Przedmiotem zamówienia jest dostawa pieczywa dla Domu Pomocy Społecznej w Klisinie i podległych zakładów (Radynia, Boboluszki, Dzbańce i Bliszczyce) w okresie do 31.12.2019 r.
(CPV 15810000-9) Pieczywo
ORIENTACYJNE ZAPOTRZEBOWANIE NA 2019 ROK
PIECZYWO
L.p Nazwa Jedn. miary Ilość
1. Chleb pszenno-żytni (krojony) kg 34999
2. Chleb wieloziarnisty (krojony) kg 4033
3. Baton (krojony) kg 11985
4. Bułka zwykła szt. 2964
5. Chleb żytni krojony kg 3231
6. Bułka tarta kg 469
7. Babka drożdżowa szt. 50
8. Babka piaskowa szt. 400
9. Chleb graham wieloziarnisty – ciemny (krojony) kg 3260
10. Bułka słodka szt. 4773
11. Suchary kg 10
12. Pączki z dżemem i lukrem szt. 5032
13. Chleb tostowy (krojony) kg 100
14. Ciasto – sernik kg 806
15. Ciasto – jabłecznik kg 437
16. Ciasto – babka kg 113
17. Ciasto – makowiec kg 162
18. Ciasto – fale Dunaju kg 61
19. Ciasto – brzoskwiniowe kg 358
20. Ciasto – cytrynowe kg 162
21. Ciasto – makowo – serowe kg 72
22. Ciasto – marmurkowe królewiec kg 75
23. Ciasto – chałwowe kg 55
24. Ciasto – jogurtowe kg 75
25. Ciasto – krówka kg 585
26. Ciastko ptyś szt. 2363
27. Ciastko eklerka szt. 2377
28. Ciasto – piernik kg 83
29. Bułka słodka francuska szt. 2363
30. Bułka maślana bez cukru szt. 2363
31. Ciasto z owocami kg 75
1. Przedmiot zamówienia będzie realizowany sukcesywnie w asortymencie i ilościach wynikających z zapotrzebowań składanych bezpośrednio przez Zamawiającego.
2. Podane w ofercie ceny będą stałe przez okres trwania umowy z zastrzeżeniem zmiany stawek podatku VAT na podstawie obowiązujących przepisów prawnych w tym zakresie. Zmianie ulegnie kwota podatku VAT, a co za tym idzie cena brutto, natomiast cena netto pozostanie niezmieniona.
3. Podana szacunkowa ilość zapotrzebowania na produkty w SIWZ oraz w formularzu ofertowym nie jest ilością stałą, może być zwiększana lub zmniejszana według potrzeb Zamawiającego.
4. Zamawiający może jednostronnie zwiększyć wielkość przedmiotu zamówienia maksymalnie o 30% ogólnej wartości oferty netto Wykonawcy (jeżeli występują pakiety dotyczy to każdego z nich osobno). Z tego względu Wykonawcy nie przysługują wobec Zmawiającego jakiekolwiek roszczenia, w tym odszkodowawcze.
5. Zamawiający określa minimalną wielkość przedmiotu zamówienia jaka zostanie zrealizowana na poziomie 30% ogólnej wartości oferty netto Wykonawcy (jeżeli występują pakiety dotyczy to każdego z nich osobno). Z tego względu Wykonawcy nie przysługują wobec Zmawiającego jakiekolwiek roszczenia, w tym odszkodowawcze.
6. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększania lub zmniejszania ilości zamawianych towarów w poszczególnych pozycjach oferty Wykonawcy. Z tytułu zwiększania lub zmniejszania ilości zamawianych towarów Wykonawcy nie przysługuje jakiekolwiek roszczenia, w tym odszkodowawcze.
7. Zamawiający zastrzega sobie możliwość rezygnacji z niektórych pozycji towarów z oferty Wykonawcy. Z tytułu rezygnacji z niektórych pozycji towarów z oferty Wykonawcy, Wykonawcy nie przysługuje jakiekolwiek roszczenia, w tym odszkodowawcze.
OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
Nazwa Jednostka miary
Chleb pszenno żytni krojony
waga 1kg, w proporcji 80%,mąki pszennej, 20% mąki żytniej, na zakwasie z dodatkiem drożdży lub na drożdżach, znakowany etykietami lub banderolami z nadrukiem zawierającym dane: nazwa i adres producenta, rodzaj pieczywa, masę jednostkową, opis dodatków specjalnych, datę produkcji, datę przydatności, podłużny bochenek, skórka gładka lub lekko chropowata, aromat swoisty, bez uszkodzeń mechanicznych, bez wgnieceń, chleb krojony grubość kromki 1-1,2 cm pakowany w opakowanie foliowe. Termin przydatności do spożycia min. 3 dni od dostawy. kg
Chleb wieloziarnisty
Chleb z mąki żytniej i pszennej. Mąka całoziarnista, gruba i ciemna. Chleb krojony, pakowany, masa netto 1 szt. 0,50 kg, znakowany etykietami lub banderolami z nadrukiem zawierającym dane: nazwa i adres producenta, rodzaj pieczywa, masę jednostkową, opis dodatków specjalnych, datę produkcji, datę przydatności, podłużny bochenek, skórka gładka lub lekko chropowata, aromat swoisty, bez uszkodzeń mechanicznych, bez wgnieceń, chleb krojony grubość kromki 1-1,2 cm pakowany w opakowanie foliowe. Termin przydatności do spożycia min. 3 dni od dostawy. kg
Baton
Waga 0,400 kg, krojony, z mąki pszennej, znakowany etykietami lub banderolami z nadrukiem zawierającym dane: nazwa i adres producenta, rodzaj pieczywa, masę jednostkową, opis dodatków specjalnych datę produkcji, datę przydatności, podłużny bochenek, skórka gładka lub lekko chropowata, aromat swoisty, bez uszkodzeń mechanicznych, bez wgnieceń, krojony grubość kromki 1-1,2 cm pakowany w opakowanie foliowe. Termin przydatności do spożycia min. 3 dni od dostawy. kg
Bułka zwykła pszenna
Waga 100g, pieczywo produkowane z mąki pszennej, na zakwasie z dodatkiem drożdży lub na drożdżach, produkcja zgodnie z recepturą wypieku bułek, , bułka okrągła, skórka gładka lub lekko chropowata, aromat swoisty dla rodzaju bułki, bez uszkodzeń mechanicznych , bez wgnieceń. Opakowanie zbiorcze- kosz plastikowy, czysty bez zanieczyszczeń, nieuszkodzony, oznakowanie powinno zawierać nazwę i adres producenta, masę jednostkową netto, opis dodatków specjalnych, datę produkcji i datę minimalnej trwałości, termin przydatności do spożycia min. 3 dni od dostawy. szt.
Chleb żytni krojony
waga 1kg, z mąki żytniej, na zakwasie z dodatkiem drożdży lub na drożdżach, znakowany etykietami lub banderolami z nadrukiem zawierającym dane: nazwa i adres producenta, rodzaj pieczywa, masę jednostkową netto, opis dodatków specjalnych, datę produkcji, datę przydatności, podłużny bochenek, aromat swoisty, bez uszkodzeń mechanicznych,, bez wgnieceń, chleb krojony grubość kromki 1-1,2 cm pakowany w opakowanie foliowe. Termin przydatności do spożycia min. 3 dni od dostawy. kg
Bułka tarta
zmielone pieczywo pszenne, sypka, bez dodatku nasion, nadzień, zdobień, bez grudek, barwa naturalna, opakowanie jednostkowe –materiał dopuszczony do kontaktu z żywnością, opakowanie 1 kg z etykietą z nadrukiem zawierającym dane: nazwa i adres producenta, masę jednostkową, datę produkcji, datę przydatności, bez uszkodzeń mechanicznych, bez wgnieceń. Termin przydatności do spożycia min. 3 miesiące od dnia dostawy kg
Babka drożdżowa
Waga 0,3kg, ciasto drożdżowe, foremka, wykończone kruszynką, polewą czekoladową lub pomadą, o wysokości 10 cm. szt
Babka piaskowa
Waga 0,3kg, ciasto biszkoptowo tłuszczowe lub drożdżowe, foremka, wykończone kruszynką lub pomadą, o wysokości 10 cm. szt
Chleb graham wieloziarnisty ciemny
Waga 1kg, z mąki pszennej i graham, ziaren zbóż, na zakwasie z dodatkiem drożdży lub na drożdżach, zgodnie z recepturą znakowany etykietami lub banderolami z nadrukiem zawierającym dane: nazwa i adres producenta, rodzaj pieczywa, masę jednostkową, opis dodatków specjalnych, datę produkcji, datę przydatności, podłużny bochenek, skórka gładka lub lekko chropowata, aromat swoisty, bez uszkodzeń mechanicznych, bez wgnieceń, chleb krojony grubość kromki 1-1,2 cm pakowany w opakowanie foliowe. Termin przydatności do spożycia min. 3 dni od dnia dostawy. kg
Bułka słodka
Waga 120g, z różnym nadzieniem szt
Suchary
Waga 0,5 kg, produkowane z maki pszennej z dodatkiem mąki sojowej, tłuszczy roślinnych, drożdży oraz innych dodatków smakowych zgodnie z recepturą wypieku sucharów, opakowanie z etykietą z nadrukiem zawierającym dane: nazwa i adres producenta, masę jednostkową, datę produkcji, datę przydatności, bez uszkodzeń mechanicznych, bez wgnieceń. Termin przydatności do spożycia min. 30 dni od dnia dostawy kg
Pączek z dżemem i lukrem
Pączki z ciasta drożdżowego o luźnej konsystencji z nadzieniem ( dżem, marmolada ) polane lukrem, o masie nie mniejszej niż 70g szt.
Chleb tostowy krojony
Waga 1kg, z mąki pszennej, na zakwasie z dodatkiem drożdży lub na drożdżach, znakowany etykietami lub banderolami z nadrukiem zawierającym dane: nazwa i adres producenta, rodzaj pieczywa, masę jednostkową netto, opis dodatków specjalnych, datę produkcji, datę przydatności, podłużny bochenek, aromat swoisty, bez uszkodzeń mechanicznych,, bez wgnieceń, chleb krojony grubość kromki 1-1,2 cm pakowany w opakowanie foliowe. Termin przydatności do spożycia min. 3 dni od dnia dostawy kg
Ciasto sernik
Waga 1kg, sernik, wyrób z masy serowej na spodzie z kruchego ciasta, z polewą lukrową lub z innymi dodatkami cukierniczymi kg
Ciasto jabłecznik
Waga 1kg, ciasto o kształcie prostokątnym, ciasto kruche, przekładane jabłkami prażonymi, wykończone pomadą, o wysokości minimum 3 cm kg
Ciasto babka
Ciasto foremkowe typu babka piaskowa (różne rodzaje: waniliowa, czekoladowa, cytrynowa, pomarańczowa, marmurkowa, adwokatowa, toffi) kg
Ciasto makowiec
Waga 1kg, ciasto na bazie ciasta drożdżowego z masą makową, o kształcie prostokąta, wysokość ciasta minimum 5 cm lub Makowiec, ciasto drożdżowe, zwijane, przekładane masą makową, z dodatkiem bakalii: rodzynek, orzechów kg
Ciasto fale dunaju
Waga 1 kg, Fale Dunaju, dwukolorowe ciasto ucierane z dodatkiem wiśni lub jabłek lub gruszek z kremem budyniowo - maślanym i polewą czekoladową kg
Ciasto brzoskwiniowe
Waga 1kg, Ciasto biszkoptowe z dodatkiem brzoskwiń. kg
Ciasto cytrynowe
Waga 1kg, ciasto puszyste cytrynowe z lukrem. kg
Ciasto mako-ser
Waga 1kg, makowiec z serem, wyrób z masy makowo serowej na spodzie z kruchego ciasta, z polewą lukrową lub z innymi dodatkami cukierniczymi kg
Ciasto marmurkowe-królewiec
Waga 1kg, ciasto biszkoptowe, przekładane masą budyniową kg
Ciasto chałwowe
Waga 1kg, biszkopt przekładany masą chałwową kg
Ciasto jogurtowe
Waga 1 kg, Ciasto jogurtowe jasne lub ciemne (z dodatkiem kakao), ciasto ucierane, może być z dodatkiem sera i/lub owoców lub posypane cukrem pudrem kg
Ciasto krówka
Waga 1kg, ciasto typu „krówka” biszkopt karmelowy przekładany masą budyniową z masą kajmakową kg
Ciastko ptyś
Ciastko typu Ptyś, wyrób z ciasta parzonego, z nadzieniem kremowym lub bitej śmietany, posypane cukrem pudrem lub w polewie lukrowej lub czekoladowej, waga 1szt. 65g szt
Ciastko eklerka
Eklerka, podłużne ciastko z ciasta parzonego z nadzieniem z bitej śmietany polane polewą czekoladową, waga 1 szt. 65g szt.
Ciasto piernik
Waga 1kg, ciasto typu piernik kg
Bułka słodka francuska
ciasto francuskie z nadzieniem wiśniowym lub jabłkowym lub malinowym lub serowym polany lukrem, waga 1 sztuki 120g. szt.
Bułka maślana
Waga 1 szt 120g, bułka maślana szt
Ciasto z owocami
Waga 1kg, ciasto ucierane z owocami np. (truskawka, malina, jabłko, śliwka, owoce leśne) posypane cukrem pudrem kg
Dostarczony towar ma być świeży, bez oznak zepsucia. Opakowania nie mogą być uszkodzone ani zawilgocone . Wszelkie uszkodzenia, defekty towaru spowodują nieprzyjęcie go przez Zamawiającego. Na opakowaniach muszą być widoczne terminy przydatności.
Pieczywo powinno być świeże, dobrze wyrośnięte, nie spieczone, smaczne.
W przypadku użycia przez Zamawiającego w niniejszej SIWZ sformułowań wskazujących na producenta, znaki towarowe, patenty, pochodzenie itp., należy rozumieć, iż wskazaniu takiemu towarzyszą wyrazy „lub równoważny”.
W skład Domu Pomocy Społecznej w Klisinie wchodzą następujące filie:
- DPS Branice (83 mieszkańców),
- DPS Boboluszki (76),
- DPS Radynia (75),
- DPS Dzbańce (199),
- DPS Bliszczyce (81),
- DPS Głubczyce (29),
- DPS Kietrz (71)
W Klisinie zamieszkuje 126 mieszkańców.
Wszystkie filie znajdują się na terenie powiatu głubczyckiego.
Kuchnie i całe zaplecza magazynowe znajdują się w Klisinie, Radyni, Boboluszkach, Dzbańcach i Bliszczycach.
Kuchnia w Boboluszkach przygotowuje również posiłki dla DPS Branice, natomiast kuchnia w Radyni przygotowuje posiłki dla mieszkańców DPS Głubczyce.
Dla filii w Kietrzu posiłki przygotowuje kuchnia w Dzbańcach.
Do tych miejsc należy dostarczać zamawiane towary własnym transportem na wyłączny koszt i ryzyko dostawcy.
Odległości od miejscowości Głubczyce:
Głubczyce – Klisino 15 km
Głubczyce – Radynia 15 km
Głubczyce – Boboluszki 25 km
Głubczyce – Dzbańce 18 km
Głubczyce - Bliszczyce 26 km
Zamawianie towaru odbywa się dwa razy w tygodniu – telefonicznie lub e-mailem
Dowóz pieczywa i ciast– od poniedziałku do soboty do godz. 06.15
Sprzedawca zobowiązuje się do sukcesywnego wydawania - dostarczenia towarów z magazynu sprzedawcy we wskazane miejsce przez kupującego (łącznie z wniesieniem do magazynu kupującego).
Dowóz przedmiotu zamówienia nastąpi na koszt i ryzyko Sprzedawcy, ubezpieczonym transportem, loco magazyny kupującego. Sprzedawca zobowiązany jest należycie zabezpieczyć towar na czas przewozu. Ponosi on całkowitą odpowiedzialność za dostawę towaru i bierze na siebie odpowiedzialność za braki, wady powstałe w czasie transportu oraz ponosi z tego tytułu wszelkie skutki prawne.
Kupujący będą składali Sprzedawcy zamówienia na dostawy telefonicznie lub e-mailem minimum z jednodniowym wyprzedzeniem.
Przedmiot zamówienia, a także sposób jego przewozu i przechowywania powinien być zgodny z:
- ustawą z dnia 25 VIII 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225 z poźn. zm.) oraz z obowiązującymi w Polsce i Unii Europejskiej aktami prawnymi;
Dostawca artykułów spożywczych winien spełniać i respektować ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. L 139 z 30.4.2004, str. 1)
Załącznik II do w/w rozporządzenia:
ROZDZIAŁ IV
TRANSPORT
1. Transportery i/lub kontenery używane do przewozu środków spożywczych muszą być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie i kondycji technicznej, aby chronić środki spożywcze przed zanieczyszczeniem i muszą, w miarę potrzeby, być tak zaprojektowane i skonstruowane, by umożliwić właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcję.
2. Pojemniki w pojazdach i/lub kontenerach nie mogą być używane do transportowania niczego poza środkami spożywczymi, jeśli mogłoby to prowadzić do zanieczyszczenia.
3. W przypadku gdy transportery i/lub kontenery są wykorzystywane do przewożenia czegokolwiek poza środkami spożywczymi lub do przewożenia różnych środków spożywczych jednocześnie, musi być zapewnione skuteczne rozdzielenie produktów.
4. Duże ilości środków spożywczych w postaci płynu, granulatu lub proszku muszą być transportowane w pojemnikach i/lub kontenerach/zbiornikach przeznaczonych do transportu środków spożywczych. Takie kontenery muszą być oznaczone w wyraźnie widoczny i nieścieralny sposób, w jednym lub w kilku językach Wspólnoty, aby wskazać, że są one używane do transportu żywności, lub muszą być oznaczone „tylko dla środków spożywczych”.
5. W przypadku gdy transportery i/lub kontenery zostały użyte do przewożenia czegokolwiek innego poza środkami spożywczymi lub do przewożenia różnych środków spożywczych, konieczne jest skuteczne czyszczenie między przewożeniem ładunków, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia.
6. Środki spożywcze w transporterach i/lub kontenerach muszą być tak rozmieszczone i zabezpieczone, aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia.
7. W miarę potrzeby, transportery i/lub kontenery wykorzystywane do przewożenia środków spożywczych muszą być przystosowane do utrzymania ich właściwej temperatury i, tam gdzie to konieczne, zaprojektowane tak, aby umożliwić kontrolowanie tych temperatur.
Podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane przestrzegać wytycznych zawartych w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006 Nr 171 poz. 1225 z póź. zm.
Osoba pracująca w styczności z żywnością powinna uzyskać określone przepisami o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby.
Kopie orzeczenia lekarskiego znajdują się w miejscu wykonywania pracy przez osobę, której dotyczy to orzeczenie.
|