocztowy |
32210
|
Zamawiajacy panstwo |
Polska
|
Zamawiajacy wojewodztwo |
małopolskie
|
Zamawiajacy telefon |
413 838 011
|
Zamawiajacy email |
spksiaz@op.pl
|
Adres strony url |
www.ksiazwielki.edu.pl
|
Zamieszczanie obowiazkowe |
1
|
Ogloszenie dotyczy |
1
|
Czy finansowane z unii |
2
|
Czy ubiegac zaklady pracy |
2
|
Minimalny procent zatrudnienia |
0%
|
Rodzaj zamawiajacego |
9
|
Czy dostep dokumentow zamowienia |
1
|
Dostep dokumentow zamowienia |
www.ksiazwielki.edu.pl
|
Czy zamieszczona bedzie specyfikacja |
1
|
Zamieszczona bedzie specyfikacja |
www.ksiazwielki.edu.pl
|
Czy wymagane przeslanie ofert |
1
|
Wymagane przeslanie ofert inny |
pisemnie
|
Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres |
Zespół Szkolno-Przedszkolny w Książu Wielkim, ul. Reja 4, 32-210 Książ Wielki
|
Nazwa nadana zamowieniu |
Dostawa produktów spożywczych do stołówki szkolnej w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Książu Wielkim na 2019 r.
|
Rodzaj zamowienia |
1
|
Okreslenie przedmiotu |
1.Przedmiotem zamówienia jest dostawa wraz ze złożeniem produktów żywnościowych do stołówki szkolnej pod adres: ul. Reja 4, 32-210 Książ Wielki.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera Załącznik nr 6 do SIWZ.
3. Wykonawca zobowiązuje się do zaopatrywania Zamawiającego w artykuły spożywcze w pierwszym gatunku, których termin ważności upływa nie wcześniej niż 5 dni po dacie dostawy oraz z cechami podanymi w SIWZ. Wykonawca udziela gwarancji jakości na dostarczone produkty, zgodnej z terminem przydatności do spożycia określonym przez producenta.
4. Zamawiający przewiduje dostawy codziennie między 7.00 – 7.30 rano.
5. Data dostawy oraz produkty i ich ilości będą podawane Wykonawcy każdorazowo w formie zamówienia telefonicznego lub osobistego przez osobę upoważnioną nie później niż na jeden dzień (do godziny 16.00) przed planowaną dostawą.
6. Dostarczone towary muszą spełniać obowiązujące wymagania i normy jakościowe zgodnie z wymaganiami zawartymi w Polskich Normach oraz prawie żywnościowym, a w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (j. t. Dz.U. z 2017, poz. 149 ze zm.), ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (j. t. Dz. U. z 2016 r., poz. 1604 ze zm.), Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29) , Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. U. UE L Nr 304 z 2011 r., poz. 18 z późn. zm.) oraz Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154).
7. Żywność będzie dostarczana w pojemnikach Wykonawcy, spełniających wymogi sanitarne, za które nie będzie pobierał opłat. Zamawiający będzie zobowiązany do zwrotu pojemników Wykonawcy następnego dnia podczas kolejnej dostawy produktów.
8. Towar musi być dostarczony w oryginalnych opakowaniach producenta oznakowanych i zawierających informacje dotyczące m.in.: nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia, ilości sztuk i warunków przechowywania oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami. Opakowania muszą być nieuszkodzone i wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
9. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć i złożyć towar do stołówki szkolnej własnym lub zleconym transportem przystosowanym do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami, na własny koszt i własne ryzyko oraz do elastycznego reagowania na zwiększone lub zmniejszone potrzeby Zamawiającego w stosunku do danego asortymentu lub całości dostawy.
Każdy samochód, którym będzie dostarczana żywność musi posiadać decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego stwierdzającą spełnienie warunków do higienicznego przewozu określonych produktów (np. artykułów spożywczych, jaj, mięsa i wędlin, itp.).
Wykonawca zobowiązany jest zabezpieczyć należycie żywność na czas załadunku, transportu i rozładunku.
10. W przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego braków ilościowych lub wadliwej partii dostarczonego towaru, reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie. Wykonawca zobowiązuje się do jego uzupełnienia bądź wymiany na towar wolny od wad w ciągu 1 godziny, w ilościach zakwestionowanych przez Zamawiającego pod rygorem natychmiastowego odstąpienia od umowy przez Zamawiającego. Odstąpienie od umowy przez Zamawiającego nie zwalnia Wykonawcy od wymiany towaru lub uzupełnienia braków ilościowych w towarze już dostarczonym.
11. Za dostarczoną żywność odpowiada Wykonawca do czasu odbioru przedmiotu zamówienia przez Zamawiającego.
12. Zamawiający dokonuje odbioru ilościowego i jakościowego dostarczonego towaru. Ilości dostarczonego towaru oraz jego zgodność z zamówieniem zostanie sprawdzona przez przedstawicieli Zamawiającego przed przyjęciem dostawy. Podstawą odbioru towaru będzie dokument wystawiony przez Wykonawcę potwierdzany przez Zamawiającego.
13. Poszczególne ilości asortymentu zostały określone na podstawie planowanej liczby korzystających z żywienia. Zamawiający zastrzega możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości poszczególnych artykułów żywnościowych. W przypadku konieczności zwiększenia poszczególnych ilości artykułów żywnościowych w trakcie roku, zwiększenie to nie może spowodować zwiększenia wartości umowy. Ceny jednostkowe tych towarów nie mogą być wyższe, niż podane w ofercie przez cały okres obowiązywania umowy (art. 140 pkt. 1 pzp – zakres świadczenia Wykonawcy wynikający z umowy jest tożsamy z jego zobowiązaniem zawartym w ofercie). W przypadku zmniejszenia poszczególnych ilości dostarczonych artykułów żywnościowych ogólna wartość (kwota) zamówienia zostanie zmniejszona.
14. Niewykonanie pełnego zakresu ilościowego umowy nie rodzi roszczenia o zakup niezrealizowanej w okresie obowiązywania umowy ilości towaru.
|
Cpv glowny przedmiot |
15000000-8
|
Szacunkowa wartosc zamowienia calosc |
0,00
|
Data zakonczenia |
2019-12-31T00:00:00+01:00
|
Czy zamawiajacy przewiduje wykluczenie |
1
|
Art 24 ust 5 pkt 1 |
1
|
Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia |
1
|
Wykaz dokumentow zaswiadczen |
1. Aktualny odpis z właściwego rejestru lub centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 pkt. 1 ustawy.
2. Jeżeli Wykonawca, którego oferta została najwyżej oceniona ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów, o których mowa w pkt. 9.4 SIWZ, składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzające, że nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości – wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.
3.. Jeżeli w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, nie wydaje dokumentów, o których mowa powyżej, zastępuje się je dokumentem zawierającym odpowiednio oświadczenie Wykonawcy, ze wskazaniem osoby albo osób uprawnionych do jego reprezentacji, lub oświadczenie osoby, której dokument miał dotyczyć, złożone przed notariuszem lub przed organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego właściwym ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania Wykonawcy lub miejsce zamieszkania tej osoby. Wymagania z pkt. III.4.2 ogłoszenia co do terminu wystawienia dokumentów stosuje się odpowiednio.
4. Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji o złożonej ofercie przekazuje zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 21 pkt.23. Wraz ze złożeniem oświadczenia wykonawca może przedstawić dowody potwierdzające, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. Jeżeli wykonawcy wspólnie ubiegają się o udzielenie zamówienia dokument ten składa każdy z nich.
|
Inne dokumenty niewymienione |
Wymagane dokumenty wymienione w:
1) pkt. 10.5 SIWZ - tłumaczenia (jeżeli dotyczy);
2) pkt. 9.1.5 SIWZ - zobowiązanie (jeżeli dotyczy);
3) pkt. 15.6 SIWZ - pełnomocnictwa (jeżeli dotyczy);
4) pkt. 15.1 SIWZ - formularz oferty - załącznik nr 1 oraz załącznik nr 6
|
Zmiana umowy |
1
|
Zmiana umowy tekst |
pkt.22.2 SIWZ
1. Zamawiający przewiduje możliwość dokonania zmian postanowień zawartej umowy w niżej wymienionych przypadkach:
Zmiany ogólne:
a) zmiana adresu/siedziby/konta/firmy Zamawiającego/Wykonawcy,
b) zmiana osób reprezentujących Zamawiającego/Wykonawcę,
c) zmiana będąca skutkiem poprawy oczywistej omyłki,
d)zmiany wynikające z zapisów §9 zał. nr 4 do SIWZ.
2. Kierując się zapisami art. 144 ust. 1pzp Zamawiający dopuszcza dokonanie zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy w następujących sytuacjach:
a) zmiany ustawowe podatku VAT - w takim przypadku obniżenie lub podwyższenie wynagrodzenia jest możliwe w wysokości odpowiadającej zmianie podatku,
b) zmiany powszechnie obowiązującego prawa w zakresie mającym wpływ na realizację umowy, zmiany w systemie oświaty, zmiany w organizacji pracy szkoły,
c) w przypadku zwiększenia się liczby żywionych uczniów, np. w przypadku utworzenia dodatkowych oddziałów lub zwiększenia się liczby korzystających z żywienia uczniów. W takim wypadku Zamawiający może zamówić większą ilość asortymentu, niż została przewidziana w Załączniku nr 6 do SIWZ,
d) zmiana ceny jednostkowej asortymentu objętego umową w przypadku zmiany wielkości opakowania wprowadzonej przez producenta z zachowaniem zasady proporcjonalności w stosunku do ceny jednostkowej danego asortymentu objętego umową.
3. Niedopuszczalna jest jednak pod rygorem nieważności zmiana postanowień umowy oraz wprowadzenie nowych postanowień umowy niekorzystnych dla Zamawiającego, jeżeli przy ich uwzględnieniu należałoby zmienić treść oferty na podstawie, której dokonano wyboru Wykonawcy, chyba, że konieczność wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia niniejszej umowy.
4. Określa się następujący tryb dokonywania zmian postanowień umowy:
a) Sposób inicjowania zmian:
- Wykonawca wnioskuje do Zamawiającego w sprawie możliwości dokonania wskazanej zmiany,
- Zamawiający wnioskuje do Wykonawcy w sprawie możliwości dokonania wskazanej zmiany,
b) Przyczyny dokonania zmian postanowień umowy oraz uzasadnienie takich zmian należy opisać w stosownych dokumentach (np. notatka służbowa, pismo Wykonawcy, protokół konieczności, itp.).
c) W rezultacie dokonania czynności opisanych powyżej może dojść do podpisania przez strony aneksu do umowy. Projekt aneksu przygotuje Zamawiający.
|
IV 4 4 data |
2018-12-07T00:00:00+01:00
|
IV 4 4 godzina |
11:00
|
IV 4 5 okres |
30
|